餐廳: 集眾菜館
資訊:

2024-04-02 287 瀏覽
食來食去都係覺得呢一間嘅小菜最出色,淨係個咕嚕肉已經值回票價,材料新鮮已經贏咗起步點,呢度啲咕嚕肉係用新鮮豬肉,連菠蘿都係新鮮嘅,咕嚕肉外面炸咗個層皮脆脆哋,入面舊肉仲有肉汁,值得一讚係冇乜肥肉,唔使一邊食一邊咬走啲肥膏。乳鴿都做得好,唔會炸到燶晒over晒,乳鴿嘅肉都幾嫩滑。招牌雞睇個樣平平無奇,食落好夠雞味,隻雞冇乜肥膏,我哋要咗半隻,竟然都有雞潤雞腸呢啲內臟,幾好。什菌豆腐啲豆腐好滑,佢個芡汁雖然好似有啲厚,不過個味啱啱好唔會太鹹。

乳鴿都做得好,唔會炸到燶晒over晒,乳鴿嘅肉都幾嫩滑。
由上年到而家都久唔久有幫襯呢間食店,一直以來嘅感覺都不錯,可惜由上年年尾開始,每次食完都有個總結老闆娘好似唔憂做,訂位食飯,永遠盡量安排最細嘅枱,最好坐喺出菜嗰張枱,就算打電話訂枱講明要求,結果都係安排坐出菜位置,訂一張枱就只坐到半張枱,完全唔理顧客感受;食物水準保持,可惜份量越來越少,已經失去呢間食店以往嘅性價比水平,可以忘記此店,又一家典型自作自受嘅趕客之店,太子區附近實在太多食肆可以選擇,無需受氣
2024-02-06 677 瀏覽
羊腩煲用新鮮羊真係無得頂,羊腩炆得夠入味,肉質鮮嫩,無乜肥膏,羊腩層皮煙煙韌韌,好有彈性,同雪藏羊真係分別太大了,另外佢入面D枝竹吸晒D羊腩汁,淨係呢個羊腩煲已經可以餸兩三碗飯。鐵板白胡椒煎魚卜D魚卜煎到好香口,外層煎到硬硬地,咬落去又保留返魚卜嘅口感,真係唔錯。加上鐵板熱辣辣另到D白胡椒D香味飄晒上黎,真係好惹味。鎮店小炒皇炒得夠乾身,腰果、韭黃、大蝦乾都炒得好夠火喉,最正係佢有D炸脆晒嘅芋頭絲,而且好少見小炒皇唔會好油。

2024-01-18 740 瀏覽
食品ok 但疑似老闆娘的服務態度實在令人難受 和朋友2人晚餐 點菜時老闆娘用很不友善態度講明每人最低消費$200 當時心諗點解小菜館會有最低消費?但都唔緊要 因為菜單價錢並不平民 即使每人點一道菜已差不多達到最低消費了 但老闆娘全程黑面 說話粗聲粗氣 可能此菜館只歡迎客人食鮑參翅肚 如只想食小菜的就請到別家了 是一次極差的體驗 不會再光顧了!另外,看見隔離枱客人用熱水沖洗碗筷 老闆娘即時大聲話啲碗筷好乾淨唔洗再洗啦!令客人非常尷尬 菜館很細 難怪幾張枱也坐不滿

嚟到這家食肆,一入口就禁不住要發一聲:正!今日點咗幾款人氣嘅菜式,每款都係咁撩人。好啦,話咁多唔夠,就讓我來品一品同大家嘮嘮。首先,嗰個古法羊腩煲簡直係溫暖嘅擁抱🤗,逐塊羊腩肉嫩得來有嚼勁,藥材香氣又唔會過於濃重,溫潤滋補。條鎮店小炒皇帶咗少少嘅乾香同辣味,食落提味提神,個人覺得啱晒配酒吹水。聞名遐邇嘅咕嚕肉,唔得咁嘞,每一啖都係鮮甜爽口,外皮脆唧唧,入面嘅肉卻又鬆化入味😋。炸得金黃又唔油膩,呢個係洗板甲菜!安格斯牛粒就真係惹味到爆炸,金黃薯粒嘅酥脆同牛肉嘅鮮嫩相互輝映,一嚿嚿都係滿滿嘅滿足。雖然我唔係咁中意食得太邪惡,不過今次叼嘴一回,令到我完全投降。你話,呢啲美饌喺平民食店就搵到,咪即係話:平民也有春天啦!哈哈,總之食個飽係真嘅,無論係賓朋好友,定係家庭聚會,呢度都算得上係選擇之一。食完飽飽,心情就好似食物噉,暖笠笠嘅!🌟

2023-12-24 670 瀏覽
約咗成班老友做節,去咗太子站附近嘅集衆菜館。心諗嗰度有乜嘢好食呀。坐低先嚟碟川味豬手,個汁好好味。跟住叫咗幾樣招牌菜,有魚米之鄉,炸子雞同濃湯雞㷛翅,每樣都見得人。魚米之鄉用龍躉切片蒸,上面加咗爆香咗嘅米,上枱時就淋上鮮甜嘅魚湯,大家食到汁都撈埋。炸子雞就皮脆肉滑,有埋內臟,證明係用新鮮雞。個翅都好清甜,應該熬咗幾個鐘。跟住仲叫咗蟹肉扒豆胚,豉油皇鵝腸,避風塘尿蝦肉同鹽焗鮮鮑魚。每樣都好有特色,碟碟都好食,不過個荷包就輕咗好多。冇計喇,過節食豪啲。

