2024-01-20 99 瀏覽
你到銅鑼灣想食泰國菜, 一定要試吓銅鑼灣fusion泰菜打卡餐廳😃餐廳主要系泰籍廚師加入咗西餐嘅元素,製作好多款打卡美食。美食嘅擺盤精美,餐廳環境闊落舒適,都好靚,適合同親朋戚友聚餐!推介幸福摩天輪套餐:有齊泰國特色小食!包括泰式生蝦色、酸辣鳳爪、青木瓜沙律,雞棗糯米腸。泰式生蝦同鳳爪有少少辣,青木瓜沙律酸甜開胃😙👍🏻最緊要造型好靚!另外推介黃咖哩軟殼蟹配麵包,超多黃咖喱,咖喱絕對唔辣,麵包鬆軟!脆卜卜。套餐包兩杯飲品,可以自選🫣

餐廳主要系泰籍廚師加入咗西餐嘅元素,製作好多款打卡美食。

推介幸福摩天輪套餐:

套餐包兩杯飲品,可以自選🫣
  • 風味小食拼盤
  • 黃咖喱軟殼蟹配農夫包
2023-12-10 142 瀏覽
Chang Thai Restaurant & Bar我最近去咗一間餐廳,試咗佢哋嘅炒金邊粉,真係好正呀!唔止係味道好,而且個樣都十分靚。佢哋炒金邊粉嘅手藝真係唔得了,金邊粉爽口彈牙,仲有微微嘅韌勁,炒得恰恰好,唔會太軟又唔會太硬。配合埋啲青菜、豆芽等等,口感更加豐富。不過,最令我驚艷嘅,係佢哋嘅炒金邊粉除咗味道之外,外觀都非常靚麗。佢哋將金邊粉炒得均勻且色澤鮮明,配料分佈得恰到好處,令人看咗就口水直流。而且,佢哋嘅掌握火候亦十分到位,炒出嚟嘅炒金邊粉不會黐埋一齊。食物:炒金邊粉價錢:$ 100內(lunch set)分數:8/10地址:銅鑼灣駱克道459-461號TheL.Square7樓
Chang Thai Restaurant & Bar

食物:炒金邊粉
價錢:$ 100內(lunch set)
分數:8/10
地址:銅鑼灣駱克道459-461號The
L.Square7樓

2023-10-21 261 瀏覽
本想星期五找間好吃的Happy Friday 一下,點知,野食等得耐,環境差,店員好似淨招呼一枱大陸人,完全被班大陸人入侵整間餐廳,嘈吵聲不斷,啲野食吹三次先到,二百幾蚊碟既泰式PRIME燒牛扒似擦子膠般的硬,又鞋又冇味,食了一半最後頂唔順。明爐魚又係鞋,連生菜包啲豬肉都鞋到咬到攰,馬拉盞菜又咸到屎,仲有個冬陰公勁甜勁椰連啲蝦都要係梅,冇一隻餸係可以叫好味,完全唔係正宗泰菜,叫六隻餸完全唔值千三蚊!!失望到極點
叫六隻餸完全唔值千三蚊!!失望到極點
2023-10-21
2023-09-06 468 瀏覽
銅鑼灣L Square 呢間泰菜人氣打卡餐廳 Chang Thai Restaurant and Bar,菜式都係由泰籍大廚主理非常正宗。泰式豬頸肉 豬頸肉皮邊帶燒烤薰香,爽口彈牙、香口又惹味😚沙律:煙鴨胸青芒果沙律配蜜糖芥末汁煙鴨胸配上青芒果,入口清新,作為前菜一流😋主菜:美國安格斯肉眼泰式薯蓉配泰式辣汁安格斯肉眼扒,用炭燒方法,再用火槍輕輕再燒,肉質嫩滑,入口即溶。配上泰式薯蓉,好香青咖哩椰香味好creamy,仲有泰式腐乳醬配牛扒,既特別口感非常豐富🤤醉貓炒意粉意粉好彈牙! 加咗原粒黑椒落去炒有少少辣,泰式肉碎配上泰式香料,仲有配料蘑菇、粟米仔、芫荽和三色椒,非常惹味😆

