2023-08-19 120 瀏覽
專賣手工製作既朱古力食品既專門店其實好少,呢間係其中之一。佢粉紅色既外表好吸引,入面嘅店員唔多,食物同飲品都係即叫即整。Chocolate cake 🍰 呢個係無麵粉朱古力蛋糕,賣相好吸引,睇落一啲都唔似無麵粉。食落有好濃既朱古力加牛奶忌廉味。藍莓🫐同士多啤梨🍓豐富了蛋糕的味道及色彩。Taiwan Fu Wan 70%🍫呢個朱古力飲落好滑,入口好rich,味道偏向nutty,對新接觸朱古力既人們,呢款係比較容易入口。Ecuador 72%🍫呢個偏向fruity,呢款比較無咁容易入口。個杯有鼻哥咁既design 好得意。

Chocolate cake 🍰

Taiwan Fu Wan 70%🍫

Ecuador 72%🍫
呢個偏向fruity,呢款比較無咁容易入口。

個杯有鼻哥咁既design 好得意。
【最後幾天營業日 作最後支持🫂🍫】/////小編好佩服勇敢追夢 用行動實踐嘅人(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)無奈香港店舖太貴租 一間換一間 Bookmark左想去 好多小店已經面臨結業情況😢.呢間咖啡店會做到今個星期五(18/8) 可以試試唔同產地 例如台灣、泰國等地方嘅朱古力奶😁第一啖味道一般 有微微可可粉香氣 慢慢就會品嚐到朱古力嘅精粹以及奶香~另外非常推介自家制玫瑰醬嘅窩夫甜品 第一次食到咁香又甜度適中嘅玫瑰醬!店員哥哥話好開心揾到識欣賞嘅人yeahhh😋.🔎紅桑子朱古力玫瑰牛角窩夫配開心果雪糕 ($88)//Chokoholic全日早餐($128)//菲律賓單一產地朱古力飲品($64)//薄荷朱古力(水煮)($68)———-📍CHOKOHOOD (大坑) 大坑銅鑼灣道90-96號地下92(E)號舖
【最後幾天營業日 作最後支持🫂🍫】
/////

———-
📍CHOKOHOOD (大坑)
大坑銅鑼灣道90-96號地下92(E)號舖
2023-08-11
🚶🏻‍♀️依日小編同朋友約完之後,由銅鑼灣漫行到大坑。天氣好熱,但又唔想飲咖啡,去咗間有特色嘅朱古力cafe。🍹 CACAO SODA - Lemon , Lime & Mint 😋😋😋😋😋唔想飲熱飲同奶類飲品,叫咗依款加咗可可蜜嘅梳打飲品,有檸檬🍋、青檸同薄荷味,微甜同氣泡都令人覺得更加清涼。🎐 下午茶 💵💵 約港幣$60/人💁🏻‍♀️ Cafe主打朱古力🍫相關嘅餐飲、蛋糕。以小編嘅觀察,由店主自己一人打理,座位有十多個,要畀少少耐性等位或上菜!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

下午茶 💵💵 約港幣$60/人

2023-07-28
2023-07-23 203 瀏覽
下午茶set,2人份,需要預訂,包一杯58元內飲品,可以加錢補差額。每樣都係朱古力整的,除左甜 還是甜不是朱古力控的話 要諗清楚舖頭不大但每台都坐滿人應該有它吸引的地方可惜不是朱古力控

