2021-05-16 474 瀏覽
好多同事成日推薦,講左好耐,終於試到616。616出名食牛,當然係食牛為主。湯底方面叫左牛雜湯底,都幾足料,好多牛肚黎之前問左常客有咩推薦,佢講完我全部都唔識不過照跟住叫試下。叫左4款肉,再加多手打牛筋丸。發現全部都係肉,所以叫左個皇帝菜平衡下今次叫左吊龍,五花趾,匙柄同花雕牛。其中花雕牛最驚喜,好夠味!另外今次啲牛嘅部分都偏瘦,所以要注意時間,否則會太乾身唔好食。雖然唔係任食,但都有限時,仲要得90分鐘,確實有啲趕。不過服務幾好,野食黎得快。重點係啲肉放低左,會跟返廚房出單張紙,可以知道每碟係咩肉!
好多同事成日推薦,講左好耐,終於試到616。

黎之前問左常客有咩推薦,佢講完我全部都唔識
不過照跟住叫試下。叫左4款肉,再加多
手打牛筋丸。發現全部都係肉,所以叫左個皇帝菜平衡下

2021-05-11
  • 吊龍
  • 五花趾
好耐冇出街打邊爐先黎到有小名氣既邊爐店-「616麥」服務好好👍🏻員工好體貼同有趣~因為我地比預約時間早左到員工好貼心地先安排我地坐附近空既坐位等候因為我地人數都比較多時不時都要麻煩職員幫忙佢地都不厭麻煩地,好樂意幫手~間唔中仲會同我地講下笑咁令我地係都好歡樂~😆因為唔太食到辣,所以叫左「鴛鴦酸菜牛骨湯」有小小超乎想像⋯因為酸菜個邊係加入左檸檬草/香茅咁,味道有小小同平時食既唔同令到酸菜味道唔夠出反而什檸檬草/香茅味道搶左😣至於牛骨湯,就比較正常小小不過如果味道再濃烈d,就更佳了😉😉另一邊朋友係食辣既湯底,都一致好評~餐廳有多款牛既部分提供選擇唔太熟悉,不過餐廳好貼心地有一隻好大隻既牛講解牛既部位😆試左牛既橫膈膜,味道與平時食既牛沒有太大分別餐廳既牛偏靭😣😣不過好讚既係豬! 餐廳既豬好嫩好好味😋值得一試😊😊👍🏻👍🏻此外,值得推介既係唐生菜!好甜,好新鮮! 可以中和番打邊爐既熱氣😉
好耐冇出街打邊爐
先黎到有小名氣既邊爐店-「616麥」

服務好好👍🏻員工好體貼同有趣~
因為我地比預約時間早左到
員工好貼心地先安排我地坐附近空既坐位等候
因為我地人數都比較多
時不時都要麻煩職員幫忙
佢地都不厭麻煩地,好樂意幫手~
間唔中仲會同我地講下笑咁
令我地係都好歡樂~😆

