2022-02-12 281 瀏覽
今年CNY 因為各種原因無咩要拜年,而係屋企食蘿蔔糕芋頭糕食得太多。所以搵咗一日去搵下有咩Cafe開,去食下西餐飲番杯咖啡。其實年初四已經有好多Cafe開咗,相比起平日都算冇咁多人,等咗一陣間就已經有位了。因為早餐喺屋企已經食咗三文魚,所以嚟到依度就冇叫佢哋signature嘅三文魚bagel,反而叫咗個mushroom egg bagel。整體都OK,係個啡菇比想像中細,好似係個Bagel 中間放咗一嚿冬菇一樣 😅。而飲品就叫咗我最鍾意嘅dirty,不過不失。
而飲品就叫咗我最鍾意嘅dirty,不過不失。
2022-02-04
2022-01-13 340 瀏覽
鍾意食bagel既人一定要黎呢間Café Sausalito試下😍之前就係因為見到好多人推薦佢地既牛肉bagel,比啲相吸引左黎試,試完之後果然冇令我失望!呢度既裝修係行工業水泥風,都幾特別,灰灰既牆身、細細既店面,無論食物定環境都好適合打卡!除左bagel之外,呢度仲有其他toast、沙律、意粉可以選擇,同埋呢度既咖啡好似都唔錯,見到佢地有好多款唔同產地既咖啡賣,對咖啡有啲研究既都可以黎試下。1️⃣芝士牛肉麵包團($68) Bagel係脆身既,口感煙韌帶嚼勁,面頭撒左啲芝麻,令佢更加香。Bagel上下兩塊都有芝士🧀️芝士味道好香濃但係唔膩,牛肉份量好多,係肥牛黎既,入面仲有啲洋蔥,味道有啲似平時日式汁燒牛肉既味道,醬油香再帶啲蜜糖香🤤好入味😋  2⃣️蘑菇熔岩($82)超多芝士🥰滿滿既熔岩芝士,芝士質感偏結身。上面有切片既蘑菇同埋火箭菜。多士烘得好脆身,切好之後一下掃落啲芝士到既時候有種食芝士火鍋既感覺🤭勁邪惡但係勁滿足😌不過食多左會感覺有少少單調有少少膩,同埋芝士食耐左之後會有啲擎住左。

1️⃣芝士牛肉麵包團($68)

芝士牛肉麵包團

2⃣️蘑菇熔岩($82)
蘑菇熔岩
蘑菇熔岩
2021-12-29 416 瀏覽
📍深水埗大南街201號地舖今日起身好想飲咖啡☕️所以就去咗試新野😂😂😂因為早幾日經過大南街見到一間幾特別嘅咖啡店😁😁😁上次見到超多人排隊🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️今日咁岩又放假決定去試吓。1) 牛油果忌廉芝士麵包圈🥯$62,超多牛油果🥑有半個😆😆😆最正就係個牛油果冧咗少少橄欖油帶出去超香甜嘅香味🤤🤤🤤個麵包圈toast底😋 脆卜卜 都幾好食。2) Ice Americano 咖啡☕️$42,冇乜咖啡味🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️個豆唔夠香😖😖CP值超低💸💸💸環境工業風咖啡小店一間,環境都乾淨,食物CP值高💪🏽💪🏽💪🏽不過咖啡真係有啲貴,😂😂😂經過唔使排隊都值得試嘅👍🏻👍🏻👍🏻
📍深水埗大南街201號地舖

牛油果忌廉芝士麵包圈
2021-12-29
牛油果忌廉芝士麵包圈
2021-12-11 497 瀏覽
深水埗文青街好多cafe, 但吾係間間都開得早。特別欣賞「早起鳥兒有蟲吃」的cafe,因為讓我有多些早餐選擇,雖然香港地道早餐係茶記,但總不能天天公仔麵嘛!講番Sausalito,簡單清新的室內裝潢,確實令人有好舒服既感覺。周未的第一餐,一定要好好安排,周未只有48小時,當然係要令自己心情愉快的度過。今日食左個lava mushroom toast,好creamy易入口(也好heavy for a breakfast…but why not?) 雖然和我想像中有一塊大蘑菇有出入,但都啖啖菇。我貪心少少,如果可以加點堅果 可能口感更好。10點左右開始多人,餐廳內提供約20個位。駕車的朋友,大南街基本上全條街都係meter,不過就算早上7點幾黎都只得零星一兩個位,好多時都double park,建議黎兜個圈碰運氣,冇位再泊去隔離街,行幾步過黎都方便!

