2024-04-01 455 瀏覽
朋友原本在上個星期就想來試,剛好遇上老闆及全員工放假。這個星期複桌成功,向第三代老闆呻完之前幫襯不成功並攀談一番後,老闆娘爽快以打卡相為證下給予9折優惠。當日坐在店內角落靠窗位置,尚算有“半海景”view。並自備海鮮到店加工,分別是薑葱炒蟹,椒鹽魷魚及豉椒炒蟶子。加點招牌一口西多士。埋單$290。強烈建議先到店內取號留座,再跟店家夾好預計想食哪幾種海鮮,獲得建議後才去街市選購最理想。因為新手買海鮮加工,不知道蟶子加炒粉底要揀厚殼的,因為薄殼款易炒碎殼,如配以炒粉麵飯底會很易碎殼卡喉產生危險。雖然我們是可以要求店家剝殼加工,但心諗薄殼易碎即係易割手,倒不如直接爆炒讓肉殼分離,反而最後是老闆娘人超好主動提供了挑殼服務。

當日坐在店內角落靠窗位置,尚算有“半海景”view
。並自備海鮮到店加工,分別是薑葱炒蟹
,椒鹽魷魚
及豉椒炒蟶子
。加點招牌一口西多士
。埋單$290。
招牌一口西多士(復活節特別版)
薑葱炒蟹
椒鹽鮮魷
鼓椒炒蟶子
炒蟶子剝殼中
2024-03-30
招牌一口西多士(復活節特別版)
薑葱炒蟹
2024-03-15 462 瀏覽
—🥪 一口西多士🍢 椒鹽白魚蛋❤️•🐚 椒鹽鮑魚🦑 椒鹽鮮魷🦐 白灼赤米❤️🦐 椒鹽斑馬瀨尿蝦❤️🐚 蒜蓉粉絲蒸蟶子—感謝好朋友推薦同carry帶我黎呢度如果吾係 真係吾識自己黎😹😹😹呢度可以又吃海鮮又吃西多士 太開心了😬由於我吾太識揀海鮮 我都係負責等食😹係樓下街市買完海鮮 就可以拎上黎即場加工 非常新鮮! 當然要睇自己買咩食材同想點煮啦…想食海鮮又吾想去西貢鯉魚門咁遠 又多個選擇了👍 有機會再黎😇

🥪 一口西多士

如果吾係 真係吾識自己黎😹😹😹
呢度可以又吃海鮮又吃西多士 太開心了😬
由於我吾太識揀海鮮 我都係負責等食😹

係樓下街市買完海鮮 就可以拎上黎即場加工
非常新鮮! 當然要睇自己買咩食材同想點煮啦…
想食海鮮又吾想去西貢鯉魚門咁遠
又多個選擇了👍 有機會再黎😇
2024-01-07
2024-02-13 506 瀏覽
必食西多士-鴨脷洲陳新記平時都會去鴨脷洲市政大廈食海鮮,今次就試吓下午茶過去,都已經坐到好full😅要等咗一陣先有位,嚟到陳新記梗係試吓佢哋必食嘅一口西多士啦😛仲點咗個豬手麵,同炸魚皮呀🤤一口西多士整到好似座山咁,好有儀式感,啱晒打卡🤣上面佈滿牛油,花生醬同煉奶😍好邪惡,新鮮製造好香脆,聽講仲有個隱藏menu😂係紅豆西多士,大家可以問吓🤣
必食西多士-鴨脷洲陳新記

• 一口西多士
2024-01-25 452 瀏覽
為咗呢一個西多士, 不枉我哋攀山涉水入嚟鴨脷洲食佢, 一早網上面已經有好多人推介呢一間嘅一口西多士, 果然名不虛傳, order完咗之後要等大概15分鐘先整好, 全因為佢即叫即整熱辣辣, 一口西多士配上花生醬同煉奶, 感覺上花生醬好似開稀咗少少, 令每舊西多士都可以尖上充足嘅醬汁, 價錢合理, 如果住附近可能會經常嚟食😜食嗰日係星期日嘅下午, 見到好多街坊都喺鴨脷洲街市買海鮮然後拎上嚟加工, 感覺好有feel, 下次一於約埋一班朋友買海鮮上嚟食👍🏻

一直網上都好紅嘅一口西多士,的確每一面都炸到好香脆,而且每一舊多士都好厚好實,絕無偷工減料,所以食多幾舊真喺好快飽。啖落去真喺做到外脆內軟,同其他heahea茶記嘅下午茶,成舊軟林林嘅個種西多比較之下的確好唔同。 除咗一口西多士外,見到隔離啲街坊好多都叫咗碟炸三寶,有炸魚皮、炸雲吞同炸魚蛋。個魚片已經好出色,一咬落去有少許魚油香,超級鮮脆。另外炸雲吞都真喺不容忽視,新鮮炸出嚟,再加上包裹喺入面嘅鮮蝦,鬆脆得嚟又彈牙,其實個人覺得比一口西多士更值得一試😎

