2023-01-11 5 瀏覽
地中海菜一直是我最喜愛地方菜色五強,因為西餐入面以地中海菜最不油膩,而且也有很多海鮮主食。不過在九龍要搵到吃地中海菜的地方又談何容易,今次去到EL Portal是一間樓上餐廳,門面不算很吸引,餐廳內的裝潢以簡約的西式設計為主,比較喜歡的是靠窗邊的一排坐位,能夠一邊吃飯一邊看街景,都算幾有情調。今次晚餐選了店舖出名的西班牙海鮮飯,還叫了幾樣餐前小食:烤八爪魚配豆泥,烤面包配蕃茄醬橄欖油,以及香脆魚。西班牙海鮮飯真係意想不到的出色,用料十足,性價比超高。其他幾樣前菜,由其是烤面包,不單只味道就連賣相都相當是好。烤八爪魚都是播歌很值得推介,口感柔軟但鮮味十足。最後叫了西班牙油條配巧克力作甜品,估不到水準也是十分高,不油膩但脆香。能夠用這個價錢吃到這樣高水準的地中海菜,真心希望多點人能到訪這間低調高級的餐廳。

2023-01-11
2023-01-10 3 瀏覽
話說早幾日睇返前幾年去西班牙d旅行相突然好掛住西班牙海鮮炒飯於是即刻上網search香港有咩餐廳可以食到搵到呢間係佐敦嘅樓上鋪見d人個個對佢個海鮮炒飯讚不絕口就book咗下星期放工同朋友一齊食當日嚟到環境好舒服 氣氛好有情調我同朋友選擇坐係bar位 對住廟街😂跟住開始揀野食,前菜揀咗生蠔,主菜揀咗黑豬排同烤八爪魚。 我竟然無食到西班牙海鮮炒飯🥺因為當日唔算好肚餓得兩個女仔,唯有留返下次再食啦!生蠔分咗三種各兩隻($188)法國芝亞多,法國安莎蓮,西班牙阿魯薩個人最中意中間個款,最鮮甜其實款款都不錯,混合盤呢個價錢無得輸👍🏻燒烤黑豬排配松露醬烤南瓜$268豬排非常嫩滑,肥瘦適中,啖啖肉😋全部蔬菜都有輕輕烤過,都幾香口,呢個價錢都好值得一試。烤八爪魚配法瓦豆泥$168見到呢個擺盤就知有返咁上下質素嘅餐廳先做到,有一條肥美嘅八爪魚,估唔到烤完一d都唔難咬,仲咬到八爪魚個爽脆嘅外皮加上軟淋的內肉,口感好正!配埋香噴噴豆泥,配搭一流。
話說早幾日睇返前幾年去西班牙d旅行相
突然好掛住西班牙海鮮炒飯
於是即刻上網search香港有咩餐廳可以食到
搵到呢間係佐敦嘅樓上鋪
見d人個個對佢個海鮮炒飯讚不絕口
就book咗下星期放工同朋友一齊食

當日嚟到環境好舒服 氣氛好有情調
我同朋友選擇坐係bar位 對住廟街😂
生蠔分咗三種各兩隻($188)
法國芝亞多,法國安莎蓮,西班牙阿魯薩
個人最中意中間個款,最鮮甜
其實款款都不錯,混合盤呢個價錢無得輸👍🏻

燒烤黑豬排配松露醬烤南瓜$268

烤八爪魚配法瓦豆泥$168
2023-01-10 3 瀏覽
呢間隱世西班牙菜如果唔係朋友介紹真係好易會錯過,朋友直頭當呢度係私竇~餐廳中間有矮枱,2邊亦有望街既window seat高枱,好岩情侶朋友今日揸車尼就唔飲得酒,如果唔係個生蠔+ sparkling set係非常吸引!食呢啲地中海野最中意就係試多啲小食蒜香辣大蝦100分推薦!一上枱已經聞到超香,微微辣味+蒜粒+爽甜大蝦,我絕對可以自己清一碟~另外叫左炸魚同炸魷魚,2樣係好類似既dish但絕對無食厭,2樣都係bite size,炸得岩岩熟個下即刻撈起既感覺,好軟腍易咬,2樣炸物配既sauce都唔同,好高質西班牙海鮮飯份量好足好飽~係正宗飯心煙韌既燉飯,海鮮好新鮮juicy最後以甜品churros配coffee sauce作結,一份有2件,抵食又好味😋

