2019-03-30 106 瀏覽
星期六起灣仔做完野 同屋企人去左飲茶成日經過見到龍門棧 今日終於決定去試下酒樓有2層 裝修簡潔寬敞枱與枱都隔得好遠可以靜靜地飲下茶傾下計餐具用左好多銅製既碟 幾特別仲有濕毛巾抹手 夠哂細心我地要左幾樣點心先上小食核桃顏色好靚 食落香脆開胃長腳蟹肉小籠包長腳蟹肉鮮甜 小籠包湯汁適中松露野菌餃食落好香松露味 裡面都放左幾種菇類食落好有咬口百花蒜香墨魚子春卷賣相100分 用左西式既擺盤下面沾了沙律醬上面鋪滿左魚子香氣鮮味十足鳳冠魚翅餃入面真係食到一條條魚翅配埋蝦同肉 一口食落去好豐富魚子醬香煎粢飯依然係滿滿既魚子醬粢飯煎得香脆唔油膩食落都唔會覺得乾外表香口 裡面煙韌 口感唔錯食完先發現原來仲有甜品menu但已經飽到食唔落下次有機會可以再試下
星期六起灣仔做完野 同屋企人去左飲茶

外表香口 裡面煙韌 口感唔錯
食完先發現原來仲有甜品menu
但已經飽到食唔落
下次有機會可以再試下
勁開心!今日好朋友話升職加人工請我食飯。 我揀咗上次公司有大客招呼他食商務餐嗰間龍門棧。 嗰度裝修嘅格局清優典雅, 環境十分舒服安寧, 枱與枱之間嘅空間感十足。 上次食過一次之後對佢念念不忘。今次因為得我哋兩個人,所以就係坐喺大廳嘅枱。記得上次嚟嘅時候侍應都有提及過總共可以間開5間嘅獨立房,作為商務見客應酬,私隱度更高。 我估我哋上次嗰間應該係最靚(如圖)。 由於套餐內嘅菜都比較多,所以我哋決定食modern廣式點心。總共叫咗五個點心,全部都唔單止眼球吃得飽,個胃都食得好開心!一坐低侍應已經服務十分恩勤, 倒水落壓縮紙巾度畀我抹手。然後即冲茶,上兩碟小吃上枱。合桃好好味,青瓜偏酸。香煎鰻魚痴粢飯: 完全顛覆傳統粢飯嘅造型! 精緻,味美。雖然望落去好細份,但其實味道咬落去味道豐富,外皮香脆,口感似在食鍋巴,但內裏軟綿,食一件齒頰留香 。 而且魚子嘅份量十分之多,鹹香味重。木魚鵪鶉蛋:上枱嘅時候, 上面的木魚絲仲喺度不斷咁樣左搖右擺,賣相好靚。原來粒流心蛋係收起入面嘅。估唔到鵪鶉蛋咁細粒都可以做到流心效果,師傅嘅烹調技巧真係高超。燒賣亦都好多肉汁,同樣無煮得過熟。 整體口感係鬆軟多汁,
木魚鵪鶉蛋:上枱嘅時候, 上面的木魚絲仲喺度不斷咁樣左搖右擺,賣相好靚。原來粒流心蛋係收起入面嘅。估唔到鵪鶉蛋咁細粒都可以做到流心效果,師傅嘅烹調技巧真係高超。燒賣亦都好多肉汁,同樣無煮得過熟。 整體口感係鬆軟多汁,帶子清甜。因為有木魚絲嘅關係,所以咬落去後帶出鹹味,感覺配搭起清甜嘅帶子味道相映生輝。
長腳蟹肉小籠包: 蟹肉鮮甜多汁, 比起平時一般小籠包入面嘅豬肉餡,呢個蟹肉餡吃起上嚟更清甜,唔會有飽滯感。
海膽春卷:春卷上面嘅海膽份量非常之豐富,飽滿又味道新鮮, 春捲皮又炸得香脆唔油,食完一件又一件。
松露野菌石榴棵: 又係一個驚喜。賣相好靚,而入面雖然好簡單,好似只得菇同松露,但松露嘅香味簡直係不斷咁湧出嚟,long aftertaste!!
成餐飯,侍應服務都十分殷勤。 我哋兩個都傾得好開心,食得更開心。下次來,都會再點多些點心。

