2024-01-29 208 瀏覽
香脆炸雞牛油果吐司配薯條 睇張相同聽個名我都已經覺得勁吸引 又炸雞又薯條 傻咗😇🤣呢個等嘅時間有啲長 可能係即炸 亦可能係咁 所有野都新鮮熱辣卜卜脆 邪悪指數100%😆😛炸雞髀肉外脆內滑嫩嫩又juicy🥹咁正得唔得架😆🫶🏻出面啲醬係佢地自家製嘅微辣蛋黃醬 同伴唔食得辣 表示真係有啲辣🐒我食得辣就覺得ok幾惹味😆同伴話個吐司偏硬身但吸哂上面啲醬又係勁juicy😗🤓薯條就冇咩特別嘅 不過過足口癮同份量好夠😝.雞胸牛油果沙律 食咗咁邪惡嘅嘢食返個健康嘅中和少少😝無諗過個雞胸煎得幾好食😳個味道好好食又唔會好鞋🥹牛油果份量又係幾足料 以$88嚟講值過好多其他打卡用cafe🤫🤣.孜然炸雞 哈哈又係炸雞🤣上面仲扮晒野嗌咗個雞胸😂😂不過呢個好食 啲肉又係炸到好脆但又不失juicy🥹孜然味十足!一份有6-7件share幾好!😆.牛油果沙冰 呢杯牛油果好足料又唔甜!中意牛油果嘅朋友 推介啊🥰.PS 呢間cafe係pet friendly!!😆我入去食之前係門口玩咗一陣狗先入去 好cute cute🥰😆

牛油果沙冰
呢杯牛油果好足料又唔甜!中意牛油果嘅朋友 推介啊🥰
牛油果沙冰

2024-01-21 107 瀏覽
踏入這家餐廳,菜單上五光十色嘅美食已經令人眼花撩亂👀。首先,我揀咗一份冬陰功大蝦意粉來試試。湯底好夠味,冬陰功嘅香氣撲鼻而來,連我條舌頭都忍唔住要跳舞唔停🕺。意粉嘅口感剛剛好,夠彈性,加上啖啖肉嘅大蝦,每啖都食得好滿足。接住,當然要試下啲健康嘅選擇啦!牛油果雞胸沙律配檸檬醋汁,真係清新得滯。雞胸肉足夠juicy,同剛剛腍滑嘅牛油果一齊入口,爽口靚女feel爆燈💃!沙律醬汁醒胃酸酸地,整個人食完都覺得精神百倍。走過路過,唔好錯過呢家餐廳嘅美食!滿足嘅味蕾體驗,唔需要飛出國,坐落於我哋嘅大街小巷,已經足夠帶我哋環遊世界嘅味道。下次有機會,記得再黎揾佢哋啦!🌍✨

2024-01-07 96 瀏覽
哇,今次去到西貢呢家餐廳,正!嗰個ABLT toast食落去真係有層次感,番茄爆漿,新鮮得嚟,搭上滑嘟嘟嘅牛油果醬,幾啱口味,仲有個微微辛辣嘅洋蔥,真係幾開胃,食落去完全停唔到口!🥑 冬蔭功大蝦意粉就唔使提啦,啖啖意粉掛住濃郁嘅湯汁,辣度啱啱好,唔會嗌救命咁辣,個煎蝦又彈牙又香脆,好足味!再講講個沙冰,雜莓乳酪同牛油果味兩款都好正,雜莓酸酸甜甜,當個天氣熱嘅時候,真係飲一啖咁消暑得嚟提提神,解渴!🍧 嗌完街口又熱,即刻覺得舒爽哂!點可以少咗咖啡啦,個Cappuccino真係夠曬水準,奶泡幼滑,咖啡本身香濃得黎唔苦口,係即刻提提神嘅好選擇,我實會推介俾朋友。西貢呢邊散步打後,真係要過嚟感受下,同狗狗仔享受下這個悠閒嘅好地方!🐾

