📍大埔隱世高cp 西餐廳💛大黃埔有heart小店😋cp值高 食材煮法都落足心機❤️vintage環境打卡一流👍🏻行開個頭不妨一試Lunch Set Menu (日日都有) $88-158 包頭盤或餐湯,主菜,餐飲🔖野菌黑松露忌廉汁意大利粉🍄 $88🏆 (9.0/10.0) 野菌同黑松露都落得好夠🤤忌廉汁creamy 程度好perfect👍🏻唔會覺得好漏好濟。唯一要挑剔🤌🏻個risotto淋左少少 無留米芯 無咁正宗🤔似燴飯多啲👻🔖烤澳洲頂級肉眼扒 $158 🥩 (9.5/10.0)叫左5成熟,肉質超嫩滑,香口多肉汁,牛味好濃🐮好似食左隻牛落肚咁🤪CP值爆棚🌟出面食差唔多質素無翻三兩百應該買唔到🔖香煎時令魚配香草忌廉汁🐟 $118 (7.0/10.0)今次係三文魚,魚肉滑嫩到不得了😚好似slow cook咁😋不過始終係冰鮮魚,鮮味就差少少啦,不過咁既價錢就收貨啦👌🏻🔖意式番茄肉醬千層麵🍝$118 (7.5/10.0)千層麵比我想像中薄身,都唔千層嘅🤣得6層🤡意粉淋左少少🤥口感差少少,不過味道唔錯,茄味濃郁🍅🔖香煎西班牙豬柳配牛肝菌忌廉汁🐖 $118 (3.0/10.0)雖然肉質煎得好嫩滑,
📍大埔隱世高cp 西餐廳

Lunch Set Menu (日日都有)
$88-158 包頭盤或餐湯,主菜,餐飲

🔖烤澳洲頂級肉眼扒 $158 🥩 (9.5/10.0)

🔖香煎時令魚配香草忌廉汁🐟 $118 (7.0/10.0)

🔖意式番茄肉醬千層麵🍝$118 (7.5/10.0)

雖然肉質煎得好嫩滑,但真係鹹到食唔到🥴但加分位係💌Waiter 好願意接納意見,話會注意下,又主動offer幫我地換其他主菜

#️⃣💡#Hashtag Tips: 餐飲叫熱檸茶🫖
雖然味道冇咩特別,但係比哂成set 茶壺,糖壺,打卡一流📸
📌環境: 8.0/10.0
好舒服,上層有個好英式既打卡位🇬🇧闊落得黎又有種chill chill地既vibe,枱與枱之間空間感夠,坐得幾舒服

📌推薦: 8.5/10.0
整體黎講,CP值高😍唔洗出城先食到高質西餐🍴唯一挑剔嘅係主菜份量少左啲,男仔就一定唔夠飽架啦😶。因為小編3個女仔都叫左4個set 🤫就好飽飽啦😌

📌 Dionysus (大埔)
大埔懷仁街43號泰和樓地舖

#hashtag美食 #hashtag十八區 #hashtag大埔 #hashtag西式 #hkfoodie #香港 #大埔美食 #大埔美食 #香港西餐 #hkwesternfood #hkfoodies
  • 香煎美國牛腹排伴法式牛油焗薯
2022-01-09 370 瀏覽
朋友介紹下 到大埔的這一間兩層小店 裝潢高貴典雅 特意放了塊鏡 兩張西式的椅子作客人拍照留倩影之用朋友對其蝦通心意粉亦讚不絕口 其汁不是普通的紅汁 可惜我無影相啊我的吞拿魚薯仔沙律很開胃 份量不少呢主菜有少見的羊西冷 五成熟 剛剛好 不會太乾身 或太酥 唔介意生的朋友叫三成或許更好 更鮮嫩 咖啡是即磨的 所以很香很淳值得一提的是價位相宜 整個lunch set 只是168 這是市區的餐廳的六七成左右 所以要是經過開大埔可以專程過來試試啊
朋友介紹下 到大埔的這一間兩層小店

吞拿魚薯仔沙律
香煎羊西冷配紅酒汁
  • 香煎羊西冷配香草紅酒汁
2021-12-11 343 瀏覽
係大埔墟一條舊街裏竟然可以有間似洒店級數嘅法國餐廳簡直估唔到。午餐完全係好竟想不到好味可以睇出個廚師好有心思去做每一頃菜式、希望可以繼續維持好出品。不過晩餐略嫌貴啲如果可以減小小更好。
2021-12-07 389 瀏覽
一點去到餐廳,睇完menu諗住叫野食,舉手舉左幾分鐘都冇人理,到個男侍應行埋黎既時候,又話呢樣冇果樣冇,本身menu都已經冇乜選擇🤷🏻‍♀️等左45分鐘左右,終於黎左份牛,話要五成熟,結果就比份甘既我地🥵🤬其實呢間餐廳跟本人手不足!熱檸水我地都等左90分鐘丫🙄真系吾明D好評邊度黎🤪