食呢啲地中海野最中意就係試多啲小食
蒜香辣大蝦

西班牙海鮮飯
份量好足好飽~係正宗飯心煙韌既燉飯,海鮮好新鮮juicy

2023-01-10 17 瀏覽
佐敦廟街入口附近有間正宗特別的西班牙菜餐廳,TAPAS選擇多,而且有些出面食5到,味道優質有驚喜,屬約會/會友好地方!1/ 烤八爪魚配法瓦豆泥 168 HKD(😍必吃!)平時食八爪魚刺身都比較彈牙,烤八爪魚煮好之後反而口感軟淋,食落有點似燜煮過的豬肉,表層的八爪魚皮有點兒Jelly質地,很是美味!下面的豆泥吃上去像薯蓉,有一點獨特的豆味,特地查了一下,menu 英文的fava是蠶豆。2/ 蒜香辣大蝦 138 HKD辣蒜油上放置的蝦,撒有一點芫荽碎調味,呢道菜認真夠辣,好食!不過蝦味5算好出,所以無八爪魚咁推薦。3/ 黑椒鵝肝醬凍配法式多士 128 HKD(😍必吃!)焗完的多士好似餅乾,超級脆口,配呢個鵝肝醬都搭。鵝肝將,鵝肝味突出,冷凍過後,與多士一冷一熱,吃得舒暢!是當日的第二道必點菜式!4/ 希臘餃子想來這道菜靈感來自於希臘傳統的菠菜派,本身的Spanakopita 是用羊奶芝士和菠菜做餡料的,外面是酥皮。店鋪利用相同的組合,做成餃子,薄脆的外皮炸的脆口,是很好的變奏版。我食到餃子裏面係菠菜,外面係芝士醬汁。如果芝士放在裏面,就融合的更加好,100分!呢道菜同番茄多士我見到網絡上最

1/ 烤八爪魚配法瓦豆泥 168 HKD(😍必吃!)
烤八爪魚配法瓦豆泥

2/ 蒜香辣大蝦 138 HKD

3/ 黑椒鵝肝醬凍配法式多士 128 HKD(😍必吃!)

4/ 希臘餃子
希臘餃子

想來這道菜靈感來自於希臘傳統的菠菜派,本身的Spanakopita 是用羊奶芝士和菠菜做餡料的,外面是酥皮。店鋪利用相同的組合,做成餃子,薄脆的外皮炸的脆口,是很好的變奏版。我食到餃子裏面係菠菜,外面係芝士醬汁。如果芝士放在裏面,就融合的更加好,100分!呢道菜同番茄多士我見到網絡上最多人好評,建議大家都可以嘗試這創意料理。

