2024-03-22 1165 瀏覽
一向知道喺旺角豉油街既呢間阿木台灣面好出名,今日特登去食最出名最地道既牛腩牛筋面,一場黎到,梗系要試埋啲小食啦,我仲叫咗個芝士肉鬆蛋餅,佢蛋餅有四款啦味選擇😍我揀咗我最愛既芝士和肉鬆😆😆我地仲叫咗碟菜,有醬油和肉燥揀,今次就試咗肉燥蕃薯苗先😋😋天氣咁熱,梗系要飲杯野啦😄😄 好開心仲有半價既加配價😄😄我㨂咗黑糖珍珠鮮奶,朋友揀咗黑糖珍珠奶茶🥰🥰一路食仲見到原來有好多台灣特產賣呀😍😍仲大軍台灣水果團購😍😍可惜我剛剛喺人地三月份截單日先知道,唯有等下個月😆😆😆紅燒牛腩牛筋面😍😍😍好滿足!份量好多! 牛腩牛筋都炆得好淋好入味! 湯底正宗!蕃茄牛肉牛筋面正!蕃茄湯底好濃郁!牛肉牛筋好諗好好味🤓🤓份量仲好多🤓🤓🤓芝士肉鬆蛋餅好多肉鬆呀,配上芝士和蛋餅,超級正😆😆岩哂鐘意食肉鬆既我😍😍肉燥蕃薯苗🥰好大碟🥰 亦都碌得好淋😃加埋肉燥好好味😃😃黑糖珍珠鮮奶😍😍😍😍黑糖珍珠奶茶 😍😍😍我見到隔離枱食炸排骨便當🍱,好似好正咁😄😄下次要試下😍😍😍阿木台灣面 (豉油街) (旺角)旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號鋪

紅燒牛腩牛筋面😍😍😍
好滿足!份量好多! 牛腩牛筋都炆得好淋好入味! 湯底正宗!

蕃茄牛肉牛筋面
正!蕃茄湯底好濃郁!牛肉牛筋好諗好好味🤓🤓份量仲好多🤓🤓🤓

肉燥蕃薯苗🥰
好大碟🥰 亦都碌得好淋😃加埋肉燥好好味😃😃

黑糖珍珠鮮奶😍😍😍😍

黑糖珍珠奶茶 😍😍😍

我見到隔離枱食炸排骨便當🍱,好似好正咁😄😄下次要試下😍😍😍

阿木台灣面 (豉油街) (旺角)
旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號鋪
2024-03-22
2024-02-17 1150 瀏覽
Although this restaurant is visited mainly at night, it is always packed, which indicates that it maintains a certain level of taste and quality. Despite not being too luxurious inside, the quality of the food can rival a $100 bowl of beef noodles. 😝Tomato Beef and Tendon NoodlesThis dish features tomatoes, beef, and tendon as the main ingredients. The broth is made by simmering a rich stock combining the tangy sweetness of tomatoes with the meaty flavors of beef and tendon. The broth is thick a

This dish features tomatoes, beef, and tendon as the main ingredients. The broth is made by simmering a rich stock combining the tangy sweetness of tomatoes with the meaty flavors of beef and tendon. The broth is thick and flavorful, while the beef and tendon are tender and chewy. The dish is typically served with noodles, either ramen or wide noodles, to make it more substantial. Additionally, some vegetables and seasonings such as scallions and minced garlic may be added to enhance the layers of flavor.

Minced Meat with Pea Shoots
This dish highlights pea shoots and minced meat as the main ingredients. Pea shoots are the tender sprouts of legumes, known for their crisp texture and vibrant green appearance. Minced meat is primarily made from pork that has been stir-fried and seasoned. In this dish, the pea shoots are usually quickly stir-fried to maintain their crispness, while the minced meat is incorporated to add a rich meaty flavor. This dish offers a delightful combination of textures, with the crispness of the pea shoots complementing the tender and flavorful minced meat, resulting in a delicious culinary experience.