2021-11-11 1841 瀏覽
完全意外的情況之下吃了這種地區高級西餐。本身帶着小朋友去到懷仁街附近,即是富善街街市那邊,點知心儀的那間肥哥哥餐廳竟然沒開,寫着東主有喜休息一天,於是妻子想到這邊有一間未吃過的西餐,看餐牌也不算太差,於是內進一試。入門口之後,地下就只有幾張長方枱,另外牆上有萬聖節裝飾;右手邊上樓梯,原來樓上才是主要的位置,無論是水吧位,定還是其他擺設,都好像是主力服侍客人的地方。內進之後才發現原來挺為高級的,我們還穿着街坊裝,不過可能比較優雅的食客就會上樓上,因此我們也留在下邊進食。一問之下,得知是日的魚也是三文魚,平時妻子也經常可以在家弄到,於是就點了一客肉眼牛扒以及羊西冷。先有沙律以及蘑菇湯,沙律裏邊有些雞胸肉,青蘋果,酸酸的,開胃得來又有點雞胸肉,挺為健康的。牛扒肉眼扒,吃來雖然內裏都比較生,切開還有點呈粉紅色的,不過我一向覺得肉眼扒都是比較堅韌,比較難咬我的羊西冷還是比較容易切開,而且入口亦都比較容易溶化,肉味香濃,但有輕微羶味,再點一點芥末味道就更加昇華,除了底下的肉,中間少咗脂肪,上面的皮有邊度輕微薄脆,多種滋味。最尾還有熱飲,不過咖啡極細,亦都看不出是哪兒的咖啡,相當細小,幾乎兩啖都已
完全意外的情況之下吃了這種
地區高級西餐。

入門口之後,地下就只有幾張長方枱,另外牆上有

內進之後才發現原來挺為高級的,我們還穿着街坊裝,
不過可能比較優雅的食客就會上樓上,因此我們也留在下邊進食。

一問之下,得知是日的魚也是
三文魚,平時妻子也經常可以在家弄到,於是就點了一客
肉眼牛扒以及羊西冷。

先有

我的
羊西冷還是比較容易切開,而且入口亦都比較容易溶化,
肉味香濃,但有輕微羶味
,再點一點芥末味道就更加昇華,除了底下的肉,
中間少咗脂肪,上面的皮有邊度輕微薄脆,多種滋味。

最尾還有
熱飲,不過咖啡極細,亦都看不出是哪兒的咖啡,相當細小,幾乎兩啖都已經喝完;反而奶茶就使用茶壺,內裏放了一個立頓茶包,濃淡自己調校。

另外的
甜品就是兩個小正方形的芝士餅。
2021-10-28 344 瀏覽
朋友推介幾間餐廳由我決定。喜歡wine & fine 的我,揀了這家西餐小店來試頭盤*牛油果甜茄蝦他他一向不喜歡牛油果的味道,這個牛油果他他加上甜茄,味道都唔錯*番茄水牛芝士沙律這個必定是所有意大利餐廳都有的Appetizers。這個水牛芝士太清淡,味道未能與番茄融合,不過不失*白酒忌廉煮活蜆蜆肉味道鮮甜,用白酒忌廉烹調,令湯汁更滑,還有淡淡酒香味*蒜片牛油炒野菌野菌炒得乾身好味,牛油蒜片令菌味道更加昇華主菜*法式燒豬鞍配法式薯蓉豬鞍煎得肉嫩多汁,薯蓉口感細綿,好味*慢煮牛胸腹燴意大利飯牛胸腹質地似牛肋,口感偏韌,做不出慢煮效果。飯也沒有risotto的煙韌,好在醬汁味道搭夠*藍帶芝士黃金雞卷皮脆香口,色澤金黃,溶化芝士滲入雞肉,味道鹹香好味。這個經典食譜已少有餐廳做甜品蛋糕不過不失咖啡是普通咖啡有待改善晚市雖然只有dinner set menu,但選擇上都唔少,下次都會再來

