2023-09-11 13 瀏覽
葵涌廣場最近新開左唔少小店 而其中一間更加係賣西班牙油條😍 香港好少有外賣churros架 係附近返工同居住嘅朋友有口福了🥹 🍀夢幻新地杯 - 路飛的下午茶鍾意食玄米茶嘅我就揀左佢🤣 西班牙油條每日新鮮即炸🥨 炸完再晾乾停油半個鐘 做到外脆內軟嘅口感😚 咬完一啖油條 再食一啖雪糕🍦 甜膩感即刻大大減少 甜度恰到好處🥰 玄米茶雪糕味道香濃 加埋玄米茶果凍 脆米同埋糯米糍 增強口感層次感 好好食🤤🍀夢幻新地杯 - 卡西火的全日早餐話明全日早餐 梗係少不了有薯餅同煙肉脆脆啦🥓 另外仲有芝士脆片 材料好豐富😋 Bunny Churros嘅手作雪糕同出面吾同 並冇加到雞蛋🥚 而係用左Cream 煉奶 牛奶製作🥛 令雪糕可以易啲溶化 方便將西班牙油條點埋雪糕一齊食 相當細心🫣 而且有多種醬料都係自家製作架 依款新地杯用左鹹蛋醬 鹹蛋味道相當濃厚😳 一鹹一甜嘅配搭增添味道層次感🤩

🍀夢幻新地杯 - 路飛的下午茶
夢幻新地杯 - 路飛的下午茶

🍀夢幻新地杯 - 卡西火的全日早餐
夢幻新地杯 - 卡西火的全日早餐
夢幻新地杯 - 路飛的下午茶
夢幻新地杯 - 卡西火的全日早餐
2023-09-10 16 瀏覽
呢間小店走美式懷舊風格🇺🇸Churros食譜由自己改良🥨所有雪糕全人手手工製作,配搭多款配料、醬汁,創作六款屬於香港人口味嘅新地杯🍨💗王卡衛朱古力廠 ($48)朱古力雪糕特別加入法國Valrhona 85%朱古力碎,雪糕有少少冰粒造成雪芭感覺,加上85%黑朱古力醬令朱古力味更濃郁🍫重點嘅Churros外層金黃酥脆,內𥚃鬆軟帶少少煙韌🥨加埋法國Cocao Barry 薄脆片增加脆脆口感🍪最後以燒棉花糖同軟心布朗尼點綴💗白皇后夢想世界 ($48)玄米茶雪糕使用丸久小山園玄米茶製作,味道非常特別同清新🍃海鹽焦糖醬、海鹽焦糖脆脆、喜馬拉雅粉紅鹽做成鹹鹹甜甜嘅對比🥠煙韌糯米糍同脆脆Churros帶嚟雙重口感🍡特別加入杏仁粒增加口感🌰
Churros

💗王卡衛朱古力廠 ($48)
王卡衛朱古力廠

💗白皇后夢想世界 ($48)
白皇后夢想世界
Churros
王卡衛朱古力廠
白皇后夢想世界
葵廣有心用心經營的新店。 久違的葵廣掃街,當然要望望有無新店。今日經過見到一間Bunny Churros之前未見過。而我和朋友去西班牙時非常喜歡食的Churros。於是決定買黎食回憶當時。他們這間的Churros有別與之前食的,同老闆傾開計得知原來佢地都好鍾意食Churros,想打造一個屬於香港人的Churros體驗,所以就去咗西班牙取經,再返嚟不斷改良,成就今日六款屬於香港人嘅口味。經佢地改良的Churros,造成軟心的效果,外脆內軟,且不會太甜太膩。另外他們有著多款配料,醬汁和雪糕。大部分全都是他們人手製作。雪糕的口感亦經過不斷改良,造成一個近乎雪糕和雪芭的感覺。配合Churros 一齊食,成為最佳配搭。路飛的下午茶($55)淡淡清香的玄米茶雪糕,配上玄米茶凍、煙煙韌韌的糯米糍和脆卜卜的脆米和自家製的海鹽焦糖脆脆,配上由台灣製造的黑糖漿,口感豐富。小米狂想曲($55)雲呢拿手工雪糕兩大球,配上色彩繽紛,酸酸甜甜的雜莓粒和雜莓果醬,岩哂夏日炎炎的天氣,非常開胃。配上Lotus 焦糖脆餅和外脆內軟的churros ,味道和兔仔賣相都100分。
葵廣有心用心經營的新店。

久違的葵廣掃街,當然要望望有無新店。

另外他們有著多款配料,醬汁和雪糕。
大部分全都是他們人手製作。
雪糕的口感亦經過不斷改良,造成一個近乎雪糕和雪芭的感覺。
配合Churros 一齊食,成為最佳配搭。

路飛的下午茶($55)

小米狂想曲($55)
2023-09-10
  • 路飛的下午茶