2021-04-06 534 瀏覽
沙田很多西餐廳都有兒童餐,但都是一般。這間在希爾頓的餐廳Cafeholic,出名manu選擇多,價錢合理,份量夠大,沒想到兒童餐都這樣高性價比👍。兒童餐中必備chips, 這裡的chips有水準,放了一輪食都沒有淋晒;今次我們選了白汁螺絲粉,彈牙得來入味,至於兒童餐的cupcake都不揸流灘,孩子說要encore。另外卡邦尼煙肉意粉,料很足,但略嫌偏鹹,可能今次廚師在處理煙肉時有點失手,結果我們只品嚐意粉,煙肉剩下沒吃。芝士牛肉焗飯都有驚喜,意大利飯黏而不硬,汁有微辣,絕配。此店另一特色是蜜糖的薄餅,薄薄一層,很特別及新穎,甜的pizza孩子最愛吃,故此未來得及影相已被KO。講埋環境,稍嫌枱放得比較密,少了點私人空間,但幸好現在疫情限人聚數,部份枱不安排坐人,有返點距離感,但可惜餐廳沒自己廁所,需要出去商場廁所,比較不方便。

芝士牛肉焗飯都有驚喜,意大利飯黏而不硬,汁有微辣,絕配。

2021-04-06
  • 四色芝士薄餅配蜂蜜糖漿
2021-04-05 341 瀏覽
放假約咗兩位朋友想搵間餐廳可以坐耐啲傾下計,見呢間cafe環境好似唔錯,就揀咗呢度。黑松露碎蛋沙律雖然話係黑松露,但其實就淨係得面頭果啲松露醬,碎蛋沙律入面係完全冇黑松露的。多士冇烘過,成碟菜冇乜誠意。四重芝士薄餅一上枱就聞到好大浸blue cheese味,唔好blue cheese嘅朋友可能會唔鐘意😂 pizza入口就係得芝士味,有少少寡。除咗pizza本體外,仲俾咗一兜蜜糖,加咗蜜糖會蓋過哂芝士味,個人覺得唔加好啲。煙肉卡邦尼意粉正確嚟講係白汁意粉,煙肉冇煎香,亦食唔到蛋黃味,味道非常普通。雖然餐廳門面係cafe,但食物質素同員工服務都係茶餐廳質素,侍應擺低野食時係dum落嚟果種,我就唔會再幫襯。

黑松露碎蛋沙律

四重芝士薄餅

煙肉卡邦尼意粉

2021-03-30 431 瀏覽
今次食呢餐係喺沙田,門面如圖,以lunch/brunch黎講,價錢中等偏貴。但佢嘅lunch 11點就提供,都幾早,啱食brunch 嘅朋友。我地點左(1)紅酒燴牛肋條配燒汁,配白飯同菜。82蚊。牛肉肉質鬆軟,都幾好食,個汁都係意料之中,意外嘅係啲菜,用牛油煮,好香甜。白飯用珍珠米,撈汁食都唔錯。(2)黑松露軟殼蟹鮮菌忌廉燴飯,$112。第一次食軟殼蟹,炸得脆,好易咬,中間有蟹肉,同埋個飯食好有層次。個飯份量大,黑松露味同芝士味都好濃,如果鍾意重口味應該幾鍾意,我食頭幾啖都覺得好好食,食得多個味有啲漏,如果同朋友share會好啲。整體黎講,正正常常,性價比各樣會畀7/10。

我地點左

(1)紅酒燴牛肋條配燒汁,配白飯同菜。82蚊。

(2)黑松露軟殼蟹鮮菌忌廉燴飯,$112。

整體黎講,正正常常,性價比各樣會畀7/10。
2021-03-20 440 瀏覽
今日過開黎沙田做野💼係咁多人既地方想搵間坐得舒服既餐廳都唔容易!朋友就推薦黎呢間Cafe食個Lunch👍🙌午餐都有6-7款選擇🤲我就選左黑松露忌廉帶子粒意大利麵🍝+即磨熱齋咖啡☕️好鍾意每啖意粉都沾滿香濃既黑松露忌廉汁🤗不過啲帶子粒真係太細粒🙈好彩有兩三條蟹柳搭夠😬😬即磨咖啡好香濃👍朋友點了豬仔髀、薯菜飯+凍檸茶🍋份量真係好足🍗有成三件豬仔髀.入口夠林👍配埋個燒汁👍清哂😜

