2023-07-13 119 瀏覽
曾經作為觀塘lomo嘅一份子🤪如果要dpz推薦一間觀塘嘅餐廳🍽️應該會揀Cobber🫰🏻坐得好舒服而且唔限時😌(有好有唔好啦)至少食嘢冇壓力要趕住走咁💨重點係食物出品有質素😍🤩Cobber Noodles (辣番茄忌廉大蝦意粉) $88可以揀唔辣 小辣 辣 同加辣❤️‍🔥食開Tam子五小辣嘅dpz上次小淆叫咗小辣🧡結果覺得唔夠味🤣今次嗌返正常辣覺得啱啱好😍辣味同酸甜嘅蕃茄配合得啱啱好🤩大蝦份量多而且爽口彈牙🦐意粉硬度適中🥹每次dpz黎都必點依個💯分意粉🍝❤️自家製千島醬慢煮雞肉香草Pizza 8”寸 (辣)$118第一次食依間嘅pizza🍕係正常嘅厚批厚厚嘅雞胸肉平均分配係每一塊pizza上面🐓下面墊住滿滿嘅洋蔥絲🧅千島醬甜甜帶微辣🤤大滿足松露薯條 $68滿盤嘅薯條佈滿松露醬外🫗另外仲有附一碟松露醬可惜相對於幼薯條🍟dpz更偏好粗薯條🫢夏季大三角 Summer Triangle(藍橙西柚柑橘梳打)$48清爽易入口而唔會過甜或酸🧊如果可以小冰更好🥂椰子(咖啡)碎冰 Coconut Slush (with Coffee on side) $58椰子碎冰🥥+咖啡☕️+蜜糖脆脆🍯一杯飲品滿足你三個願
曾經作為觀塘lomo嘅一份子🤪
如果要dpz推薦一間觀塘嘅餐廳🍽️
應該會揀Cobber🫰🏻
坐得好舒服而且唔限時😌(有好有唔好啦)
至少食嘢冇壓力要趕住走咁💨
重點係食物出品有質素😍🤩

Cobber Noodles (辣番茄忌廉大蝦意粉)

可以揀唔辣 小辣 辣 同加辣❤️‍🔥
食開Tam子五小辣嘅dpz上次小淆叫咗小辣🧡
結果覺得唔夠味🤣
今次嗌返正常辣覺得啱啱好😍
辣味同酸甜嘅蕃茄配合得啱啱好🤩
大蝦份量多而且爽口彈牙🦐
意粉硬度適中🥹
每次dpz黎都必點依個💯分意粉🍝❤️

自家製千島醬慢煮雞肉香草Pizza 8”寸 (辣)

自家製千島醬慢煮雞肉香草Pizza 8”寸 (辣)$118

椰子碎冰🥥+咖啡☕️+蜜糖脆脆🍯
一杯飲品滿足你三個願望🧚🏻‍♀️
唔同嘅組合又有新嘅味道🤪
值得一試🤤

楊枝甘露梳乎厘班戟(2件)

楊枝甘露梳乎厘班戟(2件) $128
兩層鬆軟度啱啱好嘅梳乎厘班戟☁️為完美嘅一餐作結🧚🏻‍♀️

可能平日比較多觀塘打工仔👯‍♂️
Dpz覺得星期六日嘅午餐時間比較容易有位🤪唔使等咁耐

2023-07-09
Cobber Noodles (辣番茄忌廉大蝦意粉)
自家製千島醬慢煮雞肉香草Pizza 8”寸 (辣)
松露薯條
楊枝甘露梳乎厘班戟(2件)
  • 辣蕃茄醬大蝦意粉
  • 夏季大三角 Summer Triangle(藍橙西柚柑橘梳打)
  • 椰子(咖啡)碎冰 Coconut Slush (with Coffee on side)
  • 楊枝甘露梳乎厘班戟
2023-07-11 92 瀏覽
話說因為黎之前已經知道晏晝及同晚餐時段要排長龍🈵️,所以搵咗一個星期六下晝4點幾,揀喺下午茶時間黎碰碰運氣。真係皇天不負有心人🙏唔使排隊等,就可以直接入座。🆒️我哋2個人👫叫咗🔹️蜜糖芥末雞翼 雞翼係炸嘅,夠晒脆皮,再喺上面沾咗蜜糖芥末醬🍯🔹️蒜香蟹肉意粉 算係招牌菜之一,一上菜,哇好香👃同埋好足料💕🔹️墨汁墨魚意粉 要注意⚠️ 真係食到💋都變成黑色墨魚都幾彈牙🐙🔹️雲呢拿咖啡雪冰 野飲不算太甜,啱晒🧑🔹️榛子朱古力焦糖香蕉梳乎厘班㦸入口即溶 🉐️🉐️🉐️ 差唔多自己一個食晒,🧑淨係幫手食雪糕🍨如果怕要等好耐,就記得較啱時間去喇 🤣

