2024-03-19 26 瀏覽
呢間餐廳絕對令人驚喜,首先佢地既炸雞球簡直係傑作,外脆內嫩,鮮嫩多汁,城到金黃香脆,每一口都充滿香脆既感覺,加少少檸檬汁就更加鮮味,或者點蛋黃醬就夠晒惹味;而香辣炸雞粒就另有一番風味,雞粒細件啲,一啖一粒,炸得同樣好脆,而且加咗呢啲辣粉同埋辣椒絲,味道好香辣,越食越惹味🤭🤭正餐黎講佢地既正宗全料東京撈面絕對係一絕,餡料有豬腩、生蛋黃、辣肉碎、溏心蛋、紫菜、蔥花、韭菜、竹筍、紫菜碎、生蒜、魚粉、小麥麵,超級豐富,而每一種食材都恰到好處,味道鮮香而且口感豐富,令人滿足😚😚而原味東京撈麵就無佐肉做配料,但就有生蛋黃、辣肉碎、蔥花、韭菜、紫菜碎、生蒜、魚粉及小麥麵,更加食到唔同調味料同埋配菜調配出嚟嘅味道,更加鮮味,而且充滿蛋香,蛋汁撈勻咗啲麵,口感好黏口,質感好好😚😚
2024-03-14 40 瀏覽
LUNCH想品嘗高質拉麵,又想價格相宜,所以呢間人氣餐廳就最適合,而且好多打卡位!😻原味東京撈麵以正宗配料為主角,配上生蛋黃、辣肉碎、蔥花、韭菜、紫菜碎、生蒜、魚粉及小麥麵等等,小麥麵鬆軟,蒲燒醬汁甜膩。辣肉碎肉質鮮嫩,口感豐富,韭菜、紫菜碎、生蒜、魚粉獨特風味簡直perfect match。撈麵的香氣和蛋黃的鮮美相互融合,而且營養豐富。😻😻雞皮餃子見到都流曬口水,每一口都能品嘗到不同鷄皮既酥脆同埋餃子餡既鮮美,既適合素食者,也適合喜愛蔬菜的人。口感軟棉棉,認真好食,全部野夾埋口感豐富。抹茶玄米茶👍🏻👍🏻👍🏻呢個抹茶味道好出,解膩既首選。😋 😙我覺得餐廳提供的食物種類算是包羅萬有的,而味道方面,今日真系令我非常滿足!
😻原味東京撈麵
😻😻雞皮餃子
抹茶玄米茶👍🏻👍🏻👍🏻
呢個抹茶味道好出,解膩既首選。😋 😙
平時返工做嘢咁辛苦,黎到The Weeknd今晚決定食好啲,一於食拉麵,yeah✌🏼 !🥳🥳🥳炸雞球 ❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥哇,太好食啦,雞球炸得脆脆!皮脆肉嫩!簡直係Perfect !直迫我嘅味蕾!味蕾大爆炸!😌🤩🤩🤩 正宗全料東京撈麵🤩🤩🤩個小食拼盤勁多料囉,有豬腩、生蛋黃、辣肉碎、溏心蛋、紫菜、蔥花、韭菜、竹筍、紫菜碎、生蒜、魚粉及小麥麵!一次過滿足晒我想食拉麵嘅心願!嗌呢個全料撈面就啱晒啦!🥵🥵🥵雞白湯拉麵🥵🥵🥵勁勁勁勁好食呀!雞肉片非常鮮嫩,叉燒都啖啖肉!個面有齊叉燒片、雞肉片、溏心蛋、紫菜、蔥花、竹筍、水菜、紅椒!食落超爽超正!個湯濃得來帶點清甜,清新開胃,個湯飲到停唔到口😏!食得真係好開心!🤓😉😉😉 叉燒撈麵😉😉😉叉燒撈麵,認真一絕!!有勁多料!我覺得多到好似成碗係送一樣!有冇豬腩、生蛋黃、辣肉碎、蔥花、韭菜、紫菜碎!最特別係個拉麵撈麵係用小麥麵!口感零舍煙韌,好有咬口!