每樣都係朱古力整的,除左甜 還是甜

不是朱古力控的話 要諗清楚

舖頭不大
但每台都坐滿人
應該有它吸引的地方

可惜不是朱古力控
食物款式選擇極少,而且不斷重覆,如果你唔係“終極”朱古力🍫fans,肯定覺得冇咩好食😂味道亦just so so🧇Banana Croffle 𝐇𝐊𝐃 88唯一覺得好味嘅🙈香蕉上面用糖烤過,口感香甜又脆脆的窩夫酥脆,配嘅海鹽焦糖雪糕鹹甜混合唔會膩🍳All Day Breakfast 𝐇𝐊𝐃 128鹹食只得三款😂🆘一款飯,一款意粉,一款早餐That’s allAll Day Breakfast只能講正常發揮最伏嘅係窩夫估唔到同我叫嘅香蕉窩夫一樣😭只係冇左香蕉同雪糕🫥d朱古力醬好容易會掂到腸仔同d菜搞到味道好奇怪……因為朱古力醬偏苦,又苦又鹹又甜同我心情一樣:五味雜陳😐🍦Chokohood Party 𝐇𝐊𝐃 128雖然呢個應該係招牌,但我覺得最伏😭…因為雪糕又係同香蕉窩夫一樣係海鹽焦糖味😅只係多左個朱古力味極淡嘅cone……中間嘅朱古力泡芙好硬就算有cream都救唔返🙈好小小得個奶凍奶凍嫩滑,擠上可可蜜,甜度剛好但d可可碎豆好硬,好似有d似咬石仔🤐杯可可茶就真係笑左😂😂兩啖就飲完😂味道唔止係清新,直情係淡而無味恕我唔識欣賞🙁🍓Strawberry, Blueberry, Pea Flow

🧇Banana Croffle 𝐇𝐊𝐃 88
唯一覺得好味嘅🙈
香蕉上面用糖烤過,口感香甜又脆脆的
窩夫酥脆,配嘅海鹽焦糖雪糕
鹹甜混合唔會膩

🍳All Day Breakfast 𝐇𝐊𝐃 128
鹹食只得三款😂🆘
一款飯,一款意粉,一款早餐That’s all
All Day Breakfast只能講正常發揮
最伏嘅係窩夫估唔到同我叫嘅香蕉窩夫一樣😭
只係冇左香蕉同雪糕🫥
d朱古力醬好容易會掂到腸仔同d菜
搞到味道好奇怪……
因為朱古力醬偏苦,又苦又鹹又甜
同我心情一樣:五味雜陳😐

🍦Chokohood Party 𝐇𝐊𝐃 128
雖然呢個應該係招牌,但我覺得最伏😭…
因為雪糕又係同香蕉窩夫一樣係海鹽焦糖味😅
只係多左個朱古力味極淡嘅cone……
中間嘅朱古力泡芙好硬
就算有cream都救唔返🙈
好小小得個奶凍
奶凍嫩滑,擠上可可蜜,甜度剛好
但d可可碎豆好硬,好似有d似咬石仔🤐
杯可可茶就真係笑左😂😂
兩啖就飲完😂
味道唔止係清新,直情係淡而無味
恕我唔識欣賞🙁

🍓Strawberry, Blueberry, Pea Flower 𝐇𝐊𝐃 64
igable drink
顏色好靚,酸甜清爽,草莓粒都好多👍🏻
肥仔係朱口力愛好者,所以當我知大坑有間以朱古力做主題嘅餐廳即刻帶肥仔去試吓🍫哩間餐廳叫「CHOKOHOOD」位於大坑,環境寬敞闊落,而且樓底好高,空間感十足😚橙紅色嘅門口亦都非常打卡able❤️餐廳主打係唔同產地嘅可可,甚至會將可可入餚🍫非常特別😚而今日我同肥仔係食佢嘅afternoon tea 🫖 $248/@ 包一杯$58以下飲品🍫 最低消費兩位起✨ 紅桑子朱古力撻配時令水果 紅桑子同朱古力混合得好好😌紅桑子嘅酸配合朱古力嘅甜,酸酸甜甜,好好食✨ 巴馬火腿黑醋汁牛角包三文治牛角包🥐鬆脆香口,配上巴馬火腿,香口惹味✨香蕉朱古力焦糖脆餅批香蕉有咬口,配埋焦糖脆脆口感十足✨ 伯爵紅茶朱古力焦糖燉蛋伯爵紅茶香濃突出但又唔會蓋過朱古力味,加上燉蛋口感軟淋淋咁,我最鐘意食哩個🤤✨三文魚西蘭花法式鹹批三文魚嘅咸味好開胃,加埋西蘭花更健康美味✨糖漬橙粒朱古力粒鬆餅 配 香橙柚子果醬非常有驚喜嘅鬆餅,啖啖香橙味遊走係鬆餅內,必須點埋香橙柚子果醬🍊令整個鬆餅味道更加提升✨ 菲律賓 Auro 70% 同一般係出面飲嘅朱古力好唔同🤤少咗奶香但多添朱古力嘅甘味🍫每一啖好似真係食緊一去朱古力咁,令人回味✨ Bl

