2024-04-11 200 瀏覽
埋單有學生證有折 比錢時已經拎出嚟比佢睇 佢㩒完電腦 我見到冇平到 就問佢係咪有折 佢話你要比我睇 我心諗我咪拎咗出嚟舉住比佢睇 佢一直話我唔會留意咖 我唔會留意咖 唔知佢做乜 但好食有鬼用 態度差 又要坐到勁迫 以後都唔食 比錢重要比你話返 順便受下你氣
2024-03-23 255 瀏覽
大大碗 多多餸都係55蚊到65蚊😋😋第一次食去配口水雞,見到比成一碟雞只係60幾蚊呢個價錢真係嚇親另外豬肚麻辣刀削麵食到尾都仲有好多餸個人覺得麻辣撈麵好食過湯,夠晒惹味酸蘿蔔任裝,食到一半有啲理口又食一粒蘿蔔好解滯。
大大碗 多多餸都係55蚊到65蚊😋😋
另外豬肚麻辣刀削麵食到尾都仲有好多餸
個人覺得麻辣撈麵好食過湯,夠晒惹味
酸蘿蔔任裝,食到一半有啲理口又食一粒蘿蔔好解滯。
2024-03-13 225 瀏覽
今次到以刀削麵主打的店,銘興山西刀削麵 (民泰街),位於紅磡民泰街2-32號地舖。店內環境比較迫,勝在種類多,價錢親民。晚餐🥢 ~ 花雕醉雞刀削麵$65、麻辣牛展刀削麵$56、 豆漿$8。 ▫️花雕醉雞刀削麵🍜 ~ 花雕醉雞每份都用膠盒裝起, 配上一隻蛋, 雞件入味, 肉質嫩滑。 刀削麵的湯底熱辣辣, 麵條彈牙。 ▫️麻辣牛展刀削麵🍜 ~ 麻辣味唔算出,牛展口感偏硬, 這一款失色了。 喜歡吃刀削麵的朋友,可以一試。🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。 銘興山西刀削麵 (民泰街)地址: 紅磡民泰街2-32號地舖

喜歡吃刀削麵的朋友,可以一試。
花雕醉雞刀削麵$65、麻辣牛展刀削麵$56、 豆漿$8

銘興山西刀削麵 (民泰街)
地址: 紅磡民泰街2-32號地舖
2024-03-02
2024-02-13 241 瀏覽
呢間餐廳夜晚好旺,成日都幾乎坐滿人,而且有好多人買外賣。我平時如果自已一個食飯都中意去呢間,最中意點呢個花雕醉雞刀削麵,貪佢有蛋有雞多蛋白質而且唔算太肥膩。🌟 花雕醉雞刀削麵|$66+凍飲$3餸方面見佢鋪面已經有一盒盒預先浸定嘅花雕雞放咗喺度,雞肉份量唔少,有一部份係雞脾肉好嫩滑,仲有隻糖心蛋,好入味有重重既花雕酒既香味❤。刀削麵粗粗地厚厚地咁好煙韌同埋有咬口,食哂成個麵會食好飽肚。💰人均消費:$69 晚餐😋推薦指數:8.5/10

🌟 花雕醉雞刀削麵|$66+凍飲$3

💰人均消費:$69 晚餐
😋推薦指數:8.5/10
2024-01-16 265 瀏覽
刀削麵,好像人人都愛,至少我身邊冇咩人抗拒。暫時最鍾意係銅鑼灣登龍街「麵館皇」,其他店就一試無妨,但求就腳。以前一直食開民裕街「刕舙馫」,不過質素每況愈下,尤其衞生狀況。我老公話比我知,過多幾條街,民泰街都有一間刀削麵,仲客似雲來,勁好生意。原來佢講「銘興山西刀削麵」,我去旺角食天星米線個陣,都見到間分店喺隔離。以後天星太多人排隊時,可以考慮轉食佢。講番銘興,雖然座無虛席,但唔洗等好耐,預咗要搭枱。衞生比民裕街嗰間好,可以再來。麵質唔錯,湯底夠味,仲有熱拌選擇。墨丸應該好難食,老公5粒食剩2粒,寧願食零食。手撕雞唔夠滑嫩,勝在份量多。店內供應自助酸蘿蔔,開胃小食,幾有heart。食完之後我同老公都不約而同地,有啲腸胃不適。唔係食物中毒,亦唔係味精反應,但同自己煮嘅比起來,腸胃有啲負擔。不如搵次試下自己煮刀削麵PS 比個叻自己👍🏻 食麻辣忍到唔飲凍飲
刀削麵,好像人人都愛,至少我身邊冇咩人抗拒。

