2024-02-26 146 瀏覽
點咗外賣,係食過最冇誠意,最難食嘅pizza之一, 連芝士都未融都可以出。 而且蕃茄醬無味, 成件pizza好淡, 材料又少, 食咗兩件就掉咗, 真心真係好難食,好難食。。
同屋企人一齊去雞地搵食,我哋帶埋寵物,唔係間間都入得,而依間可以坐得舒服啲,亦可以帶寵物,所以揀左依間我哋三個人,叫左兩個set,追加兩個小食:烤半雞配沙律薯條、牛肉漢堡、蒸雜菜同埋香滑薯蓉餐湯湯比較濃厚,但係入面太多黑椒,飲落太辣口,亦蓋過原本湯嘅味道餐飲熱朱古力賣相唔錯,係比較細杯,味道偏甜。另外一杯餐飲叫左杯咖啡,超級苦🥲牛肉漢堡漢堡內嘅牛肉好juicy,塊扒仲係紅紅地,但一啲都唔un,好好味😋烤半雞配薯條🧐不過不失,肉質較「唉」,雞皮有印度香料嘅風味,幾香口,不過雞肉較淡,唔係好balance,如果能夠雞肉都入味會更加好香滑薯蓉👍🏻一般薯蓉味,個人覺得$18有啲貴,以為會大碟啲,薯蓉加蒸蔬菜$18就合理啲蒸蔬菜唔似蒸,似烚菜多啲,有少量黑椒。份量較少,都係嗰句,$18唔預計得咁少,薯蓉加蒸蔬菜$18就合理啲整體評價嗰日客人唔多,但等食物等左45分鐘,都有啲過分,加上食物唔係樣樣都好好味,所以覺得些少唔抵,但可以帶寵物,又加返分~如果再去,我諗淨係會叫牛肉漢堡,睇下仲會唔會試其他新野啦🙈

餐湯

餐飲熱朱古力

賣相唔錯,係比較細杯,味道偏甜。

另外一杯餐飲叫左杯咖啡,超級苦🥲

烤半雞配薯條🧐

香滑薯蓉👍🏻

蒸蔬菜

整體評價

烤半雞配薯條
烤半雞配薯條
⚓ SET DINNER $198- Daliy Soup  是日餐湯- Crab Meat Linguine  蟹肉意粉意粉表面鋪滿左蟹肉, 夾埋本身既醬汁, 食落滿滿既海鮮味⚓ Tacos (3 pcs) 墨西哥卷餅(手撕雞肉) $128雞肉醃到好惹味, 再加埋牛油果醬解膩, 係好好既配搭⚓ French Garlic Snail Fscargo 法式田螺 $128田螺夠晒大,隻隻都好飽滿⚓ Spaghetti Aglio Olio 香蒜意粉 $128呢個真心推薦, 因為小編都幾偏好食呢款意粉, 愈簡單就愈考功夫, 意粉乾濕度岩岩, 蒜既香味好出, 再加上有少少辣味, 完全吸引住小編⚓ Mixed Berries Smoothie 雜莓奶昔 $78⚓ Brooklyn IPA, USA $85~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍 Bistrocana地址:元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下18號舖※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
⚓ SET DINNER $198
- Daliy Soup  是日餐湯