10點左右開始多人,餐廳內提供約20個位。
Lava  mushroom  toast
Nomed Ethiopia
All  day  breakfast
Salmon  cream  cheese  bagal
2021-12-07 408 瀏覽
到大南街試新𝚌𝚊𝚏𝚎同時,都不要忘記這家開了一段時間的小小黃店𝚌𝚊𝚏𝚎,裝潢簡單舒服,食物質素非常高。 一家𝚌𝚊𝚏𝚎 新鮮期過後,仍有回頭客,才是一家𝚌𝚊𝚏𝚎成功之處,我想這家做到了,食物及飲品質素高質,店主服務態度也非常不錯。 芝士牛肉麵包圈 $𝟼𝟾 首先麵包烤得非常之香脆,切下去會有咔嚓一聲,麵包圈相當紮實 煙韌,包面的芝麻 為包增加了芝麻風味。 麵包圈滿滿的牛肉,真的有驚訝到,牛肉調味非常好,有微微辣味,相當惹味,而饀料有洋蔥粒,增加了口感。 店家用了不只一款芝士,誠意十足,有芝士的𝚖𝚘𝚛𝚗𝚒𝚗𝚐 是𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚘𝚛𝚗𝚒𝚗𝚐 🥰 最後,非常飽,份量十足。 “ 欣賞用心介紹咖啡☕️ ”很喜歡嘗試手沖咖啡,因為不同咖啡豆的製造過程 / 出產地等都會影響最後咖啡出來的味道。 店主會很貼心為你介紹所點選咖啡的特色和風味,而且準備了咖啡粉讓你聞一下濕香和乾香。喜歡店家的用心!𝙿𝚊𝚗𝚊𝚖𝚊 $𝟽𝟻 乾香 有木味,咖啡香非常香,比濕香更濃烈。店主說 這款會較𝚠𝚒𝚗𝚎𝚕𝚢, 會有花生風味,但又並不是平時吃到的花生味道,哈哈 我還在努力摸索中是什麼味道。不懂咖啡的我已盡力😂

芝士牛肉麵包圈 $𝟼𝟾

最後,非常飽,份量十足。

“ 欣賞用心介紹咖啡☕️ ”

𝙿𝚊𝚗𝚊𝚖𝚊 $𝟽𝟻
乾香 有木味,咖啡香非常香,比濕香更濃烈。

不懂咖啡的我已盡力😂

2021-12-05 252 瀏覽
今日去了深水埗買聖誕裝飾🎉🎊🌲,辦完後便去了之前bookmark的一間cafe休息一會兒。原來大南街開了很多特式店舖,還有頗多Cafe添。約3點來到不用排隊,馬上有位👍🏻此店沒有特別的裝修,枱椅主要是用水松木做的。坐位空間雖小,但環境潔淨👌🏻在埸有兩枱人客都在吃tiramisu,那我也叫一件試試,甜味不會太重😚感覺份量比較大😉,mascarpone cheese非常軟滑😋,只是咖啡和酒味都不太突出;手指餅浸泡適宜👍🏻Flat White ☕️拉花好靚🥰,質感很順滑。一件cake🍰 加一杯咖啡☕️非常飽,十分滿足😘。

