2019-04-17 746 瀏覽
同朋友慶祝生日,佢話呢間雞煲好食,咁梗係生日既話事啦因為朋友唔食辣,所以揀左濃香蔥香雞煲 🐔🥘呢度既雞煲唔會好咸好重口味,雞肉夠滑又入味,啲薯仔又係另一亮點😋加埋湯就可以打邊爐喇~好多火鍋料可以揀,仲有涼拌小食。推介肥牛、牛筋丸同魚皮餃,唔係hea既火鍋料。我地仲叫左個手切安格斯肥牛(例),好有牛味👍🏻我地仲想叫個即炸脆響鈴,不過太飽,下次一定要試埋。混醬除左基本野蔥蒜辣椒仔,仲有個麻辣醬,中意食辣既一家好中意雖然位置有啲唔就腳 但$158任飲任食唔洗加一,真係值得一試
同朋友慶祝生日,佢話呢間雞煲好食,咁梗係生日既話事啦

2019-04-15 312 瀏覽
去完個朋友屋企後,一起去了附近吃雞煲。餐廳面積不大,裡面坐滿食客。兩小時任食煲底每位不用二百元,而且有頗多款味道選擇。我們挑了其的麻痺雞煲 - 煲內除了有多件雞塊,還有大量香料及配料:辣椒、洋蔥、紅洋蔥、芫茜、中芹、脆肉瓜、薯仔……,相當豐富,味道又辣又香口惹味。食完雞煲加入上湯就可以開始吃火鍋。點餐紙上面有差不多70種配料任點任食。爽嫩豬潤 / 雞子 / 草鯇魚腩 - 非常新鮮豬皮 / 牛柏葉 - 爽滑之選香炸魚片 / 炸魚皮 - 十分香口油麥菜 / 金針菇 - 新鮮乾淨我們另外加了$68點了廣島生蠔 - 蠔味濃郁,新鮮有光澤。飲品方面,雪櫃內非酒精飲品都是任飲的,每位加$15還可以任飲純生青島啤酒🍺🍺🍺這餐我們盡情吃喝兩小時,每人都只需約$200,真的認真抵吃!

兩小時任食煲底每位不用二百元,而且有頗多款味道選擇。

食完雞煲加入上湯就可以開始吃火鍋

點餐紙上面有差不多70種配料任點任食。

爽嫩豬潤 / 雞子 / 草鯇魚腩 - 非常新鮮
豬皮 / 牛柏葉 - 爽滑之選
香炸魚片 / 炸魚皮 - 十分香口

油麥菜 / 金針菇 - 新鮮乾淨

我們另外加了$68點了廣島生蠔 - 蠔味濃郁,新鮮有光澤。

2019-04-02 198 瀏覽
豪食的後果就係到月尾,份糧已經洗得七七八八😭😭係時候要搵返d 底食兼飽肚的貧人恩物🥰大埔的小小本地平民店$158 任飲任食麻辣雞煲!? 一睇就啱晒!小小的店舖好有大排檔feel, 環境算乾淨。飲品有多款汽水任飲,當中有盒裝涼茶,食雞煲不怕熱氣,十分細心。「麻痺雞」雞煲,以二人份量其實都非常足料,約有本隻雞份量,而配料包括薯仔,翠肉瓜,洋蔥等等多款配料,樣味度更豐富😋雞肉上檯時約8成熟,樣你的寶貴2小時用得有效率,不用久等同時可以自己控制烹調時間,保持雞肉滑度👍🏻超級細心。若不夠辣或味度的可以自助加雞煲醬,打邊爐亦可依個人口味加醬。對我來說原本的雞煲已經夠味👍🏻食完雞煲,加湯,打邊爐。款式齊全,應有盡有!特別試左即炸響鈴,上碟時熱辣辣,因即炸,響鈴特別鬆脆可口,只點泰式辣醬以是一個美食😋。以價錢來說,絕對是底食,值得再戰!

