春回大地🌱,天氣漸漸回暖🌞,又係野餐嘅好時機,不過唔想咁遠去郊外野餐,去酒店都可嘆返個充滿春日野餐feel嘅Tea,舒適地感受一下春日氣息🌿帝都酒店 one+one bar推出左春意盎然下午茶!有別於傳統三層架嘅下午茶,以紅格子餐紙和木盤盛載12款鹹甜點,鹹甜各半,再加上兩杯特式飲品,茶點造型精緻,加入小動物、昆蟲、樹木等元素,好有春日野餐feel呢!細個已成日同家人去帝都酒店食自助餐,酒店同商場連通,真係非常方便就腳!🥂鮮果賓治海蝦串,海蝦非常鮮味可口,再配鮮果賓治味道更突出⭐️酥炸蜜瓜奶,平時炸鮮奶就食得多,炸密瓜奶就好少見👍🏻香煎芒果帶子伴蟹籽,最鍾意下午茶中有依類咸點,非常開胃🍽巴馬火腿蜜瓜啫喱串,平常食得多,但未見過加啫喱,口感特別👋🏻越式鱈場蟹肉米紙卷伴橘子汁,爽口、口感獨得,健康之選,蟹肉令整個卷提升🦀甜點中最吸引一定係呢兩隻小松鼠,賣相好得意,唔捨得食呢,小松鼠是整粒拖肥朱古力,而尾巴就是檸檬忌廉卷,味道就不過不失菠蘿椰子慕絲蛋糕,係可愛的兔子patpat造型,慕絲口感軟滑,好香菠蘿椰子味呢,味道不錯呢黑森林蛋糕,做到樹木的造型,加上迷你小甲蟲朱古力,賣相好可愛,好森林f

酥炸蜜瓜奶,平時炸鮮奶就食得多,炸密瓜奶就好少見👍🏻

香煎芒果帶子伴蟹籽,最鍾意下午茶中有依類咸點,非常開胃🍽

黑森林蛋糕,做到樹木的造型,加上迷你小甲蟲朱古力,賣相好可愛,好森林feel,外層是朱古力薄片,包著朱古力海綿蛋糕,朱古力濃郁,但幸好冇想像中咁甜

鮮果綠茶酥,賣相精緻,鮮果加上綠茶cream,配搭不錯,而酥亦好鬆脆呢~

水蜜桃水信玄餅,內裏有小花,好春日清新feel,味道較清甜,有d似大菜糕嘅口感

P.S.呢個tea set是和skinfood聯乘的,
食完仲有skinfood體驗套裝同優惠券可以拎走添☺️❤️

$268.4 (下午茶)
2018-04-03 1135 瀏覽
之前1+1吧有推出過牛油主題的下午茶,身為牛油果控的afternoon tea buddy一直提議要去試食,可惜最後未能成事。當天與afternoon tea buddy到博物館參觀後,剛好於網上見到有skinfood主題的下午茶,就直接去了1+1吧。這是當天的afternoon tea set。$488(另要加一),有兩人份量的下午茶,包括十二款糕點及特飲兩杯。與其他酒店的afternoon tea比,1+1吧的價錢相對便宜。食物方面,糕點是放於三層的點心架上,整體賣相很吸引,糕點製作得很精緻,而且主要是粉紅及黃色,感覺很清新。美中不足的就是味道真的很一般,並糕點中沒有一款能另我留下深刻印象。另外,兩杯特飲與糕點一樣表現平平,熱飲味道似加了蜜糖的熱紅茶,凍飲則似雜果賓治。環境方面,與其他位於酒店內的bar或cafe比起,我大概只能讚他十分寧靜及寬敞,整體感覺有點舊,也沒有靚境。值得一提的是,職員的服態得好,為了幫我同朋友影張靚,就左幾次位,真的很細心。試過於另一酒店cafe叫職員影相,結果發現我半塊面擋於三層的點心架後。
這就是當天的skinfood主題tea set
這是當天的afternoon tea set。