炸三寶
炸雲吞
2023-11-04
炸三寶
炸雲吞
2023-11-19 735 瀏覽
今日同屋企人諗住去食個tea,係大街海旁行左陣就決定左上去熟食中心食一口西多士😆😆去到當然已經好多人啦🤣不過好彩有得搭枱,總算唔洗等太耐!我地兩個人叫左三樣野share~1. 招牌秘制一口西多士餐 $42係煉奶同花生醬嘅mix,唔會話太甜,幾易入口!而且個西多士炸得幾脆,放左一陣都唔會話淋晒😆坦白講呢,依個西多士唔算係好特別,但係係好食嘅!2. 招牌牛腩飯 $52整體係正正常常牛腩飯,幾好味嘅,睇個人口味,我地就略嫌啲牛腩有少少太肥🙈🙈雲吞賴粉 $36個雲吞齊晒應有嘅味道,有蝦,有豬肉,有鮮菇!而且個皮唔會太厚!所以幾好嘅!賴粉同湯底就正常偏淡🙈野飲方面就揀左奶茶同檸水,都係正正常常冇咩特別😂

我地兩個人叫左三樣野share~
1. 招牌秘制一口西多士餐 $42

2. 招牌牛腩飯 $52

雲吞賴粉 $36

野飲方面就揀左奶茶同檸水,都係正正常常冇咩特別😂
2023-11-19
2023-10-28 667 瀏覽
想俾人無理取鬧嘅就真係嚟食下!唔知啲鋪頭做起咗 係咪就好legitimate 咁態度差,串串貢!新客第一次幫襯,等個位都要俾人訓話咁,你人多好生意,你咪寫多啲指示牌,整個排隊區囉!完全明白係熟食中心唔係預期要服務態度100分,但未至於要咁受氣!食個飯都咁受氣,真係好鬼掃興。慕名而來 去試下個名物 粒粒西多士不過不失。粒粒西多係浸過蛋漿再炸,花生醬同煉奶淋埋先上菜。係擺盤方面叫靚靚哋,俾人打卡用。再嚟一個招牌炸物3寶 $65 新鮮炸起 喉嚨痛之選整體食物質素一般,試過就算!
想俾人無理取鬧嘅就真係嚟食下!

慕名而來 去試下個名物 粒粒西多士
不過不失。
粒粒西多係浸過蛋漿再炸,花生醬同煉奶淋埋
先上菜。係擺盤方面叫靚靚哋,俾人打卡用。

再嚟一個招牌炸物3寶 $65
新鮮炸起 喉嚨痛之選

整體食物質素一般,試過就算!

2023-10-28 753 瀏覽
唔計未有記憶嘅👶🏻年代,印象中呢次係 #小秘書 第一次到 #鴨脷洲 逛街,街上滿佈各式各樣嘅懷舊小店,有啲時光到嘅感覺😉唔講唔知,近住海旁嘅 #鴨脷洲市政大廈,原來一樓嘅 #熟食市場 裡面都有好幾間網紅店,不過啲食物係咪所講嘅咁有質素🤔就真係要幫襯過先知!呢日我哋就嚟試吓 #陳新記 嘅「招牌秘製一口西多士」。造型係幾得意嘅,#西多士 整成細細粒咁一層一層咁樣疊上去,啱晒鍾意打卡嘅我😉 只可惜食物唔夠新鮮,西多士似乎係一早整起再翻炸,口感有啲失色😅 不過反而佢哋嘅 #椒鹽魚蛋 就夠晒爽彈,味道充滿椒鹽嘅香氣,夠晒惹味🤤 #招牌炸三寶(魚片頭、魚皮、炸雲吞)亦做得相當鬆化,非常有風味🤤不過整體價錢都偏貴,三個小食+2杯飲品二百蚊都未夠埋單😅 加上周圍地面濕漉漉、環境又比較迫夾😅 我諗都唔會再有下次啦🥴📍 陳新記 (鴨脷洲)洪聖街8號鴨脷洲市政大廈1樓