因為唔太食到辣,所以叫左「鴛鴦酸菜牛骨湯」
令到酸菜味道唔夠出
反而什檸檬草/香茅味道搶左😣
鴛鴦酸菜牛骨湯

至於牛骨湯,就比較正常小小
不過如果味道再濃烈d,就更佳了😉😉
另一邊朋友係食辣既湯底,都一致好評~

餐廳有多款牛既部分提供選擇
唔太熟悉,不過餐廳好貼心地有一隻好大隻既牛
講解牛既部位😆
試左牛既橫膈膜,味道與平時食既牛沒有太大分別
餐廳既牛偏靭😣😣

不過好讚既係豬! 餐廳既豬好嫩好好味😋
值得一試😊😊👍🏻👍🏻
此外,值得推介既係唐生菜!
好甜,好新鮮! 可以中和番打邊爐既熱氣😉

2021-05-05 416 瀏覽
就黎夏天,天氣悶悶熱, 又想打邊爐,緊係要搵間可以坐outdoor,吹住風咁打更舒服啦!今次就黎左616,係地鐵站行5分鐘左右,好方便嫁!打邊爐,最重要既野緊係個湯底啦!沙嗲牛尾骨鴛鴦鍋最中意鴛鴦湯底,可以一次過試晒兩隻味!沙嗲真係超級推薦,唔係平時好稀果啲沙嗲,係真係食到一粒粒料係入面,有啲杰身既沙嗲黎! 係沙嗲湯底煮完,啲牛仲有啲掛湯添!超正!牛尾骨湯都好正!湯底入面有幾舊牛尾,啲肉都真係好彈牙好好食!仲好香添!中意清清地既朋友就岩晒喇!滑尾龍呢個係每次黎都起碼食兩碟既!牛肉上面有隻蛋,搞勻佢就放落湯底煮,20秒左右就食得!係真係好滑!會唔覺意吞左既滑!安格斯橫格肌係嫁 呢度好多唔同部位比你揀! 呢個橫格肌就比較重牛肉味,又有咬口!都好好食!

今次就黎左616,係地鐵站行5分鐘左右,好方便嫁!
打邊爐,最重要既野緊係個湯底啦!
沙嗲牛尾骨鴛鴦鍋

沙嗲牛骨尾骨湯底
沙嗲牛骨尾骨湯底
2021-05-02 336 瀏覽
之前試過西環616 覺得味道ok 醬料選擇也很豐富 所以今次提議來tst聚餐 兩位店員的臉黑得有些莫名其妙 尤其是粉色頭髮的那位女店員 🤷🏽‍♀️ 每一句說話都彷彿是訓斥 感覺她有嚴重的起床氣 完全未ready要返工 相當差勁👎食物很一般 辣湯底一點也不辣 好多肉類缺貨 可能是受疫情影響 但一些很常見的打邊爐食材 例如冬瓜 萵筍 都不見蹤影 就很讓人失望了 應該不會再來啦 也許精細化分牛肉部位的火鍋店並不太多 但是味道好且不會無端受氣的店 根本就選擇大把

1K
2021-04-16 3568 瀏覽
616 again依間仲有手工啤飲🍺用iPad 落單鴛鴦沙牛湯底 $78沙嗲湯底都係同樣地一般般🤫另一邊嘅牛肉湯底就係my fav清清哋咁淥牛 真係一流一枱嘢食牛肉:牛上肋 $68依個油脂夠重已經變咗我一定嗌嘅部位雙層肉 $68依款都不得了🥺一大遍脂肪 加啲肉肉 幸福耶口感同味道都一流牛上肋就香啲 雙層肉就再肥多少少🤏🏻兩樣都嗌就唔想煩澳洲和牛 牛頸脊 $68美國天然肩胛翼板 $48依2款就肉味重返啲,都唔錯嘅胸口膀 $48少少失望唔係好夠爽牛舌 $48今日依款都有啲失望淥一陣都已經偏韌牛骨髓 $48口感奇奇怪怪 一pat嘢🤫唔識欣賞🥶牛駝峰 $48安格斯橫格肌 $48已經唔記得咗係咩味😂但無伏嘅配菜基本上都無乜特別😂菜啊 墨魚滑 芋絲 etc 隨心嗌就得 普通嘢唔會伏但都無話邊樣必食🤔醬料:覺得佢個牛肉汁真係好正甜甜哋 又鮮味配埋沙茶醬 好食到一個點食完第二日都仲回味緊全日都想再去食兩款小食配啤酒都一流🍻油趣魚片 $38好辣好惹味又好脆3個人啪咗2碟香辣魷魚串 $38燒得勁香食落又一啲都唔會韌最後再自制返個牛肉麵🍜Perfect池~埋單每人$400左右我都仲係覺得外賣湯底、牛肉、醬料
616 again

