2019-10-14 2048 瀏覽
爸媽難得出銅鑼灣,約埋我食飯,我約埋細佬妹,一家五口,諗起之前朋友幫我慶生來過,坐得幾舒適,唔算多人,幾啱傾計多啲人可以食泰菜,分享美食細佬最鍾意嘅生蝦刺身$148有8隻記得呢間偏辣,叫咗全部菜微辣但係呢碟嘅醬汁都係偏辣細妹最鍾意食生菜包,其實我都好鍾意❤️好多豬肉粒,好惹味菠蘿海鮮炒飯,但係冇乜菠蘿,有啲失望期待已久嘅柳青,好飲呀但係其中一個有啲老,啲肉唔夠嫩滑爸媽鍾意飲菠蘿汁,佢哋話好好飲出街一定要食菜 有馬拉盞通菜都必點唔夠喉,想食炸春卷諗住叫個小食拼盤但每款小食得2件唔夠分而且分開點炸素菜春卷同炸蝦餅更划算2樣炸物都係即叫即整,熱辣辣,正

多啲人可以食泰菜,分享美食

細佬最鍾意嘅生蝦刺身

$148有8隻
記得呢間偏辣,叫咗全部菜微辣
但係呢碟嘅醬汁都係偏辣

細妹最鍾意食生菜包,其實我都好鍾意❤️
好多豬肉粒,好惹味

菠蘿海鮮炒飯,但係冇乜菠蘿,有啲失望

期待已久嘅柳青,好飲呀

但係其中一個有啲老,啲肉唔夠嫩滑

爸媽鍾意飲菠蘿汁,佢哋話好好飲

出街一定要食菜

2樣炸物都係即叫即整,熱辣辣,正
  • 炸蝦餅
  • 菠蘿汁
2019-09-27 818 瀏覽
天氣炎熱,一於吃泰國菜醒一醒胃。先來一份18巷拼盤($198)。拼盤內有炸春卷,炸蝦餅和豬頸肉等。炸春卷和炸蝦餅也炸得甚有水準,吃著脆卜卜的。至於燒豬頸肉,軟軟的帶肉汁,十分不錯。泰式鮮蝦刺身($148)果然是新鮮貨式,肉質結實,真想吃多幾件。暹羅蝦($288)是浸了在酸辣汁的開邊中蝦。如果先前的泰式鮮蝦刺身是原味版,這個加了大量辣椒和蒜粒的,必定是惹味版。蝦肉肉質厚而爽彈的,伴以酸辣汁,食味提升,愛吃蝦的我甚為滿足。怕靚牛尾($198)即是咖哩牛尾。咖哩不會太辣,牛尾已經煮得軟爛,盡及了咖哩精華,很入味哩,配飯一流。燒雞的雞皮已經被燒得有點焦燶,雞肉啖啖肉的,亦甚嫩滑,沒什麼骨。可是此時大家也飽了,只有能力淺嚐一件半件。最後,甜品是芒果糯米飯。煙韌的糯米,被香氣四溢的椰汁浸淫著,別忘了配著鮮甜芒果一併吃,好吃得不自覺地吃了半碟。
2019-09-16 554 瀏覽
看評論不錯,於是決定一試。選了三個菜,沒有一個是滿意的。1. 青咖喱煮蝦,蝦是雪的,沒有鮮味,調味一般 $1282. 蒜炒羊肉,沒有羊肉味。 $128,加$28要了蒜蓉包,熱且脆,但是沒有蒜蓉味3. 豬頸肉,有雪味,份量一般,味道非常非常普通。$108确如之前的評論所說,不值這個價錢。而且如果細看最近幾篇好評,點的菜幾乎一模一樣,不知是否內有蹊蹺。确如之前的評論所說,不值這個價錢。而且如果細看最近幾篇好評,點的菜幾乎一模一樣,不知是否內有蹊蹺。
看評論不錯,於是決定一試。