泰式豬頸肉
豬頸肉皮邊帶燒烤薰香,爽口彈牙、香口又惹味😚

沙律:煙鴨胸青芒果沙律配蜜糖芥末汁
煙鴨胸配上青芒果,入口清新,作為前菜一流😋

主菜:美國安格斯肉眼泰式薯蓉配泰式辣汁

醉貓炒意粉
2023-08-02 543 瀏覽
在網路上看了食評,感覺不錯,才決定預訂的,本人訂了著名的打卡套餐,摩天輪,打卡著實是不錯的,味道的話,5分是滿分,它只有1分,冬陰功湯是整個套餐味道最正常的一道菜,摩天輪上的鳳爪,有很重的雞味,完全吃不下去,咖喱軟殼蟹的咖哩只有蛋的味道,咖哩味,椰香味欠奉!!麵包不脆也不硬,沒麵包味,甜品是來貨再用微波爐翻熱,卻帶著膠味,走之前忍不住看看廚房的廚師,原來不是泰國人,也不是香港人,是南亞人,難怪味道不三不四
2023-07-11 598 瀏覽
食物好好味,泰式無骨鳳爪沙律,超好味,色香味俱全。泰式大蝦炒金邊粉,賣相有靚又好味。泰式海南雞飯,雞又香又滑又有雞味,配上泰式醬係絕配。冬陰功海鮮炒飯,炒飯粒粒分明又有味道。泰式芒果糯米飯,芒果非常香甜,糯米配上椰汁剛剛好,最重要是熱辣辣上枱。食物質素除咗好好,價錢還好實惠。店員服務好,有禮貌,態度好,上菜時間又快。地點為於銅鑼灣,鄰近地鐵站,交通非常方便,又有小巴和巴士。店內有大枱,就算廿人聚餐都冇問題。
2023-07-11
  • 泰式串燒拼盤
  • 酸辣慢煮魷魚
  • 風味小食拼盤
  • 泰式豬肉碎生菜包
  • 泰式燒豬頸肉
2023-06-29 502 瀏覽
【Chang Thai Restaurant & Bar】銅鑼灣一間裝修幾靚 坐得又舒服嘅泰國餐廳 做個食lunch 聚腳點都唔錯😆 泰式牛魔王船麵 💰$98佢地既船麵 份量超足超大碗 入面勁多餸😆😆😆 啲丸好彈牙 好有咬口 而麵既份量就好多😴😴個湯都好濃郁 好重八角味 而且味道都好正宗😆單骨雞翼 💰$38雞翼就正正常常啦~~ 炸得脆卜卜😳😳珍多冰 💰$9椰香味好重 入面仲有啲珍多 食落好似jelly 幾有咬口🤭🤭🤭🤭
【Chang Thai Restaurant & Bar】

銅鑼灣一間裝修幾靚 坐得又舒服嘅泰國餐廳
做個食lunch 聚腳點都唔錯😆

泰式牛魔王船麵 💰$98

個湯都好濃郁 好重八角味 而且味道都好正宗😆

單骨雞翼 💰$38

雞翼就正正常常啦~~ 炸得脆卜卜😳😳

珍多冰 💰$9

泰式牛魔王濃湯船麵湯底味道鮮美,湯汁濃郁。船麵則口感Q彈。湯中還有牛肉丸、牛腩、牛肋肉,肥瘦肉相間,充滿肉香~仲有炸豬皮!吸收左湯地精華~湯底濃厚超級掛汁,每一啖麵都包含大量濃湯,豐富的口感和濃郁的湯汁讓人回味無窮,一口接一口!芒果糯米飯糯米飯口感Q彈柔軟。芒果切成大大舊,加入糯米飯中,食物口感更加豐富。仲加左彩色糖碎裝飾,外觀更加分!椰漿和糖混合後淋在上面,增加了甜味,讓人食欲大增!斑蘭千層糕層與層之間有甜甜的椰漿,香氣四溢。糕的外層是綠色的,是由斑蘭葉製成,香氣清新。口感輕盈,甜而不膩~餐廳環境仲好靚
泰式牛魔王濃湯船麵

