2024-01-11 1274 瀏覽
大排檔環境寬闊,冷氣充足,適合多人聚會。🔸胡椒豬肚雞煲👍🏽濃郁嘅胡椒味,但缺乏小炒煲仔上的鑊氣味,略嫌份量較少。🔸蜜糖薯仔炒牛柳👍🏽👍🏽👍🏽不會太甜,薯仔有炸過,外皮香脆,牛柳軟諗有口感。🔸瑤柱芡配菜心👍🏽👍🏽👍🏽正常,加大量瑤柱🔸蟹粉豆腐👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽最有特色餸菜,加入大量蟹粉蟹膏,淡淡蟹味,而且仲添上少少蝦醬味,別具特色。香滑豆腐配上香濃蟹味,送飯一流。👍🏽👍🏽星期三食飯人流唔算多,總體空間寬敞,嘢食尚可,值得一試。
大排檔環境寬闊,冷氣充足,適合多人聚會。

🔸胡椒豬肚雞煲👍🏽
濃郁嘅胡椒味,但缺乏小炒煲仔上的鑊氣味,略嫌份量較少。

🔸蜜糖薯仔炒牛柳👍🏽👍🏽👍🏽
不會太甜,薯仔有炸過,外皮香脆,牛柳軟諗有口感。

🔸瑤柱芡配菜心👍🏽👍🏽👍🏽
正常,加大量瑤柱

🔸蟹粉豆腐👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽
香滑豆腐配上香濃蟹味,送飯一流。👍🏽👍🏽

星期三食飯人流唔算多,總體空間寬敞,嘢食尚可,值得一試。

2024-01-01 717 瀏覽
平時想食啲鑊氣小炒但又怕街邊嗰啲大排檔信唔過既話,我都recommend大家可以試下呢啲新型大排檔👍🏼唔單止keep到户外大排檔既食物水準之外,仲可以食得更加安心同放心😌 。1️⃣黑醋骨$982️⃣黃金四季豆$983️⃣臘味糯米飯$158。天氣咁凍最正就係食碗熱辣辣既臘味飯,去唔到廟街食煲仔飯,就等我係呢到食糯米飯補數先🍚另外我地仲嗌左兩個小菜用黎送飯食,一個開胃🤤另一個就惹味,2款都有驚喜呀🤩大家都係第一次食黃金四季豆🍳咸蛋黃好惹味,而配埋甜甜既四季豆食落外脆內軟🫛而黑醋骨特別既位係佢啲配料🧄竟然有喬頭食,岩哂屋企既長輩👵🏻一定要趁熱食,如果唔係啲黑醋就會好易漿住件骨嫁啦

1️⃣黑醋骨$98
2️⃣黃金四季豆$98
3️⃣臘味糯米飯$158

今日又過嚟大埔行街,夜晚同屋企人一齊,天氣咁凍都好岩大家一齊食圍飯,順便仲可以慶祝埋冬至添❤️‍🔥過一個溫暖既冬至夜。其實呢間之前都食過嫁啦,不過上次就係食炒小菜類多,今日就試下佢地冷盤同炸物類先🍤。🐒泡椒魚皮💰$68平時係打冷店都有食涼拌魚皮,但係今次呢款泡椒魚皮真係第一次😍食落都好惹味同埋魚皮既texture好爽彈,所以口感好好。🐒椒鹽白飯魚💰$88🐒蜜糖柚子一字脆骨💰$98椒鹽白飯魚同蜜糖柚子一字脆骨都係我第一次試,椒鹽白飯魚細細件好容易食唔停,加埋啲喼汁就唔怕膩啦而蜜糖柚子一字脆骨就類似甜酸骨,不過就用左蜜糖柚子醬coating,所以感覺有啲似食緊蜜糖柚子炸雞咁🍗都幾特別

🐒泡椒魚皮💰$68

🐒椒鹽白飯魚💰$88
🐒蜜糖柚子一字脆骨💰$98

2023-12-24 494 瀏覽
餐廳名叫大排檔但其實環境好好,冷氣開放似高級茶餐廳🤭 但同時保留大排檔風味,近門口有個位置可以帶寵物同呼吸,重點係有透明屏風更開揚叫得大排檔當然有晚飯小炒、海鮮、雞煲火鍋等等,我哋叫咗幾個香口小菜,仲有新推出紅燒乳鴿,款款都好出色,每碟份量都好多,價錢算抵食燒乳鴿 嘗鮮價 $68/隻肉厚鹹香,皮脆帶少少油香,鴿肉有肉汁,附上淮鹽一碟,但本身已經夠醃味,啱啱好唔使點鹽都得蜜糖柚子一字脆骨 $98用嘅豬肉部位算多肉少骨,炸粉夠薄肉又腍😍 蜜糖柚子醬唔係得個甜字,仲有少少泰式辣醬嗰啲辣椒皮帶微辣好開胃燒汁脆茄子 $88上碟時有講燒汁可以淋可以點,個汁唔太鹹幾好!茄子炸完都keep到好juicy,點埋個燒汁更突出鮮味黃金四季豆 $98鹹蛋黃微妙地滲入炸漿同豆中間,好香但唔會太濃味,超級香脆好好送酒☺️

