記得之前曾經都黎過D2 Place同一個位置到食飯,估唔到咁快轉左手,變成左一間越南餐廳🇻🇳見星期一都有咁多人黎食,質素應該都有保證既,就衝左入去試🤭-🎈蒜蓉燒扇貝 $10/隻 (優惠價) 真心好抵食啊!!最衰每人只可以加購一隻🥹😢扇貝好大隻,而面頭仲有埋蒜蓉同埋香蔥,啖啖肉勁好食🥳呢個組合完全冇得輸💯-🎈鐵板酸辣汁牛肉串 $108男朋友仔大讚好食😍 牛肉夠哂軟稔😌酸辣汁食落偏辣但好惹味!-🎈椰汁叻沙葉燴青口伴油條 $148網上都好多人推薦呢個菜式~出面比較少食到椰汁叻沙配青口呢個組合🤣每粒青口都吸哂椰奶香味🤭餐廳仲伴上炸油條,幾得意好打卡🙆🏻‍♀️個人建議應該剪開條油條,逐少咁沾上個醬汁一齊食💗食落係真係幾match!-🎈牛板腱火車頭雜錦牛河 $98超大碗!食完碗牛河簡直係飽到上心口了😳湯底濃郁,裡面既配料分別有牛丸、牛柏葉、牛𦟌同牛板腱,呢個價錢好抵食🙌🏻-🎈越式傳統糕點 $38熱辣辣蒸好既紫薯糕😍煙煙韌韌得黎一啲都唔甜😋略嫌呢個糕點價錢上有啲進取🫣-🎈越式芋圓椰汁凍 $68望落啲餡料都好多啊😝椰奶凍非常滑溜,配埋士多啤梨片、芒果粒、芋圓、西米、脆脆片,口感極為豐富!最特別係個底仲有

🎈蒜蓉燒扇貝 $10/隻 (優惠價)

🎈鐵板酸辣汁牛肉串 $108
鐵板酸辣汁牛肉串

男朋友仔大讚好食😍 牛肉夠哂軟稔😌酸辣汁食落偏辣但好惹味!
🎈椰汁叻沙葉燴青口伴油條 $148

🎈牛板腱火車頭雜錦牛河 $98
牛板腱火車頭雜錦牛河

🎈越式傳統糕點 $38
越式傳統糕點

🎈越式芋圓椰汁凍 $68
越式芋圓椰汁凍

望落啲餡料都好多啊😝椰奶凍非常滑溜,配埋士多啤梨片、芒果粒、芋圓、西米、脆脆片,口感極為豐富!最特別係個底仲有埋紅豆蓉啊🤭
🔸Chill Vietnam Cuisine and Bar
📍荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓301號舖
2024-03-11
牛板腱火車頭雜錦牛河
越式傳統糕點
越式芋圓椰汁凍
2024-03-13 641 瀏覽
今日網友聚會,難得大家都鍾意越南菜🇻🇳,所以我就揀咗間位於荔枝角嘅Chill Vietnam Cuisine and Bar,一個中心位置方便大家🥰。我地平日夜晚去,未夠7點🕖已經差唔多坐滿人,好彩一早book咗位😄。四人餐 $728蒜蓉牛油雞翼一碟有4️⃣大隻雞中翼,外層炸漿非常香脆🥰,內裏肉質依然保持濕嫩,帶淡淡的蒜香🧄牛油🧈味。越式燒豬頸肉豬頸肉🐖烤至表面焦香🔥,肉質依然軟嫩juicy,蘸埋泰式酸辣汁🌶,更加醒胃惹味😋。鐵板酸辣汁牛肉串店員即場係鐵板上面淋上酸辣汁🌶,立即聞到陣陣酸辣味,牛肉🐂肉質軟腍有牛味,推薦👍!芝士農夫包配豬頸肉麵包外層非常香脆,但入面卻鬆軟無比🥰,麵包吸收哂芝士🧀和咖哩汁,再配搭juicy嘅豬頸肉🐖,呈現多種口感😍。炙燒虎蝦鮮芒米紙卷米紙卷夠煙韌,入面餡料豐富除咗有虎蝦🦐和芒果🥭外,仲有青瓜絲、蘿蔔絲、檬粉等,食落好有層次感😋。燒豬腩肉撈檬豬腩🐖烤得香口乾身😍,檬粉口感滑溜煙韌🥰,配上甜酸汁再撈勻所有配菜一齊食,味道清新又醒胃😋。辣椒膏豬頸肉炒河河粉條條分明,夠鑊氣而且炒得乾身,一啲都唔油膩😋。是日甜品今日係芝士蛋糕,口感軟滑夠creamy🥰。越式芋圓椰汁凍