2024-02-08
  • 蕃茄牛肉牛筋麵
2天前 0 瀏覽
麻醬拌麵麵質口感有嚼勁,拌入麻醬,麻香惹味,加上青瓜絲,口感層次豐富,不錯鹽酥雞便當鹽酥雞即叫即炸,上枱香噴噴熱辣辣,外層香酥,內層肉質嫩滑,啖啖滑雞肉,惹味招牌芝士肉鬆蛋餅巧手之作,蛋餅蛋皮厚薄適中,滿滿蛋香,半溶芝士加上香口肉鬆,非常滋味梅子地瓜條入口味帶酸甜,地瓜條炸至香脆,內裏軟綿,地瓜肉清甜可口,惹味小吃阿木台灣麵 (豉油街) 📍旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖

麻醬拌麵

鹽酥雞便當

招牌芝士肉鬆蛋餅

梅子地瓜條

阿木台灣麵 (豉油街)
3天前 0 瀏覽
今日同朋友去咗旺角豉油街一間叫「阿木台灣麵」嘅台灣餐廳食飯,呢間餐廳標榜住60年家族承傳嘅老字號,睇落好吸引。我哋嗌咗招牌蕃茄牛肉牛筋麵、麻醬拌麵、紅燒牛肉麵同鹽酥雞。蕃茄牛肉牛筋麵嘅蕃茄湯底幾重蕃茄味,牛肉同牛筋都炆到好腍,一咬落去就撕得開,加埋酸菜同香蔥做配料,成碗麵食落好香口;幾個面嘅面身都幾彈牙,唔會一夾就斷;鹽酥雞炸得香脆,咬落去入面好熱仲有肉汁,而且份量唔少,口痕想食台灣嘢嘅朋友記得嚟呢間餐廳過下口癮!📍旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊

位置就腳:🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊

3天前 0 瀏覽
聽咗咧間餐廳好耐一直都無機會試,今次經開試下先芝士肉鬆蛋餅揀咧間餐廳嘅其中一個原因係比佢個蛋餅吸引咗,餡料多,蛋皮煙韌,調味適中,真係無可挑剔。表面睇落平平無奇,但入口鬆軟,吃到蛋嘅質感,又有肉鬆嘅香味,有少少芝士嘅香味,恰到好處,唔會覺得膩鹽酥雞便當鹽酥雞係台灣名物之一,佢個鹽酥雞炸得好香,唔會覺得油膩。不過提一提大家,如果上台你就咁食覺得佢夠味,可以落佢台面提供嘅鹽素雞調味粉,味道濃淡可以自己調較幾貼心。另外肉燥飯份量都唔少,如果比較細食可以叫少飯~
聽咗咧間餐廳好耐一直都無機會試,今次經開試下先

鹽酥雞便當

原來餐廳可以用gulu攞飛,但小編係星期五夜晚到咗餐廳先攞飛,等咗大約20分鐘。入面環境都比較迫。紅燒牛肉牛筋麵 $79有大約三條牛筋同三舊牛腱肉(牛𦟌)。酸菜&蔥都可以選擇正常份量/多/走。小編則全部都嗌了多份量。牛筋炆到非常之腍,阿婆都”妹”到😍。牛腱肉每一嚿都勁大嚿,超級厚切😍😍😍,基本上要咬三啖先食完一嚿,每一啖都好滿足。牛腱肉當中都有好多嘅Jelly,掹到好腍好入味,但肉仍保持到非常彈口😋😋😋,唔會煲到柴。但小編唔鍾意面底&湯底😞。面底小編order時選擇了「較硬」,都係比較腍☹️。同行朋友加$3轉咗廟粗麵,但由於比原先配嘅台灣麵更薄身,因此食落更加腍,口感好單薄,大為失色😫。而湯底冇咩牛肉味,仲有少少過咸添。所以overall扣咗一粒星。枱面另外有自家製麻辣醬可以添加,辣油比渣多,唔知本身係咁定話上手剩返嘅。小編認為唔算辣,麻>辣。由於小編唔太鍾意個湯底,所以都加咗唔少辣油,希望可以增加味道層次。芝士肉鬆蛋餅 $49餅皮係濕;餡係乾。餅皮方面蛋味好香😍😍😍,粉漿、芝士、蛋各有存在感得嚟又mix得好好👍🏻👍🏻👍🏻,食落唔會有分離感。餡有不吝嗇的巨量肉鬆,肉鬆食落去一絲絲

