2023-02-18 668 瀏覽
第一次食咁好食嘅合桃糊平令正❤️勁欣賞一定會再去小店要努力下次試埋其他甜品先🤭試咗番薯條同埋雞軟骨,仲有煎釀三寶不過個合桃糊太正,所以其他就比下去坐到11點都唔趕人走,真係第一次🤣平時啲舖頭都趕住收工
第一次食咁好食嘅合桃糊
平令正❤️

勁欣賞一定會再去
小店要努力
下次試埋其他甜品先🤭
試咗番薯條同埋雞軟骨,仲有煎釀三寶
不過個合桃糊太正,所以其他就比下去
坐到11點都唔趕人走,真係第一次🤣
平時啲舖頭都趕住收工
2023-02-17
2023-01-02 563 瀏覽
呢間餐廳咩料,相信黎到門口已經知,都唔使點解釋啦。餐廳主打糖水同小食,仲有套餐揀,價錢貼地。🐖女神豬扒包+🍟薯條+🧃烏龍茶+🥡炸燒賣叫左個套餐再加一份小食,即叫即製熱辣辣。豬扒包都幾大個,拎上手好厚身,豬扒醃得鹹香,質感軟腍唔鞋口,夾左生菜蕃茄很爽口,醬汁係沙律醬,個包仲塗左牛油,幾好食吖😋薯條係曲曲條,正!炸燒賣很香脆,不過個人都係鍾意蒸燒賣多啲,下次叫番蒸😝套餐包一盒紙包飲品,揀左烏龍茶。下午去完全無客…想食小食就黎支持下啦🥰
呢間餐廳咩料,相信黎到門口已經知,都唔使點解釋啦。

餐廳主打糖水同小食,仲有套餐揀,價錢貼地。

🐖女神豬扒包+🍟薯條+🧃烏龍茶+🥡炸燒賣
叫左個套餐再加一份小食,即叫即製熱辣辣。

薯條係曲曲條,正!

炸燒賣很香脆,不過個人都係鍾意蒸燒賣多啲,下次叫番蒸😝

套餐包一盒紙包飲品,揀左烏龍茶。

下午去完全無客…想食小食就黎支持下啦🥰
2022-12-02
2022-10-17 600 瀏覽
黎到觀塘 想食下香港特色小食就要黎依間店 成日經過都想食今日終於有機會😎男神熱狗餐(💸$40)熱狗生菜同蕃茄好新鮮🍅配合落左沙律醬既懷舊香腸🌭有種去左外國食熱狗既感覺 食得多芝士夾熱狗 偶然食一下田園風味🥬帶來一啲清新既感覺 加上即叫即整 熱辣辣咁食 一流👍🏻蒜香多士條無咩存在感既麵包條配上蒜香汁香脆又唔浪費食材👍🏻高級觀音兵糧餐(💸$40)楊枝金露好清爽🤗西柚微酸 中和左甜味加上用既芒果都唔係死甜🥭令呢碗糖水食落微甜而不膩 中意芒果既可以一試🙆🏻‍♀️炸燒賣炸燒賣基本上係好難失敗既產品適當既調味就可以不過炸過火的就會好乾💥而依到係即炸出爐 食落外脆內軟唔經唔覺一粒又一粒食😋價錢合理 份量又夠熟悉的味道食出懷舊地道香港味🇭🇰套餐名改得貼地又搞笑😂重點係💛到金 一定要支持啦
黎到觀塘 想食下香港特色小食
就要黎依間店 成日經過都想食
今日終於有機會😎

男神熱狗餐(💸$40)
熱狗
加上即叫即整 熱辣辣咁食 一流👍🏻
蒜香多士條
無咩存在感既麵包條配上蒜香汁
香脆又唔浪費食材👍🏻
高級觀音兵糧餐(💸$40)
楊枝金露好清爽🤗

套餐名改得貼地又搞笑😂
重點係💛到金 一定要支持啦
  • 楊枝甘露
2022-09-14 458 瀏覽
呢類小食店往往係on diet 剋星,今日食左個沙律,行過諗住加串燒賣,見到幾乎放左入歷史書既生菜魚肉,點左一碗試下,有驚喜。份量比預期多成倍,魚肉多,而且唔係粉多過肉,十八蚊抵到爛。滿足!

