2019-01-10 341 瀏覽
將軍澳區不嬲都好陌生,今日要外勤工作所以一早來到,見到呢間青越環境唔錯就坐底想嘆下咖啡。佢叫得青越,我諗早餐一定係食下越南粉咁la, 望下個餐牌,原來都好港式, 又好西式wo, 最出奇係佢連Superfood 藜麥同羽衣甘藍都有得食!!! 真係花多眼亂我叫咗個" 三文魚沙律法式花樣吐司" , 一嚟到嘩咗一聲,咁大份嘅!! 沙律菜新鮮,三文魚就多到好似唔使錢咁, 因為平時出面啲餐廳,叫親有煙燻三文魚 啲菜式最多都係畀兩片,超值👍👍👍👍

$67 (早餐)
2018-12-02 471 瀏覽
今日去開將軍澳搵朋友食Tea,先發覺原來坑口多咗咁多新餐廳,咁啱見到呢間越南餐廳嘅下午茶都幾抵食,仲有我最鍾意嘅越南法包都係30幾蚊😍😍😍越南法包都有好幾款,選擇困難症嘅我就揀咗綜合就算啦,貪佢乜都有啲,等左20分鐘終於有得食,一見到個下真係呆左😳,因為真係超級大份,分分鐘有成一尺長。最緊要嘅係除咗份量大之外仲要係好好食,因為佢有超級多餡而且個麵包烘得好脆!😋😋😋另外叫咗一個煙三文魚沙律配牛角酥,仲係羽衣甘藍沙律,都有幾多煙三文魚,味道唔錯

2018-11-25 305 瀏覽
平價平民泰國菜 火車頭湯濛足料抵食!到咗晏晝時間同朋友諗唔到食乜想平平哋食吓泰國嘢於是見到間鋪頭呢度裝修唔錯價錢亦都算合理我哋叫咗一個火車頭一個三寶飯同加咗啲小食炸蝦餅火車頭湯濛$56 入邊有豬肉丸牛肉扎肉等等都算大份對得住個價錢另外我哋加咗個蝦餅$22兩舊反而一般 蝦餅炸得唔夠脆入邊啲芝士食落去都怪怪地撞唔到拉絲效果又比啲油遮住咗個味三寶飯$56入邊有豬扒扎肉雞翼等等 個人淨係覺得雞翼扎肉OK豬扒有啲太細同埋太硬見到佢出邊好似仲有一啲蛋糕可以散叫但係因為睇落去太細唔抵食所以我哋最後都係冇叫所以我哋最後都係冇叫總括來講我覺得呢度適合諗唔到食乜食個早餐下午茶唔適合特登嚟呢度食
平價平民泰國菜 火車頭湯濛足料抵食!

火車頭

2018-11-25
火車頭
2018-11-07 292 瀏覽
午餐走到青越餐廳,食下越南嘢, 呢到成日都係咁上下, 環境唔錯可以對住出面, 窗口位嘅陽光照落 ,精神都爽啲 !四周圍輕輕鬆鬆 ,坐低叫個越式咖哩牛腩焗飯,再加位越南魚露煎比目魚飯,再整杯咖啡同奶茶, 冇溝埋唔成鴛鴦,咁我哋係咁意,都飲埋隔離嗰杯一兩啖啦 ,一個午餐好易搞掂, 一百幾十咁就落到樓喇!越南式魚露煎比目魚飯比目魚知道啱啱好,唔燶剛剛好,重有啲金黃色脆皮,食落內軟外趣,加埋啲魚露,好鹹鹹哋,最緊要唔太鹹,啲飯就唔使講一般都係咁上下啦, 總之 ,好味喇!越式咖哩牛腩焗飯牛腩三幾粒,就味道真係唔錯 ,軟硬適中,炆得唔錯 ,加埋啲咖啡汁,又唔係太濃就唔太淡 ,剛剛好。滿意嘅一餐!再整杯咖啡同奶茶, 冇溝埋唔成鴛鴦,咁我哋係咁意,都飲埋隔離嗰杯一兩啖啦 ,一

越南式魚露煎比目魚飯
就唔使講一般都係咁上下啦, 總之 ,好味喇!

