餐廳: 181 FORTNUM & MASON
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
// 𝙀𝙭𝙦𝙪𝙞𝙨𝙞𝙩𝙚 𝘿𝙞𝙣𝙞𝙣𝙜 𝙗𝙮 𝙏𝙝𝙚 𝙑𝙞𝙘𝙩𝙤𝙧𝙞𝙖 𝙃𝙖𝙧𝙗𝙤𝙪𝙧 - 𝟏𝟖𝟏 𝙖𝙩 𝙁𝙤𝙧𝙩𝙣𝙪𝙢 & 𝙈𝙖𝙨𝙤𝙣 🍷 //-Named in honor of Fortnum's address in London's Piccadilly, 𝟏𝟖𝟏 is a unique top-notch dining destination that brings its three centuries of food and drink expertise to Hong Kong for the first time. Their beautiful bar and dining room serves up a specially curated, innovative, and seasonal menu across lunch, Afternoon Tea, and dinner, as diners enjoy stunning views of Hong Kong Island across the water.-☞ 𝐂𝐨𝐧𝐟𝐢𝐭 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧, 𝐀𝐯𝐨𝐜
☞ 𝐂𝐨𝐧𝐟𝐢𝐭 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧, 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨, 𝐇𝐨𝐫𝐬𝐞𝐫𝐚𝐝𝐢𝐬𝐡, 𝐏𝐢𝐜𝐤𝐥𝐞𝐝 𝐂𝐮𝐜𝐮𝐦𝐛𝐞𝐫 - 𝐇𝐊$𝟏𝟕𝟖
Irish Farmed Salmon, cooked sous vide at 43’C in olive oil then piped with Avocado Purée, accompanied by a horseradish crème fraiche, and pickled cucumber remoulade. Finished with Crispy Salmon Skin and Yarra Valley Salmon Roe from Australia.
☞ 𝐃𝐞𝐯𝐨𝐧𝐬𝐡𝐢𝐫𝐞 𝐂𝐫𝐚𝐛, 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐀𝐢𝐨𝐥𝐢, 𝐖𝐡𝐢𝐩𝐩𝐞𝐝 𝐂𝐨𝐝’𝐬 𝐑𝐨𝐞, 𝐂𝐢𝐚𝐛𝐚𝐭𝐭𝐚 𝐂𝐫𝐨𝐬𝐭𝐢𝐧𝐢 - 𝐇𝐊$𝟐𝟑𝟖
Delectably complemented with briny whipped cod’s roe and lemon aioli to elevate the versatility of the Devon crab, highlighting its sweet and soft taste with its delicate texture; served on toasted crostini for a perfect indulgence.
☞ 𝐇𝐨𝐤𝐤𝐚𝐢𝐝𝐨 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩, 𝐆𝐨𝐥𝐝𝐞𝐧 𝐎𝐬𝐜𝐢𝐞𝐭𝐫𝐞, 𝐒𝐚𝐧 𝐃𝐚𝐧𝐢𝐞𝐥𝐞, 𝐇𝐨𝐥𝐥𝐚𝐧𝐝𝐚𝐢𝐬𝐞 - 𝐇𝐊$𝟐𝟕𝟖
Experience the Prosciutto di San Daniele, made with only premium pork leg and sea salt; paired with a pan-seared Hokkaido scallop with a delightful touch of saltiness from the ham.
☞ 𝟏𝟐-𝐇𝐨𝐮𝐫 𝐍𝐞𝐰 𝐙𝐞𝐚𝐥𝐚𝐧𝐝 𝐋𝐚𝐦𝐛 𝐒𝐡𝐨𝐮𝐥𝐝𝐞𝐫, 𝐏𝐨𝐦𝐦𝐞𝐬 𝐀𝐧𝐧𝐚, 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 𝐏𝐮𝐝𝐝𝐢𝐧𝐠, 𝐌𝐢𝐧𝐭𝐞𝐝 𝐏𝐞𝐚𝐬 - 𝐇𝐊$𝟑𝟒𝟖
The exceptional Highland Lamb Shoulder was sourced exclusively from Lumina Farm in New Zealand, it undergoes a 24-hour marination process, allowing the aromatic blend of Rosemary, Salt, Garlic, and Thyme to permeate the meat, ensuring a consistent and delectable taste. After being carefully washed and air dried, the shoulder was flawlessly seared to caramelized perfection, enhancing the rich flavors and textures of the fat cap; complemented with Pommes Anna, a delightful terrine of potatoes cooked in infused Duck Fat.
☞ 𝐒𝐢𝐜𝐢𝐥𝐢𝐚𝐧 𝐑𝐞𝐝 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 & 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐢 - 𝐇𝐊$𝟑𝟖𝟖
Complemented by a luscious bisque crafted from the essence of crab and prawn shells that meticulously simmered to perfection, the red prawn and crab meats were seasoned with a blend of chili, parmesan, and butter; accompanied by their homemade linguini and were elevated with a touch of smokey oil derived from the roasted shell of the red prawns.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴛᴀᴅ-ǫᴘᴡɪ-ғʀ-sᴄɴ
2024-03-04 1224 瀏覽
隱藏於尖沙咀英式茶葉店之中嘅海景餐廳,氛圍浪漫有情調,更有席前火焰威靈頓牛柳 & 香橙班㦸,打卡度滿分,絕對係約會慶祝之選 Restaurant Week限定menu 午市$248 晚市$498就有三道菜 & 咖啡/茶。(⚠️想用呢個優惠 記得提早預訂)⠀⠀✨Restaurant Week Spring Edition Dinner Menu $498pp𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧𝙨▪️黑布丁蘇格蘭蛋外層金黃酥脆,蛋黃呈溏心狀態。內餡用上黑布丁取代傳統肉碎,綿密無腥味,調味鹹度恰到好處,意外地岩口味▪️北海道扇貝配奧賽嘉魚子醬 +$128扇貝煎得表面香脆內軟嫩,滿滿魚子醬增添鹹香乾果香。旁邊仲有香濃柔軟 & 炸得超薄脆嘅San Daniele火腿。𝙈𝙖𝙞𝙣𝙨▪️和牛威靈頓牛柳 (兩位用) +$258pp估唔到威靈頓牛都咁有睇頭!席前烹調peppercorn sauce,再即切威靈頓牛柳。和牛嗌左medium rare,切開呈粉嫩嘅紅色,好嫩好多汁,又不失牛味,連邊邊位都唔會好乾柴。酥皮好薄好酥脆,滿滿牛油香,同牛柳之間夾住薄薄一層帶肝味嘅醬。配菜馬鈴薯泥都毫不馬虎,由一片片好綿好軟腍嘅薯仔組成,帶忌廉同芝