5/ 蘋果撻配希臘乳酪雪糕 68 HKD

呢道菜有好多層次,而且擺盤好看是有心思的作品。底層是抹茶蛋糕,上面是教堂醬和蘋果,還有一些好似cream的乳酪雪糕,和一些脆脆的牛油crumble碎。
蘋果撻配希臘乳酪雪糕
今日晚上跟太太去廟街的EI Portal酒吧餐廳,餐廳位於廟街牌坊的德寶城商業中心2樓,其實是一時興起才去的,想說去喝個小酒跟配個下酒菜什麼的,太太找到這間店就有這些了。太太其實是個生蠔控🦪,我倒是從以前就不敢吃生蠔,所以只好點了一些炸物的下酒菜,看菜單我們點了「蒜香辣大蝦🍤」、「蒜香蛋黃醬配炸魷魚」、「香脆魚配阿拉比亞塔醬」,還點了一道沙律當開胃菜,不然其實我太太應該是想點菜單上推薦的「生蠔與美酒」套餐,不僅有10個生蠔還有1支美酒!可惜遷就我的關係而只點了2個生蠔,一個是法國的,另一個是西班牙的阿魯薩生蠔,看他也是吃的津津有味的!我還是喝我的啤酒配下酒菜吧!我原本點的是朝日啤酒,但本日只有藍妹啤酒,想起之前來香港時也對藍妹啤酒讚不絕口,每一道炸物都給了我們不一樣的沾醬,尤其是阿拉比亞塔醬!吃起來風味非常的特別的香醬味,以前從來沒有吃過的口味。十分下酒!加上蒜香辣大蝦!蝦子本身略有燒烤的處理方式,有種燒烤香氣在嘴裡,再配啤酒解蒜香!非常搭配!
我還是喝我的啤酒配下酒菜吧!
2023-01-09 5 瀏覽
放工約朋友到一間滿有情調既樓上餐廳寫意地一邊食地中海菜一邊傾計 環境舒適由於我地兩個女生都正值減肥唔想食澱粉所以冇叫到佢個海鮮飯淨係叫左啲冇咩能量既食物首先係 【新鮮生蠔混合拼盤】 $188本來近排先腸胃炎好翻 有啲驚如果唔新鮮會再翻發但又好想試佢既生蠔所以都係叫左混合拼盤一次過試哂佢Menu上既3款生蠔每人口味唔同 而我自己覺得Gillardeau 有一種清甜既味道Ancelin 係我個人覺得最有鮮味最中意Arousa 朋友話係海水味較重但我又唔係好覺整體而言生蠔唔腥亦鮮甜 最緊要食完冇肚痛~【燒烤黑豬排配松露醬烤南瓜】 $268一上枱已經勁香流哂口水件排都比想像中唔算細件而且好容易切開 入口軟熟香口朋友重吮埋骨旁邊烤薯仔同蔬菜都好好食烤八爪魚配法瓦豆泥 $168本來都中意食大八爪魚通常都唔會好失準入口一啲都唔韌烤得剛剛好底下既薯蓉都好creamy好好味不過竟然有啲小芫茜好彩芫茜既味唔重 我避開有芫茜既地方就ok以下係餐廳環境咁岩有bar枱坐好有feel最後埋單6百幾如果唔係減肥可以試佢個海鮮飯就一定飽肚但依三樣餸對2個細食女仔嚟講都剛剛好
放工約朋友到一間滿有情調既樓上餐廳

每人口味唔同 而我自己覺得
Gillardeau 有一種清甜既味道
Ancelin 係我個人覺得最有鮮味最中意
Arousa 朋友話係海水味較重但我又唔係好覺
整體而言生蠔唔腥亦鮮甜 最緊要食完冇肚痛~

【燒烤黑豬排配松露醬烤南瓜】 $268

如果唔係減肥可以試佢個海鮮飯就一定飽肚
但依三樣餸對2個細食女仔嚟講都剛剛好
2023-01-06
2023-01-08 12 瀏覽
話說呢日就勁想食地中海菜,中東菜之類乜乜就上網搵近近地既餐廳,呢間就中選了入到去個環境好靜,枱好大,勁適合情侶拍拖傾密偈見而家有優惠做緊,其實係幾吸引,但男友麻麻地蠔就算了第一樣到既係希臘餃子外觀脆卜卜一咬落去,入面係羊奶芝士混菠菜加埋平時我真係好鍾意食煎餃之類佢個外皮做到脆卜卜但又食落唔會太油抑同熱氣入面芝士味好出,味道好豐富超級好食,兩隻真係唔夠喉第二樣頭盤係鮮香蜆配青醬汁真正靚蜆真係會食到肉質勁嫩滑而唔係會un既配埋青醬同蜆本身d海水鮮味,呢兜野真係一分錢一分貨黎到最期待既西班牙海鮮飯廚房話無曬青口所以會用更多既蜆補上雖然試唔到青口,但呢個飯一d都無失色飯既質感似似地意大利飯個隻飯粒外軟內硬每一粒飯都精心調味過識煮野食既都知西班牙飯工序勁多又煩又要熬高湯又要一堆調味香料呢個價真係對得住全世界 仲要整得好食!最後甜品叫左蘋果撻配希臘乳酪雪糕同我地平時食開既同想像既唔同你以為撻會係硬硬地個d,點知呢到變左地中海式既又唔同佢係近似麵包咁既軟質地中間有紅豆醬,上面唔知係蘋果醬定近似拖肥醬口味側邊係乳酪,幾新奇,第一次食覺得配搭好和諧

