餐廳: 饃饃餃子
資訊:

2022-04-25 227 瀏覽
講到尼泊爾,大家都跟我一樣,就是首先想到的都是喜馬拉雅山脈嗎?但除了喜馬拉雅山脈之外,你們還想到什麼呢?那飲食的部分呢?在遇見饃饃餃子之前,我真的想不到任何跟尼泊爾相關的食物。初嘗風味豬肉煎餃。雖說它是餃子,但是它是呈小籠包的形狀,非常有趣。1盒10粒的風味豬肉煎餃內的肉汁充足,咬一口就會吃到豬肉餡內含香料味和洋蔥香,味道很獨特的。另外,我必須要說它提供的醬料真的很出色:花生醬的味道跟沙嗲汁很相似,香辣蕃茄汁都很惹味,愛辣的朋友已經成功上癮。

初嘗風味豬肉煎餃。

外賣自取
2022-04-05 216 瀏覽
Who doesnt love Momo???Definitely a hidden gem in Kennedy town, a small shop just located across from MTR exit.MUST EAT STEAM CHICKEN MOMO!!!my all time favorite, super juicy and full of flavor🥰 Soo yummy! You can choose either spicy tomato chutney or sesame peanut sauce, i like both but honestly eating without the sauce is already very delicious🤤Oh! dont forget their masala chai & Dahipuri☝🏻堅尼地城必必必食尼泊爾餃子🤗鋪仔細細其實都有位堂食㗎☝🏻超級推薦蒸雞肉餃子,皮好薄爆多汁,好好味!全部餃子無論蒸或者煎餃子都會肯定爆汁🤩 餃子跟埋蕃茄香辣汁或者花生芝麻醬,兩隻都咁好味!不過本身啲餃子已經好夠味
Who doesnt love Momo???

堅尼地城必必必食尼泊爾餃子🤗
鋪仔細細其實都有位堂食㗎☝🏻

超級推薦蒸雞肉餃子,皮好薄爆多汁,好好味!全部餃子無論蒸或者煎餃子都會肯定爆汁🤩 餃子跟埋蕃茄香辣汁或者花生芝麻醬,兩隻都咁好味!不過本身啲餃子已經好夠味,可以就咁食已經好出色㗎啦!呢度仲可以買生餃子返屋企自己整,啱曬依家日日都係屋企食飯既人生!

尼呢度一定要飲埋Masala Chai增強一下抵抗力,次次嚟親都一定要飲,好鍾意😉
2022-01-27 374 瀏覽
尼泊爾餃子初體驗🇳🇵舖頭由尼泊爾x香港夫妻所開 除咗主打嘅尼泊爾餃子(momo)之外 亦都有賣尼泊爾街頭特色小食😆🔸饃饃餃子(配番茄香辣汁)三款都揀咗煎餃 好欣賞佢哋餃子皮嘅質感 薄得嚟帶黏性 底部煎得焦香😚.餡料方面 每款都皮薄餡多👍🏻雞肉餃相對比較清淡🐔洋蔥嘅甜味突出🧅同番茄香辣汁嘅香料味同微辣好夾😋.豬肉餃外型似小籠包 餡嘅味道較濃同重香料味 就咁食都夠惹味😙.至於薯仔嗰款就係素餃 食落似平時食咖哩角嘅餡好相似 鍾意食薯仔嘅我好滿意🥔外型好得意😆脆脆嘅外層釀入薯仔餡 餡嘅味道同素餃嘅一樣 不過食之前無諗過呢個item係凍食嘅🤣配埋薄荷汁 都幾有新鮮感😆主要係麵碎加埋蕃茄、洋蔥、芫荽撈埋嘅小食 食落有啲似濕咗嘅媽咪麵🤣唔難食嘅 但個口感有啲奇怪 唔啱我食 個人覺得試一次就夠😂兩杯飲品都頗甜 色比味重🤣一杯係香料味嘅奶茶 另一杯係帶微微薑黃粉味嘅甜牛奶 味道都容易接受👌🏻.雖然舖面細細 但老闆同老闆娘都好nice好熱情🥰整體係個好滿意嘅體驗😆

招牌爆汁雞肉煎餃(8隻)
爆汁豬肉煎餃(5隻)、香料薯仔煎餃(5隻)

🔸饃饃餃子(配番茄香辣汁)