⠀⠀

北海道扇貝配奧賽嘉魚子醬

𝙈𝙖𝙞𝙣𝙨

▪️和牛威靈頓牛柳 (兩位用) +$258pp

和牛威靈頓牛柳

估唔到威靈頓牛都咁有睇頭!席前烹調peppercorn sauce,再即切威靈頓牛柳。和牛嗌左medium rare,切開呈粉嫩嘅紅色,好嫩好多汁,又不失牛味,連邊邊位都唔會好乾柴。酥皮好薄好酥脆,滿滿牛油香,同牛柳之間夾住薄薄一層帶肝味嘅醬。配菜馬鈴薯泥都毫不馬虎,由一片片好綿好軟腍嘅薯仔組成,帶忌廉同芝士鹹香。

𝘼𝙛𝙩𝙚𝙧𝙨

▪️香橙火焰薄餅 (兩位用) +$88
香橙火焰薄餅

同樣席前製作!Crepe微彈,可惜唔算煎得好香。醬汁甜甜地帶橙香,加埋雪糕冰火交融。如果醬汁帶酒香就更岩口味!
黑布丁蘇格蘭蛋
北海道扇貝配奧賽嘉魚子醬
  • 威靈頓牛柳
2人三文治下午茶餐好:1. 茶好飲,順滑,有茶香,有好多特別選擇2.坐位濶,同其他位有足夠距離,可以放鬆傾計,背景音樂好聽唔好:1. 待應會主動加水,服務係有,但沒有笑容,態度唔會覺得殷勤, 同相同價位餐廳比較,相對較差2. 三層架食物味道不過不失,沒有任何驚喜,上三層架時無影相,因為無覺得好靚3. Trolley 蛋糕味道較佳,但份量極少,海綿蛋糕有三層,但簿切到無左一層🤦‍♀️,得頂個兩簿片蛋糕,蛋糕明明好食,但因為份量太少,都變成扣分。 總括來說,覺得唔好地方都係因為價錢較貴而要求比較高,但性價比低,大約$600一個人,比呢到好架餐廳選擇有好多。
2人三文治下午茶餐

好:
1. 茶好飲,順滑,有茶香,有好多特別選擇
2.坐位濶,同其他位有足夠距離,可以放鬆傾計,背景音樂好聽

唔好:

下午茶
下午茶
2024-01-28 1083 瀏覽
呢間店黎到香港一直想試咁就去試下都估到唔會有咩驚喜但估唔到係咁差咸點正常自己整到嘅三文治甜點無一件有印象同好味Scone 可以話最好味另外叫咗個龍蝦焗蛋之類都算唔錯嘅但都幾唔值而茶我就覺得TW𝖦仲好飲過佢
呢間店黎到香港一直想試
但都幾唔值
而茶我就覺得TW𝖦仲好飲過佢

2024-01-27
2024-01-26 1075 瀏覽
因為有coupon可以用,所以今次我同朋友嚟咗呢度食晚餐,叫咗三樣嘢試下 第一樣就係威靈頓牛柳,咁佢用咗嫩滑嘅菲力牛扒,應該係包上鵝肉醬和酥皮,焗至金黃,個醬汁就係你面前度煮,因為有酒精嘅關係所以着晒火,好吸引人,味道香濃而層次豐富。雖然個牛有啲overcook,同埋可能要就番其他嘅食物一齊上枱,所以令到個皮都有啲同個肉分離,亦都有啲淋左,所以有啲失色另外我哋叫咗份羊扒,個羊扒嘅火候就比個威靈頓牛柳做得好,唔會過熟,個甘筍蓉同埋安娜香薯都做得幾甘甜。 最尾我哋就食咗個龍蝦手工麵,呢個反而令人有啲失望,因為佢嘅龍蝦味唔算好突出,個蕃茄味反而搶咗龍蝦嘅鮮味,食落酸嘅感覺比龍蝦嘅感覺更加強烈,而佢嘅手工麵亦都煮到好淋,冇咗原本嘅咬口最尾我哋食到9:00左右,餐廳啲燈突然之間將啲燈校到好暗,我哋以為隔離有啲咩慶祝生日活動,原來係因為商場嘅指示要將燈光喺呢個鐘數校暗😂整體來講呢一間餐廳其實都係食氣氛,食物嘅質素未追到佢嘅價錢🤔

2024-01-16 955 瀏覽
搵日約埋三五知己,行埋去那家店=]
搵日約埋三五知己,行埋去那家店[吓一吓,驚歎連連!👀茶品先點嘅係 "Jasmine Dragon Pearls",香氣撲鼻嚟又不失溫柔,好似舞動嘅仙子。"White Peony King" 一啜,清淡中帶有淺淺嘅甜意,真係令人心曠神怡,飲落去覺得好舒服。

嚟到主食,"Herefordshire Beef Steak Tartare" 嘅賣相已經係對我嘅胃口大開先聲。塊生牛肉有彈性,與細膩嘅生蛋黃、清新嘅香草香氣結合,簡直係口感與味道嘅雙重享受。

最搶鏡嘅係 "Caviar - Golden Oscietra",魚子醬鋪滿俄羅斯傳統薄餅,真係入口爽滑,每一啖都好似海洋嘅呼吸。搵日約埋三五知己,行埋去那家店透心涼嘅炒蛋滑得黎又唔膩口,同魚子醬嘅滋味完美融和。

過嚟講講那個 "Middle White Pork Roast",燒豬外皮咬落去少少脆,但肉質就略嫌乾身。不過蘋果醬嗰陣清甜,同蘋果酒汁嘅配合,又重新挽救咗整體口味。

總括嚟講,這次嘅食體驗就好似坐過山車,有起有落,但最後總算係充滿歡喜同感動。]=]
2024-01-12 861 瀏覽
今次行到這家餐廳,簡直係驚喜連連㗎!😍 首先,招牌嘅Royal Blend茶,啱啱好既苦澀配埋微微甘香,真係飲落暢快得滯,解渴之選!再講下手工三文治,沙律、煙三文魚或者雞肉咸香滿滿,一啖過去夠晒咬口,配合鬆軟麵包,質感啱啱好。來轉講下scone啦,佢地既scone真係外皮鬆脆,入口卻柔軟得嚟帶點點微甜,配上鮮甜果醬同厚重忌廉,正!🍰 最後,甜點就真係令人目不暇給,精緻得好似藝術品咁,每一啖都係幸福嘅滋味;啲蛋糕輕柔細膩,而呢啲口感細緻既美點真係令人忍唔住想一個接一個試過晒🤤。服務生既服務態度都超nice,令人覺得舒服自在。總括嚟講,呢度嘅食物配合迷人景致,真係一個享受呢!💫
今年聖誕節前後市面看似非常熱鬧,到處都是人潮,但不知道是否年紀漸長,而且剛剛大病初愈,盡量避免在人頭湧湧的街上逗留, 所以除了23/12 和家人在故宮文化博物館午餐後,一同到過西九藝術公園閒逛了一會兒市集,逗留了半小時感受聖誕氣氛;及平安夜在家中舉行了一個小型派對之外,一直沒有外出感受節日的歡樂氣氛;就連以往每年聖誕期間必去的自助餐也沒有訂位,怪不得今年酒店自助餐銷情不太理想,不會就是就是欠缺了我吧,哈哈😅!今天和閨蜜的約會是一個多月之前已經定好的。我們今天下午先去了中環畢打行參觀了全球知名的塗鴉藝術家「Mr.Doodle」(塗鴉先生) 個人展覽「太空中的塗鴉先生」,參觀完也覺得自己很有藝術氣息🥰!之後,分別去了置地廣場和IFC及海港城星光行外欣賞聖誕佈置以及拍照留念。但今年海港城外面的聖誕佈置,淺綠色紙製的聖誕樹不單細棵, 顏色又不漂亮,簡直不堪入目😦, 令我非常失望😩,我們逗留了不夠半分鐘,馬上離開。 然後去了麥記買了阿華田雪糕🍦🍦邊吃邊漫步前往K11 MUSEA。我每年都會和這位閨蜜吃一頓豐富的聖誕餐🎅,一早已經選定K11 MUSEA 的「181 Fortnum & Mason」