頭盤
*牛油果甜茄蝦他他
一向不喜歡牛油果的味道,這個牛油果他他加上甜茄,味道都唔錯

*番茄水牛芝士沙律

*白酒忌廉煮活蜆
蜆肉味道鮮甜,用白酒忌廉烹調,令湯汁更滑,還有淡淡酒香味

*蒜片牛油炒野菌
野菌炒得乾身好味,牛油蒜片令菌味道更加昇華

主菜
*法式燒豬鞍配法式薯蓉
豬鞍煎得肉嫩多汁,薯蓉口感細綿,好味

*慢煮牛胸腹燴意大利飯

*藍帶芝士黃金雞卷

甜品蛋糕不過不失

咖啡是普通咖啡有待改善

2021-10-18 386 瀏覽
放假起身悠閒食個lunch,呢一間之前食過晚餐好好味,今次試吓佢個lunch,同樣keep到水準,食物美味,由餐湯沙律到主菜甜品都好好味,環境服務一流,正👍🏻
2021-10-18
2021-09-28 387 瀏覽
全餐 只有 coffee set 要收費 😎因這小店有食滿$200就會蓋一個印仔的儲印仔獎賞,儲滿10個印仔就可以換到 礦泉水、小食、意粉或沙律、一份扒、加一個午餐⋯😋可以一次過午餐時間換曬,但只限星期一至五換購🤭回贈的又真的不錯喎!服務員有禮、環境舒適及價格合理相宜!👍🏻
1K
2021-09-13 1944 瀏覽
約了Yan食Lunch,Yan推介大埔有一間法國餐廳,環境靚食物正,Lunch仲要好抵食,一於試下,平日請假大家去一轉,Thanks Yan book位,12:00,二人。平日的12:00,唔多人,趁呢個moment狂影下個環境,餐廳有兩層,高級灰為主調,感覺有格調,牆上個掛畫、歐式復古擺設,增添藝術美感,我們坐樓上,第一眼即見到打卡位,粉紅色的古典餐桌椅、小火爐及小擺設等佈置,優雅華麗之感,仲有張傳聞中的VIP位。LUNCH SET MENU,食物選擇尚算多,要了羊西冷及牛脷,盡顯食肉獸風範,開心些牙。煙三文魚凱撒沙律,味道清新。自家製慢煮牛脷配紅酒汁伴法式薯蓉,$118。,牛脷份量十足,口感柔軟,味道濃厚,不俗,薯蓉軟滑。烤紐西蘭特級羊西冷配煙肉焗薯蓉,$138。份量十足,賣相吸引,肉質鲜嫩,難得冇乜膻味,都幾香口呢。Cappuccino,跟餐升級+$20,正常水準。芝士蛋糕,一口的份量,口感軟滑,芝士味濃,有甜品食好滿足。食物味道不俗,環境幾靚有打卡位,坐得舒適,服務態度有禮貌,下次有機要再來呢。
煙三文魚凱撒沙律
煙三文魚凱撒沙律,味道清新。
自家製慢煮牛脷配紅酒汁伴法式薯蓉
自家製慢煮牛脷配紅酒汁伴法式薯蓉,$118。
,牛脷份量十足,口感柔軟,味道濃厚,不俗,薯蓉軟滑。
烤紐西蘭特級羊西冷配煙肉焗薯蓉
烤紐西蘭特級羊西冷配煙肉焗薯蓉,$138。
份量十足,賣相吸引,肉質鲜嫩,難得冇乜膻味,都幾香口呢。
Cappuccino,跟餐升級+$20
Cappuccino,跟餐升級+$20,正常水準。
芝士蛋糕
芝士蛋糕,一口的份量,口感軟滑,芝士味濃,有甜品食好滿足。

法式傳統油封鴨髀 Confit de Canard,油封鴨是法國菜的一種烤鴨料理,在沒有雪櫃的年代,法國西南部人發明的儲藏食物方法,所以油封法也適用於其他肉類。在法國西南部的加斯科尼,就以延續油封鴨的傳統而聞名,油封鴨被認為是最優秀的法國菜佳餚之一。精雕細琢功夫菜!用 48 度低溫在鴨油中慢煮 36 小時,最後再慢慢烤焗成酥脆幽香油潤鬆化緊緻的藝術品。絕對無錯,就係依隻味道,就係依隻髀喇!可遇不可求,多麼使人懷念的正宗傳統法國風味!那種幽香、那種酥脆、那種油潤、那種咸鮮,百感交集!不經金屬刀叉的沾污,直接原隻狠狠地咬。脆脆薄薄鴨皮索一聲粉碎,下面黏著甘甜鴨脂肪在嘴裡溶化擴散,滋養每顆味蕾,使到舌頭也跟著舞動起來!鴨肉鬆化帶彈,嫩滑緊緻,鴨汁閃爍處處可見。甜茄、蘆筍、薯蓉、連配菜連汁都清得一乾二淨!法式紅酒汁脆焗鴨胸配薯蓉 Duck Breast in Red Wine Sauce with Mash-potato,不用添加任何額外醬汁已好好好好食!酥脆鴨皮輕輕一鋸,撕裂的聲音十分悅耳動聽,脆皮黏著薄薄甘香鴨油,再來熱熱緊致嫩肉,鴨汁飛射,我鍾意!添點紅酒汁更錦上添花。將幼滑薯蓉塗滿鴨肉

法式紅酒汁脆焗鴨胸配薯蓉 Duck Breast in Red Wine Sauce with Mash-potato,不用添加任何額外醬汁已好好好好食!酥脆鴨皮輕輕一鋸,撕裂的聲音十分悅耳動聽,脆皮黏著薄薄甘香鴨油,再來熱熱緊致嫩肉,鴨汁飛射,我鍾意!添點紅酒汁更錦上添花。將幼滑薯蓉塗滿鴨肉,有想不到的效果,只能拍案叫絕!

牛油果蟹肉他他 Avocado & Crab Meat Tartare,非常吸引的外觀,精緻細膩!豪不吝嗇的蟹肉鋪面頂層,繼而幼滑牛油果在底,不用害羞大大啖放到舌尖享用!鮮甜鬆軟的蟹肉跟清新牛油果混和,舒服美妙!

鮮芒沙沙鳳尾蝦沙律 Shrimp Salad with Mango Salsa,巨型海蝦夠爽脆,搭著新鮮蔬菜及甜酸沙律醋連芒果,醒神醒腦使到食慾全開!

辣椒蒜片大蝦吸管意粉 Prawn Bucatini alla Vongole,味道香辣惹味,最適合無辣不歡的我!蝦碌爽爽大大隻,不能啜的中空吸管意粉有趣特別,要捲起直接釀入嘴仔!乾身彈牙滑滑嚥韌,蒜辣惹味兼刺激,胃口全開迅間消滅!