爆汁薯仔香脆波波(8個)
撈麵沙律
瑪撒拉香料茶、黃金牛奶

招牌爆汁雞肉煎餃(8隻)
爆汁豬肉煎餃(5隻)、香料薯仔煎餃(5隻)
爆汁薯仔香脆波波(8個)
2022-01-04 476 瀏覽
之前朋友叫外賣食過話覺得好好食,咁岩個日行完山黎到西環,就決定去試下係咪真係咁好食啦。地點非常方便,一出地鐵站對面就已經係呢間鋪頭。鋪頭唔係好大,加埋都係得4個位,主要都係做外賣比較多。我地個日叫左兩份餃子,一份煎餃,一份蒸餃。兩份餃子都好Juicy。我地另外叫左枝尼泊爾啤酒,口感都算幾好。餐廳職員得一個人,又要忙收錢同煮餃子。佢既態度非常之好,一路食野都會同我地傾計,又會問下啲餃子同醬汁好唔好味,走個陣仲好好禮貌叫我地下次再黎幫襯。推介大家黎試

推介大家黎試

2021-12-30
  • 香煎香料薯仔素菜餃子
  • 招牌爆汁蒸雞肉餃子
2021-12-15 403 瀏覽
雞肉同豬肉餃都好食多汁薯仔就普普通通不過除咗個醬又講唔到有咩特別不過個芝士波波真係有啲失望 28蚊4粒都唔平 但好細粒同冇乜芝士味 基本上都係薯仔 如果下次有機會去堅尼地城可能會試下其他鋪頭多過番兜🥺
雞肉同豬肉餃都好食多汁
薯仔就普普通通
不過除咗個醬又講唔到有咩特別
如果下次有機會去堅尼地城可能會試下其他鋪頭多過番兜🥺
顧名思義 店鋪主打尼泊爾餃子Momo🥟 亦有售賣尼泊爾🇳🇵街頭小食由尼泊爾丈夫與香港妻子夫妻檔經營 味道相當地道小店離堅尼地城地鐵站只有一街之隔 卻很易被忽略——因為它實在太「珍寶」只得2張枱供人用餐 店面窄長 空間相當有限 雖然環境絕對稱不上舒服 枱面細 櫈冇椅背 亦略嫌侷促悶熱但是卻有種溫馨嘅感覺💕 由於地方不大 老闆娘好易照顧到每位食客嘅需要當日本想匆匆吃完就走 不過朋友就想相機食先 正煩惱緊點樣影相嗰陣老闆娘就出手相助 話我哋坐緊嘅櫈其實就是打卡好地方🤣📍蒸饃饃餃子(豬肉)配蕃茄香辣汁 $30/5隻餃子可蒸可煎 除咗豬肉 仲有雞肉同純素嘅薯仔🥔素菜之前曾食過另一間店嘅Momo🥟 影完相之後 餃子經已又乾又硬但今次嘅餃子竟然依舊爆汁 皮仍然煙韌有咬口 好抵讚😍📍乳酪紅石榴薯仔波波 $40/8隻老闆娘指呢個係好似沙津嘅冷盤 賣相如小球 原來係炸得香脆嘅麵包🍞係尼泊爾一款街頭小食 麵包內加 上乳酪、紅石榴粒、香料薯蓉再唧上酸甜凍湯 一整粒食落肚 味道酸甜清新 果真如頭盤般有開胃作用😋
由尼泊爾丈夫與香港妻子夫妻檔經營 味道相當地道

📍蒸饃饃餃子(豬肉)配蕃茄香辣汁 $30/5隻

餃子可蒸可煎 除咗豬肉 仲有雞肉同純素嘅薯仔🥔素菜
但今次嘅餃子竟然依舊爆汁 皮仍然煙韌有咬口 好抵讚😍

📍乳酪紅石榴薯仔波波 $40/8隻

係尼泊爾一款街頭小食 麵包內加 上乳酪、紅石榴粒、香料薯蓉
2021-11-07
2021-11-29 415 瀏覽
好有異國風情嘅餐廳😚餐廳唔係好大 得幾個位坐而餐牌都唔係好多選擇🤣 夠精最重要係物美價廉😍招牌爆汁雞肉餃 ($45)店主推介叫呢個餃子 選擇左蒸8隻餃子😋皮薄餡靚 雞肉好juicy🥰 加埋個番茄香辣汁 帶有微微嘅辣味 好正😋細食嘅朋友可以叫5隻 平$15😝香煎香料薯仔素菜餃子 ($45)煎都係比整香啲 野味啲🤣 煎到金黃色得 岩岩好 薯仔略嫌唔夠味 如果香料味重啲就好😚喜馬拉雅芝心波 ($25)好特別嘅小食😍係炸薯波裡面有印度芝士 🤪 奶味偏重🤩 薯波炸到外脆內軟 好香脆野味食完好想再叫過😛
好有異國風情嘅餐廳😚
餐廳唔係好大 得幾個位坐
而餐牌都唔係好多選擇🤣 夠精
最重要係物美價廉😍