話說呢日就勁想食地中海菜,中東菜之類乜乜
就上網搵近近地既餐廳,呢間就中選了
入到去個環境好靜,枱好大,勁適合情侶拍拖傾密偈
見而家有優惠做緊,其實係幾吸引,但男友麻麻地蠔就算了
第一樣到既係希臘餃子
外觀脆卜卜
一咬落去,入面係羊奶芝士混菠菜
加埋平時我真係好鍾意食煎餃之類
佢個外皮做到脆卜卜但又食落唔會太油抑同熱氣
入面芝士味好出,味道好豐富
超級好食,兩隻真係唔夠喉
鮮香蜆配青醬汁

第二樣頭盤係鮮香蜆配青醬汁
真正靚蜆真係會食到肉質勁嫩滑
而唔係會un既
配埋青醬同蜆本身d海水鮮味,呢兜野真係一分錢一分貨
黎到最期待既西班牙海鮮飯
廚房話無曬青口所以會用更多既蜆補上
雖然試唔到青口,但呢個飯一d都無失色
飯既質感似似地意大利飯個隻飯粒外軟內硬
每一粒飯都精心調味過
識煮野食既都知西班牙飯工序勁多又煩
又要熬高湯又要一堆調味香料
呢個價真係對得住全世界 仲要整得好食!
最後甜品叫左蘋果撻配希臘乳酪雪糕
同我地平時食開既同想像既唔同
你以為撻會係硬硬地個d,點知呢到變左地中海式既又唔同
佢係近似麵包咁既軟質地
中間有紅豆醬,上面唔知係蘋果醬定近似拖肥醬口味
側邊係乳酪,幾新奇,第一次食覺得配搭好和諧
2023-01-05
鮮香蜆配青醬汁
2023-01-07 6 瀏覽
最近想搵d好岩慶祝節日既餐廳 所以就黎左依間比較特別既地中海菜 除左食氣氛 都係個好適合幾個女仔靜靜地傾計既好地方👍見餐廳有活動係食生蠔+一支wine 好似幾抵食 唔洗食曬10隻8隻都回到本不過驚得幾個女仔會食唔曬同埋想試多d tapas 所以今日就冇食到 可以下次黎試Mussels with marinera sauce 所謂水手汁其實就係西班牙蕃茄醬 青口幾fresh 冇沙仲好大隻 同蕃茄醬一齊食幾鮮好match👍 同埋一煲都幾多下 total有6粒 全部都手掌咁大隻-churros就係西班牙油炸鬼 上菜果陣好cute阿 用一個小杯裝住一條迷你churros入面仲有d cream同朱古力醬 但盡可能打卡唔好影咁耐 因為下半條churros浸住cream會好快淋曬

Mussels with marinera sauce
2023-01-05 8 瀏覽
成日出街食飯真係唔知食乜好去openrice睇下有啲乜嘢特色嘢食🤔今次見到有推介這間店舖食西班牙海鮮飯就一於過嚟試一試餐牌選擇唔算好多,但係款款都幾吸引,有生蠔同埋餐酒,但係因為朋友要揸車,所以今次冇飲酒我哋最尾都係揀咗一開始就諗定食嘅西班牙海鮮飯+ 烤焗布拉瓦斯香薯配辣醬( 簡稱焗薯仔啦)先嚟焗薯仔,原本睇落好似好普通,但係食落口問嗰啲肉醬真係幾辣,配返熱辣辣外脆内軟嘅薯仔真係覺得好正西班牙海鮮飯即叫即整,所以都要等少少時間 ,嚟到的確係有驚喜,用一個好熱嘅鐵兜放住食完個底都仲係熱辣辣 而且大大兜兩個人食都得海鮮都幾多,有五隻蝦,新鮮、彈牙、有蝦膏仲有成隻蜆,食得出啲海鮮好新鮮, 同急凍嘢真係冇得比因為食得太飽,所以冇叫甜品,但甜品睇落都非常有特色,下次再食過
成日出街食飯真係唔知食乜好

