幫襯N次嘅鰹烏冬,仍然係咁好食!而家開咗好多分店,但係始終都係鍾意返本店食🤭烏冬係自家製,好有咬口,仲有得買返屋企自己煮~湯底有鰹魚湯、豆乳、咖哩、味噌⋯不過個人最愛都係鰹魚湯!小食必點雞髀同味噌鯖魚,鯖魚亦唔柴唔腥!雞髀有蜜糖味,勁Juicy!另外之前仲有叫過關東煮🍢、洋蔥牛肉、炸魷魚鬚都好正!小食們基本上無伏😋⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 8/10服務: 7/10環境: 8/10打卡: 5/10CP值: 8/10推介值:8/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

豆乳湯烏冬

小食必點雞髀同味噌鯖魚,鯖魚亦唔柴唔腥!

雞髀有蜜糖味,勁Juicy!

味道: 8/10
服務: 7/10
環境: 8/10
打卡: 5/10
CP值: 8/10
推介值:8/10

豆乳湯烏冬
2023-04-19 324 瀏覽
11點幾,咁早食lunch居然座一陣已開始越來越多人了。咁都證明無黎錯。一入去得一個客,先用Qr code點餐,最想食叉燒,居然無湯,但又想食湯烏冬,咁唯有叫另一款啦,鰹魚湯都係不錯選擇啦,想食骨付雞,但唔知點解又想食好D又無啦啦咁就叫左天婦羅。水同天婦羅碎自助無取嘅,正。仲有七味粉都要出面取枱面無嘅。一上到枱,係吸引嘅,最好味係個天婦羅蝦,夠厚身同鮮,個冬菇都係好juicy同厚身,唔係個炸粉係菇身同蝦身好厚,另有2款天婦羅魚,唔知乜魚,可能我唔係好鍾意魚,就覺得普通,一個脆字,矮瓜正常好脆唔干身。個烏冬都食得出煙韌得黎係鮮個隻而唔係隔夜個隻。鰹魚湯淡淡地,配烏冬可以,反而覺得如配拉麵係呢個濃度就唔ok囉。整體一百蚊食個鮮制烏冬,係不錯嘅,但食個lunch黎講,又好似貴左D,好矛盾添。不過幻想自己食晚飯,咁就抵返晒,同埋好食嘅。
水同天婦羅碎自助無取嘅,正。
仲有七味粉都要出面取枱面無嘅。

不過幻想自己食晚飯,咁就抵返晒,同埋好食嘅。

2023-03-08 536 瀏覽
鰹魚烏冬是一道非常受歡迎的日本料理,在香港也有很多餐廳提供這道美食。我最近去了一家日式料理餐廳,品嚐了一份這道美食,感受到了它獨特的魅力。這家餐廳的鰹魚烏冬非常正宗,烏冬麵的口感非常劲道,而且鰹魚片鮮嫩多汁,入口即化。湯頭也非常鮮美,清爽不膩,讓人吃得非常過癮。除了鰹魚烏冬,這家餐廳還提供了許多其他的日式料理,比如天婦羅、烤魚等等。這些菜肴味道也非常不錯,特別是天婦羅,炸得酥脆,非常美味。此外,這家餐廳的服務也非常出色,餐廳的工作人員非常熱情和友好,可以為客人提供非常專業的建議和幫助。餐廳的環境也非常舒適,讓人感覺非常放鬆和愉悅。總體來說,這家日式料理餐廳的鰹魚烏冬非常美味,而且價格也非常實惠。如果你喜歡日式料理,那麼一定不要錯過這家餐廳。在香港的旅行中,品嚐一下正宗的鰹魚烏冬絕對是一種美好的體驗。

