2024-02-23 343 瀏覽
大年初一,去朋友家拜年,朋友先帶我們到附近café 吃午餐,,年初一都營業,覺得有點意外呢位置有點偏僻,從堅尼地城B出口,轉右走到街尾,乘升降機往上,在羲皇臺前的小路走進去,直走到尾就看到位於右手邊的「COZE café」幸好朋友來接我,否則不可能十分鐘內到達不過也可能因為café 隱藏在屋苑大廈間,所以似乎是熟客居多,環境非常清靜「All day breakfast」有煙三文魚、炒蛋、牛油果等,配上黑麥酸種包,黑麥酸種包有很香的麵粉味,非常好吃;同行一位友人另外加錢改配了croffle,微甜又香酥的口感,令人很想encore「阿根廷紅蝦配手工幼帶麵」,充滿濃濃蝦味的醬汁很鮮甜,手工意粉很有驚喜,它的質地就如我跟朋友說的「煮得恰到好處,是時間少一點太生;多一點又略嫌不夠彈牙,它是在中間線剛剛好的位置」咖啡豆味道不錯,只是奶味突出了一些,如果啡味更濃會更好喝離開時剛好看到有客人帶了可愛的金毛犬在店外餐桌吃brunch、曬太陽,很寫意呢

幸好朋友來接我,否則不可能十分鐘內到達

咖啡豆味道不錯,只是奶味突出了一些,如果啡味更濃會更好喝

2024-02-10
坚尼地城咖啡馆越来越多,Coze一定是最难找的店!需要爬一段楼梯,颇有隐世之感,之前走斜坡下路过那么多次都从未注意。·不过氛围相当Cozy,店面也足够宽敞。除夕当天谢谢老板提前放假,下了小巴直奔这里来吃个简单的午餐再去找姐妹,人气出乎意料还挺高的。·【Cioppino意式海鲜炖汤】食物选择不多,这款有别于一般Brunch店的海鲜汤感觉是推荐最多的菜品。味道还不错,但从份量和食材来看,卖178份还是过于自信。·海鲜是现煎的,所以等了一会儿,青口不够饱满,冷冻红虾的肉质不行,弹嫩的带子和鱿鱼还可以。烘热的Sourdough蛮好吃,但泡在汤里太久了就会失去脆韧劲。·以一家咖啡馆来说,海鲜炖汤确实挺不错,质地比法式海鲜汤浓稠不少,甚至有几分像融化的番茄膏!番茄的酸甜和海鲜的鲜甜两种不同维度的鲜味交织在一口温暖窝心的浓汤里,氨基酸拉满了。·【Long Black】用的是一支哥伦比亚SOE,入口是清晰有力的坚果可可,凉下来一点后葡萄干的酸甜让风味平衡,干净微甜的焦糖尾韵。出品没问题,但类似的豆子在其他咖啡馆太常见,可以说毫无惊喜。
【Cioppino意式海鲜炖汤】
【Long Black】
2024-02-09
閒時行過這家Cafe,環境悠閒又舒服,幾杯飲品真係不錯。Espreso Lime Tonic變陣嚟,青檸香氣突出,酸酸哋真係解渴!Creamy Black嘅輕盈口感夠晒幼滑,好似雲朵咁輕盈。再嚟食物部分,Tiger Prawn Tagliolini賣相滿分,意粉Q彈得黎又唔底沉,配上香濃嘅蝦味醬汁,食落去就是一個字-正!每啖都有蝦肉,真係可以話係value!搵到個All Day Breakfast都值得讚下,新鮮材料加上豐富多樣,個黑麥酸種包配香草cream cheese,真係正到爆,一啖鬆脆配上綿滑,味道層次分明得嚟又健康。最正係,呢度好pet friendly,有專門嘅寵物餐單,下次可以同小毛孩一齊共享悠閒時光。總之,COZE呢間Cafe值得一試,食物同環境都適合放鬆下,真正的愜意享受。🐾🌿🥐