以後天星太多人排隊時,可以考慮轉食佢。

講番銘興,雖然座無虛席,但唔洗等好耐,預咗要搭枱。

衞生比民裕街嗰間好,可以再來。
麵質唔錯,湯底夠味,仲有熱拌選擇。

墨丸應該好難食,老公5粒食剩2粒,寧願食零食。

手撕雞唔夠滑嫩,勝在份量多。

店內供應自助酸蘿蔔,開胃小食,幾有heart。

食完之後我同老公都不約而同地,有啲腸胃不適。
唔係食物中毒,亦唔係味精反應,
但同自己煮嘅比起來,腸胃有啲負擔。

不如搵次試下自己煮刀削麵

PS 比個叻自己👍🏻 食麻辣忍到唔飲凍飲

2024-01-14
2024-01-14 179 瀏覽
呢間刀削麵由幾年前細鋪食到依家搬埋大鋪今日去個陣仲以為執左 差啲想講粗口 原來只係搬左去後一條街😆呢度其實分左4種食法(熱拌、冷拌、擔擔湯、普通湯)佢個menu睇到好複雜好似好多野 但其實啲餸係一樣 只係唔同食法再list一次🤣🤣🤣🤣餐牌設計上可以改善一下我既最愛配搭係「豬軟骨熱拌刀削麵/薯粉+凍檸檬茶」💓💓💓83.79/100佢係拌左啲擔擔醬同胡麻醬 非常之香仲會有芫荽、青瓜、花生等等配菜如果唔係茜fans就記得同佢講走茜!刀削麵非常有嚼頭 小小煙韌😝好喜歡呢種口感朋友叫左加底 佢話食到個口好攰😂😂😂因為真係好大份非常值得去食!!
呢間刀削麵由幾年前細鋪食到依家搬埋大鋪

呢度其實分左4種食法(熱拌、冷拌、擔擔湯、普通湯)

我既最愛配搭係「豬軟骨熱拌刀削麵/薯粉+凍檸檬茶」💓💓💓
83.79/100

佢係拌左啲擔擔醬同胡麻醬 非常之香
仲會有芫荽、青瓜、花生等等配菜
如果唔係茜fans就記得同佢講走茜!

刀削麵非常有嚼頭 小小煙韌😝好喜歡呢種口感
朋友叫左加底 佢話食到個口好攰😂😂😂因為真係好大份

非常值得去食!!
2024-01-12 136 瀏覽
今日再去黃埔做野食晏時間突然諗起想試下食呢度個虎皮鳳爪12:30黎到 已經有人龍 好彩等左5分鐘就有位了唉呀 原來轉左餐牌無左虎皮鳳爪了有個虎皮豬手 都好 試下先今次試下熱撈米線 個米線唔多夠味唔緊要 佢個麻辣醬可以自己加 加多兩匙 啱啱好😂個豬手好正 軟軟嫩嫩的 而且好入味一份有兩大舊 堅係大舊架 應該係話一份有兩隻豬手至啱😂用筷子處理唔到呀唔怕 店員一早就比定對手套你喇😂今次有記得食佢個酸蘿蔔喇配合肥美嘅豬手食 正呀
今日再去黃埔做野