✨ 紅桑子朱古力撻配時令水果

✨ 巴馬火腿黑醋汁牛角包三文治
牛角包🥐鬆脆香口,配上巴馬火腿,香口惹味

✨香蕉朱古力焦糖脆餅批
香蕉有咬口,配埋焦糖脆脆口感十足

✨ 伯爵紅茶朱古力焦糖燉蛋

✨三文魚西蘭花法式鹹批
三文魚嘅咸味好開胃,加埋西蘭花更健康美味

✨糖漬橙粒朱古力粒鬆餅 配 香橙柚子果醬

✨ 菲律賓 Auro 70%

✨ Black
入口醇厚,唔酸,帶果仁味❤️風味十足
2023-05-31 172 瀏覽
一直都知大坑有間專食朱古力Cafe😍今次同朋友一齊去咗食afternoon tea 🫖Cafe唔係好大但比人感覺好舒適🥰🔺CHOKOLICIOUS Afternoon Tea Set $248/位🔸鹹食呢個set有兩款鹹食~1️⃣三文魚西蘭花法式鹹批三文魚同西蘭花味都好出同夾,批邊都脆脆地,所以係冇違和感✨個人係超鐘意!!2️⃣巴馬火腿黑醋汁牛角包三文治巴馬火腿係成個包都有,唔會好鹹,配料仲有啲沙律菜🥗牛角包都整得脆同牛油味都香🥐但黑醋汁真係唔係好食得出🔸甜食甜食仲共有5款,全部都有包含朱古力🍫1️⃣香蕉朱古力焦糖脆餅批呢個係咁多款甜品中最清新✨Cream 好棉蜜,甜品入面有香蕉蓉同一舊舊🍌上面有lotus焦糖脆餅同餅碎🍪層次係更加豐富2️⃣脆皮朱古力泡芙泡芙係朱古力,Cream都係朱古力🍫所以係double chocolate😆兩者加埋係更加濃但唔會過甜😙加上細細件唔會覺得好滯3️⃣伯爵紅茶朱古力焦糖燉蛋第一次食焦糖燉蛋係有朱古力同俾伯爵茶😳同平時嘅燉蛋一樣有焦糖脆係上面👅燉將唔分別都有朱古力同伯爵茶味而且係好重🥰但質感比較似慕絲多過燉蛋,真係幾特別同好食🤪4️⃣紅桑朱古力撻配時令水果撻上面有士多啤梨同藍莓

🔸鹹食
呢個set有兩款鹹食~

1️⃣三文魚西蘭花法式鹹批

2️⃣巴馬火腿黑醋汁牛角包三文治

🔸甜食
甜食仲共有5款,全部都有包含朱古力🍫

1️⃣香蕉朱古力焦糖脆餅批

2️⃣脆皮朱古力泡芙

3️⃣伯爵紅茶朱古力焦糖燉蛋

4️⃣紅桑朱古力撻配時令水果
撻上面有士多啤梨同藍莓🫐而撻酸酸甜甜好正,內饀係紅莓醬🍓個朱古力撻皮keep到脆真係估佢唔到🫦個人真係麻麻莓嘅嘢所以朋友表示一次過食到士多啤梨,藍莓同紅莓,加分😚

5️⃣糖漬橙粒朱古力鬆餅配香橙柚子果醬
鬆餅入面有朱古力粒同橙粒🍊就咁食都夠味而且鬆餅都唔會好乾仲脆脆地❣️香橙柚子果醬好開胃而且鹹鹹甜甜🤭配上黎食真係另一番味道😝

