2023-09-26 173 瀏覽
.@delishcafehk (荃灣).觀塘嗰 @relishcafehk 之前就去過 有好好嘅經驗 今次去荃灣嘅呢間Delish Cafe 原來係佢哋旗下嘅另一間鋪頭 .1.芝士飛蟬和牛漢堡 & 黑松露 炸蕃薯條 $138✅✅✅✅👌🏻.店內名物 一打開open rice推薦嘅菜色就係呢款 咁梗係要試試.賣相一流 溶緊嘅芝士伴隨超厚身嘅和牛漢堡扒 已經好開胃.和牛漢堡扒好厚身 7成熟啱啱好 juicy又滿足.. ✅無過多不必要嘅醬汁調味只係蔬菜 & 芝士 令到牛味成為佢嘅主要風味👏🏻但相對之下 入味度/邪惡感就會降低.加埋佢嘅包係english muffin(豬柳強嘅style) type rather平時漢堡包嘅包身‼️所以多咗啲dry感 同埋會無咁香.所以‼️‼️伴隨蕃薯條嘅黑松露醬極度建議擦入包(就會即刻彌補所有不足)&炸蕃薯條滿分!超好味!.卡路里為total包括醬汁.2.Eel Lover Pizza$178✅✅✅✅✅.呢個「Eel Lover」仲唔係講緊我?鰻魚控一見到就覺得必叫希望唔好令我失望呀你😀.結果好滿意🤣薄批底 但夠脆夠香夠硬上面嘅材料豐富到你有 烤鰻魚 松葉蟹棒 馬蘇
@delishcafehk (荃灣)
1.芝士飛蟬和牛漢堡 & 黑松露 炸蕃薯條 $138
但相對之下 入味度/邪惡感就會降低
所以多咗啲dry感 同埋會無咁香
所以‼️‼️
伴隨蕃薯條嘅黑松露醬極度建議
擦入包(就會即刻彌補所有不足)
&
炸蕃薯條滿分!超好味!
卡路里為total
包括醬汁
2.Eel Lover Pizza
✅✅✅✅✅
希望唔好令我失望呀你😀
結果好滿意🤣
薄批底 但夠脆夠香夠硬
上面嘅材料豐富到你
有 烤鰻魚 松葉蟹棒 馬蘇里拉芝士 加埋蛋黃醬😚😚..
以及
一開始到我哋覺得好淡
所以同佢哋講咗
重新幫我哋調味咗下
雖然有好啲.. 但味道都係一般
但!我哋好appreciate佢哋會因應客嘅需求去serve佢哋🫂🙏感謝!
帶子就真係煎得好香
同埋好新鮮好彈牙!
純粹相比以上兩款 價錢 & 味道相比之下遜色少少
整體用餐經驗都唔錯
當日星期六用餐時限係90分鐘
FYI
阿門🫂🫂

#香港美食 #港式餐廳 #卡路里 #飲食記錄 #飲食控制 #營養 #健身 #健康飲食 #無添加 #減脂 #增肌減脂 #增肌 #減肥餐單 #減脂餐 #myfitnesspal #fitnesshk #hkfitness
#calorieswithmic包點 #calorieswithmic西餐 #calorieswithmic荃灣

去完鯨魚花園 放電 又係午餐時間啦~ 愉景新城 都算有唔同餐廳選擇 見呢間有位又好坐 gogogo🤩🩷鮮茄蓉芝士野菌肉醬長通粉 醬汁清新開胃 不像坊間茄膏過酸過濃 好味但份量略少🩷酥炸吉列廣島蠔(5件)內裡juicy 可惜炸粉調味太重 有點帶燶帶苦🩷Latte兔兔🐰拉花與紅蘿蔔🥕 可愛😻又打卡able 味道亦唔錯👍🩷蘋果汁🧃🩷山葵白朱古力心太軟伴雪糕有成功流心 朱古力不太苦 小朋友較易接受親子配套:兒童餐具✅ BB凳✅