松露野菌石榴棵,長腳蟹肉小籠包,木魚流心春蛋燒賣

香煎鰻魚粢飯
  • 日本網魚香煎粢飯,百花蒜香海膽春卷
  • 日本網魚香煎粢飯,百花蒜香海膽春卷
2019-03-26 102 瀏覽
難得約到人,特登出嚟食餐好的。選了灣仔的龍門棧飲茶食點,心醉翁之意不在酒,在乎有朋友陪,食好啲是助興。知道龍門棧走商業高檔路線,所以門口裝飾也特別用心,令人感覺舒適,不會怠慢客人。裏面地方很寬敞,座位間隔闊落。今天是慕名來吃他的fusion點心,看見點心名稱,知道混合了很多西式和日式的煮法,價錢是貴些,就試試是如何的好吃吧!一坐下,先送來兩碟涼菜,而我們點的龍井茶,職員也很好服務,不時為我們添茶。當然,服務好,也在收費上面反映,醒胃涼菜每碟$20,茶位每位$20,還有加一服務費的。 高質服務,視乎你覺得值不值得去體驗。魚子醬香煎粢飯$68,外面煎得脆卜卜,金黃色,好像米通,裏面粢飯煙煙韌韌,帶微微鹹香。飾面魚子醬的香味散發在每一口粢飯,超好味!也不覺得油膩,一小口份量剛好。長腳蟹肉小籠包$68。小籠包裏面湯汁很多,因為用蟹肉混在豬肉餡,質感相對柔軟,而且充滿蟹肉鮮甜味,加上醋和薑絲調起肉的鮮味,更覺香甜,很好吃呢!流心蛋燒賣$68。燒賣一咬下, 鵪鶉蛋的蛋黃汁已經流曬出來,還有好香的冬菇味,這個燒賣特色之處,就是以木魚絲飾面,上桌時熱辣辣,木魚絲微微震動,加上用菠菜皮,綠色,增添賣相,

裏面地方很寬敞,座位間隔闊落。

長腳蟹肉小籠包$68。

流心蛋燒賣$68。

燒賣一咬下, 鵪鶉蛋的蛋黃汁已經流曬出來,還有好香的冬菇味,這個燒賣特色之處,就是以木魚絲飾面,上桌時熱辣辣,木魚絲微微震動,加上用菠菜皮,綠色,增添賣相,無論味道和賣相都有精心設計過,用心之作。

黑松露上素石榴棵$68。

松露好香,外面造成布袋形狀,灑上蟹籽,賣相非常精美。晶瑩的皮裏包住的,其實就是齋粉果,裏面有菜脯、蘿蔔、香菇、松露, 雖然是素菜,但味道非常香,口感爽,一流!

百花蒜香海膽春卷(4件) $78,夾起海膽,見到海膽軟滑的質感,急不及待一口咬下去。海膽有海水味,非常鮮甜,混和了薄脆的春卷皮,和裏面蝦滑餡料,味道就是爽和鮮。完全是fusion菜的創新,誠意和勇氣俱佳,無論口感和味道都非常好,值得一試。

吃了五碟點心,二人都夠飽了,埋單加一$462,享受了高質服務和精品般的點心,食午餐的價錢,的確是稍貴了些,勝在享受過這裏的高檔服務,和精緻創意美食吧!