燒乳鴿 嘗鮮價 $68/隻

黃金四季豆 $98
燒乳鴿
燒汁脆茄子
2023-12-21 274 瀏覽
唔知食咩好既時候, OPENRICE 見到, 都幾多人食, 就試下呢間咩料子,豉椒炒鵝腸豉椒炒鵝腸唔係度度有得食, 見到有, 當然要試下, 鵝腸新鮮, 乾淨,仲有少少肥膏係入面,炒得爽口. 香味好好. 好食 鑊氣十足當時仲引到隔離枱都叫左呢碟好野.推介原因: 彈性的口感和濃郁的滋味椒鹽鮮魷魷魚🦑新鮮, 炸粉唔係特別多, 外層酥脆,入面鮮嫩, 無多餘的油份. 椒鹽惹味, 一定要叫下次可以試下迎文避風塘鮮魷推介原因: 魷魚新鮮,口感優質蜜糖柚子一字脆骨蜜糖的甜度和柚子汁的酸甜配搭得好好, 一字脆骨, 經過煎炒的過程,骨肉表面形成了一層酥脆的外殼推介原因: 兩者配搭得好好優秀餐廳,可以再去#pro之推介

豉椒炒鵝腸

當時仲引到隔離枱都叫左呢碟好野.

推介原因: 彈性的口感和濃郁的滋味

椒鹽鮮魷

下次可以試下迎文避風塘鮮魷

推介原因: 魷魚新鮮,口感優質

推介原因: 兩者配搭得好好

優秀餐廳,可以再去
#pro之推介
2023-12-02
  • 豉椒炒鵝腸
今日同朋友去到大埔舊墟附近,食下大排檔餐廳、因為朋友話呢間獲氣勁,整出黎既野食都好好食!餐廳裝修簡約,座位位置闊落坐得舒適:今次同朋友大食麻辣菜:麻辣皮蛋(小辣);皮蛋香滑,咬落完全唔會有呷味,食落去亦都非常香濃!燒汁野菌牛柳粒:牛柳粒本身已經好香,再配上燒汁惹菌一齊炒到成件事更加昇華!野菌亦都非常之香滑,咬落去一啲都唔會有草青味!燒汁味道非常出眾!紅燒乳鴿:乳鴿燒得香香脆脆,啖啖都係肉,加上乳鴿配鹽更加香口,皮質燒到脆卜卜好惹味!再加上乳鴿都大大隻好抵食!燒汁脆茄子:真係好正!用炸粉包住黎燒香脆入口嫩滑,食落去好開胃,加上茄子咬落一d都唔乾、炸茄子嚟講,佢都算幾好食!日豚五花腩串:五花腩本身已經可以好香滑,加上佢用串燒形式咁樣整,令到五花腩更加好食!完全食到上晒癮!燒菠蘿:只可以講呢個燒菠蘿一啲都唔酸,仲要啖啖都係水果汁,菠蘿汁喺個口入面幸福滿瀉!阿三大排檔大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B1號舖

今次同朋友大食麻辣菜:

燒汁野菌牛柳粒:

紅燒乳鴿:
再加上乳鴿都大大隻好抵食!

燒汁脆茄子:

日豚五花腩串:

阿三大排檔
大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B1號舖
2023-12-14 158 瀏覽
好耐冇食大排檔,同香生二人世界👫🏻,去咗阿三大排檔撐枱腳,食過返尋味,下次要帶埋屋企人去除咗傳統大排檔菜式之外,佢地亦加入新穎元素💖💖酸菜京蔥牛仔骨🐮坊間酸菜多數唔係配魚就係豬肚,牛仔骨真係未試過,但估唔到咁夾!酸菜同配料份量十足,牛肉嫩口唔韌,而且好掛汁乳鴿皮燒到好薄微脆,無乜油膩味!!超香口,好少食到咁脆口既乳鴿 椒鹽鮮魷🦑無乜炸粉,香口惹味,一定要叫 連配菜都食埋燒菠蘿🍍甜甜酸酸,夠開胃

