2022-10-11 408 瀏覽
在深水埗,去名筆館買筆跟住肚餓就四圍搵附近嘅餐廳,見到呢間Cafe 裝修好工業風、就入咗去試下🤗估唔到十分之有驚喜,漢堡包非常之好食,入邊嘅肉加上佢嘅醬汁非常之Juicy!!🍔之後另外嗌咗個牛肉意粉🍝,十分之好食!!! 呢一個極力推介,隨便入一間Cafe食物質素都很高,仲好食過酒店嘅意粉!!今日冇事咖啡,因為兩點後飲咖啡或者茶會瞓唔着,下次去開深水埗一定會再來幫襯。呢間餐廳推薦👍🏻👍🏻👍🏻 好正!!

呢間餐廳推薦👍🏻👍🏻👍🏻 好正!!
  • 忌廉燒汁牛肉意粉
2022-10-03 360 瀏覽
平日下午大約兩點,不用排隊。Counter落單,等了大約15分鐘上pasta 。本身有點肚餓,覺得等得有點。不過上菜時,熱辣辣,應該係即叫即整👍🏻👍🏻👍🏻🦞龍蝦汁帶子蟹肉意粉 $168帶子煎得剛剛好,外邊香煎,內邊柔嫩😉蟹肉甜,龍蝦汁香。好食!😋份量多少少會更抵食。🥯芝士牛肉Bagel Bagel 外脆 。bbq sauce 同黑椒好野味。都算多肉,兩面各有一塊芝士🧀唯一略嫌焗得太熱,有點㷫,未能即時放入口食……🪟另外,環境是乾淨,枱比較細但同隔離枱尚有空間,唔迫。只是店舖有少少水泥風,店內對後巷那邊有窗,但你係唔會想望住條後巷食嘢……
平日下午大約兩點,不用排隊。
Counter落單,等了大約15分鐘上pasta 。

🦞 龍蝦汁帶子蟹肉意粉 🦞

🦞龍蝦汁帶子蟹肉意粉 $168
帶子煎得剛剛好,外邊香煎,內邊柔嫩😉
蟹肉甜,龍蝦汁香。好食!😋
份量多少少會更抵食。

芝士牛肉Bagel 🥯

🥯芝士牛肉Bagel
Bagel 外脆 。bbq sauce 同黑椒好野味。
都算多肉,兩面各有一塊芝士🧀
唯一略嫌焗得太熱,有點㷫,未能即時放入口食……

🪟
另外,環境是乾淨,枱比較細但同隔離枱尚有空間,唔迫。
🦞 龍蝦汁帶子蟹肉意粉 🦞
芝士牛肉Bagel 🥯
2022-09-29 301 瀏覽
宜家大南街好多高質cafe 今日就同朋友試下呢間可能落雨關係 星期六都唔洗排隊食左蘑菇熔岩 好多芝士 正😄但忌廉燒汁牛肉意粉就一般般個汁有少少奇怪🤔整體質素ok 下次可以再試其他野
宜家大南街好多高質cafe
今日就同朋友試下呢間
可能落雨關係 星期六都唔洗排隊
食左蘑菇熔岩 好多芝士 正😄
但忌廉燒汁牛肉意粉就一般般
個汁有少少奇怪🤔
整體質素ok 下次可以再試其他野
睇反呢間係大南街 首間cafe印象中好像黎過不過就無印象有寫過食既感想今次就為左試一下個tiramisu既😉tiramisu望落感受係挺身食落cream係有D張力個組合係 :咖啡粉,濕蛋糕➕cream,濕蛋糕dirty入口滑咖啡同奶味剛好無搶味咖啡亦吳會甘苦結: 個人真的覺得tiramisu係推介👍🏻因為吳會 太琳,蛋糕 又吳會 太濕$60又不算太貴👌🏻算係 個人排位第二位😉🎉#tiramisu#dirty#cafesausalito
睇反呢間係大南街 首間cafe
印象中好像黎過
不過就無印象有寫過食既感想
今次就為左試一下個tiramisu既😉

