2024-04-15 153 瀏覽
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 沙田 - 鳴虎拉麵♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 『初嚐知名連鎖拉麵店』去完日本旅行心思思好想再食拉麵今次近近地試吓屋企附近嘅拉麵店先位於沙田一田熟食區嘅位置有間細細嘅鳴虎拉麵每個月都有做緊唔同嘅優惠好似我去呢次就係12:00-5:00 送餃子3隻或汽水🔹黑鳴虎 $88 博多黑蒜油拉麵🍜最鍾意食濃味拉麵 特別係黑蒜油嘅香氣食落超濃郁 仲有隻溏心蛋🔹綠虎 $88四國香葱油拉麵🍜香葱量多 基本上舖曬喺拉麵上相對上湯㡳較多油 但食落冇太油膩感可能啲葱減咗油膩感~豚肉都偏大塊 亦都軟林🔹芝麻雞翼即叫即炸 咬開仲出緊煙好香脆 食完想encore ~◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.📍 鳴虎 (新城市廣場三期) (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場三期1樓一田百貨內喜歡我嘅分享:請follow, like and share @elaine.eat 🔎冇頭緒:#elaineeat🔎發掘同區美食:#ee沙田🔎發掘同類美食:#ee拉麵#hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #hkblogger #hkkol #沙田美食

『初嚐知名連鎖拉麵店』

去完日本旅行心思思好想再食拉麵

🔹綠虎 $88
四國香葱油拉麵🍜
香葱量多 基本上舖曬喺拉麵上
相對上湯㡳較多油 但食落冇太油膩感
可能啲葱減咗油膩感~
豚肉都偏大塊 亦都軟林

🔹芝麻雞翼
即叫即炸 咬開仲出緊煙
好香脆 食完想encore ~

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍 鳴虎 (新城市廣場三期) (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場三期1樓一田百貨內

🔎冇頭緒:#elaineeat
🔎發掘同區美食:#ee沙田
🔎發掘同類美食:#ee拉麵

2024-04-10 90 瀏覽
兩隻小豬放學話去Dino Park玩,玩完超肚餓!家姐話想食飯但係細佬想食麵🤣於是我地衝左去鳴虎啦,因為我記得嗰度啲拉麵同飯都好食,而且價錢非常抵🤩🍛鳥取照燒雞扒丼 $58雞肉完全無嚡口!滑嘅😍同埋嗰醬汁加埋啲芝麻,紫菜超香口,我哋三個一啖接一啖不斷食,成個飯超快俾我地KO晒😂好味👍🍜蝦味噌豬骨湯拉麵 $88蝦味噌豬骨湯底好濃郁🤤本身鍾意海鮮味道湯底嘅我唔住連湯都想飲埋!🍜日本魚乾豬骨湯拉麵 $88 同蝦味嗯噌豬骨湯一樣好味道🥹好難分勝負🥹呢個Barry超鍾意,佢未試過自己一個人仔食晒成碗拉麵⋯今次係第一次!Bella Barry話好鍾意呢度啲叉燒,林GG唔會咬到口都攰🤣因為好啱佢哋胃口❤️出奇地呢餐兩隻小豬食得好快,原本佢哋見到有餃子同雞翼都話想再食,不過又好想返去Dino Park玩多轉,下次再試啦👅

🍛鳥取照燒雞扒丼 $58

🍜蝦味噌豬骨湯拉麵 $88

🍜日本魚乾豬骨湯拉麵 $88

下午茶
2024-03-23 126 瀏覽
下午去新城市廣場三期的一田超市買了好多東西,順便在鳴虎拉麵吃野。本月有好大優惠,星期一至五12點至5點吃拉麵只要68元,平左二三十元,仲要送三個餃子或者汽水,好抵!蝦味豬骨湯拉麵湯底是由豬骨熬製而成,又增添了蝦味,散發出撲鼻而來的濃郁湯香,麵條彈牙有嚼勁,吸附醇厚的豬骨蝦味湯汁。還有兩塊大片肉、絲絲黑木耳和一片大紫菜。薄燒鰻魚丼一大片燒烤過的鰻魚質地柔嫩,肉質鮮美,醬汁淋在鰻魚上,帶有一絲絲的甜味和微妙的鹹香,鮮美的鰻魚汁淋在飯上,鹹香在口中蔓延開來。芝士魚條拼魚餅魚餅三角形,魚條條狀,都好有魚肉味,外層金黃色裡面嫩滑彈牙,最好味就是裡面夾了香濃誘人的芝士,口口都惹味!肉餃子煎炸餃子香脆,肉馅香嫩多汁
蝦味豬骨湯拉麵