2018-02-25
2018-03-13 3170 瀏覽
三月了天氣開始回暖,今年的香港難得四季分明,更加有一種大地回春的感覺。春天讓人聯想起野餐和tea set(吃貨的腦袋?)結合兩種元素在一起,有帝京酒店 one+one bar的春意盎然下午茶!$488兩位,12款鹹甜點加上兩杯飲品,酒店來說價錢挺不錯的。紅格子餐紙加上木盤子,加上造型可愛的小動物(?)內心閃過「在森林和原野是多麼的霄遙~」鹹點賣相精緻,著重味道,好像這個迷你菠蘿雞肉漢堡,雞肉丸非常juicy!(身後的鮮果賓治加蝦串很清新,是開胃的starter!)芒果香煎帶子伴三文魚子,口感豐富,而且味道有層次,酸甜芒果肉,爆爆珠般的三文魚子,鮮甜帶子和香脆的餅底,一件真的不夠喉呢!鹹點中的越式米紙卷和炸密瓜奶亦很不錯~呵呵立即跳到可愛的甜點 年輪造型的黑森林蛋糕,朱古力味濃郁,蛋糕夠濕潤,小小的一件味道一點也不馬虎!甲蟲裝飾很可愛呢(笑)水玄信餅和鮮果綠茶酥,顏色鮮艷,充滿春天的氣氛!呵呵,我相信最吸睛的一定是這兩隻小松鼠!!一上桌就殺了不少菲林(笑)小松鼠是拖肥朱古力,手拿著果仁,動作和表情唯肖唯妙。尾巴是檸檬忌廉卷,軟綿綿好鬆軟,其實這隻小松鼠我真的不忍心吃它,碰巧一肥一瘦,有點

呵呵立即跳到可愛的甜點

水玄信餅和鮮果綠茶酥,顏色鮮艷,充滿春天的氣氛!

呵呵,我相信最吸睛的一定是這兩隻小松鼠!!一上桌就殺了不少菲林(笑)小松鼠是拖肥朱古力,手拿著果仁,動作和表情唯肖唯妙。尾巴是檸檬忌廉卷,軟綿綿好鬆軟,其實這隻小松鼠我真的不忍心吃它,碰巧一肥一瘦,有點像我和老公(誤)有點想帶它回家呢(笑)多款美食,酒店服務,輕快音樂,絕對是很舒服愉快的「野餐」體驗!
1K
2018-03-13 1938 瀏覽
3月份的時節,春季將至,天氣漸漸回暖,花開滿樹,不禁想到郊外野餐,只可惜大家忙,4人未能相約到日子,只有2人,不如去嘆Tea,見有不少酒店推出了以春日作主題的下午茶,我們便選了一個田園之感的下午茶,填補一下想去野餐的意欲。 嘆Tea之餘又有禮物贈送。 內堂裝潢設計時尚,環境寬敞,樓底高,有空間感,梳化椅坐得舒適。 訂了兩位,3:15到場,十分少人呢。 還有露天茶座的位置。 下午茶的餐牌。 蘋果洋甘菊茶配蜜糖,蘋果洋甘菊茶,少許的蘋果味,洋甘菊味太淡,不夠甜,要加少許蜜糖才有甜味。 春意盎然下午茶,$488(兩位)。 下午茶以木盤盛載,紅格子墊盤紙,茶點賣相十分有心思,小動物、蝴蝶及樹木做型的甜點、清新的雜果入饌,甚有田園野餐之感。 漂亮的蝴蝶。 香煎芒果帶子伴蟹籽,感覺名貴的鹹點,帶子鮮甜,味道不俗。 巴馬火腿蜜瓜啫喱串,半粒蜜瓜加上半粒啫喱砌成一個圓球,像是珍寶珠的,比較軟身的巴馬火腿,味道正常水準。 越式鱈場蟹肉米紙卷伴橘子汁,內餡是雜菜絲及蟹柳,配上了橘子汁,酸酸地又爽口味道清新。 菠蘿雞肉漢堡,雞肉漢堡肉厚,配上燒菠蘿及多士,清新的味道。 鮮果賓治