我每年都會和這位閨蜜吃一頓豐富的聖誕餐🎅,一早已經選定K11 MUSEA 的「181 Fortnum & Mason」 簡稱 “F&M”,因為在網上看見其他朋友所拍的照片,感覺這裏擁有非常英倫式的氛圍🇬🇧,而且餐廳面向維港,環境優美,更有 cp 值高的 set menu👍。 (注意這家餐廳訂位時必須要提供信用卡保證,但確實未能出席的話也可以於指定時間內取消的。)

翻查紀錄,F&M 品牌成立於1707 年,在英國擁有三百多年歷史的高級百貨老字號,是英國皇室的御用茶葉及茶點品牌,總店倫敦店地址至今仍在皮卡迪里181號,怪不得香港餐廳的名字叫「181 Fortnum & Mason」👍。

位於地面層的專門店售賣 F&M 的精選特色產品,可以在此選購各式各樣的香茶、餅乾、香檳和禮籃等。我們二人進入店舖後就已經開始感受到這裏的英倫氣氛🥰。
瘋狂打卡一輪之後,再通過一條非常漂亮的樓梯到達2樓餐廳;
餐廳因應我們訂位的要求安排了窗邊的沙發位置,面向維港美麗夜景,心情暢快。
2樓餐廳的裝潢也非常古典;
特別是酒吧的設計令我愛死了😍。
我們選擇了熱水代替礦泉水,餐廳職員送上枱面的茶具相當英式,令我們當刻感到很高貴🥰。而且餐廳員工還不時主動幫我們加熱水。
之後餐廳職員送上menu給我們,我們詢問餐廳職員今天為何沒有平時可以享用的 set menu?一位印度籍的高級經理向我們了解,閨蜜還跟他說訂位時還看見有set menu 提供的,這位高級經理很細心的解釋給我們說於20/12/2023 至 1/1/2024 期間餐廳只提供 a la carte menu。
原來我沒有看到官網最新的資訊,我們完全理解在商言商於節慶期間餐廳不提供set menu 的做法,而這位高級經理非常有禮,雖然我們不能享用 cp 值高的 set menu 有點失望,但也無損我們慶祝節日的心情,最後選擇了以下 介紹的菜式。

節日晚餐當然要配美酒啦, 認識我的朋友都知道紅酒是我的 favorite,而 F&M 的酒單,除了提供杯裝175 ml之外,還提供500 ml的份量,太完美了👍。因為閨蜜不太喜歡多喝,但紅酒又不能缺少,我們二人喝一瓶太多,每人一杯又太少,而500 ml的份量,我們二人喝完一杯又可以再 refill,份量fit到漏油👍。
我們選了以下這一款法國紅酒:
~ Fortnum’s Fleurie
Dominique Piron, Beaujolais, France 2020 🍷 (500 ml $398)
此酒液呈現深的胭脂紅色澤,2020 是 Dominique Piron 莊園的頂級年份,質量相當精良。是一款風味甜美、果香濃郁且口感柔順誘人的薄酒萊(Beaujolais) 酒款。 其實我們都不懂如何選擇紅酒的,不過選擇舊世界的法國🇫🇷紅酒 🍷大多有保證👍 。
點菜後餐廳首先送上四片麥包和鮮牛油,暖暖的脆皮麥包,塗上鮮牛油相當可口。
頭盤~ Hokkaido Scallop, Corn & Langoustine Risotto, Charred Scallion Oil
北海道帶子伴深海螯蝦粟米飯 $258
非常大粒的北海道帶子鮮甜好味;深海螯蝦 (Langoustine - 是一種細小、纖細、橙粉紅色殻的龍蝦🦞,是歐洲料理裡常見的高級食材。) 海螯蝦肉質比我們熟知的蝦更細緻軟甜;意大利粟米飯有有嚼勁,烹煮得相當有意大利的風格,剛於上月出遊意大利的我非常喜歡😋。
主菜
~ Wagyu Short Rib, Pomme Mousseline, Horseradish Cream
和牛牛小排伴辣根奶油醬 $368
這道和牛牛小排燉煮得相當腍滑,質感像一件煮得很腍的牛腱,但又沒有筋也沒有肥膏,很容易切開,肉質一絲絲的,第一口感覺是有一點牛的臊味,但是蘸上辣根醬後兩者的味道卻非常配合👍。

