餐廳: Acquasala
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-03-20 75 瀏覽
喺強勁跳舞音樂節奏下,由朋友帶路嚟到呢間餐廳食晚飯。講真食物味道okay、店員友善招呼,要挑剔嘅話係食物份量只適合1人份,如果碰啱你同朋友都係大胃王要點多幾款share嚟食。入夜氣氛熱鬧、多打工一族嚟幫襯🐙 Warm Octopus SaladCherry Tomato Confit, Taggiasca Olive八爪魚沙律油封櫻桃蕃茄 黑橄欖 ▪︎暖暖的八爪魚口感軟彈味道不俗,個人頗喜歡配菜的青瓜和櫻桃蕃茄、幾清新🥩 Roasted Beef Topped Japanese RiceApple Ginger Acquasala Sauce, Cured Yolk 日式燒牛肉蓋飯蘋果、薑、特製醬汁、醃蛋黃▪︎個汁同埋蛋黃令成個菜加分,當然牛肉燒得香肉質有口感,牛肉份量多過飯,飯真係煮得唔錯,睇得出廚師幾比心機做菜。飯真係得兩三啖好味但唔夠喉☕ Tiramisu 招牌提拉米蘇 ▪︎真心唔錯,mascarpone cheese和cream質地幼滑既香,杯仔細細𢳂兩𢳂ko咗,仲想叫多杯!

🐙 Warm Octopus Salad
油封櫻桃蕃茄 黑橄欖

日式燒牛肉蓋飯
蘋果、薑、特製醬汁、醃蛋黃

☕ Tiramisu

Warm Octopus Salad
Tiramisu
紀念日
Warm Octopus Salad
Tiramisu
2024-03-17 42 瀏覽
-Acquasala🍽️-Italian Platter $218鐘意食paramham cold cut既人必點!有4款ham你食超滿足😌另外本身係有Burrata cheese但咁岩冇貨就轉左Gratin Tomino Cheese勁有驚喜😍佢係用Parmaham包住一舊軟cheese再焗令到入面溶左勁軟😋-Herb Ravioli $188Ravioli不嬲都好受歡迎因為食得多意粉都想食口感特別d既main😂醬汁超惹味用左洋葱汁再加忌廉個口感好creamy但又唔會遮左個herb味👍-Lesagna Bolognaise $188呢度個手工千層麵真係必試!佢超多肉醬再加芝士焗🥹每一層既麵都夾左好多蕃茄醬酸酸甜甜冇平時係出面食個d咁膩🤣-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 中環蘇豪伊利近街13號地舖及閣樓-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_中環#foodieluveat_西餐#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #h
Acquasala🍽️

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_中環
#foodieluveat_西餐
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #西餐 #bar #barrestaurant #中環 #soho #蘇豪區 #酒吧 #意大利菜 #chill
2024-03-15 56 瀏覽
同朋友漫遊蘇豪區,附近有好多特色街道,可以細意欣賞,打卡一番不過朋友係滴酒不沾嘅人,佢又想入去酒吧感受一下氣氛…當然無問題喇😎,今次我帶佢去嘅呢間店舖係集於酒吧🥂及cafe☕️於一身,而且我上次食過佢哋嘅signature 日式燒牛肉蓋飯仲好高質添😋🍛日式燒牛肉蓋飯$188牛肉嫩滑juicy,牛味亦非常濃郁,沾上生蛋後更加滑溜,再拌埋佢哋嘅特製醬汁,味道鹹香又清新,使得整體蓋飯層次更突出,味道更豐富,推介👍🍝蒜香蜆扁意粉$188扁意粉夠粗身,質地啱啱好夠爽口,蜆肉份量多而鮮甜,同時又有好多車厘茄及香草,所以個醬汁比較清爽醒胃,好健康嘅意粉☕️Macchiato$35特濃咖啡上面加咗少少奶泡,咖啡味十分濃厚,但又有少少嘅奶香氣,能夠品嚐到咖啡豆嘅原始風味☕️Cappuccino$40泡沫綿滑細緻,咖啡味香濃