嘆Tea之餘又有禮物贈送。

訂了兩位,3:15到場,十分少人呢。

還有露天茶座的位置。

下午茶的餐牌。

春意盎然下午茶,$488(兩位)。

漂亮的蝴蝶。

香煎芒果帶子伴蟹籽,感覺名貴的鹹點,帶子鮮甜,味道不俗。

菠蘿雞肉漢堡,雞肉漢堡肉厚,配上燒菠蘿及多士,清新的味道。

鮮果賓治海蝦串,海蝦爽口但冇味,小小鮮果賓治味道清新。

英式鬆餅配士多啤梨醬,士多啤梨醬份量多,反而英式鬆餅好迷你,正常水準的味道。

酥炸蜜瓜奶,感覺好中式,外脆內軟口感,食落有好香的蜜瓜奶味。

菠蘿椰子慕絲蛋糕,兔子的patpat~~兔子那麼可愛,怎麼可以吃兔兔~~~~慕絲蛋糕口感軟滑,菠蘿椰子夠清甜,幾好味呀。

鮮果綠茶酥條,鮮果清新,但綠茶cream味道太淡不突出,普通味道。

水蜜桃水信玄餅,賣相好靚呀,仲要有花作點綴,但口感及味道都似大菜糕。

檸檬忌廉卷,松鼠朱古力十分可愛~唔捨得食,但還是咬了一口,是軟身的朱古力,果然好甜呀!忌廉卷有清香的檸檬味,但口感有點乾。

黑森林蛋糕,蛋糕是樹木的造型,一點紅的甲蟲朱古力,十分可愛的賣相,感覺更像森林呢,外層是朱古力,內裡是朱古力海綿蛋糕,朱古力不太濃郁,甜度適中。

即場派發的SKINFOOD禮品。

又可試下新的護膚品。

下午茶造型上有心思,但味道普通,有贈品送加分,環境都幾舒服呀。
2018-02-12 1274 瀏覽
約咗幾個好朋友傾計飲野,酒店有泊車優惠, 招呼ok, bar裏面多數唔會有人猜枚Happy hour所有飲品買一送一,抵呀! 叫咗杯紅莓汁,唔錯我到步前,姊妹差不多KO咗個海鮮盤, 佢哋都話唔錯。呢個一口牛熟度啱啱好, 一人一舊,好快就食完,美味!大家有啲肚餓,叫咗個炒麵,麵身既幼又爽,都好大碟, 廚師炒得唔油膩好好味德國豬手~ 叫咗即刻整,等咗一陣間,皮脆肉香, 配以燒汁,仲有啲薯角,確實美味!最後,新鮮果撻出場大大個,因為有人生日,店員加咗蠟燭先上枱,好細心, 姊妹都好驚喜!呢度傾計食嘢確實係一個好地方,坐得舒服,唔會太嘈,下次再來‼

我到步前,姊妹差不多KO咗個海鮮盤, 佢哋都話唔錯。

呢個一口牛熟度啱啱好, 一人一舊,好快就食完,美味!

2018-02-07
宵夜
生日
2018-01-24 897 瀏覽
熊妹愛上牛油果已經不是新聞,再發現魏太太近排竟然在追求健康食品,加上high tea 本身已是熊妹同魏太太的不良嗜好,帝都酒店呢個新推出的牛油果下午茶仲唔係熊妹同魏太太的天堂?帝都酒店都唔難去架,係沙田新城市廣場可以穿入過去,1+1吧係帝都酒店大堂,下午茶時間正正3點3開始,可能因為星期一又下午茶時段掛,餐廳唔算多人。熊妹同魏太太就揀左梳化位坐喇,舒服啲。呢個牛油果afternoon tea set真係無得頂,簡直係熊妹同魏太太的大大大恩物。 tea set入面真係用好多真材實料的牛油果弄成,好似牛油果多士,迷你牛油果漢堡包,其中牛油果天婦羅,有成舊牛油果係入面架,真係好驚喜,仲有個牛油果朱古力慕絲,整到十足十油果咁既樣,熊妹同魏太太都食到lam lam脷。其餘仲有蜜糖蘋果花酥,香芋cupcake,蟹肉餅都好好味,完全唔係得個樣,真係回味無窮。飲品方面仲包埋牛油果奶昔,簡直係完美的配搭。奶昔絕對唔欺場,飲到粒粒牛油果肉,完全豐富哂熊妹同魏太太的味蕾。呢餐真係俘虜哂熊妹同魏太太呢兩個牛油果控的心,滿足哂一星期食牛油果的quota同慾望。最最最後來的驚喜係今次呢個牛油果主題下午茶原來係同s

avocado afternoon tea set

avocado milkshake

最最最後來的驚喜係今次呢個牛油果主題下午茶原來係同skin food合作的,享受呢個afternoon set會送埋一人一份skin food avocado cream sample,豐富埋熊妹同魏太太的皮膚,真係大讚無比。