2019-03-25
2019-03-22 83 瀏覽
5位小姐食lunch, 埋單3000以上,都吃唔飽。除了地方寬闊,枱和枱之間的距離真係大之外,食物完全冇性價比。我以後只會繼續幫襯富聲。食過龍門棧之後先知,富聲真係實以不華,性價比超高!豬肺花膠湯非常少湯,重收人300元一碗。點心又好久都唔來。總之除非你超有錢,絕對去唔過。
2019-03-22 77 瀏覽
Had a rather relaxed client dinner at Dragon Tann,  good for conversation and even though we sat in the main dining area instead of the private rooms on the second floor, it was quiet and private.  Food had quite a few fusion elements added to the Cantonese style:  springrolls had uni on top, suckling pork was accompanied by iced vegetables and organic spinach was paired with Italian seafood soup.  I quite like the fusion here, for a change, as the taste and texture both got enhanced by the addition of non-traditional elements.  The soup and fried rice were both delicious, as were the prawns in soy sauce.  Would like to try more dishes next time with more people.
2019-03-21
  • Fried rice.
2019-03-21 91 瀏覽
今日同同事嚟到呢頭食lunch! 見開左間新酒樓就嚟試試啦😍 中菜嚟講佢都幾有靚,有d似怡東軒嘅feel😍茶都好多種!鐵觀音味道清香,解膩一流😗龍井甘甜,非常高質😘 小食先上嘅係琥珀合桃😋好少係飲茶都有呢d小食食!好新鮮冇放耐左個只油油味,食落脆口之外仲甜甜地,上面芝麻夠多所以口感豐富。另一個係青瓜,爽口清新,酸酸地好fresh!!點心都幾多種😋個個名都好吸引嘅😝先上泰國蘆筍蝦餃🍤蝦好大只又新鮮,肉質彈牙!而且個皮好薄,但又夠煙韌👍🏻另一個係海膽春卷👅第一次食咁fusion嘅點心👀海膽色澤鮮豔,食落好甜,同春卷又真係幾match. 因為小小creamy mix落春卷食落去層次分明,好滿足!春卷入面嘅蝦肉都大粒兼彈彈彈🤤 魚子醬香煎粢飯夠哂特別!魚子醬咸味提升左粢飯嘅味道,食落好飽滿😛 小籠包係最喜歡嘅❤️因爲皮十分薄,湯汁超多!一啖食都不為過👍🏻

中菜嚟講佢都幾有靚,有d似怡東軒嘅feel😍
茶都好多種!鐵觀音味道清香,解膩一流😗龍井甘甜,非常高質😘

小食先上嘅係琥珀合桃😋

另一個係青瓜,爽口清新,酸酸地好fresh!!

另一個係海膽春卷👅

魚子醬香煎粢飯夠哂特別!
魚子醬咸味提升左粢飯嘅味道,食落好飽滿😛

2019-03-21 68 瀏覽
灣仔終於開左間新嘅高級中菜啦💁🏻‍♀️😍 位於三湘大廈嘅龍門棧lunch都好多點心嘅,價錢中上,但可以因應人數而再改數量🤓 茶都好多款,我地就揀左龍井同鐵觀音嘅,分別係25蚊位,以呢個茶葉質素算好抵飲嘅!特別係龍井,越飲越回甘💁🏻‍♀️ 前菜真心有誠意❤️青瓜係酸酸地,好爽口好開胃🥒🥒 另一款係琥珀合桃⭐️⭐️ 食落夠脆口,又甜甜地,芝麻香十足🌟點心方面都好有特色嘅!先叫左個腸粉($68)💁🏻‍♀️係煎左再淋上d甜甜醬同花生醬嘅😀 食落口感豐富又唔太膩😂 另外係最特別嘅魚子醬粢飯😜😝上面魚子醬非常多!下面粢飯煎得好香口,又夠咬口😛而魚子醬咸香同粢飯夾得非常好😘 長腳蟹小籠包子好飽滿多汁,皮又夠薄的😌 酒樓又坐得多舒服😌如果有時間就慢慢坐啦🤩🤩
灣仔終於開左間新嘅高級中菜啦💁🏻‍♀️😍