🙌午餐都有6-7款選擇🤲

我就選左黑松露忌廉帶子粒意大利麵🍝
+即磨熱齋咖啡☕️

即磨咖啡好香濃👍

朋友點了豬仔髀、薯菜飯+凍檸茶🍋
份量真係好足🍗有成三件豬仔髀.入口夠林👍配埋個燒汁👍清哂😜

2020-10-17 1988 瀏覽
💁🏻‍♀️ Cafeholic (沙田)-踩完單車🚴趕到食tea🤪 呢間嘅野食中規中矩啦,但勝在夠平,下午茶食個eggs benedict $60有找仲包熱飲👍🏻 份量都唔少架.📍 Cafeholic (沙田)#沙田 沙田正街3-9號希爾頓中心3樓63號舖#小丸子搵食記 #小丸子沙田-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn
💁🏻‍♀️ Cafeholic (沙田)

📍 Cafeholic (沙田)
#沙田 沙田正街3-9號希爾頓中心3樓63號舖
#小丸子搵食記
#小丸子沙田
2020-10-04 1011 瀏覽
喺沙田踩完單車,盪左入市中心,咁岩5:30,幫襯到呢間餐廳嘅下午茶。我要左個T9, 44蚊包埋杯熱飲,啲野食仲要唔差,算係咁。份量都好夠,當晚餐食都得。最好係可以選煎蛋或炒蛋,我要左炒蛋,唔油,仲好嫩滑多汁,配多士食一流。
2020-10-04 736 瀏覽
星期六沙田都幾多人,食tea都要等一陣先有位。但係唔緊要啦,weekend係咁架啦。連續兩個星期晌沙田開餐。今次又係食牛角包加雪糕。我以為都係一樣啦,個餐牌寫住係「法蘭牛角包」,都無理到。原來即係炸牛角包,好似係西多士咁,不過裡面係牛角包。真係非常之肥呀,因為牛角包本身已經好多油,仲要炸埋,真係不得了。要食就唔好諗啦,哈哈。都真係幾多好食。呢個組合其實係幾有創意架,唔係好多地方可以食到,晌屋企都唔會話開咁多油去炸。

2020-08-22
  • 法蘭牛角包
咁啱喺沙田行開,想搵間cafe仔坐低食野抖抖。呢間cafe之前食過dinner,野食質量都幾好,所以都揀左喺度食個tea set。叫左個benedict試下,好有驚喜喎!雖然唔係正宗嘅egg benedict,但有佢嘅份量同用料誠意搭救。上碟分左兩舊包:吞拿魚egg benedict muffin同埋煙三文魚碎蛋沙律muffin吞拿魚個muffin望落唔似咁多料,但一切落去個下,啲吞拿魚嘅份量係蓋過哂成個muffin,多到可以分埋俾另一舊muffin一齊食。個水波蛋就正常嘅水波蛋😂煙三文魚碎蛋沙律muffin雖然啲碎蛋份量真係唔多,但都夠舊muffin hi黎食。最估佢唔到嘅係上面個舊煙三文魚拆開黎有成三大片,食哂成個muffin都仲有一大片煙三文魚未食,勁足料😆😆加埋杯即磨咖啡,都係$65埋單。呢個價錢,食到咁足料嘅tea,我俾90分。淨低個10分係佢個system down左機,我等左成十分鐘先有staff埋黎同我講再幫我落過單,我等左差唔多20分鐘先有野食😂但員工態度都好有禮貌嘅,抵讚嘅都。

叫左個benedict試下,好有驚喜喎!

加埋杯即磨咖啡,都係$65埋單。
但員工態度都好有禮貌嘅,抵讚嘅都。
煙三文魚碎蛋沙律·吞拿魚班尼迪英式麵包
2020-09-10
煙三文魚碎蛋沙律·吞拿魚班尼迪英式麵包
2020-07-08 1129 瀏覽
雞肉番茄炒意粉同egg benedict 每次都只食呢兩款,今次加錢飲Latte 好飲好多,相比起普通咖啡落奶精差好多! 午餐同晚餐價錢同對下午茶貴幾多下,下午茶CP 值好多!