- Crab Meat Linguine  蟹肉意粉
意粉表面鋪滿左蟹肉, 夾埋本身既醬汁, 食落滿滿既海鮮味

雞肉醃到好惹味, 再加埋牛油果醬解膩, 係好好既配搭

田螺夠晒大,隻隻都好飽滿

⚓ Brooklyn IPA, USA $85

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

📍 Bistrocana
地址:元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下18號舖

※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
  • Tacos
2023-07-26 273 瀏覽
天氣持續在極度炎熱🥵中,再到Bistrocana ,來個健康涼快午餐繼續叫了最愛的 vegan’s taco 🌮 上次食後報告提及,如taco有烘烤會更美味,今次真的有烘烤過😋証明食店有心🫶🏼做食物,所以值得多多支持呢😌加多份超健康的Quinoa salad 🥗 bowl ,單看價錢有點貴,但她們除了用上super food藜麥,還有澳州牛油果🥑、溏心蛋、較少食店會用上的蕃石榴子、不帶澀味有質素沙律菜,再配上像是他們自己調教出來,味道濃厚的芝麻醬,絕不輸某cafe店的能量碗,大家價錢相約,但Bistrocana 份量大多了,非常飽肚滿足,可以說對得起這個價錢小食當然是不能不叫我最愛的garlic fires 😆今次想吃甜品,就叫了她們頗受歡迎的tiramisu ,蛋糕正常地做到creamy 口感👍🏻手指餅充份吸收到濃郁的咖啡醇香,和甘濃的朱古力味不互相搶味,非常平衡,而且不甜膩💯😋$68大大件,足二人份量最後要說說她們沖調的咖啡,於我來說更勝連鎖cafe店的,之前嚐過cafe latte,咖啡豆不帶酸味,適合愛dark roast 的我,奶泡打得夠滑,但又不會遮蓋了咖啡醇香今次要了 更

Vegetarians Taco

Quinoa salad bowl

小食當然是不能不叫我最愛的garlic fires 😆

Tiramisu

今次要了 更濃郁的Flat white ,咖啡面層仍然有順滑奶泡😋再慢慢品下就嚐到Flat white 應有的咖啡濃郁醇厚👍🏻

還有,他們的咖啡杯保溫不錯!在冷空調下,咖啡也不會太快變得不溫不冷😌

Flat  White

光顧四次了,店員已經記得我們
態度親切♥️👍🏻
2023-07-25
Vegetarians Taco
Quinoa salad bowl
Tiramisu
Flat  White
2023-06-27 129 瀏覽
這法式小餐館剛開業不久,已經光顧一次,覺得食物可以,但又不算好吸引,就是沒有那種「一定有下次」的食後感天氣酷熱,下午想吃西餐又不想走遠,就二次光顧這小餐館,反正食物質素不差的今次食物竟然好對胃口😍前菜叫了Vegetarians taco $108~ 餡料用上牛油果蓉、粟米、紅椒、菇菌等⋯少少辛辣加上面層的白&黃蛋黃醬,絕配😋非常好吃,如果墨西哥餅有輕烤會更好吃叫了兩個午餐定食,包沙律或蘑菇湯和飲料炸魚薯條 $128 ~ 份量不少的魚柳😲炸得外皮香脆可口,魚肉嫩滑不失魚味😋好正宗的英式炸魚薯條👍🏻烤半雞薯條 $138 ~ 雞皮不是烤到脆口的,但皮薄入味,雞肉嫩口又鎖汁😋一定有下次😆再多叫一份蒜蓉炸薯條$108 ~上次廚房用蒜鹽來拌的,有點鹹,今次叫less salty ⋯今次有驚喜,廚房改用爆香的蒜蓉代替蒜鹽,好食到不得了🤤就算再飽也忍不住一口接一口KO它😆對小餐館的服務不會要求太高,舒服可以了😌⋯⋯但食物是即叫即做的,上菜需時,不趕時間,可以慢慢享受😎

今次食物竟然好對胃口😍

Vegetarian  taco

叫了兩個午餐定食,包沙律或蘑菇湯和飲料

炸魚薯條

炸魚薯條
烤半雞薯條
Garlic  Fires
2023-03-22 521 瀏覽
Bistroca的牛扒薯條非常美味。牛排煎得剛剛好,肉質鮮嫩多汁,口感十分豐富。薯條炸得金黃酥脆,非常美味,且份量十足。店內的氛圍非常溫馨,裝修簡約時尚,給人一種舒適的感覺。服務態度也非常友善周到。總體來說,Bistroca是一家值得一試的餐廳,無論是和朋友聚會還是與家人用餐,都是一個不錯的選擇。
2023-01-28 636 瀏覽
呢一日約左朋友一起午餐,朋友帶埋狗狗黎。於是決定 一齊試下呢間西餐廳。其實開業左好一段時間,不過一 直未試過,剛好今日朋友帶埋狗狗,我地選擇不多。正 好呢間餐廳未有人入坐,所以我地可以隨便選擇座位。 有狗狗當然坐室外了。餐廳亦有highchair 提供俾小朋 友用。是日星期六,我地見到有set lunch, 所以二話不 說每人選一款下單。下單既叔叔是外國人,要講英文呀 (或者this this this 都得既) set lunch 包括了餐湯或沙律,配一款主菜和餐飲。我們點了意粉(走辣),pizza, burger 和fish and chips 。 當中最推介的是pizza,薄批十分脆口,亦滿 佈芝士,食得好滿足。 burger, fish and chips 和意粉都是正常份量,味道不錯吧但唯一一個扣分位就是出餐比較慢,頭3個主菜 來到,差不多吃完才上了意粉(所以沒有拍照了) 所以如果是朋友聚會聊天的話(不趕時間),可以來試 一試這家餐廳