2023-12-18
2023-12-20 400 瀏覽
去到這家店啦,咋舌美味等緊我。頭盤就點咗燒乳鴿,鴿皮香脆得嚟唔油膩,肉嘅鮮美滲透每一啖,仲有嗰股迷人嘅燒烤味,好吸引!😍之後試咗鐵板白胡椒煎焗魚卜,白胡椒嘅辣香嗆鼻,魚卜外脆內嫩,同鐵板上嗰陣陣煙霧夾埋起嚟,味道層次豐富得嚟又惹味。小炒重真係一試難忘,韭菜、腰果嘅香氣,蝦乾帶嘅鹹香,再加上芋頭絲嗰份脆口,食落去夠晒响口,簡直係想大叫:"太正喇!"👍最後一大炮—鐵板蒜香牛柳粒,每一粒牛肉都係咁嘅美妙,外面微焦嘅香味,肉汁豐富,蒜香撲鼻。肉質鮮美到連話都唔想講,只想專心品嚐。😋今晚食得好滿足,這家店嘅每一味都勁到喊,信手拈來都係珍珠!开心到想同友啲拍背嚟表示佢哋一定都要試吓!

2023-12-11 350 瀏覽
兩個人在太子出沒決定食個Early Dinner於是就去集眾搏吓有無位,因為呢間小店基本上唔Book位就實無位,點知今日好好彩Walk-in成功,不過老闆娘話一定要7:30前交枱我地梗係無問題啦,有得食就好了。呢個係籠仔甜梅菜蒸菜芯,真係好掂,用甜梅菜去蒸菜芯竟然可以吊返出菜芯嘅鮮味,餸飯真係無得頂,而且D菜芯亦好鮮嫩,仲有呢籠菜芯都幾大籠。呢度個粉絲大蝦煲用嘅蝦同平時嗰D好唔同,你睇相入面個樣就略知一二,D蝦新鮮美味,不過成個餸最好食就係個粉絲,一來個粉絲吸晒D蝦嘅香味,二來大廚用胡椒爆香咗D粉絲然後再放落個煲度墊底,所以個粉絲成為咗成個餸晚精髓。埋單每人$158,睇落好似貴咗少少,不過論味道論質素,物超所值,好難Walk-in係有原因嘅。

2023-12-04 291 瀏覽
今晚試咗呢間小菜館嘅羊腩煲,味道唔錯,材料新鮮,羊腩份量都幾足,而且食落去就知道唔係雪藏羊腩,炆得好入味又夠林,冬菇冬筍馬蹄同埋支竹都好正,吸晒羊腩啲精華所以特別好食,如果多啲支竹中正,直程可以食多兩碗白飯。同好多地方一樣,佢呢度嘅羊腩煲都係跟一碟生菜,$498一煲加埋碟菜真係物超所值。呢度嘅咕嚕肉係必叫嘅,做到外脆內軟,真係好少地方食得到。白胡椒煎魚卜有驚喜,白胡椒嘅香味加埋煎香咗嘅魚卜,外層香脆而裡面有保留返魚卜嘅質感,真係唔錯。
呢度嘅咕嚕肉係必叫嘅,做到外脆內軟,真係好少地方食得到。
2023-11-09 463 瀏覽
舊年冬天喺集眾試過佢嘅羊腩煲念念不忘,今日幫襯嘅時候口多多問吓有冇羊腩煲,點知原來已經上咗架,梗係要叫黎試吓,懷念一下大廚嘅造詣啦。今年佢哋個羊腩煲同舊年一樣賣$498冇加到價,啲羊腩炆得又夠林又入味,支竹同冬菇都吸滿羊腩d味,仲有一碟生菜跟埋,超正。上湯花甲浸豆丕好多食,豆丕夠嫩,花甲夠鮮味,連啲蒜頭都入晒味。預訂咗酥炸生蠔,真係炸得好靚好夠酥,d蠔都肥美。避風塘拆肉賴尿蝦食落啖啖肉,無試過咁懶食賴尿蝦。黃金豆腐粒d豆腐外面香脆入面好滑。川椒豬手個汁好好味,其實唔係好辣,食落好惹味。
今年佢哋個羊腩煲同舊年一樣賣$498
預訂咗酥炸生蠔,真係炸得好靚好夠酥,d蠔都肥美。
避風塘拆肉賴尿蝦食落啖啖肉,無試過咁懶食賴尿蝦。
黃金豆腐粒d豆腐外面香脆入面好滑。
川椒豬手個汁好好味,其實唔係好辣,食落好惹味。
2023-11-03 465 瀏覽
必食咕嚕肉唔洗多講,真係必食,差唔多個個都嗌,食落又真係唔錯,個口感外面微脆入面舊肉就軟熟有彈性,佢連D配菜都好食嗰吓先勁。川椒豬手呢個係冷盤,唔會太辣,整得幾入味,豐富骨膠源。鐵椒白糊椒煎魚卜第一次食咁樣煮的魚卜,味道有驚喜,唔鯹兼好鮮味,鐵板熱辣辣好正。甜梅菜籠仔蒸菜芯苗呢個配搭唔錯,搞到梅菜同菜芯苗都好食咗。豉油王炒麵炒得好夠乾身兼微微燶,好夠鑊氣,香噴噴,銀芽韭菜蔥段都炒得香,加埋芝麻香味,留個Quota食豉油王炒麵好過叫白飯。
必食咕嚕肉
川椒豬手
呢個係冷盤,唔會太辣,整得幾入味,豐富骨膠源。
鐵椒白糊椒煎魚卜
甜梅菜籠仔蒸菜芯苗
呢個配搭唔錯,搞到梅菜同菜芯苗都好食咗。
豉油王炒麵
一入去坐低,老闆娘已經用不友善態度表示:「每人最低消費要$200」,我地無理佢,點完菜,第一度菜竟然係咕嚕肉,但我哋叫嘅係鮮菠蘿拔絲蝦球,味道係一流。 但接住落嚟嘅事件,完全反映老闆娘欠缺應變能力。食到一半,我個朋友(落喺部分體機底下)被部冷氣機啲滴水整濕咗件川,但老闆娘完全無道歉,就咁熄咗部機。廿分鐘後,老闆娘竟然想開返部冷氣,我另外一個朋友即時喝住佢,佢先至死死地氣唔開機,但仲要黑面。呢間菜館無下次!