🍛日式燒牛肉蓋飯$188

🍝蒜香蜆扁意粉$188

☕️Macchiato$35

☕️Cappuccino$40
泡沫綿滑細緻,咖啡味香濃

2024-03-12 35 瀏覽
🍸唔知大家多唔多ʜᴀᴘᴘʏ ғʀɪᴅᴀʏ去sᴏʜᴏ 區飲嘢同埋食飯🍷成日見到啲朋友影相都覺得好ᴄʜɪʟʟ今次去咗間酒吧餐廳無論感覺同埋食物都覺得唔錯🍸♡凱撒沙律|ᴄᴀᴇsᴀʀ sᴀʟᴀᴅ•ᴀɴᴄʜᴏᴠɪᴇs, ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ, sʜᴀᴠᴇᴅ ᴘᴀʀᴍɪɢɪᴀɴᴀ呢個沙律都做得非常標準,而且足料食落去嘅雞肉好多同埋芝士真係絕配♡墨魚汁意粉 |sǫᴜɪᴅ ɪɴᴋ sᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ•ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ sᴀᴜᴄᴇ, sʜʀɪᴍᴘ, sᴀʟᴍᴏɴ, sᴄᴀʟʟᴏᴘs呢個海鮮意粉都幾足料有蝦、帆立貝同埋三文魚個墨魚汁意粉本身係用黑色墨魚麵,但係餐廳上菜嘅時候同我哋講原來冇晒墨魚面🦑變咗正常意粉再加茄汁意粉🍝不過味道其實冇分別都好香🍅味♡日式燒牛肉蓋飯 |ʀᴏᴀsᴛ ʙᴇᴇғ ᴛᴏᴘᴘᴇᴅ ᴊᴀᴘᴀɴᴇsᴇ ʀɪᴄᴇ•ᴀᴘᴘʟᴇ ɢɪɴɢᴇʀ ‘ᴀᴄǫᴜᴀsᴀʟsᴀ“ sᴀᴜᴄᴇ, ᴄᴜʀᴇᴅ ʏᴏʟᴋ睇相都覺得好吸引大大塊嘅日式燒牛肉仲有一隻生蛋配蓋飯熄冷氣都好惹味,如果再多啲醬汁應該仲正
🍸

♡凱撒沙律|ᴄᴀᴇsᴀʀ sᴀʟᴀᴅ

♡墨魚汁意粉 |sǫᴜɪᴅ ɪɴᴋ sᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ

呢個海鮮意粉都幾足料有蝦、帆立貝同埋三文魚

睇相都覺得好吸引大大塊嘅日式燒牛肉仲有一隻生蛋配蓋飯
熄冷氣都好惹味,如果再多啲醬汁應該仲正
鍾意食野既我成日都周圍🐾捐窿捐罅揾啲好食嘅餐廳🍴😂今次比我搵到個間超有異國風情,氣氛夠哂chill,仲係由意大利人主理嘅意式餐廳 🍴就係正美食林立嘅蘇豪區入面😍特別推介✨tiramisu招牌提拉米蘇✨ $108佢個樣好可愛丫😍好似個細盆栽仔咁;奶油幼滑細膩唔太甜,奶香味好濃郁,尾斷帶有微微咖啡既苦澀同微濃既酒味,入口即化,好有層次感👍🏻呢個甜品真係好出色,大杯少少會更加完美😂😂呢間餐廳除咗個氛圍夠晒chill,令人好舒服之外,無論係主菜、甜品定係飲品嘅質素都超高👍🏻絕對係個適合同朋友吹下水gathering 嘅好地方👭