招牌爆汁雞肉餃 ($45)
店主推介叫呢個餃子
選擇左蒸8隻餃子😋
皮薄餡靚 雞肉好juicy🥰
加埋個番茄香辣汁 帶有微微嘅辣味 好正😋
細食嘅朋友可以叫5隻 平$15😝
招牌爆汁雞肉餃

香煎香料薯仔素菜餃子 ($45)
煎都係比整香啲 野味啲🤣
煎到金黃色得 岩岩好
薯仔略嫌唔夠味 如果香料味重啲就好😚
香煎香料薯仔素菜餃子

喜馬拉雅芝心波 ($25)
好特別嘅小食😍
係炸薯波裡面有印度芝士 🤪 奶味偏重🤩
薯波炸到外脆內軟 好香脆野味
食完好想再叫過😛
招牌爆汁雞肉餃
2021-11-21 302 瀏覽
尼泊爾嘅餃子最近先開始興起,之前好少見亦都未試過,今次都係第一次食~呢間鋪頭嘅餃子款式唔多,都係得4-5款,店鋪入面仲要得3個位,所以食緊嘅時候見唔少人都係買外賣~•🥢 招牌爆汁蒸雞肉餃子 $35(5隻)呢個招牌餃子好多汁,真係做到爆汁💦 而且皮薄,熱辣辣咁食好正~餃子嘅餡料主要係洋蔥同雞肉,就咁食比較淡味,但配埋佢嘅香辣汁就好惹味🤩 香辣汁有好濃嘅香料味,有啲似好重味嘅印度咖哩!•🥢 香煎香料薯仔素菜餃子 $40 (8隻)薯仔餡嘅餃子都好少見,所以見到第一個就揀咗呢款,個皮煎到少少燶,入面係滿滿嘅薯蓉,食落有啲似薯餅,加埋香料味,會比雞肉餃子濃味,而呢款就配咗花生汁,係稀啲嘅花生醬,味道無咁濃,都可以中和返餃子嘅香料味。

🥢 招牌爆汁蒸雞肉餃子 $35(5隻)
招牌爆汁蒸雞肉餃子

🥢 香煎香料薯仔素菜餃子 $40 (8隻)
2021-11-02 232 瀏覽
▫️招牌爆汁雞肉餃(蒸)▫️配蕃茄香辣汁▫️超級好食!真係好juicy唔係講笑。強烈推薦!如果你淨係想試一款,就揀雞肉啦😼 話時話點解揀蒸呢?其實係因為見到佢menu上有個❤️係隔離。好彩信咗佢哋,味道同醬汁都係💯!除咗可能因為蒸嘅關係,佢哋有啲黐埋一齊,不過好易就整得開,又唔會整爛嘅😚 完全冇影響☺️▫️爆汁豬肉餃(煎) ▫️配芝麻花生汁▫️咬一啖,食到陣香料味。點埋個汁,好正!兩個汁來講,我最鍾意係呢個花生汁🤤 唔好以為煎就會好油膩,呢個一啲都唔會👍🏻▫️香料薯仔煎餃▫️配蕃茄香辣汁▫️入面有好多薯仔,令我諗起perogies。相對豬肉同雞肉,薯仔呢個就淡啲。點埋個汁就岩晒,雖然佢係香辣,但係唔會好辣架咋。▫️Signature Chicken MoMo (steam)▫️with Spicy Tomato Chutney▫️No wonder it is their signature. It was one of the best ‘dumplings’ I’ve had. SO JUICY where it keeps the meat inside moist. Though they may be
▫️招牌爆汁雞肉餃(蒸)▫️配蕃茄香辣汁▫️
招牌爆汁雞肉餃(蒸)

▫️爆汁豬肉餃(煎) ▫️配芝麻花生汁▫️

▫️香料薯仔煎餃▫️配蕃茄香辣汁▫️
爆汁豬肉餃(煎)  & 香料薯仔煎餃

No wonder it is their signature. It was one of the best ‘dumplings’ I’ve had. SO JUICY where it keeps the meat inside moist. Though they may be a bit sticky because of the cooking method, you can easily pull them out with chopsticks without breaking the skin. HIGHLY RECOMMENDED!!!