四人餐 $728

越式燒豬頸肉

芝士農夫包配豬頸肉

炙燒虎蝦鮮芒米紙卷

燒豬腩肉撈檬

辣椒膏豬頸肉炒河
河粉條條分明,夠鑊氣而且炒得乾身,一啲都唔油膩😋。

是日甜品
今日係芝士蛋糕,口感軟滑夠creamy🥰。

越式芋圓椰汁凍 +$38
原個椰子🥥,入面放了椰奶凍,再配上芋圓、多款水果、西米、脆片,非常之好味🤤。

Tiramisu +$38
Tiramisu表面的忌廉口感香滑微甜🥰,中間夾雜濕潤的手指餅乾,充滿微微的咖啡香味😋。

總括而言,四人餐價錢真心唔貴,份量亦唔少,食到我地都好飽。
2024-03-05
2024-03-08 535 瀏覽
.放工睇戲前去左D2 Place嘅一間越南🇻🇳餐廳食晚餐CHILL VIETNAM CUISINE & BAR🍹餐廳嘅菜色比較有特色,人均大概250左右..椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條 148青口數量好多,叻沙椰奶味濃,廚師放了幾粒辣椒🌶️粒調味,非常輕微食到小小辣椒香,令充滿椰香嘅叻沙昇華到另一個層次,今次係我第一次食唔係黃黃橙橙嘅叻沙,好有新鮮感,而且配上油條,令呢個菜色更有餐廳嘅個人特色,幾中意呢味菜!!..黑糖椰青 豚肉串 108椰青肉非常入味,已由白色變成黑糖褐色,豚肉串屬於半肥瘦,入口有點油脂,唔會太瘦但都唔會太肥..蒜蓉牛油雞翼 78蒜蓉牛油雞翼菜色看似普通且常見,但廚師做得同樣出眾,炸蒜完全無輕手,多到想撈飯食,雞翼好入面,香濃蒜蓉牛油味,雞翼經油炸後變得好香脆,但內層肉質依舊能保持鮮嫩多汁👍🏻..越式芋圓椰汁凍 68越式芋圓椰汁凍係原個椰子🥥,入面放了椰奶凍,多款口感嘅配料,包括芋圓(提供煙韌口感)、脆片、新鮮水果,椰奶凍好香濃椰奶味,真材實料..地址:Chill Vietnam Cuisine and Bar (荔枝角)荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓301
放工睇戲前去左D2 Place嘅一間越南🇻🇳餐廳食晚餐
地址:

荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓301號舖
2024-03-07
  • 椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條
秋天悄悄地來臨,正是芒草緩緩盛開的季節!🐿️🌾 裝潢門面設計得非常有點療癒又帶點小清新,還以為是打卡咖啡廳呢~🤍這裡的菜式很有特色,很適合家庭聚會、和朋友慶生甚至約會~🌻📍 / 食物 Food /每樣食物的賣相都很用心精緻,份量足料,重點是價錢不貴,每一款菜式都是兩位數的價錢,在市區裡已經很難得了~ 🌾越式芋圓椰汁凍 $68喜歡椰香的朋友絕對不能錯過這道精緻又豐富的甜點!😍 椰汁凍口感綿密、細緻,椰香縈繞著舌尖,上面的芋圓更加是浪漫的心形🍠🧡💜🥰🥰 整體層次超豐富!真的真的十分推介!🌾海防爆炒香茅雞腎 $78爆炒香茅雞腎用了大量香茅炒過,每一顆都口感爽脆,十分香口惹味! ☄️🔥💥🌾黑糖椰青燒豚肉串(3串)$98一股炭燒的香氣襲來~ 豚肉串肉質肥美可口,烤得口感剛剛好!配上新鮮椰青肉,增添熱帶風味,超級推薦!🥥🍢🥳🌾河內蒸粉卷 $58粉皮晶瑩剔透,包裹著黑木耳絲、紅蘿蔔絲等蔬菜和豬肉碎,味道清爽不膩。🪹🍃🌾家鄉燒豬腩肉伴檬 $68第一次見燒豬腩肉伴檬用日式沾麵的形式上桌~ 好特別~ 藤籃🧺盛載著五個口感幼滑的檬粉球,綴以青瓜塊🥒。石鍋中的湯汁暖暖的,加入了越式魚露提鮮,味道偏鹹濃。😕 裡面有

