2022-08-20 317 瀏覽
櫻花蝦拉麵🦐聞下香濃既豬骨湯底先食落係無加味精 吾會好鹹 食完吾會想狂飲水👏重點係湯底無肉碎留低好多櫻花🦐🦐係面😋加上鎖住肉汁既瘦叉燒 有咬口得黎吾會柴 仲要有3塊阿😍😍隻蛋有小許調味 唔係無味蛋簡直係我既Perfect match🤤#價錢:$93#章魚小丸子大細有小小失望 因為偏細 😣價錢都吾平 連埋章魚一齊縮水食落外皮香脆 裡面既麵糊係岩岩好😆加埋配料醬汁 係日本風味阿‼️建議上枱要快手食放凍左外皮會腍左#價錢:$32##芝士年糕超好食 😋 去食既話 一定要嗌黎試簡直係超出我固有既印象超鐘意煙韌口感既野食🥰外面脆皮 內軟煙韌 加上流心芝士😍😍#價錢:$32
櫻花蝦拉麵🦐

外面脆皮 內軟煙韌
加上流心芝士😍😍
價錢:$32
2021-11-10 372 瀏覽
[💛黃店結業倒數] 估唔到今次回訪已經系最後一次食啦...呢間營業左4年既拉麵店  做到11月中就停業了。平時經過見到呢間店都有人龍,估唔到唔做... 想食既同路人要把握時間啦~我地星期六1點到達。叫左以下食物,全單九折🍜辛辣豚骨拉麵 $84嗜辣既隔離位嫌唔夠辛辣。叉燒既外圍系一圈肥膏,我食左一塊,竟然唔系好油🤣蛋略為過熟,整體不過不失🍜柚子三文魚沾麵 $125少有既三文魚配沾麵,成塊魚扒超大條‼️肉質幾嫩,食落有雪味,魚皮煎好香口,正~我選左軟既凍麵, 但個麵只係室溫,而且麵芯比較硬,麵條仲有少少梘水味。拉麵就唔多覺,可能俾湯既香味蓋住。沾麵既湯相對健康,比較稀,唔會太咸。舀起湯仲有一條條既柚子皮同椰菜,即刻覺得健康左(笑🥟餃子 $35小編幾鍾意呢款餃子,皮薄得黎又唔會夾爛塊皮。隔離位嫌佢唔夠脆口,但我覺得可以。

🍜辛辣豚骨拉麵 $84

🍜柚子三文魚沾麵 $125

🥟餃子 $35
三文魚沾麵
中午十二點半左右到,兩位不用等位入座。店內有粉筆畫,有暖心加油poster. 座位中間有膠隔板。每台有酒精潔手液有紙巾,抗疫有加分。。濃湯好味,拉麵好味,叉燒好味湯很濃厚,沾麵合適,我都有淨飲湯,唯一美中不足係今日覺得個湯唔夠熱。加葱飲一太啖,正!四星半拉麵我選了硬麵,熱麵,是我喜歡的口味。四星半配料,有半隻蛋,三片叉燒,葱花,荀。蛋是正常。三星叉燒,肥瘦適中,四星有餃子送,又有九折!可以pay me 找數,方便可惜要結業,拜拜。
中午十二點半左右到,兩位不用等位入座。

店內有粉筆畫,有暖心加油poster.
座位中間有膠隔板。每台有酒精潔手液有紙巾,抗疫有加分。

濃湯好味,拉麵好味,叉燒好味

四星半

拉麵我選了硬麵,熱麵,是我喜歡的口味。
四星半

配料,有半隻蛋,三片叉燒,葱花,荀。
蛋是正常。三星
叉燒,肥瘦適中,四星

有餃子送,又有九折!