▫️Pork MoMo (pan-fried)▫️with Peanut Sesame Sauce▫️
It’s so flavorful and I’m loving it! It’s not as juicy as the Chicken Momo, but don’t get me wrong, it’s not dry or oily at all, given that it was pan-fried. The filling is still moist and solid. Let it swim in the sauce to bring out extra flavour. You won’t regret it, rich but not greasy. Actually I like the peanut sauce more 😜

▫️VEG Spiced Potato MoMo▫️with Spicy Tomato Chutney▫️
It’s stuffed with potatoes which absolutely reminded me of perogies - one of my favourites! Tbh it isn’t as strong in flavour as the chicken and pork ones. But it’s still as good and btw the spicy isn’t spicy at all so don’t you worry about it 😉

招牌爆汁雞肉餃(蒸)
爆汁豬肉餃(煎)  & 香料薯仔煎餃
  • 爆汁豬肉餃(煎)
  • 香料薯仔煎餃
2021-10-19 329 瀏覽
今日特登去西環買嘢,平時真係好少可會去,所以睇吓有咩特別野食。見到上網有介紹呢間尼泊爾餃子,都幾特別所以就一於決定去呢間!舖頭充滿咗尼泊爾嘅特色風情!佢並唔大間,只係得三丶四個位可以坐低食,主要做外賣。我地等緊嘅期間都好多人不停入嚟買外賣。🥟蒸餃子(豬肉丶雞肉):我哋嗌左個豬肉餃子同雞肉餃子,大家分別唔同外型,一個好似小籠包咁,一個好似日式煎餃子。一用筷子夾落去,拎上嚟嘅時候就已經覺得個皮好薄。咬落去嘅時候啲肉真係好Juicy丶好香,有一陣香料嘅味但係唔會太濃烈,好好味😋😋。另外有一碟汁跟埋,我哋揀咗蕃茄香辣汁,辣辣地好惹味👍🏻😋🥠乳酪紅石榴薯仔波波:佢一個油炸嘅空心波,入面放咗d有香料嘅薯蓉丶乳酪丶紅石榴子。食嘅時候會要加入啲冰涼嘅湯。啲薯蓉好creamy ,配搭埋啲冰涼嘅湯酸酸甜甜咁,加埋個鬆脆嘅波波,真係食唔停口😂🧀喜馬拉雅山芝心波:外面好鬆脆,入邊係啲類似cottage cheese,有浸淡淡嘅芝士香,外脆內軟,好好味😋走嘅時候我哋仲外賣左啲生嘅餃子返去自己蒸黎食😋

走嘅時候我哋仲外賣左啲生嘅餃子返去自己蒸黎食😋
2021-10-18 201 瀏覽
想行去西環榕樹場打卡既時候發現咗一間好有異國風情既小店🎐未食過momo 既我決坐低試下正宗既尼泊爾小食🥰🥟招牌爆汁蒸饃饃餃子(雞肉)餃子皮好薄😳粒粒都脹卜卜食落去比一般餃子鮮甜. 好好食再沾埋佢既番茄香辣汁更加惹味😝個汁由多種香料製成. 有少少咖哩既味但好特別🥔爆汁薯仔香脆波波老闆娘好細心咁解釋個食法. 亦會叫你小心啲食🙈首先要將個酸辣凍汁倒落個波波道再成個啪入口. 第一舊我太貪心倒咗勁多🤣搞到辣死自己個波波好薄好脆. 入面既薯蓉混咗香料. 加埋個汁真係好fresh🥰口感亦好豐富雖然店舖細細. 但我好鍾意佢既裝飾同啲野食呀🥳
想行去西環榕樹場打卡既時候發現咗一間好有異國風情既小店🎐

未食過momo 既我決坐低試下正宗既尼泊爾小食🥰

🥟招牌爆汁蒸饃饃餃子(雞肉)

