2024-03-26 129 瀏覽
位於九龍尖沙咀梳士巴利道18號K11 MUSEA B1樓B104號舖的Arte by Padaria,主打精緻西式糕點及咖啡。筆者和朋友剛好在K11 MUSEA 逛街,所以點了幾件法式可頌夾心球。甜口味和鹹口味都有,價錢大約是$36至$38。兩件可頌夾心球用透明小盒子盛載,賣相十分精緻,仿如一件藝術品。Chocolate Madeleine & Hazelnut Sauce朱古力馬德蓮 及 榛子醬 - $36 (件)外層是鬆脆可頌酥皮,牛油的味道濃厚。裡面的則是軟綿綿的朱古力馬德蓮蛋糕,配上榛子醬。吃一口,仿如跳入了朱古力榛子海內暢泳。。Red Velvet & Almond (Special Edition)紅絲絨馬德蓮 及 杏仁 - $38(件)這款可頌球頗為有節日氣氛,輕輕咬一口,杏仁香甜的香氣彌漫在整個口腔內。一整件可頌球可以當一客滿足的下午茶,整個下午都能充滿幹勁地工作。Carbonara 卡邦尼 及 煙肉 (件) - $36 (件)筆者將這款卡邦尼可頌球放進微波爐,輕輕加熱三十秒,芝士和煙肉嘅香氣更為濃厚。芝士變得軟身,整體更加可口。店內的其他甜品,賣相也頗為精緻。精緻的

朱古力馬德蓮 及 榛子醬 - $36 (件)

紅絲絨馬德蓮 及 杏仁 - $38(件)

Carbonara
卡邦尼 及 煙肉 (件) - $36 (件)

店內的其他甜品,賣相也頗為精緻。

精緻的甜品大約為五十元一客。

2024-02-04
  • 法式可頌夾心球
  • 紅絲絨馬德蓮及杏仁-法式可頌球
2024-01-29 330 瀏覽
位於尖沙咀K11 Musea的法式甜品麵包店。早前看到有人分享這間新推出的法式可頌夾心球,圓碌碌的超級精緻,賣相非常吸引。於是和朋友在尖沙咀看完電影後,便決定去朝聖了。麵包店採用粉紅色的主色,加上牆上掛滿電影院風格的海報,主打電影院百老滙風,很有特色呢!法式可頌夾心球靈感源自新月型的傳統可頌,有鹹有甜,用於公司散水餅或節日送禮都十分合適;店員說將會搬遷至K11 Art Mall,有興趣的朋友去之前記得要先查詢店舖位置呀!⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆ ꙳ 日本綠茶及十勝紅豆口味꙳ 伯爵茶及芒果口味꙳ 紅絲絨馬德蓮及杏仁口味꙳ 蝦醬馬德蓮及肉鬆口味   ___⋆ ⋆ ___  ✿ 法式可頌夾心球系列可頌夾心球會用精緻的膠盒盛著,一盒兩件,包裝非常精美。拿上手後硬梆梆的,本來以為口感會如石頭般紮實;微微叮熱後,外層的可頌鬆脆煙韌,切開後層層的酥皮清晰可見,夾心的瑪德蓮蛋糕軟綿又香口,而且不同口味更會有不同的夾心餡料,軟滑細膩,口感層次豐富。.特別喜歡綠茶及十勝紅豆口味,清甜微甘,淡淡清香;而最有特色莫過於富有香港特色的蝦醬及肉鬆口味,本以為很不搭,但鹹香帶甜,香氣芳香,意
⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
꙳ 日本綠茶及十勝紅豆口味
꙳ 伯爵茶及芒果口味
꙳ 紅絲絨馬德蓮及杏仁口味
꙳ 蝦醬馬德蓮及肉鬆口味
  ___⋆ ⋆ ___
✿ 法式可頌夾心球系列
可頌夾心球會用精緻的膠盒盛著,一盒兩件,包裝非常精美。
特別喜歡綠茶及十勝紅豆口味,清甜微甘,淡淡清香;而最有特色莫過於富有香港特色的蝦醬及肉鬆口味,本以為很不搭,但鹹香帶甜,香氣芳香,意料之外的好吃呢!
2024-03-31 51 瀏覽
行行吓街見到呢間粉紅色嘅店舖,吸引咗我行過去睇吓究竟係賣咩,原來係賣可頌ball ball。見到個賣相又靚又吸引,攞上手又幾重喎!ball ball皮係用牛角包皮整,入面個餡會有好多唔同嘅味道可以選擇,如:日本抹茶馬德蓮&十勝紅豆粒、朱古力榛子脆脆醬。日本抹茶馬德蓮&十勝紅豆粒,食落去抹茶味好濃,而且馬徳蓮好鬆軟,少少甘味嘅抹茶配埋紅豆一齊食,好match😝朱古力榛子脆脆醬,第一啖咬落去嘅時候有啲個流心嘅醬流返出嚟,朱古力馬徳蓮面頭冇層朱古力醬包圍住,好味道食哂成個!
2024-03-25 49 瀏覽
K11 Musea 內裏有間粉紅色可愛的咖啡店櫥窗展放出多款甜品及撻點 另外有特色的可頌夾心球夾心球是創意甜品 有鬆脆多層的可頌酥皮內層是軟綿綿的馬德蓮蛋糕夾夾心鹹甜口味都有 十分罕見的配搭選擇了兩款回家當晚飯甜品紅絲絨馬德蓮配杏仁亮眼的紅絲絨可頌外層 配上香濃杏仁夾心平常我們通常吃紅絲絨蛋糕將紅絲絨的元素放在可頌上另外綠茶馬德蓮配十勝紅豆清香的綠茶 外層散發清香香氣十勝紅豆蓉細膩的口感 清甜的紅豆味有其他款式的小蛋糕及撻點 很適合當中午茶點及散水餅 俘虜女士們的內心
K11 Musea 內裏有間粉紅色可愛的咖啡店