2023-10-03 363 瀏覽
呢間餐廳真係可以稱得上為隱世小店,隱身於長樓梯同幾幢住宅裡面,連起眼既招牌都無🙈Cafe以薄荷綠色為主調,擺放左唔少植物,俾人一種舒適閒暇既感覺,仲係一間寵物友誼既地方。到訪當日有客人分別帶左哥基🐶同貓仔😍🍝Langostion Tagliolini餐廳用左阿根廷🇦🇷紅蝦,即叫即整令成間鋪頭都彌漫住蝦頭蝦膏既鮮香,醬汁好重蝦味,十分濃郁!蝦身🦐稍微煎過,肉質爽脆。雖然質地同西班牙產地既蝦蝦有啲唔同,無左黏口既感覺,不過價錢可以接受!意粉由本土意粉廠供應,手工麵麵質彈牙,掛麵效果唔錯,又充滿蛋香味!期待餐廳推出更多款式既意粉🥰🍞Avo & egg sourdough綿軟香濃既牛油果配上柔軟既炒蛋,再放上大量既火箭菜同車厘茄,五顏六色,簡直係睇得又食得!基本上去cafe嗌呢個組合一定唔會出錯😂📍COZE西環李寶龍路28-30號寶龍樓地下B號舖

🍝Langostion Tagliolini

🍞Avo & egg sourdough

📍COZE
西環李寶龍路28-30號寶龍樓地下B號舖
-🦄 ᴄᴏᴢᴇ @cafe.coze ・🌈 迷路是為了尋覓生命中的花火…・🌳 日光樹影下的微涼風 吹拂 🍂💌 窗外斜陽裡的輕時光 灑落 🍃・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🦁 【 𝓗𝓮𝔂 ~ 𝓢𝓱𝓪𝓵𝓵 𝔀𝓮 𝓒𝓸𝔃𝓮 】・歡迎踏進李寶龍路小道 到訪這個城市後花園老樹跟綠葉彼此扶持著 當中竟埋藏著咖啡店・🦑 ᴄɪᴏᴘᴘɪɴᴏ ʜᴋᴅ178⚡️ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌗🌑・默默收藏已久的海鮮湯 思念一直埋藏於心中如今終於有機會能一嚐 也要佩服自己的堅毅蕃茄跟海鮮為湯之基調 當中亦包含無限心意本想像湯底甜酸味較重 怎料是出乎意料之外海鮮鹹香跟鮨味作主導 裡裡外外充滿著鮮味這股香氣四溢卻感輕盈 不像傳統濃湯般油膩蕃茄在此顯然變成配角 甜酸清新能勾起層次使海鮮韻味兒更為突出 蕃茄雖是配角卻重要整個湯品味道濃郁厚重 但質感卻是清爽輕柔個人昐湯汁能變得濃稠 定必帶來更強滿足感旁邊配上黑麥酸種麵包 麥香氣跟麥甜頗明顯浸泡在蕃茄湯中的麵包 吸盡食材的日月精華口感因水份而變得軟爛 跟充滿水的海綿相似可我卻意外地喜歡上它 那種軟淋的澱粉質感那當然於表層的麵包片 就是脆香微韌又好嚼假若你不好軟綿的口感
🦄 ᴄᴏᴢᴇ @cafe.coze

🌈 迷路是為了尋覓生命中的花火…

🌳 日光樹影下的微涼風 吹拂 🍂

這咖啡店有點隱世藏匿 就是遠離繁囂與紅塵
置身於此的慢活感強烈 畢竟周圍很安靜淡然
有時候人類就想要這些 與世隔絕的靜思時光

ᴘ.s.① 要給遠征的自己一個讚賞ヽ(´▽`)/
ᴘ.s.❷ 謝謝你們療癒了疲憊的我 ( ͡° ͜ʖ ͡°)

📍ᴄᴏᴢᴇ @cafe.coze
西環李寶龍路28-30號寶龍樓地下B號舖
2023-09-24
$250 (早餐)
Long  black
  • Cioppino
Searching for places to eat in Kennedy Town and this place popped up. I do not normally provide reviews but I feel compelled as the unique colored decoration and food were absolutely exquisite!Tiramisu croffleThis may be the best tiramisu I have ever had. The cream is soft while the tiramisu croffle remains it’s unique mouthfeel~CioppinoThe dish is exceptionally yummy. The taste is quite dimensional and the warmth of this dish is well prepared. You must not miss the soup of this dish when you ha

Tiramisu croffle

Cioppino

The dish is exceptionally yummy. The taste is quite dimensional and the warmth of this dish is well prepared. You must not miss the soup of this dish when you had the mussels!