可以pay me 找數,方便

可惜要結業,拜拜。
2021-11-09
2021-11-08 141 瀏覽
🍜海老帆立貝沾麵💰$158😈知道佢就快結業就拿拿聲再食💛今日都唔算太多野等位不過都坐滿哂😝見好多人都食個個安格斯牛肉不過我就揀左海老帆立貝沾麵🦐我幾欣賞佢個沾麵個湯唔咸同埋唔會過份濃味😢食到要喪飲水🧊佢個湯底有啲櫻花蝦🦐麵底我就揀左正常🍜口感都唔錯有咬口👄而佢啲配料都好正🤤有三塊大既豚肉仲有兩個大帆立貝佢面頭仲有少少燒過既金黃色💛佢呢個拉麵仲有半隻溏心蛋所以唔使額外加🥚而佢個大海老都好好味😝肉質好有鮮味唔會好梅🤤重點係個蝦頭都有好多膏🍜柚子炙燒三文魚沾麵💰$138😈而🐻就叫左個柚子炙燒三文魚沾麵🍜食落同我個分別都好大💛我個個就偏濃味既而🐻個個柚子湯底飲落好清新帶左少少柚子香😝我地幾鍾意🍜而佢塊炙燒三文魚扒都幾大塊😂就快遮住成個麵底好誇張😍個三文魚睇上去就好似鞋口但食落好Juicy同埋個魚肉都好好食😈再配埋個咁清新既柚子湯底👍🏻呢個真係唔錯☺️我地仲叫左個煎餃子🥟就正正常常💛希望小店可以捲土重來🍜等大家食到有質素既拉麵🍜小店
🍜海老帆立貝沾麵
💰$158

🍜柚子炙燒三文魚沾麵
💰$138
2021-11-03 150 瀏覽
大約下晝5:30剪完頭髮去食,食食吓越來越多人,食完出返嚟原來已經有人排緊隊。呢間野好似幾熱門。我自己冇食拉麵,今次只係食咗章魚丸子同埋餃子,我就覺得餃子皮炸得硬咗少少,章魚丸子入邊啲章魚比較少,咁可能人哋拉麵店主打拉麵,下次再試拉麵看看。但係整體來說感覺良好因為店員好有禮貌,會再返嚟食。

但係整體來說感覺良好因為店員好有禮貌,會再返嚟食。

▫️黑松露慢煮安格斯牛沾麵▫️安格斯牛有四塊咁多,仲係大大塊,個size直情係好似係係塊牛扒簿切出嚟咁👍🏻 雖然咁大塊,但係大家都應該見到,個色澤好靚,係高質野,所以食落去都好淋😍 有牛味之餘,個陣炭燒味仲好突出添🤤沾麵湯底仲有驚喜,黑松露味都幾夠,仲有成隻扇貝添🥰總括嚟講,個人幾鍾意👍🏻▫️柚子灸燒三文魚沾麵▫️沾麵湯底來講其實佢唔算好杰,所以可能有人會覺得佢唔夠濃厚。但係我覺得可接受的,因為唔會太重口味/太咸,食完要灌水個隻😅 相對塊三文魚就咸啲…雖然啖啖魚油香,但柚子味唔突出😂 點解食沾麵都叫三文魚?純粹係柚子同埋鍾意食三文魚😜 但係可以更好的😚▫️Slow cooked angus beef with truffle tsukemen▫️The slow cooked beef is outstanding. It is so tender, and they bring out extra smoky flavour by searing the beef. Totally dynamite! Its broth isn’t ordinary at all. They add black
▫️黑松露慢煮安格斯牛沾麵▫️

▫️柚子灸燒三文魚沾麵▫️

Its broth isn’t ordinary at all. They add black truffle paste and a fan scallop in it, extra point! Score✔️

▫️Yuze grilled salmon tsukenmen▫️
Their broth isn’t as thick and intense in flavour. But don’t get me wrong, I still see it as a pro, because it is not too salty to a point where I need to gulp down tons of water.

