2023-06-03 500 瀏覽
天婦羅蝦烏冬變雜錦烏冬,仲要話開業超過2年,個外賣都未識擺。天婦羅蝦烏冬變雜錦烏冬,仲要話開業超過2年,個外賣都未識擺。天婦羅蝦烏冬變雜錦烏冬,仲要話開業超過2年,個外賣都未識擺。
2023-06-03
15 分鐘 (外賣自取)
2023-04-28 390 瀏覽
🥢🍲飯飯包掂​📍(聯和墟)粉嶺和豐街28號囍逸地下G03B號舖 (對面係恒生銀行)​👉🏻👉🏻 menu​📢晚市只提供火鍋📢店員會拎火鍋醬料比客人自選​圖1️⃣& 2️⃣濃湯砂鍋雲吞雞 $288用12小時熬嘅湯果然好濃郁(不過有少少鹹,一開始揀嘅醬料冇用過🙈)超多娃娃菜,好新鮮同入晒味😋想講個雲吞好好食,個餡唔單止有大大隻蝦,豬肉仲新鮮嫩滑,出面街好多時食嘅豬肉餡比較實正,但呢個豬肉好嫩,好少食到,雲吞皮仲要薄👍🏻。隻雞一開始食好嫩滑,但可能我地冇較細火一直煮,食食下有少少韌。成個鍋黎講都幾高質,濃湯靚料,好少出街食到咁鮮嘅鍋,唔錯唔錯​圖3️⃣豆漿 $20 & 烏冬 $2x (menu冇)超大杯豆漿&用日本烏冬,都係正常發揮冇特別​(評分:5杯☕️最高分) 食物:☕️☕️☕️☕️ 環境:☕️☕️☕️☕CP值:☕️☕️☕️☕2人食飽到上心口服務:☕️☕️☕️☕​✨會再幫襯? 會,但下次想食lunch有得鋸扒​最後有少少野想record,近排見到幾間良心結業,先發覺死啦,自己好似冇以前咁堅持,係時候要做返以前一直堅持嘅野,btw呢間真係好食,但人流唔多🥲希望唔好等佢執笠d人先黎幫襯​仲有少少建議比餐廳:晚市淨係火鍋可能選擇太少🤔
🥢🍲飯飯包掂

👉🏻👉🏻 menu

📢晚市只提供火鍋
📢店員會拎火鍋醬料比客人自選

圖1️⃣& 2️⃣

濃湯砂鍋雲吞雞 $288

圖3️⃣

豆漿 $20 & 烏冬 $2x (menu冇)
超大杯豆漿&用日本烏冬,都係正常發揮冇特別

(評分:5杯☕️最高分)
食物:☕️☕️☕️☕️
環境:☕️☕️☕️☕
CP值:☕️☕️☕️☕2人食飽到上心口
服務:☕️☕️☕️☕

✨會再幫襯?
會,但下次想食lunch有得鋸扒

仲有少少建議比餐廳:晚市淨係火鍋可能選擇太少🤔隔離仲有間平價任食火鍋。同埋menu冇show全部食物(例如豆漿&烏冬)
2023-04-13
  • 濃湯砂鍋雲吞雞
2023-03-28 354 瀏覽
閒日午餐時間,入到聯和墟周圍都係人,經過良心餐廳見有位,一直冇試過,就入去睇睇。午餐有好多選擇,以前聽講出名魚柳包,不過而家冇再出。我哋叫咗一個special menu 上的蔥油豬扒飯和卡邦尼意粉🍝。蔥油豬扒飯黎到,有兩塊豬扒仲有煎蛋🍳,隻蛋燶邊,豬扒淋,味道好,份量又夠食,真心好食。正😄不過個意粉的汁太稀,冇乜味,同埋淨係得幾塊煙肉,個人不喜歡。飲品可以揀紙包飲品,我就揀咗烏龍茶。每個飯都跟飲品又有湯,性價比算好抵。