選了三個菜,沒有一個是滿意的。

1. 青咖喱煮蝦,蝦是雪的,沒有鮮味,調味一般 $128

3. 豬頸肉,有雪味,份量一般,味道非常非常普通。$108

2019-07-28 471 瀏覽
約左係cwb交收,所以同朋友係附近食算,佢揀左呢間係世貿中心既泰國野。我地嗌左生蝦刺身,冬陰公湯,青木瓜沙律同泰式蟹肉炒粉絲。🥗木瓜沙律既份量還可,味道ok。🍵冬陰公湯既份量,menu上寫一人份,但兩個人都夠飲,味道就正常。🦐而生蝦老實說,認真麻麻,生蝦重點應該係d汁,但佢個汁完全唔好味,蝦又唔係太新鮮。😰蟹肉粉絲既味道就不錯,但份量極少,$128有d唔抵。。其實世貿呢個位置,加上呢個價位,我會期望至少係好食既。。
我地嗌左生蝦刺身,冬陰公湯,青木瓜沙律同泰式蟹肉炒粉絲。
🥗木瓜沙律既份量還可,味道ok。
蟹肉粉絲既味道就不錯,但份量極少,$128有d唔抵。。

其實世貿呢個位置,加上呢個價位,我會期望至少係好食既。。
2019-07-19 411 瀏覽
Soi18 是其中一間我最喜愛的泰國菜,今日朋友有約,又可以再嘗一次。餐廳的裝潢寬比一般泰國餐廳美觀,時間可能尚早又加上是平日,客人並沒有太多。好好有個環境與友人傾下計。泰藉waitress 都好友善,慢慢介紹出名的菜色。友人與我都是愛蝦之人,泰式生蝦自然是必叫之選,彈牙爽口不狂話下,那個泰式酸辣汁更能吊出鮮味。花膠湯是第二道菜,本身無乜期望,同本人沒有太大興趣。點知一來到檯面,意外地大鍋,花膠十分大件~ 食落已十分入味,湯濃味厚,飲落啖啖滋補養顏。 最後一道菜是酸辣汁原條蒸魚,魚湯鮮美,配以青檸,即時令湯增加酸味,令胃口大增,魚肉並沒有湯浸變得溶爛反而保持魚肉肉質‧食畢三道菜已十分滿足

2019-07-04
2019-07-05 389 瀏覽
荷蓮帶子沙律 :帶子大粒新鮮,上面加左好多醃料超多香草,味道都幾辣,好開胃。暹羅蝦 :哩個蝦真係好有誠意,隻隻都好大隻,而且食得出係好新鮮,清蒸得剛剛好唔會好老。個汁先係重點,酸甜適中落左好多辣椒我鍾意!落左好多香料,超有泰國風味,不過這唔食得辣既朋友就要先撥走啲辣椒啦。泰式燉花膠 :我期待已久既主角!塊花膠又大又厚,超「肥美」,而且成塊花膠都好完整,唔會剪到好碎見到都已經好想即刻成塊鯨吞落肚。個煮法都係好似一般餐廳咁,發好後用水重複炆煮,味道唔錯。泰式鮮蝦刺身 :啲蝦新鮮又大隻,醃得好入味。酸辣汁原條蒸魚 :本身我係唔太好魚,不過哩條魚我差唔多一個人食曬咁濟。其實條魚係蒸既,本身應該係無乜味,但重點就係個湯啦,好似酸辣湯咁既味,帶好濃既香草香,檸檬草呀薑呀,真係無得頂?魚就唔係話超大條,但係四五個人食,仲要叫埋其他菜就差唔多啦。

泰式鮮蝦刺身 :啲蝦新鮮又大隻,醃得好入味。

暹羅蝦
泰式鮮蝦刺身
酸辣汁原條蒸魚
2019-04-22
暹羅蝦
泰式鮮蝦刺身
酸辣汁原條蒸魚
2019-06-29 146 瀏覽
今晚公司同事選左係銅鑼灣呢間18巷泰國餐廳!環境都幾闊落開揚!我就先叫左一杯火龍果特飲,味香濃郁,冰沙口感好smooth,非常解暑呢!秘製黑椒炒蟹,黑椒味道超級濃郁又香,同蟹味好夾,無搶左蟹既味道,反而更加帶到蟹肉既鮮味,蟹非常大隻,都好多蟹肉,而且炒到非常入味!酸辣汁原條蒸魚,好大條魚!青檸既辣汁幾清新,一d腥味都無,魚肉好嫩滑,骨好易起唔散,加上蒸得好夠味,d汁仲好岩送飯呢!香辣肉碎炒飯,呢個係我其中一個最鐘意既泰國菜式,半熟既蛋汁溝落飯,超正,肉碎辣度適中,泰式炒飯會濕濕地,但好惹味!推薦呢!甜品我最鐘意就係呢個榴連糯米飯,榴連味超香,果肉軟糯,配埋香甜既椰汁糯米糯完全唔膩,剛剛好,食到好飽既我都忍唔到口食哂!今次呢個gathering大家都好滿意,我都諗住下次帶屋企人黎呢!