生菜魚肉

生菜魚肉
2022-01-27 1112 瀏覽
一進這家店最Impress我的, 是坐在角疼在做功課的小朋友, 很精神而響亮地大叫”歡迎光臨, 隨便坐”, 除了很可愛外, 就是很有住家Feel, 家庭經營, 連小朋友也在店裡看管. 想起自己以前小時候, 和母親一齊在冬天擺地攤賣手襪的日子, 見到潛在客人也是這樣叫賣著.説回這家店主要是以甜品糖水為主, 但在觀塘工業區這樣也許生存不了, 所以除了這些外也有主食和傳統港式小食. 點了煎釀三寶這港式小食的代表, 有最大腦的炸豆腐, 矮瓜和尖椒, 件頭夠大, 除此之外也欣賞其魚肉夠鮮, 而且是平均分布在食材表面上, 不會一忽厚一忽薄, 也不會一夾魚肉就和食材分離, 味道就是正正常常, 沒有油膱味, 如果上碟時再熱燙一點就更吸引.主食豬頸肉芝士撈麵是它的新嘗試, 再加上一粒荷包蛋, 蛋汁和芝士汁結合起來更香更甜, 麵身有點稔, 但未到軟糯的情況, 口感還好. 如果豬頸肉和雞蛋再煎得焦香一點, 味道會更突出. 在這瘟疫下, 食肆就變成了政權的出氣袋, 常常被當權者蹂躪, 不斷去尋找生存之道, 很多沒有大財團支援, 與這家同聲同氣的家庭式食肆, 除了親身光臨支持外, 多一點善意的鼓勵和意見, 也是

主食豬頸肉芝士撈麵是它的新嘗試, 再加上一粒荷包蛋, 蛋汁和芝士汁結合起來更香更甜, 麵身有點稔, 但未到軟糯的情況, 口感還好. 如果豬頸肉和雞蛋再煎得焦香一點, 味道會更突出. 在這瘟疫下, 食肆就變成了政權的出氣袋, 常常被當權者蹂躪, 不斷去尋找生存之道, 很多沒有大財團支援, 與這家同聲同氣的家庭式食肆, 除了親身光臨支持外, 多一點善意的鼓勵和意見, 也是我們可以做的呢!
一直都好鍾意食daydaydream嘅芝麻糊同合桃糊,生磨夠濃超夠味,平時都係星期五夜晚先嚟買,因為平日早收嚟5切。咁呢幾個禮拜因為時間調動就星期五去5到買,但心思思又想食,今日星期四6點到有啲時間就特登行25分鐘過去買, 一碗芝麻糊同一碗合桃糊,今日閒日,師傅得一個,無為意星期五佢向5向到。芝麻糊一打開已經知道浠左,因為上面有成層水,搞完都係,平時係啲粉溝芝麻糊先會見到,食一啖比想像中更浠,5比我樓下嗰間小食店賣嘅15蚊碗粉溝好幾多,不過味道都係濃好多嘅。我5係好識野,但應該都係平日生磨嗰隻啩,不過就加左水咁,似係一溝二,就5值我行咁遠去買。希望店主見到可以改善一下品質控制,始終係工廠大廈入面嘅小本經營,一做得5好會留失好多舊客,如果成本上漲加翻少少價都OK, 但質量真係5可以慳!希望下次再去買會係平時食開嘅水準!thxx

2022-01-20
15 分鐘 (外賣自取)
2021-12-31 539 瀏覽
平安夜個晚,去完茶聚都10點,飯都未食周圍已經close曬,好彩見到 係路邊既廣告牌!搏一搏之下走左去座冇人行既工業大廈搵食,勁好彩坐到最後一枱😆😆走個時已經要等位🙊Lucky---食物勁本土(食物名都係🤤),店員勁親切💁🏻‍♀️最愛一口西多,砌到成棵聖誕樹🎄-
---
想食返香港小食 去食呢間就冇得輸點左套餐椰汁芋頭西米露配燒賣再點一件生炸雞髀 聽住廣東歌,舒舒服服坐低等上食物冇平時趕頭趕名既快餐節奏,而係平和用心既製作雖然個炸雞髀要小小時間等候 但其實回想返要等先係正常,平時太快太趕,個質素味道相對成正比個炸雞髀上到枱,冇用炸粉,直接皮炸,用刀切開裡面出晒煙熱辣辣,炸得剛剛好,外皮脆口,食落口肉質嫩滑有肉汁!醃得剛剛好,吾會太咸太淡,亦冇炸到變黑色乾口👍🏾👍🏾👍🏾❤️😍 以茶餐廳炸雞髀黎講,佢既質素係中上級❤️❤️ 另點左糖水套餐,好耐冇食芋頭西米露,食返細個屋企既味道,椰汁香,有半碗都係芋頭粒,每啖都食到芋頭,芋頭控要食! 對得住個價錢呀👍🏾👍🏾👍🏾
想食返香港小食 去食呢間就冇得輸
點左套餐椰汁芋頭西米露配燒賣
再點一件生炸雞
聽住廣東歌,舒舒服服坐低等上食物
冇平時趕頭趕名既快餐節奏,而係平和用心既製作
以茶餐廳炸雞髀黎講,佢既質素係中上級❤️❤️