📍 陳新記 (鴨脷洲)洪聖街8號鴨脷洲市政大廈1樓
2023-10-21
其他
今日有嘢做要入鴨脷洲食完午飯之後朋友大推話要食陳新記西多士,特登去鴨脷洲市政大廈食去到就見到 Talkfood拍緊YouTube片介紹佢哋嘅西多士😆▶️ 招牌秘製一口西多士 ($35)一份有九粒,賣相超可愛同打卡-able底部係花生醬同煉奶,面頭有牛油用厚麵包整而唔係兩片方包夾埋一齊西多士啱啱炸起,入口熱辣辣🔥口感微脆 (不算香口)鍾意佢蛋味夠香不過麵包質感比較空氣,冇咩嚼口回彈力🫢唔係太啱我口味花生醬溝咗煉奶之後變得流質🥜味道淡咗,亦被煉奶嘅甜味蓋過咗花生香氣另外覺得如果用粗粒花生醬會更正-比較之下反而覺得誠記嗰個西多士好食啲🙈可能自己比較重視麵包質感價錢上亦冇誠記嗰個抵食,大概兩倍價錢,份量差唔多,只係呢個賣相靚啲然而呢度服務好好🫶🏻本身有最低消費,但係姐姐聽見我哋食完午飯特登嚟食,照樣做俾我哋 (我哋又係衰嘅,七個人分一份西多士,令佢生意難做,的確有啲唔好意思)好唔好食都係見仁見智嘅,我個朋友大讚好食,今次已經第三次食😂所以大家山長水遠入到嚟鴨脷洲都可以試一試,睇吓係咪自己心目中好食嘅西多士
今日有嘢做要入鴨脷洲

▶️ 招牌秘製一口西多士 ($35)
一份有九粒,賣相超可愛同打卡-able
底部係花生醬同煉奶,面頭有牛油
用厚麵包整而唔係兩片方包夾埋一齊
招牌秘製一口西多士

西多士啱啱炸起,入口熱辣辣🔥口感微脆 (不算香口)
鍾意佢蛋味夠香
不過麵包質感比較空氣,冇咩嚼口回彈力🫢唔係太啱我口味
另外覺得如果用粗粒花生醬會更正

2023-10-16 680 瀏覽
我們約11點多到鴨脷洲市政大廈熟食中心已經看到有些人享受完了他們的海鮮餐。我們把在香港仔漁市場買的鮑魚丶墨魚丶竹節蝦🦐及老鼠斑放下後,便再到樓下買海鮮,最後再買多兩隻蟹🦀️。採購完畢便立刻等食🍽️,除了海鮮,我們再加了炸三寶丶5杯飲品丶一口西多士、椒絲腐乳通菜及兩碗飯🍚🍚,埋單一共800元正。首先出場是椒鹽鮑魚,明顯地有好好清洗過,椒鹽味不太強,能保持鮑魚的鮮味,亦頗乾身。之後係老鼠斑,火喉剛剛好,魚滑,只可適我買得太細條,魚油跟鼓油送飯一流,所以要了兩碗白飯。跟著是炸三寶及一口西多士,炸魚片太塊及脆,最重要是有微熱,不是平常食那些放在室温,一叫即給你這種。還有很久沒吃過的炸雲吞,乾脆而不膩。一口西多士早了上,外脆內軟,還有豐富的醬汁。再來是2斤多的墨魚,時間剛剛好,不會靭,如果配wasabi就最好。由於太大份,所以要打包做晚餐。原本想蒜蓉蒸的蝦,老板娘話當然要用佢地招牌的鼓油王煮,味道很好,鮮蝦比雪蝦當然有蝦味,肉實,鼓油王不太鹹,只是讓蝦特別是蝦殼"野味"最後是蟹,粉不算多,葱也很好吃。椒絲腐乳通菜沒有大排檔的"獲氣",是最差的一味,不過最重要都係海鮮煮得好。整體而言是價廉物美,能大飽

最後是蟹,粉不算多,葱也很好吃。

椒絲腐乳通菜沒有大排檔的"獲氣",是最差的一味,不過最重要都係海鮮煮得好。整體而言是價廉物美,能大飽口褔。
題外話/補充資料: 這裏的菜一次來一兩三道,可以襯熱食,又不怕因為枱子小沒地方擺,亦沒有限時,所以吃起來輕輕鬆鬆,沒有壓力。 雖然是熟食中心,但頗為乾淨及衛生。
2023-10-15
隱藏喺鴨脷洲市政大廈入邊嘅美食,之前聽朋友推介話好食,難得去到鴨脷洲,當然要試吓。 呢間陳新記喺市政大廈入邊,環境一定唔可以講係寬敞同乾淨,但佢嘅食物令到我幾有驚喜。 聽講呢間陳新記上晝係茶餐廳,下晝晚市會變成大排檔。我喺晏晝去到,熟食中心入邊超多人,陳新記係靠窗口入邊嗰間,老闆娘幾好人,見到我哋兩個人俾我哋坐咗一個相對寧靜啲靠窗位置。試到呢到必食嘅一口西多士,平時成日覺得西多士好大件又要切,呢度細細舊就啱晒我!每邊都炸得金黃色,再配埋咖啡紅豆冰!真心正呀!另外,我地仲試左呢到既馳名嘅牛腩米!牛腩好嫩,好食!朋友果然冇介紹錯!