今次有記得食佢個酸蘿蔔喇
配合肥美嘅豬手食 正呀
2024-01-12
2023-12-31 108 瀏覽
今次又探戈過嚟呢間飲食店,直頭係重溫舊夢。落口嗰陣,個花雕雞刀削麵真係夠晒水準,麵身彈牙得嚟,每一啖都有種麵食愛好者嘅滿足感。雞肉分量愈嚟愈多,啖啖肉嚟嘅,湯底嘅花雕香味淡淡地,啱啱好,唔會好似有啲地方咁濃到嗆人。而個冷麻醬肥牛刀削麵真係唔錯,肥牛嘅嫩滑加上嗰隻麻醬汁,完全係絕配,辣度足夠又唔會覆蓋咗其他嘅滋味。真心話嚟講,呢度嘅食物質素水平一向都保持得唔錯,每次黎嘅體驗都令人滿意。最後,話要提提大家,呢邊嘅麻辣皮蛋,絕對係隱世好物,唔試實在對唔住自己個舌頭呀!下次有機會,一定要再試下其他款式,但係,跟唔上嗰份量,肚皮仲係有限度㗎嘛😂!🍽️👅🌶️

2023-12-21 74 瀏覽
呢2日天氣凍,所以想搵D熱野食下,咁岩醒起好耐無食過刀削麵,所以就走去食黃埔食碗熱辣辣的刀削麵。因為我一個人食lunch, 所以就要我搭枱。我叫左碗豬軟骨刀削麵配熱檸茶,盛惠47蚊。但間餐廳既待應服務態度一般,佢地係先上左碗刀削麵先,後上餸。但一句都無交低過話餸後上,就放低左碗刀削麵走左,唔知既食客一定會誤會上錯野…等左2-3分鐘兜豬軟骨終於上。刀削麵麵質還可,唔會太淋但亦唔係彈牙。豬軟骨有少少滷水味(因為我走辣),滷得都算淋既….但係最令我不爽係,個陣我都未食完,仲有細半碗麵、一大舊豬軟骨、檸茶仲有大半杯的時候,個待應已經想過黎收走我隻碗,到底係有幾想趕走食客做下一輪生意= = 中途仲不停聽到待應大叫問出面幾多位, 感覺有D煩= = 不過算啦, 幾廿蚊lunch唔要求太多, 拿拿林食完走好過- -

2023-12-19
2023-12-19 56 瀏覽
一直都是舊顧客且有定期光顧,平日lunch時間去食,食到一半店員為左入4人枱會叫你轉位,試過野飲未飲完都已經催你走。平時咁樣對待食客,但諗到係繁忙時間所以都算。今次晚膳時間去食,堂食完再叫個外賣,坐係度等左好耐,主動去問店員先知原來個外賣一早ready好。店家完全0通知由得個客坐係度等,問多兩句都吾應就急急腳拎住張單去出單。近排店方寫住食客出示卡有優惠,埋單個陣舉住左張卡係度等,但店員一直低頭禁機出單,叫我地俾錢個刻先發現我地有卡,吾單止一句吾好意思都冇,重責怪番我地冇大聲叫住佢,且表明單已出不會再提供優惠。對答時既店員態度亦十分差、惡劣同埋無禮,不論係個店員自己疏忽冇留意到定係個客太細聲叫完你聽吾到,都吾係用咁既態度個客阿嘛。其實店方係真係覺得用咁差既態度對待食客冇問題定係覺得平時好多人去食,所以可以冇服務?

2023-11-28 81 瀏覽
同個朋友約將紅磡做嘢之後一齊去咗搵嘢食,有間茶餐廳上次已經去過,所以諗住轉下口味,佢突然間醒起可以去食呢間刀削麵,反正離開地鐵站又唔算好遠,所以就同佢行咗過去食。自從轉咗地方之後,新地方裝修都好咗好多,光猛早乾淨咗企理咗亦都多咗好多位坐。我就叫咗個花雕雞刀削麵,其中一個最大好處就係嚟得非常之快,因為佢一份份已經準備好,只係簡單淥個麵就搞掂,所以唔使2分鐘已經有得食。無論麵同雞嘅份量都好足夠,花雕味亦都幾夠,本身湯嘅咪亦都好好。朋友就叫咗個冷麻醬肥牛刀削麵走麻辣,我試咗兩啖都覺得幾好味,個麻醬嘅份量都啱啱好。