除咗傳統大排檔菜式之外,佢地亦加入新穎元素💖💖

酸菜京蔥牛仔骨🐮

乳鴿
皮燒到好薄微脆,無乜油膩味!!
超香口,好少食到咁脆口既乳鴿

椒鹽鮮魷🦑
無乜炸粉,香口惹味,一定要叫
連配菜都食埋

燒菠蘿🍍
甜甜酸酸,夠開胃

2023-12-09 175 瀏覽
今日放工過咗嚟大埔搵朋友食飯,佢話大埔舊墟直街嗰邊有好多新餐廳。我哋行一行之後,就揀咗呢間阿三大排檔!餐廳有室外同室外座位,任君選擇。今次安排咗我哋坐卡位,座位闊落,坐得好舒服。餐廳侍應都好好客,會一齊傾吓偈~餐牌方面,餐廳有好多種食物選擇,每款都好惹味。鐵板魷魚鬚 $108頭先叫咗個鐵板魷魚,鐵板上到嚟熱辣辣,出晒煙,仲有吱吱聲,非常吸引。魷魚鬚份量多,質地非常爽口。食落好惹味,帶點辣同黑椒味。大家可以自行選擇難度,我哋就揀咗小辣~黃金四季豆 $98第二碟係四季豆,四季豆外層炸過,而且佈滿鹹蛋黃醬,非常香口。四季豆新鮮,食落脆脆地,炸皮好薄。另外好欣賞佢嘅鹹蛋黃醬,非常好味,有沙沙地嘅質感。蜜糖柚子一字脆 $98一字骨好厚肉,仲有啲豬軟骨,口感特別。蜜糖柚子好香甜、開胃。一字骨都炸得好脆,炸皮好薄,肉質軟腍。乳鴿 $68乳鴿新鮮炸起,上枱時熱辣辣,充滿油脂咁。點埋鹽一齊食,份外美味。

鐵板魷魚鬚 $108

黃金四季豆 $98

蜜糖柚子一字脆 $98

乳鴿 $68
蜜餞鱔球 $168鱔肉起晒骨 厚身啖啖肉 好大件 外脆內軟好香口 味道: 甜甜地有啲黑椒味蠔餅 $108超大件 蠔好大粒 數量都多 香脆 唔洗再加醬汁都好食麻香手撕雞 $78手撕雞配搭青瓜絲 蔥 芝麻口感有層次同埋清爽日燒一口牛串 $26日豚五花腩串 $22順帶一提 佢哋呢度可以pet friendly 同狗狗出完街 可以喺呢度食🥳==============================
蜜餞鱔球 $168

順帶一提
佢哋呢度可以pet friendly 同狗狗出完街
可以喺呢度食🥳

• 蜜餞鱔球
今日想食中菜,搵咗間大牌檔叫阿三。七點已經好多人食飯。♦️頭盤:麻辣皮蛋皮蛋上鋪滿秘製辣椒醬,個人認為都有中辣,但係好開胃🤤主菜🐟蜜餞鱔球幾個菜式當中我最鍾意呢款,因為我鍾意佢隻蜜汁,偏甜配賣滑滑嘅魚肉,味道非常好。🍴煎羊架羊架即刻煎,外皮香脆肉質適中,如果鍾意飲啤酒嘅朋友用嚟送酒一流🥢脆炸茄子表面鋪咗燒汁,甜甜口味㗎即炸嘅外皮,外脆內軟下次去開大埔唔一定去大埔超級城食嘅,可以試吓去阿三大牌檔。朋友聚會,食餐懷舊中菜都幾好架!
今日想食中菜,搵咗間大牌檔叫阿三。七點已經好多人食飯。

♦️頭盤:麻辣皮蛋
皮蛋上鋪滿秘製辣椒醬,個人認為都有中辣,但係好開胃🤤

主菜
🐟蜜餞鱔球

🍴煎羊架

🥢脆炸茄子
表面鋪咗燒汁,甜甜口味㗎即炸嘅外皮,外脆內軟

• 蜜餞鱔球
2023-11-28 103 瀏覽
📍阿三大排檔(大埔)最近我哋搬咗去大埔住😆梗係要探索下附近有咩好野食啦!原來大埔都有好多種類嘅餐廳🤤懷住住到邊食到邊嘅精神👀我哋由最近屋企嘅大排檔開始食勻成個大埔😆燒羊架 (2件) $78孜然粉好香😌羊架熱辣辣好好味🔥我哋一人一隻揸住食唔駛爭!老公仔特別鐘意羊肉香味仲食得好滋味添😂泡椒魚皮 $68第一次叫魚皮嚟試下🐟估唔到好爽口又幾過口癮喎😋魚皮晶瑩剔透透光彈牙!配搭泡椒越食越起勁💪🏻椒鹽白飯魚 $88即叫即炸嘅白飯魚特別鬆脆可口🥰有種入口即化嘅感覺!椒鹽夠惹味夠多炸蒜🧄用嚟送碗白飯簡直一流呀🍚鐵板燒魷魚鬚 $108鐵板燒上熱辣辣仲冒住煙上枱🔥食落小辣更加惹味!最鐘意連配菜嘅西蘭花都有焦香味好吸引🥦魷魚鬚彈牙觸鬚粒粒分明夠晒咬口😬我哋都認為係性價比好高嘅大排檔💮平民價錢大大碟!即叫即炒真係夠晒鑊氣🔥就算外賣返屋企加餸都好惹味抵食👍🏻📍阿三大排檔(大埔)大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B1號舖
📍阿三大排檔(大埔)

