朋友仔一向大推九龍酒店「龍逸軒」中菜,菜式款式選擇夠多之外,製作過程以致選材,一向有品質保証!今日就約埋一班朋友去龍逸軒一嚐最新推出既懷舊手工晚宴套餐,每一款中菜都係經典中嘅經典,以傳統烹調手法炮製出一系列滿滿情懷嘅懷舊美食!———————————————————🥢懷舊手工晚宴🥢🥢大紅香芒乳豬由自家燒味部師傅主理,烤製出一流乳豬!乳豬皮脆肉嫩,中間薄薄既油脂油香四溢,香脆得黎充滿濃厚豬肉鮮香!配以清甜多汁芒果,於面頭一層層鋪上,擺盤精美!🥢菜膽螺頭燉海參真材實料燉湯,夠哂滋補!湯頭清澈,入口滿滿螺頭既咸鮮味,配以超巨型海參,口感Q彈,加上以菜膽燉煮,份外清甜!🥢桂花炒魚翅功夫講究既菜式!量魚翅混合蛋絲、肉絲及椰菜絲爆炒,炒至乾身,火喉十足!魚翅入口滑順,層次分明,必試!🥢砵仔焗魚腸經典懷舊菜式!新鮮既魚腸經多重功夫處理後搭配蛋漿、芫荽及料酒混合,焗至外層香脆,內層既蛋漿及魚腸層次感十足,入口甘香綿密,新鮮味美!🥢碧綠蝦子柚皮絕對係一款講求細節嘅菜式!柚皮入口清甜,完全無苦澀味,口感豐富,份外Juicy,配以大量鮮香蝦子及秘製醬汁,特別滋味!🥢頭抽香煎美國生蠔採用煎焗嘅烹調手法,將肥美厚

🥢懷舊手工晚宴🥢

🥢大紅香芒乳豬
由自家燒味部師傅主理,烤製出一流乳豬!

🥢菜膽螺頭燉海參
真材實料燉湯,夠哂滋補!

🥢桂花炒魚翅

🥢砵仔焗魚腸
經典懷舊菜式!

🥢碧綠蝦子柚皮

🥢頭抽香煎美國生蠔
採用煎焗嘅烹調手法,將肥美厚肉嘅生蠔煎至香脆惹味!再加入頭抽煎焗,將蠔肉嘅外層煎至金黃色,賣相一流,蠔肉啖啖肉咬落好Creamy,的確出色!

🥢枝竹豆腐炆海星斑
海星班每個部位都夠厚肉,尤其係骨腩嘅部位油渣後,外層香脆,加入枝竹、冬菇、豆腐等材料炆煮,食落香口得來滿滿鮮味!

🥢古法八寶鴨
整餐懷舊菜最期待嘅菜式!
八寶鴨採用多種配料,釀入已去骨嘅鴨身,蒸煮而成,猶如百寶袋一樣!
配料有齊蓮子、栗子、金華火腿、薏米、糯米及瑤柱等等,索盡鴨肉既精華,每一啖食得份外滿足,確為傳統經典懷舊粵菜!

🥢蓮蓉西米焗布甸
香甜既蓮蓉混入西米及雞蛋焗制,入口軟糯香甜,啖啖滿足!

🥢懷舊芝麻卷
懷舊芝麻卷全人手制作,用上大量黑芝麻磨制,經人手拉制後,一層層卷上,入口既芝麻香氣爆登,清甜得黎,煙煙韌韌,係我最鍾意嘅中式飯後甜品

2024-05-08
🌟餐廳:龍逸軒(九龍酒店)📍地址:尖沙咀彌敦道19-21號九龍酒店2樓💰價位:~$200 - $400⏰營業時間:星期一至日07:30 - 21:30📱電話:27343722今時今日,想嘆番餐懷舊傳統既手工中菜,又想坐得舒舒服服、環境優雅,絕對係可遇不可求👀👀作為中菜界天花板嘅九龍酒店✨龍逸軒✨就推出左全新既懷舊手工晚宴,一圍八位用,人均唔使$800,已經包含加一服務費及茶芥,一個價錢就可以嘆盡全港最高質之一嘅中菜🎊性價比極高👍🏻👍🏻———————————————————🌟懷舊手工晚宴🌟🔹大紅香芒乳豬講求刀工及火候控制嘅菜式!乳豬肥瘦適中,外皮卜卜脆,油脂及肉質好balance,由自家燒味部廚師主理,火喉一流!擺盤亦夠晒精緻,加入一片片清香既芒果,層次分明,又可以中和乳豬既油膩感,成個組合夠晒出色!🔹菜膽螺頭燉海參原汁原味燉湯,夠晒養生!用料矜貴,螺頭加海參呢個組合鮮味十足,夠晒滋補,湯頭清甜得黎又滋潤!🔹桂花炒魚翅材料豐富,魚翅經多重工序混合蛋絲及配料炒至乾身,條條分明,層次感十足!魚翅入口Q彈,配料豐富,值得一試!🔹砵仔焗魚腸呢款咁懷舊嘅菜式買少見少,除咗製作工序繁複之外,選材及主
💰價位:~$200 - $400
⏰營業時間:星期一至日07:30 - 21:30
📱電話:27343722

🌟懷舊手工晚宴🌟

🔹大紅香芒乳豬
講求刀工及火候控制嘅菜式!

🔹菜膽螺頭燉海參
原汁原味燉湯,夠晒養生!

🔹桂花炒魚翅

🔹砵仔焗魚腸
呢款咁懷舊嘅菜式買少見少,除咗製作工序繁複之外,選材及主製過程都好考功夫!
魚腸處理得非常乾淨,完全冇魚腥味道,入口帶點爽彈,搭配濃濃蛋漿,料酒等配料焗制而成,外層焦脆,肉裏蛋漿混合鮮嫩魚腸,口感綿密,大滿足!

🔹碧綠蝦子柚皮
另一款巧手懷舊中菜!
柚皮經過多重處理,去除苦澀味,留下淡淡清香,口感軟綿綿,搭配大量鹹鮮味十足嘅蝦子,伴以濃稠醬汁及生菜,入口超幸福!

🔹頭抽香煎美國生蠔
美國生蠔出名肥美大隻啖啖肉,食落口感相當Creamy~餐廳將生蠔煎至金黃色,加入頭抽增其鮮味,一口咬落,色香味俱全!