十勝紅豆蓉細膩的口感 清甜的紅豆味

有其他款式的小蛋糕及撻點
很適合當中午茶點及散水餅 俘虜女士們的內心

2024-03-14 95 瀏覽
呢個咁可愛嘅圓形波波,其實係法式可頌夾心波結合由新月化成滿月嘅美觀外型、法式甜品簡單講,就係傳統可頌麵包改良版🤫撕開嘅時候鬆軟帶微微煙韌,裏面係餡料同軟綿綿嘅馬德蓮蛋糕                                                                一共有5️⃣款口味,有鹹甜選擇,其中紅絲絨配夾心杏仁更係限定口味,將杏仁整成醬,杏香味勁突出                                                                蝦醬係咁多款裏面最鍾意,鹹鹹香香咁食落好惹味
呢個咁可愛嘅圓形波波,其實係法式可頌夾心波
結合由新月化成滿月嘅美觀外型、法式甜品

簡單講,就係傳統可頌麵包改良版🤫
撕開嘅時候鬆軟帶微微煙韌,裏面係餡料同軟綿綿嘅馬德蓮蛋糕

蝦醬係咁多款裏面最鍾意,鹹鹹香香咁食落好惹味

2024-03-13 71 瀏覽
今日同朋友去左K11 Musea, 俾呢間粉紅色嘅Arte by Padaria 店舖忍住原來係賣牛角波波 , 賣相精緻, 口味獨特小店拎咗平時新月型嘅傳統可頌麵包做靈感, 同時混合世界各地唔同既法式甜品製成, 鹹/甜既口味都有, 啱晒做散水餅/ 節日送禮切開都幾有驚喜, 見到一層層嘅牛角酥皮蝦醬馬德蓮&肉鬆紅色嘅外表配搭蝦醬肉鬆,帶點鹹香味伯爵茶馬德蓮切開伯爵茶cream, 再加芒果, 味道清新日本綠茶馬德蓮& 十勝紅豆粒抹茶味香濃, 外層煙韌紅絲絨馬德蓮&杏仁餡料酸酸甜甜幾開胃
今日同朋友去左K11 Musea,
俾呢間粉紅色嘅Arte by Padaria 店舖忍住
原來係賣牛角波波 , 賣相精緻, 口味獨特