芒果糯米飯

斑蘭千層糕

餐廳環境仲好靚

📍 @changthaihk in Causeway BayThaiFood: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price:💰 $300Favorite:💖 Thai style bulking boat noodle soup------------------------------✅ Located in L Square, only take 3-minute walk from Causeway Bay MTR station. Very convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouth-watering modern thai food. The chef is from Thai.✅ Their signature boat noodle is great with their homemade chilli sauce . The soup base is freshly made daily. Very fragrant
Thai

Food: 💛💛💛💛💛
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price:💰 $300

✅ Their lunch set is a great deal with drink

✅ Really tasty food. Everything we had was surprisingly good. Great value. Nice Thai food with authentic taste as in Thailand.

✅ All fresh ingredients

✅ Servers are also great and always efficient, happy, and polite
✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend it to anyone looking for somewhere to eat in Thai food
✅ A delightful experience. Friendly reminder: be sure to make a booking well in advance

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
H𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @workoutwithbunny 🏃‍♀️

📍Chang Thai Restaurant & Bar
銅鑼灣駱克道459-461號The L .Square7樓
2023-05-09 186 瀏覽
久吾久都會約朋友嚟象泰菜食飯,幾個朋友早啲book有間房可以傾吓偈😄今次聚會有朋友想食海鮮,於是就預早問左歺廳可以幫手訂海鮮🎉太好了蒸東星夠滑,啱啱好火候🥂蒜蓉粉絲蒸聖子,夠鮮味🍹仲有蒸日本元貝🍾泰式咕嚕魚咕嚕魚用新鮮魚做,起肉冇骨,大人細路都啱食🍺泰式魷魚鮮甜爽口,酸酸辣辣😋另外又發現佢哋最近多左燒雞同慢煑魷魚都好好味,新嚟嘅泰國廚師又好funny, 服務員超好👍🏻希望老闆可以繼續諗多D新菜式,我哋繼續支持🥗

鼓汁蒸東星斑
蒜蓉粉絲蒸聖子
蒸扇貝
泰式咕嚕魚
慢煮魷魚台式沙律
2023-05-07
生日
2023-04-15 151 瀏覽
星期五收工諗住食泰餐,於是openrice search間相片食評唔錯噶餐廳。同朋友點左冬陰功海鮮湯,紅咖喱牛腩,飛天通菜。冬陰功海鮮湯上到來見到只有蝦,沒其他海鮮。同menu嚴重圖文不符。蝦有4隻,但係係凍蝦,勁唔新鮮,肉食落係霉噶。湯勁咸勁重口味。咖喱牛肉都認真麻麻,分量少,牛肉係牛肉片,唔係通常食咖喱牛肉用噶牛腩。飛天通菜中規中矩。網上餐廳介紹寫可以收信用卡,但去到先講消費500以下只收cash。
海鮮冬陰功
2023-03-31
2023-03-29 175 瀏覽
餐廳環境昏暗比較嘈吵有間包箱可以預約用黎慶生不錯餐廳仲會播泰文生日歌🎤好有氣氛💕.🌟冬蔭墨魚餅 $98店員極力推薦呢款話係每日人手打墨魚膠餐牌寫住4塊上枱切成8塊方便分享墨魚餅好彈牙好香配以泰式辣椒醬更惹味💯.🌟泰式鐵板蠔餅 $128蠔仔好有鮮味🦪份量幾多用蛋煎更香底下有芽菜墊底 吸晒油🙈.🌟泰式串燒拼盤 $128拼盤有雞肉 牛肉 豬肉各兩串牛肉好似燒到燶晒🙈黑晒 又苦又柴🥹雞肉同豬肉串就正常.🌟紅咖喱牛肉 $118咖喱好重椰香味🍛牛肉份量多但有筋 比較韌仲有薯仔🥔豆角 茄子等配料.🌟冬蔭公海鮮炒飯 $128冬蔭公好香每粒飯都有冬蔭公汁炒到粒粒分明鮮蝦有三大隻 好爽彈🍤.🌟泰式牛油薄餅 $58攞黎沾咖喱一流🥳如果份量多啲就好喇!.📍 Chang Thai Restaurant & Bar (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道459-461號The L .Square7樓
餐廳環境昏暗