特別推介✨tiramisu招牌提拉米蘇✨ $108

「中環朋友推薦的牛肉飯✨」在中環返工的朋友仔一直同我推薦呢間店小店是一家意大利fusion餐廳🍴裡面的環境很有情調又浪漫🌹開在酒吧街隔壁顯得更加有風情和時尚在店裡若隱若現的燈光搭配著木製座椅和桌子一下子進入了浪漫的時刻❣️🥇Roasted Beef Topped Japanese Rice $188每桌必點的餐廳招牌料理❣️在滿滿的烤牛肉上有一個生蛋黃搭配著濃郁的蘋果薑醬汁還有日式珍珠米😘🔸Warm Octopus Salad $108裡面有青蘋果 橄欖 洋蔥和八爪魚搭配著蘿蔔泥整體口味偏酸甜😝是一個不錯的開胃菜🔸Tiramisu $108對於Tiramisu愛好者來說馬斯卡彭奶醬比其他店要更香濃滑順裡面的咖啡味不算特別濃 口味適中偏甜
「中環朋友推薦的牛肉飯✨」
在中環返工的朋友仔一直同我推薦呢間店

馬斯卡彭奶醬比其他店要更香濃滑順
裡面的咖啡味不算特別濃
口味適中偏甜

2024-02-25 42 瀏覽
見到餐廳好多推介,呢晚約咗朋友去試試 !♥ Spaghetti Carbonara $188意粉🍝面頭除咗鋪滿滿芝士粉,仲有一塊塊嘅芝士,濃厚芝士🧀味超正!醬汁好鐘意夠creamy,每一啖意粉都掛汁,配料用咗比較多脂既煙肉,意粉充滿油香♥ Roast Beef Japanese Rice $188呢個牛肉飯係必試,見好多人都有嗌既菜式,牛肉半熟顏色呈粉嫩,鋪係珍珠米飯上面,另外仲有特製蘋果姜薑醬汁(以蘋果醋、芥末同日式醬油)食落鹹鹹地又帶的清新,加落牛肉飯同生雞蛋一齊食,口感好豐富,牛肉味亦濃!♥ Blueberry Fizz $55B以藍莓、菠蘿同檸檬調製,飲落味道比較清爽好fresh帶酸唔會太甜,面頭蛋白泡配上花瓣係面
見到餐廳好多推介,呢晚約咗朋友去試試 !

♥ Spaghetti Carbonara $188

♥ Blueberry Fizz $55B

2024-02-15 46 瀏覽
朋友喺港島返工話有一間意大利fusion菜幾好食,佢哋有西式亦都有日式嘅嘢可以選擇。我哋揀咗個Roast Beef Japanese Rice $188成個飯滿佈生牛肉, 牛肉係薄片,上面有生蛋同加埋蘋果薑汁,攪勻佢撈埋落飯都好好食。初初見佢細細份咁,好驚唔夠食,但係加埋個Tagliolini,份量都好多仲好飽,兩個女仔差啲食唔晒。Truffle Tagliolini$268個Tagliolini好𣺉好好食(平時我食拉麵都係鍾意食𣺉D),店員一拎出嚟,上枱時已經聞到好香嘅黑松露味,因為佢真係有磨啲松露碎落去,食落口都真係好松露勁creamy。