🔹枝竹豆腐炆海星斑
海星班夠哂厚肉,外皮Q彈,連同骨腩等部位輕輕拉油後,加入枝竹、豆腐及冬菇等配料炆煮,食材夠哂豐富,海星斑新鮮嫩滑,啖啖鮮美絕無腥味!

🔹古法八寶鴨
主角出場,漸漸失傳嘅手工菜式,令人驚喜!
廚師將原隻鴨起骨,刀工及經驗缺一不可,再釀入已炒香既金華火腿、蓮子、薏米、糯米及粟子粒,經蒸煮後,配料與鵝肉嘅油香完美融合,輕輕切開鬆軟嘅鴨肉外層,材料四溢,味道香噴噴,一款超別緻嘅手工菜式!

🔹蓮蓉西米焗布甸
傳統嘅中式懷舊甜品,細細個已經好鍾意食!蓮蓉西米入口軟糯,香甜滑順,下層布甸蛋香味十足,甜而不膩!

🔹懷舊芝麻卷
呢款懷舊芝麻卷口感Q彈,層層分明,入口滿滿芝麻香氣,夠哂清甜,為充滿懷舊特色嘅晚餐畫上完美句號!

———————————————————
「龍逸軒」既中菜一向夠哂水準,除咗用了選料高質之外,每道菜式都充分反映師傅巧手既烹調技巧!
今次主打嘅懷舊手工晚宴套餐,每一款都係工序繁複,落足心機炮製嘅懷舊中菜,除咗份量十足之外,價錢亦超吸引,一個價錢就可以嘆盡咁多款既經典又巧奪天工既菜式,絕對係高質、高性價比之選!
2024-05-08
中午踏進久未到訪的九龍酒店,而「龍逸軒」令本來一條心吃點心的我變得猶疑起來!除了一般散叫點心,午市提供的任點任食點心 Brunch,備有前菜、湯羮、蒸煎炸點心、飯麵主食,與及中西甜品,除款式多樣化外,在數量方面備有半碟/一碟/一件的選擇,故極度適合心多多,甚至乎想 Me Time「獨食」的人。任點任食點心 Brunch 看似吸引,但另一邊廂有齊精緻點心、主食及甜品的精選點心套餐又令人神往。究竟要如何決擇是好!貪心的我,最終選擇了任點任食點心 Brunch,嘻嘻!由每人專享一件的原隻南非鮑魚燒賣皇揭開序幕!燒賣皇沒有騙人啊!上層有非常吸睛的南非鮑魚 (我至愛南非鮑),而下層燒賣部份起碼是一般燒賣的兩倍,富有菇香的豬肉,質感彈牙鬆化,好吃!香港很美、原隻南非鮑魚燒賣也很讚~冰糖蜜蓮藕 貢菜海蜇 蜜汁黑毛豬叉燒先來嘗試三款前菜小碟。前菜小碟有開胃的冰糖蜜蓮藕、清爽的貢菜海蜇,還有記得趁熱品嚐的蜜汁黑毛豬叉燒!至於餃皮掃上食用金箔的春筍金箔蝦餃 (新派系列),圓胖可愛,一咬內餡豐厚,蝦肉爽彈,是值得一試的點心!個人認為沙律醬蝦多士是必吃,入口焦香不油、焦香配合點點蝦香,不用沾沙律醬已令人滿足,

香港很美、原隻南非鮑魚燒賣也很讚~

冰糖蜜蓮藕
貢菜海蜇
蜜汁黑毛豬叉燒

個人認為沙律醬蝦多士是必吃,入口焦香不油、焦香配合點點蝦香,不用沾沙律醬已令人滿足,同樣記得趁熱吃!

賣相桃紅晶瑩的粉彩松露石榴球,餡料是菇菌與黑松露,菇菇菇香果然撲鼻!

坊間幾乎絕跡的糯米包,正是「龍逸軒」的懷舊臘味包 (新派系列) 的名字,依然能吃到舊味兒,愛吃糯米包的人兒記得要點啊!

櫻花蝦潮州粉果 (新派系列)

看似沒怎樣的櫻花蝦潮州粉果,卻有著相當惹味的餡料,意想不到小小櫻化蝦帶來奇妙的變化!

這是鮮清甜美的蟹肉菜苗餃。

蟲草花淮山蒸排骨 (新派系列)

十年陳皮紫米豆沙包 (新派系列)

香煎汁燒和牛包

我和友人特別喜歡十年陳皮紫米豆波包,不妨一試!

款式太多,差點遺忘了金勺鹹水角和脆皮素鵝卷!

菠菜野菌腐皮卷 (新派系列) 也是我的推介,炸得香脆乾爽的腐皮,配上菠菜野菌的素材餡料,口感和味道的配搭一流!

主食的飯麵有雪菜火鴨絲燜伊麵、皮蛋瘦肉粥、豉椒牛河和海皇泡飯的選擇,已接近十成飽,還是試了濕潤的海皇泡飯。湯底不俗,配上點點脆米,吃得滋味又舒服!

甜點選了中式的燕麥香芒卷,芒果非常新鮮甜美,一點點冰凍,有著飯後吃水果的清新感!

選擇任點任食點心 Brunch

另一個增值的元素是同時可享 「倚窗閣」Lunch Buffet 的甜品,對愛甜的人來說是一種無可抗拒的加分,對愛 Movenpick 雪糕的人來說就是誘力魔法,我已被困了,哈哈!以上照片是我在作出選擇前,在 「倚窗閣」粗略拍攝的,其實現場甜品不是那麼的少!

我敗於十二款口味的 Movenpick 雪糕,真的好想多吃幾款口味,可惜肚容量不爭氣!

選了幫助消化的檸檬青檸雪葩,Ummm....... 果然我至愛的雪糕品牌!

事後訪問友人對精選點心套餐的吃後感: 金腿蘿蔔絲手袋酥精緻、酥皮鬆香不膩; 鮑魚海鮮灌湯餃含帶子鮑魚足料香濃; 楊枝甘露微甜清新可口。

究竟任點任食點心 Brunch?抑或選擇精選點心套餐?大家是否開始動搖呢!