Guacamole

The  by his talented cooking gift reissued the original taste of Guacamole. I can tell you the sauce is the secret bomb for taste 😋! I cannot help having more until the sauce ran out!

This is an amazing food experience and I had good memories several times here. I love the cozy deco, vibe and service at Coze Cafe. The  has a gift! He is also very friendly with the guests and always takes care to offer the best quality! I highly recommend this place🤓👍🏻
2023-08-27
紀念日
  • Tiramisu croffle
  • Guacamole
2023-06-28 307 瀏覽
今次要同大家介紹🐶呢間攞正牌welcome pet 既cafe!鋪位位於隱蔽小巷Cafe 以木系裝修加上大量植物🌿空間感十足入到去令人覺得好舒服好適合同朋友仔係度Chill🦭而且仲有Pet Menu📒毛孩就唔洗得個睇字啦🥳❣️食物方面我哋試左🍴Tiger prawns Tagliolini材料豐富手工意粉非常彈牙而且香濃醬汁由店主親自熬製🍝🍴Cioppino 入面有有青口、帶子、魷魚、蝦再配上自家製嘅蕃茄湯🥘蕃茄濃湯充滿海鮮嘅鮮味竹炭Sourdough 點湯咁食超正🤤💟食物飲品高質💯💟店主店員非常有善🥰💟我哋一定會再黎呀🤍🤎❗️cafe 有D日子只提供輕食,可到cafe ig 查詢❗️如果想黎呢度Dinner ,需要提早預約

今次要同大家介紹🐶
呢間攞正牌welcome pet 既cafe!
鋪位位於隱蔽小巷

手工意粉非常彈牙
而且香濃醬汁由店主親自熬製🍝
Tiger prawns Tagliolini

🍴Cioppino
入面有有青口、帶子、魷魚、蝦
再配上自家製嘅蕃茄湯🥘
蕃茄濃湯充滿海鮮嘅鮮味
竹炭Sourdough 點湯咁食超正🤤

💟食物飲品高質💯
💟店主店員非常有善🥰
💟我哋一定會再黎呀🤍🤎

❗️cafe 有D日子只提供輕食,可到cafe ig 查詢
❗️如果想黎呢度Dinner ,需要提早預約
Tiger prawns Tagliolini
Cioppino
一個人都好適合去的CAFE🤗環境不擁擠,有充足的私人空間,樓底高👍🏻寵物也可以進,仲有寵物menuAll day breakfast內容都算豐富,仲有酸種麵包可以加錢轉牛角包或bagel飲品是mocha soda, 幾新鮮,第一次試清新有抹茶味,好適合夏天甜品好出色,店員用心擺盤裝飾,croffle口感不同,有酥皮感👍🏻
一個人都好適合去的CAFE🤗
環境不擁擠,有充足的私人空間,樓底高👍🏻
寵物也可以進,仲有寵物menu

All  day  breakfast

可以加錢轉牛角包或bagel

飲品是mocha soda, 幾新鮮,第一次試
清新有抹茶味,好適合夏天

2023-05-29
All  day  breakfast
午後到訪了這一家 位於寧靜的小巷裏的Cafeꕤ︎︎·͜· ︎︎最初還以為走錯路原來是隱身在幾幢住宅地下的樓梯之中ჱ̒¯‎‪꒳¯)⟡由於已經在附近吃過午飯 所以只點了飲品但是看見其他客人的餐點也都非常足料又大份尤其是招牌菜式cioppino 意式海鮮燉湯 用上了不同的海鮮,也都非常足料♪̊̈♪̆̈Coze combo就像增量版的all day breakfast + ham platter 非常適合一朋友來聚餐大快朵頤 真的要擇日再訪試了幾種飲品也相當不錯可以好好地享受寧靜小巷的氛圍𖤣𖥧𖥣。𖤣𖥧𖥣。𓈒𓏸𓐍 𐀑 𓈒𓏸 𝐄𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 𝐋𝐢𝐦𝐞 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜 $ 𝟓𝟓第一次喝加了青檸的咖啡比用上檸檬更加清爽 是非常適合夏天的飲品⠉̮⃝︎︎ 𐀑 𓈒𓏸 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 $ 𝟓𝟎打進了空氣的黑咖啡 綿密幼滑( ੭˙ᗜ˙)੭𐀑 𓈒𓏸 𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 $𝟒𝟓午後的閱讀時光 加上一壼伯爵茶最愜意不過ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)
最初還以為走錯路
原來是隱身在幾幢住宅地下的樓梯之中ჱ̒¯‎‪꒳¯)⟡
由於已經在附近吃過午飯 所以只點了飲品