Flat White ☕️拉花好靚🥰,質感很順滑。
一件cake🍰 加一杯咖啡☕️非常飽,十分滿足😘。

2021-12-03
深水埗嘅文青cafe真係多到試都試唔晒😂今次🐠搵有bagel🥯食嘅Brunch醫肚仔👅#小胖遊深水埗🐠 —————————————————🔹Golden Gate Breakfast 🍽 $110放假緊係要食返個All Day Breakfast 補充元氣😆🥯Bagel無平日食開嘅咁有嚼勁,反而偏向鬆軟,再搽上onion sour cream 好正好香🥰🥚蛋炒得好滑,其他配菜腸仔、蘑菇、沙律都好食,但略嫌蘑菇比較多油(應該因為煙肉🥓) .🔹Salad Your Way🥗 $85自選2款Topping,揀咗三文魚🐟同蟹肉🦀擺盤好靚,3塊三文魚砌成一朵🌹蟹肉份量比想像中多,而且十分鮮甜(唯一不足咬到少少蟹殻) 沙律🥗用上黑醋汁等調味,十分light同無負擔,健康得黎又唔會好寡而且都算飽肚🙆🏻.🔹Iced Latte $46正常水準😂唔算好苦易入口☕️—————————————————🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌖🌑🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌘🌑🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌗🌑🥰舒適度:🌕🌕🌕🌗🌑👅再食指數:🌕🌕🌕🌑🌑.♟Overall♟行工業風Cafe,麻雀雖小但五臟俱全,食物同環境都相當唔錯🥰下次一定要再試埋
#小胖遊深水埗🐠
—————————————————
🔹Golden Gate Breakfast 🍽 $110

🔹Salad Your Way🥗 $85
自選2款Topping,揀咗三文魚🐟同蟹肉🦀
擺盤好靚,3塊三文魚砌成一朵🌹
蟹肉份量比想像中多,而且十分鮮甜
(唯一不足咬到少少蟹殻)
Salad  Your  Way

♟Overall♟
下次一定要再試埋爆芝士牛肉Bagel😆
Salad  Your  Way
2021-11-24 248 瀏覽
午餐時間都要等一陣先有位,但只有二人枱,而且都比較狹窄,舒適度一般。店員提醒用餐時間為90分鐘,但係我哋由坐低一刻計都係一個鐘就同我哋講夠鐘要走不過我哋都差唔多食完所以冇同佢爭拗,態度有待改善。無花果風乾火腿多士 - 無花果清甜,配Parma ham好match但個人認為都七十蚊一碟加d沙律菜都唔過分。牛油果bagel - 其實味道冇乜特別,牛油果都新鮮嘅,但性價比真係唔高。如果深水埗有咁多Cafe選擇,唔會特別選擇呢間食。
不過我哋都差唔多食完所以冇同佢爭拗,態度有待改善。

但個人認為都七十蚊一碟加d沙律菜都唔過分。

牛油果貝果包
2021-11-15
2021-11-21 214 瀏覽
深水埗大南街,曾經係一條冷清既布行批發街但經過慢慢演變,依家多左好多文青cafe 坐落依間Cafe Sausalito 都係比較多人讚賞周高質既小店店鋪走工業風,看似冇裝修既設計,卻又比到人一種藝術得黎又舒適既風格見到 「我地真係好撚鐘意香港」係會暗地加左分Lava Mushroom Toast👏🏽👏🏽👏🏽👏🏽依個對芝士控黎講,真心必推薦溶哂既芝士,配上外脆內軟既Toast,伴上Juicy 磨菇粒,非常邪惡但難忘!加上火箭菜,完美地中和左肥膩感覺。Bloody Mary shrimp pasta因為磨菇toast實在太好味,唔記我影意粉相蕃茄醬做得清新得黎,意粉又吸哂d味食食下,會食到好似黑椒既辣蝦亦做到爽口👍🏾👍🏾👍🏾Tiramisu依款蛋糕好多cafe都提供但做得好味既真係少之又少Cafe Sausalito 既Tiramisu 又係非常推介佢個樣好傳統,但食落口就會食到唔簡單唔會好甜,咖啡味又出,口感軟滑唔鐘意食甜品既我,食完一啖又一啖,好回味Mocha對於咖啡冇太大研究但依杯mocha 會飲到咖啡同奶同朱古力味都做到個平衡,亦唔會話好苦(本人好怕咖啡既苦)算係一杯中規中矩嘅mo
深水埗大南街,曾經係一條冷清既布行批發街
但經過慢慢演變,依家多左好多文青cafe 坐落
見到 「我地真係好撚鐘意香港」係會暗地加左分

Lava Mushroom Toast👏🏽👏🏽👏🏽👏🏽
依個對芝士控黎講,真心必推薦
加上火箭菜,完美地中和左肥膩感覺。

Bloody Mary shrimp pasta
因為磨菇toast實在太好味,唔記我影意粉相
蕃茄醬做得清新得黎,意粉又吸哂d味
食食下,會食到好似黑椒既辣
蝦亦做到爽口👍🏾👍🏾👍🏾

