2024-04-22 41 瀏覽
之前去過台灣食好出名嘅麻糬後就念念不忘,今日就去咗觀塘呢間catchi.hk甜品店試試沾醬麻糬。無論麻糬,醬同脆脆都有太多味可以選擇😋,最後就揀咗抹茶麻糬+芝士奶蓋+oero脆脆。靚女店主好好人咁介紹每一隻醬同脆脆,最後仲送埋牛油薄脆俾我試添🤩。麻糬好煙韌好好咬口,就咁食都好好食,沾埋芝士奶蓋同牛油薄脆真係世界級,尤其個芝士奶蓋唔會太漏,但又好有芝士味👍🏻。食下食下一個人就好快食晒全盒😂。絕對值得有下次!另外再叫多咗件抹茶×北海道蜜紅豆嘅麻糬三文治,店主用咗低甜少糖配方,好啱香港人口味尤其女士,麻糬照舊煙靭好食,抹茶加紅豆呢個組合冇得輸👍🏻👍🏻👍🏻

2024-04-22
10 分鐘 (外賣自取)
2024-04-20 39 瀏覽
喺社交平台睇咗呢間手製麻糬店好耐,一路心思思想試,但原來每日現貨份量有限,想確保食到,唯有早幾日上佢地網站預訂,咁就唔會白行一趟。(同埋工廈走廊真係好熱,排多陣都唔想🥵)今次訂咗沾醬麻糬熊本焙煎黄豆粉配海鹽芝士奶蓋加華田脆脆+麻糬禮盒 - 肉桂蘋果+特濃軟心芝士杯 (芋泥味)。個麻糬係每日新鮮人手製造,好軟熟好好食😋。👉🏻私心推介黃豆粉配海鹽芝士奶蓋醬,真係好好食,咸咸地又甜甜地,配上脆脆個口感好特別,幾種層次🥰🥰🥰。麻糬要即日食用,但一開冇三分鐘就俾人食哂😂,一定要再訂再食🥰。

今次訂咗

2024-04-20
外賣自取
  • 沾醬麻糬禮盒 熊本焙煎黄豆粉 - 經典 海鹽芝士奶蓋 華田脆脆
2023-11-25 183 瀏覽
[Catchi.hk]呢排好多朋友都生日食蛋糕都食到飽😂😂😂今次試下呢一間社交平台SHOP 我就睇社交平台俾佢個樣吸引左好似金莎架😍😍😍就係伯爵茶黑朱古力麻糬脆皮戚風蛋糕❤️❤️個黑朱古力榛子脆皮好脆, 真係有種金莎的感覺👍🏻👍🏻伯爵茶奶凍都幾柔軟😋😋個伯爵茶都幾香個麻糬都幾煙韌同埋個朱古力唔係好甜真心讚👍🏻👍🏻P.S 除左生日蛋糕 佢仲有做埋散水麻糬三文治🥪回頭指數(10分) : 7分√√√√√√√價錢(5分):💰💰💰味道(5分):😋😋😋😋打卡(5分):😊😊😊😊
[Catchi.hk]
呢排好多朋友都生日
食蛋糕都食到飽😂😂😂
今次試下呢一間社交平台SHOP
我就睇社交平台俾佢個樣吸引左
好似金莎架😍😍😍
就係伯爵茶黑朱古力麻糬脆皮戚風蛋糕❤️❤️
個黑朱古力榛子脆皮好脆, 真係有種金莎的感覺👍🏻👍🏻

伯爵茶奶凍都幾柔軟😋😋

價錢(5分):💰💰💰
味道(5分):😋😋😋😋
打卡(5分):😊😊😊😊
外賣自取
試左觀塘哩間麻糬戚風蛋糕專門店🍰推介🤍🤍🍰招牌麻糬三文治戚風蛋糕整得好鬆軟, 而且仲有迷你尺寸, 一細件包裝精美, 好岩做散水餅、囍餅、派對小食而且仲有好多口味可以選擇 , 推介☕️焙茶芝士🥭楊枝甘露🍪oreo芝士🍵抹茶紅豆🍯焦糖芝士🧋小山園焙茶黑糖厚奶茶 焙茶味濃郁☕️口感厚實同埋滑身🍡蘸醬麻糬禮盒包裝好靚, 麻糬口感Q 彈, 仲配埋乳酪醬好好味👍🏻👍🏻
試左觀塘哩間麻糬戚風蛋糕專門店🍰

