招聘中
月薪 (面議)
餐廳: Chatterbox Express
資訊:

2024-04-03 64 瀏覽
天氣潮濕個人冇咩胃口,突然之間好想食啲辣嘢刺激下,睇睇下不如食喇沙,就揀咗呢間新加坡菜。星洲海鮮炒貴刁份量都幾多,大蝦爽口彈牙,河粉炒得乾身,味道幾惹味,臘腸幾好食。迷你招牌蝦喇沙喇沙味道濃郁,帶少少辣味,豆卜吸收晒湯汁味道,大蝦彈牙。班蘭蛋糕配椰子雪糕班蘭蛋糕口感鬆軟,椰子雪糕味道香濃。鹹蛋黃雞翼雞翼即叫即炸,炸到外脆內多汁,鹹蛋黃好惹味。凍美祿恐龍美祿上面放滿美祿波波,味道香濃,美祿波波香脆可口。

星洲海鮮炒貴刁

迷你招牌蝦喇沙
喇沙味道濃郁,帶少少辣味,豆卜吸收晒湯汁味道,大蝦彈牙。

班蘭蛋糕配椰子雪糕
班蘭蛋糕口感鬆軟,椰子雪糕味道香濃。

鹹蛋黃雞翼
雞翼即叫即炸,炸到外脆內多汁,鹹蛋黃好惹味。

凍美祿恐龍
美祿上面放滿美祿波波,味道香濃,美祿波波香脆可口。
2024-03-29 69 瀏覽
太古城嘅新加坡菜餐廳🇸🇬❣️.二人餐 $278小食 - 黑醬油炒蘿蔔糕主菜 - 海南雞飯,星洲海鮮炒貴刁甜品 - 班蘭蛋糕,椰子雪糕.好豐富嘅二人餐😍海鮮炒貴刁有好多大蝦同魷魚,配上黑醬油,葱,蝦米一齊炒,好惹味。另外嘅海南雞飯,雞肉幾嫩滑。甜品大推介要加錢轉斑蘭蛋糕!蛋糕好香斑蘭味同好鬆軟,椰子雪糕都好香椰子味。另外仲叫咗個星加坡炒飯 $94,會有少少辣,同樣都係用黑醬油炒,仲有隻流心蛋🍳飲品有好多選擇,我哋飲咗椰青,去水腫美白嘅檸檬薏米水,同refreshing 嘅葡萄柚雜梅冰茶🥤
太古城嘅新加坡菜餐廳🇸🇬❣️
二人餐 $278
小食 - 黑醬油炒蘿蔔糕
主菜 - 海南雞飯,星洲海鮮炒貴刁
甜品 - 班蘭蛋糕,椰子雪糕

• 椰子雪糕
  • 斑蘭蛋糕
2024-03-29 45 瀏覽
今日自己一個嚟到太古城食晚飯,見到附近新開咗一間新加坡菜,於是就嚟試試:😈文華海南雞飯💰102文華海南雞飯一向都好出名,今次終於有機會試。雞肉好嫩滑,油飯又香,點埋三色醬冇得輸😆我好快就清晒成碟飯,再加上店舖仲會搭配一碗熱雞湯,超具新加坡特色😈青檸梳打💰20味道超清爽,解渴一流😈沙嗲雞肉💰58沙嗲雞肉係新加坡好出名嘅小食,味道真係好正。串燒啖啖肉,點埋沙嗲醬真係絕配,勁惹味👍消費價錢:1人💰180餐廳名稱:Chatterbox Express (太古)餐廳地址:太古太裕路7號建安閣地下G515號舖

😈文華海南雞飯💰102

😈青檸梳打💰20
味道超清爽,解渴一流

😈沙嗲雞肉💰58

消費價錢:1人💰180

餐廳名稱:Chatterbox Express (太古)
餐廳地址:太古太裕路7號建安閣地下G515號舖
2024-03-27 34 瀏覽
太古城Chatterbox Express吃晚飯,有個二人套餐幾抵食💲278包一個小食、兩個主食、兩個甜品和兩杯飲品。小食:黑醬油炒蘿蔔糕,蘿蔔糕有絲絲蘿蔔,用黑醬油炒,頗有特色。🍽️主食:星洲海鮮炒貴刁夠鑊氣,有大大隻鮮甜的蝦,魷魚絲和臘腸,加蔬菜混合黑醬油一齊炒,份量多味道好。🍛海南雞飯套餐有湯有油飯,飯有飯味,雞有雞味,雞肉厚而嫩滑,配薑蓉老醬油辣醬一齊食,有風味。🍚🍗甜品:最鍾意佢個斑斕蛋糕,鬆軟有蛋味。椰子雪糕球大大球,有絲絲嘅椰子,又有奶香味。🍰🥥飲品:新鮮椰青,椰青水好鮮甜,檸檬薏米水好健康,有好多薏米真材實料。🥥🍹我們一共三個人,多叫了一客星加坡炒飯。炒飯都係用黑醬油炒,有鮮蝦、臘腸、蛋絲、雞絲,上面鋪咗一隻太陽蛋,旁邊仲有一大片脆卜卜嘅蝦片。好味。🍚🍤葡萄柚有機雜莓茶茶味濃郁,冰涼冰涼。有雜莓的果肉,但係飲落去一啲都唔甜,啱晒我哋呢啲減肥人士😀☕三個人才吃了💲$500,感覺上好豐富,又有甜品和飲品,十分滿意。👌😋

