2023-10-10 175 瀏覽
餅店:Chateraise地點:北角炮台山電氣道菜式:蛋糕,甜品,麵包芝士三重奏 $38芝士三重奏由外至內分別有Rare cheese cream,Baked cheese,Souffle cheese同最下底既Sponge。外貌白雪雪。入面見到層次分明。最外面Rare cheese cream好滑溜而鹹香十足。Baked cheese厚身富芝士香,我最鍾意呢層。Souffle cheese就輕飄飄。Sponge唔多,可以保留成個芝士蛋糕既芝士質感。總括而言,味道口感都唔錯,絕對食到層次感。而家做緊買一送一。$19好抵食!
餅店:Chateraise
地點:北角炮台山電氣道
菜式:蛋糕,甜品,麵包

芝士三重奏 $38

2023-10-10
3 分鐘 (外賣自取)
2022-07-07 844 瀏覽
在今年復活節,我 Book 咗炮台山歷山酒店3日兩夜 Easter staycation!好姊妹好客氣,專登過嚟酒店陪我食早餐,還走到酒店附近的甜品店 <Chateraise> 買甜品給我! 多謝她的心意!我心大心細,選擇困難!於是,問另一位朋友會想先嚐哪款?復活節系列:粉紅兔寶寶由 Chocolate> Strawberry  Chocolate with Cereal> Strawberry Sponge Crumb> Berry cream>Strawberry  Chocolate with Cereal>Sponge 組成!以士多啤梨口味配搭,酸酸地的味道,相對突出!小雞寶寶由 Lemon Flavor Crumb Sponge Cake> Custard Fresh Cream> Chocolate with Cereal>Sponge 組成!以檸檬口味配搭,忌廉、朱古力脆脆珠、海綿蛋糕!主要是甜味,口味不突出!

多謝她的心意!
我心大心細,選擇困難!於是,問另一位朋友會想先嚐哪款?
復活節系列:

粉紅兔寶寶
以士多啤梨口味配搭,酸酸地的味道,相對突出!
小雞寶寶
以檸檬口味配搭,忌廉、朱古力脆脆珠、海綿蛋糕!
主要是甜味,口味不突出!
小雞寶寶
2022-04-16
下午茶
2021-11-18 493 瀏覽
在我的炮台山港島海逸君綽酒店 Halloween Staycation 期間,經過北角油街及電氣道交界,見到甜品店 <Chateraise>,多款甜品也很吸引我呀!我都好想買萬聖節系列甜品,卻是很快售罄!當中,發現有啱我口味的白桃系列:白桃樂園、圓球白桃蛋糕、山梨縣產白桃梅爾巴一於買來做飯後甜品吧! 放工後先經過買回酒店,食完 Five Guys 晚餐後,才慢慢食甜品啦!白桃樂園 (杯裝) $48紙盒內附有乾冰包及小膠匙!相當貼心!以透明膠杯盛載,層次分明!表面有香甜白桃肉,幼滑的蜜桃慕絲,軟身的啫喱!

我都好想買萬聖節系列甜品,卻是很快售罄!

一於買來做飯後甜品吧!

白桃樂園 (杯裝) $48
紙盒內附有乾冰包及小膠匙!相當貼心!

以透明膠杯盛載,層次分明!

表面有香甜白桃肉,幼滑的蜜桃慕絲,軟身的啫喱!

白桃樂園

2020-10-28
外賣自取
$48 (宵夜)
白桃樂園
2020-09-07 2137 瀏覽
今次難得附近有一間一次過自帶冰袋買左7支雪條+1焦糖泡芙+1原味瑞士卷+忌廉紅豆銅鑼燒焦糖泡芙 - 之前試過其他味,覺得嗰餡好smooth,真係覺得好味,今次試焦糖味,味道有D似咖啡,總括黎講都覺得好味😆原味瑞士卷 - 每次必買,雖冇堂島咁soft, 不過咁嘅價錢已經好得㗎喇忌廉紅豆銅鑼燒 - 第一次食,下次會回購😍7支雪條(圖排序左至右)1.兩支綠茶味夠濃,會回購2.脆脆朱古力雪條, 冇乜特別3.士多啤梨味乳酪雪條, 酸酸甜甜,5錯👍4.白朱古力外皮+rum raisin味,比想像中好味雖然白古力偏甜,但會回購5.嗰名叫馬達加斯加...5記得咗😅, 朱古力外皮+雲呢拿雪糕, 外皮5脆,不過嗰雪糕好滑,都oK6.Cookie & Crunch 朱古力外皮+曲奇味雪糕,好味!
今次難得附近有一間

忌廉紅豆銅鑼燒 - 第一次食,下次會回購😍

7支雪條(圖排序左至右)
1.兩支綠茶味夠濃,會回購
2.脆脆朱古力雪條, 冇乜特別
3.士多啤梨味乳酪雪條, 酸酸甜甜,5錯👍
4.白朱古力外皮+rum raisin味,比想像中好味
雖然白古力偏甜,但會回購
2020-07-12
2020-07-19 1209 瀏覽
同事介紹依間蛋糕唔甜又新鮮,一於買幾件返屋企做飯後甜品,揀咗幾款人氣蛋糕。千層蛋糕出色,每層都非常平均,可麗餅皮煙韌有口感,忌廉香滑,甜味適中。鮮忌蛋糕一般,忌廉同樣香滑,但中間士多啤梨甜度一般及有少許腥味,而蛋糕則過濕。脆皮朱古力蛋糕,朱古力味香濃。最出色係蒙布朗,中間粟子忌廉非常香滑,粟子味香濃質地幼滑,甜度適中,底層有一層薄薄脆餅增添口感,值得一試。

脆皮朱古力蛋糕,朱古力味香濃。

2020-05-22
外賣自取
2020年6月17日 (星期三) 6:25pm 32°C 來自日本山梨縣於 1954 年建立,主打多款蛋糕、泡芙、銅鑼燒日式和菓子及蛋卷等 提供多元化麵包及西餅食品。 燈光明亮,環境整潔乾淨,各款蛋糕賣相精緻,擺放齊整,一目了然。 店員提供膠匙羮,可算貼心。 為慶祝本人的 20 週年紀念及酒店渡假,特地選擇此餅店。 人數:2人 HK$106 不用排隊 開心蛋糕 朱古力味 - 由朱古力鮮忌廉、朱古力醬及朱古力海綿蛋糕製成,慕絲幼滑,朱古力味道濃郁,質感軟硬適中,美味!【推介之選】❤❤❤ 脆皮朱古力蛋糕 - 朱古力海綿蛋糕配上朱古力碎粉,淡淡散發朱古力香味,甜度適中。海綿蛋糕跟忌廉梅花間竹,富層次感,質感偏軟,入口化開。《 影 片 》:

2020年6月17日 (星期三) 6:25pm 32°C

提供多元化麵包及西餅食品。

店員提供膠匙羮,可算貼心。

為慶祝本人的 20 週年紀念及酒店渡假,特地選擇此餅店。

人數:2人 HK$106

不用排隊

開心蛋糕 朱古力味

脆皮朱古力蛋糕

《 影 片 》:

2020-06-17
外賣自取
$53 (宵夜)
紀念日
開心蛋糕 朱古力味