越式咖哩牛腩焗飯

是日同屋企人出街食飯,一去到冇咩人,所以即刻入得,店員好好仲安排左一張闊D既位俾我地4個坐,枱夠闊擺到多D食物,又有多個位擺袋,個個都坐得舒服。同屋企人一人點左一個主食,再叫左D小食share,屋企人點左青越火車頭河(呢個忘記左影相),海南雞飯同手撕雞湯河,而我自己就點左三竇撈檬,小食就點左一字骨雞翼同越式拼盤同軟穀蟹沙律。先講沙律先,因為全晚實在太多肉啦,所以忍唔住叫個沙律平衡一下。果軟穀蟹沙律,軟穀蟹得一隻,但爸爸話好粉,我都冇食到,沙律D菜好新鮮冇苦味,醬汁就靠上面既蘿蔔絲,醬汁食得出有黑醋同豉油味,簡簡單單唔會太鹹,岩哂配今晚其他偏重口味既肉食。然後呢個一字骨雞翼,有8件,一字骨真係好方便食,味道方面岩岩好,但係炸得過火左,所以雞翼偏鞋口同硬,有D扣分。而越式拼盤方面包括左芝士蝦餅,香茅豬肉蝦餅,春卷,香茅雞翼,每樣各兩件。芝士蝦餅D芝士都幾足料,記住趁熱食。香茅豬肉蝦餅爸爸食左話入邊有花生,所以我就冇食到。至於香茅雞翼因為我自己點既撈檬有,所以拼盤既我就冇食啦。春卷係典型越式果種春卷,內餡係紅白蘿蔔絲木耳絲豬肉碎等等,外面炸得夠脆,凍左少少食都唔會食到成口油,可惜果內餡太鹹啦

軟穀蟹沙律

一字骨雞翼

而越式拼盤方面包括左芝士蝦餅,香茅豬肉蝦餅,春卷,香茅雞翼,每樣各兩件。芝士蝦餅D芝士都幾足料,記住趁熱食。香茅豬肉蝦餅爸爸食左話入邊有花生,所以我就冇食到。至於香茅雞翼因為我自己點既撈檬有,所以拼盤既我就冇食啦。春卷係典型越式果種春卷,內餡係紅白蘿蔔絲木耳絲豬肉碎等等,外面炸得夠脆,凍左少少食都唔會食到成口油,可惜果內餡太鹹啦,淡返D會好D,就係呢到扣左分。
越式拼盤

屋企人點既都不過不失,冇食到,所以唔評論,佢地都話正常水準,冇話特別出色或難食。
海南雞飯

手撕雞湯河

我自己食左三寶撈檬,有香茅豬扒,扎肉加香茅雞翼,每樣各兩件,扎肉3片。香茅雞翼炸得好脆,醃得岩岩好,唔會太鹹,肉嫩口,好食。扎肉冇咩特別。香茅豬扒就令我有D失望,係好硬,都幾難咬開,味道正常但口感唔得。檬粉正常,冇咩特別。
青越三寶撈檬

食物黎講真係冇咩特別,冇太大驚喜,個別仲令人有小失望。但成晚黎講飲品係加分位,店員有推介跟餐點特飲或沙冰有6折,而普通凍飲加8蚊,熱飲痂蚊。我自己點左青黃不接,即係青瓜加菠蘿沙冰,味道好fresh,青瓜同菠蘿好夾,唔會太甜,好好飲,屋企人試飲都話好唔錯。而屋企人點既芒果沙冰都好飲,唔會太甜。
青黃不接
芒果沙冰

最後既小插曲係,因為呢間餐廳可以儲里數,甘到買單果陣想儲里數,店員就話如果想儲里數的話係需要全單正價,換言之跟餐既飲品需要以正價俾先可以儲里數,因為同屋企人都覺得都食左五百幾蚊成近300里,冇理由因為飲品果少少錢唔儲里數,所以我地決定俾返飲品正價。同屋企人都覺得店員們都冇錯,推介我地用6折跟餐點野飲都唔知我地要儲里數,而且服務都好好,成晚加水執枱都好快手又會介紹下呢D跟餐優惠同餐牌上既野,爸爸要飲冰水,店員又攞成杯冰俾佢,仲俾埋滾水佢熱左D冰,甘就有冰水飲。收銀店員都冇錯,佢都係跟規定做野姐,只能怪自己今次冇睇清楚同問多句先,沙冰唔計6折都唔算貴好多,而且質素好得,媽媽都覺得就算俾正價30蚊飲都OK,不過因為爸爸點左凍檸茶,正價居然係二十五蚊杯,如果要儲里數既朋友要小心﹗最好點餐前問多句儲里數既野,唔係就會好似我甘奶左野。