Tiramisu
依款蛋糕好多cafe都提供
但做得好味既真係少之又少
佢個樣好傳統,但食落口就會食到唔簡單
唔會好甜,咖啡味又出,口感軟滑
唔鐘意食甜品既我,食完一啖又一啖,好回味

Mocha
對於咖啡冇太大研究
算係一杯中規中矩嘅mocha

兩個人,總共食左HKD293
會再光顧既高質cafe❤️❤️❤️❤️❤️

2021-11-14 255 瀏覽
之前搵cafe既時候見到呢間開早上九點一早bookmark定💌 ✔諗住可以番工前chill一chill ☻。Cafe走文青風格帶點輕工業風當日早上10點到達但已經坐滿左8成♡爆芝牛肉包團($65)𝗣𝗶𝗹𝗹𝘆𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿芝士沒有爆滿🧀但芝士味幾香幾濃郁牛肉係半肥瘦而份量都幾多個汁調得幾好個味似日式壽喜燒咁咸咸甜甜牛肉邊位帶焦香口感幾豐富🤤♡蘑菇溶岩($82)𝙈𝙪𝙨𝙝𝙧𝙤𝙤𝙢 𝙇𝙖𝙫𝙖 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩顧明思意是溶岩既芝士醬🌋個畫面係幾震撼芝士溶岩真係帶流動性味道濃郁而creamy但食多左會有點膩因為味道太單一而磨菇份量好多蘑菇呈粒狀咬蘑仲有少少juicy 🍞而吐司烘得有點乾無外脆內軟既感覺♡𝗗𝗶𝗿𝘁𝘆($46)好鍾意dirty 既冷熱感☕️口感綿密而咖啡味濃郁Cafe係格局長條型而我坐中間走廊位置其實幾擠逼仲不斷有人來回經過食到一半發現有其他位置即刻同店員舉手示意調位🧏🏻‍♀️店員超nice幫我地搬野個感覺即刻舒服哂✌🏻

之前搵cafe既時候見到呢間開早上九點
一早bookmark定💌 ✔
諗住可以番工前chill一chill ☻

Cafe走文青風格帶點輕工業風
當日早上10點到達
但已經坐滿左8成

♡爆芝牛肉包團($65)
𝗣𝗶𝗹𝗹𝘆𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿
個味似日式壽喜燒咁咸咸甜甜
牛肉邊位帶焦香
口感幾豐富🤤
爆芝牛肉包團

♡蘑菇溶岩($82)
𝙈𝙪𝙨𝙝𝙧𝙤𝙤𝙢 𝙇𝙖𝙫𝙖 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩
咬蘑仲有少少juicy 🍞
而吐司烘得有點乾
無外脆內軟既感覺
蘑菇溶岩

♡𝗗𝗶𝗿𝘁𝘆($46)
好鍾意dirty 既冷熱感☕️

爆芝牛肉包團
Dirty
  • 芝士牛肉麵包圈
2021-11-06 292 瀏覽
今日專登去大南街cafe食個早餐,開始星期六嘅good morning ☀️我哋10點到,好好彩唔使等位。食早餐梗係揀all day breakfast (Golden Gate Breakfast)🤪同埋我哋叫咗爆芝牛肉麵包圈。前者係比較普通嘅all day breakfast,好食但唔係太多驚喜。反而係後者,芝士溶落去個bagel到,夾埋牛肉,超好食超滿足!😙嘢飲方面,叫左杯flat white,同埋honey lemon earl grey tea。 chill住過左一個上晝😆

• 芝士牛肉麵包圈
2021-10-30 290 瀏覽
每次到深水埗大南街,Cafe Sausalito門外總是企滿了排隊等位的食客,今日早上光顧,終於毋需等位,不過裏面座位已經坐了一半,足見咖啡店的人氣。我坐在面向後巷的座位,簡單看過餐牌就到Counter點餐。點餐後店員遞了一塊石造的代號牌,一會兒作識辨上菜。店員先捧過來的是Very Dirty,一杯咖啡雞尾酒,材料包括奶、咖啡酒、冷萃咖啡、自家製朱古力和糖漿。這杯雞尾酒酒味很清新,沒有Dirty一貫的奶味,不過是一款很舒服的消暑飲品。我另外點了芝士牛肉麵包圈,麵包圈上灑上黑芝麻,上碟是熱辣辣,烤得很鬆脆。夾著的肥牛好好食,醬料甜而不膩,加上芝士真是一流的配搭。Very Dirty $85Phillycheesy Steak Bagel 芝士牛肉麵包圈 $76🟡

