2024-04-16 220 瀏覽
估唔到喺南昌一間Service Apartment嘅大堂有間咁驚喜嘅咖啡店同酒吧😍,早上以咖啡為主,夜晚就以酒為主,最近推出咗唔同地方作為主題,形成不同風味嘅Cocktail,非常用心嘅設計Sour Guava 番石榴梅子高球呢杯屬於台灣風味,以龍舌蘭酒做底,番石榴嘅甜味道都好出比較容易入口,特別之處杯邊有梅粉、辣粉以及金不換粉,可以點少少粉再飲落去會有唔同風味🙈Cyclone Bitter 苦瓜菠蘿旋風😬日本沖繩出品苦瓜味食物,估唔到可以用落去Cocktail。平時唔食苦瓜嘅人都可以嘗試一下,入邊有新鮮苦瓜汁,菠蘿汁🍍,仲有自製海鹽黑糖糖水中和味道,所以苦瓜甘得黎又帶甜Cold Brew Gardenia Tea 梔子花茶以香港作為特色,用左茶具🫖承載酒精,入邊有梔子花嘅芳香,亦都有蜜桃甜酒嘅味道融合埋一齊👐🏻Sticky Rice 糯米飯一睇就知以泰國為主題,外型亦都非常之似芒果糯米飯🥭🍚,白冧酒、黑糯米酒加埋芒果果茸同埋檸檬汁,非常之容易入口,有少少甜味,而且面頭亦都有椰奶奶蓋,最鍾意呢杯Salted Soy Milk Martini 豆腐馬天尼而台灣作為概念,入邊有伏特加、大地

Sour Guava 番石榴梅子高球

Cyclone Bitter 苦瓜菠蘿旋風😬

Cold Brew Gardenia Tea 梔子花茶

Sticky Rice 糯米飯

Salted Soy Milk Martini 豆腐馬天尼
而台灣作為概念,入邊有伏特加、大地魚粉、苦精、豆漿等等,味道方面會比較鹹🫶🏻,由於由豆漿所以會有鹹鹹甜甜嘅味道非常之特別,上面有兩細嚿油炸鬼作為點綴

Stardust Penicillin 斑蘭盤尼西林
斑蘭黎由馬來西亞或者新加坡,上枱顏色亦都非常之似,面頭有泡沫,仲有開心果碎,飲落口感豐富,但就較為少少酸既酒

Dio Cafe Bar (荔枝角)
DIO CAFE BAR,位於中環,主打「朝啡夕酒」,就係咖啡同Cocktail既專門店☕️港式超特別既風格,將港式飲品食物既特色融入左係cocktail既設計入面🍷好誇張既心機,成個Menu都可以介紹一次先再問你想飲咩,超貼心有溫度既服務😳今日就試下佢哋既Winter cocktail menu!⛄️Salted Lime Highball🍋Whisky浸既咸檸,浸下落去杯酒又會咸啲濃味啲,入口清爽,好有個性既味道,好似咸檸七進化咁,好有層次👍🏻Dates with Longan🍧Rum based既cocktail,將Rum酒加入龍眼杞子等材料去浸兩個星期,Rum就變左龍眼Rum😻而粒龍眼食落吸晒啲rum勁重酒感,飲一啖食一粒就係最佳配搭,難得龍眼既drink而唔會好甜既感覺🫶🏻🫶🏻🫶🏻Jasmine Dream💭Martini style cocktail,個賣相非常優雅,聞落已經好香,茉莉花味爆發🫨好濃既酒感但口感又好爽,keep左茶既澀味而同酒好夾,高質,個味道仲會留喺口入面一段時間🤤杯杯都係心機野💖連飲法都會設計埋,難以置信既想像,最鍾意專心只做一件事既店😘飲啡/酒既,一定要去