2019-06-19 168 瀏覽
今日想同個friend過黎食好野,就選擇咗呢間餐廳。這裡原來好像係食泰國菜的,餐廳環境挺好的,裝修精緻,座位也比較寬敞。香辣豬頸肉沙律 ($128)今次我們選擇的泰式沙律卻讓我放肆大吃。原因是新鮮的豬頸肉沙律叫人喜歡,熱呼呼的,油份岩岩好唔油膩,豬頸肉爽口彈牙,加上點點香辣的味道更是令人喜歡。泰式鮮蝦刺身 - 相信不少人吃泰菜都必先點生蝦刺身作頭陣,刺身新鮮不在話下,殼開蝴蝶邊賣相好體,蝦身口感豐滿多汁,配上酸酸辣醬汁,清新中帶點刺激感,非常開胃。這款椰青沙冰採用新鮮原個椰青肉打製,不單帶有椰青獨有的芳香,幼細的沙冰更具秒間透心涼的效果,以輕甜調配絕對合襯!還有多款如芒果、荔枝、火龍果等的沙冰口味!味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民。

香辣豬頸肉沙律 ($128)

味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。
2019-06-09
用餐優惠
現金券
2019-06-15 146 瀏覽
朋友生日,壽星仔中意食泰菜,一班朋友黎左呢到慶祝壽星仔生日,比佢發板啦!暹羅蝦,中意食辣嘅朋友們,唔好放過呢道菜,蝦唔單止彈牙,仲要辣得黎帶點酸甜感覺,好正,第一道餸食,幾開胃,食完一隻想食多隻18巷拼盤,壽星話黎到當然叫左個以呢到名明拼盤啦!4款食物,有炸蝦餅、炸魚餅、炸春卷、燒豬頸肉,滿足哂每款都想食嘅朋友仔怕靚牛尾,牛尾巨大,又軟腍,叫白飯、蒜蓉包配,非常夾,美味香草粉絲焗蟹煲,膏蟹好多蟹膏,又大隻,入哂味,粉絲更加唔湘講,索哂膏蟹精華,加上有香草同蒜,惹味不得了火辣酒炒河粉,河粉係闊身,香辣味爆棚,口感十足,完全滿足哂個嘴巴
朋友生日,壽星仔中意食泰菜,一班朋友黎左呢到慶祝
壽星仔生日,比佢發板啦!

18巷拼盤,壽星話黎到當然叫左個以呢到名明拼盤啦!

怕靚牛尾,牛尾巨大,又軟腍,叫白飯、蒜蓉包配,非常夾,美味

2019-06-10 105 瀏覽
泰式鮮蝦刺身, 就非常喜歡生蝦的口感及醬汁了, 小湯匙將拌好的醬料淋在攤平的鮮蝦上, 放入口中, 很是美味哦, 有辣, 又有酸, 百感交集香辣炭燒牛扒沙律 - 用炭燒燒到牛扒外面非常之香裏面嘅肉質保留多肉汁之餘咬後仲要非常豐富我最鍾意嘅就係夾住生菜仔食口感滋味齊全泰式燉花膠 - 感覺不到有任何腥味, 花膠好厚切, 用刀义食最有FEEL, 入口滑嘟嘟, 配埋上湯一齊煮, 入味非常原條鹽燒魚 , 魚身大約一個手臂大, 外層香脆,魚肉吸盡香料的味道,真是好味到堅離地, 配埋泰式酸辣汁一齊食, 味道更加突出

