朋友,我今次去咗間唔使check-in都食到嘅機場餐廳,起飛之前要搞掂個肚先得啫!一入去就點咗「The Notorious PIG」手撕豬肉漢堡,仲有薯仔條同埋蘋果薄荷檸檬水嚟解渴。開始嘛,個漢堡包真係好得嚟,炸豬皮咬落「卡滋卡滋」,簡直爽爆!豬肉嘅口感嘅話,話你知,真係滑溜溜嘅,一啖咬落去,「肉香四溢」,啲青蘋果絲添上嘅清新味道都令人耳目一新👍。至於甜薯條呢,就算冇畀啲廢話,質感正啦,軟綿綿又帶甜,食落嗌嘢喺度「嘆爽」!個蘋果薄荷檸檬水就更加「解渴醒神」,酸酸甜甜又帶點薄荷清香。整體嚟講,今次嘅美食之旅真係「物超所值」,即使唔係去旅行,黎呢度坐低食返餐都算得!👏🤤👌

2023-12-13 322 瀏覽
每次到機場吃飯, 除了CX的Lounge外, 最常光顧的就是Beef & Liberty. 相比起Food Court的公式化煮食, 這裡相對有心, 而且在中環蘭桂坊的分店結業後, 最方便而又常去的, 也許就是這一間分店. 漢堡包的價錢當然比其他店貴一點, 但某幾款有套餐價, 相對有吸引力. 甜薯條是我最喜歡的Sides, 外皮香脆而內裡夠飽滿, 甜度自然, 配以蛋黃醬比起茄汁來得好, 至少不會蓋過本身的味道.可以配套餐的漢堡包, 有最基本的牛肉漢堡和手撕豬肉漢堡. 漢堡扒以澳洲安格斯牛肉攪成, 肉香和肉汁豐富, 口感偏淋而纖維感不高, 容易入口而又會令人討厭. 後者的醬汁酸酸甜甜, 豬肉有咬感, 但是不會過韌, 用生菜鋪在底, 再夾着麵包, 配搭舒服. 麵包軟熟但不會因為醬汁而糊化, 份量可以一手抓住, 平衡度做得剛剛好.

2023-09-24 351 瀏覽
諗上機之前去左呢間食個tea 機場canteen 閑閑地都要百幾蚊 不如正正經經食個靚burger主菜:hamburger叫左個基本漢堡包再加左薯條 漢堡包雖然係細細個但牛肉勁厚勁多汁 再配上一d 菜同洋蔥 加多塊芝士 簡簡單單已經係最好味同滿足薯條都唔係特別多 但勝在即炸同埋厚切 點埋佢隻芝士醬汁 真係完美 飲品: 檸檬茶都係細細杯 正常 因為受傷 如果唔係叫杯beer 上機前飲 一定係好爽Tea 呢講大約200 蚊左右 應該比canteen 貴少少 但質素絕對有保證

主菜:hamburger

飲品: 檸檬茶

2023-07-17
2023-09-14 226 瀏覽
🐮𝔹𝕖𝕖𝕗 & 𝕃𝕚𝕓𝕖𝕣𝕥𝕪 🐮去機場 我通常都只係食呢間餐廳名字取靈感自"Let beef and liberty be my reward".🐮#hkbeeflover_burger🐮#hkbeeflover_機場• • • 🐮🐮評價🐮🐮芝士漢堡 $128Cheese包明顯用牛油烤過 亦非常鬆軟牛漢堡勁有牛味非常多汁而且肉質軟腍牛肉同包嘅比例亦控制得非常好 🐮滿分為5個emoji🐮評分也以性價比作衡量肉汁:💦💦💦💦💦牛味:🐮🐮🐮🐮🐮 • • •🐮女友總評分 🤎🤎🤎🤎🤎🐮男友總評分 🤎🤎🤎🤎🤎🐮Beef & Liberty赤鱲角暢達路1號香港國際機場機場客運大樓(禁區) 第7層離港層東大堂7E138號舖
🐮𝔹𝕖𝕖𝕗 & 𝕃𝕚𝕓𝕖𝕣𝕥𝕪 🐮