Truffle Tagliolini$268

2024-02-06 86 瀏覽
臨近歲晚,準備收爐的心情滿溢,下班後走到蘇豪享受意大利菜純白色的小屋,充滿迷人的異國色彩,情調浪漫裝修靈感來自地中海文化特色和日常生活姿彩採用藤椅及木系餐桌等渡假風裝潢,配上柔和燈光菜式多元,由意大利人經營,提供優質的食材主菜28天乾式熟成牛肉眼扒伴薯條及沙律菜!肉質軟嫩,風味飽滿集中廚師推介日式燒牛肉蓋飯以蘋果、薑、特製醬汁及醃蛋黃製作糅合了和風元素,鋪滿粉嫩薄切牛肉,再加上一隻生雞蛋,質素絕不馬虎
臨近歲晚,準備收爐的心情滿溢,下班後走到蘇豪享受意大利菜
純白色的小屋,充滿迷人的異國色彩,情調浪漫
裝修靈感來自地中海文化特色和日常生活姿彩
採用藤椅及木系餐桌等渡假風裝潢,配上柔和燈光
菜式多元,由意大利人經營,提供優質的食材
28天乾式熟成牛肉眼扒
廚師推介日式燒牛肉蓋飯以蘋果、薑、特製醬汁及醃蛋黃製作
2024-02-06
28天乾式熟成牛肉眼扒
2024-01-11 64 瀏覽
今日嚟到呢間餐廳,真係一個得意嘅選擇😋!首先推介佢哋嘅「Gratin Tomino Cheese」,啖啖芝士與Parma Ham嘅組合簡直係絕配!芝士香濃得黎唔膩,多士嘅脆口感夾佢真係一流👌🏻!其次,「Spaghetti Carbonara」煙肉嘅咸香、蛋黃醬汁嘅滑溜,我食落真係停唔到口,意粉夠彈牙,每條都掛滿咗醬,呢個碗真係做得幾有水準。 講到「Roast Beef Japanese Rice」,我得讚兩句,既視覺又味覺嘅雙重享受啊😍!牛肉嘅做法剛剛好,留住咗肉汁同嫩滑嘅口感。加埋佢哋特製嘅醬汁同蛋黃,恰到好處嘅調和,真係郁唔郁舌頭,都已經感覺到美味四溢嘅快感!簡單嚟講,這裡嘅食物質素同口感都真係正!下次一定要再嚟試下其他嘢!👍🏼
2024-01-05 62 瀏覽
環境不錯~有露天位俾寵物主人,室內唔大但裝修都幾有特色打卡靚既~staff多數講英文,好nice好熱情~亦唔會趕人走可以慢慢同朋友傾下計。Tea set齊晒我最愛既野~冷盤&鹹甜點份量分配得好好🤤好鍾意店家配搭Parma Ham既芝士非常夾~鹹點既兩款包用料新鮮唔油膩😳甜品亦都非常出色,尤其係Tiramisu,味道層次豐富想再order多件💕望落以為份量少,但食落又飽肚既,加埋杯咖啡啱啱好~👏🏻