tiramisu
望落感受係挺身
食落cream係有D張力
個組合係 :
咖啡粉,濕蛋糕➕cream,濕蛋糕

dirty
入口滑
咖啡同奶味剛好
無搶味
咖啡亦吳會甘苦

結:
個人真的覺得tiramisu係推介👍🏻
因為吳會 太琳,蛋糕 又吳會 太濕
$60又不算太貴👌🏻
算係 個人排位第二位😉🎉

#tiramisu
#dirty
#cafesausalito
  • Dirty
  • Tiramisu
2022-09-04 465 瀏覽
Cafe的門牌只寫了一個S,行過左都唔知🤣店內枱與枱之間距離近,二人枱會比較細張,未必坐得好舒服🔆蘑菇熔岩$𝟠𝟡超多大大粒的蘑菇,結實有口感🤤菇控必食🍄熔岩芝士醬可以用黎沾菇同多士,但放涼一陣已顯稠身🔆忌廉燒汁牛肉意粉$𝟡𝟠 自家製的醬汁,味道甜甜地,唔會太膩。肥牛薄身質感軟嫩。又有好多火箭菜,好彩我係鍾意食😂🔆大紅袍熔岩芝士蛋糕$𝟝𝟡 面頭焦香,中間軟滑芝士味濃,大紅袍茶韻飄香,如果大件啲就好了🥹🔆Latte$𝟜𝟘🐰食物選擇唔多,但質素ok,沒有大驚喜但是預期中的味道,可惜是環境真的比較狹窄

🔆蘑菇熔岩$𝟠𝟡

Latte

🔆Latte$𝟜𝟘

忌廉燒汁牛肉意粉
2022-09-03 219 瀏覽
If you are a fan of pour over ☕️, you cannot miss out this café. Tried one of their signature beans from Nicaragua. It really comes with rich flavor like chocolate and rum.  My friend picked the coffee beans from Colombia,  it comes with a fruity taste mixed with pear, pineapple. To pair with the coffee, I have also ordered their black sesame roll cake. Other than coffee and cakes, they also serve with a variety of brunch to select with.
2022-09-03
  • pour over coffee
  • black sesame roll cake
2022-09-02 187 瀏覽
飲食記錄:SOE | Americano喺Sausalito可以咖啡可以揀嚟自哥倫比亞 / 埃塞俄比亞 / 巴西嘅SOE。朝早我已經飲咗相當fruity嘅埃塞俄比亞耶加雪夫嘅drip bag coffee,喺度食晏我就揀咗嚟自巴西嘅響尾蛇(Cascavel Vermelha)。相比Americano,我比較偏好質感豐厚少少嘅long black,所以問咗barista可唔可以整long black (menu無寫)。Barista話Sausalito嘅Americano係double shot,所以都類似long black💁🏻‍♂️☕️果然,我杯響尾蛇Americano質感豐厚順滑,聞落有朱古力味,微微帶香甜,餘韻帶榛子/杏仁嘅味道🤎牛油果煙三文魚忌廉芝士麵包圈聽朋友介紹Sausalito有Bagel食,就興致勃勃地舉腳讚成要嚟。但Bagel有啲令人失望,中文直譯「麵包圈」比較傳神😐係比較實少少嘅麵包質地😅搽咗忌廉芝士麵幾開胃~但煙三文魚無smoky嘅味道;沙律菜無咩菜味~成個包感覺好raw,雖然有汁、有cream cheese但好飲無咩調味,砌好就上得菜,但個包等咗我半個鐘🫠杯咖啡就住
飲食記錄:

SOE | Americano
Americano

牛油果煙三文魚忌廉芝士麵包圈
牛油果煙三文魚忌廉芝士麵包圈

成個包感覺好raw,雖然有汁、有cream cheese但好飲無咩調味,砌好就上得菜,但個包等咗我半個鐘🫠杯咖啡就住飲都飲咗一半,食得勁趕~唔建議返工過嚟食晏晝,嚟飲杯咖啡就非常推介👍🏻👍🏻👍🏻
2022-08-26
Americano
  • Americano (Cascavel Vermelha
  • Brazil)
2022-08-31 201 瀏覽
近年深水埗開咗唔少cafe,嚟到呢間工業風設計cafe,不防就去試下啦。上網睇有人話有厠所咪,可能安排坐近門口位置,相對通風唔覺有異味。想坐室外都有位提供野食有輕食亦都有意粉選擇。先來一杯Matcha Latte $42Cappuccino $40 咖啡豆係有少少偏苦Breakfast Art The Valley $112味道唔錯而且足料Mushroom Lava Toast $89滿滿的芝士就好似溶岩咁覆蓋住磨菇同埋麵包出乎意料好食
想坐室外都有位提供