/ 食物 Food /

🌾越式芋圓椰汁凍 $68
整體層次超豐富!真的真的十分推介!

🌾海防爆炒香茅雞腎 $78

🌾黑糖椰青燒豚肉串(3串)$98

🌾河內蒸粉卷 $58

🌾家鄉燒豬腩肉伴檬 $68
第一次見燒豬腩肉伴檬用日式沾麵的形式上桌~ 好特別~ 藤籃🧺盛載著五個口感幼滑的檬粉球,綴以青瓜塊🥒。石鍋中的湯汁暖暖的,加入了越式魚露提鮮,味道偏鹹濃。😕 裡面有很多片厚厚的豬腩肉,鮮嫩欲滴!

🌾 Make Your Own Smoothie 紅肉火龍果 $68
Smoothie的顏色很漂亮,打卡一流~ 🦋紅肉火龍果味道清甜,加入了藍莓、草莓和紅桑莓,充滿果香,又有酸甜滋味!🩷

/ 環境 Environment /

餐廳裝潢簡潔寬敞,以淺木色為主,沒有太多花巧的裝飾,天花吊燈線條簡約時尚,主要都是芒草裝飾,比較像文青咖啡店~

/ 服務 Service /
餐廳收加一服務費。這裡的服務親切,店員非常積極,會仔細介紹餐廳特色食物,也會不時過來檢查水杯中的水量,適時refill。店員更不會催趕離桌,態度友善。

這裡的水比較特別,店員會問你要still water還是sparkling water。💧🫧

/ 價錢 Price /

晚餐主要是à la carte,以價錢來說非常合理。

/ 其他 Others /

餐廳沒有自己的獨立洗手間,洗手間位於商場同層,清潔程度良好。

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※

Chill Vietnam Cuisine and Bar
荔枝角長義街9號D2 Place ONE3樓301號舖

2023-12-25 1346 瀏覽
荔枝角係新興美食天地,果日行完D2 Place,就上去睇下dinner食咩。冇行一排好多餐廳都換左,最後我地揀左呢間好有聖誕氣氛既Chill Vietnam Cuisine and Bar,好啱節日同另一半撐枱腳。.蒜蓉牛油雞翼擺盤一睇就知好邪惡😈外脆內軟,牛油味好濃,配合海量炸蒜夠哂惹味!🤤香辣金不換爆炒牛柳就咁睇似中式大排檔會出現既小菜,但估唔到一間越式餐廳都煮得好出色,好有穫氣!最正係佢牛柳好大塊好厚,但咬落竟然唔會靭,好香口同腍😋加埋香料金不換,佢既獨突香氣亦平衡左炒牛柳既油膩感😋煙三文魚伴魚子米紙卷米紙卷面頭鋪滿魚子,咬落去扑扑脆,中間夾住粉絲同煙三文魚。食落多種口感,健康得黎泰日fusion夠特別!👍🏻蝦膏海鮮炒河粉加左蝦膏好香口有獨有鹹香味🤤河粉同樣炒得夠穫氣,食落有啲似干炒牛河,不過配料多左海鮮,兩三下就食哂成碟。🤣甜品:薑檸燉蛋睇個名好似幾吸引🤣賣相都好正,烏巢上既半開蛋狀容器裝住燉蛋。燉蛋薑汁味都幾重,加入埋檸檬汁令到成個燉蛋有甜、酸、辣,口感層次豐富👍🏻三種味道夾埋好岩key好好味😍總結:餐廳裝潢夠哂情調,而佢地既越南菜有別於出面傳統越南餐廳,柔合左中、日、越、西

