2023-06-23 838 瀏覽
係附近返工想食外賣,見到食評又幾好。本來擔心叫一碗面再加個肉夾膜會唔會太飽。但係一食發覺真係好正,個麵勁多料,啲火腿係好實淨,多肉的感覺,麵好彈力好吸汁。個肉夾膜真係好正,返去office一打開就全條巷都聞到,啲肉一啲都唔柴,仲係多汁,估唔到45蚊就可以咁豐富,好開胃!
2022-12-14 1226 瀏覽
尖沙咀番工唔知食乜好~~~~經過呢間野聞到幾香,望下openrice又全部好評,就打電話過去外賣叫個秘制豬扒米粉,連熱飲都係$32!其實呢個價錢就算佢唔好吃我都冇怨言。但佢真係more than expected ~~~!豬肉入味又唔柴!好評!湯又唔係拎清湯啊車仔面未加醬前的湯底黎hea你!係有味的!份量都夠!其實無論豬扒定個湯就咁吃都好夠味,如果無辣不歡,加埋辣椒仲正!呢個真係冬天吃好幸福~!!!!!
尖沙咀番工唔知食乜好~~~~

其實呢個價錢就算佢唔好吃我都冇怨言。
但佢真係more than expected ~~~!
豬肉入味又唔柴!好評!

2022-12-12 819 瀏覽
金饃坊-尖沙咀經過尖沙咀見到呢間手做肉夾饃專門店,雖然店舖細細,但舖外都有人排隊等候。平時都比較少見呢種肉夾包,所以決定買返個黎試下。另外,見到店舖亦有手制麵,好似幾有特式,所以加叫了一個豬扒手制麵試一試。自家制雞扒飽$20雞扒飽的感覺一般,雖然雞扒份量都幾大份,但雞扒煎得比較乾身,但個包味道同口感唔錯,可能個包比較更適合夾肉碎吧。下次會再試一試個肉夾饃。招牌豬扒手制麵 $32豬扒味醃得幾香而且帶有啲甜味,肉質都幾淋而係帶有少少脂肪口感唔錯。手制麵就比較厚身結實。
金饃坊-尖沙咀

自家制雞扒飽$20

招牌豬扒手制麵 $32

話說前排有個朋友推薦金饃坊話係佢食過全香港最好食概肉夾饃,錦星期六路過就去試下啦~去到所有肉夾饃都係即叫即整,大概要等5分鐘到啦,不過等一個自家制肉夾饃都係值得概,佢係由個饃(唔知應該叫饃定包皮😂) 開始整 睇住佢落部烤面包機到烤,跟住手作仔就見唔到拿等到佢出黎真係好新鮮個饃又熱又脆卜卜,咬大口肉餡d肉汁很豐盛,豬肉味出哂黎肉絲有口感加埋蒜香好似現爆蒜頭錦好配合整體黎講都真係我係香港食過最好食概肉夾饃,值得推薦金饃坊尖沙咀加連威老道98號東海商業中心地下18號B舖電話號碼25602298營業時間星期一至六07:30 - 19:30

自家制肉夾饃

整體黎講都真係我係香港食過最好食概肉夾饃,值得推薦

金饃坊
尖沙咀加連威老道98號東海商業中心地下18號B舖
電話號碼

營業時間
星期一至六07:30 - 19:30
2022-11-05
2022-11-03 514 瀏覽
一直係尖東工作都唔知有呢間野直到朋友介紹,真係無介紹錯餐廳店仔細細,只做外賣LUNCH試左佢既秘製豬扒米線 連凍飲 $ 34 今時今日呢個價錢,真係良心價 秘製豬扒真係秘製,見到佢有好多醃料,仲要煎香,超級好食一碗仔米粉,竟然有咁多塊豬扒,真係抵食雖然個湯底係清湯底,但個湯唔係真係清,係好味的加埋店內的辣椒油一齊食,又係另一種味覺既體會凍檸茶都好飲,茶夠清唔澀, 但又有茶味。而且甜味都好清,唔係死甜。 比起好多茶記或手搖茶店更好~一碗的份量唔算大,男仔可能未必夠飽,但女仔如我就剛剛好,仲唔使浪費添~見到佢有餃子系列,下次有機會試埋~
一直係尖東工作都唔知有呢間野
直到朋友介紹,真係無介紹錯
餐廳店仔細細,只做外賣
LUNCH試左佢既秘製豬扒米線 連凍飲 $ 34
今時今日呢個價錢,真係良心價
製製豬扒米線

秘製豬扒真係秘製,見到佢有好多醃料,仲要煎香,超級好食
一碗仔米粉,竟然有咁多塊豬扒,真係抵食
雖然個湯底係清湯底,但個湯唔係真係清,係好味的
加埋店內的辣椒油一齊食,又係另一種味覺既體會
製製豬扒米線