飲品可以揀紙包飲品,我就揀咗烏龍茶。

每個飯都跟飲品又有湯,性價比算好抵。
蔥油豬扒飯
蔥油豬扒飯
2023-02-13 358 瀏覽
由天平邨街市轉粉嶺都幫襯過幾次,耐無去轉咗3點開始無下午茶,要落場,服務態度好,環境好清新,上幾次食嘅都係卡邦尼意粉,今次食超級鐵板雜扒意粉,好多料有薯條,扒,腸,菜都好好食!
  • 超級鐵板雜扒意粉
自己好中意試D未食過嘅餐廳,今次呢間係其中一間。網上LUNCH食評唔多,大部分都係晚市食評,不過見評價都幾正面,去到睇埋門口嘅餐牌就決定試一試。如果係平時嘅話,我一定會揀焗飯,但當日只得11、12度,又吹好勁嘅北風,顯得特別凍,最後叫左兩個石頭鍋飯~😏暖下身芝士豬軟骨溫泉蛋石頭鍋飯 $78芝士同豬軟骨份量好多,多到完全見唔到下面D珠珍飯!! 首先半個飯同溫泉蛋、芝士、豬軟骨撈埋,另外半個飯原封不動😌有蛋果邊嘅飯會比較濕潤、有拉絲之士、好芝味;而另一邊就等佢慢慢成飯焦,白飯吸哂豬軟骨嘅油而變後好有油香,加埋少少飯焦,非常好味!!😋芝士照燒雞扒溫泉蛋石頭鍋飯 $68兩個飯嘅賣相幾乎一樣😅 但講味道,我個人就比較中意豬軟骨🙊。一定要讚一讚,呢度個石頭鍋真係好夠熱,食到尾D飯依然熱辣辣、出哂煙!! 食完成個人即時暖哂😌另外,午市時間除左跟左一碗紫菜湯外,原來仲會送餐飲,特別D居然可以揀凍豆漿😯啱哂做完GYM嘅我~~🤤

芝士豬軟骨溫泉蛋石頭鍋飯 $78
芝士豬軟骨溫泉蛋石頭鍋飯

芝士同豬軟骨份量好多,多到完全見唔到下面D珠珍飯!!

芝士豬軟骨溫泉蛋石頭鍋飯

首先半個飯同溫泉蛋、芝士、豬軟骨撈埋,另外半個飯原封不動😌

芝士照燒雞扒溫泉蛋石頭鍋飯 $68
芝士照燒雞扒溫泉蛋石頭鍋飯

2022-12-17
2022-05-07 1097 瀏覽
🤝🏻手足魚柳包 $18 (+$20轉套餐)(3.5/5)套餐包左粗薯條&飲品,全部都係即叫即整熱辣辣🔥menu寫住炸扭紋薯條,本身以為係扭扭薯條,點知係粗薯條🙈啱啱炸起雖然有少少熱氣但係好脆好好食,份量合理🍟魚柳炸到好脆身,醬汁味道唔算好夾,而包稍微烘過,不過略嫌唔夠軟熟🥯 整體黎講係唔錯嘅,餐廳都好有心做,絕對要支持下😾🙌🏼btw, 魚柳包好似係下午茶餐,但係個日遲過5點去到店員都好好人同埋好熱心咁照整俾我哋食🥹🫶🏼
🤝🏻手足魚柳包 $18 (+$20轉套餐)(3.5/5)
手足魚柳包

2022-04-30
外賣自取
手足魚柳包
2022-04-03 774 瀏覽
有鍾意嘅餐廳,記得盡早支持🥺!之前好凍嘅時候,外賣咗[酸菜魚]返屋企食,感覺比以前天平時買到嘅少咗魚片,但仍然係都有厚厚魚片,又鮮味。仲有鍾意佢配菜好足料, 又多花款,酸菜煮到勁入味,配埋薯粉吸晒啲湯,好好好好食!少辣都幾勁架,食到我地出晒汗😂,但好過癮!仲加咗個鴨血,感覺一般,唔算好滑。個酸菜魚仲跟埋蠟燭,可以一邊加熱一邊食,好正
有鍾意嘅餐廳,記得盡早支持🥺!

少辣都幾勁架,食到我地出晒汗😂,但好過癮!

仲加咗個鴨血,感覺一般,唔算好滑。

個酸菜魚仲跟埋蠟燭,可以一邊加熱一邊食,好正

2022-01-28 592 瀏覽
朋友食過佢嘅雞煲,推介我試下,話成煲外賣返屋企俾埋個火,唔駛洗咁多野。晏晝打去book 夜晚拎,早咗dd 到都即刻有,店員俾一個大嘅白色盒加一袋有3碗湯,唔係講笑都幾重😂😂返去打開個盒嚟睇下有咩,除咗個雞煲之外,有兩個火,一大一細同埋有個架俾你晾起個雞煲。打開雞煲嚟睇面頭有d 芫茜芹菜紅棗等配料,先倒兩碗湯滾滾佢,個湯好香,胡椒味出晒嚟。不過個火力就爭dd😂😂,等嘅時間都幾長先滾🤭d 雞幾滑,唔錯,胡椒雞呢個配搭真係冇得輸,如果有埋咸菜就好,豬肚份量都多,豬肚唔會有臭味又夠乾淨,個雞煲話3~4人食,但我地4個人食都食唔晒d 雞。食到一半左右,真係冇火,都係要換返煲同爐嚟食😂😂😂,下次會應該會直接用爐。幾過癮又抵食,值得一試。p.s. 打開之後掛住食,冇再影相🤣

