2021-12-19 414 瀏覽
▪️All day breakfast - 黑松露炒蛋👍🏻個擺盤都ok,啱晒我哋打卡😍重松露香,炒蛋好滑,同重蛋味。沙津菜好新鮮爽口。dresser 酸酸地不過就同啲菜好夾好開胃😋牛油果多士整得好脆,牛油果好熟,完全冇牛油果嗰種草青味。👎🏻不過啲三文魚有少少乾同唔夠新鮮。份量唔多,價錢比較貴▪️熱朱古力with snoopy 拉花👍🏻拉花好靚,正常朱古力味,都幾濃郁講下環境!🌄一入到黎就見到呢間餐廳整體係復古風,有木製大枱,木凳 。啱曬食客可以喺嗰度溫書/工作,有足夠位置擺電腦同 notes,唔會迫🤓朝早同晏就就有一縷縷陽光射入嚟,啱曬想嘆個靚 tea嘅人,去到黃昏環境有少少昏暗,都幾有feel。嗰度嘅侍應都好nice,雖然menu係英文但有咩疑問店員都樂意解答。整體不錯,得閒經過呢頭又想搵地方唞下做下嘢,發下吽豆都係唔錯嘅選擇👍🏻
▪️All day breakfast - 黑松露炒蛋

👎🏻不過啲三文魚有少少乾同唔夠新鮮。份量唔多,價錢比較貴

▪️熱朱古力with snoopy 拉花
👍🏻拉花好靚,正常朱古力味,都幾濃郁

講下環境!🌄
一入到黎就見到呢間餐廳整體係復古風,有木製大枱,木凳 。

2020-11-25 940 瀏覽
lunch跟朋友一起來,2人各點了:一份沙律($88) 及一份all day breakfast($138)飲品是古力+抹茶的角落生物拉花($65)店內外裝修好靚,角落公仔好靚+用心飲品+食物味道不過不失唯份量較少,all day breakfast更無腸/火腿(貴過沙律也見不得豐富😅)打卡可以,再來不必(抱歉性價比實在太低🙈建議調整一下價錢或份量不然感覺有點難撑?見lunch time對面/附近店都滿座/排隊,這間就大把位…
lunch跟朋友一起來,2人各點了:
飲品是古力+抹茶的角落生物拉花($65)
店內外裝修好靚,角落公仔好靚+用心
飲品+食物味道不過不失
打卡可以,再來不必
(抱歉性價比實在太低🙈
建議調整一下價錢或份量不然感覺有點難撑?
2020-08-31 1220 瀏覽
之前一直都好想試呢間,但每次都見到好多人排隊,今次終於都試到啦!店舖設計有少少工業風,鍾意店員嘅工業風圍裙,店員個個都入型入格,!防疫措施都做得好好,入餐廳前會幫你全身噴咗酒精消毒先,入到去又會提你食嘢先除口罩。讚👍🏻。第一時間就係睇咗飲品先,因為佢啲飲品嘅造型真係好得意!我揀咗PEPE樣既Green tea latte😻!綠茶味超濃!濃到飲到最尾太漏頂唔順🤣!但係好飲既!呢款黑松露忌廉扁意大利粉驟眼望落好似好寡咁,但比我想像中好食,佢個忌廉汁一啲都唔漏,相反係有種好清香嘅味道,我覺得幾特別。黑松露都好夠味夠香!意粉都夠彈牙!唔錯!Benedict好高質,三文魚好香!一個人真係幾時都食唔哂🤣!好彩佢唔算好大份!唯一有意見既係我啲沙律菜可以多少少!就perfect💗!推介👍🏻

Green  Tea  Latte

Black  Truffle  Cream  Linguine

推介👍🏻

Green  Tea  Latte
  • Green Tea Latte
  • Black  Truffle  Linguine
A nice and small cafe located in Causeway. A place for relaxing.An officer welcome me and check blood pressure and spray sanitizer on me. Seems they set high hygiene measures. I have ordered Parma Ham Benedict and iced black coffee. The Benedict is yummy, sauce tastes very good, bread is a bit crispy!The only point to criticize is the wet black glove taking the thermometer on me, the same glove receiving cash and arranging stuff in the cafe!