Tea  set
2023-12-08
Tea  set
2023-12-20 53 瀏覽
There’s only 1 waitress, her attitude and tone is horribleThe restaurant is not renovation well, table is small, food portion is tiny, the eggplant is bite size, the salad is tasteless Pasta is tasteless too, beef rice is betterDon’t go don’t go
Don’t go don’t go
2023-12-15 70 瀏覽
位於中環soho區既一間意大利Max日風café小店~首先比佢既渡假風裝潢吸引左先 真係好似置身於意大利南部咁樣🫶🏻冇諗過d野食都幾好食,值得一試👍🏼必試招牌菜Roast beef topped Japanese rice 💰$188用粉嫩牛肉薄片舖係珍珠米上面😳再配搭上特別既蘋果薑汁同調過味既生蛋😊蘋果薑汁好小何有呢個組合出現😯肉質滑溜, 食完覺得有驚喜~🤩Scallop Carpaccio💰$148
生帶子片好新鮮🤤上面鋪左小小金橘~另到食起黎更加帶到啲甜鮮味😍另外配上微辛的wasabi 口感味道豐富😜
最後加番啲外國元素 - 橄欖,食落好清新😗Rigatoni Amatriciana💰$188呢道菜好足料,唔好睇佢只係簡單既通心粉😏蕃茄醬、燻豬肉、Pecorino Cheese、洋蔥組成😚個粉煮得啱啱好,軟硬適中😌蕃茄有微辣味道與燻豬肉互相配合!個面珠登寫得好嫩口🤪Acquasala📍蘇豪伊利近街13號地舖及閣樓
位於中環soho區既一間意大利Max日風café小店~
冇諗過d野食都幾好食,值得一試👍🏼
用粉嫩牛肉薄片舖係珍珠米上面😳
再配搭上特別既蘋果薑汁同調過味既生蛋😊
蘋果薑汁好小何有呢個組合出現😯
肉質滑溜, 食完覺得有驚喜~🤩
Scallop Carpaccio💰$148
生帶子片好新鮮🤤上面鋪左小小金橘~
另到食起黎更加帶到啲甜鮮味😍
另外配上微辛的wasabi 口感味道豐富😜
最後加番啲外國元素 - 橄欖,食落好清新😗
Rigatoni Amatriciana💰$188
呢道菜好足料,唔好睇佢只係簡單既通心粉😏
蕃茄醬、燻豬肉、Pecorino Cheese、洋蔥組成😚
個粉煮得啱啱好,軟硬適中😌
蕃茄有微辣味道與燻豬肉互相配合!
個面珠登寫得好嫩口🤪
Acquasala
📍蘇豪伊利近街13號地舖及閣樓
前排去咗位於中環,充滿南意大利風味嘅---🌟Acquasala🌟High咗個三層下午茶Tea set,餐廳風格好有外國feel,令我哋可以鬧市中可以悠閒一下✨️下午茶分鹹甜點,仲好有南意大利風味嘅配撘,有別於出面一般嘅下午茶._.🌟/ Boozy High Tea - $288/ppl /🌟🥪| 煙三文魚/煙燻肉/煙魚生三文治 |🥪鹹點放係最頂層有三款唔同口味嘅煙燻肉,唔會好鹹,砌好曬一小件三文治方便食,夾雜住沙律菜配撘好夾·🍫| 招牌提拉米蘇 |🍫用咖啡杯裝住好特別,大大杯,面頭佈滿滿滿嘅朱古力粉,唔會太甜,蛋糕味更重·🥧| 焦糖芝士蛋糕 |🥧一件過嘅芝士蛋糕,焦糖唔係結身,所以唔會太甜,食得到海綿蛋糕口感,唔算太甜·🥓| 凍肉拼盤 |🥓凍肉拼盤有好多唔同款式,除咗風乾凍肉仲有兩款芝士,同橄欖肉,味道多變唔會悶·☕️| Cappuccino |☕️熱飲會有拉花,影相都好靚💕._.

._.
🥪| 煙三文魚/煙燻肉/煙魚生三文治 |🥪
🍫| 招牌提拉米蘇 |🍫
🥧| 焦糖芝士蛋糕 |🥧
🥓| 凍肉拼盤 |🥓
☕️| Cappuccino |☕️
熱飲會有拉花,影相都好靚💕
._.
下午茶
2023-12-08 61 瀏覽
呢碟日式燒牛肉蓋飯真係一個令人滿足嘅美食享受!燒牛肉嘅質感嫩滑,每一口都充滿濃郁嘅牛肉香氣。肉質鮮美,入口即溶,令人回味無窮。蓋飯底層通常會有一碗熱騰騰嘅白飯,蓋上燒牛肉片,再淋上濃郁嘅醬汁。白飯襯托出燒牛肉嘅鮮美,醬汁則帶來一份豐富嘅味道層次。除咗燒牛肉,一般都會配上一些蔬菜或者青瓜絲等配料,增添口感同平衡食物的豐富度。配料的清爽與燒牛肉的濃郁形成一個完美的對比,使整道菜更加平衡。而餐廳的環境更是一大亮點,好好feel。氣氛舒適,帶來一種放鬆的用餐體驗。坐在這樣的環境中,品味日式燒牛肉蓋飯,絕對是一種享受。總括而言,呢碟日式燒牛肉蓋飯絕對是一道令人滿足的美食。牛肉的鮮嫩、醬汁的濃郁以及配料的搭配,都展現出日本烹飪的精湛技藝。如果你愛日式料理,絕對唔可以錯過呢個美味菜品!在這個好好feel的餐廳環境中,享受這道日式燒牛肉蓋飯,絕對會帶來一種愉悅的用餐體驗!