紅燒牛肉牛筋麵 $79

紅燒牛肉牛筋麵

有大約三條牛筋同三舊牛腱肉(牛𦟌)。

牛筋炆到非常之腍,阿婆都”妹”到😍。

但小編唔鍾意面底&湯底😞。
面底小編order時選擇了「較硬」,都係比較腍☹️。
紅燒牛肉牛筋麵(轉廟粗麵)

芝士肉鬆蛋餅 $49

芝士肉鬆蛋餅
餅皮係濕;餡係乾。
餡有不吝嗇的巨量肉鬆,肉鬆食落去一絲絲、少少脆口😋,唔係一嚿嚿黐埋晒濕濕地個種。高質。

結論
小編覺得芝士肉鬆蛋餅值得再嗌,而牛肉牛筋麵嘅餸都整得好好食,份量全勝,只係湯底同面底扣咗少許分數。
Overall都幾高質嘅!
6天前
紅燒牛肉牛筋麵
紅燒牛肉牛筋麵(轉廟粗麵)
6天前 0 瀏覽
阿木台灣麵食是台灣傳統麵食店,以精良的手工製作和道地的風味聞名。之前光顧過幾次,味道不錯。首先是鹽酥雞,酥脆可口,料理手法精湛,雞肉鮮嫩多汁。搭配蒜泥和香菜,增添了清新的風味。接著是招牌的紅燒牛肉新竹米粉。湯頭濃郁,牛肉塊軟嫩入味,米粉彈牙可口。肉片、青菜、香菜點綴其中,讓口感更加豐富層次。另一道是芝士肉鬆蛋餅,外皮酥脆焦黃,內餡鬆軟豐盈。肉鬆香氣四溢,搭配濃郁的芝士,讓人食指大動。最後是麻醬拌麵,麻醬調配得恰到好處,不會過於濃稠或油膩。麵條Q彈有勁,完全吸附住麻醬,讓每一口都是麻香四溢。

6天前 0 瀏覽
-好耐冇食過呢間台灣野😝咁岩今日去到個時唔洗大排長龍 即刻食左先😆招牌紅燒牛肉麵湯底好濃郁❤️ 仲帶住少少甘甜味 湯底燉煮咗好耐 所以會好滑順😇牛肉就係用料極足 一大塊塊嘅牛腩😀個口感鮮滑化 又唔會太硬😏仲有一啲彈牙爽口嘅牛筋 佢哋用炆煮嘅方法去處理 令牛筋又軟又韌 真係幾好食😋麵質煮得岩岩好 唔會太硬/林晒👍🏼招牌芝士肉鬆蛋餅本來就係一樣冇得輸既美食🥰🥰餅皮外酥內軟 一啖下去就化掉喺口入面🤓啲芝士仲可以拉晒絲同埋肉鬆份量都幾多 勁正😚蛋餅配埋佢哋嘅秘製醬汁 點綴咗些許葱花😝整體口感又軟又香 真係好好食🤤招牌蕃茄牛肉牛筋麵湯底又濃又甜 帶微微辣🤩 用咗好原隻番茄熬煮 所以湯頭有種自然嘅酸甜味☺️麵條彈牙軟滑 又唔會黐牙 非常Q彈😋佢哋用咗好優質嘅牛肉同牛筋 每一粒都好鮮甜好入味😏梅子地瓜條地瓜條外脆內香 每一條都好有彈牙感🥰質感又軟滑又帶點韌勁😂上面仲灑左大量嘅梅子粉 好夾😝份量都ok! 好味過食薯條haha😎總結嚟講 呢間台灣麵店嘅食物製作功夫真係高超😊每一道菜式都好精緻出色 難怪曾經會攞到至尊大獎同埋成日排晒長龍啦🥳阿木台灣麵📍旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖
好耐冇食過呢間台灣野😝