Parma  Ham  Benedict
Parma  Ham  Benedict
Spicy Tuna & Japanese Clams Risotto個人比較少見到餐廳用辣吞拿魚碎煮意大利飯依個配搭,感覺都唔錯,幾夾。意大利飯會食到個人好膩好飽,但佢辣辣地都幾開胃。但為唔係好食得辣嘅朋友,可能略為辣咗少少,可能要諗下叫唔叫依個食了!分數:3.5/5Linguine Cabornara味道唔錯,做到Cabornara嘅香滑。個汁唔會太夾,有濕潤嘅意大利粉。分數:3.5/5Chocolate Brownie with ice cream依個甜品做到冰火交融嘅效果。Brownie 甜度適中,但我就覺得朱古力味唔夠濃郁。雪糕就冇乜特別,味道就係一般既雪糕🍦,奶味可以再濃郁一啲。分數: 3/5
分數:3.5/5

Linguine Cabornara
分數:3.5/5

分數: 3/5
2020-08-03 458 瀏覽
Most of the time there are people queuing outside ... I am lucky today that I am able to have a seat with no queuing time .Japanese clams Linguine (5/5)Surprisingly this dish is very nice . The sauce is extremely nice with heavy garlic taste! There are many clams which are very fresh !!! Classic benedict (4.5/5)Classic one is serving with salmon . The bread is crispy which is much appreciated! The egg, cheese and salmon are good but just not surprising. The salad.. a bit bitter...😬Iced lemon tea

Japanese clams Linguine (5/5)
Japanese  clams  linguine

Classic benedict (4.5/5)
Classic  eggs benedict

The salad.. a bit bitter...😬

Iced lemon tea
The tea taste is very light ...

Grapefruit Cocktail with Rum

I could not taste any Rum or Grapefruit taste...😣

Overall, the food is very good here
, especially pasta; the drinks... um,.. perhaps coffees are much better than lemon tea and cocktail 🤔
2020-07-25
Japanese  clams  linguine
Classic  eggs benedict
2020-07-19 394 瀏覽
Cafe R&C-咖啡店-可愛卡通圖案的拉花-打卡必備1️⃣Rose latte 🌹 HKD48味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️總分(overall):⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻係Hello Kitty 拉花,非常可愛!茶香加玫瑰嘅氣味簡直係絕配💓2️⃣Hojicha latte ☕️ HKD52味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️總分(overall):⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻 牛奶濃郁,焙茶味亦不苦澀,非常推介! ✅Cafe R&C (銅鑼灣)銅鑼灣希雲街22-24號地舖
Cafe R&C

味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️
份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️
總分(overall):⭐️⭐️⭐️⭐️
👍🏻 牛奶濃郁,焙茶味亦不苦澀,非常推介!

✅Cafe R&C (銅鑼灣)
銅鑼灣希雲街22-24號地舖
2020-07-19 323 瀏覽
叫左Grilled Chicken Avocado Sause Linguine ,$ 128 好Cream,好Juicy 既牛油果好味份量都好多  雞就不過不失喇唔算好好味Classic Eggs Benedic ,煙三文魚 , ok 啦  無乜特別  正常味道 Cake of the day 是Tiramisu , 無酒香的 ! 不太好食今餐最漰潰既就係.....咖啡拉花見到ig,好多圖都好靚 !仲話可以自已帶圖去畫 ,睇複習程度而訂價 問左牧羊女 $ 105而亞古獸係ig睇到鋪頭有畫過的 , 好靚一黎到.......我漰潰了 畫到好醜呀!!!!!!!!似鱷魚多D 喎完全兩回事 !  我相信呢間野每一次都會有...唔同職員畫的!睇畫功就知!!! 勁失望 !!!!真係要撞岩果日邊個畫我唔會再黎了 , 如果畫得靚 , $105蚊杯 ,係好值得!可惜唔係.......

好Cream,好Juicy 既牛油果

好味
份量都好多
 雞就不過不失喇
唔算好好味

無乜特別
 正常味道

今餐最漰潰既就係.....咖啡拉花

見到ig,好多圖都好靚 !