燒羊架 (2件) $78

泡椒魚皮 $68

椒鹽白飯魚 $88

鐵板燒魷魚鬚 $108

📍阿三大排檔(大埔)
大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B1號舖
2023-11-03 277 瀏覽
又入咗大埔探朋友!住附近嘅朋友話呢頭大把餐廳可以選擇!商量後想食中式鑊氣小炒就帶咗嚟呢度開餐😉甫入店見地方都幾闊落放到好多張枱!啱哂同親友嚟聚餐啦👯. ✨蜜餞鱔球 $168好有驚喜👍🏻👍🏻鱔球非常厚身!啖啖肉又冇泥腥味!蜜汁又夠滋味!熱辣辣上枱炒得好夠鑊氣🔥. ✨上湯浸豆苗 $108時令菜必選季節性豆苗!當季食青翠鮮嫩又冇渣🌱配上黃金蒜頭&上湯!唔熱氣又好味道😚😚. ✨酸菜京葱牛仔骨 $108啱哂愛酸辣嘅同行朋友口味🤣🤣牛仔骨件數都幾多!仲有大量酸菜同京葱!越食越惹味!!
✨蜜餞鱔球 $168
✨上湯浸豆苗 $108
✨酸菜京葱牛仔骨 $108
太和舊墟一向都有唔少好嘢食,今次對揀嘅呢間新式大排檔相當滿意!👍🏻一入到去,感覺到佢係好舒服嘅大排檔!冷氣夠凍,地方乾淨又衛生,同時不失大排檔嘅感覺。嘢食方面款式多,仲有小食串燒揀今次晚餐時段我地兩個人食左以下嘅小菜:🥬百合炒勝瓜:第一味餸就有驚喜,百合勝瓜香甜可口,而且唔會太多油,感覺好清新又開胃🍤柚子脆蝦球:攞盤好靚,一上枱仲係熱辣辣,即叫即炸,炸皮香脆,蝦肉新鮮爽彈,配埋柚子汁酸酸甜甜,香口又解膩🥩酸菜京蔥牛仔骨:坊間酸菜多數唔係配魚就係豬肚,牛仔骨真係未試過,但估唔到咁夾!😨酸菜同配料份量十足,但竟然牛仔骨都有好多舊!牛肉嫩口唔韌,非常大份,而且好掛汁,香口惹味!酸菜口味唔會過濃,直接食都唔會覺得油膩,好出色!👅虎皮尖椒麻辣炒鴨舌:醉鴨舌,滷鴨舌就食得多,辣炒又係未試過,思考咗好耐臨尾忍唔住嗌埋🤣同樣都係鑊氣十足,辣得好過癮,用嚟送酒真係一流,當然送飯都係好正!

嘢食方面款式多,仲有小食串燒揀

今次晚餐時段我地兩個人食左以下嘅小菜:

2023-10-18
秋天係郊遊嘅好季節⛰️肚腩由細住到大嘅大埔有好多大排檔🍄行完山一堆朋友都不妨試下😌蠔餅 HK$108一上菜個size 真係好震撼‼️大過兩隻手掌🖐️而且啲蠔仔好大粒同肥美🦪數數下都差至少十幾粒🤭超鬆脆☺️蛋味香濃😋基本上唔洗點魚露夠曬味💓臘味糯米飯 HK$158份量又係好夠😝而且好多臘味😚加啲綠油油嘅蔥花真係好吸引🌱肚腩好中意食臘味飯🤘🏼煙韧嘅飯帶住甜甜嘅香味,正呀🔊清炒豆苗 HK$108份量依然好大碟🤣豆苗都係貴野,而且新鮮嫩綠😋一啲都唔老👶🏻用豬油炒特別夠風味😙

蠔餅 HK$108

臘味糯米飯 HK$158

清炒豆苗 HK$108

2023-10-30 157 瀏覽
點了啫啫滑鷄煲,聲稱係滑雞,點知D鷄炸到仲硬過石頭,點了臘味炒芥蘭,食到一半已經勁口渴,唔敢肯定係啲臘味定係炒芥蘭有味精之後不停要飲水。成間店最好飲,係支可樂中伏,中伏再中伏
點了啫啫滑鷄煲,聲稱係滑雞,點知D鷄炸到仲硬過石頭,
成間店最好飲,係支可樂
中伏,中伏再中伏