我們一共三個人,多叫了一客星加坡炒飯。

• 文華海南雞飯
  • 椰子雪糕
相約友人吃新加玻菜,於是來到太古,餐廳裝修走簡約線條風格,整體光猛整潔,牆上字句讓人會心微笑,看得出餐廳對雞飯很有信心文華海南雞飯$102 +$10升級雞髀雞脾肉嫩滑多汁,份量不少,沾上薑蔥蓉、黑醬油及酸辣汁很好吃,油飯香氣撲鼻,推介+$19加蒜蓉炒生菜 ,生菜翠嫩新鮮炸豬扒喇沙 $112椰汁喇沙湯底濃厚,麵條軟硬適中非常掛汁,配菜的魚片彈牙,腐皮吸飽湯汁,炸豬扒沾湯吃很讚總括來說味道不錯,價錢適中,推介

文華海南雞飯$102 +$10升級雞髀
+$19加蒜蓉炒生菜 ,生菜翠嫩新鮮

炸豬扒喇沙 $112

總括來說味道不錯,價錢適中,推介

• 文華海南雞飯
2024-03-18 49 瀏覽
最近好想去新加坡因為我好掛住新加坡嘅美食但發現因為Taylor Swift喺嗰度開演唱會好多嘢貴嫁咗,所以喺香港食住新加坡嘢先😀今晚和朋友嚟咗chatterbox Express我哋點咗幾款食物🐔文南海南雞飯-雞肉的脂肪比例較少,啖啖肉,比較清新,好啱我口味。主食配有雞湯,可以暖一暖個身。🍖新加坡肉骨茶配白飯-肉骨的份量不少都有三條,每條都好厚肉,有少許脂肪一層層夾住,同平時食開的不一樣,充滿油香。 ☕️有機蘋果茶-全日餐牌加$8還可以升級做套餐。點了有機蘋果茶試試,好香蘋果味,是冇額外加糖的,幾好。小食還點了素炸春卷和蒜蓉炒小棠菜。有肉之餘又有菜,真係食得健康一點之餘又開心。🫶🏻

最近好想去新加坡
因為我好掛住新加坡嘅美食
但發現因為Taylor Swift喺嗰度開演唱會
好多嘢貴嫁咗,所以喺香港食住新加坡嘢先😀

今晚和朋友嚟咗chatterbox Express
我哋點咗幾款食物

🐔文南海南雞飯

🍖新加坡肉骨茶配白飯

☕️有機蘋果茶

2024-03-08 102 瀏覽
今天與幾位朋友到太古城的chatterbox express 晚餐, 聞說此餐廳來自星加坡文華大酒店,海南雞是它的知名菜式,餐廳以快餐形式運作,裝修簡潔。 我們點了:🌿1. 雞肉沙嗲串:香辣、微甜的烤雞串。🌿2. 文華海南雞飯:嫩滑的雞肉、香氣四溢的飯和三款特製醬料。🌿3. 招牌大蝦喇沙:濃郁的湯底,帶有新鮮蝦和椰奶的香甜。🌿4. 新加坡肉骨茶配白飯:濃郁的肉骨茶湯,帶有蒜頭的辛辣味, 排骨肉質軟嫩多汁。🌿5. 原個鮮椰青:清爽的椰子水。🌿6. 招牌涼凉粉紅豆椰子沙冰:涼爽的粉條、紅豆和椰子沙冰,帶有一點點的甜味和椰子香氣。