🔸飲品
Tea set包兩杯$58以下飲品

🔺涷厄瓜多爾72% 朱古力
有好多產地嘅可可豆選擇😎厄瓜多爾包含了布霖,黑加倫子同花香,飲落就冇咁酸同朱古力味好濃💦口感都好順滑,完全係我鐘意飲嘅類型🤭

🔺涷台灣福灣70% 朱古力
除左有朱古力奶泡之外,飲落去有酸酸甜甜嘅味😻想再黎試下其他款 trytry個分別係咩🤝🏻
車車一直都勁想試E間位於大坑嘅Chokohood, 今日同好姊妹係銅鑼灣食完lunch, 就拉埋佢一齊試下! 今日天氣超好, 陽光普照, 真係好岩係出面打卡, 小店有多款唔同嘅朱古力產品, 款款都勁想試, 最近我地揀左個Chokolicious Tea Set, 入面有五款甜點, 兩款鹹點, 仲包一杯價值$58既野飲, 想飲其他飲品只需補差價就得! 每件都做得相當精緻, 份量剛好好! 鹹點方面有三文魚西蘭花法式鹹撻同巴馬火腿黑醋汁牛角包三文治, 兩款質素都不錯, 牛角包外層幾脆帶咸香, 配搭黑醋食, 幾有層次感 甜點有香蕉朱古力焦糖餅批, 糖漬橙粒朱古力粒鬆餅配香橙柚子果醬, 紅桑子朱古力撻配時令水果, 伯爵紅茶朱古力焦糖燉蛋同脆皮朱古力泡芙, 朱古力甜品全部都做得好出色, 每款嘅朱古力味都好香濃, 甜度適中, 甜而不膩! 車車最中意佢個伯爵紅茶朱古力焦糖燉蛋同香蕉朱古力焦糖脆餅批, 前者係五款入面朱古力味最濃嘅一款, 茶味幾突出但又唔會遮擋左醇厚嘅朱古力味, 香蕉朱古力焦糖餅批向來都係車車幾中意嘅配搭嚟, 食落幾有層次感, 口感豐富!

車車最中意佢個伯爵紅茶朱古力焦糖燉蛋同
2023-05-19
下午茶
2023-05-27 75 瀏覽
第一次食咁多朱古力🍫都唔覺得膩,呢間以朱古力為主題嘅cafe 真係非常不錯Afternoon tea 仲包兩杯$58飲品,揀咗杯泰國70%熱朱古力,當中成份🈶熱帶水果乾、黑糖、菠蘿、熱情果、芒果及檸蜜,面層香濃又軟綿綿嘅朱古力泡泡加上濃郁得來又唔會太甜嘅朱古力香氣,真係好好飲另一杯凍鮮奶咖啡嘅咖啡味香濃,入口香滑糖漬橙粒朱古力粒鬆餅配香橙柚子果醬鬆餅size 唔會太大件,搽上香橙柚子果醬一齊食,個感覺好清新鹹點有三文魚西蘭花法式鹹批➕巴馬火腿黑醋汁牛角包三文治兩款都好好味😋批邊個曲奇皮,口感酥鬆,牛角包咬落香軟,食落十分滋味甜點有我最鍾意嘅伯爵紅茶朱古力焦糖燉蛋,面層焦糖香脆,伯爵茶同朱古力嘅比例剛剛好香蕉朱古力焦糖脆餅批香蕉MIX埋朱古力,配合埋焦糖脆餅批,甜度適中,口感十分豐富紅桑子朱古力撻配時令水果加咗朱古力嘅味道就香更夾,比起平時食嘅紅桑子酸甜,果味就更加突出脆皮朱古力泡芙外層香脆,裡面豐富嘅朱古力cream好香,甜而不膩