Jasmine Dream

杯杯都係心機野💖連飲法都會設計埋,難以置信既想像,最鍾意專心只做一件事既店😘飲啡/酒既,一定要去下感受下🇭🇰
3天前 0 瀏覽
😆平時餐廳食物唔少有東南亞主題,但估唔到Cocktail都會有亞洲風情主題,每款口味都係非常獨特,只此一家,除左地方偏左少少之外,真係好值得一試架,多得朋友介紹呢個Happy Hour 好地方竟然係隱藏於南昌service apartment 內。調酒師一人負責全場,服務仲好好,會為你細心介紹,推薦我地由淺入深咁飲,層次講究!🍸🫶🏻🍹Sour Guava番石榴梅子高球台灣龍舌蘭酒、雪梨酒、番石榴汁、金不換、梳打水。口感清爽又帶點酸甜,類似有氣酒咁🍹Cyclone Bitter苦瓜菠蘿旋風日本氈酒、柚子甜酒、加入了苦瓜汁、菠蘿汁、青檸汁、自家製海鹽黑糖糖水。苦中帶甜、菠蘿清爽,營造沖繩感覺🍹Cold Brew Gardenia Tea 梔子花茶香港氈酒、冷泡梔子花茶、蜜桃甜酒、雪利酒。以中式茶杯呈現,非常有創意!梔子花的芬芳加上茶香,淡淡甜味,好似花茶咁🍹Sticky Rice糯米飯呢款我至只愛😍泰國風味白冧酒、黑糯米酒、芒果果茸、檸檬汁。飲起來,真係好有芒果糯米飯的味道,感覺好新奇,帶有酒香,味道好豐富

🍹Sour Guava番石榴梅子高球

🍹Cyclone Bitter苦瓜菠蘿旋風

🍹Cold Brew Gardenia Tea 梔子花茶

🍹Sticky Rice糯米飯

6天前 0 瀏覽
今日經過南昌呢頭,跟朋友嚟咗呢度嘅酒店,原來有間隱世吧!呢度嘅Cocktail非常有特色,所以決定喺呢度happy hour🍖🍖除咗一般嘅Cocktail之外,仲有一啲其間限定,所以今日試咗其中五款Sour Guava 番石榴梅子高球番石榴汁和清新飽滿的梅子味道,完美融合成一種既芳香又爽口的滋味。龍舌蘭酒和雪利酒帶來了恰到好處的濃烈感,金不換和梳打水有種平時食泰國嘢飲嘅青檸梳打感覺🙏🏻Cold Brew Gardenia Tea 梔子花茶香氣幽雅的梔子花茶,與醇厚的氈酒及甜美的蜜桃甜酒融合得天衣無縫。調得唔會太甜。不錯。Sticky Rice 糯米飯白冧酒及黑糯米酒襯托得非常之好。檸檬汁的酸爽,增添了清爽。有綿密的口感Salted Soy Milk Martini 豆漿馬天尼本人最鍾意中西合璧類型嘅Cocktail!大地魚粉的鹹香,又為整體增添了一抹獨特的風味。上面有油炸鬼飲得又食得。🔥Stardust Penicillin 班蘭盤尼西林威士忌的厚重酒香,檸檬薑汁甜酒的清新酸爽交融,有層次感。班蘭的清新芳香,不錯。最後再加上自家製咖吔醬糖水的醇厚甘甜,令這杯雞尾酒更加獨具特色。