我哋2個人👫叫咗

🔹️蜜糖芥末雞翼
雞翼係炸嘅,夠晒脆皮,再喺上面沾咗蜜糖芥末醬🍯

🔹️蒜香蟹肉意粉
算係招牌菜之一,一上菜,哇好香👃同埋好足料💕

🔹️墨汁墨魚意粉
要注意⚠️ 真係食到💋都變成黑色
墨魚都幾彈牙🐙

🔹️雲呢拿咖啡雪冰
野飲不算太甜,啱晒🧑

🔹️榛子朱古力焦糖香蕉梳乎厘班㦸

如果怕要等好耐,就記得較啱時間去喇 🤣

2023-07-09 96 瀏覽
員工未能合適安排座位予4人以上的客人,令餐廳入面雖然有空位,但依然不能安排到客人入座,外面排隊的客人依然雖因此而長時間等待,可以加強員工對應此類狀況的訓練,應以客人能夠準快入座享用餐點為目標,以防客戶因入座位的安排面產生不滿
2023-07-09
2023-07-05 130 瀏覽
認同食物質素平均及坐位不算太逼,但規矩嫌僵化,不懂轉彎。人數多而門口仍有多人排隊時,餐廳仍堅係不開門口高枱。雖然經理有解釋,門口有機會用來打包外賣,及高凳有機會不舒服。但因為一個人用餐,所以完全不介意高枱或在一邊用餐。但經理堅持拒絕,絕不破例。建議不要太僵化,盡量減低等待時間。

建議不要太僵化,盡量減低等待時間。

2023-07-05
  • 蟹肉炒蛋白多士
  • 蒜香蟹肉意粉
  • 明太子忌廉大蝦燉飯
2023-07-02 158 瀏覽
定价與水准極不符,試過一次就夠啦。有人介绍就去試,工厦地方仲要行落一層,lift 唔到,2pm 到都等在20分鐘。crabmeat 意粉冇賣相,份量少。pizza 得三款,但都被我揀中款好salty 濃醬千島 pizza。密糖鷄亦骨肉未能全部分離,有少少未熟。特色coffee 係 starbuck 价,但屋村茶記水准。隐世工厦铺,一樣中伏。
crabmeat 意粉冇賣相,份量少。
密糖鷄亦骨肉未能全部分離,有少少未熟。
隐世工厦铺,一樣中伏。
2023-07-01
呢次已經係我第二次食呢間餐廳啦~成日都想返嚟食,但係一見到門口個條人龍就驚咗,如果上一去到就即刻有得入去食,建議萬子嘅時候五點幾就好去啦。今次試咗一個明太子意粉,成個意粉好多醬同好多紫菜,好邪惡,但係好好食,好似將個章魚燒嘅醬汁擺咗落個意粉原來都好夾!pancake就一如既往都咁好食?
2023-06-21 203 瀏覽
聽聞依度嘅炒意粉同疏乎厘班戟幾出名,今次一於試哂佢🤣蒜香蟹肉炒意粉 ($148):蟹肉比得好大方,撈勻之後每一啖都食到蟹嘅鮮味😋 睇落好似係簡單嘅一道菜,不過要煮得好食都好考功夫🤓 依個意粉無論係味道 (蟹肉嘅鮮味,蒜味同辣度)、口感 (意粉嘅軟硬度) 都做得好好,一定要試下!蒜香雜菌炒意粉 ($96):一上台聞到蒜香味已經贏左😌 意粉一樣做到Al dente口感,炒雜菇味道香濃而且食落爽脆,大大增加意粉嘅口感松露薯條 ($68):超大份薯條兩個人一定夠食,松露醬都比得好多,除左淋喺薯條上面嘅醬之外仲會另上一細碟松露醬,真係會食唔停🤭一番宇治抹茶梳乎厘班戟配牛奶麻糬 ($138):班戟唔算好甜,充滿蛋香同埋空氣感,配埋麻糬嘅煙韌口感正😋我哋夜晚6:45pm攞飛大概等左一個鐘左右,所以如果想食就要預早少少黎排隊啦🤣
聽聞依度嘅炒意粉同疏乎厘班戟幾出名,今次一於試哂佢🤣