烤美國牛腹柳伴法式蒜味燒薯 Grilled Hanger Steak with Gravy & Garlic Potato,井井有條精緻的擺盤將原條牛腹柳變得更耀眼。閒置足夠不會有血淋淋的演繹,在和暖的溫度下慢慢享用。溫柔地將牛腹柳切片,沒有一點血水滲出,只見到反晒光的肉汁閃令令,香氣撲鼻!每啖一片不用再細分,焦香特濃牛肉味的外層,嬌嫩鮮紅在內,美味絕倫!讓肉片滾滿燒汁放到舌尖,肉質極有嚼勁極之甜美!伴碟亦一絲不苟,燒薯味道可與牛腹柳一比高下!半粉帶爽,薯甜味出眾一再回味。

法式南瓜濃湯 Pumpkin Bisque,我最討厭南瓜的味道,淺嚐幾口令我完全改觀!幼滑無比,輕輕的甜不過份不膩滯,入口舒服美妙。

香煎日本黑豚西冷伴薯蓉 Grilled Pork Striploin with Mash Potato,巨型的西冷媲美豬鞍扒的肥美厚實,肉香味飄逸!輕易地鋸出一小口,焦香吸引,豬甜味出眾,油膩甘香,肉汁滴滴,沒有投訴的理由。

伊比利亞煙肉卡邦尼吸管意粉 Iberico Bacon Bucatini Carbonara,全部都係豬,全部都係肉,啖啖都係豬肉!咸鮮煙肉不嗆不濁帶豬甜,嚥韌帶彈夾在管意粉之間穿梭,還有黏滑芝士蛋漿助興,那有不好吃的理由。

加拿大穀飼豬鞍架伴焦糖蘋果醬 Canadian Pork Rack with Caramelized Apples Purée,色彩繽紛五顏綠色,紅黃綠橙驚喜不已!永遠帶骨的扒格外香甜可口,肉汁更甜,味道更濃!豬鞍肉質鬆化水潤不乾硬,最緊要八九成熟程粉紅色最嫩最完美!

牛油果鮮芒甜蝦他他 Avocado & Mango Tartare with Sweet Shrimp,又一出色藝術品,層次分明閃閃發光,何解我會諗起飛雲魔神英雄傳創界山呢?清新黏黏牛油果在底,鮮嫩甜蝦刺身中間,鮮芒果粒在頂,狠狠地大大啖三種食材齊齊入口,開胃的沙律醋醒神,甜蝦堅鮮甜混在甜酸芒果肉更加出眾!

法式鵝肝羅西尼菲力牛柳 Foie Gras Tournedos Rossini,菲力是牛腰肉的末端,不是負重的肌肉而較軟嫩,因此售價最為昂貴。包著牛柳的煙肉只是助料,正常是不食的,當然食都無所謂。原件牛柳慢慢鋸原汁原味,聞得到的肉甜,食得到的嫩滑飽滿,已吸引煙肉肪肪咸鮮使其更油潤,而味道更香濃。大大塊多汁牛柳夾大大塊羶香鵝肝齊齊食,撞得精彩擦出火花!主菜清掉最後到配菜,就連薯仔都超級和味、粉甜醇美,認不住全部清掉。

法式青豆湯 Green Bean Soup,係西餐廳罕見的青豆湯,我都係首次遇到。雖然青豆已打到非常幼細,仍然食到啖啖豆肉,有豆甜有忌廉香好飲喎。

澳洲頂級肉眼扒伴法國鞭豆及薯條 Grilled Australian Rib eye with Beans & French Fries,估唔到澳洲肉眼既肉味可以如此香濃,肉質滑滑彈彈趙得舒服。鮮炸薯條配茄汁一流,仲要外脆內軟。

法式煎鵝肝伴焦糖蘋果 Foie Gras Saute with Caramelized Apples,頗特別的配搭,爽中帶粉散發焦糖清甜,油潤鵝肝連蘋果一齊咬,甜酸甘甜油香全部嘴裡爆發,有趣美麗。

法式非洲雞扒 ( 英國無激素雞扒 ) Galinha a Africana Spicy Chicken Thigh ( Hormone free ),乾蔥碎、蒜蓉、辣椒、茄汁、花生醬、淡奶、等等打成非洲醬,多種材料味道複雜,層次多變神秘莫測!就算沒有非洲汁已經煎到皮脆肉嫩芬芳無敵,雞汁噴射回味再回味!精髓在於主廚秘醬靈魂所在,將脆皮雞扒捲滿秘醬一滴不漏全部幹掉!

龍蝦汁野菌大蝦意式烏冬 Wild Mushrooms King Prawn Pici in Lobster Sauce,從來未食過亦未聽過意式烏冬,立即求知欲爆發上網睇睇。原來係北意大利以粗粒麥粉麵團所製作的,Pici由意大利文的appicciare演變而來,意思是黏,其歷史則可追溯到西元前的對古羅馬文明產生深遠影響的伊特拉斯坎文明 ( Etruscan civilization )。而黏性大的麵條因為粗厚不均,因此與氣味粗獷的醬料特別相襯,例如野豬 ( cinghiale )、野兔 ( lepre )、野鴨 ( anatra )、等等,用野味燉製的醬汁。或是大量菇菌類的醬 boscaiola 與蒜味茄汁醬 aglione。食落真的非常似烏冬,更粗更香更濕潤更黏滑,醬汁完全滲入烏冬,大啖大啖地塞到嘴仔脹卜卜,每啖都充滿濃郁龍蝦汁!撈埋辣椒仔汁更是食唔停口,我想食多一碟呢!

北海道紅豆芝士蛋糕 Hokkaido Red Bean Cheesecake,溫和的芝士味,奶味及紅豆味較突出,好味喎!焙茶芝士蛋糕 Houjicha Cheesecake,茶味突出夾著芝士,回味再回味。

尼斯吞拿魚沙律 Tuna Nicoise Salad Salad,略煎過的吞拿魚有陣陣鹽味,搭著鮮爽沙律菜,開胃提神食得過。

法式粟米湯 Sweet Corn Soup,睇得到的啖啖粟米肉,新鮮粟米粒打成,純天然粟米的甜略為調味已可口萬分!