2022-12-11 510 瀏覽
同朋友食生日飯,見到環境不錯,座無虛席,之前喺赤柱已食過,覺得不錯,價錢合理頭盤有生蠔- 正常货,size 都唔細餐湯或沙律-餐湯個包比較硬主菜-蟹肉闊條麵- 份量不少,味道正常,有少少辣,不少蟹肉豬肋骨-份量不少配新鮮炸薯條,好味燒春雞-一般肉眼-最出色,全部人都話好食,性價比高 Tiramisu-味道剛剛好,不会太甜总括來說:可以再光顧,价格合理,服務可以,食物質素不錯,环境可以,有outdoor,可以帶犬兒一起去Dinner set都好抵食,希望餐牌可以不停轉換一下
頭盤有生蠔- 正常货,size 都唔細
餐湯或沙律-餐湯個包比較硬
主菜-蟹肉闊條麵- 份量不少,味道正常,有少少辣,不少蟹肉

豬肋骨-份量不少配新鮮炸薯條,好味

燒春雞-一般
肉眼-最出色,全部人都話好食,性價比高

Tiramisu-味道剛剛好,不会太甜

Dinner set都好抵食,希望餐牌可以不停轉換一下
蟹肉闊條麵
肉眼
燒春雞
豬肋骨
2022-12-10
蟹肉闊條麵
肉眼
豬肋骨
👌青口:味道不錯,但是很細隻啤酒:正常炸魚:表面香脆,內裏一pat pat🙅牛扒:好多筋沙律:菜乾生蠔:細隻、嫵媚、口感好差環境、服務、地理位置可以稱讚可能食午餐,質素比較差但是每位收費$500 ,性價比差
👌
青口:味道不錯,但是很細隻
啤酒:正常
炸魚:表面香脆,內裏一pat pat
🙅
牛扒:好多筋
沙律:菜乾
生蠔:細隻、嫵媚、口感好差

環境、服務、地理位置可以稱讚
可能食午餐,質素比較差

但是每位收費$500 ,性價比差
2022-10-29
2022-10-19 469 瀏覽
今日約咗屋企人,有大有細一齊去🥰一齊去元朗雞地食飯,原來嚟咗一間新開嘅西餐廳,又有墨西哥卷🌮️😍嘢食新鮮又大份,最緊要味道好正,特別英式炸魚柳薯條真係冇得頂,Pizza都唔錯,豬肋條好濃味仲飲咗幾杯啤酒🍻好過出九龍,香港食飯🤣環境舒服坐得舒服😊因為今次嗌得太多嘢食,太飽,食唔到佢哋有個朱古力慕絲,下次再嚟試吓先😁
英式炸魚柳配薯條
豬肋條配薯條沙律
墨西哥卷
2022-10-09 369 瀏覽
星期日晚路過見到佢有晚餐set入去試下,個餐有兩隻生蠔,餐湯或沙律,主菜,咖啡或茶,加$15仲有甜品,成餐飯都幾好食,牛扒唔錯,有肉味,叫七成熟都夠淋,黑松露蘑菇意大利飯,味道都唔錯夠熱,我最欣賞佢個甜品Tiramisu,食得出佢係自己整,好重咖啡味,啲cream都好呀,依家餐廳可以嚟多次。同埋佢個環境都唔錯,二人情侶Food貨可以坐近窗邊嗰個位,喺窗望出去個街景都幾得意,另外好多戶外位,見到唔少人都帶埋寵物嚟一齊食,成個氣氛環境都唔錯。