• Latte
  • 番茄炒雞肉意
2020-06-07 981 瀏覽
住喺沙田都係第一次黎食 但想講好高質呀😍佢係正沙田市中心隔離 價錢合理 值得推薦我係去食佢嘅下午茶 多人到要等位 但唔係等好耐.T12 煙三文魚碎蛋沙律 吞拿魚班尼迪蛋英式麵包 $59吞拿魚同班尼迪蛋好夾😍隻蛋仲要係有流心而個煙三文魚唔會好鹹 唔會有腥味 加埋個英式麵包 烘過 好正😆😆草莓雲呢拿雪糕配英式窩夫 $68甜品唔會死甜 正正常常 加埋啲cream 好邪惡🤣🤣 不過真係值得一食 佢個窩夫係鹹鹹地 所以加埋啲雪糕士多啤梨係超級match每個下午茶中配埋熱飲 環境都坐得好舒服 冇限時
住喺沙田都係第一次黎食 但想講好高質呀😍

煙三文魚碎蛋沙律 吞拿魚班尼迪蛋英式麵包
草莓雲呢拿雪糕配英式窩夫
  • 煙三文魚碎蛋沙律  吞拿魚班尼迪英式麵包
2020-05-31 827 瀏覽
見一田大減價 我地一家行完超市已經差唔多9點 就去左對面商場既Cafeholic醫肚!爸爸👨🏼嗌左個Dinner set(包主食+湯/沙律+飲品)是日餐湯👉🏼 牛肝菌蘑菇忌廉湯餐湯好有驚喜🤩大碗之餘仲好濃菇味!入面仲有幾多既蘑菇 而且係蘑菇片唔係蘑菇粒/ 蘑菇蓉! 主食👉🏼 D1. 煙肉鮮菌雞絲淡咖喱橄欖意粉 ($116)咖喱味意粉好少見🤔味道微辣 所以一定唔係日式咖喱🍛 無咩香料味 似係港式咖喱!我同媽媽就分別叫左👇🏽芝士焗白汁煙三文魚菠菜鮮菌扁意粉 ($92)呢個意粉岩哂白汁控 白汁落得非常重手 (所以我最後食唔哂🙈) 都滿足芝士控! 🧀 除左有Mozzarella鋪喺面 仲有落左少少芝士粉 焗完出黎有少少脆卜卜既效果 豐富左整碟意粉既口感👍🏽菠菜南瓜蓉鮮菌忌廉意粉 ($82)sauce有南瓜香🎃 食落好creamy!雖然係素 但係媽媽話食完都覺得飽既!喺等位個陣已經被雪櫃入面既千層蛋糕吸引住🙈 因為set dinner加配一件既話有優惠 所以我地最後加左一件share👇🏽🌰栗子千層蛋糕 (+$25) 一邊食一邊數~~ 我地數到呢件蛋糕有15層! 餅皮煎得薄👍🏽 每層既cream都

是日餐湯👉🏼 牛肝菌蘑菇忌廉湯
餐湯好有驚喜🤩大碗之餘仲好濃菇味!
入面仲有幾多既蘑菇 而且係蘑菇片唔係蘑菇粒/ 蘑菇蓉!

主食👉🏼 D1. 煙肉鮮菌雞絲淡咖喱橄欖意粉 ($116)
咖喱味意粉好少見🤔
味道微辣 所以一定唔係日式咖喱🍛
無咩香料味 似係港式咖喱!

我同媽媽就分別叫左👇🏽
芝士焗白汁煙三文魚菠菜鮮菌扁意粉 ($92)

菠菜南瓜蓉鮮菌忌廉意粉 ($82)
sauce有南瓜香🎃 食落好creamy!
雖然係素 但係媽媽話食完都覺得飽既!