2023-11-01 227 瀏覽
飲開Americano嘅我,因為set lunch要加錢,所以飲咗Cold brew coffee🙀驚喜1️⃣!好喜歡呢款咖啡豆香👍🏻好正Tonic coffee,同款咖啡豆,加上本地湯力水,更加冇得輸!Lunch set係大蝦冬陰功意粉,非日本冬陰功調味,清新味道,獨特口味配搭,驚喜2️⃣檸檬撻,濃郁檸檬香味,表面有煙韌口感蛋白,驚喜3️⃣兩位女孩子,用心經營,一手包辦,人才正在此地,仲使乜四位搶!一再推介👍🏻俾心機,繼續努力!
檸檬撻,濃郁檸檬香味,表面有煙韌口感蛋白,驚喜3️⃣
一再推介👍🏻俾心機,繼續努力!
Tonic  coffee +  lemon  tart
Tonic  coffee +  lemon  tart
2023-08-30 217 瀏覽
又熱又曬最好就入餐飯休息下~今次呢間餐廳食物唔錯,而且有慢活氛圍❤️✨冬陰功大蝦意粉最愛意粉炒得乾身之餘,仲有少少汁!冬陰功味道唔算濃,唔辣,怕辣都可以試吓😋✨明太子薯條薯條好脆,明太子醬味道唔太濃,兩者好夾👍🏻✨伯爵茶麻糬卷蛋伯爵茶茶味好香,卷蛋不太甜,飯後加埋呢個甜品就剛好😙‼️西貢乾淨既廁所唔多,呢間餐廳有❤️另外,我懷疑呢間餐廳主打健康路線😂 食物比較清淡,適合關注健康人生👍🏻 我個人覺得唔錯~ ☺️
又熱又曬最好就入餐飯休息下~
今次呢間餐廳食物唔錯,而且有慢活氛圍❤️

✨冬陰功大蝦意粉

✨明太子薯條
薯條好脆,明太子醬味道唔太濃,兩者好夾👍🏻
明太子薯條

✨伯爵茶麻糬卷蛋
伯爵茶茶味好香,卷蛋不太甜,飯後加埋呢個甜品就剛好😙
伯爵茶麻糬卷蛋

‼️西貢乾淨既廁所唔多,呢間餐廳有❤️

另外,我懷疑呢間餐廳主打健康路線😂
食物比較清淡,適合關注健康人生👍🏻
我個人覺得唔錯~ ☺️
明太子薯條
2023-07-09 264 瀏覽
去到西貢依家新開咗好多cafe經過見呢間cafe好似幾光鮮又有半outdoor好似幾chill我地order咗兩個tea set 一個係lemon tart 另一個係柚子cheese cake另外再飲咗Americano, 個set 有包其他飲品加錢lemon tart 相對地較甜不過配Americano 飲係ok嘅個人喜歡柚子cheese cake多d味道清甜而且冇lemon tart咁甜坐下食下呢日黎唔算多人所以都幾好可以靜靜地休息下係幾寫意
去到西貢依家新開咗好多cafe
我地order咗兩個tea set

另外再飲咗Americano, 個set 有包
其他飲品加錢

坐下食下呢日黎唔算多人所以都幾好
可以靜靜地休息下
係幾寫意

2023-07-06 174 瀏覽
平日下午茶時段來到,店裏不算多人。靠窗的位置會優先給有寵物的客人。點了伯爵茶麻糬卷蛋和跟餐的Hot Americano。咖啡聞落都幾香,味道正常,不過感覺咖啡表面的油脂有點快消散。伯爵茶麻糬卷蛋有驚喜!卷蛋裏的忌廉有很濃厚的伯爵茶味,麻糬非常煙韌,口感很豐富,而且不會太甜。

點了伯爵茶麻糬卷蛋和跟餐的Hot Americano。

Americano

伯爵茶麻糬卷蛋有驚喜!

2023-06-24
下午茶
2023-06-19 162 瀏覽
嚟西貢梗係去玩水啦,玩完水咁攰就一定係搵間café chill下,食下野,補充返體力!今次嚟到arm coffee,都係求其喺街行過見到靚靚地又咁岩有位,就同friend 試下。麻辣雞堡配薯條味道okay,偏辣多過麻,薯條香脆。冬蔭公大蝦意粉就覺得個意粉淨係得辣味,反而冇咩冬蔭公味。焙茶Latte都okay~ 有得轉oat milk,焙茶都濃。三個人叫左三個main同三杯野飲,覺得食物野飲都okayyy ge,上菜速度都快。不過性價比一般,lunch都每人食左$220-