1. 「任點任食點心 Brunch」供應時間為星期一至星期日,分 1045 - 1245 及 1315 - 1515 兩個時段供應;

2. 「任點任食點心 Brunch」星期一至五 成人每位 HK$355.30 / 小童每位 HK$300.30;星期六、日及公眾假期 成人每位  HK$399.30  /

小童每位 HK$344.30。
3. 預先透過九龍酒店官網預訂可享高達8折。
2024-04-08
  • 任點任良點心 Brunch
最近工作繁忙,經常都要同business partner 開會,又黎到食晏時間,一於就帶埋佢地去尖沙咀九龍酒店既龍逸軒,歎下佢地最新主打既「商務午市套餐」先~———————————————————🥢商務午市套餐🥢🥢前菜頭盤 (蜜汁叉燒、尖椒皮蛋 及 香辣脆金磚)三款前菜各有特色,我至愛呢度既蜜汁叉燒,肥瘦適中又夠厚身,食落啖啖肉,醬汁甜甜地得黎散發出玫瑰露香氣,夠出色!🥢點心拼盤 (晶瑩鮮蝦餃、蟹籽蒸燒賣 及 雪梨鹹水角)呢度既點心一向都高質,套餐仲包括三款經典點心,有齊晶瑩鮮蝦餃、蟹籽蒸燒賣及雪梨鹹水角,我就推介晶瑩鮮蝦餃,蝦餃皮盈富其實晶瑩剔透,餡料爆滿,蝦肉彈牙有口感,食得好滿足!🥢是日廚師湯品 (冬瓜清補涼老火湯)清熱下火嘅冬瓜清補涼老火湯啱晒我地!湯料十足,加入清補涼湯料、薏米、豬肉及冬瓜煲制,清甜得黎又滋潤,忙碌上班一族要補一補!🥢蟲草花蒸斑球大大力推薦呢一道蟲草花蒸斑球!擺盤精美,用上迷你籠仔上菜,斑球肉質嫩滑,鮮味十足,配以蟲草花既獨特香氣,加埋自家調制古法醬油,成個組合無得彈!🥢櫻花蝦炒玉蘭芥蘭鮮嫩爽脆,加入XO醬及櫻花蝦翻炒,層次感十足!🥢金菇銀芽原隻鮑魚炆麵最後呢

🥢商務午市套餐🥢

🥢前菜頭盤 (蜜汁叉燒、尖椒皮蛋 及 香辣脆金磚)

🥢點心拼盤 (晶瑩鮮蝦餃、蟹籽蒸燒賣 及 雪梨鹹水角)

🥢是日廚師湯品 (冬瓜清補涼老火湯)

🥢蟲草花蒸斑球

🥢櫻花蝦炒玉蘭
芥蘭鮮嫩爽脆,加入XO醬及櫻花蝦翻炒,層次感十足!

🥢金菇銀芽原隻鮑魚炆麵
最後呢款金菇銀芽原隻鮑魚炆麵令人一試難忘!粗麵爽彈,用鮑魚汁撈勻,入口夠滑順;上邊既原隻鮑魚炆煮得夠哂入味,口感煙韌,大滿足!

🥢生磨黑芝麻糊 及 芒果拿破崙
生磨黑芝麻糊係同事力推之選,質地濃稠,滿滿芝麻香氣,香甜得黎又暖胃,甜品首選!

🥢芒果拿破崙係餐廳主打之一,芒果夠香甜juicy,拿破崙餅式又夠酥脆,甜品由酒店餅房自家制作,質素有保證!

———————————————————
餐廳:龍逸軒(九龍酒店)
地址:尖沙咀彌敦道19-21號九龍酒店2樓
2024-02-13
🌟餐廳:龍逸軒(九龍酒店)📍地址:尖沙咀彌敦道19-21號九龍酒店2樓⏰營業時間:星期一至日 07:00 - 23:00💰價位:~$200 - $400📱電話:27343722最近九龍酒店龍逸軒推出左全新中式商務午市套餐,啱晒HAPPY FRIDAY同同事出去慢慢嘆番個精緻lunch,套餐包括一系列前菜、點心、湯品、主食及甜品,包羅萬有,事不宜遲即刻去chill 下先!———————————————————🌟商務午市套餐🌟🔹前菜 - 蜜汁叉燒 / 尖椒皮蛋 / 香辣脆金磚🍴蜜汁叉燒夠厚身大大件,外層燒至香脆,蜜汁味香濃,肉質夠軟腍帶點酒香!🍴尖椒皮蛋食落微微辣,係一款好開胃嘅前菜~🍴香辣脆金磚卜卜脆,豆腐炸至外脆內軟,食落香脆惹味~🔹點心 - 晶瑩鮮蝦餃 / 蟹籽蒸燒賣 / 雪梨鹹水角🍴龍逸軒嘅點心一向有水準,餐廳亦好貼心咁將佢哋嘅皇牌點心加入呢一個午市商務套餐!晶瑩鮮蝦餃超大件,名副其實皮薄餡靚,蝦肉爽彈得黎鮮味十足~🍴蟹籽蒸燒賣熱辣辣香噴噴,咬落充滿肉汁,加入蟹籽,口感層次感十足~🍴雪梨鹹水角造型可愛,點心師傅將鹹水角製作成雪梨形狀,好味得嚟打卡一流,鹹水角餡料豐富,外層咬落咬夠晒
⏰營業時間:星期一至日 07:00 - 23:00
💰價位:~$200 - $400
📱電話:27343722

🌟商務午市套餐🌟
🔹前菜 - 蜜汁叉燒 / 尖椒皮蛋 / 香辣脆金磚

🍴尖椒皮蛋食落微微辣,係一款好開胃嘅前菜~
🍴香辣脆金磚卜卜脆,豆腐炸至外脆內軟,食落香脆惹味~

🔹點心 - 晶瑩鮮蝦餃 / 蟹籽蒸燒賣 / 雪梨鹹水角

🍴雪梨鹹水角造型可愛,點心師傅將鹹水角製作成雪梨形狀,好味得嚟打卡一流,鹹水角餡料豐富,外層咬落咬夠晒煙韌~

🔹是日廚師湯品 - 冬瓜清補涼燉湯
喺咁乾燥嘅天氣,嘆番碗冬瓜清補涼湯,既滋潤又養生~燉湯用料十足,特別加入薏米、冬瓜、豬肉及清補涼料熬製,鮮甜味濃,飲落暖胃又滋補!

🔹蟲草花蒸斑球
熱辣辣香噴噴,用上籠仔蒸制,賣相精緻!斑球大大件,夠哂嫩滑,上層仲加入大量蟲草花,配搭特調蒸魚醬油、冬菇絲及香蔥,啖啖滋味!

🔹櫻花蝦炒玉蘭
芥蘭以XO醬炒製,惹味得來又健康,芥蘭爽脆新鮮,加入櫻花蝦更能提鮮!