擺盤一睇就知好邪惡😈
外脆內軟,牛油味好濃,配合海量炸蒜夠哂惹味!🤤

香辣金不換爆炒牛柳
最正係佢牛柳好大塊好厚,但咬落竟然唔會靭,好香口同腍😋
加埋香料金不換,佢既獨突香氣亦平衡左炒牛柳既油膩感😋

加左蝦膏好香口有獨有鹹香味🤤
薑檸燉蛋

甜品:薑檸燉蛋
睇個名好似幾吸引🤣
賣相都好正,烏巢上既半開蛋狀容器裝住燉蛋。
三種味道夾埋好岩key好好味😍

總結:餐廳裝潢夠哂情調,而佢地既越南菜有別於出面傳統越南餐廳,柔合左中、日、越、西既做法,想試創新既越南美食不仿試下呢間!
2023-12-14
薑檸燉蛋
2024-05-09 20 瀏覽
同屋企人食餐飯慶祝母親節,揀咗呢間餐廳喺OpenRice book定位我哋叫咗個六人餐,然之後再加一啲小食呢個叫腍肉 酸辣嘅味道,食完又想食幾開胃呢個酸辣鳳爪真係有啲辣,如果要叫黎食嘅話最好嗌杯嘢飲如果唔食得啦呢個沙嗲豬雞串燒都辣 但係點多啲沙嗲醬就冇咁辣 個沙嗲醬有花生嘅呢個生蝦逢星期三有優惠 不妨可以試吓白夏酸子鮮魚鍋 呢一個清清地 豆卜同埋瓜都好索汁 食完一啲辣嘢食呢個都唔錯 店員冇介紹錯呢個又係OpenRice好多人推介 叫做椰汁喇沙葉燴青口半油炸鬼 真係好想加多幾條油炸鬼食埋啲椰汁 呢個虎蝦香芒米紙卷係我最鍾意食 因為真係好清新,芒果又好甜 。蝦同米紙卷好夾必食推介海防蟹肉湯檬 呢個又係店員推介又係好好食蟹肉味好濃 個湯真係可以飲晒佢 家人都讚不過一個人真係食唔晒好多 最好同朋友一齊分 呢個椒鹽蝦都唔錯 蝦都幾Juicy 啲蒜蓉好好味 家鄉燒豬腩拌檬 呢個呢店員話係好似沾麵咁樣嘅食法。所以點解佢哋要分開 就係因為唔可以長浸喺個湯度 都幾特別是日嘅甜品係斑蘭糕 呢個食落口呢又唔係好甜鍾意食斑斕味道嘅朋友會鍾意 值得一試

我哋叫咗個六人餐,然之後再加一啲小食
呢個叫腍肉 酸辣嘅味道,食完又想食幾開胃

呢個生蝦逢星期三有優惠 不妨可以試吓

團年飯
  • 椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條
  • 青木瓜軟殼蟹沙律
2024-04-29 41 瀏覽
荔枝角出名多野食 今日放工就黎到D2 Place 唔知食咩好 結果入左間食越南野既餐廳 食物很不錯而且係中價,所以推一下! 餐廳的裝修簡約又舒適。菜單上好多選擇 仲有抵食既二人餐同四人餐 !! 特別喜歡香煎鵝肝青蘋果米紙卷好fresh好好食鵝肝的口感豐富搭配上青蘋果的脆爽,再包在係米紙,口感好新穎,出奇地夾!!椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條,店員話呢個係非常受歡迎既菜, 以椰汁為基礎,燉煮出濃郁既叻沙湯底,青口的鮮美同炸油炸鬼既脆卜卜相互融合,係咁將油炸鬼店落去d椰汁, 原來又幾好食喎!如果鐘意海鮮, 海防鮮蟹肉湯檬都可以一戰. 睇相都見到好多蟹肉同埋湯底咁深色, 足料呀!最後就係dessert, 個樣好精緻做得好吸引呢!! 芋圓椰汁凍, 見到好大舊奶凍, 同埋好多西米水果, 芋圓仲要係心形架, 入口幾煙un, 不錯. 不過我更喜歡薑汁燉蛋, 蛋香十足! 睇得出店家好有心機整甜品, 值得支持!

菜單上好多選擇 仲有抵食既二人餐同四人餐 !!