2023-11-21
下午茶
2023-11-28 63 瀏覽
今日係黃埔做野Lunch去試左呢間想試好耐刀削麵果然性價比高👍🏻醉雞好企理 每份都用膠盒裝好大份仲有埋隻溏心蛋😋連埋碗刀削麵 真係好鬼飽個雞夠凍 夠入味 肉滑 酒味濃郁只係$60 非常抵食 手撕雞就普通啲 肉質嚡左啲但佢個麻辣醬就堅好味好想買樽返去仲有好多菜式好吸引見到人地食紅燒肉豬頸肉 虎皮鳳爪撈刀削麵 望落去都好正咁咁要黎多幾次先試得哂喎😂仲有佢啲醃蘿蔔都好正😊食晏時要排隊 等外賣嘅人都多建議避開食晏高峰時間
今日係黃埔做野

醉雞配刀削麵
麻辣手撕雞配刀削麵
  • 花雕醉雞刀削麵
2023-11-23 74 瀏覽
今日朋友帶我去依間新餐廳,主打手削刀削麵,而且有得揀熱拌、冷拌同埋上湯。呢個天氣一於試吓手撕雞冷拌刀削麵。一嚟到超大份,食到啖啖嘅手撕雞,超滿足!不過,份量對於一個女仔嚟講實在太多🤣
2023-11-19 72 瀏覽
自從搬左新舖之後都多左過黎食,真係超抵食,重點係夠大份四,有湯麵同拌麵揀,小食種類又多,仲有免費醃蘿蔔任食,每次食完都勁飽。熱拌牛筋腩刀削麵 刀削麵條煙靭,份量勁多,牛筋腩入味又軟淋。熱拌豬軟骨刀削麵刀削麵真係多配料,有青瓜絲、蔥花、同花生麻醬,辣醬等,豬軟骨夠淋,容易咬開,口味較重。郊外油菜 菜心都好大碟。小食醉雞醉雞啖啖肉,好重酒味好濃郁,幾乎每次黎都必食。涼拌皮蛋麻麻辣辣,好惹味,皮蛋蛋黃重有流心效果。
自從搬左新舖之後都多左過黎食,
每次食完都勁飽。

熱拌牛筋腩刀削麵
刀削麵條煙靭,份量勁多,
牛筋腩入味又軟淋。

熱拌豬軟骨刀削麵
刀削麵真係多配料,有青瓜絲、蔥花、同花生麻醬,辣醬等,
豬軟骨夠淋,容易咬開,口味較重。

郊外油菜
菜心都好大碟。

小食醉雞
醉雞啖啖肉,好重酒味好濃郁,幾乎每次黎都必食。

涼拌皮蛋
麻麻辣辣,好惹味,皮蛋蛋黃重有流心效果。
2023-11-02 107 瀏覽
今日終於夾到時間同朋友食呢間山西刀削麵,以前細舖要排隊,估唔到搬咗大舖都仲係咁多人排隊,但lunch time邊有咁多時間🥲今日難得可以輕輕鬆鬆食個lunch,一於早啲去攞位。好鍾意佢舖頭嘅Tiffany Blue,就算人多都覺得坐得舒服😌熱拌鮮牛肉刀削麵🍜鮮牛肉肉質嫩,好鍾意佢加咗啲薑絲喺面,拌麵裡面有青瓜絲、沙律醬、少少辣嘅唔知咩醬(😂)、花生、芫荽,撈埋一齊好fresh,佢嘅面條又好彈牙,口感一流!牛筋腩溫泉蛋木耳刀削麵🍲好貼心咁將麵、木耳,同埋牛筋腩分開上,唔怕啲汁影響咗個湯底同埋隻溫泉蛋👍🏼可以原汁原味咁食到所有味道涼拌黑木耳🥘蒜頭、花生、葱、木耳,呢個組合真係令人停唔到手麻辣金錢肚🧆有少少花椒油嘅辣椒醬,加埋爽口嘅金錢肚,食落一啲都唔膩阿華田脆脆🧋最surprise我嘅就係呢個阿華田脆脆,飲落唔會好甜,間中會飲到啲脆粒粒,令我食餐飯有一個好完美嘅句號😛

熱拌鮮牛肉刀削麵🍜

牛筋腩溫泉蛋木耳刀削麵🍲

涼拌黑木耳🥘
蒜頭、花生、葱、木耳,呢個組合真係令人停唔到手

麻辣金錢肚🧆
有少少花椒油嘅辣椒醬,加埋爽口嘅金錢肚,食落一啲都唔膩

阿華田脆脆🧋
阿華田脆脆