🤎🤎🤎🤎🤎

🐮Beef & Liberty

Cheese 芝士漢堡
  • cheese
最近有無去旅行呢?上飛機前在香港機場食咩好?如果想坐得舒服又有飛機睇,可以在這間吃純素漢堡,餐牌上有一款Falafel素漢堡,加錢可以轉粉紅色純素麵包和 Impossible burger,亦可以叫套餐配埋薯條和汽水。下次出門前唔驚無野食。餐廳位於機場離港層東大堂,話說中間有一大堆鋪位圍晒板,一下子找不到嚇一嚇,所以還健在啦。入面座位蠻多,早左去機場可以慢慢坐。入面窗邊可以望到飛機。除了純素漢堡,餐牌上也有其他素食選擇。Falafel Burger HK$115 (換紅菜頭純素麵包 +HK$5) / 蕃薯條 HK$45Beef & Liberty 有個素食姊妹品牌叫 Leaves & Liberty,有一系列素食漢堡,不過宜家已經無獨立餐廳,只在 Beef & Liberty 吃到。漢堡包望落比較簡單,中間塊鷹咀豆泥扒偏軟身,食到一半已經爛晒,味道就幾好嘅。蕃薯條都好食,個辣辣地的醬尤其惹味,檯面樽英國茄汁亦係純素。
入面座位蠻多,早左去機場可以慢慢坐。
入面窗邊可以望到飛機。
除了純素漢堡,餐牌上也有其他素食選擇。
2023-08-31
2023-06-07 361 瀏覽
上機前仲有啲時間就諗住搵間餐廳坐下,識我嘅人都知道我係牛油果人🥑🥑,但竟然呢間餐廳有得食😍😍即刻嗌左個牛油果🥑酸種麵包🥯,同一杯咖啡☕️醒個神🙈yumyum🐖🐖
2023-04-29
2023-04-26 1037 瀏覽
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 Beef & Liberty 💥 疫情過後,大隻仔等左三年,終於可以去旅行嘞。🧳🧳今日介紹機場禁區內既一間餐廳,早上8點鐘,餐廳客人唔算太多,大概10枱客,客人群主要係外國人,佔8成,說話比較細聲,環境非常寧靜,而且座位闊落,坐得好舒適,餐廳播放住柔和音樂,望住停機坪,感覺好 chill ,好有旅行mood ,置身餐廳內,真係可以好好 relax 一下,而且價錢合理,係等朋友,等飛機既好好選擇。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般/正常1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 All Day Set - $139(另加一服務費)Notorious Pig Burger + Fries + Coke 😋😋 Notorious Pig Burger Burger bun 有烘過,少少脆身,麵包軟熟。豬絲用上燒豬仔骨 pork ribs既B B Q汁炆煮,非常入味,以豬絲來講,唔算乾柴,而且每條豬絲都好幼細,充滿BBQ汁,再加上 coleslaw,咬一
大隻仔今次覓食嘅店舖就係
💥 Beef & Liberty 💥

疫情過後,大隻仔等左三年,終於可以去旅行嘞。🧳🧳

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

🔥 All Day Set - $139(另加一服務費)
All Day Set - Notorious Pig Burger

😋😋 Notorious Pig Burger
Burger bun 有烘過,少少脆身,麵包軟熟。
豬絲用上燒豬仔骨 pork ribs既B B Q汁炆煮,非常入味,以豬絲來講,唔算乾柴,而且每條豬絲都好幼細,充滿BBQ汁,再加上 coleslaw,咬一啖爆晒汁,好 juicy。

😋😋 Fries
薯條係粗身薯條,唔會炸得過火,唔會好乾好硬,咬落仲食到薯仔肉。
份量好多,薯條倒出嚟,鋪滿整隻碟,食完真係好飽。還跟上醬汁,味道幾好食,大隻仔問 waiter 係乜醬汁,waiter 話係「secret sauce」😂😂,跟住大隻仔話味道似千島汁加左芥辣同辣椒,waiter 就話可以幫我入廚房問問廚師🤣🤣,不過大隻仔趕飛機關係,就冇再問落去。
Fries