同事係觀塘通😆推薦黎食呢間工廈cafe, 話好多人排隊!於是我地分兩隊人出發,早d去攞位!結果都要等超過30分鐘先有位🥹.拿拿林即刻order左個pancake先!因為制作需時,之後先慢慢再叫其他野食.✨咸蛋黃雞翼✨咸蛋黃份量滿滿😍包到隻雞翼實一實,一入口咸蛋黃香湧晒出黎😚雞翼唔細隻,不過咸蛋黃味已經蓋過晒d雞味✨黑松露薯條✨其實我本身都唔中意食任何黑松露味既野,呢個又接受到喎😳黑松露味唔會太濃烈,同埋個他他醬底(?)都好杰身惹味😛.除左淋喺面頭既醬都另外有一兜醬分開上,方便點黎食👍🏻薯條就係麥記薯條果隻咁幼身,覺得乾得制硬左少少✨蒜香蟹肉意粉✨唔好睇佢平平無奇,其實好多蟹肉之餘,味道都好濃郁豐富😋😋😋意粉都煮到岩岩好✨和風帆立貝意粉✨呢個掛住食無影到相😫有三四隻好大既帆立貝,一d都唔靭,上面仲有超多紫菜同沙律醬,好有滿足感😝.✨抹茶麻糬pancake✨壓軸出場既pancake🥞😍有空氣感之餘又充滿蛋香,好似將舊雲擺落口咁,配搭埋抹茶醬同抹茶cream, 完全為成餐飯畫上完美既句號🥹🥹
✨咸蛋黃雞翼

✨黑松露薯條

✨蒜香蟹肉意粉

✨和風帆立貝意粉
✨抹茶麻糬pancake
經過觀塘行完街,想搵間Cafe坐下同朋友傾吓偈,就揀咗呢間🥳間Cafe環境寬敞,帶點工業風嘅裝修,沒有限時,枱後面仲有插蘇方便叉電,平日嘅下午唔使等位,環境乾淨~~~呢間Cafe採用QR code自助落單,版面易明,當日去係下午茶時段,有啲下午茶,但係同朋友兩個都未食飯,就叫咗幾樣嘢share🧏🏻‍♀️🧏🏻‍♀️🧏🏻‍♀️朋友叫咗呢個帆立貝意粉,有三至四隻,上面加咗脆脆嘅紫菜,再有啲蛋黃醬同芝士,加埋炒意粉一齊食,味道出奇地夾🧏🏻‍♀️🧏🏻‍♀️🧏🏻‍♀️我自己叫咗下午茶餐,朱古力鬆餅可以半價加一杯熱咖啡。朱古力鬆餅好濃朱古力味,唔會太甜。杯燕麥奶咖啡拉花幾靚,入口好滑😋😋另外,仲叫咗個薯條share ,份量好多,最後我哋兩個人都食唔晒,係幼身比較脆嘅薯條,好味😋😋😋總括嚟講,如果經開觀塘絕對值得一試👏🏻👏🏻👏🏻

我自己叫咗下午茶餐,朱古力鬆餅可以半價加一杯熱咖啡。
朱古力鬆餅好濃朱古力味,唔會太甜。
杯燕麥奶咖啡拉花幾靚,入口好滑😋😋

總括嚟講,如果經開觀塘絕對值得一試👏🏻👏🏻👏🏻
2023-06-13
2023-06-12 401 瀏覽
早已聽過身邊不少朋友推介呢間觀塘區的餐廳,我亦曾經來到這間餐廳三次,但每次都被門口外長長的人龍嚇到怕怕而離場,今次有朋友的幫助之下,終於如願食到,開心!先不講餐廳食品。我好欣賞每個座位間隔的空間相對寬敞,除了讓人安心,不怕碰撞之外,而且亦讓客人們與朋友能夠安心暢談;而且我亦很喜愛原木桌面,好喜歡這種很raw、很natural的傢俱,讚!逐一介紹品嚐過的食品:首先係熱門的蒜香蟹肉意粉,雖說這並非一道做法複雜的菜式,但調味、口感都相當重要;調味恰當,而且蟹肉分量比起其他餐廳的多,蟹味更濃更鮮美。再來明太子忌廉大蝦燉飯,由於有粉紅色的視覺衝擊,令我以為這又是常見的一道「只有視覺無味味」的菜式,可惜我錯了,明太子的微鹹香味很濃郁,蝦肉亦見彈牙,好高質!鹹食菜式已經好出色,但我最想食的還是空氣感十足的梳乎厘班戟,上枱時已經見到充滿動感的班戟,拿開盛滿忌廉的小膠筒,忌廉隨即傾盆而瀉,pancake蛋味很濃,就咁單食而不加忌廉糖漿就已經好夠味,如想像中般出色,讚!另叫抹茶味pancake,上面有一片煙煙韌韌的麻糬,味道亦不俗。另外亦品嚐兩款小食:鹹蛋黃薯條、蒜香牛油雞翼,香氣十足,味道不過不失。試咗