2023-02-26 400 瀏覽
成日聽朋友講話鰹烏冬好好食今日終於有機會可以試啦12點鐘入座仲有最後一張二人枱唔洗等😝1️⃣鰹魚清湯烏冬+天婦羅雞件+關冬煮鰹魚湯底清淡但帶有鮮味🐟🐟🐟原來係由鰹魚乾,昆布和小魚乾淆製而成🤤烏冬煙韌充滿小麥香天婦羅炸雞新鮮又熱辣辣🔥🔥咬落去啲雞汁多到爆出黎😂好正關冬煮雖然係小食但都十分之足料蘿蔔吸滿晒湯汁🤩🤩必食2️⃣海苔竹簾烏冬+骨付雞叫左一個湯烏冬當然要試下其他野啦海苔烏冬比湯烏冬更煙韌附有湯汁點一點又係另一番風味另外重點梗係骨付雞🍗外皮炸得香脆而不乾雞肉食得出充滿七味粉和蒜蓉的味道肉質超級嫩滑大推大推大推👍🏻==============================食物:🌟🌟🌟🌟價錢:🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟回頭指數:🌟🌟🌟🌟
成日聽朋友講話鰹烏冬好好食
今日終於有機會可以試啦
12點鐘入座仲有最後一張二人枱唔洗等😝

1️⃣鰹魚清湯烏冬+天婦羅雞件+關冬煮

鰹魚湯底清淡但帶有鮮味🐟🐟🐟
原來係由鰹魚乾,昆布和小魚乾淆製而成🤤
烏冬煙韌充滿小麥香

價錢:🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟
回頭指數:🌟🌟🌟🌟
2023-02-06 613 瀏覽
昨天要去長沙灣附近看展覽,於是妹妹就提議到一家烏冬小店吃午餐。大概1點半到,門口還是有人龍,可見人氣不一般!我們是第5組客人,還好~我點的竹簾烏冬是冷食,烏冬非常有筋道,是我很喜歡那種很有嚼勁的口感🤩調料和醬汁分別是鰹魚醬汁 & 一小碟芥末/香蔥/芝麻~有個小建議,芥末可是加有小碟邊邊位置,因為像自己是不能吃芥末的,那香蔥和芝麻就全黏在中間的芥末上了🥹鰹魚醬汁我覺得剛剛好,烏冬下去一點就整個都有掛到麵條上還另外配了骨付雞(鳥),好大一塊🫣調味方面個人覺得有比較重口味,畢竟有大量的蒜頭,但是蜜糖有中和了些~

竹簾烏冬

鰹魚醬汁我覺得剛剛好,烏冬下去一點就整個都有掛到麵條上

骨付雞

還另外配了骨付雞(鳥),好大一塊🫣

2023-02-05
竹簾烏冬
2023-01-27 548 瀏覽
朋友強烈推介呢度啲烏冬聽佢講到咁好食 一直都想試下今次去開荔枝角附近 就順道行過去試下 下午茶時間都幾多人 有下午茶餐供應但我一心想試冷烏冬 所以就揀咗單點其實選擇都幾多 用QR code落單幾方便⭐️海苔竹簾烏冬海苔烏冬爽彈偏硬 海苔味淡淡的 唔太突出沾上冰涼嘅醬汁食 幾清爽 ⭐️骨付雞雞皮少少微脆 肉質過腍 都算入味 整體還好總結:食物還可以 冇乜驚喜環境正常 服務唔錯 價錢少貴以呢個價錢呢個質素 唔算係好值比呢個價 我會有期望係高質啲
朋友強烈推介呢度啲烏冬

環境正常 服務唔錯 價錢少貴
以呢個價錢呢個質素 唔算係好值
比呢個價 我會有期望係高質啲
2023-01-23 496 瀏覽
🍗夏一烏冬配骨付雞 $92冷烏冬配上鰹魚汁、檸檬、蔥、薑蓉、芝麻碎、青瓜粒、生雞蛋撈埋一齊食,但係麵條粗身,食落好硬👎雖然燒雞髀份量好似手掌咁大,但係裏面好乾,外面好油,成哂成隻會覺得好咸😐 🌟 Lamlam脷指數 😋 (1/5)❄️冷竹簾烏冬配天婦羅雞件 $83麵條粗身好滑溜,但係好硬而鰹魚醬汁就比較遜色,味道好淡😢天婦羅雞件有4件,炸粉唔算厚,不過味道一般,冇特別🌟 Lamlam脷指數 😋(1/5)🌟整體評價: 烏冬素質普通,唔值依個價錢。天婦羅雞件同骨付雞上到枱已經凍哂,出哂油,扣哂分😢另外餐具好污糟,加上店員好冇禮貌,服務態度扣分,未試過真係唔值得試👎🌟 Encore指數 ⭐️(1/5)
🍗夏一烏冬配骨付雞 $92
🌟 Lamlam脷指數 😋 (1/5)
夏一烏冬配骨付雞