However, the salmon was way too salty for me and I could barely taste the Yuze flavour, which disappointed me a little. I’ve tried the chashu before, and it’s so much better than the salmon.
黑松露慢煮安格斯牛沾麵
安格斯牛
柚子灸燒三文魚沾麵
煎餃子
黑松露慢煮安格斯牛沾麵
安格斯牛
  • 柚子灸燒三文魚沾麵
🍜特濃豚骨沾麵💵90🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀 眾多選擇頭大揀左特濃豚骨沾麵🍜食沾麵的話鶴亀提供冷麵同熱麵比客人選擇,視乎客人口味~因為想試下冷麵,就揀左冷麵,同時麵質頭大喜歡軟軟既,本身都覺得無咩特別,但食落既口感會較彈口,可能過左冷河,原理就同意粉一樣🤪雖然麵質揀左軟但唔會軟到無左份彈口既口感👍🏻而湯底超級重豬骨味,湯底加左啲椰菜🥬多左份咬口,影完相發現湯🥣既面頭滿滿包住豬骨既骨骹質,非常之濃郁~👉🏻頭大係愛蔥之人,夾注冷麵再加多啲蔥再加湯一齊食,多左份香味🤤🤤另外豚肉切到有個の字樣而厚度切得岩岩好,半肥瘦口感,肉質岩岩好,唔會鞋,不過頭大覺得肥左少少🤏🏻視乎返食貨們鍾意肥啲定瘦啲🤣仲有半隻溏心蛋🥚🥟日式煎餃子💵35🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀 拉麵額外+$35可以追加一份餃子🥟餃子利用光波爐代替煎達至外脆內軟,不過令到餃子🥟做唔到鎖汁效果🥲內餡只有少許既椰菜🥬加埋豬肉,味道唔算好食,由於太乾同淡既關係要點旁邊既汁,個汁就酸酸鹹鹹~🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀☀️整體而言,鶴亀的確好多人排隊🤣都係個句,想食就要早啲排隊🤪店內既座位間隔配上燈光都有陣日本氣氛,食物選擇都算多,而份量好大碗,其實食一碗沾麵已經超飽😗

🍜特濃豚骨沾麵💵90

🥟日式煎餃子💵35
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
☀️整體而言,鶴亀的確好多人排隊🤣都係個句,想食就要早啲排隊🤪店內既座位間隔配上燈光都有陣日本氣氛,食物選擇都算多,而份量好大碗,其實食一碗沾麵已經超飽😗特濃豚肉沾麵非常推介☝🏻不過餃子就不了,而拉麵🍜既價錢正正常常,但餃子🥟就唔太抵食,而服務都好好,店員會主動幫忙加水👍🏻
2021-10-30 46 瀏覽
同朋友行街街,行到有D肚餓,要搵嘢食,見呢間店舖咁多人排隊等食,心諗一定唔會中伏,所以我地試下呢間食下,等咗15分鐘先有得入坐。店舖地方比較淺窄,坐位不多。可能咁樣所以要等得耐少少。用餐時間有限,但唔記幾耐,但時間係充足既。--一般沾麵個汁應該濃一點的,但佢比較稀一點,麵質有點似油麵。叉燒簿切,有燒過,都幾香。--餃子新鮮煎起,熱辣辣,幾好。--小丸子一般,太多粉--今次有一點中伏的感覺,因為見多人排隊,仲要等咁耐先食得,心諗食物應該都會幾好,但實在比預其差
店舖地方比較淺窄,坐位不多。可能咁樣所以要等得耐少少。
用餐時間有限,但唔記幾耐,但時間係充足既。

一般沾麵個汁應該濃一點的,但佢比較稀一點,麵質有點似油麵。
叉燒簿切,有燒過,都幾香。

餃子新鮮煎起,熱辣辣,幾好。

小丸子一般,太多粉

2021-10-25
2021-10-29 48 瀏覽
今日去開尖沙咀附近做嘢,見到都未到食飯時間呢間拉麵舖已經好多人排隊~咁我都唔執輸,趁未到lunch time嘅時候,快啲去試吓食先~-呢度有得揀拉麵同埋沾麵,我今次就試咗櫻花蝦拉麵👍佢嘅櫻花蝦一啲都唔孤寒,份量好多,可以每一啖都食到櫻花蝦,而且仲有淡淡的蝦油味道😋😋面嘅硬度我揀咗普通,我覺得都好適中,糖心蛋亦都做得好入味,見到中間亦都好流心,整體都好滿意❤️❤️真係唔怪得知佢咁多人排隊🤣🤣
呢度有得揀拉麵同埋沾麵,我今次就試咗櫻花蝦拉麵👍