意式忌廉藍青口 Blue Mussels in Tomato & Cream Sauce,堅彈牙的青口肉,滴著鮮汁帶海水味,還有甜甜的忌廉汁助攻。

香煎黑鰽魚柳配黑松露忌廉汁 Barramundi Fillet with Vegetables & Black Truffle Cream Sauce,遠遠已聞到煎魚香氣!魚皮脆卜卜,魚柳泛著強烈魚鮮味,還有濃濃岩鹽香,沾點幽香黑松露忌廉汁更加美妙。

紅酒燴美國頂級牛肩闊條麵 Braised ( Prime ) Flat Iron Fettuccine,色彩斑斕的炒河粉一樣,紫紫紅紅黃黃好靚啊!捲起闊條麵吉件我肩慢慢嘴嚼,牛味香甜加闊條麵索盡紅酒汁,仲有紫洋蔥獨特的辛辣、紅椒的爽甜,啜得滋味無窮。

燒美國 ( SRF ) 肉眼扒 Grilled US ( SRF ) Ribeye Steak,什麼是 SRF 呀?查一查稱係極黑牛,風味單純、濃郁、柔軟、多汁,以自然的大麥、黃金小麥稈、紫花苜蓿乾草、愛德荷馬鈴薯等的飼料餵養,沒有任何生長促進用的荷爾蒙或是動物性副產品餵養,因此沒有荷爾蒙殘留或其他疾病的不良影響,超高質!既然那麼利害就立即起動。溫柔輕鋸大大塊細味,細緻香甜多汁的肉質及持久不散的回韻,肉質鮮嫩、紋理細膩,中心部位有一塊明顯的油花,飄散出的牛油香味加牛肉甜味濃郁更是迷人。

法式蘑菇濃湯 Mushrooms Bisque,絕不馬虎的烹調,菇香濃厚強烈,啖啖菇肉,鮮味留在味蕾久久不散。

忌廉汁野菌煙肉吸管意粉 Wild Mushrooms & Bacon Bucatini alla Cream Sauce,食材鋪得滿滿其美貌相當吸引,索一索充滿煙肉及忌廉的香氣,忍不住極速消滅!中空吸管意粉不能啜只可以捲成麵團直接釀到嘴裡去!大量煙肉絲菇菌絲夾雜其中還掛著黏稠汁液,非常幸福!

意式番茄肉醬千層麵 Lasagna alla Bolognese,扁扁的千層麵都係第一次,畫面不夠震撼!讓我親手疊起厚厚的再拍照,靚仔多了!

因為從來未食過讓我滿意覺得好食的千層麵,所以都抱著一試無妨的心態,竟然有驚喜!連我討厭千層麵的都讚不絕口。熱到燙嘴颷眼水我鍾意,越熱越快樂,大量的肉醬加大量的芝士毫不吝嗇,沒有我討厭的意大利香草味換來只有酸酸甜甜厚厚的茄醬,各食材配合得天衣無縫!切一舊厚厚大大舊塞到嘴仔脹卜卜再慢慢嘴嚼,麵條滑滑混在濃濃味道之中,我只能給個滿分吧!

野菌蘆筍煙三文魚意大利飯 Wild Mushrooms Asparagus Smoked Salmon Risotto,清清地食個魚飯也不錯!飯粒飽滿全熟嚥韌不乾硬,較適合香港口味。多多汁混著咸鮮煙三文魚、爽爽蘑菇也不錯,對於食肉獸的我硬係有點美中不足。

香煎三文魚柳伴黑松露汁野菌意大利飯 Pan-fried Salmon with Black Truffle Sauce Wild Mushrooms Risotto,件三文魚柳厚得誇張,嚇得我目定口呆!索一索魚香虎虎,立即大啖咬下,脆卜卜油香魚皮,滲著魚汁鬆化的魚肉,味道強烈美味!意大利飯嚥韌濕潤,最愛多多汁黏黏幼滑,濃郁黑松露香噴噴越食越開胃。

美國黑安格斯肉眼扒 Grilled US Black Angus Rib Eye​,厚厚超巨型的畫面夠震撼!聞到濃濃燒肉香味,食慾大增!用扒刀放在肉眼扒上已感到軟塾的質地,焦脆外層包著嫩紅多汁的靚肉,除黑椒及岩鹽香外還有甘甜牛肉甜味,好味道多多都想食!

嫩煎北海道帶子伴牛油果意大利飯 Pan-fried Hokkaido Scallop with Avocado Risotto,點解架點解架點解架?這樣會否太過份太難譜,忍唔住衝去搵主廚問個究竟!意大利飯何來的鮮味?使我一再回味停不了大啖大啖將飯吞下,味濃黏稠綿滑,滋味無窮。原來加入秘製魚汁跟飯同燴,真係估您唔到!厚厚圓潤巨帶子慢煎內外暖笠笠,焦香肉甜嬌嫩,拍手叫好!

澳洲大蝦煙花女吸管意粉 Australian King Prawn Bucatini alla Puttanesca,幾隻巨蝦躺在意粉面,紅紅橙橙的顏色刺激食慾,我唔客氣喇!極爽帶咸鮮的大蝦,食得津津有味!香辣汁掛滿滑彈吸管意粉,大注大注不停搶攻,惹味無比,不能不給的滿星!