前菜真心有誠意❤️青瓜係酸酸地,好爽口好開胃🥒🥒

食落口感豐富又唔太膩😂

另外係最特別嘅魚子醬粢飯😜😝

長腳蟹小籠包子好飽滿多汁,皮又夠薄的😌

酒樓又坐得多舒服😌如果有時間就慢慢坐啦🤩🤩
2019-02-18 617 瀏覽
跟客戶一起在這裡共進午餐,餐廳環境雅致,菜式味道出色,客人很滿意 。龍門棧-聽朋友介紹推薦才來的,雖然沒有招牌 也比較容易找到。very delicious 😋😋😋,我們會經常來光臨。因為是中午,叫了3款點心-哇哦,有一款麻婆豆腐餃,很出色 ,包你吃了還會再來,鮮蝦腸粉,師傅現叫現做,那叫個鮮滑呀-超級棒!還有蒜香焗海斑 -色香味俱佳 蒜很香,吃後沒有口氣的蒜味,吃得很滿意,畢竟現在人都非常注重吃得健康,大蒜這樣處理 有香有好吃😋還沒有蒜的特別氣味。
蒜香焗海斑/麻婆豆腐餃/龍門棧手工拉麵
2019-02-11
蒜香焗海斑/麻婆豆腐餃/龍門棧手工拉麵
  • 蒜香焗海斑
  • 麻婆豆腐餃
2019-02-07 595 瀏覽
環境非常好,服務到家, 感覺非常滿意。食物味道方面,. 有 Michelin star one star to two stars , 頭盤擺設用心,視覺特別, 味道亦佳。湯菜難煮,但亦不錯,好好好。
公司請食新年飯,今年帶我們一嚐隱世中菜美食,經理頭陣叫了一檯前菜和點心。全部餐廳手工製點心,在外面未曾吃過~炸豆腐非常香口,外脆內嫩味道偏辣,調味出色,以為只是普通酸辣湯,原來白色條條都是豆腐切絲。 每一條是同樣大小的細絲,這種手工在外頭真的吃不到。咬開燒賣,裏面試是流心鵪鶉蛋。蒸熟肉餡的同時不能讓蛋過熟,火喉時間嘅掌握不得了👅👏👏最讓我驚喜的點心係麻婆豆腐餃, 粉紅色 晶瑩剔透的外皮,加上金箔的外觀已經很吸引。 咬下去蔬菜豆腐的口感…😍 不是外面吃餃子肉餡那單一和粗糙的口感, 滿口都是滑溜溜的豆腐。 令人驚喜的是作為餃子,麻婆豆腐嘅味道不是香港常吃到的,麻辣…真的很麻,吃到舌頭都差點吞下去。大推!!!最後甜品忘了名字,好似是什麼白雪之類, 但味道就好到忘不了。 聽說製作時沒有加任何一滴水,全是原個椰青開出來的果汁, 加上豆腐切絲的甜品。齒頰留香,都是椰青水清甜的味道。

全部餐廳手工製點心,在外面未曾吃過~

心太軟金磚

炸豆腐非常香口,外脆內嫩

酸辣龍皇羹

流心蛋燒賣

麻婆豆腐餃

椰青豆腐

陳醋紅海蜇頭
矜貴燉雪梨
2019-01-18
2018-12-25 902 瀏覽
家人生日,朋友介紹下訂了枱在龍門棧吃晚飯。我們四人有一間房,房間夠大,有洗手間也有pantry,還有位置放生日裝飾。桌上一早放好餐牌,餐牌是一把紙扇,每道菜的名稱都寫在扇上。第一道菜是魚躍龍門,上菜時,麻醬冰菜下有乾冰出煙,很搶眼。鮑魚夠淋,肉質彈牙,很好吃。有一件用乳豬皮包着的蝦膠,很有特色。第二道菜是濃湯金華火腿燉雞湯, 顏色金黃很好看,味道濃郁但又不會太鹹,還有花膠,非常足料。黑松露香煎北海道帶子皇,黑松露很香,帶子大粒肉質很嫩滑。全晚的主角是最後的金龍吐珠,超大的炸煎堆,好像一個月球!蟠桃壽包也是超級巨型,慶祝生日非常有氣氛!湯水是川貝鮮無花果,味道非常清甜,很好喝。晚飯時侍應和店長的服務很周到,令人吃得愉快的一餐。