🌿1. 雞肉沙嗲串:香辣、微甜的烤雞串。

🌿3. 招牌大蝦喇沙:濃郁的湯底,帶有新鮮蝦和椰奶的香甜。

🌿5. 原個鮮椰青:清爽的椰子水。

2024-03-07 63 瀏覽
🍱餐廳:Chatterbox Express🏫地址:太古太裕路7號建安閣地下G515號☎️電話:29048603朋友話呢度好食,終於嚟到試一試呢間主打吃新加坡菜的食店,我哋點咗好多食物,終於有啲食唔晒要打包,明天做午餐啱啱好😊~文華海南雞飯,加$10升級至雞髀,加$42有原個椰青雞飯的雞髀肉嫩滑,鮮嫩多汁,米飯香氣十足,配上特製的醬料,味道濃郁👍~招牌大蝦喇沙,加$42有原個椰青喇沙香濃,蝦夠新鮮又大隻,配料豐富,雞蛋、魚片及豆卜都很入味,辣度適中😬~星加坡肉骨茶配白飯肉骨茶的湯底濃郁,香氣四溢,配合白飯來吃十分合適,另外排骨肥瘦適中,肉味香濃,是不錯的選擇🤗~雞肉沙嗲2串雞肉經過炭烤後能保持外脆內嫩,點d沙嗲醬來吃十分美味,絕對值得一試❤️~招牌涼粉紅豆椰子沙冰涼粉的口感綿密,搭配紅豆和椰子沙冰,清涼解渴,食完喇沙飲就最啱🤪最後,爭啲唔記得講下椰青添,夠大個,也夠清甜,每人一個很滿足!
🍱餐廳:Chatterbox Express

~星加坡肉骨茶配白飯

~雞肉沙嗲2串

~招牌涼粉紅豆椰子沙冰

2024-03-07 42 瀏覽
今晚一行三人經過見到呢間好熟面口嘅餐廳,睇真啲原來係Chatterbox💛 而響太古呢間係以快餐形式運作嘅Express。先前食過Chatterbox Cafe已經有信心保證,唔知呢度又保唔保持到水準呢?😋今晚叫咗個二人套餐 $278,加咗個主食同小食已經好飽🤭🔸黑醬油炒蘿蔔糕黑醬油咸咸甜甜又有香蒜,蘿蔔糕唔係一嚿粉有大有細,配埋小小雞蛋碎吸晒醬汁,好惹味😋🔸咸蛋黃雞翼 (3隻)食過咁多次Chatterbox,都係最鍾意佢嘅咸蛋黃雞翼😍 啱啱炸起嘅雞翼沾滿咸蛋黃好香口,再次成為必食推介🤩👍🏻🔸文華海南雞飯以文華海南雞飯為代表作,質素果然唔錯👍🏻 雞肉嫩滑雞皮彈牙,油飯好香,質素拍得住Cafe但價錢平啲🤭🔸新加坡肉骨茶麵線肉骨茶充滿香濃胡椒味,有豆卜、金菇、麵線,排骨好腍一層肥一層瘦好入味。油炸鬼放湯索晒味😋🔸炸豬扒喇沙 $112超濃郁嘅喇沙湯入面有魚片、豆卜、雞蛋、芽菜配米線🍜 炸豬扒剛炸起好香脆,沾少少香濃喇沙湯好惹味🤭飲品升級咗特飲😋🔸凍美祿恐龍,推介👍🏻🔸招牌涼粉紅豆椰子沙冰,推介👍🏻🔸涼粉冰🔸雲喱嗱雪糕,估唔到個雪糕咁香濃仲好滑🤫🔸椰子雪糕,好香椰子味仲有啲椰絲。雖然餐廳係快

今晚叫咗個二人套餐 $278,加咗個主食同小食已經好飽🤭
🔸黑醬油炒蘿蔔糕
🔸咸蛋黃雞翼 (3隻)
🔸文華海南雞飯
🔸新加坡肉骨茶麵線
🔸炸豬扒喇沙 $112
飲品升級咗特飲😋
🔸凍美祿恐龍,推介👍🏻
🔸招牌涼粉紅豆椰子沙冰,推介👍🏻
🔸涼粉冰
🔸雲喱嗱雪糕,估唔到個雪糕咁香濃仲好滑🤫
🔸椰子雪糕,好香椰子味仲有啲椰絲。
雖然餐廳係快餐店形式,但響櫃位點餐後搵位坐定定放個感應器響枱面指定位置,店員就會送上餐點。而且雪糕仲可以後上,非常貼心🤭