薄燒鰻魚丼

芝士魚條拼魚餅

肉餃子
煎炸餃子香脆,肉馅香嫩多汁

2024-01-04 264 瀏覽
簡單黎講 就係普通food court質素拉麵 不能要求更多唔好期望會有專業拉麵舖既水平完全唔係果回事一碗辣味拉麵$98 但都真係幾難食無論湯同麵質都唔合格湯底味道無層次 唔夠辣衰過出前一丁麵質都煮太稔口感相當麻麻溏心蛋醃得唔夠入味食落似煮野食新手整出黎既味唔似專業拉麵舖既溏心蛋收銀態度都唔太好 好唔耐煩咁 無乜禮貌座位就擠逼 坐得唔舒服不過呢個係一田設計問題食完一次唔會再食唔明點解咁多好評 係咪其他味會好食d 好多人好似讚蝦味噌
簡單黎講 就係普通food court質素拉麵

係咪其他味會好食d 好多人好似讚蝦味噌
特濃辛口拉麵

特濃辛口拉麵
2023-12-30 187 瀏覽
叫咗兩個麵,一個日本魚乾豬骨湯拉麵,一個蝦味噌豬骨湯拉麵。味道一般,好鹹,冇冰水,冇調味料,完全冇得調整味道。叉燒應該想做炭燒味,但變咗苦澀味。收銀個樣黑口黑面,可能係我錯覺,但尤其取餐時,不停叮叮叮,好似攞慢少少都唔得。不過問佢攞水同攞筷子嗰時又冇乜嘢。另外見到個指甲鉗,唔太開胃。總括而言,不要貪平,而且天生環境唔好,建議俾貴少少去第二度食。

2023-12-30
2023-09-18 332 瀏覽
有人話嗚虎呢期好紅,亦有人話唔好食,呢晚又做小獨毒,自己一個夜晚唔知食乜好,一於去試吓!去到都見有人排緊,望一望Menu見到有海老我又諗都唔使諗就揀咗呢款。另外仲有魚乾豬骨、黑蒜、香蔥和辛口。收銀姐姐話要等一陣,我仲以為要等幾耐?點知原來係3、4分鐘。。嚇死我,以為係三四個字🤣 另外仲點了炸雞~今日無拉麵小王子陪伴,唯有點佢平時會食的東東😌試一口湯先,呢個係海老味噌,所以個湯都偏濃,但係好飲的。呢度係用我鍾意嘅直麵,仲要係我鍾意嘅硬度😌 但可惜好大浸鹼水味🥲 粒蛋好流心好正👍🏻 叉燒有豬味,但係冇臭味~ 唐揚炸得好好食😍 好Juice!外脆內嫩!最後個湯係可以飲晒嘅😊 係個麵底有少少失望。睇吓下次再試到底是一時失手定係一向係咁先🤓

唐揚炸得好好食😍 好Juice!外脆內嫩!
2023-09-04 286 瀏覽
去到一田掃完貨有啲肚餓,就去左收銀附近個小food court 搵食,見到間拉麵舖價錢唔算貴,都係8-90蚊,除左拉麵仲有丼飯,餃子,小食,夜晚情侶黎仲有平餐😍我就叫左碗拉麵同雞翼~蝦味㬝豬骨湯拉麵$88一黎飲左個湯先,好濃唔係死咸,有3大舊叉燒,肥瘦適中,配料仲有一隻半熟蛋,木耳絲,上面既唔係辣粉,而係七味粉,所以唔辣~麵質軟硬適中,都掛到湯~芝麻雞翼$48(3隻)炸到外皮好脆,舊舊都好飽滿,啖啖肉~呢度仲有好多抵食既set , 有啲仲送埋飲品,係幾好~

