2024-04-04 374 瀏覽
Good coffee but disappointing avo on toast, nothing 'crushed' about the ungenerous amount of neatly sliced avocado.  That's all I wanted to say but it seems I have to write 200 words in order to get my message across so i guess I would add that the setting in nice - good to be able to sit outside without being on the side of the road.
2024-04-04
2024-02-28 639 瀏覽
這家餐廳算是香港熱門brunch,有好多家分店,這次去的是銅鑼灣分店餐廳環境很舒服,有分室內和室外的位置,很chill✨avocado toast ✨真的很鍾意这个水波蛋三文鱼牛油果toast。面包是很有韧性的,有一層咸咸的醬調味。水波蛋,牛油果,三文魚味道融合得很好,非常鮮甜。最上層有cheese增加風味😋✨抹茶拿铁✨抹茶很細膩,不苦也不甜,很好突出了抹茶的香氣。
餐廳環境很舒服,有分室內和室外的位置,很chill
✨avocado toast ✨
✨抹茶拿铁✨抹茶很細膩,不苦也不甜,很好突出了抹茶的香氣。
2024-02-25 376 瀏覽
話說每逢星期六早上總要到銅鑼灣接送小朋友,平常都飲開18Gram 同%的咖啡當提神或歇腳的。每次經過Elephant Ground 都見總有客人進食,不如找個機會試吓,結果未入口便知中伏。首先,收銀女員工在下單是竟然掛住撳電話,聽錯order ,我和老公明明叫Flat White Large size,佢就聽錯Regular size,當我哋重申要Large size,佢就開始黑晒塊面。其次,咖啡師取咖啡粉的份量和壓粉的手勢也出問題,取粉第一次發現份量不足,再加粉卻粉又太多,壓粉太實,結果大家也估計到,杯咖啡實帶酸。之後個收銀員又出手,幫忙打奶,要打奶也有打奶的手勢和技巧,結果奶太多又未打夠,情況就像用屋企Nespresso打奶機打太多奶一樣,只有水感沒有泡沫的輕。最後,咖啡師把奶冲入杯中,手勢也出問題,莫說要拉花,連混合也說不上。結果杯Flat White 一口,先發現唔夠熱,因為奶未打夠時間,再者是酸,最後是苦,當中的苦是咖啡粉over roast的苦,我喝了兩口,完全是浪費金錢,浪費減肥計算卡路里攝取量的quota。下次都係去返%同18Gram好了!

2024-02-24
外賣自取
$48 (早餐)
今日去咗間知名咖啡店,食啲乜好呢?睇睇個menu,心諗,真係要試下佢哋嘅咖啡玉桂卷啦!Bean ‘n Bun賣相賞心悅目,一啖咬落去,嗰份玉桂香味真係撲鼻而來,鬼香嘅!雪糕係超級濃咖啡味🍦,一啲都唔會太甜,正!外面焗得脆脆哋,裏面又熱笠笠,食落真係滿足到咁有冇嘅。睇吓另外嗰啲,Avocado Toast真係過癮,爽口牛油果加上香濃青豆醬,真係豪邁無比。再嗌份Eggs Benedict,煙三文魚、流心水煮蛋同爽脆toast加埋一齊,簡直係perfect match,早餐午餐通吃款㗎!😋🥑我就嘆埋杯佢哋嘅招牌dirty coffee,順滑帶有微微苦澀,啖啖境界,醒神得哩!整體黎講,咖啡店嘅菜式同飲品水準一流,食得開心就算啦!呢間係一間可以好Chill咁同三五知己歎生計,又或者一個靜靜閱讀嘅地方。落完單,稍等一陣,一番嘆味,值得推介!👌🍴📚

2023-12-25 587 瀏覽
來到這家店,首先點了經典必試的「鮭魚蛋白治」,真的係一絕!軟綿綿的烤麵包上疊滿了煙三文魚同青翠欲滴嘅牛油果,每一口都好似在咀嚼中演奏咗一場美嘉嘉的交響樂🎶。啲水煮蛋流心到不得了,個Eggs Benedict做到滑溜溜,啱晒喜歡蛋汁rich滴滴的食客。再唔可以錯過係佢哋嘅「B.E.L.T三文治」。脆口bacon嘅香味夾雜著蕃茄嘅酸甜,真係過癮👍🏼,加上個煎蛋跳躍喺味蕾之間,可以話係一嘗難忘!喺甜品方面,我決定揀「雪糕三文治」。完美結合雪糕同曲奇嘅口感,啲雪糕嘅口味都好特別,齒頰留香😋。每一啖雪糕都順滑到不得了,食落去又唔會太膩,完美收尾!飲品方面,「焙茶拿鐵」真係夠哂kick,苦甜之間嘅平衡拿捏得宜,啱哂跟埋精緻嘅甜品飲。整體嚟講,呢次食旅真係五星級享受,幾時再黎?即刻都想啦!🍰🥪☕️