辣根醬味道有點像芥末,但味道不如芥末般辛辣嗆鼻,還帶有些許纖維的口感。加入了奶油的辣根醬可能味道會更淡更順滑。辣根醬有股清新的香味,英國廣泛的用作肉類的配料,據說可以有去油解膩的效果。記憶中我未曾吃過辣根醬,所以吃過這一道菜後,我覺得配肉類採用辣根醬更勝芥末。

我個人來說是不太喜歡煮得太腍的食物,我最初以為這個牛小排是一般牛排的質感,但原來這個牛小排烹煮後腍的程度是我家中95歲只餘五顆牙齒的老人家也能吃到的,如果一早知道是這個口感,我會選擇另一些主菜。

伴碟的薯蓉賣相漂亮,入口相當Creamy, 雖然牛小排口感不太適合我,但是配合辣根醬後味道還可以,為免浪費,我把整碟牛小排加薯蓉都全吃光,不過牛小排上邊那一條蔥我覺得以其他綠色蔬菜點綴更佳。

可惜閨蜜不吃牛,否則我一定會分給她嚐味。
~ Chicken Chasseur, Pancetta, Paris Mushrooms
法式燉雞肉🐔伴意大利煙肉,法國小蘑菇,薯蓉 $368
閨蜜的這道燉雞肉,她反映説雞肉的口感不夠嫩滑,而其他伴菜味道過濃;
她切了一小片雞肉和一些伴菜給我品嚐,我覺得雞皮算脆口,沒有肥膏,雞肉確實不夠嫩滑;因為雞肉味道偏淡,所以雞肉和薯蓉要配合較濃味的煙肉和小蘑菇一同進食,小蘑菇和煙肉的份量也不少,但是過濃的味道蓋過了雞肉的味道,主次有點混亂(好像妹仔大過主人婆。)
配菜
~ Wilted Spinach with Nutmeg
炒豆蔻波菜苗 $98
說實話,其實我不知道豆蔻的味道是什麼?翻查資料,豆蔻是常見的香料,通常使用於肉類、烘焙、飲品等烹飪用途,好像未聽過用作炒菜🧐!這一度炒豆蔻菠菜苗,我只覺得是普通炒菠菜苗,完全感覺不到有其他特別香料的味道🙄。
甜品
我們想嘗試一款特別的甜品,餐廳職員推薦了他很喜愛的 Winter berry Eton Mess,我們都覺得 Eton Mess 中文叫伊頓混亂這名字很搞笑🤣,所以就決定嘗試一下:
~ Winter berry Eton Mess
傳統英式甜點伊頓混亂 $108
這個甜品是以透明玻璃杯盛載,以多種水果 (包括: 草莓🍓、藍莓🫐、覆盆子和黑莓) 配淡忌廉,當中還加入蛋白脆餅meringue拌勻製成的酸酸甜甜的甜點,口感豐富,高貴華麗又非常吸睛,我一吃就愛上了😍。
這幾種水果一般都帶有酸味,特別是覆盆子;而一般人 (我認識的) 甚少喜歡吃黑莓,因為黑莓是一種聚合果,由許多小核果所組成,而很多人都不喜歡裏面有很多小核的口感,但我卻非常喜歡,只因這種水果在一般超市未能買到,所以我很少吃到,今天晚上我可以盡情享受這一個 Eton Mess 內所有酸酸的水果,又有淡忌廉和蛋白脆餅平衡水果的酸味,感到非常滿足🥰。
晚餐期間還看見其他客人點了一些即席桌邊烹調的菜式, 熊熊火焰🔥此起彼落,甚有氣氛🤩;我猜是火焰薄餅 ($188/兩位用)。
英式紅茶🫖
吃完這一頓豐富的晚餐,沒有理由不享用這裏的英國皇室御用茶。 因為現在是晚上怕喝完茶影響睡眠,所以我們請餐廳職員介紹幾款不太濃的紅茶,最後我們揀選了以下兩款紅茶。
~ Victoria Grey
維多利亞伯爵 🫖 $88
這是一款混合茶,以佛手柑為基礎,將甘草根、薰衣草和矢車菊花瓣與 F&M自家的索爾茲伯里原味蜂蜜相結合,成為一種非常精緻的紅茶,並帶有濃郁的柑橘味和淡淡的花香🌼。