不過,提倡營養學的熊妹係度提提大家,雖然牛油果近年被升級為超級食品,其營養價值因為包含多種維他命同礦物質以及其三分二脂肪為不飽和脂肪酸而大大提升,但當中的熱量其實頗高,一個中型牛油果大概有200多卡,而且包含大概20克脂肪,建議一星期吃一至兩個就足夠營養價值了。
2018-01-22
avocado afternoon tea set
avocado milkshake
日常喜歡美膚,又喜愛四圍吃的我,上星期六來到沙田帝都酒店的1+1 吧內歎下午茶,家住九龍的我也要衝著前來,原因是這家1+1 吧聯乘了韓國天然護膚品牌 SKINFOOD 打造「滋潤亮采下午茶」,把兩者結合起來真是知我心意呢! 嘻嘻! ,讓我可以一邊用茶,一邊欣賞各式各樣的特色甜點,以 SKINFOOD的皇牌黑糖光采系列及升級版牛油果滋潤系列為靈感,將黑糖及牛油果的美顏功效伸延至美食之中。 1+1 吧的環境都幾舒服,可以慵慵懶懶的坐在沙發上,享受這一頓別具心思的下午茶。 下午茶分別三個層架,由最低層的鹹點至最高層的甜點都有,足夠二人份量享用。 如果沒有特別要求,餐廳會安排兩款不同的限定特飲,分別為醇香濃稠的即製牛油果蜂蜜奶昔及擁有養生功效的黑糖人蔘茶。因為這次是與老公前來的關係,我兩款飲品均嚐過,奶昔充滿著牛油果的柔滑口感,亦有牛油果的香,其實我平時也會用牛油果當午餐,加入了蜂蜜有助潤喉,正好在冬天享用滋潤一番。 另一飲料黑糖人蔘茶,沖繩的黑糖我曾經吃過,擔心會甜,結果出乎意料,少甜而散發出清香的人蔘氣味。 我先由鹹點開始吧! 很可愛的煙肉牛油果迷你漢堡包,加入了牛油果為漢堡

我先由鹹點開始吧!

很可愛的煙肉牛油果迷你漢堡包,加入了牛油果為漢堡包染上一抹粉嫩
的綠色,注入清新感覺,配上煙肉、番茄及生菜等餡料,一口咬下就能嚐到多層次的豐富口感,賣相吸引。

另一款的紫薯撻,其紫薯蓉軟綿綿的,包裝精緻,撻身纖薄脆口。

牛油果芝士開邊三文治,顏色豐富,還有其他新鮮生果伴在一起,一啖入口清新而不膩,口感滿分。

牛油果蟹肉餅,以牛油果蓉混合蟹肉,加入檸檬汁及黑胡椒等調味料,再搓成餅狀然後輕煎,外表誘人是金黃色的,哎一口啖啖鮮甜的蟹肉滲透清新牛油果芳香。

牛油果香草醬釀番茄,原來牛油果與番茄的味道是很夾,蕃茄多汁新鮮,整粒吃下"咇"出了很多汁,酸甜美味,令胃口都打開了。

酥炸牛油果,唔講唔知原來牛油果蘊含豐富維他命、蛋白質及礦物質,具抗氧化、回復肌膚彈性及保濕等功效。這款酥炸牛油果裹上麵包漿,然後炸至金黃酥脆,內裡的果肉仍然保留細膩軟滑質感,蘸上惹味的黑松露沙律醬,馥郁菌香四溢,口感外脆內軟。

最頂的層架放滿著各款精緻的甜點。

黑糖蜂蜜椰子慕絲蛋糕,當中的黑糖有效活化肌膚,讓肌膚散發剔透光澤及變得緊緻。鬆軟的慕絲蛋糕頂層
以可愛的小蜜蜂作裝飾,奪目搶眼,充斥甘甜的黑糖蜂蜜香氣及濃郁椰香,配搭曲奇餅底更富層次感,看見了這次心動的外表,都不捨得吃下。

鮮果伴牛油果撻,撻以濃烈的朱古力製成,面層舖滿新鮮水果,平衡了朱古力的甜。

最令我期待的一款甜點,朱古力牛油果慕絲,以朱古力仿照切開的牛油果製成,造型幾可亂真。果殼及果核以瑞士 72 度黑朱古力製成,果肉則是香濃綿滑的牛油果慕絲,瞬間融化於舌尖,甜而不膩,外表很討女生歡心。

玫瑰蘋果酥伴黑糖蜂蜜醬,玫瑰蘋果酥造型宛如正在綻放的玫瑰花一樣,帶來視覺及味覺雙重享受,它的入口帶淡淡怡人玫瑰及蘋果芳香,更可隨意添加自家調製的黑糖蜂蜜醬,多種香氣交織在唇齒間徘徊。