❄️冷竹簾烏冬配天婦羅雞件 $83
麵條粗身好滑溜,但係好硬
而鰹魚醬汁就比較遜色,味道好淡😢
天婦羅雞件有4件,炸粉唔算厚,不過味道一般,冇特別
🌟 Lamlam脷指數 😋(1/5)
冷竹簾烏冬配天婦羅雞件
天婦羅雞件

🌟 Encore指數 ⭐️(1/5)
2022-12-10
2023-01-11 297 瀏覽
For sure the food tastes great. Good portions and quality was really good, loved the “Al Dente” of the udon. I would definitely come back.Saw some reviews regarding service, didn’t find anything odd. You do need to get your own cutlery/water but if you aren’t disabled I’m sure anyone can help him/herself 🤔

2022-12-21 313 瀏覽
午餐叫了湯烏冬同冷麵。價錢其實唔算平,因為40幾蚊只係得個麵。要餸就要再加錢。不過個麵同烏冬真心好食。好彈牙,好有咬口,索埋湯汁超正👍雞脾燒得好juicy,另外叫左關東煮,非常入味,值得再黎😄
雞脾燒得好juicy,另外叫左關東煮,非常入味,值得再黎😄
2022-12-04 447 瀏覽
晚飯時間人龍唔算長,等咗5分鐘就可以入座。好多烏冬口味可以揀,因為想食煙人嘅烏冬,所以揀咗冷烏冬。非常清爽嘅配搭,比較適合夏天食。醬油烏冬嘅醬油味唔算濃,最開心係食到好味嘅烏冬,比較粗身,質地非常煙靭好好咬。呢間舖頭嘅名物骨付雞,味道唔算有咩特別,但肉質好嫩滑好juicy。關東煮非常普通,年輪浸都冇晒質地,好似食緊舊糕咁。蘿蔔好入味,但唔甜。呢個椰菜包好健康,裡面包住少少肉。再揀真係唔會食關東煮,唔好味。
晚飯時間人龍唔算長,等咗5分鐘就可以入座。
好多烏冬口味可以揀,因為想食煙人嘅烏冬,所以揀咗冷烏冬。

非常清爽嘅配搭,比較適合夏天食。
醬油冷烏冬

骨f付雞

關東煮

關東煮非常普通,年輪浸都冇晒質地,好似食緊舊糕咁。

蘿蔔好入味,但唔甜。

呢個椰菜包好健康,裡面包住少少肉。

再揀真係唔會食關東煮,唔好味。

醬油冷烏冬
又到咗 #懲罰 時間啦😋揸🚗過到長沙灣 仲要剛啱門口有位泊車 連個天都要我懲罰您地❣️堂食有兩邊 左邊舖係二人 四人位 右邊舖就吧枱位 邊食邊望著店員整烏冬#月見烏冬 $54大大碗 鰹魚清湯底 配上日本魚旦 海苔 再加隻鮮蛋本身以為唔係好大碗 仲 #烏冬加底 $8點知😨上枱以為已經加咗底 原來本身係大碗成咁🤦🏻‍♀️另外追加咗 #洋蔥牛肉 $43 洋蔥好腍好入味😋 份量都好多 #天婦羅流心蛋 $15記得唔好大大啖一口咬落去 事關 #即叫即炸 而且一咬 流心蛋黃係咁流出嚟 #天婦羅廣島牡蠣半湯烏冬 $119唔知係因為半湯 定真係烏冬份量比日見細碗呢🤔不過女仕食都已經好飽 (大食嘅我都食唔哂😅)同樣鰹魚清湯底 配上意瓜 日本魚旦 鰹魚仔 海苔 仲有半隻 #溏心蛋 #天婦羅廣島牡蠣 🦪 分開另上有5️⃣大隻 #即叫即炸 外脆得嚟 加呢檸檬汁清新得嚟 又真係好大隻 夠哂肥美 juicy 好鮮甜 👍🏻推🙌🏼推🙌🏼推🙌🏼 叫烏冬跟餐可以優惠價加配唔同餸料 同埋 唔同小食本身仲想叫埋佢地嘅 #必食推介 #骨付雞 但好在冇叫 因為真係食唔哂😅咁又有藉口下次再懲罰啦🫶🏼今餐真係好滿足🥰🥰🥰===========
又到咗 #懲罰 時間啦😋