Sour Guava 番石榴梅子高球

Cold Brew Gardenia Tea 梔子花茶

Sticky Rice 糯米飯

Salted Soy Milk Martini 豆漿馬天尼

Stardust Penicillin 班蘭盤尼西林

2024-05-25 0 瀏覽
位於南昌站附近嘅一間酒吧,早上以咖啡為主,夜晚就以酒為主,最近推出咗以東南亞為主題嘅Cocktail menu,當日同朋友食完晚飯去飲嘢傾偈,一次過試晒唔同風味嘅Cocktail,由輕飲到重,用味蕾暢遊東南亞🥂台灣Style✨Sour Guava Highball 番石榴梅子高球酒感偏輕,飲落好清新,第一杯飲就最啱!以Tequila做底,加入清爽雪利酒、番石榴汁同Soda,帶出微微香甜味道,杯邊分別有話梅粉、辣椒粉、九層塔,每一啖都帶出唔同風味~Cyclone Bitter 苦瓜菠蘿旋風氈酒為基底,融合柚子甜酒、新鮮嘅沖繩苦瓜汁、菠蘿汁,仲有自家製嘅海鹽黑糖糖水,整體好清新易入口~一杯Cocktail結合咗幾款水果味道,非常之夾,感覺好似去咗一轉沖繩☀️Cold Brew Gardenia Tea 梔子花茶💕低糖之選香港代表嘅一杯Cocktail,以氈酒為基底加入冷泡梔子花茶調製,入口有淡淡梔子花香,後勁有酒感,仲有蜜桃甜酒嘅味道。Sticky Rice 糯米飯💕必試以泰國為主題,一睇外型就知係芒果糯米飯。將白冧酒、黑糯米酒融合芒果果茸同檸檬汁,味道香甜清新;夾埋椰子味奶蓋一齊飲,好似食

酒感偏輕,飲落好清新,第一杯飲就最啱!

Cyclone Bitter 苦瓜菠蘿旋風

Sticky Rice 糯米飯💕必試
以泰國為主題,一睇外型就知係芒果糯米飯。將白冧酒、黑糯米酒融合芒果果茸同檸檬汁,味道香甜清新;夾埋椰子味奶蓋一齊飲,好似食緊芒果糯米飯一樣。

Salted Soy Milk Martini 豆漿馬天尼
模仿上海特色早餐鹹豆漿,將Volka浸大地魚粉後,加入豆漿、苦精同雪利酒,味道鹹鹹地帶豆香;配兩嚿細細嘅油炸鬼令造型更令體,好得意~

Stardust Penicillin 斑蘭盤尼西林
最後一杯亦係最濃味嘅星馬風味Cocktail,以whisky浸斑蘭,融合檸檬薑汁甜酒、自家製咖吔醬糖水再on top加上開心果碎,飲落口感超豐富,酒感亦相對較濃。

2024-05-19
$360 (宵夜)
-🐷發現左非常有特色嘅cocktail!呢間位於南昌嘅酒吧,行Asian Style路線,每杯酒都代表左唔同亞洲地方嘅特色🤩店員話之後會加入更多款式嘅cocktail👍🏻酒吧環境清靜舒適,好岩同朋友坐低邊傾偈邊飲酒👭🏻 🫶🏻以下cocktail口味由淡至濃順序排列 🩷Sour Guava $120台灣風味,以Tequila作為基酒,加入番石榴汁,亦有少許果茸,味道清新。特別之處係酒杯邊有九層塔粉、辣粉🌶同梅子粉,整體味道更多元化。 🍍Cyclone Bitter $120沖繩風味,以Gin及Yuzu Liqueur調製,再混合菠蘿汁等果味配料,味道香甜。所以即使加入沖繩苦瓜汁,亦唔會太苦,反而更有層次,唔會只得甜味😋 🍵Cold Brew Gardenia Tea $120香港風味,茶杯梔子花茶味道類似茉莉花味,清香淡雅。尾韻帶Gin酒味道,Peach Liqueur相對較淡。 🥭Sticky Rice $120泰國風味,模仿芒果糯米飯味道。酒底以芒果茸、白冧酒及黑糯米酒調配而成,充滿芒果香味,甜度恰到好處。頂層加上香濃🥥椰子味嘅cream,🐷同🐷隊友嘅至愛😍 🥛Salted Soy

🫶🏻以下cocktail口味由淡至濃順序排列

🩷Sour Guava $120

🍍Cyclone Bitter $120

🍵Cold Brew Gardenia Tea $120

🥭Sticky Rice $120

🥛Salted Soy Milk Martini $120
上海風味,將油炸鬼放係酒杯上,造型特別📸將加入大地魚粉🐟嘅咸豆漿加入Vodka、Sherry,先有咸香嘅豆漿味,尾調係Vodka味道,特色之選。