2019-06-09 99 瀏覽
終於收到公司加人工信,上年公司業績好,大家最期望就是這一刻,好在公司冇令我哋失望。 既然大家咁開心,同事約放工吃餐飯慶祝一下。 椰汁特飲及藍蝶綺蘿芒果特飲及雪𥚃玉暹羅蝦 - $288 兩隻大蝦開半,一人半隻蝦每邊也好厚身,味道帶微微辣。泰東北古式香葉包 - $88用香葉包著蝦米丶肉碎丶青檸丶指天椒丶乾蔥等等,加上泰式汁醬香辣惹味。泰式燉花膠 - $398好大隻花膠,把它分成小碗,每人也有一大塊,好滋潤又美味。香辣炭燒牛扒沙律 - $198燒至剛熟牛肉帶微紅,用生菜包加泰式辣沾汁,有fusion 菜感覺。荷蓮帶子沙律 - $168荷蓮切成幼條口感帶爽脆,加上泰式香料做成沙律,好特別菜式。香草粉絲焗蟹煲 - $428珍寶size 蟹加上厚厚蟹糕,加上粉絲完全吸收了蟹精華,令整個蟹煲成為今晚焦點。泰式香芒椰汁糯米飯 - $128糯米也分黑白兩小糰,配上香甜芒果及椰汁yummy 泰式椰汁西米糕 - $58仍帶微暖西米糕,帶有清香班蘭味。

椰汁特飲及藍蝶綺蘿

芒果特飲及雪𥚃玉

暹羅蝦 - $288
兩隻大蝦開半,一人半隻蝦每邊也好厚身,味道帶微微辣。

泰東北古式香葉包 - $88

泰式燉花膠 - $398
好大隻花膠,把它分成小碗,每人也有一大塊,好滋潤又美味。

香辣炭燒牛扒沙律 - $198

荷蓮帶子沙律 - $168
荷蓮切成幼條口感帶爽脆,加上泰式香料做成沙律,好特別菜式。

香草粉絲焗蟹煲 - $428

泰式香芒椰汁糯米飯 - $128
糯米也分黑白兩小糰,配上香甜芒果及椰汁yummy

泰式椰汁西米糕 - $58
仍帶微暖西米糕,帶有清香班蘭味。

2019-06-06 121 瀏覽
銅鑼灣有名氣既泰國菜🤤約埋一班朋友仔🤤叫多d 野食😍😍泰式鮮蝦刺身( $128)一碟8 隻,爽口生蝦,蒜頭加辣椒最佳組合🤤夠辣🥳泰式燉花膠($398)用沙鍋上,火喉夠曬,花膠大大舊,滑滑骨膠原,配芽菜!濃濃既燉湯,滋陰美肌🤤 暹羅蝦 ($288)辣辣野精選🍤!酸酸既青檸夾住辣椒🌶️🤤挑戰我嘅味蕾!充滿泰風味☺️泰東北特色“NHEAM”豬軟骨 ($118)生菜包咁既食法,入面有青檸粒粒,薑,花生同洋蔥,薑既辣配埋青檸既酸,包埋脆炸豬軟骨粒煜!口感層次豐富,脆炸香口惹味,用青檸平衡番!好惹味🤤泰東北古式香葉包 ($88)小杯子!大驚喜,洋蔥粒,青檸粒,花生同埋蝦米🤪包埋一齊開胃仔秘製黑椒炒蟹 ( $428)用鐵鍋上!下面重keep 住有火不嬲熱住!蟹肉好厚🤤黑椒味勁濃☺️!配埋大量既黃金蒜,薑🤤成件事避風塘🥰惹味好辣,有蟹膏😳☝🏻真心驚喜!泰式海鮮金不換炒墨汁意粉( $148)創意料理,泰式加埋意大利墨汁意粉☝🏻有創意得來又幾好食而且意粉炒得唔硬唔會太油,岩岩好!上面有大蝦🍤,仲有蟹子粒粒添撈埋嚟食好滋味☺️👌🏻雪裡玉($45)創意泰式特飲🤤荔枝加火龍果沙冰,清甜得來🤤解辣珍多冰($45)甜而不膩
銅鑼灣有名氣既泰國菜🤤
約埋一班朋友仔🤤叫多d 野食😍😍

泰式鮮蝦刺身( $128)
一碟8 隻,爽口生蝦,蒜頭加辣椒最佳組合🤤
夠辣🥳

泰式燉花膠($398)

暹羅蝦 ($288)
辣辣野精選🍤!酸酸既青檸夾住辣椒🌶️🤤
挑戰我嘅味蕾!充滿泰風味☺️

泰東北特色“NHEAM”豬軟骨 ($118)

泰東北古式香葉包 ($88)