奶布丁、黑糖杯子蛋糕,奶布丁彈滑,宛如吃下肚後肌膚都變得Q彈起來。

此外,凡惠顧這個二人用的下午茶套餐,即可免費獲贈皇牌黑糖光采系列及升級版牛油果滋潤系列體驗套裝兩份、優惠券兩張及可在 SKINFOOD 專門店換領精美禮品兩份 (總值 HK$340),今次真是又食又拎了。
題外話/補充資料: 除了 1 月份的「滋潤亮采下午茶」外,1+1 吧及 SKINFOOD 更會攜手於 2 月份配合情人節及農曆新年,,多種莓果及蜂蜜為主題,設計出甜蜜蜜的下午茶與大家共度佳節。 於 3 月份迎接春天到來之際,則以田園野餐為主題,讓您安坐室內亦能感受綠意盎然的春日氣息,真是令我滿心期待喔!
2018-01-06
下午茶
  • 煙肉牛油果迷你漢堡包
  • 牛油果蟹肉餅
  • 牛油果香草醬釀番茄
  • 酥炸牛油果
  • 朱古力牛油果慕絲
2018-01-17 534 瀏覽
小女子近年愛上好味又有營養的牛油果,係網上見到帝都酒店同skinfood crossover 的下午茶,就邀請老公一齊去過一個悠閒星期天的下午。第一次來呢度食下午茶,沒有靚風景打卡,不過吾緊要,因為有nowtv 體育台播放英超聯賽賽事。哈哈,下次懂得來呢度睇波了。跟餐有兩杯健康飲品,分別是養生黑糖人蔘茶和牛油果蜂蜜奶昔。食物方面,每件甜點和鹹點都好精緻,比較細小,初時都擔心老公會食吾飽(你知男性個胃是比較大麻😝),不過食落又覺得個份量剛剛好。 味道呢,沒有一款特別突出,因為真心覺得件件都好好味! 所以要慢慢食,慢慢品嚐。唯一美中不足係熱盤吾夠熱,否則質素會更高! 食完仲有skinfood 禮物包,憑coupon 可到商店換取面霜,真係又食又拎呀! 經理好好人,自動免多一個鐘泊車俾我 (於帝都酒店消費滿$300 可免一小時泊車),好體貼,抵讚!

跟餐有兩杯健康飲品,分別是養生黑糖人蔘茶和牛油果蜂蜜奶昔。

2018-01-16 2839 瀏覽
跟閨蜜約會,最愛來個悠閒下午茶,邊食邊談心~而 SKINFOOD 滋潤亮采下午茶正好合心意,先享著滋潤鹹甜美點,再有皇牌黑糖光采系列及升級版牛油果滋潤系列體驗套裝帶回家慢慢享用,實行跟閨蜜們滋潤身心!來唷!來唷!三層架式的滋潤亮采下午茶,很有田園的感覺~共有十二款食物,款款吸引! 就先由底層開始食起⋯⋯底層是鹹點,有牛油果蟹肉餅、煙肉牛油果迷你漢堡包、牛油果芝士開邊三文治 及紫薯撻~ 煙肉牛油果迷你漢堡包,加入了牛油果的漢堡包也上了粉嫩的綠色,給人清新感!雖然個子細細但很足料,經微烤香軟脆度剛好的漢堡包夾著蕃茄、煙肉、爽脆的生菜、牛油果等餡料,口感豐富!紫薯撻的紫薯蓉口感幼滑,撻皮薄脆~中層夾雜著鹹甜點,有牛油果香草醬釀番茄、酥炸牛油果、玫瑰蘋果酥伴黑糖蜂蜜醬 、黑糖杯子蛋糕 ~牛油果香草醬釀番茄,口感清新,令人開胃!很喜歡這道酥炸牛油果,牛油果本身蘊含豐富維他命、蛋白質及礦物質,具抗氧化、回復肌膚彈性等功效 ,真係好味得來又有益!外層炸得酥脆,內裡的果肉仍然保留細膩軟滑質感,入口外脆內半溶化,口感一流!再蘸上惹味的黑松露沙律醬,在口腔中散著餘香~ 黑糖杯子蛋糕,賣相精美,面層的忌廉像
跟閨蜜約會,最愛來個悠閒下午茶,邊食邊談心~
1+1 吧 x SKINFOOD 滋潤亮采下午茶