🍸Stardust Penicillin $120
星馬風味,將斑蘭及自家製咖吔醬糖水加入Whiskey,酒味相當突出,有淡淡斑蘭香味。由於加左檸檬薑汁甜酒、檸檬汁🍋所以會帶少少酸味。頂層鋪上開心果碎,味道、口感更有層次。
隱藏係南昌站附近嘅Service Apartment之內提供咖啡之餘,亦有酒精飲品 見到cocktail有special menu,就請調酒師介紹一下原來呢個系列取材唔同地方嘅特色帶你環遊世界happy hour 🌍🔅Cyclone Bitter 苦瓜菠蘿旋風 $120用上柚子甜酒同Gin、混合苦瓜汁、菠蘿汁等等雖然有苦瓜,但味道竟然係甜甜地好fruity易入口,清新日本沖繩風味🔅Salted Soy Milk Martini 豆漿馬天尼 $120靈感來自上海,加入大地魚粉、苦精同豆漿顏色白雪雪,面頭重放上油炸鬼,真係好似豆漿第一次飲鹹味cocktail,好新穎🔅Stardust Penicillin 斑蘭盤尼西林 $120自家製咖吔糖水,再加入班蘭好有馬來西亞/新加坡風味再撒上開心果碎粒,記得要一大口飲呢款相對酒感較重
隱藏係南昌站附近嘅Service Apartment之內
提供咖啡之餘,亦有酒精飲品
原來呢個系列取材唔同地方嘅特色
帶你環遊世界happy hour 🌍

🔅Cyclone Bitter 苦瓜菠蘿旋風 $120
用上柚子甜酒同Gin、混合苦瓜汁、菠蘿汁等等
雖然有苦瓜,但味道竟然係甜甜地
好fruity易入口,清新日本沖繩風味

靈感來自上海,加入大地魚粉、苦精同豆漿
顏色白雪雪,面頭重放上油炸鬼,真係好似豆漿
第一次飲鹹味cocktail,好新穎

自家製咖吔糖水,再加入班蘭
好有馬來西亞/新加坡風味
再撒上開心果碎粒,記得要一大口飲
呢款相對酒感較重

2024-05-21 0 瀏覽
近南昌站有間DIO 係中環個間嘅分店 今日經開就去左試吓原來可以grab good coffee係鬧市有個地方靜靜地 可以飲杯啡or 飲杯酒都唔係必然 今日叫左杯Gin俾自己me time 下nice place
近南昌站有間DIO
係中環個間嘅分店
今日經開就去左試吓

原來可以grab good coffee

係鬧市有個地方靜靜地
可以飲杯啡or 飲杯酒都唔係必然
今日叫左杯Gin俾自己me time 下

nice place

🍽️食物方面:試晒六杯亞洲主題酒💲120 eachMenu排序由清新嘅開始 相係排倒序💚班蘭盤尼西林星馬✨有咖央醬糖水+開心果碎+班蘭cream 似食緊飯後甜品咁🤍豆漿馬天尼上海✨有咸豆漿+油炸鬼+大地魚粉 鹹香味💛糯米飯泰國✨面頭層cream好椰 係液態化嘅泰式甜品🖤梔子花茶香港✨用中式茶杯 重茶味 唔甜但甘香🧡苦瓜波羅旋風日本✨好有趣 味道豐富又平衡到💜番石榴梅子高球台灣✨有九層塔碎 清爽 易入口 啱非酒精愛好者📷打卡方面:每款酒用唔同杯 燈光靚🔈環境方面:Staff講解詳細 有禮貌酒店入面底層 4張凳可係便利店買飯/零食Pet friendly 多自由奔放🐶💬其他資訊:📍Dio Cafe Bar荔枝角荔盈街10號TOWNPLACE WEST KOWLOON地舖
🍽️食物方面:

Pet friendly 多自由奔放🐶

💬其他資訊:
📍Dio Cafe Bar
2024-05-11 21 瀏覽
Visited the dio central last week and was amazed by their Kong style cocktailsThe bartender told me there is another new branch in west Kowloon with an entirely different menuSo this weekend i decided to step into this new territory hahaTbh I hav never been to nam Cheong And the vibe is unexpectedly great Am trying out their entire Asian inspired cocktail menu todayAhaha no kiddingReally the entire menu!$120/1 -Sour Guava 番石榴梅子高球Los Arcos Tequila, Amontillado Sherry, Basil, Guava Juice, SodaTaiw

Ahaha no kidding
Really the entire menu!