🤩🤩🤩 正宗全料東京撈麵🤩🤩🤩

🥵🥵🥵雞白湯拉麵🥵🥵🥵

😉😉😉 叉燒撈麵😉😉😉

2024-03-14 23 瀏覽
放工好累,想食好少少慰勞自已💦呢間日式麵店似乎係唔錯嘅選擇,座位闊落好坐,Menu有小食/拉麵/撈麵/茶飲,望落好吸引🙆🏻‍♀️嗌咗一份「雞軟骨餃子」,用炸嘅形式製作,食落卜卜脆,超香口💫入面嘅餡料係雞軟骨碎,脆身有嚼頭,調味唔會太鹹太重,欣賞😋到主角「叉燒撈麵」,叉燒肥肉瘦肉相間,表面炙燒過油脂更出,肉質柔軟化開🐷撈麵設計好有心思,用咗多種配料豐富其味道同口感,魚粉畫龍點睛,鮮味滿分🌊最後飲一口「抹茶玄米茶」,為今晚美味高質嘅晚餐作完美句號,開心😃

2024-03-11 58 瀏覽
味道:😍 😍😍😍😍擺盤:😍😍😍😍😍服務:😍😍😍😍😍位置:😍😍😍😍😍晚飯時間又出動!今日放假,我地一行2人黎到,見到唔同款既拉麵同埋日式小食,食完結論就系:果然值得一試呀!一坐低就飲返杯日本產麥茶,茶香滿溢,味道甘甜。鹽味撈呢度整得好好食,豬腩、蔥花、紫菜碎好入味,加埋啲水菓、竹筍、唐辛子絲、生蒜、魚粉及小麥麵,好鮮好香,有少少惹味之余仲有油香,豐富美味!超級大兜,好抵食! 原味東京撈麵✌🏻辣肉碎、超級大兜,肉質鮮美彈牙,每一口都系享受~正呀!一上臺就已經非常吸睛,色澤鮮豔,少許油光。而且好juicy,好好食,我地都食左好多。配料使得整道菜品風味獨特,入口舒服,油潤卻不會很膩。🏻呢個就好滋味,好爽口!豐滿多汁,份量多。炸雞球都好酥脆。
味道:😍 😍😍😍😍
擺盤:😍😍😍😍😍
服務:😍😍😍😍😍
位置:😍😍😍😍😍

一坐低就飲返杯日本產麥茶,茶香滿溢,味道甘甜。
鹽味撈
原味東京撈麵✌🏻
2024-03-11 63 瀏覽
好耐沒同老公撐台腳,我今次收到風,呢間餐廳既食物認真高質,而且環境都唔錯,又係餵食美食之旅,👨👩👦順便同老公來試下午餐。☄️原味東京撈麵☄️外觀簡潔而吸引人,以小麥麵條為基礎,配以各種豐富的配料。麵條彈牙有嚼勁,呈現出澄亮的黃色,讓人垂涎欲滴。生蛋黃帶來豐富的蛋香味,增添了整碗麵的滑嫩口感。辣肉碎為撈麵帶來微辣的風味,讓整碗麵更加開胃。💛日本產麥茶💛是一種經典的茶飲。帶有麥香和微甜的口味,清涼解渴。不僅能消暑,還有助於消化和養顏。💫雞軟骨餃子💫以雞軟骨為主要成分。這些餃子外皮酥脆,內部則是嫩滑多汁的雞肉,帶來了豐富的口感和香氣。雞軟骨的烤熟帶來一種濃鬱的雞香味,讓人食指大動。總括而言,呢間餐廳食物質素高服務好,環境都好唔錯搞到我地不知不覺坐左甘耐,而且系屋企附近行5分鐘就到,得閒多d 黎。
☄️原味東京撈麵☄️