麻痺雞

食完雞煲,加湯,打邊爐。款式齊全,應有盡有!

以價錢來說,絕對是底食,值得再戰!
2019-03-31
麻痺雞
2019-03-21 123 瀏覽
今天搬完一些東西入大埔,要補補,想起上次經過的這間火鍋店,就來試試。煲底選擇有12款,如果要不辣的也有3款選擇,我們選了藥膳醉雞煲。其他特色火鍋配料任食,每次落單限選12款,這安排不錯👍飲品選擇也頗多藥膳醉雞煲$168一位, 任飲任食材料非常豐富又足料,有很多紅棗丶杞子丶圓肉丶蟲草花丶大蔥,店員提我們放了材料煲滾後,先喝些湯,因為之後放了其他食物,就喝不到那份原汁原味。於是湯一滾,我們就立即舀來喝,驚喜萬分,有點像在喝十全大補酒的感覺,非常滋補又好味。配料方面,我們點了涼拌砂糖蕃茄 - 第一次吃,咸咸甜甜的很滋味😋皇庭貢丸 - 味道香濃😋包心芝心丸 - 流心芝士還有拉絲效果呢😍另外還有美國肥牛, 爽嫩豬潤, 嫩滑豬紅, 鮮滑魚皮餃, 自家製韭菜餃, 冬瓜片, 土豆片, 粟米, 黑木耳, 鮮淮山片, 蓮藕片, 魔芋絲, 蜂巢豆腐, 鮮蕃茄, 翠玉瓜, 唐生菜之後再加了一份花甲(蜆)$58,一放上枱已感覺眼前一亮,清洗得非常乾淨,肉質好又有鮮味😋

藥膳醉雞煲$168一位, 任飲任食

配料方面,我們點了
涼拌砂糖蕃茄 - 第一次吃,咸咸甜甜的很滋味😋
皇庭貢丸 - 味道香濃😋
包心芝心丸 - 流心芝士還有拉絲效果呢😍

2019-03-20 114 瀏覽
禮拜日相約了兩位朋友來大埔踩單車,晚上就帶他們去吃一間我一直很想吃的雞煲,幸好一早訂了位,六點半來到已坐無虛席,店舖面積不大,所以門外亦擺放了幾張檯,風味十足。一行三人點了最有名的麻痺雞(小辣),雖然這裡是任飲任食,但我們還是加點了一份手切安格斯肥牛(大)$168和即炸脆響玲$48。加$15還可以任飲啤酒,但因為同行朋友不太好酒,只好打消了念頭由於我們只有3人,所以雞煲屬於小份,但分量亦很足夠,雞肉頗嫩滑響玲份量異常龐大,還可以點上泰式辣醬即時食用,但因為真的太脆了,所以吃的時候要非常小心,不然整身都是碎片😅安格斯肥牛雪花紋理分明,牛肉味濃郁,味道一流其他食材亦很新鮮,絕不是便宜貨,個人推介厚切午餐肉、貢丸、魚皮鮫。

安格斯肥牛雪花紋理分明,牛肉味濃郁,味道一流

2019-03-19 23 瀏覽
呢幾日天氣都好凍...本人本身就已經有個火鍋魂,天氣咁凍就真係想一日餐都係打邊爐....所以今日就同男友去左食我至愛既雞煲了~位置雖然有D偏,但住大埔一定會識去就係街市邊個條巷他,其實都好多人知呢間餐廳,因為我本人覺得CP值超高!呢度係放題形式,店鋪雖小但我想食既呢度都滿足到我之前都有試過佢個麻痺雞煲,所以今日就黎食佢既麻醉雞煲啦~(麻辣+醉雞)一上枱個陣酒味一聞就爭D醉,聞完都覺得個身暖返好多,湯面個紅油簡直令我口水直流雞係分開上,好多藥材,店員會貼心地幫你搞好哂所有野,只要等食就可以了~手切安格斯肥牛 厚薄適中,口感極好,而且牛味都好重其他配料都乾淨新鮮,最鍾意食放題係因為每樣野都想食但都只係想試下,所以放題就可以叫好多種每樣食少少~每次黎都捧全個肚走~又大滿足的一天^^