特別喜歡香煎鵝肝青蘋果米紙卷

好fresh好好食

椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條,店員話呢個係非常受歡迎既菜,

2024-01-29
2024-04-27 37 瀏覽
荔枝角D2最新進駐了幾間新餐廳,這間越南餐廳裝修雅致,平日不到7點便已近乎爆滿,想必有他的獨特之處。整餐最令人驚喜的是飲品,奶昔出乎意料地好喝,連平常不喝甜野的我都破戎點了一杯。店員也充滿笑容,招呼到位。[2人套餐]𝗛𝗞𝗗𝟯𝟴𝟴🔻小食拼盤(春卷,雞翼,蒸粉卷,扎肉沙律)每款都合水準,尤其蒸粉卷,難得做到熱辣辣出爐,非常新鮮。🔻燒春雞半隻春雞表面燒得香脆,配上芒果粒醬畫龍點睛,雞肉也啱火候。🔻香辣椒膏豬頸肉炒河調味剛剛好,有鑊氣,份量也頗為大碟。🔻是日甜品套餐所包的斑蘭橙慕絲蛋糕甜酸味適中,正!🔻香蕉椰子開心果smoothie 𝗛𝗞𝗗𝟯𝟰椰子和開心果意外地夾,唔算太甜,並不是Five Guys的Smoothie口感,相信是作出了調整,感覺健康。🔻椰子熱情果桃smoothie 𝗛𝗞𝗗𝟯𝟰整杯比起開心果較甜,但甜度是正常果汁的程度,仍算清新,朋友比較喜歡這款。總結/這是一頓非常愉快的晚餐,用餐體驗良好,由於店員出錯了一款甜品,結果多送我們兩份三色冰涼粉,整體每碟份量偏大,物有所值。

[2人套餐]𝗛𝗞𝗗𝟯𝟴𝟴
🔻小食拼盤(春卷,雞翼,蒸粉卷,扎肉沙律)
每款都合水準,尤其蒸粉卷,難得做到熱辣辣出爐,非常新鮮。

🔻燒春雞半隻
春雞表面燒得香脆,配上芒果粒醬畫龍點睛,雞肉也啱火候。

🔻香辣椒膏豬頸肉炒河
調味剛剛好,有鑊氣,份量也頗為大碟。

🔻是日甜品
套餐所包的斑蘭橙慕絲蛋糕甜酸味適中,正!

🔻香蕉椰子開心果smoothie 𝗛𝗞𝗗𝟯𝟰

香辣椒膏豬頸肉炒河
椰子熱情果桃奶昔
班蘭橙慕絲蛋糕
2024-04-27 25 瀏覽
平時成日去荔枝角上堂D2 place間間餐廳都食過哂咁濟想健康就食樓下Pickabowl/對面果間求其就譚仔/台灣野 (有個好高好高既男waiter果間)😆▫️今次行下發現有新餐廳!😜重點係 果日天氣好熱 個人行到又燥又熱見到呢間餐廳個deco真係忍唔住要入去抖下成個tone好舒服 好relax架坐得鬆動 waiter有禮貌落單後都快上菜!份量都大 男人都食唔哂碟炒河所以打包拎走🙂‍↔️不過可以改進既地方係:炒河唔夠鑊氣 唔夠熱上枱😳▫️
平時成日去荔枝角上堂
重點係 果日天氣好熱 個人行到又燥又熱
見到呢間餐廳個deco真係忍唔住要入去抖下
成個tone好舒服 好relax架
坐得鬆動 waiter有禮貌
落單後都快上菜!
份量都大 男人都食唔哂碟炒河
所以打包拎走🙂‍↔️
不過可以改進既地方係:
炒河唔夠鑊氣 唔夠熱上枱😳
▫️
蒜蓉牛油雞翼 $58E份蒜蓉牛油雞翼又大隻炸得又香脆,仲要極多炸蒜一試枱就聞到好香。個人黎講幾中意點醬,食落仲正同埋好香口。越式芋圓椰汁凍 $68好多料既椰汁凍,有士多啤梨、芒果、芋圓、紅豆、西米同埋炒炒粟米脆脆。椰汁凍估椰子既70%,一啖食落去都有滿滿嘅椰香味。當甜品食係一流。黑糖椰青燒豚肉串$98價錢偏高但都好特別,有黑糖椰青做汁,好清甜,而豬肉好多汁又有炭香,唔錯 Make your own smoothie 咁岩做緊promotion 有第二杯半價!曲奇個杯最正,份量太太太多,飲唔曬海防蟹肉湯檬好大舊蟹肉蛋,麵既質地非常正,都好大碗🥰