🌰栗子千層蛋糕 (+$25)
一邊食一邊數~~ 我地數到呢件蛋糕有15層!
餅皮煎得薄👍🏽 每層既cream都好平均!
仲有些少既栗子粒 我覺得似係現成即食個種既栗子!
如果係用糖溏栗子就好喇 不過應該就唔係咁既價錢🤣

總括黎講💁🏽‍♀️
呢度既menu大部分既菜式個名都咁短 岩哂食意粉鍾意多料既人士😛
叫左三碟意粉 夾都冇夾過 三碟都有菇🍄
所以真係幾推介俾菇控x意粉控!

2020-05-15 737 瀏覽
同朋友路過,比照片上的窩夫吸引,入到去果然沒有另我們失望⋯⋯窩夫外脆內軟,口感好好,配上石唚板街朱古力雪糕♥️正👍外表已經好吸引👍👍好好食蜜糖雞翼味道惹味👍小食上有各式唔同美食,蕃薯條好香口👍配上德國腸一流👍豬肋骨又唔會好干身👍👍👍值得再回頭去試其他款式👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍😝環境舒服,每張枱會保持距離⋯⋯菜式款式也比較多選擇👍👍食得放心👍職員態度有禮👍服務親切👍👍
2020-05-12 526 瀏覽
I order the Croissant with honey on top, ice cream and creamy beside. This was very delicious. The honey on top with the Croissant is perfect match. Crispy and soft. You can have two textures in same time. This is totally can go try again. My friend order a cup of cappuccino. The taste is ok. On top with foamed mike. We also order one waffle with honey. The proportion is very big. It enough for two people use. The taste is great. But I still prefer the croissant with honey. It cost us HKD 140, n
We also order one waffle with honey. The proportion is very big. It enough for two people use. The taste is great. But I still prefer the croissant with honey. It cost us HKD 140, not expensive. I suggest to try. And I will go again anyway 😁
2020-05-05
  • Honey  croissant
2020-05-02 538 瀏覽
之前來過吃下午茶SET,超高質又好味,迢次就再次來到晚餐可以單點或是點套餐,還有是日廚師推薦。地方環境寧靜舒服,會提供免費薄荷水。南瓜黑松露湯(+HKD12),南瓜味道不重,味道一般,加上黑松露作點綴,顯得高貴,這是廚師推薦之一。香煎虎蝦配黑松露鮮燴飯(HKD148),原本以為虎蝦是整隻,沒想到是變成絲狀,沒有吃到虎蝦本身鮮味。味道覺得有點失望,而且價錢比較偏高。加HKD25就可以有精選蛋糕,不是每天都一樣的,這天只有士多啤梨雪糕窩夫,份量同甜度不錯。飲品是什麼我忘記了,味道比較一般。最後小食拼盤,什麼都有,有番薯條、豬仔骨、腸和雞翼,番薯條感覺特別,番薯條重,另外腸和雞翼都夠入味,但豬仔骨就比單點的豬仔骨肉質沒咁口嫩。
之前來過吃下午茶SET,超高質又好味,迢次就再次來到晚餐
可以單點或是點套餐,還有是日廚師推薦。
地方環境寧靜舒服,會提供免費薄荷水。

味道覺得有點失望,而且價錢比較偏高。

飲品是什麼我忘記了,味道比較一般。

但豬仔骨就比單點的豬仔骨肉質沒咁口嫩。
  • 小食拼盤
2020-04-28 648 瀏覽
發現左沙田有一間環境舒服而且好好味嘅下午茶。係喺希爾頓中心冒險樂園隔離👍🏻👍🏻👍🏻叫 Cafeholic 🥰今日我去食afternoon tea 👍🏻我叫咗依個香煎雞扒煎雙蛋厚多士配湯通粉😚😋 Macaroni in soup & Chicken Fillet, Eggs and Toast !!!!!!!! 都只係$44 ,另外再有+1服務費, 通粉幾好食,味道唔會太濃。有得揀太陽蛋/炒蛋,我揀咗炒蛋,炒蛋幾嫩滑,加少少黑椒都好好食。重點係佢個雞扒!個醬汁配雞扒好好味!雞扒亦都好嫩滑,肉質唔會太靭。呢個係餐牌~真心推薦大家嚟試吓~
發現左沙田有一間環境舒服而且好好味嘅下午茶。
我叫咗依個香煎雞扒煎雙蛋厚多士配湯通粉😚😋
呢個係餐牌~真心推薦大家嚟試吓~