3個人啪咗2碟

香辣魷魚串 $38
燒得勁香
食落又一啲都唔會韌

最後再自制返個牛肉麵🍜Perfect池~
埋單每人$400左右

我都仲係覺得外賣湯底、牛肉、醬料 返屋企
再自加配料 咁樣仲開心啲
2021-04-11
2021-04-06 558 瀏覽
作為牛魔王 616真係好岩我 呢度牛肉唔同部位都有幾10款 仲要有好多係出面打邊爐好小食到既部位 呢啲部位有時連牛肉檔都未必有得買到 所以次次都食得好開心🥳而佢地個牛骨清湯底真係好重牛骨味 仲要係清清仲唔會好油 飲碗湯之後先打邊爐都冇問題牛扑肉 滑尾龍 胸口膀呢三樣係我最鍾意❤️滑尾龍仲要有雞蛋撈一撈 再快煮一陣即刻食 食勁滑溜😋胸口膀就好爽口 呢個真係以前番大陸先食到 而家香港都有 仲有邊個想番大陸牛扑肉就好香牛味仲要有d肥肥地 好正

牛扑肉 滑尾龍 胸口膀呢三樣係我最鍾意❤️
滑尾龍仲要有雞蛋撈一撈 再快煮一陣即刻食 食勁滑溜😋
牛扑肉就好香牛味仲要有d肥肥地 好正
2021-03-23 568 瀏覽
天氣又涼返一d🌬🌬係時候要 6 • 1 • 6 啦我最愛係打邊爐🥰🥰「616」最正既係牛肉部位最多❤️想食又正又刁鑽🐂肉既牛魔皇們黎呢度就一定無錯啦🤪🤪更正既係呢間「616麥子」更特別之處係有多款手工啤可選啊 🍺🍻愛飲返兩杯既你妳您就記得去呢間麥子
2021-02-27
2021-03-12 577 瀏覽
不容錯失You can't miss it因為疫情,好一段時間沒跟好兄弟見面。今日難得三個都有空,決定約出來碌一碌、滾一滾。Haven't meet my good buddies for a long time because of COVID.  We decide to have hotpot tonight.這間餐廳鄰近赫德道的酒吧店,很難得有室外位置。算是一個很難得的經驗。It was indeed the very first time I have hotpot in a restaurant with outdoor seats. The view there allowed you to close look on the bar area near Hart Avenue.這間餐廳最特別的地方,就是能提供不同部份的牛肉給你品嚐。當然,可以吃到那個部位就看有沒有貨源了。The restaurant was specialized in providing different kinds of beef, you are not going to miss this i
不容錯失
You can't miss it

The restaurant was specialized in providing different kinds of beef, you are not going to miss this if you are a beef lover.

我們選了最平的湯底,但湯依然濃而不膩。甚至在吃完火鍋後,湯汁依然清澈,很難得。
We had chosen the most economical soup but still it tasted rich and sweet.

三個大男人點了幾碟牛肉和餃子,途中再加多幾碟牛肉、吃得飽飽,最後連開瓶費竟然每人$300 也不用。性價很高。雖然牛的不同部位吃起來的口感也不一樣,但都相當美味,而且分量剛剛好。很讚。
It just caused $300 per head for 3 men (including corkage) to have a full meal here.  All the beef tasted good and the proportion was sufficient.  Everything appeared to be alright here.

結論︰湯底好、性價高。推薦。
Conclusion : The hotpot soup is good and the price is economical.  Recommended.
2021-03-12 2337 瀏覽
我最幸福的事 成為你的天使如果你能快樂 在下願意遵從下去保持著 增進著 或..一家前陣子總是想去的地方但總是怕一人打邊爐只能嘗到一點的關係念頭一次又一次被打消今日有幸受邀請 感恩有你先選了個牛雜湯底然後在下再選上自己感興趣的竹笙和黃喉其他的嗎..看到一堆不認識的牛部位名字感覺還廷苦惱的所以這個重任在下還是交給他 只有他才能勝任 😊最後他為我們選了滑尾龍 牛駝峰 匙柄 安格斯橫隔肌 澳洲五花趾原來都是細細碟的就是說 其實在下真的可以自己來High Tea開心今天知道了這個地方把牛牛都吃完後親愛的還加點了黑豬濃湯餃和雙拼牛肉餃三隻辣(?)三隻不辣616之前感覺皮很厚616之後像魔術般的皮薄涵靚有時候總覺得你很了解我又或是你根本就是我的神燈心裡輕輕地想著的事 就算沒說出口係都個為在下一一實現今日最快樂的時光 雖然只有兩小時但能跟你一起享受著美食跟你一起品嘗清酒就是這麼簡單地 悠悠地過著在下好期待每一次的「兩小時」不管去哪裡也好..