另點左糖水套餐,好耐冇食芋頭西米露,

• CLS生炸雞脾
TEA
2021-09-22 825 瀏覽
傳統港式小食店 輕食港式CAFE餐廳平實但用料十足,味道一流,價錢好抵食炸燒賣,鮮魚肉打成燒賣再炸脆,口感軟綿魚味濃鮮生菜魚肉湯,傳統小吃湯羹, 同樣都係用鮮魚打成膠再切細煮成啖湯特別鮮味,魚肉彈牙煎三寶, 紅腸,茄子,豆腐都釀上魚肉煎香,味道唔錯呢~夠脆口炸新鮮番薯條,脆口香甜 口感唔錯雙腸生菜熱狗, 港式沙律汁配雙腸 麵包鬆軟味道一流仲有老火湯一碗, 又濃又夠味!消費$100Shop107, Sing Win Factory Building, 15-17 Shing Yip Street
傳統港式小食店 輕食港式CAFE餐廳
平實但用料十足,味道一流,價錢好抵食
炸燒賣,鮮魚肉打成燒賣再炸脆,口感軟綿魚味濃鮮
生菜魚肉湯,傳統小吃湯羹, 同樣都係用鮮魚打成膠再切細煮成
啖湯特別鮮味,魚肉彈牙
炸新鮮番薯條,脆口香甜 口感唔錯
雙腸生菜熱狗, 港式沙律汁配雙腸 麵包鬆軟味道一流
仲有老火湯一碗, 又濃又夠味!
消費$100
2021-07-06 1407 瀏覽
食物唔算得上奢華,亦談不上特別,不過就係一份平實吸引到咁多既食客光顧。身處一棟毫不起眼既工廈,一間小店賣既不單止係純樸的味道,賣既亦都係一份人情味,店員親切既招待,朋友般的閒談,是久違了的味道。食物沒有多餘的味道,就是一份平實,賣既都係香港人熟悉的味道,希望小店可以繼續做下去。

薯角
男神熱狗,綠豆沙
外賣自取
薯角
2021-06-23 828 瀏覽
原來有堂食位😍有唔同配搭既套餐(香港人加油/和你抗糖水)包括多款港式小食:煎釀三寶 一口厚多士 豬扒包等同自家製港式糖水 特別係招牌芝麻糊同合桃糊 真係親自石磨超有誠意desu~.▫️CLS生炸雞脾🍗 $24好耐無食過炸脾啦🤤🤤小時候真係成日會落樓下買黎食~即叫即炸!! 大大隻 意外地幾好食😍醃得好香好入味 又唔會過鹹啖啖肉仲要好多肉汁唔會太柴搵返回憶既味道 超滿足🤤🤤.▫️和你抗經典糖水套餐 $30 +花生🥜湯圓兩粒 $4🔖腐竹蛋薏米糖水(限星期五六供應)我真係超鍾意食腐竹糖水!!(好似唔知講第n次😂)份量都幾大碗 不過有啲小失望🥺腐竹唔夠融同埋有啲淡 覺得可以再甜啲花生湯圓入邊個餡夾咗糖不甩 幾特別同花生味都幾香 不過個皮有啲厚 🔖炸燒賣6粒外皮都脆 味道正正常常既魚肉燒賣.套餐其實真係好抵食😍觀塘友有福了 收工/放學/行行下街肚餓 都有個地方可以食下小食坐下😚
原來有堂食位😍
有唔同配搭既套餐(香港人加油/和你抗糖水)
包括多款港式小食:煎釀三寶 一口厚多士 豬扒包等
同自家製港式糖水 特別係招牌芝麻糊同合桃糊
真係親自石磨超有誠意desu~

▫️CLS生炸雞脾🍗 $24
CLS生炸雞脾

好耐無食過炸脾啦🤤🤤
小時候真係成日會落樓下買黎食~
即叫即炸!! 大大隻 意外地幾好食😍
醃得好香好入味 又唔會過鹹
啖啖肉仲要好多肉汁唔會太柴
搵返回憶既味道 超滿足🤤🤤
▫️和你抗經典糖水套餐 $30
+花生🥜湯圓兩粒 $4
🔖腐竹蛋薏米糖水(限星期五六供應)
和你抗經典糖水套餐