😋😋 隨餐附送汽水一罐
Coke

2023-04-20
$153 (早餐)
Notorious Pig Burger
  • All  Day  Set  -  Notorious Pig Burger
2023-03-13 566 瀏覽
三年冇飛過了, 這個週末, 趁著有朋友在台北出差, 我快閃台北一轉,時間雖然短, 但都叫做坐下飛機, 叫做飛過啦。星期五晚放工後, 急急趕出機場, 為了要飛,中午連Lunch都skip了, 把手頭工作先完成,才玩得安心。機場有點陌生, 但搵食最重要,因為餓左一日了,過了海關,一眼喵到這餐廳,還是吃漢堡的,就是你了。點 了份Bacon Cheese, with Liberty Fries, 叫了杯Moozen IPA, 所有我喜愛我元素都在了, Good!餐廳對著停機坪,望著飛機行走等著食物,旅行感覺漸漸有實感。漢堡包送上, 個子不太大, 但看得出好味。首先包是鬆軟的, 塗了牛油輕輕烤過,很香。漢堡扒肉質軟嫩,多汁,有很香的牛肉味,配上melted cheese, 經典過經典嘅comfort food。現炸薯條,一定好味, 但最特別是他家的醬, 很香很惹味的。再跟一口門神啤酒,很爽的TGIF!

餐廳對著停機坪,望著飛機行走等著食物,旅行感覺漸漸有實感。

2023-03-10
2023-03-05 298 瀏覽
Expensive food and drinksInattentive staffThe other outlets provide better value (such as the self service) or service
Expensive food and drinks
Inattentive staff
2020-04-07 1435 瀏覽
前排因為工作既關係小編有幸可以入到機場食lunch同事就介紹左小編去食呢間手打牛肉漢堡喇 🐃.雖然餐廳係機場入面但一到lunch 都爆滿職員又有, 旅客都有, 真係好受歡迎 😆.而小編因為lunch好早就閃左出去既關係所以唔係等左好耐位.1) 黑椒香濃漢堡 ℍ𝕂𝔻 𝟙𝟛𝟚入面有新鮮牛肉餅 🐃 黑胡椒 🧂 芝士 🧀 火煎菜 🥬 焦糖洋蔥 🍈細細個包入面仲有咁多料 😍😍牛肉餅因為係新鮮製, 所以可以簡幾多成熟小編就要左7成個包脆卜卜 😍漢堡黑胡椒味真係好重好濃, 濃到食落去你會覺得辣愈食愈辣, 愈食愈惹味 🤤🤤🤤焦糖洋蔥既量都好多, 洋蔥炒到淋晒吸收晒啲焦糖汁, 所以甜甜地配埋個牛肉餅食真係無得彈 🤤...小pop會繼續不停食食食,所以如果想得到更多似食資訊,請like & follow~😋
前排因為工作既關係
小編有幸可以入到機場食lunch
同事就介紹左小編去食呢間手打牛肉漢堡喇 🐃
雖然餐廳係機場入面
但一到lunch 都爆滿
職員又有, 旅客都有, 真係好受歡迎 😆
而小編因為lunch好早就閃左出去既關係
所以唔係等左好耐位
黑椒香濃漢堡
1) 黑椒香濃漢堡 ℍ𝕂𝔻 𝟙𝟛𝟚
細細個包入面仲有咁多料 😍😍
牛肉餅因為係新鮮製, 所以可以簡幾多成熟
小編就要左7成
個包脆卜卜 😍
漢堡黑胡椒味真係好重好濃, 濃到食落去你會覺得辣
愈食愈辣, 愈食愈惹味 🤤🤤🤤
焦糖洋蔥既量都好多, 洋蔥炒到淋晒
吸收晒啲焦糖汁, 所以甜甜地
配埋個牛肉餅食真係無得彈 🤤
黑椒香濃漢堡
2020-03-21 577 瀏覽
Beef & liberty叫左佢個burger配蕃薯條同 lemonade 個burger 都幾大份 個扒佢會問你想要幾成 唔錯 蕃薯條好好食 不過個醬我麻麻地但都幾好食杯lemonade好fresh🥰個甜品係milk tea creme brulee...呢個⋯我唔中意 太甜太茶 有d怪咁Staff講英文咁 好似去左旅行______________________________總結:⭐️⭐️⭐️⭐️ 推介味道:❤️❤️❤️❤️(有去旅行嘅感覺)份量:🍚🍚🍚(雞胃表示好大份好爽)環境:🍴🍴🍴🍴(like~)服務:💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻(幾好)價錢:💸💸💸(合理呀都 又夠食)推介食品:蕃薯條🥰
Beef & liberty

叫左佢個burger配蕃薯條同 lemonade

個burger 都幾大份 個扒佢會問你想要幾成 唔錯
蕃薯條好好食 不過個醬我麻麻地但都幾好食
杯lemonade好fresh🥰

Staff講英文咁 好似去左旅行
總結:⭐️⭐️⭐️⭐️ 推介

味道:❤️❤️❤️❤️
(有去旅行嘅感覺)
份量:🍚🍚🍚
(雞胃表示好大份好爽)
環境:🍴🍴🍴🍴
(like~)
服務:💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻
(幾好)
價錢:💸💸💸
(合理呀都 又夠食)