我最幸福的事 成為你的天使
如果你能快樂 在下願意遵從下去
保持著 增進著 或..

一家前陣子總是想去的地方

今日最快樂的時光 雖然只有兩小時
但能跟你一起享受著美食
跟你一起品嘗清酒
就是這麼簡單地 悠悠地過著

在下好期待每一次的「兩小時」
不管去哪裡也好..

下午茶
2021-03-11 398 瀏覽
引頸以盼的一天終於來到,今天又是和天使見面的日子。前陣子聽好友們說起這間火鍋性價非常高,再加上下午茶時間全單8折,便決定和天使都這裡試吃。自稱有選擇困難的天使先到場,竟然先指定了這個牛雜湯底。所以這個湯底無論如何也要點的。這個湯底也沒有令我們失望,無論材料、分量也相當足夠。味道濃郁之餘,湯面卻不油膩,很清澈。這是我近十年吃火鍋以來,第一個我敢飲的湯底。特別的是無論是事前和事後(?),湯面也是異常清澈,這究竟是如何做到的?  有別於其他火鍋餐廳只是以不同國家去區分牛肉(肥牛),這間餐廳對牛肉的分類就細緻得多。左圖的牛肉由上到下是橫隔肌、匙柄、牛駝峰和五花趾;右圖最下是滑尾龍,上左和右分別是竹笙和黃喉。不同的名字代表牛的不同部位,而它們也有着不同的味道,實在給單純的吃肥牛有層次得多。而且兩個吃的分量剛剛好,能充分地品嚐不同牛部位的味道之餘,也不至於會吃得太多。最重要是,價錢一點也不貴。叫了那部多部份,價錢和其他餐廳一大碟肥牛沒有分別。意猶未盡,我們又點了餃子吃。最上面的是豚肉餃、下面則則是牛肉餃,較深色那是是辣的。餃子分量包得很好,可以令人一口吃掉之餘,又不會令你覺得不夠分量。而且味道相當

意猶未盡,我們又點了餃子吃。最上面的是豚肉餃、下面則則是牛肉餃,較深色那是是辣的。餃子分量包得很好,可以令人一口吃掉之餘,又不會令你覺得不夠分量。而且味道相當不俗。

兩個人吃,另加開瓶費,也只是630下樓。性格實在非常高。我和天使也很高興︰我們貌似找到一個我們可以經常來耗時間的地方了。
  • 滑尾龍
2021-03-06 552 瀏覽
相信係大家都唔陌生嘅火鍋店!自從要登記之後通常索性喺屋企食ε-(´∀`; )616唔提倡大家安心🤣令我食得好安心-推介大家食🐟油脆魚皮好爽口,帶少少麻辣,好惹味開胃平時我除左炸魚皮麻麻哋食魚皮都覺得好正.除咗墨魚滑、蝦滑依度仲有好特別嘅🐮牛滑好重牛味,又軟淋,都值得一試.餃子係外賣616嘅時候試過,牛肉餡好好食而且麻辣都麻得好爽餃子有辣有唔辣,任君選擇.嘢飲特別推介🌼菊花茶同埋🌸洛神花茶真係超好飲又唔會太甜-第一次食麥子,真係好多手工啤飲左杯勁ALE葡提🍺我依個唔係幾識飲酒嘅人都飲到好清香嘅提子味同埋麥芽香味(´▽`)好正