📍Bistrocana, Yuen Long到左每個星期五收工時間都會係Happy Hour🥳🥳所以今次經過鳳琴街附近好多餐廳。同時發現左間新開既西餐廳🍴 原本係赤柱都已經有一間,今次就選址係元朗開店📍Bistrocana 今次就係Set Dinner menu各揀兩個餐前菜會有1️⃣🌟4隻生蠔🦪 因為每揀1個set 就會有2隻, 如此類推不過唔知係咪新開既原因,佢唔好似出面餐廳咁會有冰底座住d生蠔🦪有小小扣左分但味道上都可以,生蠔上既海水同鹹味都係新鮮肯定唔係變左質但建議一上枱要即食之後仲揀左餐沙律🥗同餐湯2️⃣🌟沙律係煙鴨胸沙律沙律🥗裡面撈埋既醬汁唔算多、易入口3️⃣🌟餐湯都係忌廉蘑菇粟米🌽湯 夠creamy、有一塊小法包可以配湯一齊食、好味😋4️⃣🌟 牛肉墨西哥粟米片 (💰$128)餐廳提供左四款口味㨂左牛肉nachos 會見到牛肉條係面粟米片卜卜脆有牛油果🥑醬、sour cream、芝士成份熱辣辣食果陣會拉絲醬料成份唔太多唔會覺得好膩整體滿意5️⃣🌟 牛肉漢堡配薯條和沙律 (💰$198)Burger裡面個漢堡扒好juicy, 牛肉味好濃而薯條係原隻刨成條、好食唔會太鹹6️⃣🌟 10oz 美國西冷牛扒配
📍Bistrocana, Yuen Long

今次就係Set Dinner menu各揀兩個餐
前菜會有

1️⃣🌟4隻生蠔🦪
因為每揀1個set 就會有2隻, 如此類推
有小小扣左分
但味道上都可以,生蠔上既海水同鹹味都係新鮮
肯定唔係變左質
但建議一上枱要即食

之後仲揀左餐沙律🥗同餐湯
2️⃣🌟沙律係煙鴨胸沙律
沙律🥗裡面撈埋既醬汁唔算多、易入口
3️⃣🌟餐湯都係忌廉蘑菇粟米🌽湯
夠creamy、有一塊小法包可以配湯一齊食、好味😋

4️⃣🌟 牛肉墨西哥粟米片 (💰$128)
餐廳提供左四款口味
㨂左牛肉nachos
會見到牛肉條係面
粟米片卜卜脆
有牛油果🥑醬、sour cream、芝士成份
熱辣辣食果陣會拉絲
醬料成份唔太多唔會覺得好膩
整體滿意

5️⃣🌟 牛肉漢堡配薯條和沙律 (💰$198)
Burger裡面個漢堡扒好juicy, 牛肉味好濃
而薯條係原隻刨成條、好食唔會太鹹

6️⃣🌟 10oz 美國西冷牛扒配沙律和薯條 (💰$258)
個人食牛扒比較喜歡3成熟
覺得3成熟最能表現出一塊牛排🥩真正既風味
上枱果陣聞到陣陣既炭爐味、同睇到牛排上一條條既坑紋、汁濃味厚
沒有流出過多血水
食落去口感唔會太韌、鬆軟、唔多筋

7️⃣🌟Hoegaarden
無試到佢哋其他牌子既啤酒、
除左啤酒,佢地都有其他大酒可以試

8️⃣🌟凍檸檬茶 (跟餐免費)
糖水係另外上、茶底淡唔澀口

📍地址:元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下18號舖
☎️ 電話:27200122

#hkfoodie#foodie #hongkongner #hkfoodbloger #tst #hkfoodies #hkfoodblogger #hkig #hkfood #852 #晚餐 #香港好西推介 #黃色經濟圈 #香港美食 #元朗美食#元朗 #相機食先 #香港人 #香港 #吃貨情侶
2022-10-05 312 瀏覽
新開試下佢見晚晚都有7成入座,應該唔差。晚市套餐,有2隻蠔,我真係開眼界,平時都@$30叫左1份10oz牛,1份Ribs牛叫左5成,賣相唔錯,但全熟Ribs就正常發揮,因為係交貨野可以再去,試下其他意粉
新開試下佢

見晚晚都有7成入座,應該唔差。
晚市套餐,有2隻蠔,我真係開眼界,平時都@$30
生蠔

叫左1份10oz牛,1份Ribs
牛叫左5成,賣相唔錯,但全熟

Ribs就正常發揮,因為係交貨野

可以再去,試下其他意粉

牛扒

2022-09-26