整體黎講,食物質素一般,服務可能因為人唔多,所以比我預期好。因為屋企附近又可以儲里數,加上想食越南野,所以就揀左食呢間,真係冇咩特別,係飲品特別少少。
2018-11-06
青黃不接
芒果沙冰
2018-10-28 159 瀏覽
First time to have food on tea time menu. Actually I think it was quite expensive. I have ordered a smoked salmon salad with a croissant, it costs $49 and excluding beverage. It costs five dollar to have a hot drink. The size of the salad was quite good and the taste is fair.
2018-10-03 255 瀏覽
將軍澳食嘢選擇多,新嘅舊嘅一齊嚟呀,南豐廣場多選擇,東港城分兩層,厚德商場分東西, 今次揀咗橋上過,越南美食青越。法式紅酒炆牛尾西餐有此味必點, 煮得好唔容易,淡咗無味道,唔淋唔好入口,牛肋太淋又無口感,上碟時間都要睇時晨。跟位蒜蓉包嗰過時就變淋啱啱好都唔容易。青越泰妃雞青越出產雞嘅咩,成半隻雞滯, 油飯好味薑蔥唔錯。 青越三式泰式檬豬排雞翼扎肉檬粉,加上酸醒胃入口爽滑。冰凍檸檬茶一人一啖囉,飲得凍嘢太多,對身體唔好。三人份三八廿四行街睇戲。

法式紅酒炆牛尾

跟位蒜蓉包嗰
過時就變淋啱啱好都唔容易。

青越泰妃雞
青越出產雞嘅咩,成半隻雞滯, 油飯好味薑蔥唔錯。

青越三式泰式檬
豬排雞翼扎肉檬粉,加上酸醒胃入口爽滑。

冰凍檸檬茶
一人一啖囉,飲得凍嘢太多,對身體唔好。

三人份
三八廿四行街睇戲。

2018-09-19 225 瀏覽
在家附近有幾間越南的餐廳,價錢較親民的莫過青越。這次我們一家三口一起到這兒吃,當然是考慮到他們有BB坐椅啦~原本想點軟殻蟹紙包卷的,可是因為沒有貨而暫停供應😢於是跟太太一人點一份主食再加生菜包便滿足。⭐️海南雞飯上次吃的時候已覺得他們的份量挺多的,無論是雞或是飯。這飯普普通通,味道是ok,可以吃得很飽。⭐️雜錦牛河(?)忘了名字,笑。太太覺得挺好吃湯底很夠味,而且有不同牛的食材,好像有牛丸,牛𦟌等。⭐️生菜包

⭐️海南雞飯

⭐️雜錦牛河(?)

⭐️生菜包
2018-09-19 161 瀏覽
原來坑口都有呢間越南嘢,今次晚餐就嚟呢到食啦~我估同日頭menu差唔多,只喺多咗dinner set,不過我地今次都喺散叫。個紅酒燴牛尾骨真喺好正,佢啲肉好夠林,而且調味好好,份量都算多;配兩塊蒜蓉包,都夠熱同香脆! 呢款仲可以另外加錢要白飯同嘢飲,建議一定要加錢要白飯,因為好餸飯架!個拼盤就全部都夠熱架😍味道正常,應脆得脆!個軟殻蟹米紙卷份量好夠,軟殻蟹亦都好夠脆,但入面嘅粉就唔夠林啦~整體ok!
原來坑口都有呢間越南嘢,今次晚餐就嚟呢到食啦~
紅酒燴牛尾骨配蒜蓉包
越式拼盤
個拼盤就全部都夠熱架😍味道正常,應脆得脆!
軟殻蟹米紙卷
整體ok!
2018-06-14
紅酒燴牛尾骨配蒜蓉包
2018-09-18 145 瀏覽
間唔時就會去食青越其中一個好處係有免費WiFi 一個人食住野睇下片hea下完全冇問題而且一路好欣賞佢地嘅drink list超多選擇用料又足!每次去必定嗌雞河勁多雞!啖啖肉!必食!
間唔時就會去食青越
其中一個好處係有免費WiFi
一個人食住野睇下片hea下完全冇問題
而且一路好欣賞佢地嘅drink list
超多選擇
用料又足!每次去必定嗌雞河
勁多雞!啖啖肉!必食!
2018-09-07 147 瀏覽
呢間餐廳喺啱啱開業時嚟過一次,感覺座位幾闊落,落地玻璃嘅光線透入,坐窗口位幾舒適。今次再嚟食晏,食物選擇多咗,客人亦多咗,味道方面普普通通,份量係可以嘅,不過個人覺得追加優惠嘅小食就唔係咁抵。泰妃雞飯,賣相可以,份量夠,雞唔太嫩滑。鮮茄和牛漢堡焗飯,漢堡大塊又夠厚,肉質豐富唔乾,茄汁個味亦幾好。越式爽腩湯河粉,牛腩雖然偏瘦,不過無咩渣,河粉唔滑,湯幾清。炒泰式海鮮金邊粉,一般般,調味唔夠,太淡。以下三款係惠小食。$26青越炸蝦餅(兩件),味道可以。$26青越墨魚餅(兩件),粉有啲多。$18安南炸春卷(兩件),應該係一大條分兩段。+$20轉奶蓋手工水果茶,上面奶蓋唔夠多,水果茶加咗話梅,幾醒胃。