來唷!來唷!三層架式的滋潤亮采下午茶,很有田園的感覺~
共有十二款食物,款款吸引! 就先由底層開始食起⋯⋯

煙肉牛油果迷你漢堡包

紫薯撻的紫薯蓉口感幼滑,撻皮薄脆~

牛油果香草醬釀番茄,口感清新,令人開胃!
酥炸牛油果

再蘸上惹味的黑松露沙律醬,在口腔中散著餘香~

黑糖杯子蛋糕,賣相精美,面層的忌廉像一朵盛開中的花朵!忌廉口感滑溜,蛋糕入口帶黑糖香~
玫瑰蘋果酥伴黑糖蜂蜜醬

玫瑰蘋果酥伴黑糖蜂蜜醬,製作成玫瑰花造型,賣相美觀!
入口帶淡淡蘋果芳香,口感酥脆!更附上黑糖蜂蜜醬可隨意添上,增多一分甜蜜滋潤~

頂層是甜點,包括鮮果伴牛油果撻 、朱古力牛油果慕絲 、黑糖蜂蜜椰子慕絲蛋糕 、黑糖牛奶布丁~
朱古力牛油果慕絲

朱古力牛油果慕絲的造型真是幾可亂真呢,像一個切開的小牛油果!
果殼及果核以黑朱古力製成,果肉則是香濃綿滑的牛油果慕絲,牛油果慕絲瞬間融化於舌尖,配上黑朱古力甜而不膩~

一看見黑糖蜂蜜椰子慕絲蛋糕,就想唱小蜜蜂嗡嗡嗡⋯飛到花叢中⋯XD
小蜜蜂裝飾很可愛啊,跟黑糖蜂蜜主題也很搭!
頂層的慕絲蛋糕鬆軟有濃郁椰香,柔綿得有點像棉花糖的感覺,再配上曲奇餅底,入口富層次感~

鮮果伴牛油果撻,平時食的鮮果撻多是用上吉士忌廉,而這個鮮果伴牛油果撻以牛油果取代了吉士忌廉,口感柔滑得來又健康,配上鮮果不甜膩~

滋潤亮采下午茶包兩杯限定特飲,分別是牛油果蜂蜜奶昔及黑糖人蔘茶,飲品一冷一熱迎合個人喜愛~

而養生的我還是來杯黑糖人蔘茶,看見有多片蔘片,都幾足料!人蔘味濃,入口帶點回甘,很暖胃,正好適合冬天飲用~

先來一個悠閒下午茶,食著滋潤鹹甜美點,再帶護膚品回家慢慢享用,確是跟閨蜜的好約會!
2018-01-06
  • SKINFOOD 滋潤亮采下午茶
健康牛油果下午茶食得滋味食得健康 ~ 1+1 吧 x Skinfood 滋潤亮采下午茶最近好鍾意食High Tea有得食又有禮物收~今日黎到沙田帝都酒店試新推出的1+1 吧 x Skinfood 滋潤亮采下午茶更特別以健康牛油果為主題平時已經好鍾意食牛油果今次以牛油果做主題真係好吸引仲要件件都好味,真係好難得~包括:1. 鮮果伴牛油果撻2. 黑糖蜂蜜椰子慕絲蛋糕放着可愛小蜜蜂的椰絲慕絲蛋糕賣相可愛奪目3. 黑糖牛奶布丁4.朱古力牛油果慕絲最喜歡這一款甜點,如果只吃上面的牛油果慕絲會覺得有點甜原來放牛油果慕絲的是朱古力仿照切開的牛油果製成,造型幾可亂真,差點以為不可以吃呢果肉及果核以瑞士72度黑朱古力製成果肉則是香濃綿滑的牛油果慕絲混合一起吃最好味,甜而不膩5. 酥炸牛油果牛油果是近年大熱的健康食物蘊含豐富維他命、蛋白質及礦物質具抗氧化、回復肌膚彈性及保濕等功效牛油果炸至金黃鬆脆,內裏果肉仍然保留細膩軟滑質感,再加少少黑松露沙律醬,美味無窮6. 玫瑰蘋果酥伴黑糖蜂蜜醬玫瑰蘋果酥鬆軟可口,賣相彷似綻放的玫瑰花淋上自家製黑糖蜂蜜醬增添甜蜜滋味7. 黑糖杯子蛋糕8. 牛油果香草醬釀番茄9. 牛
最近好鍾意食High Tea
有得食又有禮物收~
今日黎到沙田帝都酒店試新推出的
1+1 吧 x Skinfood 滋潤亮采下午茶

更特別以健康牛油果為主題
平時已經好鍾意食牛油果
今次以牛油果做主題真係好吸引
仲要件件都好味,真係好難得~

包括:
1. 鮮果伴牛油果撻

2. 黑糖蜂蜜椰子慕絲蛋糕
放着可愛小蜜蜂的椰絲慕絲蛋糕賣相可愛奪目

3. 黑糖牛奶布丁

4.朱古力牛油果慕絲
最喜歡這一款甜點,如果只吃上面的牛油果慕絲會覺得有點甜
果肉及果核以瑞士72度黑朱古力製成
果肉則是香濃綿滑的牛油果慕絲
混合一起吃最好味,甜而不膩