份量都ok! 好味過食薯條haha😎

總結嚟講 呢間台灣麵店嘅食物製作功夫真係高超😊

阿木台灣麵
2024-05-28 0 瀏覽
旺角Lunch set優質之選~係A:主菜選一,B:飲料選一坐得又舒服 ~紅燒牛肉麵 +小菜湯汁搭配蒜、蔥等香料,整體呈現出非常濃郁鮮美的香氣,軟嫩多汁,經過慢煮2-3小時, 牛肉會變得非常軟嫩, 可以輕鬆咬斷。肉質入口即化,飽含濃郁的牛肉香氣和醬汁。雖然煮得很軟,但牛肉並不會太爛散,仍然保持一定的咬勁和彈性,口感非常豐富,來自腱子肉或腿肉等部位,脂肪適中,不會過於肥膩,吃起來鮮嫩多汁。鹽酥雞鹽酥雞的外皮經過高溫油炸後,成為酥脆可口的質地,咬下去能夠感受到外皮的酥脆感,雞肉經過調味和烹調,內裡保持鮮嫩多汁的口感,不會乾柴。咬開後汁水四溢。雞肉表面撒有適量的鹽和調味料,形成一種恰到好處的鹹香滋味。魯肉飯魯肉飯係正宗台灣口味,醬汁經過長時間的燉煮,使得肉汁與調味料完全融合,形成一種濃郁醇厚的口感,慢燉的五花肉碎釋放出豐富的肉香,為整個魯肉飯增添誘人的氣息。飲品:可以揀珍珠奶茶🧋,紅茶,青茶,四季茶,檸水人均消費:~$80📌阿木台灣麵旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖港鐵旺角站 E2 出口, 步行約6分鐘
旺角Lunch set優質之選~
係A:主菜選一,B:飲料選一
坐得又舒服 ~

紅燒牛肉麵 +小菜

鹽酥雞

雞肉表面撒有適量的鹽和調味料,形成一種恰到好處的鹹香滋味。

魯肉飯

飲品:
可以揀珍珠奶茶🧋,紅茶,青茶,四季茶,檸水

人均消費:~$80

📌阿木台灣麵
旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖
港鐵旺角站 E2 出口, 步行約6分鐘
2024-05-26 0 瀏覽
放工去食台灣菜,揀咗好出名嘅「阿木台灣麵」,性價比高又好味道!✨麻醬拌麵麵條Q彈有勁,搭配上濃郁醇厚嘅麻醬,口感層次豐富。有啲青瓜絲所以味道好清新。✨鹹酥雞鹹酥雞外酥內嫩,肉質鮮美,香料調味恰到好處。✨台灣腸便當台灣腸鹹鹹香香,佐以蒜片同蔥花,香氣十足。配滷肉飯好飽肚。✨紅燒牛肉麵湯頭濃郁醇厚,完全感受到牛肉的鮮甜。牛肉本身非常嫩軟,幾乎入口即化。麵條Q彈有勁,完美地吸收了湯汁嘅鮮美。整個口感層次豐富,令人回味無窮。

✨麻醬拌麵

✨鹹酥雞
鹹酥雞外酥內嫩,肉質鮮美,香料調味恰到好處。

✨台灣腸便當
台灣腸鹹鹹香香,佐以蒜片同蔥花,香氣十足。配滷肉飯好飽肚。

✨紅燒牛肉麵

2024-05-25 0 瀏覽
▫️招牌芝士肉鬆蛋餅👉🏻 蛋餅皮煎到金黃色好香口,食落好有彈性但又唔會乾噌噌,餡料塞滿肉鬆同半熔芝士,超惹味😆⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️麻醬拌麵👉🏻夏天想食麵又唔想食熱辣辣,食伴麵就啱晒☺️麵質好Q 彈,撈埋青瓜絲同麻醬,味道香濃滋味⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️鹽酥雞便當👉🏻鹽酥雞炸得好酥脆,夠乾身唔會太油,調味啱啱好唔會過鹹,肉質嫩口Juicy⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️招牌芝士肉鬆蛋餅