小店拎咗平時新月型嘅傳統可頌麵包做靈感,

切開都幾有驚喜, 見到一層層嘅牛角酥皮

蝦醬馬德蓮&肉鬆
紅色嘅外表配搭蝦醬肉鬆,帶點鹹香味
伯爵茶馬德蓮
切開伯爵茶cream, 再加芒果, 味道清新

日本綠茶馬德蓮& 十勝紅豆粒
抹茶味香濃, 外層煙韌

紅絲絨馬德蓮&杏仁
餡料酸酸甜甜幾開胃
2024-03-11 53 瀏覽
🎀ᴀʀᴛᴇ ʙʏ ᴘᴀᴅᴀʀɪᴀ這天在K11 MUSEA逛街發現有間蛋糕店幾吸睛以粉紅色和百老匯電影院做主題超有少女心驟眼一看原來售賣的蛋糕甜品也一樣精緻尤其是小店大力推廣的法式可頌夾心球好像一件藝術品見它這麼可愛買了幾個嚐嚐法式可頌夾心球共有六款口味有鹹亦有甜問過職員 原來夾心球的外層是酥皮牛角包裏面有各種口味的馬德蓮蛋糕及餡料外型很討好很像神秘的星球創意萬分小店現在做買三送一優惠每款售價$36這次品嚐了以下的口味:✩伯爵茶馬德蓮蛋糕配芒果🫖🥭✩蝦醬馬德蓮蛋糕配肉鬆🦐✩朱古力馬德蓮蛋糕配榛子夾心🍫✩日本綠茶馬德蓮蛋糕配十勝紅豆🍵🫘鬆脆的酥皮牛角包夾雜着軟綿綿的馬德蓮蛋糕再配上其他餡料如芒果醬、肉鬆、榛子醬、紅豆等一個甜品有三種層次其中蝦醬馬德蓮配肉鬆的口味有鹹香味幾有港式風情伯爵茶和芒果的口味相對是較清香朱古力榛子的口味稍為加熱令榛子醬更流心應該會更可口綠茶及紅豆永遠都是最佳拍檔聽說甜品店將來又會推出新口味下次買過做飯後甜品或散水餅都不錯呢😆*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*
🎀ᴀʀᴛᴇ ʙʏ ᴘᴀᴅᴀʀɪᴀ

✩日本綠茶馬德蓮蛋糕配十勝紅豆🍵🫘

鬆脆的酥皮牛角包
夾雜着軟綿綿的馬德蓮蛋糕
再配上其他餡料
如芒果醬、肉鬆、榛子醬、紅豆等
一個甜品有三種層次

聽說甜品店將來又會推出新口味
下次買過做飯後甜品或散水餅都不錯呢😆
*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*

2024-03-09 55 瀏覽
今日約左朋友去尖沙咀K11 Musea行街,經過有間好pink pink 既鋪頭, 好sharp , 吸引咗我行入去聽店員介紹靈感源自新月型嘅傳統可頌麵包結合由新月化成滿月嘅美觀外型、法式甜品MIX世界各地最誘人味道嘅結晶品見d甜品同麵包好有特色, 忍唔住即刻買黎試下Red Velvet & Almond紅絲絨馬德蓮&杏仁Chocolate Madeleine & Hazelnut Sauce朱古力馬德蓮&榛子醬Earl Grey Madeleine & Mango伯爵茶馬德蓮&芒果$36/pc, Buy 3 Get 1 Free咬落外層口感好煙韌,之後見到入面一層層蜂巢酥皮,好似牛角包咁,好驚喜呀!又靚又好味,好岩散水餅、節日送禮或者同閨蜜一齊享用嘅法式甜品首選店員仲話嚟緊會搬去K11 Art Mall

聽店員介紹
靈感源自新月型嘅傳統可頌麵包

見d甜品同麵包好有特色, 忍唔住即刻買黎試下

Red Velvet & Almond

店員仲話嚟緊會搬去K11 Art Mall
2024-03-03
下午茶
2024-03-08 31 瀏覽
今日行開K11,見到呢間d croissant波波紅紅綠綠咁成個Christmas ornament咁靚,忍不住買了波波攞上手都幾墜手,牛角包外層入面仲有Madeline,即係一件甜品等於兩件牛角包好香牛油味,烘熱之後食更正,更加食得出一層層既酥脆感!✨日本抹茶馬德蓮&十勝紅豆粒 馬德蓮鬆軟又好濃抹茶味,微甘再配上香甜紅豆粒,係皇牌組合!✨朱古力榛子脆脆醬朱古力馬德蓮既外圍包住一層厚厚既朱古力榛子醬,烘熱之後有流心效果✨紅絲絨馬德蓮&杏仁杏仁醬入面有d肉桂味,好有聖誕感覺✨蝦醬馬德蓮蛋糕配肉鬆以後會好奇怪啦,點知一試又幾夾喎!咸香既蝦醬肉鬆醒上甜甜既牛角包食落有驚喜!唔使一味食甜味蕾會好攰!而家仲做緊買三送一優惠!