2023-09-18 1428 瀏覽
今天回學校,只是隨便說了一下行蹤,就約了朋友即興小聚🤭地方都容易搵到,​🥗Salmon Avocado Poke三文魚新鮮,配搭芋片一起吃,味道不錯🥰口味消新👍🏻​🥗Bistro Fries份量意想不到咁多,啱晒一邊傾計,一邊小酌,可惜今日主要飲咖啡😂​☕️Hojicha Latte​焙茶味好香‼️但飲完記得抹嘴🤭☕️Latte水準穩定,口味香滑👍🏻​☕️Valrona Mocha​口味甘香,甜度合適👍🏻一般外面既Mocha都會偏甜,但呢款口味到位💯🔸🔺🔸🔺🔸 🔸🔺🔸🔺🔸 🔸🔺🔸​​🖋️環境舒適、小聚好地方、食物新鮮、飲品都值得一試👍🏻

🥗Salmon Avocado Poke
三文魚新鮮,配搭芋片一起吃,味道不錯🥰口味消新👍🏻

🥗Bistro Fries

☕️Hojicha Latte
​焙茶味好香‼️但飲完記得抹嘴🤭

☕️Latte
水準穩定,口味香滑👍🏻

☕️Valrona Mocha

🔸🔺🔸🔺🔸 🔸🔺🔸🔺🔸 🔸🔺🔸

​🖋️環境舒適、小聚好地方、食物新鮮、飲品都值得一試👍🏻
2023-09-18
  • Latte
  • Salmon Avocado Poke
  • Bistro Fries
  • Hojicha Latte
  • Valrona Mocha
2023-09-05 850 瀏覽
平時都有黎開啲Staff態度差唔講啦今日星期六係多人少少,我一去到話唔該兩位個女Staff即刻勁冇禮貌咁話冇位冇位係咁強調話冇位冇位然後逼我出去,然後我話我可以等佢就話咁你出去企喺度等 我話冇問題,但係我心諗出邊啲位都冇人坐點解我唔可以坐住等 等咗10分鐘左右入邊終於有兩位走咗 但係本身坐喺出邊嗰對客人就話想調入去 佢就即刻調左佢地入去我就去問個男Staff 我等緊入邊啲位個喎,點解唔係我先佢就話因為客人本身喺度食緊所以係佢哋先 咁我就好奇怪咁我係咪應該一開頭就話我要坐出邊之後有位先至比我?咁我企喺度等做乜嘢?天氣仲要好熱。唔明點解呢間餐廳一定要請啲咁冇train過嘅Staff 你冇位唔緊要,但係你哋啲Staff處理問題嘅方式同埋態度都好有問題 不會再去了
平時都有黎開啲Staff態度差唔講啦
2023-08-13 970 瀏覽
好耐之前已經有試過位於上環既分店,食物同飲品質素都幾好,定價亦都合理,所以今日諗唔到食咩,又唔想試伏👻,決定同朋友仔食銅鑼灣分店。見到有兩個小朋友嗌雪糕,食得津津有味,先知呢間有別於上環,下次都想試下!😂😂🥑Avocado Toast多士賣相清新悅目,有原個切片既牛油果,牛油果口感軟滑🥰牛油果下面搽左羅勒青豆醬,平衝口腔既味道,份量大方,非常之足料。水波蛋煮得岩岩好,流心程度💯賣相清新悅目。旁邊有一小份沙律,配上酸酸甜甜既醬汁可以消濟!🍳Eggs Benedict主要配料有煙三文魚,水煮蛋同牛油果。水煮蛋熟度控油得宜👍🏻蛋黃夠流心,底層既法包可以索曬啲蛋液,彌補左本身麵包過硬既問題。整體呢講,份量質素都過得去,好大路既味道,下次都會再嚟食。🫣📍 Elephant Grounds銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下C號舖

🥑Avocado Toast

🍳Eggs Benedict

📍 Elephant Grounds
2023-06-16 1295 瀏覽
1點黎到食街Elephant ground好多人入面既位full哂只能夠坐外面好彩當日唔太熱不過之後都要求店員入面有位就幫我地換位換左位入面涼爽啲不過啲聲就困住喺舖頭有少少嘈 叫咗兩個嘢食,兩杯飲品下次太多人都係唔黎呢間講嘢都要好大聲先聽到
1點黎到食街
不過之後都要求店員入面有位就幫我地換位