推介食品:
蕃薯條🥰
Hamburger
Milk  tea  creme brulee
Lemonade
Hamburger
Lemonade
2020-03-16 386 瀏覽
飛機delay左,好就係周圍搵下野食!禁區離港層新開咗好多食肆,多咗好多選擇,我哋睇中左西式嘅漢堡店,望落去環境清新,好似幾好坐,我哋就入咗去!可能疫情關係少咗人食野,所以幾安靜幾舒服我哋叫左個芝士漢堡配番薯條 芝士漢堡要左五成熟,岩岩好,肉汁都好夠!番薯條好好味,味道偏甜,不錯的!唯獨唔好既係一個長髮外籍女員工,黑口黑面的!服務態度真的不太好!但對隔離檯的外籍人士就好好笑容!有好唔舒服感覺。希望佢唔好忘記佢係在香港工作的😐
飛機delay左,好就係周圍搵下野食!
可能疫情關係少咗人食野,所以幾安靜幾舒服
我哋叫左個芝士漢堡配番薯條
芝士漢堡要左五成熟,岩岩好,肉汁都好夠!
番薯條好好味,味道偏甜,不錯的!
但對隔離檯的外籍人士就好好笑容!
有好唔舒服感覺。希望佢唔好忘記佢係在香港工作的😐
題外話/補充資料: Edit topic: 歧視港人burger店
素食嘅朋友黎到有多個選擇喇!!而對於非素食者亦都係一個驚喜🤪💚素肉漢堡扒其實我淨係試過beyond meat 不過嗰款明顯有啲乾 而且較淡味 唔算特別出色-✏️Hamburger ($109)🌱(+$20轉impossible meat)但今次用impossible meat嘅我覺得幾值得推介🤓!但講明先 素肉始終係素肉 如果你係期望佢可以食落同牛肉好似嘅話 我覺得你就會失望🤔不過我就自己當係新嘢嘗試 覺得味道認真唔錯😆佢比起beyondmeat嗰款漢堡扒更加厚切 口感更好 更滿足🤩而最重點係 佢呢款明顯juicy好多!!完全唔會乾 而且味道都較濃郁 食食下其實會食到豆乾豆皮嘅味 配合原本漢堡嘅生菜同洋蔥 burger黎講食落都幾清新嘅配搭🌱
✏️Hamburger ($109)
🌱(+$20轉impossible meat)

2020-02-17 254 瀏覽
推薦指數:🤩🤩🤩平時上機前都好趕,今日反而預早左到機場,早D入去睇下有咩好食!見到呢間餐廳好CHILL又唔會太逼,一於食佢啦!但其實LUNCH TIME都幾多人食~ 嗌左個豬肉絲BURGER 配SWEET POTATO CHIPS! 非常正呀~SWEET POTATO CHIPS厚切手指左右的粗幼度好有口感~而且味道好天然唔會好油膩!食落都算唔錯呀今次專登一試豬肉絲BURGER ~ 平時食BURGER通常都一定食牛肉芝士漢堡。今次一試特別~豬肉醃醬味道都幾特別,帶點酸酸味味,尚算開胃!就好似將豬肉絲成手絲感,配埋漢堡!不過我都係鐘意傳統的BEEF CHEESE BURGER多D  另外呢到的凍檸茶估唔到有驚喜~我一向鐘意茶底濃的檸茶!岩哂我口味的~
推薦指數:🤩🤩🤩

每次去機場,唔入lounge嘅唯一原因就係beer and liberty.佢嘅價位唔低,大概$200一個all day breakfast,但每個配菜都做得到位冇馬虎。面包夠新鮮,包皮夠脆口得來中間仲係軟身嘅。用嘅牛油亦係鮮牛油面唔係植物牛油煙肉同腸仔呢類嘅加工肉類最怕就係太咸,但呢度整得唔錯,腸仔有香草味中和👍🏼蔬菜方面有蕃茄仔,用嘅係進口圓身比較甜同薄皮嘅款,同大陸橢圓形嘅酸蕃茄真係好大分別!仲有長身版西蘭花,平時比較少見,會爽口d。焗菇嘅調味都做得唔錯👍🏼