野食有輕食亦都有意粉選擇。

先來一杯Matcha Latte $42

Cappuccino $40 咖啡豆係有少少偏苦

Breakfast Art The Valley $112
味道唔錯而且足料

Mushroom Lava Toast $89
滿滿的芝士就好似溶岩咁覆蓋住磨菇同埋麵包
出乎意料好食

• 蘑菇熔岩
🔅 Café Sausalito 🔅深水埗🔅cafe🔅夏日炎炎,再次去左深水埗chill~本身想去黃店名筆館 @muzepens 買份禮物俾朋友,點知揀左好耐都決定唔到,揀到攰攰地就去咗對面嘅Cafe休息吓🫣😅點知都幾有驚喜!我哋叫咗兩杯特飲,一杯係Very Dirty,咖啡酒,加Cold Brew,同牛奶~佢仲有自家製嘅朱古力醬~成杯嘢飲奶味好重,咖啡好香,超好飲!一睇就知道係會好易醉😂,因為真係太好飲另一杯係Flamingo,睇個樣都知道係西柚汁加咖啡,味道同甜度都調和得好好,推介🫶🏻今次冇試佢嘅食物,下次一定想試試餐廳位置擺設都好好,但係有位店員/老板娘(?)唔知點解成日好冇禮貌,睇都唔睇就話冇位,未飲完又會趕住收杯,少少辛苦😣Café Sausalito 網址: https://s.openrice.com/QrbS0XzQ100~uZ5MGAA地址: 深水埗大南街201號地舖電話: 36893292=====================#深水埗美食 #深水埗黃店 #深水埗cafe #深水埗 #cafe #香港cafe #cafehopping #shamshuipo
🔅 Café Sausalito 🔅深水埗🔅cafe🔅

今次冇試佢嘅食物,下次一定想試試

Café Sausalito

地址: 深水埗大南街201號地舖
電話: 36893292
=====================
#深水埗美食 #深水埗黃店 #深水埗cafe #深水埗 #cafe #香港cafe #cafehopping #shamshuipo #kazyyssp #kazyycafe #kazyycoffee #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkig #hkgirl
2022-08-29 103 瀏覽
星期日係深水埗可以嘆杯咖啡,傾下計,心情都好啲,呢間cafe係深水埗黎講位置比較多,係咁熱的天氣唔洗等位最好,呢度主打多士同bagel,不過都有意粉食,款式還可以,嗌左個牛肉意粉同芝士蘑菇多士,可以一試
星期五Happy Friday 要讓自己輕鬆一下,選擇了深水埗一間開了頗長時間的cafe。Cafe 雖然座位比較少,菜式也不多,但餐牌不定期更新,也有不少特色菜。🥗▫️蘑菇熔岩 $89🫠新菜式,十分適合打卡🤣。份量十足,真的像熔岩般,醬汁很多,但用淡忌廉調的汁有點膩。▫️All day breakfast 🍳 大南早餐 $112所有配料也是我喜歡的,有煙三文魚、bagel ,炒蛋等等☺️▫️Dirty ☕️ $46每次去cafe都忍不住試一試每一間店的dirty 會有什麼不一樣😆,看一看dirty的程度。真的每一間調出來都不一樣,無論視覺上或口感上。這杯dirty視覺上沒有很dirty,但冷熱的層次還是有的。🤭𝙫𝙖𝙡𝙪𝙚: 𝟴/𝟭𝟬𝙩𝙖𝙨𝙩𝙚: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬𝙚𝙣𝙫𝙞𝙧𝙤𝙣𝙢𝙚𝙣𝙩: 𝟳/𝟭𝟬