記得唔好大大啖一口咬落去 事關 #即叫即炸
而且一咬 流心蛋黃係咁流出嚟

#天婦羅廣島牡蠣半湯烏冬 $119
唔知係因為半湯 定真係烏冬份量比日見細碗呢🤔
不過女仕食都已經好飽 (大食嘅我都食唔哂😅)
同樣鰹魚清湯底 配上意瓜 日本魚旦 鰹魚仔 海苔

但好在冇叫 因為真係食唔哂😅
咁又有藉口下次再懲罰啦🫶🏼

今餐真係好滿足🥰🥰🥰

=====================
#黃色經濟圈 #yellow長沙灣 #yellow烏冬 #hker #hkig #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #nofilter

2022-11-15
月見烏冬
洋蔥牛肉+天婦羅流心蛋
天婦羅廣島牡蠣半湯烏冬
天婦羅廣島牡蠣
鰹烏冬日本讚岐烏冬專門店~~烏冬Fans ___________________________今次小編試左鰹魚清湯烏冬和冷烏冬,冷烏冬相對上彈牙煙韌,而清湯烏冬係佢哋招牌嘅烏冬,熱騰騰的湯烏冬。鰹魚湯底非常清甜,咸度適中,湯底是由鰹魚和湯材料熬出來的,非常值得一試~~~
鰹烏冬

日本讚岐烏冬專門店~~烏冬Fans

___________________________

2022-09-30 601 瀏覽
食過鰹烏冬晚餐,經街坊介紹下先知有做早餐,今日休息即刻去試😋😋入到去睇menu乜都想試,就先試傳統和食早餐啦😋納豆迷嘅我另加左納豆伴烏冬😍個味增湯好足料,樣樣好似好簡單但又好好食,全部上台熱辣辣應該係即做。眼闊肚窄,加左個納豆烏冬我應該連lunch都唔洗食😂

眼闊肚窄,加左個納豆烏冬我應該連lunch都唔洗食😂
  • 飯團
2022-09-25 447 瀏覽
咁啱經過長沙灣,想搵晚飯食,醒起有間烏冬,人哋介紹好好食😋一於入嚟試試佢,六點時間唔多人,入場QR code掃單 ,其餘餐具筷子自助形式,仲有熱茶免費自己添,今次叫咗三碗鰹魚半湯烏冬,之後配咗一份洋蔥牛肉,一份天婦羅(五件),一條燒錆魚,仲叫咗個骨付(等候時間5分鐘左右) !烏冬超級彈牙,自助區仲可以自己加啲脆脆,另外天婦羅亦都不膩不油,隻雞脾仲燒得好香,下次經過都可以嚟試吓,佢每款烏冬都感覺很好吃!
烏冬超級彈牙,自助區仲可以自己加啲脆脆,
2022-09-25
  • 骨付雞
2022-09-22 548 瀏覽
最近漸慚感受到一人外岀用餐的小樂趣多了自由彈性的時間 少了用餐選擇的拘束隨伴的是 一份metime的舒心清靜 ҉ *·˚慢慢轉入清涼乾爽秋季天氣很適合吃一碗暖暖的鰹烏冬暖胃怡人的烏冬不黏也不粉 口感飽滿實在 份量超出預期的大滿足豐富的昆布蔥粒帶岀更多爽快口感配搭香噴噴即點即制的骨付雞 外面烤得香口酥脆 切開雞腿肉汁橫濺味道的層次也很豐富融合胡椒蒜蓉七味粉混合在一起的順口美味 還隱約食到有少許蜜糖甜香 值得一試 𓏭𖤥 鰹烏冬長沙灣元洲街450/464號寶華閣地下4號舖༶ 烏冬套餐 ₉₆ - 鰹魚半湯烏冬(熱) - 骨付雞 - 流心蛋𓏭
最近漸慚感受到一人外岀用餐的小樂趣

𓏭
𖤥 鰹烏冬
長沙灣元洲街450/464號寶華閣地下4號舖

༶ 烏冬套餐 ₉₆
- 鰹魚半湯烏冬(熱)
- 骨付雞
- 流心蛋