呢度係放題形式,店鋪雖小但我想食既呢度都滿足到我

手切安格斯肥牛 厚薄適中,口感極好,而且牛味都好重

每次黎都捧全個肚走~又大滿足的一天^^
2019-03-18 36 瀏覽
今日跟兩位朋友由大圍踩單車去大埔,差不多踩到六點,就到大埔墟附近找找有什麼餐廳,最後在仁興街見到有間餐廳是雞煲火鍋任飲任食,價錢不是很貴,還有很多款不同口味的雞煲和羊腩煲,非常適合現在涼爽舒適天氣。餐廳店內約有二十個座位、戶外也可以為坐,店外有咪錶,地點非常理想,喜歡飲啤酒只是每位加$15就可以任飲純生青島。我們點了招牌麻痺雞煲$158、手切安格斯肥牛$168、即炸脆響鈴$48。招牌麻痺雞煲 - 2-3位包半隻雞,雞肉份量多,嫩滑,鍋上面鋪滿莞茜,超香口,麻辣選了小辣,可接受。手切安格斯肥牛 - 顏色鮮紅,牛肉數秒即可,嫩滑牛肉味突出,果然沒有點錯。即炸脆響鈴 - 侍應說是即炸,上檯時還熱噴噴,可沾上甜酸醬即食或放在湯一秒,比筷子還要長,正!其它任點配料很多,個人較喜歡炸魚皮和自制韭菜水餃,魚味餃足料、炸魚皮不是碎,是完整一大片。總評:大埔有如此高質素任飲飲食雞煲火鍋,實屬非常難得。

總評:大埔有如此高質素任飲飲食雞煲火鍋,實屬非常難得。
  • 麻痺雞
2019-03-18 30 瀏覽
Service here is warm and full of empathy. The hot pot soup base is good and tasty. The soup base is so rich with lot of spices. The taste keeps til you finished the dinner. Unlimited 2 hours drink and dishes order with variety of choices. The food quality is higher than to other Resto which offers all you can eat menu.
  • 胡椒豬肚雞煲
2019-02-03 152 瀏覽
同大埔友團年,近近地去咗大埔墟食雞煲,估唔到六點幾已經滿座,好彩最後一張枱都俾我哋坐到,全場免加一,雞煲一個價錢已經包埋任食火鍋,咁抵食唔怪得咁快 full 啦!海鮮雞煲 $178/位,海鮮有生蠔、青口、魷魚。雞件肉嫩多汁,最鍾意就係雞肉掛滿麻辣汁,味道香辣又刺激,辣得好過癮。食辣雞煲梗係要飲冰涼嘢啦!鴻福堂嘅百香果蜜,消辣解渴。除咗雞煲,仲有幾款餐前小食好正,全部都係川式涼菜,青瓜、海蜇、黃金皮蛋,好食到停唔到口。食晒雞煲就可以加湯打邊爐啦! 基本牛肉、豬肉、丸丸、同埋魚皮都係我哋嘅最愛。我哋仲加錢要咗個即炸響鈴 $48,熱辣辣鬆脆無比,不過就真係要等好耐,記得一坐低就要 order。令一碟加料就係 手切安格斯肥牛 $168,大大碟肉色有光澤,肥瘦均勻,入口柔軟飽滿結實,滾兩下就食得。每人唔使$200已經可以大吃大喝過肥年,下次想喺大埔食雞煲我都會再嚟幫襯。