p.s. 打開之後掛住食,冇再影相🤣
2022-01-22
外賣自取
喂呢間wo!!北區人點可以未食過呀😎⁉️😋👉🏻 #飯飯包掂 🐟🐟🍔 #魚柳包✨有double/單層😝好野梗係打孖嚟✌🏻#三萬完蛋卷 🧈👌🏻好名好名💯😌以為係普通玉子燒🥚點知內有玄機👍🏻熱氣都要食埋炸雞脾🔥炸薯角🔥我呢個下午茶🕒好滿足!!然後即刻要飲涼茶下火先得😂😂😂我見午市好多款飯都勁吸引晚市仲有火鍋雞煲烤魚😍😍😍之前舊店係 #上水天平邨依家搬咗去 #聯和墟囍逸 🥳就腳d~近我好多🤘🏻我放工去食勁方便一定要再去食過🤩yeah~
喂呢間wo!!北區人點可以未食過呀😎⁉️
😋👉🏻 #飯飯包掂 🐟🐟🍔 #魚柳包✨
有double/單層😝好野梗係打孖嚟✌🏻
#三萬完蛋卷 🧈👌🏻好名好名💯😌
以為係普通玉子燒🥚點知內有玄機👍🏻
熱氣都要食埋炸雞脾🔥炸薯角🔥
我呢個下午茶🕒好滿足!!
然後即刻要飲涼茶下火先得😂😂😂
我見午市好多款飯都勁吸引
晚市仲有火鍋雞煲烤魚😍😍😍
之前舊店係 #上水天平邨
依家搬咗去 #聯和墟囍逸 🥳
就腳d~近我好多🤘🏻我放工去食勁方便
一定要再去食過🤩yeah~
2021-10-18 417 瀏覽
本人試過呢間舖頭lunch, 下午茶,晚餐😉我會比較推薦佢嘅午餐同埋下午茶,因為性價比比較高而且多啲選擇,因為晚餐來講佢只有比較heavy 嘅雞煲邊爐同烤魚,如果想食清少少就未必啱你🙂 menu 選擇認真真係唔多,而且配料都好少 🥶但係我上次去食已經係試業期間,希望佢哋而家有進步到啦講返今次先,我係晏晝去食嘅叫咗個石鍋飯同埋牛肉麵,石鍋飯嘅味道唔錯,不過就好似冇飯焦啦🥶而且最失敗嘅地方就係面頭嗰隻蛋竟然熟晒,啲蛋黃都冇流出來🤣 我就鍾意個牛肉麵多啲!佢另外會送一碗湯,同埋嘢飲可以晌出面自己jump! 環境方面唔算太細,我一般來講如果係晚市都會俾你坐卡位,服務態度都好好啦,呢樣對我來講都好重要👍🏻💛間舖頭位於刁鑽嘅角落頭,唔係住呢頭嘅朋友仔可能要搵搵,可能因為位置比較隔涉,夜晚真係冇人幫襯,如果見到呢個post,經過就支持下啦🥺🥺🥺
本人試過呢間舖頭lunch, 下午茶,晚餐😉

講返今次先,我係晏晝去食嘅

粉嶺聯和墟出名多野食,今次試左一間烤魚好好食,牆身既漫畫都好吸引,入到去,d位坐得好舒服,餐廳入面有酸菜魚,雞煲同烤魚,我哋兩個人就揀咗酸菜魚,由於唔食得辣,我哋擇左小辣,條魚一黎到,超大條,我每次食酸菜魚都會想飲佢嘅湯,飲咗一啖好惹味,初頭個湯有少少啖,但係越食啲味出晒嚟,入面既配菜都好吸引,有金菇,薯粉,豆腐,木耳等等,其實都夠飽不得不提入面既服務員好細心、服務態度良好豬紅比想像中好味酸菜魚份量都算幾多,我同女友兩個都好夠食安格斯牛肉食肉獸的我當然要點牛,睇落都唔錯,味道雖然同在日本食有D差距,但其實都算唔錯。