2021-10-24
2021-10-23 226 瀏覽
同朋友去試尖沙咀呢間拉麵,晚上6點半左右門口已經排咗十幾個人,好在天氣開始轉涼,都無咁辛苦。店內主要食拉麵或沾麵,另外仲有小食可以叫。如果叫一碗麵再加$35轉套餐,就可以配埋日式煎餃子或者章魚小丸子 再加汽水,都幾抵食。我叫左碗櫻花蝦拉麵,另外+多$10加左份芽菜。湯底幾香幾濃,糖心蛋夠味荀超級好味!櫻花蝦份量都多,每一啖麵都可以食到有櫻花蝦朋友食辛辣豚骨拉麵,我哋有交換試味,可能櫻花蝦拉麵太出色,所以略嫌呢碗普通左。超級推薦食日式煎餃子,外皮好脆,裡面好鮮嫩多汁,超好味

店內主要食拉麵或沾麵,另外仲有小食可以叫。

櫻花蝦拉麵
我叫左碗櫻花蝦拉麵,另外+多$10加左份芽菜。

湯底幾香幾濃,糖心蛋夠味

荀超級好味!櫻花蝦份量都多,每一啖麵都可以食到有櫻花蝦

辛辣豚骨拉麵

日式煎餃子
超級推薦食日式煎餃子,外皮好脆,裡面好鮮嫩多汁,超好味
2021-10-18
櫻花蝦拉麵
日式煎餃子
2021-10-18 172 瀏覽
因為鋪頭唔係好大所以都預左要等下~ 呢日星期日6點左右黎到,前面已經有幾個人排緊隊,等左45分鐘左右先入得~✺ 黑松露慢煮安格斯牛沾麵慢煮安格斯牛經過火灸再淋上燒汁,帶住火灸既香氣,肉質都唔錯。而沾既黑松露湯味道似蘑菇湯多啲,沾麵食都唔會太膩~✺ 海老帆立貝沾麵海老帆立貝沾麵就完全滿足左樣樣都想食既心,隻大蝦已經剝好殼,唔洗驚整污糟隻手。仲有三大片火灸叉燒,不過略嫌叉燒太薄🙈 而沾湯係加左大量櫻花蝦既豬骨湯,對比起黑松露湯就濃好多。

✺ 黑松露慢煮安格斯牛沾麵
✺ 海老帆立貝沾麵

今日老公去尖沙咀剪頭髮,唔好成日食臭臭鍋,一於去想去好耐都仲未有機會去同天氣又涼涼地~去食拉麵原本仲天真咁諗,會唔會晏了,無人呢我,真的太天真了人龍長長的,我數過,9組人就到我哋既然嚟到,個肚餓到扁都要排店裡有拉麵同沾麵今次齊齊食拉麵希望有機會再嚟沾麵海佬帆立貝豬骨拉麵 $158裡面有1隻超大既蝦,蝦身中間已幫你去殼雖然用處不大,但都算細心帆立貝有2粒有3片叉燒,叉燒表面用火灸過,而且叉燒薄薄一片,肥瘦適中,入口即溶蛋望落平平無奇,但食落都好香蛋味有小小插曲我本身鐘意食味千果款拉麵,曲曲黃黃的但呢個湯佢係跟直直的麵(即一蘭果款麵)拉麵+$35就有餃子+汽水呢個餃子係氣炸餃子,表皮乾乾的但餡料也很好食辛辣豬骨湯拉麵 $93 +紫菜雖然我到現在都唔明點解拉麵要加紫菜同應該點食。但我老公話佢想加野但諗唔到加咩情況下,佢加左紫菜我試了一口湯,辣辣地都幾好食而佢都有3塊叉燒但麵佢就係我鐘意果隻黃黃的曲曲的那種麵
今日老公去尖沙咀剪頭髮,
唔好成日食臭臭鍋,
一於去想去好耐都仲未有機會去
同天氣又涼涼地~去食拉麵