• 一口西多士
2023-09-26 457 瀏覽
今次嚟咗鴨脷洲街市買海鮮之後上嚟加工,呢度好多人好熱鬧食咗呢度出名嘅西多士,有牛油喺面好邪惡啊,但又好好味😋我最鍾意多牛油㗎啦加工海鮮有薑蔥炒蟹,蒜蓉粉絲蒸蟶子同琵琶蝦❤️廚師控制火候控制得好好,整體來講全部都好好味,再來光顧🤗
今次嚟咗鴨脷洲街市買海鮮之後上嚟加工,呢度好多人好熱鬧

高人教路睇餐牌同招牌去認餐廳要食陳新記既秘制一口多士!必先認住招牌同餐牌!因為事關佢隔離有間冒牌貨!點解我知?因為事關有次行完山個個都好攰就比隔籬一間叫<耀記>既大陸人呀姐招咗入去話有一口西多士食,個個都攰諗住快啲坐低,點知就奶野,耀記難食到想嘔,個西多乾爭爭硬到石頭咁,抄到抄得無誠意所以唔好見店面寫住有西多就狗衝呀,睇清楚先!到左今次我醒目喇,聽街坊教路,睇枱面餐廳寫住陳新記先好坐,原來就算同一條line都唔代表張枱係陳新記㗎,所以一定要看清同睇清招牌秘制一口西多士外脆內軟!入面好似空氣棉花咁!淋上花生醬同埋煉奶,店家一啲都唔孤寒!完全係新派西多既代表作,難怪叫秘制然後我哋發現原來連明禎BB都有嚟過呢度食呢份西多招牌炸三寶點解炸物係可以一滴油都無?一啲油膩感都無,實在太適合我呢啲怕油既人總括嚟講,呢次嘅體驗好好雖然係熟食中心,但係店員依然保持有禮貌同笑容,呢個都係值得欣賞嘅地方下次我會再嚟幫襯佢哋嘅海鮮加工
高人教路睇餐牌同招牌去認餐廳

要食陳新記既秘制一口多士!
必先認住招牌同餐牌!
因為事關佢隔離有間冒牌貨!
所以唔好見店面寫住有西多就狗衝呀,睇清楚先!

招牌秘制一口西多士
然後我哋發現原來連明禎BB都有嚟過呢度食呢份西多

招牌炸三寶

總括嚟講,呢次嘅體驗好好
下次我會再嚟幫襯佢哋嘅海鮮加工
2023-07-25
生日
  • 招牌炸三寶
  • 特色咖啡紅豆冰
  • 特色奶茶紅豆冰
2023-07-14 750 瀏覽
端午節想睇下龍舟,所以去左南區行行早餐去左熟食市場試下新野,大部份店鋪早市都無開,試左最旺場的陳通記待應姐姐幾nice,熟食市場少見的態度火腿通+炒蛋+凍奶茶$40火張通用左粗通有口感,炒蛋半熟有蛋汁凍奶茶加大加左$5,但目測唔系大杯好多,叫左少甜依舊好甜叉燒意+火腿奄列+奶油多$42叉燒幾甜唔會好柴,意粉份量唔算好多唔系好夠飽油多+$2就可以轉做奶油多,超開心
端午節想睇下龍舟,所以去左南區行行
待應姐姐幾nice,熟食市場少見的態度

火腿通+炒蛋+凍奶茶$40
火張通用左粗通有口感,炒蛋半熟有蛋汁
凍奶茶加大加左$5,但目測唔系大杯好多,叫左少甜依舊好甜

叉燒意+火腿奄列+奶油多$42
叉燒幾甜唔會好柴,意粉份量唔算好多唔系好夠飽
油多+$2就可以轉做奶油多,超開心

2023-07-08 720 瀏覽
去完河內減肥,懶理休漁期,忍唔住要去香港築地MeTime ,第一站一定要去肥仔哥檔口買蝦,佢同我講今日有條流浮山手釣黃腳立、無慮即決,買咗半斤9 蝦,十字路口買帶子,跟住上去陳新記搵婷婷,一個男人的浪漫真正嘅流浮山手釣黃腳立、廚房蒸好後,隔壁幾條街都會聞到她的香味,LeLabo Gaiac10 Tokyo 都要行埋一邊、肉質柔嫩、肥油程度就連大拖羅都有過之而無不及,每年只有六月至七月頭才有、買少見少。只可惜我呢條據我愚見應該不是流浮山版本 ,儘管這條真的是野生,因為睇到佢嘅牙相對尖銳,而且凹凸不平大細邊、沒有那種獨特的香味及肥美程度,失望沮喪的我唯有用陳新記㊙️制一口西多士自我安慰一下能夠食到真正流浮手釣黃腳立絕對係可遇不可求

能夠食到真正流浮手釣黃腳立絕對係可遇不可求