🔹金菇銀芽原隻鮑魚炆麵
重點推介呢一款金菇銀芽原隻鮑魚炆麵!份量十足,粗麵以鮑魚汁撈製,醬汁掛滿麵條,麵質彈牙爽口,夠晒高質!上層加入大大件炆至軟腍既鮑魚,食材夠晒矜貴,配料仲加入金菇及銀芽,成個組合好出色!

🔹生磨黑芝麻糊 及 芒果拿破崙
套餐仲包括兩款甜品,中西合璧,性價比十足!

🍴生磨黑芝麻糊係龍逸軒既得意之作,芝麻糊夠濃稠,味道香濃,入口細滑,食得好滿足!

🍴芒果拿破崙亦都係酒店嘅招牌之一,上層選用嘅芒果香甜多汁,餅房自家製作嘅拿破崙餅底夠晒香脆,賣相又優美,為咁豐富嘅套餐畫上完美句號~

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
龍逸軒位於尖沙咀九龍酒店,喺正尖沙咀商業及購物黃金地段,地點夠哂方便!
餐廳嘅中菜一向口碑好,質素有保證,今次推出嘅商務午市套餐,菜式豐富,全新菜單加入龍逸軒招牌點心及一系列巧手小菜,性價比十足,啱晒附近上班一族或者帶埋屋企人嚟慢慢嘆!
2024-02-01
2024-05-10 2 瀏覽
呢日同一班老友走咗去九龍酒店龍逸軒食懷舊菜,真係食返到細個嘅味道個個都食得好滿意。呢個懷舊宴有10個菜大食如我都捧住個肚嗌飽走!第一味係大紅香芒乳豬好有去飲嘅感覺,香脆嘅乳豬油分好夠配酸酸甜甜嘅芒果食落去冇咁油膩感覺都幾得意。燉湯係菜膽螺頭燉海參,入面有成條海參真係好鬼慷慨!加埋菜膽、螺頭同埋雞腳呢啖湯係好鬼香甜呀。桂花炒魚翅整得好乾身唔會油淋淋!入面仲有新鮮嘅蟹肉口感同味道都好得。跟住呢個砵仔焗魚腸係我老婆大人嘅飛佛!蛋焗得好甘香加埋魚腸整得乾淨冇腥味,呢個焗魚腸味道係唔錯嘅。香煎美國生蠔夠晒肥大厚肉,炸到香香脆脆咁加埋鮮味點都好食嘅。呢碟枝竹豆腐炆海星斑我哋咁多人都一致讚好!炆得好入味魚肉又香滑,側邊嘅枝竹同埋豆腐都係正嘢嚟㗎手快有手慢無。呢個碧綠蝦子柚皮真係勁懷舊嘅手工菜!淨係揸柚皮都要用幾日時間,呢個柚皮整得好鬆化又冇澀味,加埋啲鹹香蝦籽同埋個芡汁真係好高質。古法八寶鴨又係巧手菜之一!去咗骨嘅鴨入面釀咗啲鹹蛋黃、蓮子、薏米同埋糯米,跟住炆到好酥香配埋個濃郁嘅醬汁真係好味道。最後仲有兩個甜品!一個係蓮蓉西米焗布甸另一個就係懷舊芝麻卷,食到太飽嘅關係甜品就意思意思食少少算!不過兩個

最後仲有兩個甜品!一個係蓮蓉西米焗布甸另一個就係懷舊芝麻卷,食到太飽嘅關係甜品就意思意思食少少算!不過兩個味道都唔錯好鬼滿足呀。
2024-05-06 45 瀏覽
對老饕而言,經典懷舊粵式就是回憶的味道,能間中去回味一下,其實也不是易事;能讓味蕾重溫當年的滋味,讓那些快將失傳的手藝好好保留下來,其實也是值得我們好好去欣賞的!知道尖沙咀九龍酒店內的龍逸軒,由今年4月至6月,推出這個「全新粵式經典佳餚滋味再現」套餐,內容包括多款經典懷舊菜,重現當中熟悉的老味道,當然令人蠢蠢欲試;原來想食也要預早兩日前在網上預訂,而且更有$1300優專,平均每位也只是$636(已包加一服務費及茶芥),真係超值又好味!當然要立即行動。訂座網址:bit.ly/粵式經典再現港幣$6,388*(八位用)額外顧客每位 港幣$636**已包括加一服務費及茶芥供應時間由星期一至日,晚上6時至10時30分。說完資料,就讓我正式介紹一下這款套餐吧;首先第一味是「大紅香芒乳豬」,乳豬事前去骨,只淨下表皮及厚厚的一層肉,食落酥脆有肉香,和芒果肉一齊放入口,原來可以這樣夾,鮮甜的芒果更能有效減低油膩的感覺;直得留意是芒果肉太滑,放在豬皮上很容易滑走,但如反轉肉向上,再放上芒果,就會比較方便。第二味是燉湯「菜膽螺頭燉海參」,甫開盅蓋已感受到一股熱氣及傳來燉湯的香味,大廚選用優質的螺頭及海參,而
訂座網址:bit.ly/粵式經典再現

港幣$6,388*(八位用)
額外顧客每位 港幣$636*
*已包括加一服務費及茶芥
供應時間由星期一至日,晚上6時至10時30分。

第二味是燉湯「菜膽螺頭燉海參」,甫開盅蓋已感受到一股熱氣及傳來燉湯的香味,大廚選用優質的螺頭及海參,而大大條的海參,口感爽彈較有筋道;湯頭清甜,入口甘香醇美,好喝。
第三味是「桂花炒魚翅」,這道菜看似簡單,其實要做得好一點也不容易,精髓在於要乾爽及鮮香的口感,加上粒粒炒得金黃色的「桂花」及煙韌有彈性的素翅,配上鹹香的金華火腿及鮮甜的蟹肉,食落更是滋味;份量夠大,炒得又夠鑊氣,自然好食。
第四味是「砵仔焗魚腸」,表面焗得香脆,魚腸份量也不少,配上果皮的濃香,蛋食落香滑又濃郁,加上少許胡椒粉一齊食,更加惹味;平時食這味菜一定要趁熱食,生怕冷凍後會變「腥」,但今次竟然沒有,意外驚喜。
第五味是「碧綠蝦子柚皮」,手工程序複雜,柚皮處理得軟滑無渣,絕對是考師傅的功夫與耐性;柚皮以鮑汁扣得鬆化,汁香味濃,炆得又入味,更是完全沒有半點苦澀味。
第六味是「枝竹豆腐炆海星斑」,賣相看似平凡,但味道卻是出奇的好食;魚肉嫩滑,炆得入味,豆腐及枝竹吸收晒所有精華後,當然更加好吃。
第七味是「頭抽香煎美國生蠔」,煎得外脆內軟的美國生蠔,色澤金黃,咬落肉汁豐富鮮味,喜歡吃蠔的朋友,應該會很喜歡。
第八味是今晚的重頭戲「古法八寶鴨」,據說八寶鴨被評為上海十大經典名菜之一,就可知其製作難度及歷史故事悠長;廚師先將帶骨鴨開背,填入配料(鹹蛋黃、蓮子、薏米及糯米等餡料),封好玻璃紙後上蒸籠,蒸完出來不但鮮香味濃,鴨形豐滿,最後澆上芡汁,風格別具滋味。
最後兩款甜品是「蓮蓉西米焗布甸」及「懷舊芝麻卷」,兩款也非常吸引,而且甜度適中,唔錯。
懷舊菜工序繁瑣,因此現今很多食肆也拒絕再做,如沒有繼承及支持,相信下一代也只能在資料庫中找到;如想找回當日的味道,就不要吝嗇,好好去支持一下!