另一杯凍鮮奶咖啡嘅咖啡味香濃,入口香滑

糖漬橙粒朱古力粒鬆餅配香橙柚子果醬

鹹點有三文魚西蘭花法式鹹批➕巴馬火腿黑醋汁牛角包三文治

香蕉朱古力焦糖脆餅批

紅桑子朱古力撻配時令水果

脆皮朱古力泡芙
外層香脆,裡面豐富嘅朱古力cream好香,甜而不膩
自己一向都好鍾意大坑,因為嗰度俾人好寧靜嘅感覺,亦都有好多特色嘅小店~尋日就同超級鍾意食甜食嘅friend子嚟咗大坑呢間主打精品朱古力既Chokohood🍫🍪🍩呢間舖頭簡直係可可迷嘅天堂👼🏻👼🏻menu上面全部都係朱古力🍫🍫🍫有飲得嘅朱古力,亦都有食得嘅朱古力😋😋就連舖頭嘅門柄都係可可豆🤣🤣🤣我地就試咗佢哋最近新出嘅Chokolicious Tea Set~入面有五款甜點,兩款鹹點,另外仲包一杯價值$58既野飲(可補差價)🍰🧁🍫🍪🍩🍭🍦🍨Chokolicious Afternoon Tea Set $248 per head// 鹹點 //1. 三文魚西蘭花法式鹹撻2. 巴馬火腿黑醋汁牛角包三文治因為舖頭主打朱古力嘅關係,所以個tea set嘅鹹點數量唔多,主要係一個三文魚鹹撻同埋一個parma ham嘅牛角包三文治,兩者質素都唔錯,牛角包嘅質感偏硬身但幾脆,同埋都食到Parma ham 既油香。// 甜點 //1. 香蕉朱古力焦糖脆餅批2. 糖漬橙粒朱古力粒鬆餅 配香橙柚子果醬3. 紅桑子朱古力撻配時令水果4. 伯爵紅茶朱古力焦糖燉蛋5. 脆皮朱古力泡芙朱古力果然係佢地既強項,朱古力

// 鹹點 //

2. 糖漬橙粒朱古力粒鬆餅 配香橙柚子果醬
3. 紅桑子朱古力撻配時令水果
4. 伯爵紅茶朱古力焦糖燉蛋
5. 脆皮朱古力泡芙

朱古力果然係佢地既強項,朱古力甜品確實全部都做得好出色😋😋全部朱古力presence都好明顯,但你會feel到朱古力既存在唔係來自佢既甜,而係來自於佢嘅香同醇,代表佢哋朱古力來料確實係靚,唔需要加太多人工糖~

Food Sec最中意佢個香蕉朱古力焦糖脆餅批,因為覺得佢哋嘅朱古力同香蕉嘅味道同口感最夾!🍫🍫🍌🍌但脆皮朱古力泡芙就最食到朱古力嘅原味🥰🥰咁多款入邊我覺得朱古力味最唔明顯就係紅桑子朱古力撻,因為紅桑子嘅酸甜比朱古力更加突出,所以如果想轉換口味,都可以食下紅桑子撻~

// 飲品 //

1. 可可茶
2. 泰國朱古力

Friend子叫咗可可茶,其實佢另外都有比可可蜜你加,但我哋覺得本身個可可茶嘅味已經夠香甜,所以咩都唔使加已經幾好飲~food sec 就叫左泰國朱古力,比較有熱帶果香🍍🍏🥭,而且越飲越濃😚😚

味道:👩🏻‍💻7.5/10
性價比:👩🏻‍💻7/10
環境:👩🏻‍💻7.5/10
🍰Flourless Chocolate Cake🏷️HKD65Rating:🌕🌕🌕🌕🌗Warm chocolate cake, fresh fruits and creamThe warm cake is moist and dense with rich and intense chocolate flavor🥰The fresh fruits provides a refreshing sourness to balance out the intense taste of the chocolate🍓The cream on top adds a cool and creamy contrast to the warm cake🧁 This combination of hot and cold, chocolate and cream is a perfect balance of flavors and textures👍🍷Tiramisu 🏷️HKD65Rating: 🌕🌕🌕🌕🌗The mixture of mascarpone cheese and whipped crea
🍰Flourless Chocolate Cake

🏷️HKD65

Rating:🌕🌕🌕🌕🌗

Flourless Chocolate Cake

🍷Tiramisu

🏷️HKD65

Rating: 🌕🌕🌕🌕🌗

The mixture of mascarpone cheese and whipped cream is rich 😆

The ladyfingers soaked in so much espresso and rum (or other kinds of alcohol)🍷makes them become moist👍