仲話可以自已帶圖去畫 ,
睇複習程度而訂價
 問左牧羊女 $ 105
而亞古獸係ig睇到鋪頭有畫過的 , 好靚
一黎到.......我漰潰了
 畫到好醜呀!!!!!!!!似鱷魚多D 喎
完全兩回事 !
 我相信呢間野每一次都會有...唔同職員畫的!
睇畫功就知!!!
勁失望 !!!!
真係要撞岩果日邊個畫

ig見到的亞古獸
黎到的...亞古獸
牧羊女
無言......
其實好幾年前已經比 @sleepless_cafernc 嘅卡通拉花吸引過,去過一次,但印象中少貴同埋食物普通,所以一直都冇再幫襯過~咁啱喺銅鑼灣食完lunch有少少時間想搵間cafe坐下,所以決定幫襯多次👅唔肯定其他位置有冇,但我哋坐嘅窗口位就有插頭,係到做嘢都幾舒服,唔會太過嘈~.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.5/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.5/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8.5/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.3/10回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.8/10 (會想試吓主食👅)🌟甜品同飲品都非常之有心思 • 質素中上 • 價錢偏貴• 可以book位✨.《𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝙁𝙧𝙚𝙣𝙘𝙝 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙄𝙘𝙚 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢》$72🌟7.8/10🌟呢個多士幾有驚喜,即叫即炸,口感一流!外層香脆,裏面口感亦都鬆軟。多士淡淡嘅奶香,再加埋味道都算香濃嘅朱古力雪糕,perfect😋不過份量偏細,比較適合一個人自己食🙊順帶一提,甜品可以寫字做birthday plate,係openrice見到畫得好靚,好有心思,如果同朋友慶祝生日
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.5/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.5/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8.5/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.3/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.8/10 (會想試吓主食👅)

順帶一提,甜品可以寫字做birthday plate,係openrice見到畫得好靚,好有心思,如果同朋友慶祝生日嘅話都係一個幾好嘅選擇🥳
𝙄𝙘𝙚 3𝘿 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚
𝙄𝙘𝙚 3𝘿 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚

《𝙄𝙘𝙚 3𝘿 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚》$62🌟7.2/10🌟
呢杯3D拉花比起正常卡通拉花貴$20㗎,不過一場嚟到點都要叫番杯打個卡嘅🙊飲都係一杯正常嘅iced latte,試一次,打次卡就多lu~

《𝙎𝙚𝙨𝙖𝙢𝙚 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚》$50🌟7.8/10🌟
呢度有多款non-coffee嘅latte揀,啱晒我呢啲唔鍾意飲咖啡嘅人!
幾鍾意呢一杯sesame latte,芝麻味香濃得來又會飲到淡淡嘅奶香。有時覺得如果濃郁到好似芝麻糊咁,咁我不如直接去食芝麻糊🤣
𝘾𝙖𝙛𝙚 𝙍 𝙖𝙣𝙙 𝘾
2020-07-06 276 瀏覽
見到朋友係Ig打卡有好靚同QQ既野飲先慕名而來 食過tea試一試佢順便打下卡 做下kol 去到岩岩好有位 就入左去首先講個環境 燈光 有feel 唔會太暗座位 舒服又唔會窄完全比到個休息既環境你好岩係 銅鑼灣行完街睇完戲去坐下食物 飲品方面叫左:連豬牛奶(士多啤梨味)超推介Pepe牛奶 (抹茶味)超精緻CarbonaraTiramisu 2杯牛奶賣相已經100分由熱到凍飲都唔會捨得飲最後走之前飲 凍左都好飲超推薦大家飲Carbonara 都有水準 意粉唔怕太硬太淋味道好濃厚好味Tiramisu 出奇地好食 有驚喜食完唔會有種好漏既感覺
見到朋友係Ig打卡