💛日本產麥茶💛
💫雞軟骨餃子💫
2024-03-08 41 瀏覽
前排去開灣仔見到呢間新拉麵舖,見好多人排隊就冇再等,今日早少少嚟排隊先食到正宗全料東京撈麵用料很廣,包括有豬腩、生蛋黃、辣肉碎、溏心蛋、紫菜、蔥花、韭菜、竹筍、紫菜碎、生蒜、魚粉及小麥麵等等,十分豐富,麵條是用小麥粉搓成,滑溜有嚼勁,豬腩肉相比一般拉店裡的叉燒更爽口,而辣肉碎更能帶刺激,把所有材料混在一起食,簡直係幸福的滋味🥰叉燒撈麵既配料有豬腩、生蛋黃、辣肉碎、蔥花、韭菜、紫菜碎、生蒜、魚粉及小麥麵,食之前將生蛋黃同肉碎醬汁撈勻先,麵條煙韌彈牙,帶有麥香味,拉麵都好掛汁,口感彈牙,個醬少少辣叉燒軟腍腍醃得好香口又重豬肉味,有驚喜😍雞軟骨餃子皮香脆,脆皮入面咬到一粒粒雞軟骨脆脆地,有脆口既口感好正,點埋餃子醋仲正👍🏽
型格麵屋《Kokoro Tokyo Mazesoba》位於灣仔軒尼詩道,簡潔充滿現代感嘅裝潢,有別於一般日式拉麵店👽小食揀咗兩款……✔️雞軟骨餃子有咬口,表皮炸得香脆🌟另一款小食✔️雞皮餃子雞油滿溢,沾芥末沙律醬食very good主食必試撈麵……✔️原味東京撈麵有大量蔥花、韭菜、紫菜碎、生蒜,入口好香好惹味👄另一碗✔️柚子鹽味撈麵係冷食,柚子味清新舒爽,食完都唔會滯🌬️嚟到一碗清新爽口嘅柚子鹽味撈麵🍜,簡直係舌尖上嘅一陣清風🍃。光滑嘅麵條攪拌入特製嘅柚子鹽調味,咸香帶來細膩柚香,每一啖都令人感受到夏日嘅清新同活力🌞。加上綠意盎然嘅菜葉🌿,不單止增添麵食嘅層次感,更提供足夠嘅清脆口感,與柚子香搭配得天衣無縫。一旁軟滑嘅肉片🥩,入口即化,與麵同菜一齊嘗,簡直係味覺上嘅完美和弦。勁筍嘅彈牙質感,再配上一抹海苔嘅鮮味,為呢盤撈麵增添咗一份海洋嘅神秘感🌊。當然,咩都唔好比一隻剛好嘅溏心蛋🥚更令人心動。金黃滑順嘅蛋液輕輕混入麺中,瞬間令整碗撈麵嘅風味層次更加豐富。餐廳提供多款特調飲品……✔️抹茶玄米茶甘醇,另一款✔️日本產麥茶味道強烈,帶有陣陣麥香氣🌾
2024-03-08 21 瀏覽
呢間嚟自東京嘅過江龍主打日本撈麵,今日終於有機會食到1️⃣明太子忌廉撈麵配料豐富,特別係超多明太子同勁Creamy既忌廉汁,味道稍微有一啲辣,呢款加了水菜食起上嚟很清爽,麵條口感QQ彈牙😄掛上濃厚的忌廉拌明太子既醬汁,鹹鮮既口味非常開胃👍🏽2️⃣原味東京撈麵食材豐富的撈麵,有生蛋黃、辣肉碎、蔥花、韭菜、紫菜碎、生蒜、魚粉及小麥麵,枱面有食法教學,一於跟住嚟試吓先😀先把醬料攪拌均勻,享用三分一後,添加辛香的黑胡椒品嚐,享用三分二後,添加KOKORO秘製香醋,加了昆布醋減輕了膩感👍🏽3️⃣香辣炸雞粒啖啖肉外脆內多汁4️⃣日本產麥茶飲完即時覺得不太油膩,麥味較重,好香!5️⃣抹茶玄米茶入口先係好香既玄米茶,之後再有淡淡抹茶香氣好清新又解膩😁
呢間嚟自東京嘅過江龍主打日本撈麵,今日終於有機會食到
1️⃣明太子忌廉撈麵
2️⃣原味東京撈麵
3️⃣香辣炸雞
啖啖肉外脆內多汁
4️⃣日本產麥茶
飲完即時覺得不太油膩,麥味較重,好香!
5️⃣抹茶玄米茶

入口先係好香既玄米茶,之後再有淡淡抹茶香氣好清新又解膩😁
有冇人同我一樣,就算飛到去日本,同朋友一齊去食拉麵,入到舖頭坐低有時最後都會嗌撈麵🫢作為一個鍾意食撈麵嘅人,今次試吓呢間日本過江龍 東京人氣撈麵店!╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴❀ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ 店員上菜時會耐心講解,等客人知道幾時要落咩調味🙌🏻▶ ∗︎*゚明太子忌廉撈麵因為同行友人唔食生蛋黃,變咗我有Double蛋黃🫶🏻明太子醬充夠,配料都唔少,搭配得非常不錯,唔會互相搶風頭。明太子同忌廉撈埋之後好creamy😋麵質屬粗身,好斷口帶少少煙靭,讚!味道算清新,食晒成碗都唔會覺得口渴。▶ ∗︎*゚正宗正料東京撈麵配料十分澎湃!重點五花肉肥美得嚟唔會有騷味🍖呢碗相對上比較重口味,如果成碗就咁食可能會有啲膩🤏🏻不過搭配唔同嘅調味,可以增添風味同埋減少油膩感,個人覺得加黑椒最香最好食。食到最後記得留返少少汁,可以叫店員俾一小啖白飯撈飯,辣肉醬配白飯係成餐最後畫龍點睛嘅一筆✨份量比較細,男生可能未必飽!╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴❀ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ 有時想食日本嘢 又唔想食拉麵同沾麵 可以試吓呢間日本正宗撈麵🥢係不一樣的味道和體驗😋