去openrice睇下有啲乜嘢特色嘢食🤔
今次見到有推介這間店舖食西班牙海鮮飯
就一於過嚟試一試

餐牌選擇唔算好多,但係款款都幾吸引,
有生蠔同埋餐酒,但係因為朋友要揸車,所以今次冇飲酒

而且大大兜兩個人食都得

海鮮都幾多,有五隻蝦,新鮮、彈牙、有蝦膏
仲有成隻蜆,食得出啲海鮮好新鮮, 同急凍嘢真係冇得比

2023-01-05
  • 西班牙海鮮飯
2023-01-03 3 瀏覽
係香港有幾可會食地中海料理,一黎地中海餐廳比較少,二黎係比較少人知(戴頭盔先可能係我冇點見過地中海呢類中東餐廳👀)見到朋友post過呢間地中海菜,望落都幾唔錯,於是book咗檯過黎試下地中海料理🫣環境好舒服,會見到D檯排得唔密,唔會令人覺得好逼好想快趣食完走人,仲有個大screen播下音樂,成個氣氛都好relax!—————————————————————📍 El Portal地址: 佐敦佐敦道37A-B號德寶城商業中心2樓✍🏻/食評/◍西班牙海鮮燴飯 🥘 $218呢個係即叫即整所以上檯10分鐘打完卡都仲係熱到出煙😂係我哋今晚嘅主角因為份量真係嚇親人! Risotto煮嘅時間較得好好,用咗西班牙正宗煮法,飯質好煙靭亦吸收晒海鮮湯~海鮮方面仲有大蝦,魷魚,蜆,青口配以檸檬調味, 大蝦都好爽口,感覺好fresh,食完呢個seafood paella已經好鬼飽😐◍蒜香蛋黃醬配炸魷魚🦑 $88呢個係小食黎,炸得香脆,好香口, 蒜香蛋黃醬味道好濃郁,兩者都食得出各自味道而又唔會搶fo, 食完呢個小食都唔會覺得飽上加飽好滯

—————————————————————
📍 El Portal
地址: 佐敦佐敦道37A-B號德寶城商業中心2樓

✍🏻/食評/
◍西班牙海鮮燴飯 🥘 $218

◍蒜香蛋黃醬配炸魷魚🦑 $88

2022-12-30 11 瀏覽
餐廳係廟街後面入口,一行到佐敦道即刻見到大大個牌寫住el portal,今次約左朋友食個early dinner!烤八爪魚配法瓦豆泥見到好多人都叫呢個章魚腳黎食,我又唔執輸試下啦!大大條章魚腳配上著蓉,章魚腳煙銀但都可以好輕易切開,唔係似擦子膠!而薯蓉當中仲食到薯仔粒,有多重既口感。簡簡單單既調味及材料,卻可以做出甘特別既藥或菜式。蘋果撻配希臘乳酪雪糕甜品幾飽都要食埋甘先係fantastic dinner,所以我叫左個希臘乳酪雪糕配蘋果撻。希臘乳酪雪糕同平時食既雪糕好大分別,呢個更偏乳酪既軟身質感同酸甜既味道,配上綠茶味既海綿蛋糕底剛剛好,不會蓋過左對方既味道,仲有周邊少少水果和主角蘋果食落有好fresh既感覺。甘岩見到餐牌呢到可以食蠔,啲蠔套裝好似都幾抵,可惜今次同行朋友唔食,下次黎想試試佢地既蠔!

烤八爪魚配法瓦豆泥

2022-12-30 6 瀏覽
今日去間主打地中海菜既餐廳食野,呢個菜式我都係第一次食!青口配馬里涅拉舞醬汁呢碟青口用煲仔上好有型,而且佢青口既擺碟都唔馬虎,擺到成朵盛開既花甘!店員拎到我地枱附近已經聞到好香既蒜味。蒜香蛋黃醬配炸魷魚岩岩新鮮炸起所以仲熱辣辣脆卜卜,完全滿足咗我想食炸物既心靈!配上一小塊檸檬,可以揸少少汁落去減輕油膩感,仲有點埋個芝士醬都好夾,一口接一口。西班牙海鮮炒飯呢個飯味道同賣相都一流,原本諗住份量可能唔會好多,點知海鮮同飯既份量都好足,仲要好幾款海鮮好豐富,岩曬海鮮愛好者!米飯煮完會比平時食開的硬身,但同時都能吸收醬料既精華,所以味道都好濃!環境寬闊,顧客不會覺得擠壓,所以坐得好舒服!我同朋友食完都坐左係到吹左好耐水,下次會再黎!另外都見到呢到應該有得包場,有個投影幕、咪、音響個啲,包場開party應該都好正!
今日去間主打地中海菜既餐廳食野,呢個菜式我都係第一次食!