去到一田掃完貨有啲肚餓,
就去左收銀附近個小food court 搵食,

我就叫左碗拉麵同雞翼~
蝦味㬝豬骨湯拉麵$88

一黎飲左個湯先,
好濃唔係死咸,有3大舊叉燒,肥瘦適中,

配料仲有一隻半熟蛋,木耳絲,

上面既唔係辣粉,而係七味粉,所以唔辣~
麵質軟硬適中,都掛到湯~

芝麻雞翼$48(3隻)
炸到外皮好脆,舊舊都好飽滿,
啖啖肉~

呢度仲有好多抵食既set , 有啲仲送埋飲品,
係幾好~

❤️蝦味噌豬骨湯拉麵 $88加入北海道鮮蝦 櫻花蝦粉 味噌咸中帶甜 加上用新鮮豬骨秘制而成既湯底 湯底飲落好有層次感 加上非常濃旭 十分張口 而拉麵煮既時間亦都剛好 麵身彈牙 而配料仲有日本大叉燒 柴菜 同流心唐心蛋 份量十足 性價比高 值得一試❤️黑胡椒豬軟骨拉麵 $108黑胡椒豬軟骨拉麵的湯底濃郁微辣 帶有豐富的胡椒風味 第一次食胡椒味湯底 好好味 心心眼 原來係期間限定! 豬軟骨質感淋 麵條彈性十足 吸附湯底所有味道 而且配料豐富 有流心蛋 木耳絲 紫茶 增添了口感和層次感 今日MVP🏆❤️日式餃子叫黑胡椒豬軟骨拉麵 包埋飲品同日式餃子 外皮香脆 一咬爆汁 抵食❤️芝麻雞翼 $48即叫即炸 !芝麻雞翼外皮金黃酥脆 咬開內裡藏著雪白嫩滑的雞肉 香口非常 📍鳴虎 (新城市廣場) (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場3期1樓一田百貨
❤️蝦味噌豬骨湯拉麵 $88

❤️黑胡椒豬軟骨拉麵 $108

❤️日式餃子

❤️芝麻雞翼 $48

📍鳴虎 (新城市廣場) (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場3期1樓一田百貨
  • 黑胡椒豬軟骨拉麵
2023-08-27 95 瀏覽
位於沙田新城市廣場2樓一田購物中心的鳴虎分店是一家廣受歡迎的連鎖拉麵店,其在全港擁有7間分店。💁🏻‍♀️蝦味增豬骨湯拉麵 $88這碗拉麵以北海道鮮蝦和櫻花蝦粉為特色,其湯頭味道鹹中帶甜。第一口湯頭的櫻花蝦香氣為整個湯頭增添了一層豐富的風味。豬骨湯底的濃郁度與蝦味的平衡相得益彰,味道讓人回味無窮。拉麵本身的麵條煮得剛好,帶有彈性,與湯頭完美地融合在一起。叉燒肥瘦均勻,厚度適中。💁🏻‍♀️日本魚乾豬骨湯拉麵 $88這款拉麵以四種鮮魚和秘制豬骨湯熬煮而成,湯頭散發出濃郁的魚香味,豬骨湯底的濃稠度和魚香的平衡使得這碗拉麵的風味更加豐富。麵條的質地依然非常出色,與湯頭完美結合。叉燒肥瘦均勻,厚度適中。😍整體評分味道:🌟🌟🌟🌟價錢:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟服務態度:🌟🌟🌟🌟Instagrammable:🌟🌟🌟🌟

💁🏻‍♀️蝦味增豬骨湯拉麵 $88

環境:🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
Instagrammable:🌟🌟🌟🌟
2023-08-27 81 瀏覽
今晚同老公去開沙田一田行超市,行行下見到鳴虎拉麵店,心思思想食,之前食過土瓜環分店都唔錯,今晚就食佢🫶🏻🫶🏻呢間拉麵店分店愈開愈多,而且食物質素有一定既保證👍🏻博多黑蒜油拉麵($88)每碗拉麵跟左2片叉燒同1隻溏心蛋,黑蒜油味道濃郁,同豬骨湯底都好夾,拉麵質感爽滑,夠哂彈牙日本魚乾豬骨湯拉麵($88)同樣有叉燒同糖心蛋,豬骨湯底好濃郁,而且好香魚乾味,做拉麵湯底好正!推介呀👍🏻👍🏻👍🏻肉餃子($38)一份有5隻,餃子皮薄餡靚,煎得好香脆,而且真材實料,肉餡調味都調好好,唔錯既味道👍🏻👍🏻必食!!整體嚟講,係一個唔錯嘅體驗,有時行完超市餓餓地,坐低食返碗拉麵都唔錯👍🏻👍🏻