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️麻醬拌麵

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️鹽酥雞便當

⭐️⭐️⭐️⭐️

2024-05-24 0 瀏覽
我自己其實真係好鍾意食台灣菜,以前讀書嘅時期成也可以週末快閃台灣,可惜而家返咗工之後,週末都要返工,好難請假,咁唯有喺香港食啲地道台灣味道嘅嘢頂住癮先啦,呢間位於旺角嘅台灣餐廳其實我好多時中午嘅時候都會去食,鍾意呢度有屋企嘅感覺,食物亦都好高質。今日約咗朋友一齊嚟食中午飯,我就梗係叫返我嘅最愛:招牌紅燒牛肉牛筋麵。鍾意呢個湯底夠濃郁,但係食完之後唔會好似飲完味噌湯咁樣好口渴,牛肉口感亦都好好,牛筋亦都煮到好腍,麵條嘅口感亦冇一次會煮得過火,永遠都係有個咀嚼口感喺度。朋友就叫咗個鹽酥雞便當,佢話有驚喜,出邊炸得酥脆,入面都保持到嫩滑juicy。呢間餐廳招牌都有寫話係60年嘅家族盛傳,講真味道真係十分之地道,同台灣食嘅冇分別!大家都要記住多啲支持香港小店啊!

店舖充滿著濃濃的台灣特色,讓人恍如置身台灣!剛去完台灣又掛念台菜,就來阿木了!店內主打以台灣傳統美食,其中兩道人氣菜式尤其值得一試!首先是台灣腸便當,肥美的台式香腸,配搭香濃的肉燥飯,咬下去肉質鮮嫩多汁,加上一層醬汁的滋味,讓人欲罷不能,停不到口!另一款喜歡的菜式是麻辣牛肉牛筋麵。麵條彈牙有勁,浸在濃郁四溢的麻辣醬汁中,香辣滋味好正!牛肉和牛筋的口感也恰到好處,既柔軟又帶有適當的Q彈口感,很有層次!阿木台灣麵不但能還原台灣街頭小吃的正宗風味,連細節也照顧周到。就算身處香港,只要品嚐這裡的美食,也能彷彿置身台灣,感受到那股熟悉而溫暖的氣氛。對於喜愛台灣美食的你,阿木台灣麵絕對不容錯過!

2024-05-23 0 瀏覽
首先上桌的是招牌的「麻醬拌麵」。淋上濃郁的麻醬,整碗麵條散發著誘人的香氣。麵條Q彈有勁,與細緻綿密的麻醬互相融合,口感豐富。麻醬的香濃滋味,既不會過於濃郁,也不會過於淡薄,剛好襯托出麵條的本味。一碗下肚,回味無窮。鹽酥雞便當,外酥內嫩的雞肉,鹹香入味,配上爽脆可口的鹽酥雞皮,相當美味。飯菜搭配得宜,白飯柔軟Q彈,與雞肉碼合拍,實在是一份超值的台式便當。最後是「台灣腸」。腸衣有彈性,咬下去肉汁滿溢,帶有淡淡的煙燻味。腸內餡料的味道濃郁,鹹中帶甜,回味悠長,絕對是品嘗台灣小吃的不二之選。

2024-05-23 0 瀏覽
臺灣香腸 🌭 - 香腸顏色金黃飽滿,入口即是滿滿的肉香四溢。腸身嚼勁十足卻不乾澀,咬下時能嘗到大方的胡椒和香料的風味。 醬油豆苗 🥬 - 豆苗個個嫩綠水靈,肉質脆爽清甜。入口即化的豆干條柔嫩馥郁,與豆苗的鮮脆口感巧妙呼應。澆潺一縷香油和上等醸造醬油,簡單卻惹味十足。番茄牛肉牛筋麵 🍝 - 湯底為番茄湯,酸甜交融,牛筋煨得極為柔嫩,與滑嫩的牛肉片完美搭配,吸收了滿滿的濃郁香氣。蔥花、香菜和芝麻蔥頭為這碗麵錦上添花。鹹酥雞便當 🍱 - 主角是香脆可口的鹽酥雞,雞塊酥脆外皮下蘊藏嫩滑多汁的雞肉,口感極為動人。白米飯參有少許雞油,香氣撲鼻。小菜則有滷蛋、酸菜、滷豆腐等,為整體添加了清脆爽口的變化。