$120/1

-Sour Guava 番石榴梅子高球

Taiwan style
Very Refreshing for the summer

-Cyclone Bitter 苦瓜菠蘿旋風
Widges Gin, Yuzu Liqueur, Pineappie, Bitter Melon, Lime Juice, Homemade Ser Salt Brown Sugar Cordini

Okinawa style
With Sea salt and caramel
Very Fruity

-Cold Brew Gardenia Tea 梔子花茶

N.I.P Gin, Cold Brew Gardenia Green Tea, Peach Liqueur, Fino Sherry

Hong Kong style using the Nip Gin
Cha style

-Sticky Rice 糯米飯
Plantarion 3 Star Whita Rum, Black Glutinous Rice Wine, Mango Puree, Lemon Juice

Thai style inspired
Extra Coconut cream on top
Very similar to a physical Mango sticky rice

-Salted Soy Milk Martini 豆漿馬天尼
TNT Vodka, Dried Flarish, Amontillado Sherry, Umami Bitters, Soy Milk

Shanghai style
Dried flatfish infused vodka

-Stardust Penicillin 班蘭盤尼西林
Mackintosh Blended Whisky, Lemon Ginger Liqueur, Pandan, Lemon Juice, Kaya Cordial

Malaysian style
Pandan infused whisky
Kaya syrup
2024-05-09 17 瀏覽
朋友住係南昌附近 ,話最近係間Service Apartment 開左間bar,想同我聚下。呢日我出job, 搭屯馬綫去到南昌站行一陣就到。個bar area 幾舒服,裝修特別,櫃架放左好多不同類型嘅酒。我地叫左一杯 happy hour ,同埋6款Signature Cocktail .Gin Tonic :經典cocktail,混合Tonic Water 同Gin 而成,Happy Hour 由1點至7點都有供應Sour Guava 番石榴梅子高球 :以Tequila為底加入了台灣水果番石榴汁和梳打水。酸酸甜甜同淡淡酒香,容易入口,杯邊有梅粉和金不換粉點綴。Cyclone Bitter 苦瓜菠蘿旋風 :底酒使用了柚子甜酒和Gin,酒感稍重,結合沖繩的苦瓜和菠蘿風味。我平時不喜歡苦瓜,但它先苦後甜,有層次感,好有新鮮感!Cold Brew Gardenia Tea 梔子花茶:呢杯結合了蜜桃甜酒和香港釀造的NIP Gin。它帶有清茶的香氣,仲有回甘味。用茶杯飲用Cocktail ,人生第一次!Sticky Rice 糯米飯:用了白冧酒、黑糯米酒、芒果果茸和檸檬,上面仲有椰奶奶蓋,整體甜

Gin Tonic :

Sour Guava 番石榴梅子高球 :

Cyclone Bitter 苦瓜菠蘿旋風 :

Cold Brew Gardenia Tea 梔子花茶:

Sticky Rice 糯米飯:
用了白冧酒、黑糯米酒、芒果果茸和檸檬,上面仲有椰奶奶蓋,整體甜甜地,比較適合女生。

Salted Soy Milk Martini 豆腐馬天尼:
Vodka加上大地魚粉、苦精和豆漿。味道比較鹹,有焗脆油炸鬼作點綴。超大膽的組合,味道帶有蝦醬的風味,意想不到嘅驚喜。