博多黑蒜油拉麵($88)

日本魚乾豬骨湯拉麵($88)

肉餃子($38)

2023-08-26
2023-08-27 52 瀏覽
好耐都冇去過沙田嘅一田行街,行到餓餓地,發現一田入面有好幾間食肆,我朋友想食搵面,所以就揀左嗚虎拉面啦今次我地叫左2個麵同小食1.四國香蔥油拉麵(綠虎):拉麵麵條彈牙有咬口,煮得岩岩好,入口順滑。蔥油嘅香氣散發出黎,真係流晒口水。湯底濃厚,帶有濃郁嘅鮮味,同蔥油嘅味道非常之夾。叉燒半肥瘦,所以食落唔會覺得太肥又唔覺得鞋口,而且都好入味添2.黑胡椒豬軟骨拉面(套餐,跟飲品同餃子):依款係期間限定嘅拉麵,。拉麵麵條同樣煮得岩岩好好、彈牙有咬口,同時能夠充分吸收湯汁。湯底加入咗黑胡椒,味覺香辣惹味,令人胃口大開。豬軟骨夠晒軟,加入拉麵湯底之後更加入味。食落去,黑胡椒嘅辣解左湯底嘅油膩,所以連湯食都唔怕3 吉烈炸蝦:蝦肉嫩滑,外層炸得夠晒香脆,保持住蝦肉嘅鮮美同肉汁,而且都夠大條,食落夠晒滿足4.肉餃子:餃子皮唔算太厚,炸熟之後保持住彈牙嘅口感。餡料用上鮮豬肉同埋各種調味料,鮮嫩多汁。而且非常足料,啖啖都係肉整體黎講餐廳食物質素高,價錢比較抵,岩晒鍾諗食拉麵嘅人

今次我地叫左2個麵同小食

1.四國香蔥油拉麵(綠虎):

2.黑胡椒豬軟骨拉面(套餐,跟飲品同餃子):

3 吉烈炸蝦:

4.肉餃子:

整體黎講餐廳食物質素高,價錢比較抵,岩晒鍾諗食拉麵嘅人
2023-08-26 45 瀏覽
✨有時會去一田買日本酒🤣,留意左幾次,見到再行一啲就有一間拉麵店🤣 大大隻字寫住鳴虎,一聞到拉麵味,又掛住日本啦😋😋😋即刻拉住男朋友話要食拉麵😛✨餐廳係自助形式,落單,憑單取食物,食完要自己擺番個碟喺食物回收架。裝修方面有花心思嘅,至少啱啱去完日本嘅我都覺得好似去咗日本嘅拉麵店🤣🍽特濃辛口拉麵。赤虎呢碗拉麵又叫咗赤虎,係我鍾意食嘅口味,超鍾意食辣!拉麵裏面包括有:有兩大塊叉燒、溏心蛋、木耳絲、一大塊紫菜仲有蔥花。好鍾意佢嘅湯底🤣夠辛口,拉麵軟硬度適中嘅,啱啱好👍👍 而兩大塊叉燒有經過炙燒所以有帶點焦香,肥瘦都適中,好入味!🍽 博多黑蒜油拉麵Menu 就簡稱佢叫黑虎,內裏包括嘅嘢同赤虎一樣。湯底方面,有獨特黑蒜油,香氣撲鼻!🍜 彈牙拉麵,鮮嫩嘅叉燒,Very Good!———————————————評分: (5⭐️最高)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡:⭐️⭐️⭐️⭐️再訪:⭐️⭐️⭐️⭐️