✨日本抹茶馬德蓮&十勝紅豆粒
馬德蓮鬆軟又好濃抹茶味,微甘再配上香甜紅豆粒,係皇牌組合!
✨朱古力榛子脆脆醬

✨紅絲絨馬德蓮&杏仁
杏仁醬入面有d肉桂味,好有聖誕感覺
✨蝦醬馬德蓮蛋糕配肉鬆
唔使一味食甜味蕾會好攰!
而家仲做緊買三送一優惠!
牛角波
抹茶紅豆
紅絲絨
牛角波
抹茶紅豆
紅絲絨
2024-03-08 17 瀏覽
我覺得食野係一種享受❤️由其係食一啲外觀已經好精緻野就更加享受💜之前見到朋友去左K11 MUSEA依間歐式電影院百老匯風Arte by Padaria 食法式可頌夾心球 外型好特別 好似藝術品咁佢係結合左 酥脆牛角包外層 包住瑪德蓮蛋糕係由可頌麵包到拎靈感創造出黎嫁 非常特別口味方面 有咸有甜既配搭伯爵茶芒果 / 朱古力榛子脆脆醬 /日本抹茶瑪德蓮加十勝紅豆/ 紅絲絨加杏仁蛋糕加牛角包整體口感幾好 加上果醬或朱古力醬既配搭味道好夠 又可以增加濕潤感🫶🏻亦製造出三重層次的口感 👍咸味款式都好吸引 有卡邦尼同蝦醬馬德蓮蛋糕配肉鬆下次有機會再試下❤️仲要有節日限定 成日有新款 咁特別又有心思絕對啱晒用黎做散水餅、節日送禮或與閏蜜慢慢嘆🫶🏻
我覺得食野係一種享受❤️

蛋糕加牛角包整體口感幾好 加上果醬或朱古力醬既配搭
味道好夠 又可以增加濕潤感🫶🏻亦製造出三重層次的口感 👍

咸味款式都好吸引 有卡邦尼同蝦醬馬德蓮蛋糕配肉鬆
2024-03-07 18 瀏覽
K11 Musea有間粉紅coffee cake shop主推法式可頌夾心球😉個形狀有些少似星球🌍😇有幾種味道👅可選擇~而我今次選擇了2種味道😚日本綠茶馬德蓮@紅豆味夾心球濃厚綠茶的香氣味道,內部的夾心是紅豆餡有著滑順、甜美和豐富的口感😍咬一口好嚼勁😋朱古力馬德蓮@榛子醬結合了朱古力餡和榛子醬兩種口味😍朱古力提供了濃郁的巧克力風味,而榛子醬則帶來了豐富的榛子香氣和滑順的質地🙂兩種夾心球外觀上很精緻和增添視覺上的吸引力😍賣點~靈感源自新月型的傳統可頌麵包~可頌麵包是一種法式麵點,以其酥脆的外皮和柔軟的內部而聞名。這個靈感被轉化為一種全新的法式甜點,為傳統和創新帶來了結合🥰結合新月與滿月的美觀外型和世界各地美味的結晶~這款產品的外型以新月為基礎,經過改造成滿月形狀,呈現出獨特的美觀外觀。同時,它將法式甜點的精髓與來自世界各地的最誘人的味道結合在一起,創造出一種令人垂涎欲滴的結晶品🤪店舖以粉紅色為主題😍有個懷舊電影🎬場景打卡位😌好適合少女們打卡🥳