烤美國天然無激素穀飼豬西冷 Grilled US ( hormone-free serum ) Porkloin​​,侍應未放低已聞到濃濃豬肉香氣,攞搬骨子整齊。雖然貌似豬鞍扒,但食落多了份油香,更甘甜更多汁!啖啖肉勁舒服,浸滿燒汁更美妙!

阿根廷紅蝦海鮮意大利飯 Langostinos Risotto with Squid & Shrimp,入口便知龍定蟲!蝦油甘甜味佔據所有味蕾!油潤香濃包著每顆飯粒,味道複雜蝦味海鮮味𣎴停碰撞,超級和味!深海阿根廷紅蝦因運動量低,所以質地會較普通海蝦腍身,不過體形較大及鮮甜味超卓!

熱情果芝士蛋糕 Tropical Fruit Cheesecake,顏色鮮艷充滿夏天氣息,整粒啪入十足慕絲幼滑的感覺,香口微脆曲奇底,還有熱情果酸酸甜甜拼咸香芝士,真心蠻美味喎!

羽衣甘藍雞胸沙律 Light Kale Chicken Breast Salad,超級食物羽衣甘藍,在美國非常普通非常廉價,但係亞洲個個當係寶,對身體有多種益處。味道甘甘地的羽衣甘藍混埋鮮爽沙律菜淋上醋咪咪沙律汁,醒胃醒神全部倒進肚仔去!

香蒜大蝦有機茄蓉闊筒通粉 King Prawn Rigatoni alla Organic Tomato Sauce,其實我最憎闊筒通粉的,食家要有冒險精神,照食可也!有機番茄比普通番茄甜出好幾倍,完全不酸就連糖都不用加。甜甜爽彈的茄汁蝦搭厚身闊筒通粉。

烤特級羊西冷配法式薯蓉 Lamb Steak with Mash Potato & Gravy,肥美厚實,羊脂滑溜溜,羶香出眾,瘦肉位激甜,羊肉甜味表露無遺。羊皮焦香,瘦肉彈牙多汁,加埋芥末更有風味!
焙茶芝士蛋糕 Houjicha Cheesecake
2021-07-28
2021-08-24 484 瀏覽
許久吃快飯的人,其實也喜歡慢活。這間大埔墟新開的餐廳,最近人氣急升,如想週未式假日在此與親朋相聚更加是位位難求那麼週日來個Me Time也不為過吧是日餐牌可惜今日濃湯售罄。不過這個煙三文魚凱撒沙律也不錯,口感新鮮,而且賣相高雅。主菜選取了西班牙黑毛豬柳配牛肝菌忌廉汁伴薯蓉,肉汁由煎封得宜,邊位香脆,而入口絕不油膩,很好。不得了,還配贈甜品朱古力芝士蛋糕及餐茶。入口份量剛好,大滿足。這個週日價錢,味道好,服務細心,推薦。PS用了OpenRice訂座,這間餐廳在經驗中是唯一會留意我在Remark提及的事。
那麼週日來個Me Time也不為過吧

是日餐牌

這個週日價錢,味道好,服務細心,推薦。

2021-07-12 713 瀏覽
晚餐意式瑞士大蝦煙肉凱撒沙律印象中好似冇食到煙肉🙈 面頭長方形白色既系白麵包,冇任何烘烤或調味,只系切左粗條白麵包…蝦有d雪藏味…南瓜湯,OK法式煎鵝肝鵝肝好香,嫩,熟道剛好👍🏻 擺盤都好靚但下面配白蘿蔔,味道怪怪地…北海道帶子意大利燴粉飯幾香,口感剛好,味道可以,但帶子都係有d雪味。波士頓龍蝦海膽芒果意大利飯最滿意既一個,龍蝦唔錯,熟度剛好,唔會un。飯既味道幾特別,咸甜味平衡,淡淡既芒果甜味,飯入面亦有大蝦。可以一試👍🏻

意式瑞士大蝦煙肉凱撒沙律
意式瑞士大蝦煙肉海達沙律

南瓜湯,OK
南瓜湯

法式煎鵝肝
鵝肝好香,嫩,熟道剛好👍🏻 擺盤都好靚
但下面配白蘿蔔,味道怪怪地…

北海道帶子意大利燴粉
飯幾香,口感剛好,味道可以,但帶子都係有d雪味。
北海道帶子意大利燴飯

2021-07-11 612 瀏覽
一行三人食lunch,為好同事farewell,諗住食餐好啲,見OpenRice對這間評分算高,就book枱試試。入到去俾個環境吸引,因為同事對疫情都有介心,怕人多擠逼嘅地方,這間餐廳正正合我同事心意,地方闊落,有上下兩層,枱與枱之間也有足夠空間。食物方面,價錢不是太貴,合理!我點了意式湯,但味道偏咸,可能她們食慣清淡食物。而我則點了煙三文魚沙律,味道一般,不過不失。主菜我點了自己至愛的牛脷,但我覺得略咸,而簿身的牛脷則較硬身,厚身的則軟硬度適中。我同事點了大蝦南瓜意大利飯,這飯較失色,南瓜味不突出,味道偏淡,但大蝦數量有3隻,都算足料。另一同事點了豬柳,等了很耐才上菜,味道普通,沒有驚喜。整體這餐廳環境舒適,服務員有禮,價錢適中,但食物質素一般。
食物方面,價錢不是太貴,合理!
意式餐湯
煙三文魚沙律