換左位入面涼爽啲
不過啲聲就困住喺舖頭
有少少嘈

叫咗兩個嘢食,兩杯飲品
下次太多人都係唔黎呢間
講嘢都要好大聲先聽到
Avocado  toast
2023-06-02
2023-04-27 888 瀏覽
OpenRice level 2的我暫時寫得十幾篇呢間cafe已經係我第二次寫🤣(因為我係鄰居😌)黎親呢間都係飲熱飲因為個杯好大杯凍飲反而好細杯個玻璃杯又矮又窄今次叫左杯熱mocha咖啡依然保持水準同行朋友生日叫左個甜品而成間店得一個dessert😂就係一個小cinnamon danish 夾住個apple crumble ice cream🍔🍔個雪糕又好好味有一舊舊蘋果肉Cinnamon 味好重喜歡cinnamon ge朋友可以試下
OpenRice level 2的我
暫時寫得十幾篇
呢間cafe已經係我第二次寫🤣
(因為我係鄰居😌)

黎親呢間都係飲熱飲

2023-04-23
Mocha
Dessert
2023-04-22 326 瀏覽
呢間都去過幾次喺食街 一入去就見到第一間今日下晝三點朋友約咗喺呢度傾野估唔到全場爆滿由於入面嘅座位比較狹窄所以傾嘢沒有太大私隱度同時講嘢都要比較大聲如果唔係對面朋友,根本聽唔到🫠中間突然「澎」一聲😱唔知員工整跌咗啲咩隔籬枱一對外國人同我都嚇親佢哋直頭講咗句粗口🤬🤬😂呢度啲咖啡大大杯又拉花又好飲👍🏻*夜晚時間想搵個靜地方,會推薦呢間夜晚少好多人
呢間都去過幾次
喺食街 一入去就見到第一間

今日下晝三點朋友約咗喺呢度傾野
估唔到全場爆滿
由於入面嘅座位比較狹窄
所以傾嘢沒有太大私隱度
同時講嘢都要比較大聲
如果唔係對面朋友,根本聽唔到🫠

中間突然「澎」一聲😱
唔知員工整跌咗啲咩
隔籬枱一對外國人同我都嚇親
佢哋直頭講咗句粗口🤬🤬😂

呢度啲咖啡大大杯
又拉花又好飲👍🏻

*夜晚時間想搵個靜地方,會推薦呢間
夜晚少好多人
2023-04-21
下午茶
Latte
見呢間可以帶貓貓入去,即刻去幫襯下!餐廳係木系style,環境非常舒服😌不過帶寵物要坐室外位,好彩係長櫈,寵物可以坐得舒服啲🥰✧ Torched  salmon  don 炙燒三文魚刺身丼 $110身為三文魚控,見到呢個炙燒三文魚刺身丼即刻order🍣丼飯賣相好靚,又好豐富有蔥有菜,不過我唔食粟米所以走哂~食果陣撈埋一齊超好食😋不過我嫌佢份量略少,三文魚多多幾塊會開心啲,飯都唔算多,女仔應該啱啱好🙆🏻‍♀️✧ Mr Shakshouka 北非蛋 $108 男朋仔至愛🥰 每次嚟都會order呢個,新鮮熱辣辣嘅烤焗太陽蛋,配埋用蕃茄、茄汁同辣肉腸煎成嘅辣醬,咸咸辣辣好重口味😎北非蛋仲有配埋2埋好脆嘅酸種麵包🥯呢個北非蛋打卡一流,好有宮崎駿食嘢feel!✧ Salmon Tartare 三文魚牛油果他他 $105我會話佢係撈飯一流😆三文魚同牛油果都撈咗啲酸酸甜甜嘅醬汁,好開胃!碟上面仲有辣三文魚魚子同炸天婦羅碎碎✨誠意十足!✧ 限定S’mores Coffee 朱古力棉花糖咖啡 $50好L好飲!😍可以 encore十杯!我自己大愛朱古力棉花糖🍫大大粒棉花糖半浸喺熱朱古力上面,熱力張棉花糖整到溶

Torched  salmon  Torched  salmon  don

✧ Mr Shakshouka 北非蛋 $108
Mr Shakshouka

Salmon Tartare

S’mores Coffee

好L好飲!😍可以 encore十杯!我自己大愛朱古力棉花糖🍫大大粒棉花糖半浸喺熱朱古力上面,熱力張棉花糖整到溶溶地軟軟地,配上mocha可以中和返棉花糖嘅甜膩感,再有啲餅乾醉喺上面,幸運感滿滿💓
………………………………………………….