桌上一早放好餐牌,餐牌是一把紙扇,每道菜的名稱都寫在扇上。

魚躍龍門

濃湯金華火腿燉雞湯

黑松露香煎北海道帶子皇,黑松露很香,帶子大粒肉質很嫩滑。

清蒸海東星斑
黑松露手撕雞
鮮蟹肉扒豆胚

金龍吐珠

湯水是川貝鮮無花果,味道非常清甜,很好喝。

晚飯時侍應和店長的服務很周到,令人吃得愉快的一餐。
川貝燉鮮無花果
生日
魚躍龍門
濃湯金華火腿燉雞湯
清蒸海東星斑
川貝燉鮮無花果
  • 金龍吐珠
2018-08-29 1986 瀏覽
环境好,服务好,最重要是菜品 品质出色,美味好吃!绝对值得一试,好味道,会让您流连忘返 心满意足! every dish looks very stylish,and very delicious!
2018-06-04 3409 瀏覽
中菜好多時俾人一種老套嘅感覺,但係呢一間,位於灣仔嘅龍門棧!絕對可以將呢種思想扭轉!入到去每枱都有自己嘅廳!私隱度十分高~睇吓今日嘅餐牌係用扇做成,好特別~第一道係"魚子醬香燒粢飯"魚子醬帶咸鮮味,加埋燒到脆卜卜嘅外皮,入面堅韌嘅粢飯咬落層次味道都配合得好好!第二道嘅"當乳豬遇上蝦"呢道菜吸睛度超高廚師用咗乾冰碗都點綴!有吞雲吐霧嘅效果~冰菜好新鮮加埋麻醬食完好開胃!而蝦膠乳豬皮,初時覺得好怪點解要咁做!原來有啲嘢真係要食落口先知!彈牙嘅蝦膠,蝦味濃加埋個薄切乳豬皮有好強嘅對比,完全冇肥膩嘅感覺!真係值得一食黑松露香煎北海道帶子皇,露荀清甜加埋黑松露醬汁,留意返原來仲有蒸蛋白,我就覺得呢道菜有少少日本燉蛋嘅影子.成個餸係好味嘅,不過即切嘅黑松露就冇預期嘅香,好似走咗啲味咁...除咗有大大舊花膠之外,雞湯湯味濃郁飲落有一種厚厚嘅感覺,本人就好唔鍾意人參,因為頂唔順陣味!但係呢個湯完全冇嗰種甘苦味!呢個東星斑球嘅賣點係-滑,係好滑!原來廚師將個瓦煲燒到紅晒再將蒜同埋薑爆香之後再放東星班球焗熟!唔怪得咁滑~呢個咕嚕肉真係不得了!炸皮超薄但係非常脆,每粒肉都啱啱好一口嘅size!酸味調較得自然
睇吓今日嘅餐牌係用扇做成,好特別~

當乳豬遇上蝦

黑松露香煎北海道帶子皇,露荀清甜加埋黑松露醬汁

鮮人參花膠燉雞

蒜香生焗東星斑

呢個咕嚕肉真係不得了!炸皮超薄但係非常脆,每粒肉都啱啱好一口嘅size!酸味調較得自然唔會太酸或太甜!
九製陳皮菠蘿咕嚕肉

魚湯味好濃好滑!而自家制豆腐味都好濃,呢個絕對係滑嘅組合!
鮮魚湯泡自家製豆腐

椰皇豆花凍,一睇就知手功嘢!將豆腐切成花狀!食喺上嚟椰子味又同豆腐係夾嘅!好清甜~好特別嘅中菜!

如果食開傳統嘅中菜食到悶悶哋!呢間真係可以試一試!

當乳豬遇上蝦
鮮人參花膠燉雞
蒜香生焗東星斑
九製陳皮菠蘿咕嚕肉
鮮魚湯泡自家製豆腐
2018-05-15 2230 瀏覽
service 好好,有私人包房。味道非常美味,上既菜亦非常 presentable ,色香味俱全,配搭亦有用心思,幾innovative。蟹肉算功夫菜,好味。湯係老火湯,非常好。另外,湯麵絕對一絕。其他亦OK。
2018-05-12 1779 瀏覽
商務午飯,主人家邀請我們到三湘大廈2樓一聚。沒相到這是新派粵菜,四周只見是廂房,餐廳似是以商務客人為主,我們被安排到其中一間廂房。氣派廂房,清雅江南味道與尊榮粵菜結合一到房,以被房中大扇餐牌迷著煎粢飯香脆可口蝦餃燒賣、炸香芋絲點心香而不膩花膠豬𦟌杏肺湯精緻地用茶貝上菜,非常足料,仲好大條花膠蜜汁牛肉魚菜花炒肉鬆香濃海鮮拉麵🍜廣東菜色香味濃,份量精緻最開心是甜品,桂花杏仁茶燉桃膠杏仁茶軟綿香滑,加上桂花清香內裡有一棵棵精瑩桃膠,兩者配上口感一流又養顏!仲有精緻糕點配上。這餐商務午飯一流。
商務午飯,主人家邀請我們到三湘大廈2樓一聚。
氣派廂房,清雅江南味道與尊榮粵菜結合
一到房,以被房中大扇餐牌迷著
煎粢飯
香脆可口
蝦餃燒賣、炸香芋絲
點心香而不膩
花膠豬𦟌杏肺湯
精緻地用茶貝上菜,非常足料,仲好大條花膠
蜜汁牛肉

菜花炒肉鬆
香濃海鮮拉麵🍜
廣東菜色香味濃,份量精緻
最開心是甜品
桂花杏仁茶燉桃膠
杏仁茶軟綿香滑,加上桂花清香
內裡有一棵棵精瑩桃膠,兩者配上口感一流又養顏!
仲有精緻糕點配上。這餐商務午飯一流。