蒜蓉牛油雞翼 $58

越式芋圓椰汁凍 $68

黑糖椰青燒豚肉串$98

Make your own smoothie

海防蟹肉湯檬
好大舊蟹肉蛋,麵既質地非常正,都好大碗🥰
  • 蒜蓉牛油雞翼
2024-04-24 22 瀏覽
位於荔枝角D2 Place 1 期,有間好有情調嘅越南餐廳~Chill Vietnam Cuisine & Bar,呢度環境舒適,連餐具都好別緻,食物質素亦不俗😋👍🔮爆炒🔥香茅雞腎($78)串燒雞腎食得多,用大量香茅爆炒雞腎粒就第一次食,夠晒鑊氣,雞腎亦非常惹味,好食,可以Encore👍👍🔮越式炸春卷四件($58)越式炸春卷,正宗鬆脆,包住附送的生菜食,仲無咁熱氣😋👍🔮蝦膏海鮮炒河粉($98)店員端上枱已經聞到陣陣蝦膏味,足料海鮮有八爪魚粒、魚塊、蝦等,整碟炒河粉份量不少,好抵食😋😋👍🔮牛板鍵火車頭雜錦牛河($88)大大碗雜錦牛河,湯底正宗,牛柏葉爽口、牛丸彈牙、牛板鍵夠淋,牛味香濃,好味🤤👍🔮炸油條($28)將炸油條掛起,賣相好特別,非常搶眼🥰,餐廳提供埋即棄手套及小剪刀,非常貼心,將炸油條沾上濃郁帶點甜嘅椰汁🥥,口感好新鮮,係唔錯嘅配搭😋🔮越式提拉米蘇($58)第一次食越式Tiramisu,賣相好靚,口感比傳統嘅Tiramisu較脆口,無咁濕潤😊

🔮爆炒🔥香茅雞腎($78)

🔮越式炸春卷四件($58)
越式炸春卷,正宗鬆脆,包住附送的生菜食,仲無咁熱氣😋👍

🔮蝦膏海鮮炒河粉($98)

🔮牛板鍵火車頭雜錦牛河($88)

🔮炸油條($28)

🔮越式提拉米蘇($58)
2024-04-24 19 瀏覽
去完D2Place睇戲,見到有間越南餐廳又試下先。 家鄉煎墨魚餅:色澤呈金黃色,墨魚肉結實有彈性,口感Q彈。 香茅蝦棒🦐:香茅蝦棒用咗個鞦韆掛架盛載住,玩味十足。蝦滑爽口彈牙,蝦膠中心亦滲著淡淡香茅嘅味道。 黑糖椰青燒豚肉串🐖: 豚肉肉質鮮嫩多汁, 肥美可口,烤嘅程度恰到好處,配合埋新鮮椰青肉同埋黑糖醬汁,份外香甜。 牛板腱火車頭雜錦牛河:食越南菜必點嘅火車頭,材料包括牛板腱🐮、牛丸、牛栢葉,十分豐富,湯底充滿濃郁嘅牛骨味,河粉爽滑,另外加上青檸,令整體味道更添層次。 椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條:呢個菜式賣相非常特別,個油條係用一個掛架掛住,然後比你剪開個油條點汁嚟食。個汁椰香味十足,青口非常新鮮飽滿,令人非常有驚喜。

去完D2Place睇戲,見到有間越南餐廳又試下先。

家鄉煎墨魚餅:色澤呈金黃色,墨魚肉結實有彈性,口感Q彈。

2023-12-06
2024-04-19 29 瀏覽
#fatchubelly荔枝角📍Chill Vietnam Cuisine and Bar位於D2 place ,近地鐵站交通方便,好chill 好舒服嘅環境放工之後去放鬆下啱哂💥燒豬腩肉沙律好清新,酸酸甜甜好開胃仲有燒過嘅豬腩肉同沙律出奇地夾💥越式芝士咖喱農夫包加牛柳切開農夫包濃濃的芝士咖喱汁慢慢流出來農夫包好香脆咖喱牛肉好多💥百夏酸子鮮魚鍋唔係周圍都食到的魚鍋皆因原材料係來自越南蔬果入口鮮甜,魚片簿簿的一片片擺盤好有心思💥越式Tiramisu食慣西式的Tiramisu 一定會對越式Tiramisu 印象難忘甜品用了越式咖啡粉濃濃的咖啡香香滑的Tiramisu唔會太甜作為整餐越南菜的句號,十分完滿💕
#fatchubelly荔枝角