🐾貓奴足跡🐾
🌐Chatterbox Express (太古)
📍太古太裕路7號建安閣地下G515號舖
2024-03-06
  • 咸蛋黃雞翼
  • 美祿恐龍
  • 黑醬油炒蘿蔔糕
2024-03-07 35 瀏覽
今日咁啱要去太古附近買野順便食埋lunch先番屋企,行過見到呢間食新加坡菜就入咗去食。斑斕蛋糕配椰子雪糕 斑蘭蛋糕鬆軟可口,斑斕味道濃郁,真係好似新加坡食嘅一樣,加上椰子雪糕椰子味稻香甜。凍美祿恐龍好足料,美祿味道就算凍飲都唔會淡。日式醬爆炒雞丼呢個見佢哋係新推出就試吓,份量多,雞肉炸到外皮香脆,裏面仲好Juice,加上醬汁10分惹味。迷你招牌蝦喇沙 湯底辣都唔算太過辣,非常啱我口味,濃厚椰漿味好香濃,大蝦爽口彈牙,豆卜吸收晒喇沙味道超級好味。鹹蛋黃雞翼香濃嘅鹹蛋黃包住嫩滑多汁雞翼,惹味香口。

斑斕蛋糕配椰子雪糕

凍美祿恐龍
好足料,美祿味道就算凍飲都唔會淡。

日式醬爆炒雞丼

迷你招牌蝦喇沙

鹹蛋黃雞翼
香濃嘅鹹蛋黃包住嫩滑多汁雞翼,惹味香口。
2024-03-02 43 瀏覽
店舖以自助快餐營式經營😙裝修簡約舒適~文華海南雞飯 😋🐓海南雞雞肉份量多 雞肉唔肥脂肪唔多~而且肉質非常嫩滑唔鞋😝,而且夠入味😙 沾上醬油、辣醬同埋雞油 更加令雞味昇華💗油飯飯粒分明,唔會太濕一舊舊👍🏻基本上海南雞、油飯同湯都好有水準~值得一試😼炸豬扒喇沙🐷炸豬扒份量多外脆內熱👍🏻喇沙湯底椰香濃✨而且配料豐富有魚腐、蛋、芽菜、豆卜等等😝豆卜剛好索哂濃郁嘅喇沙湯底😋黑醬油炒蘿蔔糕✨另外加配小食都好扺食😝正常份量size 👍🏻蘿蔔糕切到細細粒~黑醬油咸甜中帶點惹味而且炒得有鑊氣🔥咸蛋黃雞翼🥚🐣咸蛋黃香👍🏻滿滿嘅咸蛋鋪滿整個外皮😋,而且啱啱炸起夠香脆!椰子雪糕 🥥椰子味清新十分濃郁✨而且口感扎實偏軟棉☁️雪糕混合椰絲增加口感😝

店舖以自助快餐營式經營😙裝修簡約舒適~

文華海南雞飯 😋🐓
油飯飯粒分明,唔會太濕一舊舊👍🏻
基本上海南雞、油飯同湯都好有水準~值得一試😼

炸豬扒喇沙🐷
炸豬扒份量多外脆內熱👍🏻喇沙湯底椰香濃✨
而且配料豐富有魚腐、蛋、芽菜、豆卜等等😝
豆卜剛好索哂濃郁嘅喇沙湯底😋

黑醬油炒蘿蔔糕✨
另外加配小食都好扺食😝正常份量size 👍🏻
蘿蔔糕切到細細粒~黑醬油咸甜中帶點惹味而且炒得有鑊氣🔥

咸蛋黃雞翼🥚🐣
咸蛋黃香👍🏻滿滿嘅咸蛋鋪滿整個外皮😋,而且啱啱炸起夠香脆!

椰子雪糕 🥥

2024-02-27 65 瀏覽
人大了,生日都想平凡一點過🥰, 老公今次帶我到太古一間以星加坡口味為主既餐廳食🤤。 簡直係我至愛。(5⭐️最高)星洲海南炸豬扒飯(5⭐️)甜甜酸酸嘅汁配上炸豬扒, 滋味十足, 而且飯量都可以滿足一人份量👍🏻。 而且配菜則有多款蔬菜, 如蕃茄、青瓜、洋蔥等。好健康😘招牌二食(迷你海南雞飯、擔擔湯麵)(5⭐️)一次過可以食晒兩種特色食物、海南雞🐤用油飯做底,而且雞肉好嫩滑。擔擔面嘅花生醬,亦都好吸引,食落一啲都唔辣🥰。 配有三色海南雞專用醬及豆腐湯。好似去左星加坡食甘😝。 炸素春卷(5⭐️)已雜菜、蘿蔔絲、青瓜絲、為主的春卷好適合素食者食用😙。牛肉沙嗲串(5⭐️) 牛肉一啲都唔硬,而且沙嗲醬好滋味,亦都唔太辣😍。