慢煮牛脷配薯蓉

大蝦南瓜意大利飯

另一同事點了豬柳,等了很耐才上菜,味道普通,沒有驚喜。
豬柳配薯蓉

整體這餐廳環境舒適,服務員有禮,價錢適中,但食物質素一般。
甜品
2021-07-09 2229 瀏覽
法式檸檬香草童子雞 Roasted Poussin with Lemon Herbs,春雞一絲不掛,身材玲瓏浮凸娥娜多姿,狀甚誘惑!先由白滑長腿開始進攻!皮香肉嫩,啖啖彈彈髀肉被軟軟黃皮包著,油香四踐!胸肉白滑綿綿泛著閃閃肉汁,每口散發陣陣檸檬香草清新味道,舒服的演繹,做得十分好!羽衣甘藍雞胸沙律 Chicken Breast Light Kale Salad,超級有益的羽衣甘藍,其獨特的甘苦味配起開胃酸醋夾得自然,還有軟塾帶滑的雞胸片給我驚喜!法式粟米濃湯 Sweet Corn Bisque,罐頭湯那能跟她相比!新鮮粟米打造烹煮,啖啖粟米肉,濃郁粟米甜,熱熱灌入舒爽無限!照燒鰻鱺亞目魚意大利飯 Unagi Sauce Anguilloidei Risotto,鰻魚飯?極具創意混會菜色,當鰻魚與上意大利飯!用濃稠照燒汁煮理,甜甜飯粒飽著熱烘烘厚燒鰻魚柳,啖啖鬆軟嫩肉帶焦香,食得暢快滿足!香煎美國牛腹扒伴法式牛油焗薯 Beef Hanger Steak Gravy Garlic Potato,招牌菜無得輸!牛甜味濃到天邊,牛汁澎湃,彈嫩緊緻。招牌菜識食必定食得津津有味﹗特濃的牛甜味,特多

香煎美國牛腹扒伴法式牛油焗薯 Beef Hanger Steak Gravy Garlic Potato,招牌菜無得輸!牛甜味濃到天邊,牛汁澎湃,彈嫩緊緻。招牌菜識食必定食得津津有味﹗特濃的牛甜味,特多的牛肉汁,非常有嚼勁的的肉質,外層焦香,內裡嫩滑,五星級的質素。

傳統芝士蛋糕 Traditional Cheese Cake,最愛古祖原汁原味原始味,無添加無造作,芝士軟綿黏實緊扣,咸香奶香無可抗拒!凍泡沫咖啡 Ice Cappuccino,勁奶濃啡,像霧般輕盈的奶泡。小紅莓朱古力蛋糕 Cranberry Chocolate Cake,極有聖誔氣氛的小蛋糕,當中夾雜乾果碎,嚥嚥韌韌傳統朱古力蛋糕質地。

法式燒豬鞍架 Grilled U.S Pork Rack,眼測非常有份量,烤肉香氣使人不能自拔。溫柔地斜鋸,露出粉紅色可遇不可求,肉汁飛射閃令令。原味已經完美不得了,塗上幼滑香甜薯蓉更添姿彩。

法式洋蔥濃湯 Onion Bisque,回味濃濃牛清湯底,充滿甘甜洋蔥及牛油味,半爽半腍的洋蔥絲更有口感。香煎日本黑豚西冷伴薯蓉 Grilled Pork Striploin Fillet with Mash Potato,厚切格外吸引,輕鋸爆汁,香氣飄逸。焦香豬甜彈牙鬆化,熱辣辣加埋燒汁食唔停口。

朱古力芝士蛋糕 Chocolate Cheesecake,像極了慕絲半溶的狀態黏黏的,濃濃朱古力美味。朱古力咖啡 Mocha Coffee,嘆舊朱古力蛋糕再呷啖咖啡,享受無比。法式甘筍湯 Carrot Soup,清甜的過份,飲得到甘筍肉,滑溜溜濃稠稠。

傳統法式焗羊架 Provencale Style Roasted Rack of Lamb,高超的烹調技巧,嫰嫰的羊肉,粉紅色十分誘惑,入口微微羶香甜甜的肉汁。焦糖芝士蛋糕 Caramel Cheese cake,幼滑出眾的芝士,味道香濃,夾雜點點焦糖味道,活潑許多。法式煎鵝肝 Foie Gras Saute,外脆內軟的鵝肝,焦香滲著鵝油,搭上薏瓜多了點清新味道。為了可以慢慢品嚐,半口半口地享用。

法式忌廉蘑菇湯 Cream Mushrooms Soup,啖啖蘑菇肉,濃濃而神秘的味道,忍不住一口接一口直到消滅殆盡才停下來。西班牙辣肉腸大蝦管意粉 Chorizo & Shrimp with Chilli Oil Bucatini,咸香非凡的辣肉腸片讓吸管意粉捲著塞入口,味道剛剛好﹗有趣中空的吸管意粉,不能用啜的。茄味特出,甜酸度平衡亙相輝映。

香煎三文魚柳伴有機藜麥 Pan-fried Salmon Fillet with Organic Quinoa,脆皮三文魚皮配上爆汁魚味濃的三文魚肉,還有超級健康食物嚥嚥韌韌的藜麥呢。西班牙蟹肉煙三文魚卷沙律 Crab Meat Smoked Salmon Roll Salad,喜歡食海鮮的食家不二之選,濕潤黏黏的蟹肉散發鮮甜味及海水咸香,跟煙三文魚陣陣咸香十分相襯。