店員上菜時會耐心講解,等客人知道幾時要落咩調味🙌🏻

▶ ∗︎*゚明太子忌廉撈麵

▶ ∗︎*゚正宗正料東京撈麵

2024-03-07 15 瀏覽
上星期同事帶我試過覺得好食,今次老公突然好想食拉麵,所以帶佢去試試灣仔呢間叫做「麵屋」餐廳🏠今次晚餐多過上次好多人😱🌷 咖喱炸雞撈麵:材料極之豐富,日式咖哩、炸雞、生蛋黃、辣肉碎、蔥花、韭菜、紫菜碎、天婦羅碎、生蒜、魚粉及小麥麵-非常之香,咖喱醬汁濃郁微辣,與炸雞、生蛋黃完美融合。每一啖都能品味蔥花、魚粉鮮甜同咖喱既風味,令人回味無窮。整道菜色彩繽紛,激發食慾,值得推薦⚜️🌷原味東京撈麵:生蛋黃、辣肉碎、蔥花、韭菜、紫菜碎、生蒜、魚粉及小麥麵-小麥麵幼細又彈牙,撈起後同其他餸菜非常夾,好惹味清新⚜️🌷香辣炸雞粒-真係好正!炸得金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁。雞粒入口即化岀雞汁,辣味香辣而不過分,令人欲罷不能,係我至愛嘅小食之一。 ⚜️🌷 抹茶玄米茶、日本產麥茶-食到咁上下飲返2啖茶清一清口中既味道,都幾清爽,麥茶帶回麥香味,玄米就帶岀回甘味⚜️無論小食、麵同飲品都好好味,份量又十足,值得推薦💯
無論小食、麵同飲品都好好味,份量又十足,值得推薦💯
2024-03-07 11 瀏覽
呢度有唔同小食麵食,小食我地試佐炸雞球同埋雞皮餃子。先講炸雞球,即叫即炸,金黃酥脆,咬開仲有肉汁,雞味香濃;另外雞皮餃子真係用雞皮包住餃子去炸,脆香酥化,咬開餃子肉餡好飽滿,熱辣辣超級好食呀(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)主食就試佐雞白湯拉麵,有叉燒片、雞肉片、溏心蛋、紫菜、蔥花、竹筍、水菜、紅椒及拉麵,叉燒片同雞肉片肉質都好柔嫩,口感好好,溏心蛋又充滿蛋香,成個搵麵口感好豐富呀(#^.^#)雞白湯真係好香,又唔油,唔鍾意食豬肉既朋友,真心大推試試!!而且呢度裝修好好,簡約裝修但又幾有日本風味,有啲自閉位又有普通梳化位,幾舒服!
2024-02-06 162 瀏覽
今次我地黎到呢間Kokoro Tokyo Mazesoba相信大家食拉麵多數都係湯或者沾麵 日式撈麵就比較少見 餐廳室內都有好大句slogan強調佢地唔係拉麵、唔係沾麵、而係東京撈麵!撈麵靠麵既豐富既口感同配料既配答  帶出唔同既層次同風味另外一大賣點就係餐廳自家新鮮手製麵條麵條採用日本配方  以優質全麥麵粉製作令到個麵有淡淡既麥香味 口感滑溜得泥彈牙!我地就試左其中兩款日式撈麵1.正宗全料東京撈麵 ($109)全料東京撈麵有齊12種新鮮食材包括日式慢燉叉燒、肉燥、鯖魚粉、生蛋黄、紫菜、蔥、韭菜、竹筍同蒜末  十分足料!撈埋一齊食好滿足~2.明太子忌廉撈麵 ($99)呢款配菜有明太子、豬腩肉、生蛋黄、蔥、紫菜碎、水菜、唐辛子絲、蒜末同魚粉麵質真係好彈牙 但可惜明太子忌廉味道唔太出 個汁亦都比較少 食落會清淡D但好欣賞撈麵加水菜  令到個麵多左一種清新既感覺~撈麵有幾個食法首先係試原味  食到1/3 加即磨黑椒粒之後再加秘製香醋加黑椒粒令到個麵更加香!唔錯但係我個人覺得加醋後會蓋過左本身撈麵既汁好似明太子忌廉咁加左少量醋就會得番酸味醋個人覺得可以skip最後可以同餐廳要番個迷你白飯撈番d
今次我地黎到呢間Kokoro Tokyo Mazesoba