日本綠茶馬德蓮@紅豆味夾心球

朱古力馬德蓮@榛子醬

兩種夾心球外觀上很精緻和增添視覺上的吸引力😍

賣點~

2024-03-07
外賣自取
$30 (其他)
粉紅電影院風法式蛋糕甜品店🧁✨𝑨𝒓𝒕𝒆 𝑫𝒆 𝑷𝒂𝒅𝒂𝒓𝒊𝒂位於𝐊𝟏𝟏 𝑴𝒖𝒔𝒆𝒂 𝑳𝒂𝒃遠遠已經望到佢地幅粉紅色外牆😍鋪頭整體裝修以粉紅色為主+歐式電影院𝒔𝒕𝒚𝒍𝒆🎬處處都係打卡位📸 成間鋪超吸精💖一行埋去女女已經比鋪面圓碌碌既波波吸引左原來係佢地新推出既「法式可頌夾心球」🥯店員介紹呢個波波係可頌麵包既變奏版由新月🌙變成滿月🌕外型 結合世界各地既味道製造出三重層次口感既可頌夾心麵包球❣️𖤐鬆脆可頌酥皮|絕配夾心餡料|軟綿綿馬德蓮蛋糕𖤐味道有咸有甜 外型精緻 配撘出不一樣既甜品🍰我地買左𝟒個可頌球+𝟏塊朱古力曲奇🍪🤍港式情懷🇭🇰蝦醬瑪德蓮蛋糕配肉鬆🤍日本風情🇯🇵日本抹茶瑪德蓮配十勝紅豆粒🤍意式味道🇮🇹芝士蛋糕配粒粒卡邦尼煙肉🤍英式享受🇬🇧伯爵茶瑪德蓮蛋糕配芒果當中最驚喜係蝦醬肉鬆口味🤩!冇諗過會咁夾鹹香之中帶甜味 真係意料之外咁好食😋𝟒款夾心既瑪德蓮蛋糕都超軟綿~搭配不同夾心餡料口感層次豐富 絕對係下午茶/散水餅既不二之選🌟而朱古力🍪係比錢果陣女女一見到就揸住唔放話要🍫味勁重而且係軟曲奇難怪叫佢請一啖比我地食都好似攞佢命咁😂除左可頌球同曲奇佢地既蛋糕甜品都非常精緻✨以假亂真既造型如同藝術
粉紅電影院風法式蛋糕甜品店🧁✨

以假亂真既造型如同藝術品一樣💖
下次有朋友屋企人生日一定要試下🥰
法式可頌夾心球
伯爵茶芒果可頌球
今日同Mina爸剪完頭髮,途經K11商場見到裝修好Pink的Arte by Padaria,佢哋的皇牌產品牛角波,集美觀、美味於一身 ,視覺同味覺雙重享受😎即刻買嚟試下先😋仲有咸有甜可以選擇, 用嚟做散水餅、節日送禮或者送俾朋友,都好大方得體🥰今次選咗以下味道:🌟伯爵茶☕️馬德蓮配芒果🥭牛角波 香濃的伯爵茶☕️味,配上香甜的芒果粒,2者配搭好match,味道有驚喜,個人推介👍🌟朱古力🍫榛子脆脆醬牛角波 裏面有香濃的朱古力醬及朱古力脆脆,配埋鬆軟的牛角包皮,口感極佳又甜而不膩,Mina姐呢個朱古力控大愛之選🥰🌟紅絲絨馬德蓮&杏仁牛角波 杏仁味香濃,配紅絲絨口感層次極佳,酸酸甜甜好開胃。🌟日本綠茶馬德蓮蛋糕配十勝紅豆🫘牛角波 綠茶味🍵配紅豆蓉真係天作之合,清新又好味。
今日同Mina爸剪完頭髮,途經K11商場