梳乎厘班戟

試咗咁多野,又跟朋友開心暢談,this is life~
2023-06-10
梳乎厘班戟
2023-06-11 3074 瀏覽
聽朋友講呢間cafe 的梳乎厘班戟驚為天人!冇得訂座,所以長龍有人龍排隊,人氣幾高。今日就約左朋友一行5人去試下。星期六放工時間大約等左30mins就入到,都算快。全晚吾開心的地方有兩個1: 餐廳用QR code落單,我地落單後等左45mins都未黎,期間叫過職員幫我地睇睇張單,但職員一去冇回頭,冇回覆我地。45mins後問第二個職員,先知道原來我地落吾到單。全晚餐廳有好足夠的職員,都冇留意到我地坐左成個鐘冇落單,而且期間詢問果位職員完全忽略左我地。2餐廳係工廈入面,廁所衛生環境超級惡劣,好污糟。3格入面有兩格封左,淨番果間格的廁所水霜冇蓋,要伸隻手入去沖廁,隻手會沾到廁所水😰加上廁所冇洗手液,真係好嘔心。餐廳食物質素一般,一點都冇驚為天人。最出名的梳乎厘幾鬆軟,但吾多蛋香。反而飲品係最出色,幾好飲。好彩餐廳冇用餐時間限制,係唯一優點。藜麥雞肉沙律$88 呢個相對黎講好抵食,好大碟,雞肉吾會好鞋,份量都多,但罐頭蜜桃就扣了分。明太子忌廉大蝦燉飯$148明太子味道好吾出,忌廉味太多,一般。焗肉醬意粉$96呢個有驚喜,平時我吾中意食肉醬意粉,但呢個係今晚最好食的菜色。肉醬幾多,個汁都吾錯,

全晚吾開心的地方有兩個

藜麥雞肉沙律$88

明太子忌廉大蝦燉飯$148
明太子味道好吾出,忌廉味太多,一般。

焗肉醬意粉$96
呢個有驚喜,平時我吾中意食肉醬意粉,但呢個係今晚最好食的菜色。肉醬幾多,個汁都吾錯,呢個價錢好抵食。

墨汁意粉$128
呢個可以話難食😰個汁係酸,問左職員原來係加左檸檬汁,個味十分吾夾!

炸薯條$48

蜜糖芥未雞翼$68
呢個幾好食,雞翼好大隻,炸得有肉汁,有6大隻。

棒子朱古力焦糖香蕉梳乎厘$95
Cream的味道好奇怪,吾岩我。

宇治抹茶梳乎厘$158(加$18movenpick 雪糕)
抹茶cream 同抹茶醬幾濃,吾錯。面頭的牛奶麻糬就一般,口感太淋。

椰子碎冰$58
呢個好好飲,賣相好靚,椰子冰好清甜,因為。自己再另外加咖啡入去,面頭有好大舊焦糖碎碎,正😋

Matcha tonic $52
賣相好靚,matcha 味幾濃,酸酸地,加埋tonic 幾清爽,好飲😋

總括來說,呢間餐廳飲品出色,食物質素好一般,加埋個廁所環境太差,如果要排隊就不值得黎!
2023-06-10
2023-06-07 180 瀏覽
這間CAFE每次想食都因為排隊時間而食不到,今次突登12:00走落去拎飛,13:00 LUNCH時間岩岩好可以入座。我們叫菠菜合桃意大利藍芝士長通粉,鹹蛋黃雞翼,明太子忌廉大蝦燉飯,開心果忌廉梳乎厘。首先,菠菜合桃意大利藍芝士長通粉的口感非常獨特。意大利藍芝士和合桃的風味非常突出,與菠菜的清新風味完美結合,味道豐富而不油膩。鹹蛋黃雞翼也很好吃,鹹蛋黃的味道很濃郁,雞翼的肉質也很嫩,配上脆脆的外皮,非常美味。明太子忌廉大蝦燉飯也是一道讓人驚豔的美食,燉飯的口感綿密,明太子和忌廉的風味恰到好處,大蝦肉質鮮嫩,非常美味。最後,開心果忌廉梳乎厘也是一道令人難以忘懷的甜點,濃濃的開心果味道和軟綿的梳乎厘融合在一起,讓人忍不住一口接一口。
2023-06-04
2023-06-04 194 瀏覽
對上一次黎食已經係好耐之前的事今日行完美食市集同朋友不約而同想黎食呢間座位都20-25張的不過佢無得book 枱繁忙時間都要等成30mins 以上我地都等左成40mins 先有枱餐廳用QR code自助下單好方便上菜速度好快Honeycomb Latte (豆奶)黃色的係honey就甘試少少己經好甜本身杯飲品吾甜的加左honey 都吾會好甜奶有幾款可以選仲可以加價轉杏仁奶之類的松露薯條好多薯條即做即食松露醬另你食吾停口炸魷魚鬚配芥末籽蛋黃醬再食個魷魚鬚覺得佢失色左無咩鮮味,醬的味道好濃佛手柑啫喱伯爵茶忌廉梳乎厘班戟(2件)配新鮮橙、西柚食呢間又點可以少左梳乎厘班戟呢呢個基本係每枱must 會叫的有幾十款不同口味供選擇食完會覺得好有罪惡感🤣🤣
對上一次黎食已經係好耐之前的事
繁忙時間都要等成30mins 以上