食辣雞煲梗係要飲冰涼嘢啦!鴻福堂嘅百香果蜜,消辣解渴。

團年飯
  • 麻痺雞
  • 手切安格斯肥牛
大概8年前。有個朋友帶我去了大埔隱秘處食雞煲。大埔對我來說亦算熟。但想不到係太和垃圾站附近有間咁不錯的任食雞煲。位置雖小。坐位亦不多。。但勝在配料較多。雞煲調較有老手調較。甚為美味。可取可恭。
2019-01-22 847 瀏覽
係我住附近其實好多食肆,到處都有好嘢食真係大飽口福,今期又去左食我至愛雞煲品嚐一番,就去左呢間人氣火鍋店開飯識食當然要食呢度人氣必點美食推薦雞煲,而雞煲口味都有幾種選擇食落會冇咁單調,就點左呢款香辣海鮮雞煲,又可以同時食到兩種風味,一放上爐已聞到嗰陣香辣氣味真係急不及待要食番件先得,不過都要煮多一陣吸收一下醬汁咁食會更加惹味,雞肉入口香嫩又入味,食到滿口啖啖辣汁夠晒刺激仲有另一主角海鮮都一樣咁正,有肥美多汁生蠔,爽彈魷魚同鮮甜青口,再食埋其他配菜滋味又滿足食完一輪美味雞煲後接住到火鍋時間,火鍋配料有幾十款可以任點任食,再用番原有湯汁又繼續慢慢品嚐心水火鍋配料除左食到基本火鍋配料外,仲可以加錢點埋其他特色配料,我當然唔執輸點番碟手切安格斯牛肉,肉質細嫩油脂又豐滿入口味道濃郁啱晒我口味食得滋味眨眼又到左尾聲再食番啖烏冬配自家制韭菜餃,咁先至係一個完美火鍋。
入口味道濃郁啱晒我口味食得滋味
  • 手切安格斯肥牛
  • 香辣海鮮雞煲
晚上本來想與三名好友到大埔食好嘢,佢就介紹我來食呢間,話味道不錯既小店。入座大約7:15pm,當時店內有大約3枱客人,店員A就安排我們4人坐在6人枱,但坐好後馬上就聽到一名較年長的店員同店員A講: 「4人唔好坐6人枱,如果再有客人就擺去個枱坐。」然後就全程黑面,主動幫其他枱的食客加水但偏偏忽略我們這一枱,意思是我們4人霸佔了6人的座位,但我們是被店員安排入座,很無奈!!其後食到一半,有多幾位食客被安排到我們的座位旁邊,當時店內有至少2-3張枱是空枱,不明白為何會這樣安排?因為我們兩枱客人都表示好迫!!這餐飯真的食得好受氣,就算食物質素不錯,都不會再來!

2018-12-03
2018-11-30 264 瀏覽
諗唔到食乜嘢突然醒起食雞煲食完雞煲再打邊爐餐廳裝修以木為主餐廳招牌非常揚眼座位有二人枱以及長枱 等等仲可以坐室外露天位置添入到去幾乎爆滿好彩唔使等位醬料方面多款選擇有蔥粒 炸蒜 同埋蒜蓉仲有我至愛嘅辣椒粒由於朋友食唔到辣最後我哋揀咗唔辣嘅雞煲遠處都已經聞到香味雞煲配料好豐富包括有洋蔥同埋蔥條等雞肉滑身 好入味而且份量好多一見到有手切安格斯肥牛就發青光只需要以優惠價錢$168追加大Size肥牛條紋半肥瘦非常平均只需要灼一陣就食得食落去口感軟林林牛肉味都係我口入面散發出來火鍋配料中嘅午餐肉每一次打邊爐我都必叫除咗可以索晒湯底味道之外而且我好鍾意佢好林嘅質地花枝丸放入火鍋湯底唔夠幾分鐘就食得食落去爽口彈牙 正除此之外仲有油麥菜韭菜餃、蟹棒貢丸、即炸響鈴等估唔到呢間火鍋店非常多配料選擇而且配料新鮮 雞好滑食完真係捧住個肚出門口下次必定再encore
諗唔到食乜嘢