🍽特濃辛口拉麵。赤虎

🍽 博多黑蒜油拉麵

———————————————
評分: (5⭐️最高)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡:⭐️⭐️⭐️⭐️
再訪:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-08-23 41 瀏覽
我今日去左一間主打日式拉麵嘅餐廳,真係好滿足我對日本美食嘅渴望!我試咗幾款招牌食物,包括黑鳴虎醬油拉麵、札幌香蔥豚肉丼同埋照燒雞扒丼。首先,黑鳴虎醬油拉麵真係出色!湯底濃郁香濃,麵條有彈牙口感,加上滑嫩嘅叉燒同溫泉蛋,真係一絕!仲有埋脆口嘅海苔同埋新鮮嘅蔥花,令味道更加豐富。接著,札幌香蔥豚肉丼同樣令我驚艷!豚肉煮得剛剛好,肉質嫩滑多汁,配上香氣撲鼻嘅蔥花同埋醬汁,味道超足!飯粒蓬鬆香口,完全吸收晒醬汁嘅美味。最後,照燒雞扒丼亦令我回味無窮!雞扒燒得恰到好處,外脆內嫩,照燒醬汁香甜微辣,同飯一齊食真係絕配!飯底輕輕鬆鬆,令我可以專心享受每一口美味。

2023-08-23 27 瀏覽
今日同朋友一齊去沙田想食拉麵 ,朋友就介紹我哋去食嗚虎拉麵 ,其實自己喜愛拉麵,咁朋友就介紹咗我哋入去呢一間嗚虎拉麵試下。四國香蔥油拉麵是一碗令人愉悅的美食。這道拉麵以四國風味的香蔥油為特色,每一口都能品味到蔥香的迷人氣息。賦予了拉麵獨特的深厚風味。在這碗香蔥油拉麵中,麵條的彈性和咬勁唔差。而香蔥油的香氣則為整碗拉麵增添了豐富的層次感。每一口都能感受到蔥香的鮮明滋味。日本魚乾豬骨湯拉麵也是一道引人入勝的港式佳餚。湯頭以精心熬煮的豬骨湯為基礎,散發著濃郁的豬骨香氣。加入了日本魚乾,湯更顯鮮美,帶來一絲絲淡淡的海味,拉麵中的麵條柔軟順滑,每一口都帶著豬骨湯的滋味。魚乾的加入為湯頭增添了特殊的風味,使整碗拉麵更加豐富多樣。最後如果經過沙田嘅朋友可以試下呢一間拉麵,因為我覺得佢整嘅拉麵都幾有個人特色,拉麵控要試唷。

📍鳴虎 鳴虎係有好多分店既拉麵店,遍怖新界港九;呢間沙田分店隱藏喺超市入面🍜位置係美食廣場既角落,好易搵~主打日式拉麵同丼飯😍🐽黑胡椒豬軟骨拉麵 $108 ✨期間限定✨期間限定既拉麵有兩款: 北海道蟹肉冷麵🦀同黑胡椒豬軟骨拉麵🐷套餐仲配埋餃子三隻🥟同汽水~夠曬豐富!今次試左黑胡椒豬軟骨拉麵,豬軟骨有兩大架,好厚切,亦都好入味🤩試左個湯底,黑胡椒落得幾多,所以成個湯底個味好濃郁,好滿意🈵️另外餃子🥟煎得幾香脆,餡料算多~🥗四國香蔥油拉麵 $88呢碗又名綠虎既拉麵,因加入左大量既香蔥油而命名~個湯底好重豬骨味,大量既香蔥油提升左麵既味道,啲香蔥多到cover曬成碗麵添;而塊豚肉好大塊!肉質細膩,肥瘦相間~而且亦都有微微燒過,幾香!😍⭐️好味指數:8/10📍鳴虎 (新城市廣場) (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場3期1樓一田百貨#沙田 #鳴虎 #拉麵 #ramen #期間限定 #黑胡椒 #豬軟骨
📍鳴虎

🐽黑胡椒豬軟骨拉麵 $108 ✨期間限定✨

🥗四國香蔥油拉麵 $88

⭐️好味指數:8/10

📍鳴虎 (新城市廣場) (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場3期1樓一田百貨