喺繁忙嘅工作日難得抽到時間比自己放鬆吓,享受一個coffee break☕️🥰 今日就去咗位於鰂魚涌近K11 Atelier嘅% Arabica 純白色嘅裝潢,令到一入到舖頭已經有一種放鬆嘅感覺😌.今日kuku飲嘅係Kyoto latte,原來京都拿鐵係由係京都嘅Arabica創造!一杯Espresso加上奶,再混合少少煉奶而成~ barista選用咗fruity嘅咖啡豆,所以飲落有果香之餘,亦有煉奶獨有嘅甜味🤍🤍
2023-06-06 386 瀏覽
要數香港最有名的% Arabica咖啡店,一定係堅尼地城海旁個間打卡+無敵海景分店,但估唔到鰂魚涌K11 ATELIER後面都開咗間分店,啱晒附近返工嘅打工仔買杯咖啡叉電🔋🔌 室內裝潢簡潔純白,好似一塵不染咁,望落去視覺上幾舒服。佢預咗做外賣咖啡即買即走,隨咗杯蓋紙巾區,同埋賣一啲咖啡周邊嘢之外,基本上係無位置比客人留係店內飲,要飲都要企係度飲,感覺仲唔方便。好在佢有兩三部磨豆機、咖啡機同時運作,效率都算快,同同事傾咗一陣就有咖啡飲嚕✨ 最鐘意佢嘅奶啡,牛奶打得好順滑,又有少少厚身,好怕飲到一啲好稀好薄身的奶啡,呢杯係有保證的,果然係國際牌子加持,水準唔錯。
Latte
2023-05-17
Latte
2023-04-17 243 瀏覽
好開心發現公司樓下有新的coffee shop % Arabica!作為沙田人o既我,真心覺得呢間野難遇到~Latte 泡沫厚實綿滑,我揀左nutty口味來試,香濃美味,高水準。店內打卡位很多,看似檯凳的白色“檯凳”原來係唔坐得的~杯墊是白色,可以用來畫畫,畫我最中意的miffy就最正啦,哈哈!Beautiful day, enjoy my day, 得閒再落來幫襯!
好開心發現公司樓下有新的coffee shop
% Arabica!
作為沙田人o既我,真心覺得呢間野難遇到~
店內打卡位很多,看似檯凳的白色“檯凳”原來係唔坐得的~
2023-04-17
紀念日
2023-04-07 146 瀏覽
又是找地方攝時間發現%Arabica!品牌進駐香港這麼久,分店也開那麼多,我竟然還未有試過,於是拉朋友進內一起享用如此盛名咖啡。店內裝橫簡潔大方,白色主調很是高級。menu上有兩款陌生的咖啡名,分別是Spanish latte 與 Kyoto Latte。害羞地詢問之下,店員親切講解:兩種latte都加入煉奶,分別是spanish latte選用nutty感較種的咖啡豆作基底;kyoto latte則選用fruity感較重的咖啡豆做基底。首次嚐試,先選擇spanish吧。與朋友一人一杯,一凍一熱。熱飲不會蓋上蓋子,可以欣賞咖啡師高超拉花技巧。咖啡味道濃郁香甜,喜歡它帶些許黑巧克力、焦糖韻。私心喜愛熱latte原因之一是喜愛欣賞拉花圖案捨不得破壞掉
又是找地方攝時間
發現%Arabica!

Spanish    Latte
熱飲不會蓋上蓋子,可以欣賞咖啡師高超拉花技巧。

咖啡味道濃郁香甜,喜歡它帶些許黑巧克力、焦糖韻。

私心喜愛熱latte原因之一是喜愛欣賞拉花圖案
捨不得破壞掉
Spanish    Latte
  • Spanish  Latte
2022-09-22 431 瀏覽
以前一直無飲咖啡嘅習慣😂每次一飲完就會頭痛,仲辛苦過唔飲🤦🏻‍♀️所以一路唔明白點解可以提神,有啲人仲要唔飲唔舒服😵‍💫到咗宜家嘅我,終於都明白哩個理論😂雖然未去到每日一杯,唔飲唔舒服嘅狀態,但不得不承認朝早一杯,係爽嘅😂相信哩個品牌,大家一啲都唔陌生,尤其係堅尼地城打卡店。鰂魚涌分店裝修風格同樣簡約,全白色裝修,沒有多餘嘅裝飾,俾人一種安靜感。店內無櫈坐,但有少量企位。吸杯蓋之前,職員會先問,我就順便影底佢咁靚嘅拉花😆叫咗杯 mocha,餐廳叫 Dark Latte ($52),咖啡好香。由於時間仲早,餐廳內人流唔多,唔想一路行一路飲的話,留係餐廳靜靜哋嘆咖啡都係一個唔錯嘅選擇。
以前一直無飲咖啡嘅習慣😂
每次一飲完就會頭痛,仲辛苦過唔飲🤦🏻‍♀️
所以一路唔明白點解可以提神,有啲人仲要唔飲唔舒服😵‍💫

到咗宜家嘅我,終於都明白哩個理論😂

店內無櫈坐,但有少量企位。

吸杯蓋之前,職員會先問,我就順便影底佢咁靚嘅拉花😆

Dark  Latte

2022-09-18
$52 (早餐)
2021-11-23 620 瀏覽
first i very happy there accept all payment option in %👍👍even i dont bring wallet no money⋯i also can taste coffee👍i think Espresso for advance coffee lover right!when i was tasted there was leaved me a strong coffee taste!let you be immediately sharp mental guy💪🏻😆The taste and feel of this cup of coffee are already in my mind!Nice!today i visit % and order immediately,before working😚

i also can taste coffee👍

Esp
Espresso
2021-05-22 890 瀏覽
天氣很熱,入去飲杯凍Spanish latte。星期六下午,店內沒顧客,只是不斷有外賣拎走。環境寧靜舒適,可惜沒有坐位,堂食只有企位。只有一位店員/㗎啡師,態度友善。
2021-05-22
2021-02-21 699 瀏覽
經過這條街,隨着 K11 落成入伙,這條街的餐廳也西化了很多,有漢堡包酒吧,有輕食意大利餐廳,有2間 coffee shop, % 是其中一間,店面很高,透明落地玻璃,很舒服,很潮派感覺,店內白色一片,像 Apple shop, 夠型,只有企位喝咖啡,不設座位,更沒有食物賣,就是只有咖啡賣,点了 single origin, 咖啡不濃但有不同果香,算可以。個人喝慣了 Moka Pot 濃度水平之咖啡,好不好喝,怎麽情,我自己一早已有定義了。哈。
2021-01-18 505 瀏覽
因為某信用卡有咖啡買一送一優惠,更可以揀2杯唔同款,同時仲可以儲印花換free coffee,所以最近買多咗呢間嘅咖啡今日買嘅係細Caffe Latte(正價$40一杯),咖啡豆可以揀Blend或者Single Origin,店員表示Blend會較濃味,所以我就要Blend啦店員知道我一個人買咖啡更主動問要唔要tray拎2杯咖啡,十分貼心,而且兩杯嘅拉花亦好靚。趁還有優惠一定要飲多啲,同同事share每杯只係$20,太抵啦

外賣自取
2020-11-28 423 瀏覽
行過呢間舖頭好多次,聞到咖啡香味,不過見到入邊好似乜都冇,唔知係咪賣咖啡嘅。今日架車過咗Starbucks,決定入去睇吓。入到去見到入邊光猛好乾淨,叫咗杯 Caffe latte , 覺得好飲過Starbucks,之後如果經過都會飲佢!
今日架車過咗Starbucks,決定入去睇吓。

2020-11-28