Stardust Penicillin 班蘭盤尼西林:
Whisky底,偏有酒感,融合了馬來西亞的斑蘭和咖央的風味。奶蓋上有開心果碎,口感綿密,好似食甜品咁。

從classic的Gin Tonic到超創新嘅seasonal drink 同朋友飲下飲下,不知不覺過咗兩三個鐘,如果冇idea 想飲咩隨時可以叫Bartender推薦~
當咖啡遇上酒精 ☕️🥂一樣令人提神 另一樣則令人癡醉兩者互相平衡 其實係天作之合😌位於南昌Town Place嘅 Dio Cafe Bar正正做到呢一點 特色Cocktails充滿住東南亞風味有別於傳統Cocktails 更著重創意▫️Sour Guava 🍸以台灣風味作為主題 用左Tequila做Base配上番石榴汁、Sherry帶出清爽口感杯邊加上梅子粉、辣椒粉同九層塔入口好清新 酒感唔會太重 作為第一杯好合適▫️Cyclone Bitter 🍸調酒師瞬間帶我到日本沖繩 呢杯以苦瓜同菠蘿🍍嘅配搭 味道微甜帶酸仲有淡淡柚子香 ▫️Cold Brew Gardenia Tea🍸香港代表有呢杯梔子花cocktails 以Gin作為Base 花茶調製而成 入口會比較清淡 但又不失酒感仲有蜜桃甜酒嘅味道▫️Sticky Rice🍸泰國代表當然一定係芒果糯米飯啦White Rum再加上甜品 基本一定無問題👍入口香甜 好易入口 加上表面層椰奶奶蓋大推呢一杯👍▫️Salted Soy Milk Martini🍸概念來自上海特色早餐食品鹹豆漿Vodka加上大地魚粉、苦精 比較大膽嘅創意 鍾意試新野嘅朋友可以tr
當咖啡遇上酒精 ☕️🥂

特色Cocktails充滿住東南亞風味
有別於傳統Cocktails 更著重創意

▫️Sour Guava 🍸
以台灣風味作為主題 用左Tequila做Base
配上番石榴汁、Sherry帶出清爽口感
杯邊加上梅子粉、辣椒粉同九層塔
入口好清新 酒感唔會太重

入口香甜 好易入口 加上表面層椰奶奶蓋
大推呢一杯👍

▫️Salted Soy Milk Martini🍸
概念來自上海特色早餐食品鹹豆漿
Vodka加上大地魚粉、苦精
比較大膽嘅創意 鍾意試新野嘅朋友可以trytry🤣

▫️Stardust Penicillin
酒感最重嘅一杯 來自馬來西亞嘅斑蘭味道
配上開心果醉 味道偏酸 表面一層奶蓋
令到口感更加creamy
2024-04-21 33 瀏覽
係南昌站附近原來有間service apartment,係正樓下仲有間bar&cafe,方便仲好近海傍,幾chill今日想飲下酒,依到嘅cocktail每杯$120,好有特色勁有心思!首先試左Sour Guava,酒嘅話落左tequila 、sherry,依杯係主打台灣嘅味道,所以加左番石榴汁同梅子粉,飲落酸酸甜甜,清清地好易入口之後試左Cyclone Bitter,概念係想營造沖繩嘅感覺,用左苦瓜汁、菠蘿汁、青檸汁、柚子甜酒同Gin調出黎,仲落咗海鹽黑糖糖水中香和番苦同酸,飲落先苦後甜,好清新!仲叫左杯Cold Brew Gardenia Tea,係冷泡茶做主調,仲加左蜜桃甜酒、Gin,味道偏清淡回甘,岩哂啲怕太甜嘅人再試埋Sticky Rice,呢個絕對一睇就知係泰國風味,係芒果糯米飯嘅味道!甜甜地帶少少芒果嘅清香,鍾意食甜品嘅人應該一定會鍾意依杯見杯杯都咁正,忍唔住試埋Salted Soy Milk Martini ,少有嘅鹹Cocktail,味道係鹹豆漿咁,再加埋個油炸鬼,真係好有係上海食緊早餐嘅感覺最後一杯係Stardust Penicillin,靈感來自馬來西亞嘅班蘭同咖吔