Tiramisu 出奇地好食 有驚喜
食完唔會有種好漏既感覺

2020-07-05
2020-07-06 189 瀏覽
💥Classic Eggs Benedict $118蛋控嘅我嚟到梗係食個egg benedict😍流心蛋生熟度啱啱好,切開嗰陣望住蛋液從蛋白薄膜般嘅外層流落muffin度真係好治癒💕美中不足係塊煙三文魚真係好咸🤢配埋無乜牛油香同檸檬香而只有咸味嘅荷蘭醬,連重口味人士都表示覺得好咸🙈反而個muffin就好重牛油味😍似係啱啱煎起,唔係擺咗好耐擺到韌嗰隻😚香脆可口之餘內裏亦保留鬆軟口感😋沙律比想像中多,所以呢個價錢其實算合理👍評分: 7.8/10 😍💥Honey Latte $45雖然佢話自己有蜜糖,但就唔係好飲得出蜜糖香🤔反而似落咗好多糖嘅latte🤣不過又唔會話甜到哽喉,可以接受😊咖啡普通,味淡而唔太苦澀,幾適合平時唔太飲咖啡嘅人😆不過鐘意享受咖啡香嘅就未必滿意啦🙈但我想講佢個拉花公仔真係好!得!意!!😍😍我本身以為佢會跟返menu個公仔,但原來唔係🤣不過唔緊要,呢隻熊仔都夠哂qq打卡一流💕💕評分: 7.3/10 😚我係平日大約4點幾去嘅,鋪頭差唔多滿座但出面無人等緊。店員亦無話有限時👍想坐多陣都無問題唔會催你走🙈但好搞笑嘅一樣野係店員唔催你亦都唔多會理你,唔會特別過嚟幫你收食完嘅野🤣
💥Classic Eggs Benedict $118
評分: 7.8/10 😍
Classic Eggs Benedict

💥Honey Latte $45
評分: 7.3/10 😚
Honey Latte

我係平日大約4點幾去嘅,鋪頭差唔多滿座但出面無人等緊。店員亦無話有限時👍想坐多陣都無問題唔會催你走🙈但好搞笑嘅一樣野係店員唔催你亦都唔多會理你,唔會特別過嚟幫你收食完嘅野🤣不過唔緊要啦,cafe都係hea下嘅地方啫😚👌

(感謝睇到呢度嘅你❤)

美味度👅: 7.5/10
性價比💕: 7.5/10
環境🏠: 7/10
服務🤵🏻: 6.5/10
人均消費: 約$150
Classic Eggs Benedict
Honey Latte
2020-06-24 369 瀏覽
黑洞無意中發掘到呢間cafe開到11/12點 行街行夜咗都有好嘢食😗原來就係上次介紹嗰間no boundary對面😯-🔸Classic Egg Benedict ($128)黑洞最愛嘅水波蛋😍咬開有蛋汁流出麵包口感似豬柳強個包🤣加埋煙三文魚同蛋黃醬 好食👍🏻-🔸All day breakfast($138)材料都係一般全日早餐有嘅嘢 但份量唔少黑洞要讚吓個炒滑蛋 入口好香黑松露味🤤生熟度拿捏得好✔️食落好滑身仲有牛油果多士 加分🥳-🔸Grilled Chicken Salad ($98)烤雞雞皮好脆 忍唔住食咗😛面頭仲有幾塊蒜蓉牛油多士 唔怕淨食沙律菜唔飽🤓-🔸焙茶鮮奶($52)介糖中嘅黑糖叫走甜 一樣咁好飲 😉店家用明治鮮奶 奶香味十足加埋極濃焙茶 正😍-🔸芝麻燕麥奶咖啡($5x)入口第一啖好香芝麻味飲真d就飲到咖啡 估唔到兩者出奇地夾😮有驚喜-P.s 餐廳低消每人一杯飲品⚠️
黑洞無意中發掘到呢間cafe

開到11/12點 行街行夜咗都有好嘢食😗
原來就係上次介紹嗰間no boundary對面😯
🔸Classic Egg Benedict ($128)

黑洞最愛嘅水波蛋😍咬開有蛋汁流出

麵包口感似豬柳強個包🤣
加埋煙三文魚同蛋黃醬 好食👍🏻
🔸All day breakfast($138)