但是看見其他客人的餐點也都非常足料又大份
尤其是招牌菜式cioppino 意式海鮮燉湯
用上了不同的海鮮,也都非常足料♪̊̈♪̆̈
非常適合一朋友來聚餐大快朵頤 真的要擇日再訪
試了幾種飲品也相當不錯
可以好好地享受寧靜小巷的氛圍𖤣𖥧𖥣。𖤣𖥧𖥣。

𓈒𓏸𓐍

𐀑 𓈒𓏸 𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 $𝟒𝟓
2023-04-11
下午茶
2023-05-17 254 瀏覽
【堅尼地城】COZE港島向來都有好多特色Cafe,今次到訪呢間位於西環李寶龍路,環境清幽,係避世嘅好地方🤭。餐廳樓底偏高,座位之間空間充足,以木系及植物做主調,令人感覺舒適同放鬆 。叫咗杯flat white同iced latte,咖啡方面不過不失,個人認為啡味可以再濃啲。✨Tiger Prawn Tagliolini超推薦!意粉醬汁由店主自家熬製,濃濃鮮蝦味。而我最欣賞係佢嘅手工意粉,口感彈牙而且掛汁。😍意粉由香港手工意粉廠製,100% made in HK,絕對係誠意之作,鍾意食意粉嘅朋友萬勿錯過✨👍🏻 ✨All Day Breakfast 全部都係我鍾意食嘅野🤤!(牛油果、煙三文魚、沙律菜、炒蛋、巴馬火腿及酸種包)食材全以輕型同健康為主。其中黑麥籽酸種包有被驚艷到,入口帶焦香鬆脆嘅烘烤風味,搭配香草cream cheese食,令味道同口感上更豐富。另外,餐廳係pet friendly cafe,設有寵物餐單,可以帶埋毛孩一齊嚟Chill。🥰✨COZE📍西環李寶龍路28-30號寶龍樓地下B號舖
【堅尼地城】COZE

📍西環李寶龍路28-30號寶龍樓地下B號舖
Tiger Prawn Tagliolini
All Day Breakfast
2023-05-04 175 瀏覽
咖啡店位於堅尼地城李寶龍路, 雖然有少少山旮旯不過亦都係佢嘅特色所在, 如果行完山或去完魯班先師廟,不妨去飲杯嘢 hea 一下。 咖啡店裡面十分新淨, 地方整潔 , 空間感十足!從店內望出去, 清幽又 relax 👍🏻 由於肚餓, 2個人點了2款 signature 食物。1) CIOPPINO (意式海鮮番茄燉湯)2) ALL DAY BREAKFAST 同埋加多份 ”CROFFLE 牛角酥窩夫+ 炒蛋” CIOPPINO 賣相很好, 同menu個參考圖片冇大出入。😊裡面主要有海鮮( 青口、蝦、帶子、魷魚), 湯底係蕃茄為主, 配搭埋海鮮飲落幾清新 (我個人口味想再咸少少就更好🤗) , 另外有3片脆脆的sourdough面包浸响湯上面, 點少少湯去面包度, 食落口感又唔同👍🏻 ALL DAY BREAKFAST 亦都唔錯!有parma ham 、煙三文魚、牛油果、炒蛋 etc我哋另加咗錢將個麵包轉做croffle牛角包窩夫overall 唔錯👍🏻👍🏻 另外一提係佢係pet friendly cafe有paw's meal可以選擇不過我冇養狗仔就冇乜意見有養狗仔的話可以去試下😆 我見到
咖啡店位於堅尼地城李寶龍路, 雖然有少少山旮旯