見到佢有餃子系列,下次有機會試埋~
2022-10-27
  • 秘製豬扒米線
2022-07-08 761 瀏覽
今日早咗出門口,可以去買個早餐返公司慢慢嘆,經過加連威老道,見到餐廳門口貼住$20個早餐,就行咗入去試吓,買咗個外賣返公司食。火腿蛋三文治配熱奶茶餐廳很細心好少好三文治係用個膠盒再住咁乾淨👍👍👍👍👍個餐蛋治爆多雞蛋,不是全熟的蛋有少少蛋汁好好食,熱奶茶就算拎到返公司都超夠熱,但如果茶味重啲會更好😋😋😋😋
火腿蛋三文治配熱奶茶
餐廳很細心好少好三文治係用個膠盒再住咁乾淨👍👍👍👍👍
三文治早餐
2022-07-07
早餐
三文治早餐
2022-03-28 762 瀏覽
肉夾饃十分好味, 多豬肉汁!可以encore!為滿足“Openrice”的發帖要求,以下內容均複製自wiki:https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%82%89%E5%A4%B9%E9%A6%8D]肉夾饃肉夾饃,也稱臘汁肉夾饃,源自中國的著名。材料肉夾饃使用的是臘汁肉,是一種用大鍋煮製的豬肉,要求煮製時鍋中肉湯上有較厚一層油脂,以作保溫留香作用,由於油脂較多,冷卻後油脂淨白如臘、瘦肉也如蠟浸故名臘汁肉;此肉類似醬肉但比一般醬肉酥爛,滋味鮮長。饃使用的則是,是發麵,長時間揉麵讓麵糰較硬,烤製後就會保留獨特的口感,早年使用,以烤饃,現今多使用火源。在陝西以外的一些地方,肉夾饃中的肉是以類似製作的方法烤制而成。除了肉以外,更會在其中加入青椒來增加肉夾饃的美味,這一吃法也是廣泛認可一種吃法。陝西地區有使用白吉饃的「臘汁肉夾饃」、寶雞西府的肉臊子夾饃(肉臊子中放食醋)、潼關的潼關肉夾饃(與白吉饃不同,其饃外觀焦黃,條紋清晰,內部呈層狀,餅體發脹,皮酥里嫩,火功到家,食用時溫度以燙手為佳,且老潼關肉夾饃是熱饃夾涼肉,餅酥肉香,爽而不膩)。
肉夾饃十分好味, 多豬肉汁!

可以encore!

[Ref.: https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%82%89%E5%A4%B9%E9%A6%8D]

肉夾饃
肉夾饃,也稱臘汁肉夾饃,源自中國的著名。

材料
題外話/補充資料: 與漢堡之比較 肉夾饃與漢堡形狀頗為相似。由於其歷史可以追溯至先秦時期(其肉的部分可以追溯至周朝,而麵包部分可以追溯至秦朝),因此也被認為可能是世界上最早的漢堡。
2022-03-26
7 分鐘 (外賣自取)
2022-02-07 596 瀏覽
随便转转看到的一家小店,没有堂食座位,本来奔着肉夹馍去的但雪菜肉丝面是惊喜,面口感刚刚好,雪菜是惊喜,切的粗细厚薄适中最关键不咸不酸但很鲜!肉夹馍有丢丢小但味道也很不错,雪菜肉丝面跟肉夹馍再加炸猪扒送了热饮才55很便宜了
2021-09-06 1120 瀏覽
今日lunch去左尖東一間小店買外賣,真係好抵$32仲有埋飲品,我叫左個招牌豬扒手制麵,湯底有驚喜,清甜的,唔太油膩,豬扒都入味,淋身嘅,手制麵不過不失啦,唔係淋麵,葱夠多真係唔錯,雖然平但用心之作。飲品方面叫左杯熱奶茶,茶味淡,一般水平,當然同茶餐廳無得比啦店員方面好好禮貌,包外賣時會問需唔需要辣椒油嘅,我要左,試左係普通辣椒油,臨比外賣都講聲唔該哂,溫暖小店感覺等候時間大約10分鐘左右啦,價錢平,可值得再試其他食品

等候時間大約10分鐘左右啦,價錢平,可值得再試其他食品
2021-09-06
  • 招牌豬扒手制麵
2021-06-10 1091 瀏覽
響尖沙咀工作幾年,一直都會食佢,除咗平之外,d餃真心好食,尤其係個湯底,好正,又多葱,唔係平就hea你,肉夾饃,好食...脆脆地,份量唔多,女仔做下午茶一流。。。舖仔細細,2位服務員,服務態度非常之好,所以我好想讚佢哋我成日都係食餃類,首推鮮蝦雲吞,次推韮菜餃,好多同事,試左都話好食,衰在佢響尖東,好多響尖沙咀工作嘅人話遠,如果佢哋有外送服務就perfect 我第一次寫食評,因為我唔想平靚正嘅食物失傳!

舖仔細細,2位服務員,服務態度非常之好,
所以我好想讚佢哋

我第一次寫食評,因為我唔想平靚正嘅食物失傳!