最後一杯係Stardust Penicillin,靈感來自馬來西亞嘅班蘭同咖吔,真係創意十足!真係好似食緊甜品咁,但又帶威士忌濃烈嘅酒香

呢間真係夠晒特色!
2024-04-20 27 瀏覽
聽聞南昌站附近有座新酒店lobby入邊有間《DIO Cafe Bar》有特色Cocktail,一於放假同老公拍下拖chill 下,Menu入面特色Cocktail主要係東南亞風味,簡直好切合咁熱嘅天氣🍸Sour Guava 番石榴梅子高球呢杯係大有台灣風味嘅Cocktail,Los Arcos Tequila同Amontillado Sherry帶嚟嘅酒香同番石榴酸甜口感,再加埋Basil同Guara Juice嘅清新,味道好夾,杯面有梅子粉、辣椒粉同金不換,增添咗層次感同風味,我就先試金不換,之後梅子粉,最後辣椒粉,最後嘅辣粉簡直係刺激味蕾😍好特別值得一試🍸Cyclone Bitter 苦瓜菠蘿旋風佢嘅調配好特別,Widges Gin同Yuzu Liqueur嘅清新,同菠蘿同苦瓜嘅酸甜交融,帶出咗獨特嘅沖繩風味。再加埋Lime Juice同Homemade Sea Salt Brown Sugar Cordial嘅搭配,味道更加豐富。杯面嘅菠蘿苦瓜肉同脆片增添咗口感同風味層次🍸Cold Brew Gardenia Tea 梔子花茶呢杯係中國風味嘅Cocktail,Cocktail唔單

🍸Sour Guava 番石榴梅子高球

🍸Cyclone Bitter 苦瓜菠蘿旋風

🍸Cold Brew Gardenia Tea 梔子花茶
呢杯係中國風味嘅Cocktail,Cocktail唔單止有特色,仲用咗中國茶杯上,增添咗一份傳統氣息。裏面嘅N.I.P Gin同Cold Brew Gardenia Green Tea,喺口感上帶嚟清新爽口,再加埋Peach Liqueur同Fino Sherry,帶出咗獨特嘅果香同酒香,飲完仲有梔子花茶嘅回甘,增加層次感同回味

🍸Sticky Rice 糯米飯
Cocktail用咗Plantation 3 Star White Rum同Black Glutinous Rice Wine,味道濃郁而香甜。Mango Puree同Lemon Juice帶嚟左酸甜口感,同埋芒果粉嘅點綴,令味道更加豐富。飲落去令人即刻感受到泰國嘅獨特風情

🍸Salted Soy Milk Martini 豆漿馬天尼
Cocktail用咗TNT Vodka同Amontillado Sherry,帶出咗一份醇厚嘅酒香,再加埋Dried Flatfish同Umami Bitters嘅獨特調味,味道更加豐富。配搭咸豆漿,加埋油炸鬼嘅組合,味道鹹鮮醇厚,呢杯Cocktail係一個絕妙嘅創意,好盞鬼

🍸Stardust Penicillin 班蘭盤尼西林
Cocktail入邊有Mackintosh Blended Whisky同Lemon Ginger Liqueur,帶嚟嘅酒香同酸甜,好搭配。加埋Pandan同Lemon Juice嘅清新,同埋Kaya Cordial嘅獨特香甜,味道絕對唔平凡。面頭嘅開心果碎增加咗口感同層次感,令味道更加豐富,充滿東南亞風

2024-04-14 28 瀏覽
之前去過佢哋中環分店,覺得好高質,所以今日咁啱經過南昌嘅時候就決定同朋友喺度飲返幾杯,呢間分店開喺一個serviced apartment lobby到,都幾有特色。平時賣coffee,晚上先換成serve cocktail。今日飲同朋友飲左幾杯都覺得好出色!Cyclone bitter 有啲苦澀味,不過加咗有菠蘿嘅甜味,成個味道中和返!Sticky rice 飲落真係好似食緊甜品咁樣,佢哋嘅cream更加係自家製,好特別!Irish coffee 雖然係一杯熱飲,但係飲落去都好清新!Soy milk with 油炸鬼呢個味道真係好新穎,第一次飲到呢個味道,同埋大地魚味好出,呢個我覺得係必點。Pandan cocktail 用咗Coconut cream,上面就有 pistachio,成個味道好濃烈但係都唔會遮蓋咗濃濃嘅斑斕味。

今日飲同朋友飲左幾杯都覺得好出色!