咖啡店裡面十分新淨, 地方整潔 , 空間感十足!
從店內望出去, 清幽又 relax 👍🏻

由於肚餓, 2個人點了2款 signature 食物。
1) CIOPPINO (意式海鮮番茄燉湯)
2) ALL DAY BREAKFAST
同埋加多份 ”CROFFLE 牛角酥窩夫+ 炒蛋”

ALL DAY BREAKFAST 亦都唔錯!
有parma ham 、煙三文魚、牛油果、炒蛋 etc
我哋另加咗錢將個麵包轉做croffle牛角包窩夫
overall 唔錯👍🏻👍🏻

另外一提係佢係pet friendly cafe
有paw's meal可以選擇
不過我冇養狗仔就冇乜意見
有養狗仔的話可以去試下😆

我見到佢有社交平台 , 有興趣可以自己search下。
ALL DAY BREAKFAST
CIOPPINO
2023-04-30
ALL DAY BREAKFAST
CIOPPINO
2023-04-19 145 瀏覽
A pet-friendly cafe tucked away in a very quiet residential stairway in Kennedy Town, with a lovely high ceiling space, very layback vibe with nice variety of food option.Sourdough is quite good, very nicely toasted which is a big plus (so many cafes failed just on this simple point) so sourdough approved! The soup is very rich in tomato, seafood flavor is not that strong, but very tasty indeed. Generous portion of seafood, all cooked really well, considered a very decent dish served in a cafe.

flat  white

Pleasantly surprised by the cute bunny latte art 🫶🏻 (we visited during Easter 🐰) Coffee tasted good too.
avo  and  egg
2023-04-10
2023-03-19 722 瀏覽
呢度成個vibe都好chill, 店內湖水綠同白色既色調令到成個環境更加舒服😌 位置唔多, 但係坐得舒服, 人流唔多既時候絕對可以攞本書黎呢度慢慢坐🤓COZE Combo🥓($288) 煙三文魚, 巴馬火腿, 炒蛋, 無花果, 杏甫, 提子乾, Manchego Cheese, 自家製Cream Cheese & Jam, 麵包組成既一個platter😚 麵包可以揀Sourdough/ Croissant / Bagel (+$10) 我地揀左牛角包, 暖暖地但係唔夠酥脆🤨 呢個係2-3人既份量, 但係個人覺得如果當正餐咁食未必夠😝 Cioppino🍅 ($178)自家製既番茄濃湯配上藍青口, 煎過既北海道帶子, 蝦, 魷魚好濃郁😚 番茄湯酸酸地帶啲香草同海鮮既味道係好飲既🤩 湯會配三塊竹炭Sourdough邊皮夠脆, 麵包鬆軟點湯食好正😋Homemade Basque Cheesecake🍰 ($48)是日味道係伯爵茶味, Cheesecake帶三層唔同既Layer, 伯爵茶味幾出, 但係蛋糕質感偏乾身🤔Sesame Latte☕️ ($44)黑色既芝麻Latte 轉左Oat Milk

COZE Combo🥓($288)

Cioppino🍅 ($178)

Sesame Latte☕️ ($44)
黑色既芝麻Latte 轉左Oat Milk($5), 飲落芝麻味濃, 但係會飲到粒粒既粉狀😲

Yakult Lime Soda🍹($45)
淡淡既益力多味加埋酸酸地既lime幾refreshing😌

呢度既環境好舒服, 感覺到店主係好用心去經營呢家小店, 絕對值得去支持下, 香港少有可以咁chill既cafe👍🏽
2023-03-19
2023-03-18 284 瀏覽
惊喜发现屋企附近有一家pet friendly cafe 且 食物 咖啡都非常不错! 现在每天放狗 狗狗🐩会自己走过去cafe!餐厅服务人员都非常友好!🥰🥰🥰🥰争取每天打卡!
2023-03-04 386 瀏覽
清幽但溫暖的環境,地方不擠。Cioppino 海鮮湯非常好味,配埋 dark sourdough 都好夾。芝麻 Latte 比較少有,但個人鍾意佢個味道,不會太甜。下次會再來試下其他野。
2023-03-04