我地都等左成40mins 先有枱
餐廳用QR code自助下單
好方便上菜速度好快

Honeycomb Latte (豆奶)
黃色的係honey就甘試少少己經好甜

即做即食

松露醬另你食吾停口

炸魷魚鬚配芥末籽蛋黃醬
再食個魷魚鬚覺得佢失色左
無咩鮮味,醬的味道好濃

佛手柑啫喱伯爵茶忌廉梳乎厘班戟(2件)配新鮮橙、西柚
食呢間又點可以少左梳乎厘班戟呢
呢個基本係每枱must 會叫的
有幾十款不同口味供選擇
食完會覺得好有罪惡感🤣🤣

2023-06-03
年幾前初次到訪印象深刻,因為餐廳不設book位要即場排隊,個次排左大半個鐘,但食完之後真係覺得排得值得,好想搵機會再encore!今次平日下午去都全場滿座,不過等左十分鐘左右就輕鬆入到🤩食物質素仍然keep到👏🏻🦀🍝 蒜香蟹肉意粉 $𝟙𝟛𝟞 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)落單時可以選擇辣度,叫左小辣剛剛好,蒜香調得好惹味,蟹肉份量好足,夠沾哂所有意粉,推介👍🏻🦐🍚 明太子忌廉大蝦燉飯 $𝟙𝟜𝟠 (𝟠/𝟙𝟘)雖然望落份量唔大,但因為夠creamy所以其實都幾飽,食落唔漏,明太子味夠但如果多啲辣味更好!🥚🐥 鹹蛋黃雞翼 $𝟞𝟠 (𝟡/𝟙𝟘)外面香脆,有粒粒鹹蛋黃,雞肉juicy,好好食!🥞🍊 佛手柑啫喱伯爵茶忌廉梳乎厘班戟 $𝟙𝟘𝟡 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)Pancake蛋香味濃,鬆軟得來又唔會好似食左陣風咁。Earl grey醬好香,佛手柑啫喱好清新,配埋新鮮嘅橙同西柚中和到pancake嘅膩感,十分出色!🌟 Follow @gfgm.hk on Instagram for more 🌟

🦀🍝 蒜香蟹肉意粉 $𝟙𝟛𝟞 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)
蒜香蟹肉意粉
🦐🍚 明太子忌廉大蝦燉飯 $𝟙𝟜𝟠 (𝟠/𝟙𝟘)
明太子忌廉大蝦燉飯
🥚🐥 鹹蛋黃雞翼 $𝟞𝟠 (𝟡/𝟙𝟘)
外面香脆,有粒粒鹹蛋黃,雞肉juicy,好好食!
鹹蛋黃雞翼
佛手柑啫喱伯爵茶忌廉梳乎厘班戟

2023-06-02
鹹蛋黃雞翼
佛手柑啫喱伯爵茶忌廉梳乎厘班戟
2023-06-02 162 瀏覽
今次已經係第二次食了,仲係多人到傻咗,但預左時間,今次排咗45分鐘就入到去,期間去咗APM行住等都還好👀冇咁熱🌞今次叫咗楊枝甘露疏乎厘,十分之軟熟,輕盈到近乎毫無負擔!真係好正蜜糖芥末雞翼,新鮮炸,內裏好Juicy🤤呢間必點疏乎厘同埋雞翼😌🖖🏻另外仲點左和風帶子意粉,抹茶latte🍵呢間多人等真係有原因,叫嘅嘢食都好好食,0失望唯一唔好嘅地方係,因為枱同枱之間都好近,傾偈嗰陣都要大聲啲先聽到

呢間多人等真係有原因,叫嘅嘢食都好好食,0失望