#大紅香芒乳豬 #菜膽螺頭燉海參
#桂花炒魚翅 #砵仔焗魚腸 #碧綠蝦子柚皮 #枝竹豆腐炆海星斑 #頭抽香煎美國生蠔
#古法八寶鴨 #蓮蓉西米焗布甸
#懷舊芝麻卷

#龍逸軒
地址: 尖沙咀彌敦道19-21號九龍酒店2樓
電話: 27343722
  • 全新粵式經典佳餚滋味再現
2024-05-04 21 瀏覽
懷舊手工菜的師傅真是買少見少了!可幸想品嚐這傳統的味道仍然有餐廳供應,難得大家也想回味懷舊的滋味就來一頓懷舊手工晚宴啦。九龍酒店龍逸軒近來推出了懷舊手工晚宴足足有十道菜式非常豐盛!當中更有不少我喜歡吃的懷舊菜式真叫我期待不已。第一道菜是大紅香芒乳豬!完熟芒果和香脆乳豬梅花間竹地躺於脆米上賣相美絕。餐廳有自家燒味工場即燒所以乳豬皮脆肉香非常新鮮,配搭清甜微酸的芒果肉減低膩感之餘加添香氣,帶來一股清香的新口味挺有趣的新嘗試。湯品菜膽螺頭燉海參真的足料至極!盅內除有螺頭、雞腳及菜膽外,最誇張是有原條大海參真的太奢華了吧。這口清澈的菜膽螺頭燉海參湯好香甜,喝罷暖粒粒感覺好滋潤。香煎美國生蠔賣相金黃圓潤好吸引!胖胖的美國生蠔外層煎得香脆,內裏蠔汁豐盈鮮味澎湃,絕對能夠滿足喜歡吃蠔的朋友。桂花炒魚翅絕對是展示炒功及刀功的一道菜式,這兒的出品絕對是合格有餘。內裏的素翅、蛋酥、雲腿和蟹肉也炒得香口,吃下一點也不會覺得油膩絕對是成功的手工菜。砵仔焗魚腸這味菜沒有貴價材料!但正正就是功夫繁多所以現在很多中菜館也吃不到了!熱烘烘以砵仔上檯的焗魚腸香氣非凡!魚腸清理得非常乾淨吃出陣陣魚油香氣,內裏用了少許陳皮

這口清澈的菜膽螺頭燉海參湯好香甜,喝罷暖粒粒感覺好滋潤。
熱烘烘以砵仔上檯的焗魚腸香氣非凡!魚腸清理得非常乾淨吃出陣陣魚油香氣,內裏用了少許陳皮絲辟腥但絕無蓋過魚腸和蛋的香氣,各樣配合得恰到好處就算凍了吃仍然非常美味。

這碟其貌不揚的是枝竹豆腐炆海星斑,海星斑夠新鮮而且炆得非常入味,伴碟的豆腐及枝竹亦成為了大家的搶手貨。

碧綠蝦子柚皮一道傳統低成本但勁要心機的功夫菜!
這個柚皮沒帶上丁點苦澀味!厚身而鬆軟而且入口溶化,芡汁的調味也非常出色加上甘香的蝦籽真的好回味。
古法八寶鴨是道具派頭的菜式!內裏藏著鹹蛋黃、蓮子、薏米及糯米等餡料,連同酥香鴨皮一起品嚐真的好和味。

最後甜品也是非常懷舊的!我們得到了蓮蓉西米焗布甸和懷舊芝麻卷,前者軟滑甜美後者爽口濃香兩款也非常吸引。

懷舊手工晚宴原價$6388/8位、額外$636/位,於酒店官網預訂只需$5088/8位(已包括加一服務費及茶芥),很適合用來父、母親節孝敬雙親。
2024-05-03 0 瀏覽
潮流興懷舊。不時都有年輕一輩問我邊度有好既手工菜食,正好最近我係九龍酒店既龍逸軒吃過一系列的功夫菜,值得跟大家分享下。餐廳有個懷舊手工晚宴的套餐,齊集焗魚腸、蝦子柚皮、炆斑翅及八寶鴨等手工菜,一次過滿足晒大家對手工菜式既慾望。套餐由大紅香芒乳豬打頭陣,八位用的套餐當然不會是全體上,但乳豬及香芒片砌得恭恭整整,依然吸引。酒店始終有自己既燒味部,自家燒製,成品是預期的皮脆肉香,是晚的芒果亦十分甜美,好吃。套餐總離不開湯品,菜膽螺頭燉海參,有原條粗大的海參,相當足料,湯頭也是甜到一個點,畢竟酒店中菜廳的湯水,都是信心保證。香煎蠔沒想像中的大隻,不過用上頭抽來煎香,香氣真的誘人,吃起來邊位帶微脆。炒桂花翅,雞蛋、蟹肉、金華火腿及素翅等,炒得乾身香口,可見師傅功架。八寶鴨是全晚我最期待的菜式,咸蛋黃、蓮子、薏米及糯米等餡料,滿滿的塞入鴨殼之內,吃起來沒膩滯的感覺,但又夠香夠味,記緊一定要連鴨皮同吃,會滋味很多。枝竹豆腐炆斑翅,用上了腩肉及蒜子的古法製作,味道寧舍好。師傅更細心地加入了枝竹及豆腐兩樣索味的東西,讓大家可以味盡所有精華。一如席上的朋友所說,焗魚腸以前在大排檔都可以嚐到的菜式,如今已買