材料都係一般全日早餐有嘅嘢 但份量唔少
黑洞要讚吓個炒滑蛋 入口好香黑松露味🤤

生熟度拿捏得好✔️食落好滑身
仲有牛油果多士 加分🥳
🔸Grilled Chicken Salad ($98)

烤雞雞皮好脆 忍唔住食咗😛
面頭仲有幾塊蒜蓉牛油多士
唔怕淨食沙律菜唔飽🤓
🔸焙茶鮮奶($52)

介糖中嘅黑糖叫走甜 一樣咁好飲 😉
店家用明治鮮奶 奶香味十足
加埋極濃焙茶 正😍
🔸芝麻燕麥奶咖啡($5x)

入口第一啖好香芝麻味
飲真d就飲到咖啡
估唔到兩者出奇地夾😮有驚喜
P.s 餐廳低消每人一杯飲品⚠️
2020-06-13 481 瀏覽
同朋友行行下街 想搵地方坐低飲杯野 傾下計 就搵到呢間黃店.飲杯野 食下薯條🍟環境唔算大 疫症期間有間板坐得都舒服 可以望下街景.Mocha Latte + Strawberry Latte兩杯都好靚 唔捨得飲味道正正常常 士多啤梨唔會太甜綠色果杯就啖啖地😅薯條就等多左一陣先到 不過傾傾下計時間過得快等一等薯條都okay既😉薯條都係正正常常既 配黑松露汁都幾好味
同朋友行行下街 想搵地方坐低

等一等薯條都okay既😉
薯條都係正正常常既 配黑松露汁都幾好味
下午茶
2020-05-26 753 瀏覽
依間cafe招牌卡通拉花,雖然價錢偏貴但幾特別畫得幾靚,值得一試!沙發仲有三隻pepe公仔🐸甜品亦好多款,如果想寫Happy Birthday字落甜品到記得最少四個鐘前訂呀!💛黃店認證:6.12、11.13罷市;fb貼文支持運動。.👓Pepe 抹茶 $65有抹茶/芝麻/咖啡揀。抹茶味濃,係比較甘苦果隻抹茶味,奶份量都多重奶味不過唔稀。依個價的確比較貴,圖案少單調起碼加番啲心心或者字!評分:7.5/10👓Mocha (龍貓) $48唔夠濃咖啡味,偏淡同稀,係靠個龍貓公仔拉分。不過其實應該叫芝麻黎襯返灰色龍貓🤣評分:7/10👓Tiramisu- Cake of the day $55另有杯裝住咖啡酒,如果你鍾意重咖啡味就建議落,因為真係好濃咖啡味;如果唔落就係就甘帶甜味。依個tiramisu偏挺身,cream cheese實正,底部食到明顯酒味。沈上可可粉同幾粒真咖啡豆。評分:7.5/10
💛黃店認證:6.12、11.13罷市;fb貼文支持運動。

👓Pepe 抹茶 $65
依個價的確比較貴,圖案少單調起碼加番啲心心或者字!
評分:7.5/10
👓Mocha (龍貓) $48
評分:7/10
評分:7.5/10

2020-05-20 733 瀏覽
返工咁辛苦梗係要食好西💛每星期一日同同事去食lunch大家都不約而同話想試呢間即刻book位第二日去~1230準時去到 職員先幫忙探熱再提供噴手💛最鐘意有lunch set~ 快靚正唔洗煩我叫左香辣蜆肉扁意粉意粉黎講都算辣,份量都足夠同事嗌左廚師是日精選佢都話好味😋最點晴梗係杯咖啡☕️ 有美美的畫花Lunch set可享半價加點唔係淨係樣靚 味道都好好建議繁忙時間一定要訂位小店位置唔多但幾舒服下次要再去試下牛油果意粉🍝
返工咁辛苦梗係要食好西💛
每星期一日同同事去食lunch
大家都不約而同話想試呢間
即刻book位第二日去~

1230準時去到 職員先幫忙探熱再提供噴手💛
最鐘意有lunch set~ 快靚正唔洗煩

我叫左香辣蜆肉扁意粉

意粉黎講都算辣,份量都足夠

同事嗌左廚師是日精選

佢都話好味😋