推介大家食🐟油脆魚皮
好爽口,帶少少麻辣,好惹味開胃
平時我除左炸魚皮麻麻哋食魚皮都覺得好正
除咗墨魚滑、蝦滑
依度仲有好特別嘅🐮牛滑
好重牛味,又軟淋,都值得一試

餃子係外賣616嘅時候試過,
牛肉餡好好食而且麻辣都麻得好爽
餃子有辣有唔辣,任君選擇

嘢飲特別推介🌼菊花茶同埋🌸洛神花茶
真係超好飲又唔會太甜
第一次食麥子,真係好多手工啤
飲左杯勁ALE葡提🍺

2021-01-03 1284 瀏覽
一直都知哩間火鍋店,但都未真係去試。臨近聖誕當然要玩交換禮物遊戲喇雖然疫情下淨係可以兩個人食但係都要食暖粒粒嘅邊爐每一份份量唔係好多,如果女仔去食嘅話,可以叫住一碟(男仔去食就真係要兩三碟先夠,因為真係唔多㗎)因為疫情加已過午市時間去食,所以無咁多人,亦同時間可以坐~好~耐~好~耐~因為都唔阻佢哋做生意,當然鋪頭啲人都無係咁收走你啲碟暗示客人要走,但係要好似我哋咁、雖然坐得耐但都一直keep 住有喺度叫嘢食。打邊爐就係要慢慢烚吓烚吓食先好味㗎嘛不被限時嘅打邊爐食得開心又夠曬飽
雖然疫情下淨係可以兩個人食
但係都要食暖粒粒嘅邊爐
不被限時嘅打邊爐食得開心又夠曬飽
$300 (其他)
2020-12-31 672 瀏覽
第一次没预约没吃上。第二次预约后才如愿以偿:叫了牛杂汤底和牛全身各个部位:每种一份,算下来吃下了整头牛:以我每日的运动量,但凡少吃两口,我的马甲线都不至于被填平
第一次没预约没吃上。
第二次预约后才如愿以偿:
以我每日的运动量,但凡少吃两口,我的马甲线都不至于被填平[流泪]
2020-11-10
  • 脖仁
  • 冰麻牛
  • 滑尾龍
2020-12-24 666 瀏覽
第二次食616,因為之前食過覺得佢啲牛肉好好食,於是帶埋朋友嚟試下另外一間分店。滑尾龍係我最愛😋😋😋,之後就係蝦滑💕同埋兩個人除翻開條數,每人都係少過$200, 好抵食!🤩
2020-12-07 717 瀏覽
今日既然係紀念日, 就食我同 P san 自從疫情以來都未食過, 久違咗嘅打邊爐啦! 我哋喱啲牛精, 當然揀咗 616 嚟食牛啦。Book 位時有提到想坐窗口位, 去到店家, 店員詢問我哋想坐窗口位定坐出露台, 我哋揀咗露台, 比較開揚同通風。 等咗大約 5 分鐘, 店員執好枱, 指定動作之後就由店員帶領入座。  我哋點咗一個理想點 '鮮'湯底, 個湯用蘿蔔同牛腩淆製, 有清甜蘿蔔味, 而且有淡淡牛味 😋 正 👍🏻         616 嘅牛有好多不同部位揀, 但我哋實在食咗太多款, 每款都好有牛味, 而且有不同口感, 又新鮮, 牛精真係唔會失望。616 麥子店入面有幾個大酒桶, 應該係裝住自家製嘅手工啤, 我哋就點咗一個勁 ALE 葡提嚟試吓, 有好香嘅麥味, 唔算太苦, 但略嫌無佢介紹所講嘅甜 lu。但食咗咁多熱嘢, 飲返杯啤酒真係爽呀!  616 就係喱個紀念日嘅最後一站, 佢為我哋一日勁食行程畫上一個完美嘅句號。

理想點 '鮮'

匙柄, 安格斯橫隔肌