The taste of alcohol and espresso are strong 😍while the cream is still fragrant🥰

Both of them are not over-powering👍
Tiramisu

🍃Green Pesto

🏷️HKD118

Rating: 🌕🌕🌕🌕🌕

With Homemade Pesto with cherry tomatoes

The trofie pasta is slightly chewy and firm🍝very balanced texture 👍

The pasta holds onto the pesto sauce with the strong taste of pine nuts and basil leaves🍃

The cherry tomatoes are really fresh 🍅which highlights the pesto sauce, and makes it not greasy at all♥️
Green Pesto

🍫Mint Chocolate (Water-Based)

🏷️HKD68

Rating:🌕🌕🌕🌕🌕

HK Grown and sundried Mint
72% Ecuador Dark Chou

The mugs are really cute 🥰

thought the taste would be very plain, but it was suprisingly delicious

The taste of mint is really fresh but has intense chocolate flavour at the same time.

Highly Recommended 🤗

🍫Solomon 100% Chocolate with Oat Milk

🏷️HKD64

Rating:🌕🌕🌕🌕🌕

No sweetness at all which is like raw cacao♥️

Very intense and deep taste of chocolate 🍫 Love it !

—————
The vibes of the restaurant is very comfortable and cozy, although there are only few seats😊

Can feel the sincerity from the taste of the food ♥️ which is the most important thing for the customers to feel from a restaurant😊

Overall Rating : 🌕🌕🌕🌕🌕

Visit Again? Would definitely encore👍

Flourless Chocolate Cake
Tiramisu
Green Pesto
好鍾意食 Tea Set,貪佢細細件可以試到好多唔同口味😍最近去咗大坑一間以朱古力做主題嘅小店🥳食咗個用朱古力做主題嘅Tea Set又靚又好食,打卡一流📸下午茶鹹點甜點都係自家製,每星期只限10sets,朱古力迷記得預約啦🤩🎀CHOKOLICIOUS Afternoon Tea Set (每位 $248 包括一杯價值$58飲品)🍰Desserts 甜點 (5款)❣️伯爵紅茶朱古力焦糖燉蛋伯爵茶香味濃郁,加上朱古力醬和焦糖燉蛋嘅脆糖,同時食到多種味道,好特別😚❣️香蕉朱古力焦糖脆餅批最愛呢杯香蕉朱古力焦糖脆餅批,將香蕉MIX埋香濃朱古力,加上焦糖脆餅批,甜度適中,好想再ENCORE😋❣️紅桑子朱古力撻配時令水果朱古力撻外皮香脆,配搭酸酸甜甜紅桑子,女生必愛💜❣️脆皮朱古力泡芙朱古力入口又香滑又冰涼,配搭鬆軟泡芙,凍冰冰既口感夏日食一流😋❣️糖漬橙粒朱古力粒鬆餅配香橙柚子果醬鬆餅濕潤一啲都唔乾身,仲有陣陣牛油香味,配上糖漬橙粒同朱古力粒,再配合香橙柚子果醬酸酸甜甜口感豐富,必食🤤🥐Savoury 鹹點 (2款)❣️巴馬火腿黑醋汁牛角包三文治細細個牛角包好可愛🥰 巴馬火腿既鹹香加上黑醋汁,中和了鹹味!❣️
好鍾意食 Tea Set,貪佢細細件可以試到好多唔同口味😍
最近去咗大坑一間以朱古力做主題嘅小店🥳
食咗個用朱古力做主題嘅Tea Set

又靚又好食,打卡一流📸

🍰Desserts 甜點 (5款)

❣️伯爵紅茶朱古力焦糖燉蛋

❣️香蕉朱古力焦糖脆餅批

❣️紅桑子朱古力撻配時令水果
朱古力撻外皮香脆,配搭酸酸甜甜紅桑子,女生必愛💜

❣️脆皮朱古力泡芙

❣️糖漬橙粒朱古力粒鬆餅配香橙柚子果醬

🥐Savoury 鹹點 (2款)

❣️巴馬火腿黑醋汁牛角包三文治

❣️三文魚西蘭花法式鹹批

配搭好夾,三文魚鹹香濃郁,批底酥脆唔錯!