位於D2 place ,近地鐵站
交通方便,好chill 好舒服嘅環境
放工之後去放鬆下啱哂

💥燒豬腩肉沙律
好清新,酸酸甜甜好開胃
仲有燒過嘅豬腩肉

咖喱牛肉好多

💥百夏酸子鮮魚鍋
唔係周圍都食到的魚鍋
皆因原材料係來自越南蔬果
入口鮮甜,魚片簿簿的一片片
擺盤好有心思

💥越式Tiramisu
甜品用了越式咖啡粉
濃濃的咖啡香
香滑的Tiramisu
唔會太甜
作為整餐越南菜的句號,十分完滿💕
2024-04-19 18 瀏覽
最近在朋友的推薦下,我到訪了位於荔枝角D2 place的 Chill Vietnam Cuisine and Bar。這家餐廳以其地道越南美食和舒適的氛圍而聞名。椰汁叻沙葉燴青口伴油條: 這道菜以椰汁叻沙湯為底,加入青口、油條和各種香料烹製而成。湯頭濃郁鮮美,椰香四溢,青口肥美多汁,油條酥脆可口,完美融合了酸辣、鮮甜和香脆的口感。越式芋圓椰汁凍: 這道甜品以芋圓、椰汁和椰奶製成,口感清爽甜而不膩。芋圓軟糯彈牙,椰汁香濃,椰奶滑潤,讓人回味無窮。蒜蓉牛油雞翼: 這道菜以雞翅醃製後油炸而成,外酥里嫩,蒜香撲鼻。雞肉鮮嫩多汁,蒜蓉香氣濃郁,讓人忍不住一口接一口。白夏酸子鮮魚鍋: 這道湯鍋以白夏酸子和鮮魚烹製而成,酸辣開胃,魚肉鮮嫩。湯底酸辣適中,魚肉鮮甜可口,搭配蔬菜和粉絲一起食用,更添風味。海防爆炒香茅雞腎: 這道菜以雞腎、香茅和辣椒爆炒而成,香辣刺激,風味獨特。雞腎鮮嫩爽脆,香茅香氣濃郁,辣椒的辣度恰到好處,讓人食指大動。

2024-04-17 45 瀏覽
位於荔枝角D2 Place嘅一間東南亞菜餐廳,裝修好靚,而且嘢食都好特別,今日同朋友特登去打卡鐵板酸辣汁牛肉串呢隻粵式酸辣汁幾特別,從來都未食過,職員會將鐵板擺低,跟住就會林晒燒汁,酸酸甜甜,好開胃,作為前菜就好啱,牛肉味道香濃,有咬口桔仔芥露燴虎蝦呢個係我最鍾意嘅,蝦好大隻,加咗芥末,但係又唔會好辣,反而好Creamy嘅感覺,食完想再食香辣膏酸辣汁豬頸肉炒河唔算好難,豬頸肉好大嚿,炒得好香,有唔同嘅配菜,例如蛋、蔥,不過重點係佢都幾大碗,兩個人食咗好飽越式提拉米蘇越南Style嘅提拉米蘇,同西方嘅提拉米蘇有啲唔同,越南嘅係偏冇咁甜,但係又好好食!推介越南咖啡底下多咗煉奶,再加上咖啡,飲落去好絲滑火龍果芒果士多啤梨Smoothie 自己揀生果整,可以揀三樣,有唔同嘅生果可以揀,飲完都覺得自己好健康,都幾好飲,而且又靚又方便打卡
,今日同朋友特登去打卡

桔仔芥露燴虎蝦

香辣膏酸辣汁豬頸肉炒河

越式提拉米蘇

越南咖啡
底下多咗煉奶,再加上咖啡,飲落去好絲滑

火龍果芒果士多啤梨Smoothie