5. 酥炸牛油果
牛油果是近年大熱的健康食物
蘊含豐富維他命、蛋白質及礦物質
具抗氧化、回復肌膚彈性及保濕等功效

6. 玫瑰蘋果酥伴黑糖蜂蜜醬
玫瑰蘋果酥鬆軟可口,賣相彷似綻放的玫瑰花
淋上自家製黑糖蜂蜜醬增添甜蜜滋味

飲品選擇
1. 牛油果蜂蜜奶昔
帶有蜂蜜味的牛油果奶昔幾特別

2. 養生黑糖人蔘茶
人蔘味較重,多少少黑糖會較好

講下環境, 以前來帝都酒店都是因為這裡可以睇波, 特別是世界杯時特別熱鬧

不過今次夏沫選擇了坐室外
靜靜的, 可以和姊妹慢慢傾心事

題外話/補充資料: 1+1 吧 x Skinfood 滋潤亮采下午茶 供應日期:2018年1月1日至31日 供應時間:星期一至日 3:15pm 至 5:15pm 價錢:HK$488 兩位用(包飲品) 禮物:免費獲贈 Skinfood 皇牌黑糖光采系列及升級版牛油果滋潤系列體驗套裝兩份、優惠券兩張及可在 Skinfood 專門店換領精美禮品兩份(總值HK$340 )。 地址:沙田白鶴汀街8號帝都酒店大堂 1+1吧 訂座電話:2694 3869.
2018-01-04
  • 朱古力牛油果慕絲
而家去酒店食甜品buffet好多時都要過200蚊一位 但呢間沙田帝都酒店one+one bar 星期一至五 1430~1700 $98加1星期六日公眾假期 1430~1700 $128加1價錢就真係好吸引😏.入到黎見到甜品款式唔算超級多但任食兩個半鐘就一定可以捧住個肚走😂佢仲有haagendazs 雪糕任食😍😍同朋友傾歇就最啱 邊傾邊食.即製梳乎厘新鮮熱辣整出黎😍仲可以任加cream 同士多啤梨🍓超級鬆軟 口感十足好似綿花糖咁😋😋已經encore左兩個😏.即製班戟🌯入面有士多啤梨粒同cream上面嘅果醬可以任加架😋我用加左球haagendazs 雪糕上去😉一冷一熱 口感極佳😘.白朱古力草莓忌廉果撻🍓食左最多件就係呢個撻底超級鬆脆 配上撻面嘅香甜士多啤梨同紅桑子真係忍唔住食多幾件😜. 草莓紅絲絨杯子蛋糕🍓外表相當吸引蛋糕亦非常鬆軟但可能個人偏好食撻 所以覺得佢唔夠有口感😂.草莓千層酥呢件都要大力推介😎千層酥非常香脆鬆化😋中間夾心忌廉 超級creamy 食多幾件呀🙄
而家去酒店食甜品buffet好多時都要過200蚊一位

呢件都要大力推介😎
千層酥非常香脆鬆化😋
中間夾心忌廉 超級creamy 食多幾件呀🙄

2017-11-26 933 瀏覽
滋補盛「燕」甜品自助餐唔好期望會見到上圖的整個蛋糕,現實是一件件迷你切餅。上圖的食物全部都有出現,只是形式不同。頗多人,接近滿座,如冇訂位,不一定有得入來吃。食物款色不多,坦白講味道一般,如果是甜品控應該有點失望。但有得坐得耐,如果是kill time 傾計,則是扺的。好喜歡有點歌機,有歌聽,但亦因為咁D客人好大聲傾計,都幾嘈吓,我全程聽晒隔離左右兩台客人的家事,好無奈。最初見都D小切餅上的燕窩,我睇不出是燕窩,以為是泡沬裝飾。係咪真係似有D泡沫係D迷你切餅上呢?除了個冬甩冇影相外,其他都影了相。最好味的是梳乎里,冬甩,雪糕和紅棗龍眼蓮子糖水。桌上只有大匙羹和叉,沒有細的甜品匙羹,唯有自己去取咖啡匙羹用。侍應清走客人桌上用完的碟好快,值得讚賞。2:30pm 自助餐開始,3:30pm 開始冇乜refill, 3:45pm 侍應要求埋單,4pm 食物好多已清空,唔見refill。
滋補盛「燕」甜品自助餐

頗多人,接近滿座,如冇訂位,不一定有得入來吃。

最初見都D小切餅上的燕窩,我睇不出是燕窩,以為是泡沬裝飾。

係咪真係似有D泡沫係D迷你切餅上呢?