青口配馬里涅拉舞醬汁

蒜香蛋黃醬配炸魷魚

西班牙海鮮炒飯

2022-12-30 8 瀏覽
同朋友今晚喺佐敦搵食, 見到一間地中海餐廳叫El Portal, 於是就入去試試佢見到餐廳裝修都幾靚,幾有格調,好有地中海色彩,店員都好熱心推介今日有d 咩係招牌菜。西班牙海鮮飯 ($218)材枓好豐富,有好多海鮮, 每一啖飯都有鮮味, 飯煮得岩岩好, 唔太硬又唔太軟, 值得一試Mixed plate of fresh oyster ($188)total 有6隻oyster, 3款口味, 兩個人食可以試到唔同口味, 由淡到濃味, 加D檸檬汁,好鮮美其他菜式都好出色,尢其是鍾意食oyster 嘅朋友,可以黎試下

西班牙海鮮飯 ($218)

2022-12-29 9 瀏覽
食黎食去都係中日泰越韓西餐 想試新嘢 搵到呢間食地中海嘅餐廳 地點好易去 又近地鐵站 路痴都無難度 係廟街牌城左邊 上二樓 有諗過點二人餐 但係兩個女仔又唔想食咁飽決左散叫 下次會想叫各種地中海芝士前菜蒜香辣大蝦每一隻蝦都擺得好靚 未食已經聞到好香 英文餐牌寫with garlic and curry 食唔到有咖喱味但係又幾好食 一碟有六隻兩個人食岩岩好 食完仲有位食其他主菜西班牙海鮮飯飯上面有蝦 青口 魷魚 蜆 份量都大 聞落幾香 食落味道唔錯 冇太大特別甜品蘋果撻配希臘乳酪雪糕好新奇嘅配搭 中意試新嘢嘅朋友仔可以一試 個底唔係撻黎 係海綿蛋糕 綠色應該係綠茶味? 蛋糕上面放蘋果肉再上面應該係蘋果蓉? 如果希臘乳酪雪糕可以另上就好啦 因為溶得比較快 食唔切

前菜
蒜香辣大蝦

主菜
飯上面有蝦 青口 魷魚 蜆
份量都大 聞落幾香 食落味道唔錯 冇太大特別

甜品
2022-12-29 5 瀏覽
最近同同事傾開計話好想試下食地中海菜 同事就同我推薦佢哋心水餐廳 見到呢間嘅位置都幾方便 啲相都好似幾吸引咁 聽完朋友既食評就決定嚟試下🥹🥹🥹 喺佐敦地鐵站行幾分鐘就到 上到嚟發現餐廳空間都好闊落 環境好乾淨整潔 仲有個好大嘅酒櫃放左好多紅酒白酒👏👏👏 西班牙海鮮飯 $218 一上枱就覺得好靚 即刻忍唔住影相 上面有四隻大蝦 仲有啲青口蜆肉魷魚 蝦肉結實好新鮮 青口好大隻 上枱嘅時候熱辣辣 意大利飯食落有少少硬硬地幾有咬口😆😆😆 燒豬鞍配烤南瓜蓉 $168 呢碟主菜擺盤又係好靚 豬鞍好大塊 燒得啱啱好 一啲都唔乾 肉質好軟熟好juicy 配埋味道濃郁嘅黑松露醬好惹味 旁邊有三塊芝士焗薯仔伴碟三塊伴碟 配埋呢個新鮮嘅南瓜蓉打成醬汁 仲有啲香草喺面 非常之夾☺️☺️☺️ 蘋果撻配希臘乳酪雪糕 $68 蘋果撻好香脆 甜甜地配埋乳酪雪糕好夾