原來這一款茶是向維多利亞女王🫅致敬🫡的茶款。優雅岀眾的花香、心曠神怡的佛手柑香氣、厚實口感的紅茶,我個人非常享受😁。
~ Countess Grey
伯爵夫人 🫖 $88
這款伯爵夫人茶是以比較清淡優雅的澄花香來取代佛手柑,加上手工揉捻白毫錫蘭為茶底,搭配得相當完美,淡雅的花香伴著滑順清爽的錫蘭。 當閨蜜從茶壺斟茶入杯內,頓時香氣撲鼻,閨蜜大讚好茶👍!

加上用這麼漂亮的茶具享用英國皇室御用茶,特別有feel😍👍!
餐廳還送上兩件免費甜點給我們一邊用茶一邊享用👍。
我們由六時半進入餐廳,在濃濃的節日氣氛下,一邊欣賞維港的壯麗景致,一邊享受英倫的美食、美酒及英國皇室御用茶,還有餐廳職員一絲不苟的服務。一直不停的打卡到餐廳差不多關門的時間-九時半才離開,完全不覺得已過了三小時。
結帳時職員還給我們每人一張購物折扣卡,可惜地面層的專門店已關門。
離開後我們還在室外的Dior白色聖誕樹 和海邊繼續打卡,渡過了一個歡樂的晚上🤞。
迷思🤔:這間餐廳幫客人添加熱水是用一個中式的銀色鴨嘴熱水壺加水的。想像一下在酒樓飲茶的時候,當你需要加入熱水,你會打開枱上的茶壺蓋,酒樓員工看見後就會拿一個熱水壺幫你在茶壺內加入熱水的情況,這裏就是完全一樣。我很想知道在英國的西餐廳是不是也是一樣呢?否則,香港 F&M 的做法真的是入鄉隨俗👏。知道的朋友可否告訴我🙏?
2023-12-27
  • 北海道帶子伴深海螯蝦粟米飯
  • 傳統英式甜點伊頓混亂
2023-12-21 774 瀏覽
同老婆打算提早慶祝聖誕,見到網評唔錯,就透過 OpenRice訂座食晚飯。對住維港食晚飯係開心舒服嘅,但主菜火雞同龍蝦手打麵就一般,味道尚可,真係食個景架咋...另外,明明OpenRice有個cathay會員優惠,而家都仲有放出黎,但坐落之後經理就話同cathay嘅合作20號完結,突然間無set menu🤔😑。雖然餐廳送番兩杯香檳,但及時update資訊比顧客就更加好。😅

📍#尖沙咀 181 Fortnum & Mason#羊羊在尖沙咀 #羊羊在九龍 政府為了推廣香港旅遊,最近和DiningCitx合作,開放預訂餐廳的特別餐單,用更便宜的價錢就嚐到不同菜色😏今次這選了近尖沙咀海旁,環境漂亮、食物較精緻✨餐廳主要都是卡座,比較昏暗,很有情調,適合朋友和情侶聚餐/打卡👯‍♀️🌙Dinner Set $470/pp💁🏻‍♀️頭盤🥗凱撒沙律伴煙肉及巴馬臣芝士整棵菜上,也夠特別😳可是有些地方會比較苦澀😂🥖意大利布袋芝士+松子仁+醃制珍珠洋葱+神石榴黑醋汁配酸種麵包多士麵包烤得很香,芝士味道比較淡,但很香,搭上其他食材吃口感和味道更豐富😉💁🏻‍♀️主菜🥩威靈頓牛柳配千層薯+豆角+胡椒汁(+$288)幾乎每枱都點,也是餐廳的名菜,平時單點都$988🤑牛柳是預先煮好,反而醬汁會有專人即席煮👩‍🍳加了酒精的關係,會有一下大火,很吸晴🔥牛柳切下去的時候,酥皮很脆,都聽到咔嚓咔嚓,但送到上來都軟掉了,買皮肉分離😵‍💫牛柳很嫩,唯獨邊位有點老🫠別看每人兩塊很少,再加很多奶油的焗薯和菜,很飽🫄🏾💁🏻‍♀️甜點🍍香草糖漬菠蘿伴椰子雪芭沒有嚐到,但看下去不好看,菠蘿好像煮到熟透的娃娃菜😣🍎蘋