飲品揀左兩杯單一產地朱古力,應該係暫時飲過最好飲的朱古力👍🏻 由單一產地可可豆製作而成,更能品嚐出該產地可可豆嘅獨有風味😍

❣️菲律賓 Auro 70%

有濃郁的朱古力味,帶有香草,佛手柑和車厘子口味,入口好幼滑。

❣️厄瓜多爾 72%

熱朱古力超濃好好飲,布冧、花香、黑加倫子的混合體。濃郁得來又唔會太甜太膩!
2023-05-20 19 瀏覽
#朱古力迷注意#下午茶之選呢間餐廳主打朱古力🍫,朱古力迷一定唔好錯過!難得可以同媽媽出去撐檯腳補祝母親節,精心挑選咗大坑一間小店同媽媽嘆番個Afternoon Tea🍰🍩。🍫Afternoon Tea Set🍰 $248一位包一杯$58或以下飲品 (兩位起)Set入面包括🍰五款甜點 + 🍩兩款鹹點我最喜歡💁‍♀️🍴香蕉朱古力焦糖脆餅批💗杯仔甜品一直都係我最愛,呢款亦唔例外,賣相好靚一層一層嘅cream唔會太甜,夾住一片片香蕉味道相當之夾,每啖都有脆脆嘅焦糖脆餅,口感滿分。🍴三文魚西蘭花法式鹹批💗甜品下午茶總會有幾款咸點配襯住,呢款三文魚西蘭花批,批邊香脆,三文魚同西蘭花味道各有特色,好味👍🍴紅桑子朱古力撻💗紅桑子酸酸甜甜好開胃,賣相仲好靚㖭。🍴脆皮朱古力泡芙💗咬落去果吓好驚喜~好脆架!入面爆多朱古力cream好滑唔會太甜。☕️飲品菲律賓朱古力 Auro 70% (香草 佛手柑 車厘子)🍹可可蜜梳打(檸檬 青擰 薄荷)
#朱古力迷注意
#下午茶之選

呢間餐廳主打朱古力🍫,朱古力迷一定唔好錯過!

Set入面包括🍰五款甜點 + 🍩兩款鹹點

我最喜歡💁‍♀️
🍴香蕉朱古力焦糖脆餅批

🍴三文魚西蘭花法式鹹批

🍴紅桑子朱古力撻
💗紅桑子酸酸甜甜好開胃,賣相仲好靚㖭。

🍴脆皮朱古力泡芙

☕️飲品
菲律賓朱古力 Auro 70% (香草 佛手柑 車厘子)

🍹可可蜜梳打(檸檬 青擰 薄荷)