風乾鴨腿胸片無花果沙律 Dried Duck Thigh & Breast slices with Fig Salad,油潤的鴨片搭鮮爽沙律菜還有醒胃醋汁。沙巴龍躉伴牛肝菌意大利飯 Sabah Giant Grouper risotto Porcini Sauce,厚厚的魚柳加大大兜的意大利飯賣觀夠震撼,最愛牛肝菌獨特的味道,大大啖脆皮魚肉再大大啖飯,滿足非常。

香燒美國 Prime 頂級肉眼扒 Grilled US Prime Ribeye Steak (12oz) Foil-Wrapped Baby Potato,鬆軟質感,牛味濃濃,油脂甘甜,那有不好吃的理由。澳洲頂級肉眼扒 Grilled Australian Rib Eye,澳洲肉眼雖然比美國肉眼薄,不過特別嫩滑,牛味不嗆而清新。法式干邑龍蝦湯 Homemade Lobster Bisque,十分滿意的演繹,黏黏厚厚,蝦味濃強,咸鮮出眾。

法式紅酒汁脆焗鴨胸配薯蓉 Duck Breast with Mash-potato in Red Wine Sauce,立立令的鴨肉汁滴滴,香脆鴨皮拍案叫絕。彈牙的鴨肉塗上薯蓉更加惹味。法式肉醬千層麵 Bolognese Lasagna,必定要疊起才夠睇頭﹗濕濕的質地,多多肉醬多多汁,燙著嘴擘盡口塞入,幸福的感覺。

煙三文魚凱撒沙律 Smoked Salmon Caesar salad,沒有特別基本的色香味。意式龍蝦汁配香煎大蝦吸管意粉 Pan-seared Prawns Bucatini with Lobster Sauce,醒神開胃醒腦的一道意粉,蝦油炒成有著勁濃蝦香,彈滑意粉夾著爽嫩大蝦球,添食添食﹗

香煎蘇格蘭三文魚配黑松露忌廉汁 Scottish Salmon with Black Truffle Cream Sauce,最喜歡無骨啖啖肉,魚汁噴射,魚油輕滲,脆卜卜的魚皮,香氣四飄的黑松露粉。

法式鵝肝牛柳 Foie Gras Steak Tenderloin,主廚提示煙肉一般都不吃的,只用作鎖汁及添味,當然可以食,不過有點燶有點咸及偏乾鞋呢。油潤的鵝肝配焦香牛柳永遠都美味可口,無從挑剔。

藏紅花蕃茄蓉海鮮意大利飯 Seafood Risotto with saffron tomato sauce,海鮮種類也不少,青口、魷魚及蝦粒,主要味道濃濃番茄芝士汁。香煎西班牙豬柳配牛肝菌忌廉汁 Pan-fried Spain Porkloin in Porcini Cream Sauce with mash-potato,外層微脆,醃得異常入味。略咸的醃味沾上大量甜美牛肝菌汁,這才是精髓。三食豬柳,原味、牛肝菌汁、薯蓉,各有各美味。

鮮奶咖啡 Latte Coffee,非常奶味,少少啡味。香煎羊西冷配香草紅酒汁 Lamb Steak in Red Wine Sauce with Mash potato,肥美羶香羊西冷,滑滑幑脆外皮,下面滑滑油脂,瘦肉最有咬口帶著特濃肉甜味。

芒果莎莎伴油甘魚 Mango salsa with Hamachi,滿分無投訴,油潤甘甜的魚片刺身跟酸咪咪芒果莎莎。法式鵝肝羅西尼菲力牛柳 Foie Gras Tournedos Rossini,厚厚牛柳十分多汁甜美,搭著鵝肝當然美味無比。

野菌牛腹柳燴照燒汁闊條麵 Onion Wild Mushrooms Beef Hanger with Teriyaki Sauce Fettuccine,外觀十足十乾炒牛河呢﹗乾炒牛河法式高級版。醬汁清甜,牛腹柳惹味,炒得顏色均勻好味道。
法式忌廉蘑菇湯 Cream Mushrooms Soup
鮮奶咖啡 Latte Coffee
2021-04-07
法式肉醬千層麵 Bolognese Lasagna
叫左蟹肉羽衣甘蘭沙律 蟹肉同薯仔撈埋一齊 蟹肉極少薯仔很多不過86$ 就算啦 寧願佢收貴一倍 食落啖啖都係蟹肉仲好 而家似食薯仔沙律海鮮濃湯可以改名叫做蝦殼蕃茄水食得出係有蝦殼味煮過既蕃茄水完全無融為一體 不能稱得上為湯主菜叫左 Hanger steak 為一合格既菜式公道講句有6分啦餐廳寫6:00開門但遲開 成6:10先開企係門口等左10分鐘以為係行高級路線準時開門係基本所以開始時 有些少失望初頭以為係高級餐廳所以expectation 同服務會好少少建議提供多個紙袋或者紙巾比客人裝口罩員工唔夠細心 客人水杯無晒水 無留意到 收完餐具就算數係我一心以為係相對高級嘅餐廳原來其實係扮嘅 算啦 食完之後根據食物質素就知道係扮高級餐廳 唔會有下次用同樣既價錢 會有更多更好既選擇如果你好憎嗰個人你可以建議佢去食
叫左蟹肉羽衣甘蘭沙律
蟹肉同薯仔撈埋一齊 蟹肉極少薯仔很多