麻辣雞堡配薯條
味道okay,偏辣多過麻,薯條香脆。

冬蔭公大蝦意粉
就覺得個意粉淨係得辣味,反而冇咩冬蔭公味。

2023-06-17 146 瀏覽
西貢呢一間餐廳空間十足,狗仔仲可以坐出面☺️白色為主,用上淺木桌、椅,走簡約路線食物唔錯,好足材料▼・ᴥ・▼/𝐴𝐵𝐿𝑇 𝑡𝑜𝑎𝑠𝑡 $88番茄新鮮再搭配牛油果醬上面再加少許洋蔥,食落去口感Fresh! 非常開胃!/冬蔭功大蝦意粉 $128不會太辣,冬陰功味重,再加上兩隻大蝦。煎得非常香口香脆!/牛油果沙冰 $60/雜莓乳酪沙冰 $60夏天炎熱,沙冰簡直救了狗主們。個人比較喜歡雜莓,酸甜適中,相對比較解渴。
西貢呢一間餐廳
空間十足,狗仔仲可以坐出面☺️
白色為主,用上淺木桌、椅,走簡約路線

食物唔錯,好足材料
▼・ᴥ・▼
/𝐴𝐵𝐿𝑇 𝑡𝑜𝑎𝑠𝑡 $88
番茄新鮮再搭配牛油果醬
上面再加少許洋蔥,食落去口感Fresh! 非常開胃!

/冬蔭功大蝦意粉 $128
不會太辣,冬陰功味重,再加上兩隻大蝦。煎得非常香口香脆!

/牛油果沙冰 $60
/雜莓乳酪沙冰 $60
2023-06-16 88 瀏覽
走進西貢市場街的 Arm Coffee,柔和的燈光,木製的家具,洋溢着溫馨的感覺。不妨找一個靠街的窗邊位置,點上一杯冰咖啡,配著明太子薯條,好好感受西貢的慢節奏。Bask in the warm ambiance of Arm Coffee with a cup of refreshing iced black and mentaiko fries. What a perfect spot to unwind and enjoy the slow pace of Sai Kung.
明太子薯條 & 冰咖啡
冰咖啡
明太子薯條 & 冰咖啡
冰咖啡
2023-05-28 109 瀏覽
*近排天氣很好,放假去西貢行下chill下也不錯。那裏有不少文青咖啡小店,可以和朋友一邊閒聊一邊放鬆,而這次我們去了位於西貢市場街的Arm coffee☕️。小店以木調工業風裝修為主,店內座位較緊密,店外有兩個座位,位置較寬敞舒服。· 🥑香脆炸雞牛油果配酸種包/配薯條 · ✴️ 4.5 /5 ✴️炸雞外層香脆,肉嫩多汁,上面也淋有酸甜的醬汁,十分開胃解膩。下面配著半個牛油果,再配上烤焗過的酸種包,味道口感十分合襯! 旁邊薯條也很出色,炸至金黃色,外脆內軟,放置一段時間後還很有溫度。· 🖤北海道帶子黑松露意粉 · ✴️ 4.6 /5 ✴️黑松露與香煎帶子是不敗的配搭!帶子煎得剛剛好,意粉軟硬適中,每條都沾滿黑松露碎,淡淡大滿足。中間也夾雜著煎雜菌,令整碟主食層次更豐富。· 🥛焙茶奶昔 · ✴️ 4.9 /5 ✴️這個焙茶口味的奶昔很少見,當然要嘗試下。🤎焙茶味非常香濃,奶味也很香,不會過甜,質地偏向似沙冰。奶昔份量非常大杯,接近滿瀉,所以拿起的時候要小心點。· ☕️ Iced latte · ✴️ 4.7 /5 ✴️Iced latte是消暑提神人氣飲品,而作為咖啡店,所以這杯咖啡的品質也不錯。· ✨柚子芝