原本仲天真咁諗,會唔會晏了,無人呢
我,真的太天真了
人龍長長的,
我數過,9組人就到我哋
既然嚟到,個肚餓到扁都要排

店裡有拉麵同沾麵
今次齊齊食拉麵
希望有機會再嚟沾麵

海佬帆立貝豬骨拉麵 $158

裡面有1隻超大既蝦,蝦身中間已幫你去殼
雖然用處不大,但都算細心
帆立貝有2粒
蛋望落平平無奇,但食落都好香蛋味

有小小插曲
我本身鐘意食味千果款拉麵,曲曲黃黃的
但呢個湯佢係跟直直的麵(即一蘭果款麵)
海老帆立貝湯麵

拉麵+$35就有餃子+汽水
呢個餃子係氣炸餃子,表皮乾乾的
但餡料也很好食
氣炸餃子

辛辣豬骨湯拉麵 $93 +紫菜

我試了一口湯,辣辣地都幾好食
而佢都有3塊叉燒
但麵佢就係我鐘意果隻
黃黃的曲曲的那種麵

豬骨辛辣湯麵+紫菜
海老帆立貝湯麵
氣炸餃子
豬骨辛辣湯麵+紫菜
2021-10-13 140 瀏覽
黃店💛💛💛 早幾日心血來潮,同朋友去試呢間評價幾高既拉麵。店內的裝潢好有日本Feel,不過佔地不大。我地8:00到,都要排半個鐘先入到去。如果是自己一個或兩個去,則不用排咁耐。今次我地試咗三款拉麵。同大部分拉麵店一樣,佢有得揀麵條軟硬度而沾麵則有得揀冷麵熱麵🍜櫻花蝦沾麵 $93成個湯底鋪滿哂櫻花蝦得黎,又唔會太咸。不過個湯底唔夠濃稠,所以唔夠掛汁。豚骨沾麵 $90火炙過既豚肉令成碗麵更香,亦都唔算油。但同上面一樣,個湯底唔夠濃稠,所以唔夠掛汁。豚骨拉麵 $85我個人中意呢個湯底多D,入味之餘又唔咸。整體而言,三款拉麵都一级棒。惟一美中不足係佢哋D糖心蛋熟咗D🙈🙈只要多加$35,就可以加配指定小食(日式煎餃子或章魚小丸子)和汽水*平日一至五去,仲有9折添👅味道:4.4/5🌹環境:4.2/5💰性價比:4.5/5
黃店💛💛💛

櫻花蝦沾麵 $93

豚骨沾麵 $90

豚骨拉麵 $85
我個人中意呢個湯底多D,入味之餘又唔咸。

*平日一至五去,仲有9折添

👅味道:4.4/5
🌹環境:4.2/5
💰性價比:4.5/5
2021-10-11 116 瀏覽
雖然麵店隱藏喺橫街,但每次經過或多或少都有人排隊。店家標明用餐時間得40分鐘,多多少少令人卻步……今次是岀於友人邀約,所以終於一嘗呢間人氣一直高企ge拉麵店。等左20分鐘左右就有位,都ok啦,店內冷氣尚算足夠。呢度主打沾麵,所以我就點左個特濃豚骨沾麵,湯底算是味道濃郁,溫度也可以…但我選了較硬麵質,卻跟友人的標準麵質沒分別,少少扣分,總整不錯。另一款令人驚訝ge係三文魚排沾麵,三文魚排又大又厚,份量十足,配上柚子,清新不油膩。下次有機會或者一試和牛沾麵
下次有機會或者一試和牛沾麵
2021-10-09 63 瀏覽
尖沙咀黃色林立💛今次介紹係其中一間黃店拉麵店鶴亀。叫左雞拉麵,見到個湯咁湯,同其他雞白湯拉麵唔同,岩晒鍾意清淡(但又食拉麵😌)既我。麵身比較幼,掛湯能力一般。雞既味道都ok隨麵附送既餃子🥟有驚喜,煎到脆口但唔油膩,可惜唔記得影相😑下次補影返~