不得不提入面既服務員好細心、服務態度良好

豬紅
比想像中好味

酸菜魚
份量都算幾多,我同女友兩個都好夠食

安格斯牛肉

2021-10-14
2021-10-03 195 瀏覽
酸菜魚地道嘅食法係,無論如何都會有啲辣,似乎辣先至係酸菜魚嘅精粹,但終於畀唔食辣既我搵到一間真係完全唔辣,只有酸嘅酸菜魚。酸菜魚無辣,完全唔影響佢嘅靈魂,反而令魚同酸菜既味道更突出,係我食過最“酸菜”既“魚”。菜一上,一大盤潔白的魚片無欺場,真係滿滿的一盤, 反而作為配角嘅粉條就真係只有幾條!而且刀工一流, 食完全盤真係一條細骨都搵唔到,無辦法“魚裏挑骨”,小朋友或老人家都可以放心食用。基本一盤已足夠二人份量吃得飽飽的,若真食量大不夠可以另外再加一些配菜。員工的服裝設計也很有心思,會令人聯想到一套卡通漫畫的角色。也能突出店名,很有意思。
2021-09-09
2021-10-03 158 瀏覽
飯飯包掂💛以前係天平邨街市買過好幾次,好鍾意佢啲漢堡,聯和墟開咗新舖之後都係第一次去,聯和店係有得坐低堂食㗎👏今日嚟試吓個下午茶,但我都唔例外,都係想食漢堡😂 之前都係食開手足魚柳bell, 今次轉下口味試手足武士漢堡$30,加+20可以轉套餐(薯條🍟汽水🥤)手足武士漢堡其實即係豬柳蛋但唔好睇少豬柳個豬柳,佢係煎得好香嘅特厚豬柳,配埋半熟蛋+秘製醬汁😍幾好食呀😋老闆話呢度酸菜魚都唔錯,下次嚟試吓。

+20可以轉套餐(薯條🍟汽水🥤)

手足武士漢堡其實即係豬柳蛋
手足武士漢堡

老闆話呢度酸菜魚都唔錯,下次嚟試吓。
手足武士漢堡
<<Thursday Couple 尋食記🐖🍌>> 超級黃店💛💛💛飯飯包掂,竟然係聯和墟出現!😚開係囍逸樓下,咁近我,就必須試下!支持支持😍🤪黎到店內,睇下個餐牌,就會知佢地點解叫自己做飯飯包掂😚🙈🙌🏼因為無論日式,韓式,港式,真係 飯飯都有!! 🤣🤣啲名仲改得好特別,好正😎🤪啱曬一眾年青人!🙌🏼🙌🏼💛不過我哋今日係食晚餐,主要就有麻辣雞煲,同埋酸菜魚揀☺️😚我自己麻麻地食魚,所以就揀咗雞煲喇😚😚🙌🏼年一po相,個個都話賣相超得!好正🤪🤪另外見到隔離枱啲位客人,都叫佢哋嘅招牌菜式,酸菜魚,好似都真係不錯!🙈Decor來個🙌🏼💛💛香港加油!充滿士氣🤣雞煲未黎,已經聞到好香嘅花椒香味☺️滿滿嘅雞裝住大大嘅煲🤣🤣我哋都嚇親,好驚食唔曬🙈🙈但雞煲真係好好食,分量十分足不在話下,調味同出面嘅雞煲有啲唔同😚冇咁重味精,而係靠食物食材本身嘅鮮味,芹菜,花椒八角,麻辣醬都好出色!💛😚啲雞好新鮮好嫩滑,洋蔥吸收左雞煲嘅汁之下,變得好淋,好美味😚🙈🙈啲肉又多,食過番尋味😚😚💛正!同時間提一提,店舖嘅侍應☺️禮貌友善🙌🏼讚!我最愛嘅金菇~~~😍🧡不得不提佢個金菇!出奇地爽口,口感好
<<Thursday Couple 尋食記🐖🍌>>

不過我哋今日係食晚餐,主要就有麻辣雞煲,同埋酸菜魚揀☺️😚

Decor來個🙌🏼💛💛香港加油!充滿士氣🤣

雞煲未黎,已經聞到好香嘅花椒香味☺️

滿滿嘅雞裝住大大嘅煲🤣🤣我哋都嚇親,好驚食唔曬🙈🙈

同時間提一提,店舖嘅侍應☺️禮貌友善🙌🏼讚!