📍#尖沙咀 181 Fortnum & Mason

#羊羊在尖沙咀
#羊羊在九龍

🌙Dinner Set $470/pp
💁🏻‍♀️頭盤
🥗凱撒沙律伴煙肉及巴馬臣芝士
整棵菜上,也夠特別😳可是有些地方會比較苦澀😂

💁🏻‍♀️主菜
🥩威靈頓牛柳配千層薯+豆角+胡椒汁(+$288)

別看每人兩塊很少,再加很多奶油的焗薯和菜,很飽🫄🏾

💁🏻‍♀️甜點
🍍香草糖漬菠蘿伴椰子雪芭
沒有嚐到,但看下去不好看,菠蘿好像煮到熟透的娃娃菜😣

🍎蘋果玻璃球
這個好看,很打卡呢📸又豐富,有蘋果蛋糕、青蘋果雪芭、巧克力甘納許,可是只能吃出雪芭味道🤣

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #尖沙咀美食 #九龍美食 #K11 #西餐 #英國菜 #威靈頓牛柳 #甜品 #打卡餐廳 #美食推介 #朋友聚餐 #情侶好去處 #紀念日 #節日慶祝 #生日飯 #情人節 #生日餐廳 #海景餐廳 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記 #香港必食 #流量密碼
2023-10-29 1659 瀏覽
與生意伙伴午餐, 得找一個舒適寧靜, 環璄格調也得相配的餐廳! 無意中看到這能飽覽維港景色, 而有著濃厚英式格調的餐廳, 必須一試! 初初以為只這家英國皇家貴族歷史超過三百年的Fortnum & Manson在地舖位置售賣茶葉, 但原來1樓的位置還有家餐廳! 簡單點, 來個午餐! 頭盤: 牛肉他他伴蛋黃配多士! 意大利布袋芝士、松子仁、醃制珍珠洋蔥、神石榴黑醋汁配酸種麵包多士 ~ 我的愛! 主菜: 香煎大西洋銀雪魚、法式蘋果醋酒牛油汁、意大利煙肉炒大蒜! 30天乾式熟成牛肉 ~ 是闊麵, 必點, 味道超好! 餐後點心:  芒果橘子海綿蛋糕杯香濃朱古力布朗尼新地! 這是布朗尼嗎??? 明明是雪糕新地! 飲品: 皇家紅茶! 是香港獨有的味道!

簡單點, 來個午餐!

頭盤:
牛肉他他伴蛋黃配多士!

主菜:
香煎大西洋銀雪魚、法式蘋果醋酒牛油汁、意大利煙肉炒大蒜!

30天乾式熟成牛肉 ~ 是闊麵, 必點, 味道超好!

餐後點心:
芒果橘子海綿蛋糕杯

飲品: 皇家紅茶! 是香港獨有的味道!
  • 意大利布袋芝士
  • 30天乾式熟成牛肉
  • 香煎大西洋銀雪魚
2023-10-18 1366 瀏覽
今日帶媽媽嚟到呢間英國皇家貴族歷史超過三百年嘅有名Fortnum & Manson食晚餐😍。餐廳著名的傳統特色係high tea但一睇到佢個dinner menu都非常之吸引,就決定一定要來品嚐。我哋好榮幸坐到一張枱可以欣賞維港夜景,仲要啱啱喺日落前坐低perfect timing 🤩🤩 餐廳佈置有高尚嘅感覺仲要播埋懷舊經典音樂or jazz 侍應服務周到,非常專業,每隔一陣都會清理張枱,斟酒同換碟👍🏽👍🏽當然每道菜都又好睇,又好食,一定會再返嚟🥹🥹埋單時仲比一張九折卡可以落去專店即時買嘢用。明知F&M每一樣產品,不論係茶葉朱古力定還是各種英國式的醬料或酒類都明知一定係quality嘅,所以就決定買咗個Pickle sauce 用咗佢真係超級好食🤤❤️‍🔥