Very Dirty

Very Dirty $85

🟡
Very Dirty
2021-10-29 220 瀏覽
平日嘅11點幾,唔係好多人,黎cafe嘆個早餐就最岩。唔洗等位,入到去搵個位坐低,睇完餐牌稔到食咩,就去水吧落單,餐具果啲都係要自己攞。叫左個all day breakfast,有炒蛋,炒磨菇,香腸,煙肉,沙律菜,仲有半個bagel。炒蛋嫩嫩的,炒磨菇同煙肉正正常常,香腸帶甜,有啲似蜜糖腸嘅味。而最好食我覺得係bagel,配返佢個牛油(加左檸檬汁同黑椒),好味,可惜只得半個bagel。Cold brew有酒味,帶微酸,少少回甘,順喉嘅。
Cold brew有酒味,帶微酸,少少回甘,順喉嘅。

2021-10-26 277 瀏覽
𝓔𝓷𝓳𝓸𝔂 𝓽𝓱𝓮 𝓶𝓸𝓶𝓮𝓷𝓽 𝓱𝓪𝓿𝓲𝓷𝓰 𝓒𝓱𝓮𝔀𝔂 𝓑𝓪𝓰𝓮𝓵-· Begal🥯係有嚼勁個種,煙煙韌韌朋友仔話唔夠上次咁重口味,因為無咁多醬汁,但我覺得剛剛好😮‍💨夾心住溶左的車打芝士🧀,prefect match🤞🐮牛肉係肥牛但不油膩,煮到收哂汁好入味,甜甜鹹鹹的洋蔥燒烤風味🍖肉量也剛剛好·多士是酸種麵包,皮硬中間軟,喜歡這獨有的咀嚼感的人會愛上🍞🥖配有火箭菜、松子、風乾火腿、鮮無花果𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 鮮奶咖啡($46)·咖啡味道應該係nutty base,低酸的,好香烘焙味咖啡☕️不過d冰好少又好快溶哂,可能關個日冷氣壞左事?😂😮‍💨𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲($46)& 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 朱古力咖啡 ($48)·木舌頭只係試左Latte,附圖供大家參考囉🙏🏻後感· 食物質素幾好,Begal好好食,唔伏呀👀💋Café有廁所提供比食客,而且樓底高無咩壓迫感,可以再翻兜☺️後感 💰⭐️⭐️⭐️⭐️ Cafe的價位normal🗺⭐️⭐️⭐️MTR行去都要10幾分鐘,略遠🍽⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Begal口感好好,下次想試埋其他菜式
芝士牛肉麵包圈

· Begal🥯係有嚼勁個種,煙煙韌韌
無花果風乾火腿多士

配有火箭菜、松子、風乾火腿、鮮無花果
鮮奶咖啡

𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 鮮奶咖啡($46)
不過d冰好少又好快溶哂,可能關個日冷氣壞左事?😂😮‍💨

𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲($46)& 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 朱古力咖啡 ($48)
·木舌頭只係試左Latte,附圖供大家參考囉🙏🏻

後感
· 食物質素幾好,Begal好好食,唔伏呀👀💋

後感
💰⭐️⭐️⭐️⭐️
Cafe的價位normal
🗺⭐️⭐️⭐️
MTR行去都要10幾分鐘,略遠
🍽⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Begal口感好好,下次想試埋其他菜式
鮮奶咖啡
2021-10-25 154 瀏覽
星期六一行五人去咗cafe Sausalito,叫咗All day breakfast 同煙三文魚酸忌廉牛油果bagel。 飲品係熱Cappuccino,一杯熱朱古力同蜂蜜檸檸伯爵茶。(飲品忘記咗影)食物好味,服務佳,飲品不過不失。間店舖好乾淨企離,我喜歡個廁所設計。 係店舖的中間,但溶入咗店舖當中中,無異味。👍🏻👍🏻
食物好味,服務佳,飲品不過不失。