▫️蘑菇熔岩 $89🫠
大南早餐all  day  breakfast

▫️Dirty ☕️ $46

𝙫𝙖𝙡𝙪𝙚: 𝟴/𝟭𝟬
𝙩𝙖𝙨𝙩𝙚: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬
𝙚𝙣𝙫𝙞𝙧𝙤𝙣𝙢𝙚𝙣𝙩: 𝟳/𝟭𝟬
大南早餐all  day  breakfast
2022-07-28 290 瀏覽
天氣咁熱 要搵返間Cafe坐下成間Cafe鋪面窄長,位置唔算多,揀咗靠牆位置坐。呢度嘅裝修風格好raw,張凳係實木做好重,好符合嗰度風格。去到坐低,自己可以揀位,再出去cashier 落車。水同餐具可以自己拎。同朋友叫咗兩杯咖啡,一杯係Coffee Manic,另一杯係Dirty。咖啡味濃!仲有叫左一個pulled pork bagel。因為有菠蘿帶出咗好fresh ge感覺,再有黑椒手撕豬肉配bagel,感覺好夾!
天氣咁熱 要搵返間Cafe坐下

Dirty
Pulled  pork  bagel
2022-07-28
2022-06-06 520 瀏覽
正值周末,小店門口有人龍,排排下後面愈來愈多人,好彩唔算等好耐就有位。餐廳採用工業風設計,都幾有格調。半自助形式,先去收銀位置落單付款,再等食物送嚟。兩個人叫咗一個沙律同埋一個意粉,一人一杯飲品。沙律菜新鮮,牛油果配煙三文魚好好味。淨係望住朵煙三文魚玫瑰花都賞心悅目忌廉燒汁牛肉意粉整體係甜嘅,好啱我嘅口味,牛肉唔會太靭,而意粉就比較彈牙。份量兩個人share都適中。我叫咗Matcha latte,有拉花,茶味唔會太澀
兩個人叫咗一個沙律同埋一個意粉,一人一杯飲品。

份量兩個人share都適中。
Matcha  latte

我叫咗Matcha latte,有拉花,茶味唔會太澀

2022-05-07
  • 忌廉燒汁牛肉意粉
📍 Café Sausalito 🎗📍 深水埗 𝗦𝗵𝗮𝗺 𝗦𝗵𝘂𝗶 𝗣𝗼 • 大南街201號地舖〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-< Cafe Sausalito > is one of the many coffee shops in Sham Shui Po.But they've been around for quite some years, before newer coffee shops popped up around the area.-The shop is not very big so there is limited seating. There is often a queue outside the shop!Got lucky that we got their outdoor seats. It felt really nice enjoying meal time with friends there. Pets are also welcome!-They have quit
📍 Café Sausalito 🎗
They have quite an array of food options, even vegetarian ones.
Tried their [ Breakfast at the Valley ($112) ] and [ Mushroom lava toast (V) ($89) ] with a cup of flat white ($40). All tasted nice.
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
Cafe Sausalito》是深水埗的元祖級咖啡店
在這區還未變身成現在的文青打卡地點前,已經是咖啡愛好者的常到地
老實說,以前來這區的次數真的不多
因為咖啡店/特色小店才令大家有了來這裡的衝動,不知道是好是壞
這區咖啡店多提供飲料、輕食,而Cafe Sausalito有更多的食物選擇,例如全日早餐、意粉、貝果等
同時素食的選擇也不少
裝潢走工業水泥風
小小的,座位不多,所以繁忙時間要等一下位置
門口設室外座位,帶動物的朋友可以在這裡用餐喔
Flat white ($40)
Flat white

大南早餐 Breakfast at the Valley ($112)
大南早餐
全日早餐包括煙三文魚、貝果、德國香腸、蘑菇、炒蛋、沙拉菜等
這天煙三文魚售罄了,所以以牛油果取代
整體味道不錯,尤其是貝果,烤得香脆,非常可口

蘑菇熔岩 Mushroom lava toast ($89)
蘑菇熔岩
吐司烤得香脆,層層疊起,然後淋上蘑菇芝士醬,再放上火箭菜
一口吐司,一口蘑菇,一口芝士醬,感覺不會很膩

Menu:
大南早餐