2023-10-08 1363 瀏覽
呢間餐廳係傳統英式fine dining👍🏻選址喺尖沙咀 全間餐廳都係落地玻璃包圍🥰飽覽維港景色🌃好有情調 節日慶生一流🥳職員態度都好好🤩有賓至如歸嘅感覺🫶🏻-🐮 威靈頓牛柳$998外面嘅酥皮厚度適中🤏🏻有香濃嘅牛油味🧈口感鬆化😚 入面嘅威靈頓牛柳揀咗七成熟🙈職員會幫你切開 內裏透紅🥩口感嫩滑 一啲筋都冇😍咬落去好淋🥹而且仲好重牛味🐮仲有特製嘅蒜蓉同黑椒汁🤪不過個人覺得唔點汁先夠晒原汁原味😋薯蓉口感好smooth 薯仔味好香濃🥔一啲都唔滯🤤非常推薦呢間咁有情調嘅餐廳😎
呢間餐廳係傳統英式fine dining👍🏻
一啲都唔滯🤤
非常推薦呢間咁有情調嘅餐廳😎

威靈頓牛柳
威靈頓牛柳
依個牌子擁有三百幾年歷史,係英國皇室都享用嘅茶葉品牌,鍾意英國文化同下午茶嘅人應該唔陌生!雖然我未試過啲茶,但今次去食晚餐體驗好好🥰餐廳坐落係尖沙咀海傍,一入到去淨係見到靚景加埋英倫裝修已經覺得好有情調🇬🇧唔係我book位,所以本身唔知道二人同行食晚餐會送Peach Condition Mocktail同5克魚子醬,仲有侍應即席表演,好驚喜同覺得好抵🤣⚫️ ᴄᴀᴠɪᴀʀ (𝟙𝟘/𝟙𝟘)點餐後侍應突然推左架trolley出來,話依家做緊promotion送魚子醬,仲配酸種麵包、炒蛋、焗薯同乳酪等配料,成件事都幾開心🤭侍應會問隻蛋想點整之後係你面前整,我想要soft佢都炒得好軟滑,仲話自己結左婚四年,佢太太一餐都冇煮過佢食,所以佢廚藝了得,好風趣😆唔止魚子醬夠香,其他配料都好好食同有驚喜,誠意十足👍🏻🥩 ᴘʀɪᴍᴇ ʀɪʙᴇ-ᴇʏᴇ sᴛᴇᴀᴋ, ᴡᴀᴛᴇʀᴄʀᴇss, ʜᴀɴᴅ ᴄᴜᴛ ᴄʜɪᴘs, ʙᴏɴᴇ ᴍᴀʀʀᴏᴡ, ʙéᴀʀɴᴀɪsᴇ sᴀᴜᴄᴇ $𝟝𝟠𝟠 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)肉眼扒叫左medium, 又嫰滑又夠juicy,牛骨髓牛油嘅汁都好香,而且份量好大,兩個人食都好飽下🤰🏻另外薯
⚫️ ᴄᴀᴠɪᴀʀ (𝟙𝟘/𝟙𝟘)
肉眼扒叫左medium, 又嫰滑又夠juicy,牛骨髓牛油嘅汁都好香,而且份量好大,兩個人食都好飽下🤰🏻另外薯條切到好似薯角咁,夠熱同外脆內軟,十分高質!
🦀 ᴅᴇᴠᴏɴsʜɪʀᴇ ᴄʀᴀʙ, ʟᴇᴍᴏɴ ᴀɪᴏʟɪ, ᴡʜɪᴘᴘᴇᴅ ᴄᴏᴅ’s ʀᴏᴇ, ᴄɪᴀʙᴀᴛᴛᴀ ᴄʀᴏᴛɪɪ $𝟚𝟛𝟠 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)
英式蟹肉沙律調味好出色,唯一美中不足係多士有啲細件,沾唔哂啲沙律🙈
🐮🥟 𝟛𝟘-ᴅᴀʏ ᴀɢᴇᴅ ʙᴇᴇғ ᴄʜᴜᴄᴋ ᴀɢɴᴏʟᴏᴛᴛɪ $𝟚𝟞𝟠 (𝟟.𝟝/𝟙𝟘)
第一次食牛肉做底嘅意大利餃子,結論係覺得牛肉口感有啲太實,唔係好襯做意大利餃子。依款係餐牌上係under Heirloom Tomato嘅欄目,個smoked tomato saurce的確幾出色👏🏻伴洋薊味道幾特別,不過未必人人鐘意。

2023-08-19
2023-08-22 2032 瀏覽
Me and my friend from Singapore would like to taste the variety of tea in F & M. At the reception, we were told that if we order the A la carte, we need to be seated at the bar table. If we choose to sit at the sofa , we need to order the tea set. As we just finished lunch n we were a bit full, so we decided to sit at the bar table. After a while, another group of people came n they were allowed to sit at the sofa without ordering the tea set. We were treated unfair n don’t know why they hv double standard. F & M should hv improve their customer service. We were a bit disappointed in such an decent restaurant which meant to be a world class restaurant from UK.