餃子皮好薄😳粒粒都脹卜卜
食落去比一般餃子鮮甜. 好好食

🥔爆汁薯仔香脆波波

老闆娘好細心咁解釋個食法. 亦會叫你小心啲食🙈

雖然店舖細細. 但我好鍾意佢既裝飾同啲野食呀🥳
•Momo moments饃饃餃子🥟尼泊爾風味😌😋別有一番味道😙💛💛💛💛💛·~~~~~~~~1️⃣招牌爆汁饃饃煎餃子(雞肉)($45/8隻)*果然係招牌,即叫即煎,煎餃外皮香脆,入邊好多肉汁,超級juicy🤤🤤😌😌😋😋👍🏽👍🏽👍🏽入邊嘅餡好夠味,配埋蕃茄香辣汁好正😍😍🥰🥰🥰但配芝麻花生汁就差少少🤏🏽😂*可能就黎收鋪,老闆佢地整多2隻薯仔素菜餃俾我地試下,都係煎餃,入面以薯仔🥔為主,變咗味道當然冇招牌饃饃雞肉餃子咁正啦😂😂😂(Score: 5/5)·2️⃣喜馬拉雅芝心波($28)🧀🧀*喺炸到表皮完全香脆嘅芝士波,係印度芝士加水牛🐃芝士,唔係拉絲嗰種,但咬落去芝士味唔會話好重,但有淡啖既芝士味滲出來😋😋😆😆😆(Score: 5/5)··其他:*飲品都係尼泊爾嘅特色飲品,有個係尼泊爾發酵茶,開蓋後嗅落有啲奇怪,老闆娘話飲落第一啖嘅時候有一舊野係正常😂😂但飲落有驚喜!😍😍🤩🤩🤩一試即愛上❤️❤️❤️另一款係啤酒🍻黎,味道都唔錯!餸餃子一流😋😋😋*鋪面唔太大,只能容納兩枱人,每枱兩個人,當日去到都臨近收鋪,但都要喺門口等一等,入到去慶幸食到最後一轉👏🏽👏🏽😌😌😌*可惜嘅係今次試唔到另一個招牌,爆汁薯仔香脆波波

Momo moments
饃饃餃子🥟
尼泊爾風味😌😋
別有一番味道😙
💛💛💛💛💛
~~~~~~~~
1️⃣招牌爆汁饃饃煎餃子(雞肉)($45/8隻)
(Score: 5/5)
2️⃣喜馬拉雅芝心波($28)🧀🧀
(Score: 5/5)
其他:
*可惜嘅係今次試唔到另一個招牌,爆汁薯仔香脆波波,下次經過一定要再嚟試😆😆😆

評分👑
賣相:✨✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅👅
價錢:💰💰💰💰
服務:🤵🏽‍♂️🤵🏽🤵🏽🤵🏽🤵🏽
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
  • 招牌爆汁饃饃煎雞肉餃子
2021-09-30 186 瀏覽
作为一个北方人我真的是对饺子没有任何抵抗力 🙂这家店离家很近 位子很少 但应该大部分人都是外带我选了煎的鸡肉饺子 芝麻酱很好吃但饺子可以再juicy一点点呢 还要回来试蒸饺然后也要吃小食 是好吃又良心的美味小店 支持

2021-08-27 217 瀏覽
店舖雖小,但唔難搵,認住藍色嘅門口就會搵到😉 小店賣尼泊爾菜,店內只有四個座位,到訪時見到唔少街坊幫襯買momo👍🏽▫️招牌爆汁雞肉餃 (5隻/蒸) $30▪️爆汁豬肉餃 (5隻/煎) $30第一次食所以跟住佢推介嘅煮法食,而且有醬汁揀:芝麻花生汁/蕃茄香辣汁💁🏽‍♀️ 餃子皮厚薄適中,兩款餃子餡料嘅調味都差唔多,加咗唔少洋蔥粒,有微微香料味😌 蒸雞肉餃較鮮甜,而煎豬肉餃食食下會覺得有點膩,但同樣好味😍 不過單吃蒸餃真係有啲似小籠包,點醬食更添風味,特別係蕃茄香辣汁,惹味啲嘛🌶 五粒真係唔夠喉架,要食八粒先得❗️下次決定試煎雞肉餃配蕃茄香辣汁呢個combo,唔知會唔會好食啲呢🤣

▫️招牌爆汁雞肉餃 (5隻/蒸) $30
▪️爆汁豬肉餃 (5隻/煎) $30

2021-08-18 240 瀏覽
2021年8月15日 雨今次試尼泊爾小食小店店面唔大, 有小小位置堂食, 今次我就買外賣乳酪紅石榴薯仔波波 $40, 一份有8 粒, 外賣會分開放, 仲會跟埋一張紙仔教點食。薯仔有香料味同一d 洋蔥芫荽, 配埋乳酪酸酸甜甜。不過香料味會有d 蓋左乳酪味, 不過又幾好食。加埋佢個湯(建議倒多d) 一啖放曬入口, 有種爆汁ge 感覺, 好特別好好食
2021年8月15日 雨

今次試尼泊爾小食
小店店面唔大, 有小小位置堂食, 今次我就買外賣

2021-08-15
  • 乳酪紅石榴薯仔波波