秘製黑椒炒蟹 ( $428)

泰式海鮮金不換炒墨汁意粉( $148)

雪裡玉($45)
創意泰式特飲
🤤荔枝加火龍果沙冰,清甜得來🤤解辣

珍多冰($45)
甜而不膩,大樹菠蘿爽口鮮甜,絲絲分明,
同埋啫喱仔都好新鮮!有咬口☺️

藍蝶綺蘿($55)
兩層顏色上邊係碟豆花下便係菠蘿汁🤤
清新解渴

泰式榴蓮椰汁糯米飯 ($128)

爆香既榴槤汁,上台個下大家都嘩嘩聲🤤榴槤控必備
榴槤肉實而不乾,糯米飯熱辣辣🤤成份事200分!🤤🤤

泰式椰汁西米糕 ( $58)
每日新鮮即整西米糕,西米同椰汁夠香

飽飽開心滿足嘅一餐💕
2019-06-06 116 瀏覽
講到食泰國野,朋友成日都話去九龍城。但自己又唔想去到咁遠,就近近地係銅鑼灣試下呢間泰國菜!作為開胃菜,我地5個人叫左一碟泰式鳳爪沙律,佢嘅鳳爪起晒骨,食落非常之方便。味道酸酸甜甜,唔會太辣,作為開胃菜最岩!之後我地再叫左個生菜包。食得泰國野,生菜包一定離不開啦!佢地嘅肉碎炒得好惹味,帶點辣,非常刺激味蕾!之後我地再叫左個大蝦冬陰公湯同酥皮青咖喱。湯味道帶酸,唔會太辣,幾好飲!酥皮咖喱唔會太油膩,用酥皮去點咖哩食最正!6個人叫4樣都夠曬飽,有機會一定要再黎食!

之後我地再叫左個生菜包。

6個人叫4樣都夠曬飽,有機會一定要再黎食!
2019-06-03 84 瀏覽
一眾朋友相約來試這家泰國菜館,看見menu已經令人目不暇給,幸得泰國籍女經理為我們作介紹, 先嚟 幾款沙律 和小吃 ,包括荷蓮帶子沙律、 泰式鮮蝦刺身 丶炭燒牛扒沙律和 螞蟻香葉包 。主菜就包括 暹羅蝦、砂鍋泰式燉花膠 和 牛肋骨鍋 。海鮮類就有粉絲蟹煲和原條鹽燒鱸魚 。經理還介紹了一個蒜香炒毛茄 ,全晚每一個小菜包括小吃 都令一眾朋友讚不絕口, 當然來泰國菜餐廳必要試他的甜品,我們一口氣試了他四款甜品,包括香芒椰汁糯米飯、榴槤椰汁糯米飯、泰式千層糕和泰式椰汁西米糕 。通通都轉眼就一掃而空,各人都大快朵頤,原來經理介紹他們是主打泰國東北風味,怪不得較其他傳統泰國菜味道不一樣, 大家都認為必會回頭再試其他菜式。
2019-05-29
2019-06-03 95 瀏覽
個人較喜歡不太重味道的泰國菜,所以這間泰北菜館,就是我的至愛。頭盤荷蓮帶子沙律先帶出味蕾清新的口味,然後就是泰式鮮蝦刺身,仍然保持水準。而且份量適中,小吃來一個炭燒牛扒熟度剛好,另一個香辣豬頸肉,在這個無得劏豬劏牛的非常時期,更顯好味。然後就是兩個主菜-暹羅蝦大大隻的蝦球配上不太辣的調味料恰到好處,而那個牛肋骨和味鍋,就真的纯泰東北風味,鍋裏面有不同的調味辣椒、鮮番茄和菇類,真是惹味十足。每次來都必定試他的砂鍋泰式燉花膠,厚厚的花膠,實在色香味俱全,另外我們還柯打了一條鹽燒盧魚,燒得很剛好肉質也沒有被掩蓋。單尾的蟹肉南瓜炒飯,原來南瓜和蟹也可以很夾的。 還有太座最欣賞的甜品上場-包括榴槤椰汁糯米飯和泰式千層糕,每次嚟都能夠令人有驚喜之餘,更保持上誠的水準,難怪他已是我與朋友聚會的指定泰國餐廳。

2019-05-29
  • 泰式燉花膠