而且配料新鮮 雞好滑
食完真係捧住個肚出門口
下次必定再encore

2018-11-30 1003 瀏覽
相約三五知己去大埔麻痺雞試吓佢嘅招牌菜-麻痹雞煲(正宗重慶雞煲),而且仲有優惠價任飲任食,都只係$158一位。餐廳位置容易搵到,而且門口可以泊車,非常方便。餐牌上有多款雞煲、火鍋湯底有十二選擇,種類繁多,當中仲有海鮮、魚同埋羊腩煲等等鍋底。飲品以自助形式供應,自行喺雪櫃攞。首先攞咗一支鴻福堂竹蔗茅根水滋潤喉嚨、清熱氣,飲落去味道唔會太甜。朋友就叫咗幾支青島啤酒,啤酒非常冰凍,而且每位都只係加$15就可以任飲,好抵飲。主菜雞煲來了,我哋叫咗唔辣,賣相非常吸引惹味,每一件雞件肉質鮮嫩,非常入味。牛魔王我哋當然唔少得叫兩份手切安格斯肥牛,驟眼睇見到牛肉嘅條紋非常平均,而且呈現鮮紅色,非常新鮮。肥牛食落去有好濃郁嘅牛肉味道,口感好軟熟。火鍋配料中嘅自家製韭菜餃非常出色,除咗賣相吸引之外,仲要好大隻,皮薄餡靚,入面嘅豬肉同埋韭菜份量非常多,而且韭菜同埋肉碎味道好新鮮。蟹棒非常入味,簡直混雜咗湯底嘅精華味道所在。貢丸混合左蘑菇肉,食落去一粒粒嘅蘑菇爽口,非常新鮮。仲有即叫即炸嘅響鈴,非常香脆可口。最後食咗咁多嘢都只係$900有找,每人平均消費$225有找,有咁好嘅服務質素,而且食物新鮮美味,真係值

餐廳位置容易搵到,而且門口可以泊車,非常方便。

餐牌上有多款雞煲火鍋湯底有十二選擇,種類繁多,當中仲有海鮮、魚同埋羊腩煲等等鍋底。

飲品以自助形式供應,自行喺雪櫃攞。

肥牛食落去有好濃郁嘅牛肉味道,口感好軟熟。

蟹棒非常入味,簡直混雜咗湯底嘅精華味道所在。

貢丸混合左蘑菇肉,食落去一粒粒嘅蘑菇爽口,非常新鮮。

仲有即叫即炸嘅響鈴,非常香脆可口。

最後食咗咁多嘢都只係$900有找,每人平均消費$225有找,有咁好嘅服務質素,而且食物新鮮美味,真係值回票價。

2018-11-11 329 瀏覽
夜晚一班人聚會,淨係食雞煲,應該唔係幾夠喉,加埋任食打邊爐,任飲啤酒,咁就夠晒皮喇!打邊爐嘅選擇好多,食完雞煲其實都已經有一半飽麻痹雞收得比較晚,雞煲超級正的,非常好味,分量亦都很多! ! !可以見到啲雞係好大件㗎,同埋好入味,不過撈嘅時候記得較細啲個火,如果唔係就好容易彈親唔止打邊爐架,有啲涼拌小食,好似海蜇一邊飲啤酒一邊食魚皮,辣金菇同埋肥牛,真係好開心私心推薦,加咗一碟蠔,肥肥的!yummy! 唔記得影底😂😂天氣涼涼地,最啱約埋一班朋友一邊食一邊傾計,我去到嘅時候已經八點鐘,在滿晒人!有大學生有放工嘅人有街坊

打邊爐嘅選擇好多,食完雞煲其實都已經有一半飽

唔止打邊爐架,有啲涼拌小食,好似海蜇

一邊飲啤酒一邊食魚皮,辣金菇同埋肥牛,真係好開心

私心推薦,加咗一碟蠔,肥肥的!yummy! 唔記得影底😂😂

2018-10-30