· 🖤北海道帶子黑松露意粉 · ✴️ 4.6 /5 ✴️

· 🥛焙茶奶昔 · ✴️ 4.9 /5 ✴️

· ✨柚子芝士蛋糕 · ✴️ 4 /5 ✴️

軟滑芝士蛋糕上面有一層薄薄的柚子醬,在酸酸甜甜的醬裏有柚子皮,添了苦澀的風味,中和了芝士蛋糕帶來的膩感。如果芝士蛋糕體的柚子香味更濃會更好味~
香脆炸雞牛油果配酸種包/配薯條
北海道帶子黑松露意粉
焙茶奶昔
柚子芝士蛋糕
週末到西貢行山前又來到市場街覓cafe,沒有事前計劃下隨意挑選了這間以水泥和木作主調的Arm Coffee吃brunch 🧗‍♀️🥪🍝ㅇ matcha latte (almond milk) 偏甜,沒有香濃的抹茶苦澀味,提供杏仁奶選擇值得一讚ㅇ hojicha latte (oat milk) 同樣偏甜,茶味不算濃ㅇ ABLT 三文治 酸種麵包烤得有點硬,切起上來有困難,牛油果剛好挺新鮮,但整體就是平平無奇的牛油果煙肉多士ㅇ 明太子意粉 明太子份量下得頗吝嗇,意粉一個字形容就是乾,可以說是一點醬汁也沒有的程度

ㅇ matcha latte (almond milk)
偏甜,沒有香濃的抹茶苦澀味,提供杏仁奶選擇值得一讚
ㅇ hojicha latte (oat milk)
同樣偏甜,茶味不算濃
hojicha latte (oat milk), matcha latte (almond milk)

ㅇ ABLT 三文治
ABLT 三文治

ㅇ 明太子意粉
明太子意粉
2023-01-28
  • matcha latte (almond milk)
just cafe hopping tingz at a new cozy & doggy-friendly place in saikung🤎 nothing would go wrong with avo x sourdough combo🫶🏼 the toast lived up my expectations but the portion could be a bit more generous🥹nice plating for the truffle pasta but personally prefer pasta with creamy sauce🤌🏼had a huge dilemma debating between matcha latte and iced latte with oatmilk, ended up choosing the one without caffeine🍵 西貢最近又開咗一間新嘅cafe梗係去試吓啦, semi-outdoor area 仲可以帶埋狗仔去一齊打卡, 佢哋嘅avo toast 比想像中好食 但份量偏細, 意粉擺盤幾靚 多啲

西貢最近又開咗一間新嘅cafe梗係去試吓啦, semi-outdoor area 仲可以帶埋狗仔去一齊打卡, 佢哋嘅avo toast 比想像中好食 但份量偏細, 意粉擺盤幾靚 多啲sauce會更加好食, 諗咗好耐應該叫matcha latte淨係 oat latte, 但最後都係揀咗前者

[𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮] ($88)
truffle sauce, mushroom

[𝗔𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼 𝗕𝗿𝘂𝘀𝗰𝗵𝗲𝘁𝘁𝗮 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁] ($88)
avocado, tomatoes, onions, basil, mint

[𝗠𝗲𝗻𝘁𝗮𝗶𝗸𝗼 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀] ($68)
mentaiko sauce, seaweed

[𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲] ($45)

[𝗔𝗺𝗲𝗿𝗶𝗰𝗮𝗻𝗼] ($38)

𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 : 7.8/10
𝗜𝗴-𝘄𝗼𝗿𝘁𝗵𝘆 : 8/10
𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 : 8/10
𝗔𝗺𝗯𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲 : 7/10
𝗣𝗿𝗶𝗰𝗲 : $150/ 𝗽𝗽
2023-03-18 123 瀏覽
今日朋友生日,特登西貢遊一日,周圍行搵間野傾下計。weekends經過成日見到好多人,今日平日少人,可以坐低食野。叫咗個帶子意粉同薯條,仲有long black同hojicha lattee!個味道好好!
2023-03-04 159 瀏覽
帶狗狗黎西貢玩完就到人類嘆下個悠閒下午茶!平日下午黎到好容易就可以坐倒出面呢個靚位,有好多地方比狗狗可以訓係度陪人類食下野,嘆下咖啡。坐出面會比張小木檯你擺食物,好有feel。我地傾計都傾左幾個鐘頭先離開,呢度好寫意。2隻狗狗攰都可以訓低,又可以睇住d人行黎行去唔會太悶,亦有行人過黎同狗狗打招呼,成個下奏都好開心。 食物方面,牛油果雞排配sourdough非常夾,個sourdough口感剛剛好。配埋Dirty咖啡少少濃,兩樣加埋好配搭。 一定會再帶狗狗黎!
帶狗狗黎西貢玩完就到人類嘆下個悠閒下午茶!

一定會再帶狗狗黎!

牛油果雞排Sourdough
2023-02-03