但接住落嚟嘅事件,完全反映老闆娘欠缺應變能力。

呢間菜館無下次!

2023-10-17 406 瀏覽
今晚幾個餸之中最令人surprise嘅就係個集眾極品雞,雞味香濃,一d都唔肥,因為我地人唔多,所以老闆娘建議我地叫半隻就夠食,佢嘅半集隻都幾大隻。有埋雞內臟同半個頭,貨真價實。高湯浸絲瓜清清地,估唔到啲絲瓜刨晒皮之後會咁滑,因為無味精所以個湯都可以飲埋,d金蒜都好食。呢個係冷盤小食,叫川椒豬手,啲豬手好入味,另外雖然話係川椒不過又唔係好辣。佢嘅豉油王炒麵炒得好乾身好夠鑊氣,唔算太油,麵上面加咗芝麻零舍香。
有埋雞內臟同半個頭,貨真價實。
2023-09-15 673 瀏覽
呢個招牌咕嚕肉係名物中嘅名物,試過就知道有幾出色,咕嚕肉外面雖然封咗汁但係仍然有輕微嘅脆口。豉油王鵝腸新鮮好味,鵝腸吸晒豉油嘅黃豆香,墊底嘅芽菜仔好正,因為啲鵝油同埋豉油嘅精華都落晒去佢度。呢個金薯安格斯牛柳粒係老闆娘推介嘅,佢話呢個餸嘅重點係啲金薯而唔係安格斯牛柳粒,食落又係真,安格斯牛柳粒固然好味,但係將薯仔炸一炸之後佢又吸埋牛柳嘅味道所以份外好味。小炒王都好好食,韭菜芽菜蝦乾腰果之外最正係佢有炸脆咗嘅芋頭絲。集眾招牌雞真係無叫錯,雞味好出但係一d都唔肥,仲有埋雞內臟。杏汁白肺湯好足料,飲落好斯滋潤,一窩有大約6碗。脆炸一口豆腐好滑,餸酒佳品。上湯浸絲瓜都好正,將絲瓜切咗皮原來係咁好食嘅。呢隻德國啤幾好飲,出面比較少見。
杏汁白肺湯好足料,飲落好斯滋潤,一窩有大約6碗。
脆炸一口豆腐好滑,餸酒佳品。
上湯浸絲瓜都好正,將絲瓜切咗皮原來係咁好食嘅。
呢隻德國啤幾好飲,出面比較少見。
2023-08-22 606 瀏覽
試過呢間店嘅出品就明白爆場名店真係千祈唔好諗住可以wall in。必試咕嚕肉一啖咬落去少少脆口少少軟身,加埋唔會一味得個酸字嘅汁,真係名不虛傳。豬肉係新鮮豬肉,另外佢用嘅波蘿係新鮮波蘿,$158仲要免加一真係物有所值。豉油皇鵝腸又係用新鮮鵝腸,同雪藏嘅真係好大分別,一食就知道。仲有佢嘅蔥絲同芽菜仔吸晒啲鵝油所以特別好味。小炒皇夠乾身,最欣賞佢嘅炸芋頭絲,卜卜脆好正。呢個小炒皇一啲都無求其炒油淋淋嘅感覺,真係唔錯。什菌豆腐煲啲豆腐好滑,個芡汁味道啱啱好唔會太鹹唔會太杰,成個餸好清新。呢度嘅啤酒選擇除咗藍妹青島嗰啲之外,呢隻德國啤酒好好飲,真係要試吓。