味道: ●●●●●
Salmon Tartare
S’mores Coffee
  • Torched  salmon  don
2023-02-22 1199 瀏覽
Elephant Grounds (3/5分)Elephant Grounds (Causeway Bay)位於銅鑼灣Fashion Walk室外露天長椅係IG 打卡熱點一間環境舒適既戶外餐廳歎咖啡 chill下嘅好地方除咗咖啡之外佢仲有獨特嘅咖啡酒每次到店必飲咖啡就成日飲,但咖啡酒真係呢度先飲到啖啖既咖啡味好易入口,小心唔好飲太多另外仲有其他一啲特色既fusion 菜推介三文魚丼飯,墨西哥辣雞翼真係出乎意料好食早餐avocado toast+ Americano飲多兩杯就醉既咖啡酒
Elephant Grounds
(3/5分)

室外露天長椅係IG 打卡熱點
一間環境舒適既戶外餐廳
歎咖啡 chill下嘅好地方
除咗咖啡之外佢仲有獨特嘅咖啡酒
每次到店必飲
咖啡就成日飲,但咖啡酒真係呢度先飲到
啖啖既咖啡味好易入口,小心唔好飲太多
另外仲有其他一啲特色既fusion 菜
推介三文魚丼飯,墨西哥辣雞翼
真係出乎意料好食

早餐avocado toast+ Americano

飲多兩杯就醉既咖啡酒

2023-02-15 812 瀏覽
If you’ve been to Elephant Grounds, you would definitely have tried their ice cream sandwiches, but other than that, their brunch menus are also superb! 𝙱.𝙴.𝙻.𝚃. 🥪 - This is like a mega sandwich, pretty special! Toasted milk bread plus bacon, fried egg, butter lettuce, tomato … plus fries 🍟 𝚂𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 𝙴𝚐𝚐𝚜 𝙱𝚎𝚗𝚎𝚍𝚒𝚌𝚝 🍳 - House baked sourdough topped with cured salmon & avocado 🥑 Perfect combo for eggs benedict 😋𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 ☕️ - A much needed latte in this cool weather to pair up with an amazing brun

B.E.L.T.

Salmon  Eggs Benedict

𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 ☕️ - A much needed latte in this cool weather to pair up with an amazing brunch 👍
Hojicha  latte
B.E.L.T.
Salmon  Eggs Benedict
Hojicha  latte
2023-02-06 877 瀏覽
➲銅鑼灣 Elephant Grounds 英倫木系植物風,tea time 都唔少人㗎!有室外同室內位置,以前Bookmark 落佢地嘅 Matcha Ice Cream Sandwich,不過去個陣已經轉咗 Oreo Ice Cream Sandwich,希望佢出返抹茶啦~ (重度抹茶控) ➳ 𝑨ç𝒂í 𝒀𝒐𝒈𝒖𝒓𝒕 𝑩𝒐𝒘𝒍 ⁽⁹/¹⁰⁾Housemade 藍莓 yogurt,健康又唔想咁高卡之選。topping 排到好整齊,強迫症患者感到滿足。 ➳ 𝑩.𝑬.𝑳.𝑻. ⁽⁹/¹⁰⁾麵包多士烘到好脆,三文治加熱辣辣嘅薯條,好飽肚嘅下午茶! ➳ 𝑯𝒐𝒋𝒊𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 (𝒄𝒐𝒍𝒅) ⁽⁷/¹⁰⁾焙茶味濃,偏苦,無乜茶粉感,飲落好smooth。 ⤵ @elephantgrounds銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下C舖√ 銅鑼灣站E出口, 3分鐘步行√ Walk-in #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffee

➲銅鑼灣 Elephant Grounds

➳ 𝑨ç𝒂í 𝒀𝒐𝒈𝒖𝒓𝒕 𝑩𝒐𝒘𝒍 ⁽⁹/¹⁰⁾

𝑨ç𝒂í 𝒀𝒐𝒈𝒖𝒓𝒕 𝑩𝒐𝒘𝒍

➳ 𝑩.𝑬.𝑳.𝑻. ⁽⁹/¹⁰⁾
麵包多士烘到好脆,三文治加熱辣辣嘅薯條,好飽肚嘅下午茶!

𝑩.𝑬.𝑳.𝑻.

➳ 𝑯𝒐𝒋𝒊𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 (𝒄𝒐𝒍𝒅) ⁽⁷/¹⁰⁾
焙茶味濃,偏苦,無乜茶粉感,飲落好smooth。

@elephantgrounds
銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下C舖
√ 銅鑼灣站E出口, 3分鐘步行
√ Walk-in

#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #influencernetwork #香港美食 #香港食評 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #causewaybay  #breakfast #BLTburger #toast #yogurtbowl #hojicha #elephantgrounds
𝑨ç𝒂í 𝒀𝒐𝒈𝒖𝒓𝒕 𝑩𝒐𝒘𝒍
𝑩.𝑬.𝑳.𝑻.