除了個冬甩冇影相外,其他都影了相。
最好味的是梳乎里,冬甩,雪糕和紅棗龍眼蓮子糖水

侍應清走客人桌上用完的碟好快,值得讚賞。

2017-11-25
$140.8 (下午茶)
2017-10-29 1355 瀏覽
早前看見酒店推出以燕窩為題的甜品自助下午茶,為免如上次一樣預約已滿,今次我立刻訂位。(雖然不知為何被職員接駁電話來來回回😂幾經波折後終於成功)由於我和朋友F有事做,所以訂位3:30,到達酒店酒吧時,已見大部分顧客吃飽,坐着閒談。我們放下背包後,急不及待出去取甜品😋每款我也拿一件試吃,甜品上有一撮燕窩,無味不腥,糕身一般,感覺普通,部分好像果凍布甸,沒有太大驚喜。酒吧內設有廚師👩‍🍳即席製作梳乎厘、窩夫及班戟😍我很少吃梳乎厘,這兒的梳乎厘吃下去好像吃了空氣,沒有飽肚充實的感覺,可能我不懂欣賞吧😅廚師👩‍🍳製作班戟時,我內心不斷叫喚廚師姨姨多加忌廉🤣看到她盛上一大匙草莓🍓及芒果時,我是無限歡迎🤗哈哈哈完成後的班戟胖嘟嘟,十分療癒😍吃下去皮薄軟熟,芒果微甜,配合溶化中的忌廉👍🏻惟草莓太酸😵所以第二次排隊取班戟時只點芒果😋其實酒吧提供配料如朱古力醬、士多啤梨醬和朱古力彩針等等讓顧客自行添加,但我最愛的仍是簡單點上蜂蜜,感覺健康點🤣我還自行在窩夫上加了一球雲尼嗱雪糕😏熱烘烘的窩夫內軟外脆,加上凍冰冰的Häagen-Dazs雲尼嗱味雪糕🍦和味甜的蜂蜜,感覺十分幸福☺️咳咳也不自覺地吃了兩、三次😅其實
我們放下背包後,急不及待出去取甜品😋

梳乎厘

酒吧內設有廚師👩‍🍳即席製作梳乎厘、窩夫及班戟😍
班戟

窩夫

其實之前也到不同酒店吃自助餐,但一直尋找不到好吃的酒店甜品,原本以為甜品自助餐會更好,卻想不到除了廚師親自在場製作外,其他甜品質素也是一般,我對酒店的甜品已徹底失望😞
2017-10-06
窩夫
2017-10-25 840 瀏覽
M記好過佢多多声。美心,聖安挪,A1,……等等蛋糕多過幾倍。甜品不超十款,超细件,3至4個人去一定愚蠢,去半次都然多,蛋糕/甜品細到無得再细,好似沒有去過,未食過咁難食甜品下午茶buff., 加多一佰幾拾去上面食過中午buff. 好過。
M記好過佢多多声。
美心,聖安挪,A1,……等等蛋糕多過幾倍。
沙田帝都酒店1+1吧滋補盛「燕」甜品自助餐平日去早15分鐘門口已經好多人開始排隊不過好快就安排入座呢度必試甜品係即製梳乎厘班戟有驚喜有專人即製熱辣辣,好好味口感鬆軟,好香蛋白味,配上忌廉,楓糖漿,櫻桃果醬味道一流另外推介燕窩香芒千層酥千層酥鬆化,芒果香甜,配上吉士醬層次分明而蜜瓜燕窩乳酪慕絲蛋糕較為遜色蜜瓜雖香甜,但蛋糕有一陣苦澀味總括來說熱食甜品較為好食冬甩,梳乎厘班戟,窩夫,水果班戟其他甜品則屬一般$98加1不太抵食

沙田帝都酒店1+1吧
滋補盛「燕」甜品自助餐

平日去早15分鐘門口已經好多人開始排隊
不過好快就安排入座

呢度必試甜品係即製梳乎厘班戟

有驚喜
有專人即製熱辣辣,好好味

口感鬆軟,好香蛋白味,配上忌廉,楓糖漿,櫻桃果醬味道一流

另外推介燕窩香芒千層酥

千層酥鬆化,芒果香甜,配上吉士醬層次分明

而蜜瓜燕窩乳酪慕絲蛋糕較為遜色

蜜瓜雖香甜,但蛋糕有一陣苦澀味

總括來說
熱食甜品較為好食

冬甩,梳乎厘班戟,窩夫,水果班戟

其他甜品則屬一般

$98加1不太抵食