我最愛嘅金菇~~~😍🧡

不得不提佢個金菇!出奇地爽口,口感好正,可以話係世一😚😚🤣唔識點形容!同出面唔同!以我食咁多金菇黎講,我真係覺得好正!嗦嗦聲😂😂😚🤣😍😍😍

都要食番啲菜!☺️🥗🥗

都係大愛嘅娃娃菜 ,所有食材處理得下㩿乾淨企理!🙌🏼🙌🏼💛

新開店需要大家支持!呢間排除係💛店,食物都真係質素高!捧住肚仔走!一定再黎🙌🏼🙌🏼☺️🤪
  • 麻辣雞煲
聯和墟其實都有唔少良心美食見到呢間啱啱新開(睇返原來之前係天平村嘅一間小食店搬過黎大舖)職員又好好客🥰老闆又親民會主動介紹餐廳主打菜式態度💯 值得支持👍🏻餐廳空間開揚有卡位仲有高枱位亦都有飲品區🥤🥃🧃有紙包、罐裝飲品、西洋菜蜜、豆漿、菊花茶仲要係大大杯~好抵飲Menu有親民價嘅午市、下午茶、晚市午市有鐵板、鍋飯、粉麵etc下午茶有小食類、漢堡包、熱狗🌭️etc晚市就有酸菜魚、雞煲、烤魚仲有好多唔同嘅火鍋配料(題外話:諗緊佢哋係咪周杰倫fans因為餐廳一直播住周杰倫嘅歌🤣)開心酸菜魚(bb辣)本身都勁like食酸菜魚🐟酸酸辣辣非常惹味開胃 😋😋💦呢度嘅晚市主打酸菜魚🐟非常足料啊😳鯇魚肉質好滑~夠鮮嫩又冇骨💯💯💯酸度辣度又啱啱好~而且見到有好多配料😗唔少得嘅酸菜、豆卜、支竹、芽菜、薯粉、辣椒、荽茜啲魚嘅味同埋配料吸晒湯嘅味😆啲湯都勁正🤩😛送飯一流🍚👍🏻我地2️⃣個人食係岩岩好~唯一係因為坐正冷氣位所以一開始都幾凍吹正住🙈🙈不過之後食返啲酸辣魚個人就熱咗🤣下次會再嚟試吓其他主打野食~希望餐廳會推出更加多好野食~~聯和墟嘅市民就有福啦
聯和墟其實都有唔少良心美食
見到呢間啱啱新開
(睇返原來之前係天平村嘅一間小食店搬過黎大舖)
職員又好好客🥰老闆又親民
會主動介紹餐廳主打菜式
態度💯 值得支持👍🏻

餐廳空間開揚
有卡位仲有高枱位
亦都有飲品區🥤🥃🧃
有紙包、罐裝飲品、西洋菜蜜、豆漿、菊花茶
仲要係大大杯~好抵飲

Menu有親民價嘅午市、下午茶、晚市
午市有鐵板、鍋飯、粉麵etc
下午茶有小食類、漢堡包、熱狗🌭️etc
晚市就有酸菜魚、雞煲、烤魚
仲有好多唔同嘅火鍋配料

(題外話:諗緊佢哋係咪周杰倫fans
因為餐廳一直播住周杰倫嘅歌🤣)

開心酸菜魚(bb辣)

本身都勁like食酸菜魚🐟
酸酸辣辣非常惹味開胃 😋😋💦
呢度嘅晚市主打酸菜魚🐟
非常足料啊😳
鯇魚肉質好滑~夠鮮嫩又冇骨💯💯💯
酸度辣度又啱啱好~
而且見到有好多配料😗
唔少得嘅酸菜、豆卜、支竹、芽菜、薯粉、辣椒、荽茜
啲魚嘅味同埋配料吸晒湯嘅味😆
啲湯都勁正🤩😛送飯一流🍚👍🏻
我地2️⃣個人食係岩岩好~

唯一係因為坐正冷氣位
所以一開始都幾凍吹正住🙈🙈
不過之後食返啲酸辣魚個人就熱咗🤣
下次會再嚟試吓其他主打野食~
希望餐廳會推出更加多好野食~~
聯和墟嘅市民就有福啦

• 酸菜魚