-朱古力迷有口福!!🍫食Tea唔使一定去酒店嘅🤭最近去咗一間以朱古力做主題嘅小店試咗個用朱古力做主題嘅Tea Set鹹甜點都好出色,真係好有驚喜🥰/▫️CHOKOLICIOUS Afternoon Tea Set $248/1位(2位起)▫️/▪️鹹點▪️/—三文魚西蘭花法式鹹批—鹹點唔多,但好驚喜好出色👍🏻三文魚同西蘭花配搭好特別配合製成卡幫我味道互相輝映😋/—巴馬火腿黑醋汁牛角包三文治—巴馬火腿嘅鹹香配合黑醋汁點綴牛角包幫助中和鹹味,味道好夾🥐/▫️甜點▫️/—香蕉朱古力焦糖脆餅批—香蕉同朱古力嘅配搭真係好完美一啖食晒香蕉➕朱古力➕焦糖脆脆口感豐富,超級大滿足呀💕/—紅桑子朱古力撻配時令水果—酸酸甜甜紅桑子幫助中和朱古力嘅甜膩感再配合香脆撻皮,層次豐富🍓/—脆皮朱古力泡芙—泡芙嘅脆皮外層加上中間凍冰冰嘅忌廉更加突出朱古力嘅唔同口感同味道😋/—伯爵紅茶朱古力焦糖燉蛋—朱古力帶出陣陣伯爵茶嘅香味加上焦糖燉蛋嘅脆糖頂層一次過食出多種味道同層次🥰/—糖漬橙粒朱古力粒鬆餅配香橙柚子果醬—食下午茶當然唔少得鬆餅鬆餅配上糖漬橙粒同朱古力粒再配合香橙柚子果醬酸酸甜甜口味豐富🍊/Afternoon Tea Se
朱古力迷有口福!!🍫
食Tea唔使一定去酒店嘅🤭
最近去咗一間以朱古力做主題嘅小店
試咗個用朱古力做主題嘅Tea Set
鹹甜點都好出色,真係好有驚喜🥰
▪️鹹點▪️
—三文魚西蘭花法式鹹批—
鹹點唔多,但好驚喜好出色👍🏻
三文魚同西蘭花配搭好特別
配合製成卡幫我味道互相輝映😋
—巴馬火腿黑醋汁牛角包三文治—
巴馬火腿嘅鹹香配合黑醋汁點綴
牛角包幫助中和鹹味,味道好夾🥐
▫️甜點▫️
—香蕉朱古力焦糖脆餅批—
香蕉同朱古力嘅配搭真係好完美
一啖食晒香蕉➕朱古力➕焦糖脆脆
口感豐富,超級大滿足呀💕
—紅桑子朱古力撻配時令水果—
酸酸甜甜紅桑子幫助中和朱古力嘅甜膩感
再配合香脆撻皮,層次豐富🍓
—脆皮朱古力泡芙—
Afternoon Tea Set跟配兩杯$58以下嘅飲品
我哋試咗兩杯單一產地朱古力飲品(熱)☕️
菲律賓Auro70%➕厄瓜多爾72%
兩杯都係黑朱古力
超級濃郁,鍾意飲朱古力嘅朋友一定要試吓
由單一產地可可豆製作而成
更能品嚐出該產地可可豆嘅獨有風味👍🏻
㊙️CHOKOLICIOUS Afternoon Tea Set要預早兩日前預訂💕
2023-05-02 33 瀏覽
和🐻閒逛覓食,竟然讓我們開心大發現了這家朱古力主題餐廳!不太喜歡甜品卻偏愛雪糕和朱古力的我看到雙眼發光🤩🤎🤎🤎 不用想了,就這裡!🤎🤎🤎❤ Chocoholic All Day Breakfast $128和照片完全一樣☺ 外表也是食物很重要的一環喔!可可脂炒蛋,可可蜜配香腸,自家製朱古力黑醋醬都是獨一無二的味道!不過可可脂吃上去有點heavy,建議share著吃會比較好,可可蜜和朱古力黑醋都很新穎又好吃!份量和質數都很不錯! ❤ 香蕉黑朱古力牛角窩夫 $88最愛的東西都放在同一盤上出現的感覺真好!切一下香蕉,喀嚓,上面的焦糖脆皮應聲斷開,薄脆的焦糖覆蓋著香蕉表面💓 牛角包以窩夫的形狀上桌很可愛,毫不吝嗇的朱古力醬無比可口,還有帶點鹹的海鹽焦糖雪糕,每一樣材料都是用心製作,非常好吃! ❤ 厄瓜多爾72% $64朱古力味不算很濃,奶味挺香的,也很順口~❤ 所羅門群島100% $58OMG,入口香滑綿密,超級濃厚,100%cocoa沒有半點甜味反而帶一丁點鹹🤤 能嚐到最純真的巧克力!真正愛巧克力的人一定要一試啊,我是超愛!絕對會因為它而再來這裡🥰
和🐻閒逛覓食,竟然讓我們開心大發現了這家朱古力主題餐廳!
不太喜歡甜品卻偏愛雪糕和朱古力的我看到雙眼發光🤩
🤎🤎🤎 不用想了,就這裡!🤎🤎🤎

和照片完全一樣☺ 外表也是食物很重要的一環喔!
Chocoholic All Day Breakfast

❤ 香蕉黑朱古力牛角窩夫 $88

香蕉黑朱古力牛角窩夫

❤ 厄瓜多爾72% $64
朱古力味不算很濃,奶味挺香的,也很順口~

❤ 所羅門群島100% $58
2023-04-23