🩷鮮茄蓉芝士野菌肉醬長通粉
醬汁清新開胃 不像坊間茄膏過酸過濃 好味但份量略少

🩷酥炸吉列廣島蠔(5件)
內裡juicy 可惜炸粉調味太重 有點帶燶帶苦

親子配套:兒童餐具✅ BB凳✅
2023-07-28
Latte
2023-08-24 255 瀏覽
這家西餐廳在愉景新城地下,要花點時間才找到,Openrice食評說沒太多人知道,事實並不如此,店長建議最好先訂位。我們兩個人點了一份晚餐和一個Pizza。晚餐點了照燒鰻魚野菌意大利飯,可選餐湯或沙律,我們選了沙律。沙律的份量比想像中多,而且沙律菜也很新鮮。照燒鰻魚野菌意大利飯的份量亦比想像中多,以$178的價錢尚屬合理。鰻魚很厚,煎得夠乾身,意大利飯的汁很香濃。晚餐的餐飲選了凍齋啡。Pizza選了Avocado Lover,不是想像中很綠色的Pizza而只是Pizza面有數件牛油果肉,整體味道不錯。
沙律的份量比想像中多,而且沙律菜也很新鮮。
晚餐的餐飲選了凍齋啡。
2023-08-20 181 瀏覽
我們兩家人4大4小來愉景玩完playhouse, book左Delish食晚飯, 順便幫2個小朋友預祝生日。食物很有水準,order左每個菜色味道賣相都有心機有誠意。服務員每位都有禮貌有效率,會推介俾朋友。
2023-08-20 139 瀏覽
明明一早講明有兩個bb,要bb凳,去到竟然話唔夠凳,咁個8個月坐邊???見我地有bb就知要啲時間,個侍應不斷話用餐90分鐘,快啲order。水又唔斟,我地叫斟水,有個女侍寧願應企係度同個frd傾計都唔斟,咩事?跟著落餐飲,明明話要杯熱,個又高又大隻戴眼鏡個侍應大聲兇話4杯泡茶呀,我地話唔~~~係~~~~ 係3杯,帶住口罩都知佢黑口黑面。跟著又俾人催走,我地去哂廁所,安頓好啲小朋友,返到黎都仲見佢地執緊枱,間嘢已經有吉位,又冇人排,唔知催乜食物質素係好,不過服務態度差到,炒哂佢地再請過我先再幫襯。

食物質素係好,不過服務態度差到,炒哂佢地再請過我先再幫襯。
2023-08-19
第一次留食評,因為食到好嬲。預訂時打電話問過可唔可以預留bb凳及俾張少人出入嘅枱俾我地,因為我地有6個大人2個bb,驚太逼出餐上菜會整到bb,接電話嘅侍應話無問題,會俾張近bar枱嘅枱我地,嗰度係餐廳埋邊,會少d人出入。但去到餐廳,以上所有request都無cater到,話張枱俾左人,俾左張最近廚房出菜嘅枱我地,bb凳亦俾唔到我地,只有一張booster。其實miss左我地嘅request唔係咩大件事,但serve我地個位肥哥哥侍應一句唔好意思都無講過,而且全程一副不耐煩嘅態度,完全不情願幫我地。搞左一輪我地自己終於settle左bb 坐位問題,侍應就催我地落order,因為用餐時間只得90分鐘,做生意要翻枱,明嘅..但佢地俾我地嘅感覺係我地阻住佢做生意…不過都算啦,都入左來,咪照落order囉。跟住該為肥哥哥侍應上餐時,剛巧嗰2份餐都係坐最埋嘅朋友嘅,我地坐開邊嘅人因爲抱住bb唔放便幫手傳餐,就指指埋邊,話:「呢2個餐係佢地嘅」,示意佢行埋去上菜。肥哥哥一貫不滿嘅表情,免爲其難咁行過去,明顯係覺得我地應該自己傳嗰2份餐埋去。到嗌餐飲時,問肥哥哥可否重複講多次有咩選擇,肥哥哥面口又再黑
第一次留食評,因為食到好嬲。

到嗌餐飲時,問肥哥哥可否重複講多次有咩選擇,肥哥哥面口又再黑d,然後又趕住落單唔耐煩聽清楚我地嘅order。

食到咁上下,另一位貌似senior d嘅侍應就攞張單過來話夠90分鐘要交枱,然後係無問過我地食完未,就9秒9咁清我地張枱。咁心急趕我地走,以爲好多人等緊啦,但埋完單行出餐廳同朋友企係餐廳外邊吹左一陣水,眼見無人排隊,亦都唔見有人行入餐廳。(定係農曆七月佢地餐廳員工睇到d我地睇唔到嘅嘢?)

平心而論,食物嘅質素係高嘅,分量亦唔少,但佢價錢係荃灣來講唔算平,而嗰位肥哥哥侍應嘅服務真心差(另外位後生仔侍應係ok的)老實講,如果咁唔情願幫客落單,不如考慮QR code 落單,又如果咁唔鍾意serve客上菜,不如轉做自助餐吖。不過其實都唔重要,我同我朋友們都一定唔會回頭再幫襯。
2023-08-19
第一次寫食評,呢間餐廳嚟過好幾次,但都無咩人,我真心覺得好好食,擔心佢唔夠生意會close,自己會無得食。所以寫食評希望多啲人試吓😅😅。安格斯漢堡配沙律同番薯條個漢堡當然好食,但佢既番薯條都好好味,配松露醬一流。鰻魚,玉子,蟹柳pizza兒子每次嚟都必食,我自己都覺得好好味。flat white我每次嚟都必點,食飽飲杯咖啡先覺得完美。