今次選咗以下味道:
🌟伯爵茶☕️馬德蓮配芒果🥭牛角波

🌟朱古力🍫榛子脆脆醬牛角波
裏面有香濃的朱古力醬及朱古力脆脆,

🌟紅絲絨馬德蓮&杏仁牛角波
杏仁味香濃,配紅絲絨口感層次極佳,酸酸甜甜好開胃。

🌟日本綠茶馬德蓮蛋糕配十勝紅豆🫘牛角波
綠茶味🍵配紅豆蓉真係天作之合,清新又好味。

2024-03-05
外賣自取
打卡啦! K11 Musea 有新店打卡!行到去門口已經被粉紅色泡泡圍攻🫧🫧紅粉色為主調的外牆勁eye catchy 牆上掛著電影院風格嘅海報同餐牌有種歐式電影院百老匯嘅感覺K11 Musea Arte by Padaria 巧手製作 @artebypadaria 帶來全港首創!鹹甜點「藝術品」嘅法式可頌夾心球!我自己就覺得佢好似貓貓鍾意嘅冷球咁🧶傳統的可頌麵包似一輪新月令人最愛的是層層奶油酥皮Arte by Panaria 更帶來了香港人喜愛的港風口味!!!🧶原味蛋糕配夾心菠蘿🧶蝦醬蛋糕配夾心肉鬆🧶芝士蛋糕夾心配卡邦尼煙肉還有其他甜口味:🧶朱古力蛋糕配夾心榛子脆脆醬🧶伯爵茶蛋糕配夾心芒果🧶日本綠茶蛋糕配夾心十勝紅豆粒🧶紅絲絨蛋糕配夾心仁🧶玉桂蛋糕配夾心蘋果粒(節日限定)🧶XO 醬及鹹蛋等創新港式味道最後買左🧶日本綠茶蛋糕配夾心十勝紅豆粒🧶蝦醬蛋糕配夾心肉鬆🧶芝士蛋糕夾心配卡邦尼煙肉出面鬆脆煙韌 入面配搭蛋糕嘅軟滑細膩然後係唔同餡料嘅衝擊同口感😁今次去個陣🧶朱古力榛子脆脆無貨 我下次一定要再去試😤💪🏽鹹嘅甜嘅 都有得揀❤️散水餅/節日送禮/同閨蜜一齊享用嘅法式甜品首選📍︰尖沙咀梳士巴利道

打卡啦! K11 Musea 有新店打卡!
行到去門口已經被粉紅色泡泡圍攻🫧🫧
紅粉色為主調的外牆勁eye catchy
牆上掛著電影院風格嘅海報同餐牌
有種歐式電影院百老匯嘅感覺

@artebypadaria 帶來全港首創!
鹹甜點「藝術品」嘅法式可頌夾心球!
我自己就覺得佢好似貓貓鍾意嘅冷球咁🧶

🧶朱古力蛋糕配夾心榛子脆脆醬
🧶伯爵茶蛋糕配夾心芒果
🧶日本綠茶蛋糕配夾心十勝紅豆粒
🧶紅絲絨蛋糕配夾心仁
🧶玉桂蛋糕配夾心蘋果粒(節日限定)
🧶XO 醬及鹹蛋等創新港式味道

今次去個陣🧶朱古力榛子脆脆無貨
我下次一定要再去試😤💪🏽

鹹嘅甜嘅 都有得揀
❤️散水餅/節日送禮/同閨蜜一齊享用嘅法式甜品首選

📍︰尖沙咀梳士巴利道 18 號 K11 MUSEA B1 樓 B104 號舖
⏰營業時間 : 11am -7pm

#法式可頌夾心球 #法式可頌球 #鹹甜點藝術
2024-03-01
3 分鐘 (外賣自取)
工作關係間鐘會去K11 Musea,不過今日放工先至行下。見到間蛋糕店以粉紅色為主,美感足以俘虜各年齡層嘅女性🫢而吸引到我嘅係,外型新穎嘅法式可頌夾心球……咁得意嘅究竟係咩嚟呢?店員介紹話靈感源自新月型🌙,再結合由新月化成滿月🌝嘅法式甜品。總共有六款口味,鹹和甜都有得㨂。店員話嚟緊會搬去K11 Art Mall,大家要注意哦😉❤️我分別㨂咗三款唔同味,爵茶馬德蓮&芒果🥭、卡邦尼&煙肉🥓 、紅絲絨馬德蓮&杏仁可頌夾心球外邊係牛角包🥐質地,內裏包住唔同味嘅馬德蓮蛋糕和餡料。創意十足,包裝美觀、味道都唔錯!好啱做散水餅、節日送禮嘅甜品🎁
工作關係間鐘會去K11 Musea,不過今日放工先至行下。
見到間蛋糕店以粉紅色為主,美感足以俘虜各年齡層嘅女性🫢