鮮蝦有三大隻 好爽彈🍤
冬蔭公海鮮炒飯

🌟泰式牛油薄餅 $58
攞黎沾咖喱一流🥳
如果份量多啲就好喇!
泰式牛油薄餅

銅鑼灣駱克道459-461號The L .Square7樓
冬蔭墨魚餅
泰式鐵板蠔餅
泰式串燒拼盤
冬蔭公海鮮炒飯
  • 冬蔭功海鮮炒飯
  • 泰式煎蠔餅
最近見網上不少人分享了此餐廳的🥢因為有你•二人套餐 $398🥢,摩天輪設計非常吸睛,特意邀約朋友來嘗。本來在Openrice訂了枱,幸好前一天再打電話給餐廳確認,方知這個套餐是要預訂。套餐前菜正是用這個打卡必備的旋轉摩天輪承載,有🥢泰式生蝦、酸辣鳳爪、青木瓜沙律、雞棗糯米腸、冬陰功海鮮湯🥢,每樣有兩件,剛好我與朋友平分,但食物質素就普通,生蝦還有點不夠新鮮,反而冬陰功海鮮湯有驚喜,湯十分濃郁主食有三款選擇,我們選了🥢黃咖喱軟殼蟹配農夫包🥢,份量非常之大,略嫌農夫包的皮不夠脆身套餐還有甜品和飲品🥢椰汁西米糕🥢青檸梳打、香茅薑蜜(熱)🥢整個套餐$398,有前菜、主菜、甜品、飲品,可說挺豐盛的,不過是打卡為主,食物質素偏一般

2023-01-02
  • 軟殼蟹配農夫包
2023-03-08 166 瀏覽
一去到餐廳見到有好多人叫咗個用飛天韆鞦嚟裝嘅小食拼盤🎡但我哋又唔太想食小食就散嗌食食吓發現全部都麻麻地其實係正常味道唔係難食只係我覺得佢只能夠算係合格個賣相又唔係特別靚所以食咗幾樣嘢之後都唔想再追加個明爐烤魚仲好細條添🥺食泰菜係咪去返九龍城好啲🥺
一去到餐廳見到有好多人叫咗個
所以食咗幾樣嘢之後都唔想再追加
個明爐烤魚仲好細條添🥺
食泰菜係咪去返九龍城好啲🥺
2023-02-19 127 瀏覽
Food are not bad but too crowded . Felt so uncomfortable while eating .野食係唔錯,軟殻蟹好味,但咖喱咸左少少,生菜包一定要叫,十分不錯,冬陰公湯就可有可無 ,唔太特別亦冇乜特色,正正常常,可以酸少少同埋辣少少。性價比來說不是特別抵吃,但因為用了open rice book 而且是節日來説 吃了三道菜和兩杯飲品600元落樓其實已經好不錯,只不過對比九龍城的泰國餐廳同樣食物同樣環境更好味道更好服務的有很多,不用特意前來吃,但係經過今銅鑼彎又想吃泰菜 不彷一試
2023-02-14
情人節