我真係超鍾意食腐竹糖水!!
(好似唔知講第n次😂)
份量都幾大碗 不過有啲小失望🥺
觀塘友有福了 收工/放學/行行下街肚餓
都有個地方可以食下小食坐下😚
CLS生炸雞脾
2021-06-22 595 瀏覽
🍄🍄最近去左一間黃店,因為都係觀塘區,所以就去會一會!聽聞生炸雞肶好得,同埋糖水都係,所以就點了幾樣野去試試。1. **煎釀三寶:🍄🍄覺得即刻煮出黎,熱辣辣好正,唔能夠同街邊炸果**d**比較,因為街邊炸果**d**比較脆,但佢有自己既特色,而且足料,唯一係無炸魚蛋,比較可惜!** 2. **生炸雞肶:本身店家有秘製醃料,而且雞皮都炸得脆口,因為即製所以要等約**20**分鐘,平時只提供外賣,但當日又俾👍🍄🍄堂食,可能因為🍄🍄仲點左其他野吧🤔3. **『溝仔』和『溝女』:『溝仔』係石磨芝麻糊加合桃糊;『溝女』係紅豆沙加綠豆沙。至於果名點解係咁,🍄🍄就真係理解唔到勒。至於味道係**ok**既,唔會太甜而且感覺健康!** **堂食位置好少,主要都係做外賣,另外仲有其他小食和糖水,可以有機會再試試!但🍄🍄係有**d**擔心如果想在疫情下突圍而出,可能店家需要再稔稔一些招牌菜式去吸引食客。始終觀塘工業區競爭好大,加油!!**

2021-06-20 437 瀏覽
同日,同朋友喺觀塘區食完飯想搵間糖水食下,朋友搵咗另一間先,但可惜去到個時,甘岩佢地做緊到會,未能開放。之後朋友即刻網上搵過另一間,就搵咗呢間啦😍其實工廠大廈上面有糖水鋪我都係第一次聽同去,可能我太少留意市場情況😅覺得好神奇,想知會有幾大面積同埋有好幾好食😜😜上到去一樓,去到時間尚早,未有好多人,店主相當親切,似係一家人主理的糖水店,另外糖水名改得好盞鬼,店中位置不大,但芒果是重點💪叫咗個芋頭西米露加小食雞軟骨朋友同我一樣只係小食變咗芝士條一坐低之後客人開始慢慢越來越多,果然係同路人大家互相支持,幾驚佢平日冇人黎🙈🙈,唔夠生意基本上碗糖水相當足料,有啲小丸子係入邊增加口感,軟骨真係相當出色,好有心機,味道好夠,入口程度啱啱好,甚至可以話小食出色過糖水添!!!芝士條其實就係麵包條加上砂糖同奶,呢d雖然唔係難整,但全部都係心機野💛最後開始越來越多人我哋你食完就匆匆埋單,點知大頭蝦仲留咗電話喺舖頭😞好彩店主幫我哋執返,真係唔該哂!
之後朋友即刻網上搵過另一間,就搵咗呢間啦😍
覺得好神奇,想知會有幾大面積同埋有好幾好食😜😜
叫咗個芋頭西米露加小食雞軟骨
朋友同我一樣只係小食變咗芝士條
好彩店主幫我哋執返,真係唔該哂!
2021-06-20 377 瀏覽
喺網上見到有人介紹,咁啱喺觀塘返工,果然冇令我失望。首先係楊枝甘露,非常足料,而且唔會太甜,好味健康!另外煎釀三寶都好足料,size比平時小食店大,鯪魚球爽口,青椒茄子都好食。最欣賞係佢有唔同小食餐,好似豬扒包同熱狗,糖水都可以跟餐配小食。呢間小店係家庭式運作,媽媽喺我食完後會好窩心問我今日食物o唔ok,而年輕的老闆就好有禮貌,絕對係值得推薦的小店👍🏻
喺網上見到有人介紹,咁啱喺觀塘返工,果然冇令我失望。
首先係楊枝甘露,非常足料,而且唔會太甜,好味健康!
2021-06-13 320 瀏覽
今日去到依間黃店試下,座既位唔多,但食物好好味,等一陣都十分值得😋我試左個合桃糊,超滑,問返原來係自己手磨。再問多d ,原來老闆d水仲係用過瀘水😮,平時餐廳大部分都係水龍頭水,佢細節都做得好好,100 分👍🏾朋友試左個芋頭西米露,超多料,都好味每碗糖水都係廿幾蚊,低食仲有個蒜蓉同甜味麵包條,即整,好正😋依間小店係由一家人去營運,十分值得支持,下次同朋友會再去👍🏾不過佢地暫時星期日唔開,要等我星期六先可以過到去🥲
今日去到依間黃店試下,
座既位唔多,但食物好好味,等一陣都十分值得😋
朋友試左個芋頭西米露,超多料,都好味
每碗糖水都係廿幾蚊,低食

仲有個蒜蓉同甜味麵包條,即整,好正😋

不過佢地暫時星期日唔開,要等我星期六先可以過到去🥲
下午茶
  • 合核糊