推介🤍🤍

🍰招牌麻糬三文治

而且仲有好多口味可以選擇 , 推介

☕️焙茶芝士
🥭楊枝甘露
🍪oreo芝士
🍵抹茶紅豆
🍯焦糖芝士

🧋小山園焙茶黑糖厚奶茶
焙茶味濃郁☕️口感厚實同埋滑身

🍡蘸醬麻糬禮盒
包裝好靚, 麻糬口感Q 彈, 仲配埋乳酪醬好好味👍🏻👍🏻

• 小山園焙茶黑糖厚奶茶
2023-11-18 93 瀏覽
甜品控可能都耳聞過呢間小店(*゚∀゚*)勁多麻糬系甜點 原粒麻糬⋯麻糬戚風三文治⋯麻糬蛋糕⋯見口碑幾好 心心念念終於嚟個麻糬放題!♥ 招牌麻糬三文治♡ 小山園濃茶款|焙茶芝士奶蓋 // 抹茶蜜紅豆♡ 朱古力款|𝘝𝘢𝘭𝘳𝘩𝘰𝘯𝘢三重奏 // 朱古力𝘖𝘙𝘌𝘖芝士♡ 果味款|楊枝甘露三文治有標準同迷你𝘴𝘪𝘻𝘦~迷你版好可愛 做散水餅一流啊 戚風蛋糕軟綿但有回彈力 夾住厚厚嘅牛乳麻糬 加埋忌廉同其他配料 口感豐富但甜度依然唔高 即刻想食多嚿 哈哈.♥ 沾醬麻糬便當黃豆粉麻糬 // 海鹽芝士奶蓋// 肉鬆 // 𝘖𝘙𝘌𝘖脆脆成個配搭都可以自己𝘮𝘪𝘹 & 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩㗎(≧∀≦)麻糬即日製作 完全試出真功夫 好煙韌軟糯~黃豆粉本身都夠香 加奶蓋同肉鬆頓時變鹹食 𝘖𝘙𝘌𝘖就好脆口 鹹食甜食都好夾!

♥ 招牌麻糬三文治
♡ 小山園濃茶款|焙茶芝士奶蓋 // 抹茶蜜紅豆
♡ 果味款|楊枝甘露

♥ 沾醬麻糬便當

2023-11-09 68 瀏覽
CATCHI 甜品精緻,佢哋堅持以低糖配方及天然食材製作,配合番香港人唔太愛好太甜嘅口味。真係俾佢地嘅精緻外表燒到🔥今次試咗佢哋嘅麻糬三文治、沾醬麻糬同低糖濃厚奶茶💓佢哋嘅三文治其實係由鬆軟戚風蛋糕夾住軟糯糯嘅麻糬同加上不同味道嘅Cream😍外觀非常精緻,而且口感豐富。而我今次試咗幾款口味(焙茶芝士、抹茶紅豆、楊枝甘露、朱古力三重奏、華田焙茶),每一款都口味獨特,而且蛋糕師能夠將三文治做到低糖配方,但又唔會令到三文治淡而無味,食得出蛋糕師係呢方面真係落足心機去研製💪🏻💪🏻。呢款Mochi Sandwich真係岩哂想食甜品但又肥肥嘅女仔💓👧🏻 加上精緻嘅造型上插上店舖招牌嘅小卡片,顯得好可愛😻 店舖都好細心,有標準/迷你Size嘅Mochi Sandwich俾大家選擇,好岩用嚟係宴會場合招待嘉賓嘅甜點,或者做散水餅🌟兩者都顯得非常大方得體又好食🤩 另外不得不提係店鋪嘅沾醬麻糬(玄米茶味)(配海鹽芝士奶蓋及牛油薄脆)😍呢款麻糬食多都唔會覺得濟,麻糬質感好軟糯糯,唔會將個口感做到好實👍🏻再加上店舖附上嘅醬同薄脆,味道都升華咗😻😻一盒麻糬看似好多顆,但食落真係可以自己食哂成盒😝因為真係唔濟肚,

另外不得不提係店鋪嘅沾醬麻糬(玄米茶味)(配海鹽芝士奶蓋及牛油薄脆)😍呢款麻糬食多都唔會覺得濟,麻糬質感好軟糯糯,唔會將個口感做到好實👍🏻再加上店舖附上嘅醬同薄脆,味道都升華咗😻😻一盒麻糬看似好多顆,但食落真係可以自己食哂成盒😝因為真係唔濟肚,亦唔會對我嘅胃造成負擔🤩沾醬麻糬仲有好多口味(黃豆粉/抹茶/紫薯/ 玄米茶/ 焙茶)選擇喔😍😍😍

食完麻糬再配上一枝低糖濃厚奶茶(玄米椰子),以為會有點膩,但呢款奶茶俾我嘅感覺係清新的,而且有椰子果凍配搭,味道唔錯💓

極力推薦俾大家😆😆😆真係好好食🤤佢哋嘅甜品有咁多口味配搭同選擇,我都要去試多幾次先🤣🤣😻
  • 沾醬麻糬
  • 迷你麻糬三文治
  • 麻糬三文治
  • 低糖濃厚奶茶(玄米椰子)
2023-11-07 57 瀏覽
沾醬麻糬(黃豆粉)配海鹽芝士奶蓋及牛油薄脆賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧麻糬們一口大小,每粒均勻地沾上黃豆粉,淋上鹹香濃郁的海鹽芝士奶蓋,配以惹味甘香的牛油薄脆一齊食,麻糬煙韌軟糯與牛油薄脆酥脆形成豐富層次的口感,食法獨特具新意,令人驚喜之作。麻糬三文治❣️標準:朱古力三重奏、華田焙茶❣️迷你:焙茶芝士、楊枝甘露、焦糖芝士賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧三文治由海綿蛋糕配搭各款忌廉配料製作而成,蛋糕口感軟棉潤嫩,鬆軟可口,配搭順滑奶香的忌廉和各式配料,滋味甜絲絲令人難忘。低糖濃厚奶茶(焙茶黑糖)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧奶茶帶有濃重的焙茶味道,一啖入口能感受到沈穩的茶香,當中帶有淡淡的黑糖甘甜,不會過份甜膩,十分出色。🐧❤️結語:沾醬麻糬創意十足味道絕佳,必試推薦。
沾醬麻糬(黃豆粉)配海鹽芝士奶蓋及牛油薄脆

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧

麻糬三文治
❣️標準:朱古力三重奏、華田焙茶
❣️迷你:焙茶芝士、楊枝甘露、焦糖芝士

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❤️結語:沾醬麻糬創意十足味道絕佳,必試推薦。

下午茶