相信大家食拉麵多數都係湯或者沾麵
日式撈麵就比較少見
餐廳室內都有好大句slogan
強調佢地唔係拉麵、唔係沾麵、而係東京撈麵!

撈麵靠麵既豐富既口感同配料既配答  帶出唔同既層次同風味

另外一大賣點就係餐廳自家新鮮手製麵條
麵條採用日本配方  以優質全麥麵粉製作
令到個麵有淡淡既麥香味 口感滑溜得泥彈牙!
我地就試左其中兩款日式撈麵

1.正宗全料東京撈麵 ($109)
全料東京撈麵有齊12種新鮮食材
包括日式慢燉叉燒、肉燥、鯖魚粉、生蛋黄、
紫菜、蔥、韭菜、竹筍同蒜末  十分足料!
撈埋一齊食好滿足~

2.明太子忌廉撈麵 ($99)
麵質真係好彈牙 但可惜明太子忌廉味道唔太出
個汁亦都比較少 食落會清淡D
但好欣賞撈麵加水菜  令到個麵多左一種清新既感覺~

撈麵有幾個食法

不過可惜本身撈麵汁真係唔多
撈白飯效果一般

Menu:
2024-02-05 144 瀏覽
主打日本撈麵的麵屋一直人氣十足,lunch hour定dinner都要排隊🔥我第一次食就揀左最signature的正宗全料東京撈麵試下👻撈麵麵身是用自家手製的小麥麵條,比一般拉麵粗身,入口好煙韌彈牙。正宗全料東京撈麵的配料好豐富,有叉燒、辣肉碎、溏心蛋、蛋黃、荀、紫菜、蔥花同韮菜碎😍 叉燒肉質爽口,肥瘦均勻。將所有材料同醬汁拌均一齊食,香濃又惹味。其中的辣肉碎可以平衡撈麵的膩感,別具風味,值得一試😆 餐廳建議的食法是先將醬料同所有材料和麵條均勻後品嘗,在享用三分一後加入添加黑胡椒增加香味。享用三分二後再加入秘製香醋減低油膩感。在食完撈麵後可以免費加入白飯,將餘下的肉燥一併食完👍🏻

2024-01-23 131 瀏覽
《灣仔 • 東京撈麵》🇯🇵 日本過江龍東京足料撈麵 係灣仔睇show前又試新野 平時拉麵沾麵食得多 就係未試過日式撈麵. 估吾到都好食喎😜全部撈麵 都有三種食法 原味 > 加即磨黑椒粒 > 加秘製香醋 特別加醋後更醒胃 減去油膩感 🔆🍜 正宗全料東京撈麵 $109 (+$20 XL)全料顧明思義就係咩都有 非常足料 有紫菜肉碎 溫泉蛋 塘心蛋 叉燒 肉噪 仲有大量新鮮嘅蔥 魚粉 撈埋一齊食 超滿足 🍜 叉燒撈麵 $99 (+$20 XL)叉燒撈麵比全料撈麵少左塘心蛋 但係其他配料一樣好多 大量紫菜 蔥 味道一樣豐富 一樣滿足🍚 所有撈麵一樣 可以最後免費加白飯 到最後張剩餘嘅汁撈埋一齊食 一啲都吾浪費 同飯都好配 即刻飽哂☺️🥟 雞軟骨餃子 $39個人覺得宜個小食係必食 餃子煎到十分香脆 餡料足 好有口感 好味架👍🏻
《灣仔 • 東京撈麵》🇯🇵 日本過江龍東京足料撈麵

🍜 正宗全料東京撈麵 $109 (+$20 XL)

🍜 叉燒撈麵 $99 (+$20 XL)

🥟 雞軟骨餃子 $39

2024-01-21