泰妃雞飯,賣相可以,份量夠,雞唔太嫩滑。

炒泰式海鮮金邊粉,一般般,調味唔夠,太淡。

以下三款係惠小食。
$26青越炸蝦餅(兩件),味道可以。

$26青越墨魚餅(兩件),粉有啲多。

$18安南炸春卷(兩件),應該係一大條分兩段。

2018-09-06
2018-09-04 125 瀏覽
呢間越南菜開咗喺坑口地鐵站出面嘅商場 見佢平均一個午市套餐都係40至50幾蚊好似幾抵食 於是就入咗嚟試吓大部份越南湯粉撈檬 都有得食 仲有啲特色泰式菜添我哋幾個人都叫咗個湯粉午市套餐好抵食都係$45左右 凍飲就加$3 熱飲免費順花香茅豬扒河粉 $45 炸豬扒同埋河粉係分開上嘅 免得炸豬扒林晒 豬扒都炸到幾香口而且肉質都幾厚實 醃得幾入味 原本係一大塊剪開咗三小塊 份量都足夠😆個湯底都唔係幾油 清清地 河粉份量唔算多 未滿一大碗 不過都夠我食嘅熱奶茶都尚算香或普通茶餐廳水準

大部份越南湯粉撈檬 都有得食 仲有啲特色泰式菜添

順花香茅豬扒河粉 $45

熱奶茶都尚算香或普通茶餐廳水準

2018-05-21
2018-08-18 119 瀏覽
由餐牌上見到有latte smoothie w/vanilla ice cream, 便滿心高興地叫了一杯,可惜換來只是失望,原來是假的,並無任何ice cream, 便立即向服務員查詢,結果是一向都無ice cream提供。請問這是什麼服務態度???!又可以投訴不符合商品條例呢!?

請問這是什麼服務態度???!又可以投訴不符合商品條例呢!?
2018-08-18
👉🏻Viet Lime's All Days🌞💲58•香茅豬扒 (好油 豬扒炸到好硬好乾🤢完全冇香茅味🌚)•吉士提子酥🥐 (呢個幾好食 扣士同提子又幾match👍🏻不過搞到個酥冧左啲)•香脆雜菜薯餅🥔 (所謂嘅雜菜係粟米同青豆 仲要集中係晒同一邊💩不過炸粉唔算厚嘅)•越式牙車快沙律🥗(都幾好食酸酸甜甜咁🤣)〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰Overall: 唔抵食🤦🏻‍♀️
👉🏻Viet Lime's All Days🌞💲58
•香茅豬扒 (好油 豬扒炸到好硬好乾🤢完全冇香茅味🌚)
•越式牙車快沙律🥗(都幾好食酸酸甜甜咁🤣)
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
Overall: 唔抵食🤦🏻‍♀️
2018-07-25 247 瀏覽
11:44 am 走入去,竟然仲有早餐食。平日人較少是常識吧。$72 一個all day breakfast 聽落好貴對比將軍澳站的高檔all day , 大大份又食飽飽。真係要將第一次食評送比佢。 三文魚三塊,舊egg 係誠意之作。又厚又大件。嗰下我完全呆左.... 呢度唔只1隻掛.. 仲有2款沙律,啱曬食早餐想有少少菜墊肚的人咖啡即磨,香濃nutty 味重,唔係劣質野磨出來... 全份all day 唔油。對比出面食開的all day breakfast , $73 仲想點?圖較過色嫁!
11:44 am 走入去,竟然仲有早餐食。
平日人較少是常識吧。
$72 一個all day breakfast 聽落好貴
三文魚三塊,舊egg 係誠意之作。又厚又大件。
嗰下我完全呆左.... 呢度唔只1隻掛..
仲有2款沙律,啱曬食早餐想有少少菜墊肚的人
咖啡即磨,香濃nutty 味重,唔係劣質野磨出來...
全份all day 唔油。
圖較過色嫁!

2018-07-23