安格斯漢堡配沙律同番薯條
個漢堡當然好食,但佢既番薯條都好好味,配松露醬一流。

鰻魚,玉子,蟹柳pizza
兒子每次嚟都必食,我自己都覺得好好味。

flat white
我每次嚟都必點,食飽飲杯咖啡先覺得完美。

eel lover
2023-08-17
eel lover
  • 鰻魚,玉子,蟹柳pizza
2023-08-08 122 瀏覽
#美國黑安格斯漢堡烤大啡菇炸甜番薯條松露醬 🍔 ($168)#北海道帶子野菌松露忌廉汁意粉 🍝 ($188)Avocado Lover Pizza🍕($188)呢間Cafe唔係第一次食😎 再次幫襯依然好有驚喜🤩 Dinner Set有13款選擇✌🏻包湯、沙律、主菜、飲品🥤 漢堡餐無可挑剔😏 賣相吸引😍 包身夠脆🍔 大啡菇好juicy😋 安格斯牛肉質軟淋👍🏻 配埋芝士好惹味☺️ 連番薯條都好出色🍟 甜甜地又好脆🤤 忌廉汁意粉夠哂creamy🍝 兩粒帶子厚身又彈牙👌🏻 野菌味重🙋🏻‍♀️ Pizza配料相當豐富😍 有雞肉、牛油果、巴馬火腿、芝士、車厘茄等🍕 食落啖啖肉又唔乾😉 10吋Pizza好飽肚😆
#北海道帶子野菌松露忌廉汁意粉 🍝 ($188)
Avocado Lover Pizza🍕($188)

2023-08-08 103 瀏覽
今日放假,悠閑的食個午餐,吉列海鮮飯+焗三文魚沙律,生蠔炸完仍然多汁,帶子大大粒,鮮嫰多汁,只係蝦略為細隻,整體來講都係好好味😋甜品提拉米蘇更係店舖招牌甜點,喜愛此甜品一定要嚟試吓
2023-07-09 290 瀏覽
入座時員工好快幫忙提供小朋友椅及餐具,食甜品都會自動更換餐具,主動性高過好多餐廳👍🏻食物方面,整體比預期好,野菌意粉忌廉汁個味香濃,tiramisu酒味都好夠,值得再次光顧。

2023-07-09
2023-07-01 275 瀏覽
呢個All Day Breakfast一上餐檯,我哋已經嘩嘩聲。除左因為賣相靚之外,仲因為有好多唔同款式嘅食材喺入邊,同一般嘅All Day Breakfast材料有啲唔同,包括有芝士大啡菇、煙三文魚田園沙律、菠菜車打芝士腸、炸甘栗紫薯餅、炒滑蛋、牛油粟米、煙烤腩片、烤焦糖菠蘿。小編最鍾意呢就係炸栗紫薯餅啦,薯餅炸得好脆口,食落去仲有粒粒甘栗,好正好滿足。而小編亦都好鍾意烤焦糖菠蘿,眾所周知燒咗嘅菠蘿好香好甜,呢度嘅烤焦糖菠蘿亦唔例外。正!芝士紫菜炸甜蕃薯條配松露 $48 (加配價)番薯薯條食落非常之甜,黑松露醬就正正常常啦,不過就食唔到芝士紫菜嘅味道。成個薯條都算唔錯。Delish Tiramisu $38 (加配價)Tiramisu口感綿滑,甜度啱啱好,唔會太甜亦唔會有太重嘅酒味,但又食到啖啖嘅咖啡同酒既香味。小編都幾推介你哋食呢一個甜品。雜莓自家製窩夫雜莓窩夫食得出係即叫即整,窩夫食落脆脆香口,令人食唔停口。

芝士紫菜炸甜蕃薯條配松露 $48 (加配價)

Delish Tiramisu $38 (加配價)

雜莓自家製窩夫
雜莓窩夫食得出係即叫即整,窩夫食落脆脆香口,令人食唔停口。
雜莓自家製窩夫
Delish All Day Breakfast
2023-06-10
Delish All Day Breakfast
2023-06-24 1282 瀏覽
好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗呢間餐廳係有D 神奇,每次經過,無論咩時間都冇咩人食嘢,唔通係伏店?但住附近嘅朋友又話,食過係okay 好食㗎wor,仲約我去呢度食 lunch。其實呢度仲有一個奇怪位,呢度嘅 staff,有一種冷冷嘅氣場同對答,唔似一般食肆嘅咁有親切好客感覺,但係其實佢哋係 serve 得好好,非常細心㗎 wor!🍴南瓜湯(餐湯)非常濃郁南瓜味,好creamy,好飲!🍴美國黑安格斯漢堡伴炸甜番薯條 • 田園沙律 • 松露醬($148)開頭我並唔知道黑安格斯係咩意思,上網睇咗原來係指隻牛係黑色嘅,嘗試去食下同安格斯做嘅漢堡扒有冇好大分別?口感同味道上我自己覺得分別不大!可能如果係牛扒的話,有機會見到紋理上或口感上有唔同,但係製作咗漢堡扒之後,就好難食得出分別。講返呢個漢堡,漢堡扒好厚,煮得好juicy,麵包嘅面比較脆身,呢款漢堡幾好食!炸番薯條非常香脆,一嚟到就一路食到停唔到!松露醬我覺得一般,沙律菜都幾新鮮。🍴 泡菜安格斯牛柳粒溫泉蛋丼($158)呢個飯分量都幾多,安格斯牛柳粒份量都唔少,有肉味唔硬,切開溫泉蛋撈埋一齊食幾好味!可惜嘅係泡菜質素唔算太
好味指數😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗

🍴南瓜湯(餐湯)
非常濃郁南瓜味,好creamy,好飲!

南瓜湯

美國黑安格斯漢堡伴炸甜番薯條 • 田園沙律 • 松露醬

🍴 泡菜安格斯牛柳粒溫泉蛋丼($158)
呢個飯分量都幾多,安格斯牛柳粒份量都唔少,有肉味唔硬,切開溫泉蛋撈埋一齊食幾好味!可惜嘅係泡菜質素唔算太好,食到有嗱喉嘅感覺,如果可以換咗另一款更好味嘅泡菜就perfect啦~

泡菜安格斯牛柳粒溫泉蛋丼

🍴 熱夏威夷紅茶(是日精選泡茶)
苦澀味比較重,個人唔太鍾意呢種味

🍴凍咖啡(白)
呢個係朋友飲嘅,佢覺得正常!

基本上呢一間餐廳嘅食物質素都唔錯,不過對於平日lunch嚟講,呢個價位會比較高,可能就係佢客人唔多嘅主要原因~

☆My IG @tracyloveliving ☆

美國黑安格斯漢堡伴炸甜番薯條 • 田園沙律 • 松露醬
2023-06-16 343 瀏覽
閨蜜突然約食午餐、即上OpenRice搵一間近返工嘅地方,見到Delish 有得網上預訂仲可以賺里數!去到有兩個餐牌、一個係lunch set一個係廚師精選、lunch set價錢喺$200以下,而廚師精選價錢係大約$200以上我就揀咗個安格斯漢堡包配甜番薯條沙律仲有得揀幾成熟,我選擇咗五成熟前菜選擇咗是日粟米忌廉湯我嘅朋友分別揀咗All Day Breakfast、比目魚咁啱有個朋友喺度進行減糖飲食亦都有啱佢嘅嘢食佢揀咗烤三文魚沙律當時係12:30、可能愉景新城都比較多食市,我哋入去嘅時候大約四五台客環境都舒適上餐時間亦都算快我叫嘅粟米湯濃郁、但漢堡包味道比較淡食物賣相都吸引,份量亦都充足同朋友去都係唔錯嘅選擇

我就揀咗個安格斯漢堡包配甜番薯條沙律
仲有得揀幾成熟,我選擇咗五成熟
前菜選擇咗是日粟米忌廉湯

我嘅朋友分別揀咗All Day Breakfast、比目魚

咁啱有個朋友喺度進行減糖飲食亦都有啱佢嘅嘢食
佢揀咗烤三文魚沙律

環境都舒適
上餐時間亦都算快
我叫嘅粟米湯濃郁、但漢堡包味道比較淡
食物賣相都吸引,份量亦都充足
同朋友去都係唔錯嘅選擇

2023-06-07 282 瀏覽
唔知關唔關88折事,叫兩碟野都細碟到不得了😅我唔飽就梗架啦,估唔到連女朋友都唔夠要再食野鴨脾意大利飯個鴨脾幾好食唔鞋,但飯小到三啖左右無晒芝士肉醬三層面😆得三層好細份食完再去左家私餐廳食野味道係正常不錯嘅,細食嘅人啱食
唔知關唔關88折事,叫兩碟野都細碟到不得了😅
我唔飽就梗架啦,估唔到連女朋友都唔夠要再食野
鴨脾意大利飯個鴨脾幾好食唔鞋,但飯小到三啖左右無晒
芝士肉醬三層面😆得三層好細份
食完再去左家私餐廳食野
味道係正常不錯嘅,細食嘅人啱食
2023-06-04 224 瀏覽
有三塊羊扒,肉質鮮嫩多汁,冇羊蘇味,安格斯漢堡包保持一貫水準,多汁嫰滑,甜薯條比薯條更好味,今次冇揀一向鐘愛嘅tiramisu, 而係芝士蛋糕,一樣咁出色,呢度環境優美,坐得舒服,服務更是一流,令你食得更開心
  • 羊扒
  • 和牛漢堡