一如席上的朋友所說,焗魚腸以前在大排檔都可以嚐到的菜式,如今已買少見少。吃這味,我的要求很簡單,就是要夠熱夠香,同埋唔腥。呢度既出品,符合我期望,一點腥味都沒有,我連胡椒粉都唔使落。
蝦子柚皮,質感幾好,沒帶半點苦。
就是甜品都係懷舊的菲林筒,與及西米焗布甸,前者帶有濃郁的芝麻香,西米布甸如果可以再焗燶多丁丁點,僧更合我心。

一次過嚐盡多款手工菜式,這夜,滿足了。
自己由細已經由老爸陪養出鍾愛飲茶,幾十年來,一星期總有三幾次上茶樓,更加係試過去學整點心,想起來都有點誇張。平時去飲茶,不外乎是一盅兩件,無他,份量問題,叫多兩碟已經飽,想食多幾款有難度。所以尖沙咀九龍酒店龍逸軒的任食點心就好啱我,因為份量可以位上,不會造成浪費,而且加埋一都係$300左右,家陣係茶餐廳食個普通lunch都要一百幾十,仲要左逼右逼,家陣係酒店,環境、食物質素及服務是兩碼子的事。而且就近母親節,不妨諗下同母親舒舒服服嘆個靚茶。任點任食點心供應期為星期日至六,一周七天每日都分為:1045 1245 兩小時  平日成人$295.7 小童$250.71315 1515 兩小時  平日成人$310.6 小童$263.1星期六、日及公眾假期,第一round 成人$399.3 折扣完$348.6 / 小童$344.3 折扣完$301.1公眾假期第二round,成人$365.5  / 小童$315.5龍逸軒招牌點心原隻南非鮑魚燒賣皇(每位一件)屬於任食點心的限量版,每位一隻,鮑魚扣煮得夠稔,燒賣豬肉好鮮,美味。本身分為新派系列、前菜小碟、湯羹、蒸點、煎炸、飯麵、中式甜點及西式甜點。新派

而且就近母親節,不妨諗下同母親舒舒服服嘆個靚茶。

任點任食點心供應期為星期日至六,一周七天
每日都分為:

龍逸軒招牌點心

原隻南非鮑魚燒賣皇(每位一件)

新派系列

春筍金箔蝦餃

餡料是很傳統的加入筍尖,令口感清爽,蝦餃摺紋亦清晰,以金箔作點綴,更覺矜貴。
櫻花蝦潮州粉果

在傳統的潮州粉果中加入櫻花蝦,無疑是多了入幽香,這個改動我鍾意。
懷舊臘味包

已經好少地方食到,多數只會出現在一些街坊老店,更何況是在酒店?

煙韌的口感,記載了兒時味道。
蟲草花淮山蒸排骨

平日係屋企煮飯,好多時以蟲草花蒸雞,今次是排骨,更以淮山掛肉汁,效果又幾好,係屋企可以整返次。
菠菜野菌腐皮卷

腐皮香口,菠菜同野菌都好健康,可以試試。
十年陳皮紫米豆沙包

咬落有陣陣陳皮香氣,餡料是紫米豆沙,不太甜,好啱我。

前菜小碟

先是清爽的冰糖蜜蓮藕,再來是店方名物,有嚼口的蜜汁黑毛豬叉燒以及脆皮素鵝卷

蒸點

蟹肉菜苗餃

Q彈的餃皮,菜苗鮮嫩,配以甜美的蟹肉,無得輸。
粉彩松露石榴球

加入紅菜頭汁去搓餃子皮,令色彩艷麗,每口都帶有松露的幽香。

煎炸

沙律醬蝦多士

可以話係必食,炸得金黃脆口,蘸點一下沙律醬,令味道更佳。
香煎汁燒和牛包

單睇外表以為係生煎包,其實內裡是和牛肉,又夠多汁,水準之作。
金鉤鹹水角

就比較平實,沒太多花巧。

飯麵

海皇泡飯

朋友都知我係澱粉質怪,可以話無飯不歡,上次食過完整版泡飯,今次係個人版,美味依然。

中式甜品

燕麥香芒卷

幾款中式甜品中,最推介的菜色,外層是軟熟的燕麥糯米,內裡是甜美芳香的芒果肉,好味。
中午選擇任食點心可前往倚窗閣享用所有甜品, 當中有12款口味的 Movenpick雪糕
其他更有迷你cupcake、冬甩、芒果拿破崙、木糠布甸、意大利芝士餅、杞子桂花糕、椰汁西米糕、栗子吉士泡芙、藍莓芝士蛋糕、忌廉芝士甘筍餅、72%朱古力慕絲蛋糕、意式奶凍、香芒布甸、紅桑子特飲、 綠茶紅豆蛋糕、馬來西亞榴槤布甸、豆腐花、葡撻、紅豆熱香餅、麵包布甸配雲呢拿汁以及涼粉,加加埋埋,超過60款食物。(星期六、日及公眾假期要另加$68及加一服務費)

2024-04-07 16 瀏覽
假期飲茶,大開眼界!點心的品質是可以的,燒賣的口感很好,粉果皮跟餡料配合的也很讚,特別是他做的叉燒跟燒肉,好食嘅.問題是服務。有一位帶眼鏡的年輕G男, 講話的時候聲音梗,食物放桌上的時候都坑坑有聲,很沒有禮貌,我相信要在公共假期的時候工作,員工心情可能不太好, 但這是酒店的服務水平….正在吃東西的時候,G突然把帳單拿過來說 : 埋左張單先!客:請問….G:冇 (你又知道我想問什麼?)我們把拍車的單子給他G: 咩車牌!客: 這是你們樓下門口同事給我們的訂位的時候客服有說服務時間到3:15.這個我們知道所以趕快吃. 有個女服務生很有禮貌2:30提醒last order. 三點的時候,G男 就出來中度聲量(不過這次不是對我們說,是對所有人說) 三點三要離枱!聽說大廚曾在米之蓮餐廳工作,食物可惜了🙅‍♀️
假期飲茶,大開眼界!

問題是服務。

正在吃東西的時候,G突然把帳單拿過來說 : 埋左張單先!

客:請問….
G:冇 (你又知道我想問什麼?)