2021-06-10
10 分鐘 (外賣自取)
  • 韮菜餃
2020-05-30 2011 瀏覽
即叫即煮,是一碗一碗慢慢煮,所以要等多少少時間,回到公司時仍是熱辣辣,店家刻意沒把麵煮透,回到公司剛剛好,吃的時候不會淋哂,手製麵很好吃,像孜然味的鷄扒很惹味,附近貴得多的麵店也沒這家的好吃,試過豬扒,都美味。跟餐加十元的肉夾饃,香脆,也很好吃。飲品也比想像好,檸蜜不錯,很多食肆檸檬沒有洗,檸水檸茶會有苦澀味。店家的態度也很友善,十分同意另外一個食評説這店像在尖東的清泉一樣,這樣的價錢,但一碗麵一杯飲品一個肉夾饃甚至辣椒油及餐具也有用心去做,真心不錯。店內很整潔,因是外賣店,要站在店外等。
跟餐加十元的肉夾饃,香脆,也很好吃。

店內很整潔,因是外賣店,要站在店外等。

鷄扒手製麵,肉夾饃,檸蜜
豬扒手製麵
鷄扒手製麵,肉夾饃,檸蜜
豬扒手製麵
  • 豬扒鷄扒
  • 檸蜜
  • 手製麵
2020-05-06 1080 瀏覽
肉夾饃係陝西平價小食,成日睇當地人介紹既美食片,都食到津津有味估唔到尖沙咀呢度開左間咁細外賣店有肉夾饃賣HK$20一個唔算平落單後先即刻整,係由個饃開始整、再即場焗,真係新鮮熱辣都爆,無其他客情況下,等大概5,6 分鐘。呢度饃既體積好細,只有大半個手掌,所以一拎到手有少少失望,當早餐食都唔會飽。但食落口就好驚喜,因為裡面既肉餡係超級好味,係煮左好淋、好入味既豬肉絲,加上超強勁蒜香,無得頂。最好就係唔會好似陝西人加好多肥豬肉,即時覺得$20一細舊,都對得住個價錢。

估唔到尖沙咀呢度開左間咁細外賣店有肉夾饃賣

HK$20一個唔算平

2020-03-26 836 瀏覽
開咗一段時間,好近公司,不過一直都未食過,今日突然心血來潮想試下,早餐一個肉夾饃加杯飲品20蚊,即叫即整熱辣辣,只係等4,5分鐘,外面嘅包有烤過,不過不算鬆脆,中間嘅肉有醃過都幾濃味,仲有啲蒜,我本身都幾鍾意蒜味,所以覺得唔錯,奶茶都係即沖,雖然唔及茶記,不過以外賣小店嚟講已唔錯。
早餐,肉夾饃加奶茶
2020-03-23
$20 (早餐)
2019-11-22 832 瀏覽
因為示威封路改行呢邊發現呢間小店第一次試咗個滑蛋餐肉治滑蛋老咗D餐肉太朝身第二次買咗個肉夾饃吓😱連夾饃都即叫即整真係估佢唔到返到公司仲熱辣辣仲要係超。好。味。今日試埋佢個豬扒麵😋救命啊!塊豬扒同湯底都超好味真係估佢唔到唯一係個手攪麵爭小小未過心但我鍾意咁因為有咬感唔似出面D 「林 pat pat 」食漿糊咁凍飲大杯都係加兩蚊...抵仲有要讃一下收錢叫餐位小姐超級無敵勁有禮貌佢遞餐比我我唔該佢佢係笑笑口回你唔洗唔該多謝哂🤗
因為示威封路改行呢邊發現呢間小店
第一次試咗個滑蛋餐肉治
滑蛋老咗D餐肉太朝身
第二次買咗個肉夾饃
吓😱連夾饃都即叫即整
真係估佢唔到
返到公司仲熱辣辣
仲要係超。好。味。
今日試埋佢個豬扒麵
超級無敵勁有禮貌
佢遞餐比我我唔該佢
佢係笑笑口回你唔洗唔該多謝哂🤗

2019-03-23 1079 瀏覽
今日氣溫驟降,由昨天27度跌落19度。逛完鐘錶展感覺頭重重涼涼地。想起上次路過未試的肉夾饃,立即去試一件。肉夾饃即叫即製。師傅把軟綿線白雪雪的面筋放進烤機反覆烤。大概幾分鐘後,熱辣辣的肉夾饃出爐啦~和胡椒餅的硬殼不同,饃皮煙韌有啅口。肉的調味有點北方味兒,我這廣東人感到新鮮首幾口要適應一下。總體很不錯。特別是天氣突然轉冷,一口熱騰騰的肉夾饃非常暖胃,原來的頭赤赤好了大半,舒服多了。行開科學館歷事館東海不妨去試下。

行開科學館歷事館東海不妨去試下。
2019-03-23