星洲海南炸豬扒飯(5⭐️)
星洲海南炸豬扒飯

招牌二食(迷你海南雞飯、擔擔湯麵)(5⭐️)
招牌二食 - 擔擔湯麵
招牌二食(迷你海南雞飯

炸素春卷(5⭐️)
炸素春卷

已雜菜、蘿蔔絲、青瓜絲、為主的春卷好適合素食者食用😙。

牛肉沙嗲串(5⭐️)
牛肉沙嗲串

牛肉一啲都唔硬,而且沙嗲醬好滋味,亦都唔太辣😍。

星洲海南炸豬扒飯
招牌二食 - 擔擔湯麵
招牌二食(迷你海南雞飯
炸素春卷
牛肉沙嗲串
  • 海南雞飯
2024-02-22 75 瀏覽
難得去開太古城,今晚就去左Chatterbox Express,剛巧呢排餐廳出咗新米芝蓮推介既菜式,於是點左黎試下: 招牌兩食·迷你麻婆豆腐丼&迷利擔擔麵($98):套餐包一罐汽水、咖啡或茶,兩者都有少少辣,但好惹味,擔擔麵湯頭濃郁,麵條亦有掛汁,整體不錯。雖然寫係迷利,但豆腐丼都有一碗飯既份量,愈食愈惹味。 另外仲叫左招牌既文華海南雞飯($102):一碟海南雞都有大概9件雞件,仲包一碗豆腐湯,海南雞除左雞肉嫩,最緊要係醬汁,加埋油飯整體感覺不錯。 咸蛋王雞翼(原價$58,套餐加購價$48):一碟有4隻雞翼連翼尖,咸蛋王好足料,每隻雞翼外層都包裹住大量咸蛋,雞翼亦炸得香脆可口, 餐廳不用加一,埋單共$248

餐廳不用加一,埋單共$248
  • 咸蛋黃雞翼
知道有呢個名銜,見價錢又唔貴,一於試一試佢。咖喱豬肋骨煲配白飯給香脆薄餅($112):朋友唔食得辣,呢個咖喱唔係好辣啱晒佢。豬肋骨大大嚿,有四舊左右。肉質唔會太林,仲keep到彈性,骨肉之間嘅部份肉質爽口。呢個煲仲有秋葵,茄子同埋迷你薯仔喺入邊 ,好豐富。期間限定-招牌2食($98): 迷你擔擔湯麵:香濃嘅花生擔擔湯底帶少少辣味,加上醃得夠味既肉末同湯麵一齊食,好夾。入邊仲有兩條菜,中和返油膩感。迷你文華海南雞飯(加$10):迷你版都有六嚿雞件。雞件唔算多脂肪,雞肉嫩滑。冇加到太多嘅調味料,反而仲更加食得出雞嘅鮮味。日式四川辣子雞(招牌2食套餐加配價$28):雞粒炸得香脆。唔覺唔覺食晒成碟。四季柑檸檬薄荷梳打(招牌2食套餐飲品升級價$12):味道酸酸甜甜,加上爽口嘅梳打口感,有消滯嘅感覺。
知道有呢個名銜,見價錢又唔貴,一於試一試佢。

期間限定-招牌2食($98):

2024-02-15 92 瀏覽
Chatterbox Express餐廳位於港島太古太裕路7號建安閣地下.餐廳裝修簡約以木係為主調,環境光猛乾淨衛生,枱與枱之間都算寬闊,餐廳主打星加坡菜,以海南雞飯最出名,還有肉骨茶,貴刁和喇沙供客人選擇,餐廳以自助形式購票,服務員好快將食物送到客人枱前.服務員招呼到位。文華海南雞飯$102升級至雞髀十$10升級至套餐十$8餐飲熱咖啡海南雞真的很嫩滑,配有薑蓉,辣椒醬和醬油,還有一碗豆腐湯,咖啡香爐順滑。招牌二食套餐$98迷你麻婆豆腐,少辣,豆腐入口嫩滑.肉碎份量都不少,夠入味。迷你擔擔拌麵,微辣,每條擔擔麵都掛滿肉碎和醬汁,麵身軟硬適中。餐飲配有機茶,茶味香濃。套餐十$16素炸春卷熱辣辣的素炸春卷,入口香脆。套餐十$19椰子雪糕椰子雪糕入口香濃,食落有椰絲嘅口感。
Chatterbox Express

招牌二食套餐$98
迷你麻婆豆腐,少辣,豆腐入口嫩滑.肉碎份量都不少,夠入味。
餐飲配有機茶,茶味香濃。

套餐十$16素炸春卷
熱辣辣的素炸春卷,入口香脆。

套餐十$19椰子雪糕
椰子雪糕入口香濃,食落有椰絲嘅口感。