我們把拍車的單子給他
G: 咩車牌!
客: 這是你們樓下門口同事給我們的

聽說大廚曾在米之蓮餐廳工作,食物可惜了🙅‍♀️
2024-04-04
2024-01-25 176 瀏覽
好耐冇去一盅兩件梗係問吓老婆大人想去邊度食點心,佢就話想去九龍酒店試吓冇問題即刻約埋老友訂位同佢去嘆茶。呢日安排喺廳房食坐得好舒服人多就有呢個好處。一坐低梗係開壺靚茶飲食住合桃等齊人,想讚吓呢個XO醬就咁食都幾好味㗎喎。老婆大人同我講呢度嘅蛇羹好出名咁就梗係要嗌碗太史燴蛇羹嚟嘆吓啦!用筷子夾得到嘅絲絲蛇肉一啲腥味都冇,加埋陳皮同爽脆木耳口感更加豐富,配埋啲檸檬葉、白菊花同埋薄脆一齊食仲正斗,今日咁鬼凍真係諗起都想再食。跟住我哋嗌嘅商務午市套餐(龍)前菜送到嚟!好有咬口嘅蜜汁叉燒、重口味嘅尖椒皮蛋、鹹鹹香香嘅肴肉同埋香辣脆金磚,幾樣前菜質素都好唔錯有個好開始。跟住係三粒點心晶瑩鮮蝦餃餡料好鬼多又鮮味,蟹籽蒸燒賣食落啖啖肉好有咬口,最後係我至like嘅咸水角整到成個雪梨咁樣又好睇又好食。個餐入面有個是日廚師湯品我哋呢日嘅係清補涼,飲落去好香甜清潤一吓都唔錯。跟住仲有呢個蟲草花蒸斑球,我就最鍾意食蟲草花所以呢個魚啱晒我口味,雖然係魚嘅菜式不過做得好夠味啱晒鍾意重口味嘅人食。食咗咁多肉同海鮮整返個櫻花蝦炒玉蘭,芥蘭炒得好脆口而且冇苦澀味,加咗櫻花蝦炒即刻變得好鬼惹味。唔使驚我唔飽肚因為仲有個金
呢日安排喺廳房食坐得好舒服人多就有呢個好處。

唔使驚我唔飽肚因為仲有個金菇銀芽原隻鮑魚炆,原隻鮑魚咬口十足麵質都好爽口好味喎。

呢個餐最特別嘅地方係有兩個甜品,仲要係一個中式一個西式啱晒鍾意食甜品嘅客,平時我對甜品興趣唔係好大!不過呢個套餐嘅中式甜品係生磨黑芝麻糊就開正我嗰瓣,芝麻糊煮得好濃稠芝麻味都幾香,有朋友食唔落所以我食咗三碗飽到一個點啊。
個西式甜品就交俾老婆大人搞掂佢!因為係佢鍾意嘅芒果拿破崙仲要係酒店嘅名物,所以佢食得好開心。
我哋仲另外嗌咗三款點心食有翠塘蛋白金魚餃、金腿蘿蔔絲手袋酥同埋粉紅松露素菜餃。
呢粒粉紅松露素菜餃個色好嬌艷,食落好香黑松露同埋菇嘅味啱晒鍾意清新口味嘅人食。
呢個翠塘蛋白金魚餃睇個樣就知正啦!嗰條金魚其實係海鮮餃嚟嘅超級大隻仲好鮮味,底下仲有個香蔥汁整嘅蒸蛋白夠晒香滑,襯埋一齊我覺得呢個簡直係個小菜咁正。
最後仲有一隻鬼咁精緻嘅金腿蘿蔔絲手袋酥,手袋入邊裝滿嘅係蘿蔔絲,成舊擺落口食又鬆脆又清甜正呀。
2024-01-22
2024-01-24 657 瀏覽
今日非常寒冷大家有沒有做好禦寒措施呢!天氣凍胃口特別好今日來回味早前吃的點心套餐,同場加映暖身一流的美味蛇羹令這個冬天不太冷。這天我們跟一眾好友來到龍逸軒嘆點心,這兒裝潢是經典的酒店中菜廳來吃點心很有Feel唷。甫坐下先享用香脆合桃佐茶等待好友,順道看看餐牌揀選是日美食。我選了個商務午餐另散點一些美食跟車爸爸分享!而來到這兒必要品嚐蛇羹!皆因主廚從蛇羹非常出名的店子轉來掌舵當然是必吃之物,車爸爸吃到豎起手指公讚極具水準,而不吃蛇的我也對它留下美好印象。先來品嚐三款特色點心!選上了松露石榴粿、翠塘蛋白金魚餃及金腿蘿蔔絲手袋酥,先勿論味道如何光是賣相已經非常吸睛。這個如寶石般耀眼的是松露石榴粿$68,擁有煙靭的澄皮內裏包裹著充滿菌香的內餡,加上香氣撲鼻的黑松露真心吸引。然後這個賣相可愛的是翠塘蛋白金魚餃$88,那胖胖的金魚餃遨遊在香蔥蒸蛋白上,吃下外皮不厚口感超級豐富,加上滿滿的鮮香的味道很可口。而這個精緻的金腿蘿蔔絲手袋酥$48最得我歡心,外皮焗得酥香鬆脆內裏盡是清甜的蘿蔔絲,熱騰騰的放入嘴巴內享用太美味了吧。接著我們點的商務午市套餐~龍亦陸續上檯,打頭陣有甜香蜜汁叉燒、惹味尖椒皮蛋、香
接著我們點的商務午市套餐~龍亦陸續上檯,打頭陣有甜香蜜汁叉燒、惹味尖椒皮蛋、香辣脆金磚及鹹香肴肉,而我就特別喜歡炸得金黃香脆的金磚豆腐,前菜已經那麼豐富決定分享來品嚐確實是明智之選。
繼續下來品嚐三款點當中包括有晶瑩鮮蝦餃、蟹籽蒸燒賣及雪梨咸水角,三款點心的體型不少水準也不賴耶。
超級飽滿的蟹籽燒賣真的好豐盛,內裏盡是爽口的鮮蝦及香滑豬肉味道鮮香,吃罷那充實的滿足感很強烈。
蝦餃帶上一抹金黃賣相突顯出矜貴!澄皮煙靭不黏牙很爽口內裏蝦肉超爽彈味道鮮美,加上有筍尖在內已肯定是我喜歡的蝦餃。
雪梨造型的鹹水角賣相很圓潤!外層炸得香脆不油角皮口感煙靭,內裏藏著鹹香餡料味道吸引,也懶得卡路里的陰霾就儘管吃吧。
吃過美味點心之後此刻端來是日廚師湯品清補涼,熱騰騰清香的湯水喝下感覺很舒服呢。
蟲草花蒸斑球置於小蒸籠內上檯賣相很別緻,肉質紮實的斑球用上滋補的蟲草花來蒸煮味道特別濃郁。
這刻來碟香口的櫻花蝦炒玉蘭最適合不過,翠綠爽口的芥蘭加上鹹香櫻花蝦,清爽中帶出惹味不喜歡吃蔬菜的朋友也會愛上。
主食有這一客金菇銀芽原隻鮑魚炆麵!粗麵很爽滑配襯香滑金菇、脆口芽菜及原隻鮑魚吃得我很滋味滿足。

雖然滿足到不得了但甜品總要吃的!這個套餐包括有中、西各一份甜品貼心地滿足甜胃,首先有一大碗生磨黑芝麻糊,這個是車爸爸的最愛我當然雙手奉獻給他。
而我則品嚐酒店名物芒果拿破崙!估不到中餐廳推出的甜品賣相也這麼出色味道也是水準之上,口感香脆加上甜美芒果成就出百吃不厭的甜品

這個商務午市套餐~龍收費為$428/位(兩位起),切記要到酒店的E-Shop訂座及購買因為可以$328/位(已包括加一及茶芥)去享用。
2024-01-22
2024-01-11 693 瀏覽
接近年尾,朋友聚餐的機會也就特別多,今次就約了友人到九龍酒店中的龍逸軒吃這個「商務午市套餐 ~ 龍」。優惠套餐由1月10日至2月29日,供應時間由上午10:45至下午3:15;食物包括前菜、點心、湯品、2款小菜、炆麵及中西式甜品各一,每位$428(兩位起);現在經官網 E-shop 訂購,每位更只需$328,都咪話唔抵食。《 E-shop:http  bit.ly/商務午市套餐-龍 》前菜是肉質爽嫩的蜜汁叉燒、帶微辣的尖椒皮蛋/肴肉及外脆內軟的香辣脆金磚。之後有晶瑩剔透的鮮蝦餃、肉嫩多汁的蟹籽蒸燒賣 及 外形別緻的雪梨咸水角。見之前幾味點心非常出色,我們另加了幾款,外層煙韌內心惹味香濃的粉彩松露素菜餃、肥嘟嘟的金魚餃 及 香脆帶蘿蔔香的手袋酥,每一款也各有特色。今日的廚師湯品是冬瓜湯,味道清甜可口,冬瓜肉軟腍又入味,非常好喝;據說冬瓜營養非常豐富,更有利尿消腫及止咳除燥等功效,真材實料。兩味小菜是蟲草花蒸斑球 及 櫻花蝦炒玉蘭;前者是一味健康又惹味的家常菜,蟲草花口感嫩脆爽滑,帶有獨特的香氣,更具有滋肺補腎 及 滋陰養顏等作用,是一味很好的調補食品。第二味小菜是櫻花蝦炒玉蘭,玉蘭脆嫩無
第二味小菜是櫻花蝦炒玉蘭,玉蘭脆嫩無渣,加上炸至酥脆惹味的櫻花蝦,開胃又好吃,如不是之後還有炆麵,加碗白飯應該更好。
聽說前桃花園的大廚過檔來這裏,那當然要試吓這裏的蛇羹;用料果然上乘及濃郁,杰度直接可以用筷子夾起嚟食;配上食蛇羮必備三寶(檸檬絲、菊花絲及薄脆),真係非常美味,不可錯過。
金菇銀芽原隻鮑魚炆麵~
原隻鮑魚大大隻、口感煙韌爽彈,而每條麵條都掛滿濃郁的鮑汁,非常好味,忍不住吃了個碟底朝天,真不錯。
生磨黑芝麻糊~
冬天吃一碗暖笠笠的糖水,不但可以保暖,也非常滋潤;芝麻糊口感香滑,味道濃郁;而且據說有補腦補血、潤腸通便,含豐富鈣質,更有效降低膽固醇和降血壓,是非常有益又好味的糖水
芒果拿破崙~
芒果肉香甜,拿破崙香滑酥脆,甜度適中,水準不錯;旁邊則配上2粒新鮮的士多啤梨及小紅莓。
酒店級數果然與別不同,而且經E-shop 訂位就更加超值;就快到農曆年了,想約友人聚餐,值得好好考慮一下!

龍逸軒
地址: 尖沙咀彌敦道19-21號九龍酒店2樓
電話: 27343722
2024-01-10
用餐優惠
優惠券
  • 商務午市套餐~龍
2024-01-03 200 瀏覽
其實幾中意飲茶食點心,慶幸年中總有唔少機會,食到優質的商務午餐,包括呢一餐。是日嚐到的午市商務套餐,內容非常豐富,好在之後不用回公司扮工,否則肯定飯氣攻心,要與睡魔搏命。事不宜遲,打頭陣的拼盤,叉燒厚切,但仍保持鬆化。香辣脆金磚,係外脆內嫩的炸豆腐,辣勁並不很強。薄片的肴肉晶瑩不硬,與尖椒皮蛋味道皆不俗。三款點心是蝦餃、燒賣及咸水角的傳統嘢,但咁樣奉上又即時高檔左。燒賣飽滿企身,蝦餃形狀靚又足料,兩者都是比較大粒的。咸水角做成啤梨般,咬落香脆煙韌又散發出蝦米香,平凡中見真章。商務午餐必有湯水,清保涼健脾益胃,對於缺乏休息的我最為合用。再來的蟲草花蒸斑球,魚肉厚身卻仍保持嫩滑,跟蟲草花也從來合拍。櫻花蝦的香氣與質感,跟爽脆的芥蘭都好夾,比起薑汁炒,多一份層次,我喜歡。鮑魚炆麵,用上的自然是粗麵,勝在沒有惱人的鹼水味,鮑魚亦軟腍入味,係好穩陣既商務餐的選擇。甜品有齊中西兩款,先是生磨芝麻糊,忘了多久沒吃過這糖水了。濃香的芝麻糊,令我想起兒時用擔挑上樓賣芝麻糊的伯伯,好多回憶返番嚟。西式甜點,芒果拿破崙,鬆脆有層次,呢個酒店集團的拿破崙一向有一定保證。師傅既基本功幾扎實,後來知道原來是從昔日

師傅既基本功幾扎實,後來知道原來是從昔日桃花源出來的,難怪。咁要搵次試試佢既蛇羹喇!