最近想食大排檔嘅小炒,見到網上有人推介呢間餐廳,所以就係OpenRice book枱約埋三五知己出嚟試吓!本身都知道OpenRice 嘅正評可信性唔高,所以都抱住試吓嘅心態去呢間餐廳。一去到,餐廳環境比我想像中更差,而且我哋被安排到一張天花板滴水嘅枱度坐,仲話因為其他枱都已經有booking所以無得轉枱。咁一場嚟到,唯有將就住坐,希望食物可以加番分。我哋點咗:“麻香爽魚皮”除咗爽口取勝,成碟魚皮無乜味,佢有另外配wasabi 豉油,但我覺得一啲都唔夾“糖醋咕嚕肉”呢味餸不過不失,但價錢唔算平,有其他地方煮得比佢優勝“豉汁蒸白鱔”口感正常,但豉汁唔算入味,而且唔知係咪蒸得唔夠熟?d肉同骨痴得好實,浪費咗好多魚肉“豉椒炒鮮鵝腸”本身對呢碟餸抱好高期望,點知一食真係極度失望!好明顯鵝腸預先用滾水煮好,然後就咁炒個豉汁就淋上面,d鵝腸完全唔入味,而且一d都唔彈牙,超級失敗嘅一道菜!“椒絲腐乳通菜”除咗溫度唔夠熱,呢碟算係最正常除咗食物一般之外,一位疑似係老闆娘嘅中年女士令到餐飯印象深刻😀我本來book咗夜晚7:00嘅,點完菜等上菜都無咗半個鐘,然後有位男侍應係我哋食緊飯嘅中途話宜家比較繁忙,想

咁一場嚟到,唯有將就住坐,希望食物可以加番分。

我哋點咗:
“麻香爽魚皮”

“糖醋咕嚕肉”
呢味餸不過不失,但價錢唔算平,有其他地方煮得比佢優勝

“豉汁蒸白鱔”

“豉椒炒鮮鵝腸”
本身對呢碟餸抱好高期望,點知一食真係極度失望!

“椒絲腐乳通菜”
除咗溫度唔夠熱,呢碟算係最正常

我本來book咗夜晚7:00嘅,點完菜等上菜都無咗半個鐘,然後有位男侍應係我哋食緊飯嘅中途話宜家比較繁忙,想我哋埋咗單先,咁我哋都無為意,咪照埋單囉!埋完單我哋繼續食,無耐呢位中年女士行嚟同我哋講8點要交枱!WHAT??我7點坐底,淨係等你哋上菜都等咗半個鐘,你叫我8點交枱?然後我哋唯有加快速度繼續食啦,過咗5分鐘佢又走過嚟催我哋交枱😀講真,我book枱個陣你又無講有限時間(仲要只可以食一小時連埋廚房煮同上菜嘅時間),我到咗餐廳坐低你哋又無人同我講只可以食一小時,你咁樣10分鐘內催我交枱2次會唔會有啲問題呢?我唔係坐係度唔食嘢吹緊水,我哋係一路都好努力食緊枱面嘅餸,而且中年女士淨係催我哋交枱,我後面枱嘅客人已經食完飯,坐係度傾緊計都未俾人趕走😀係咪我哋人少就要讓張枱出嚟俾你做下個客嘅生意?最後我哋俾呢位女士嚴重影響食慾,未食完已經走人!

總結就係,如果你有信心一小時内 (包括落單,廚房煮及等上菜完成你嘅晚餐),大家可以嚟挑戰吓😀😀
2023-08-11
  • 一小時完成晚餐,與時間競賽
2023-08-08 127 瀏覽
呢間餐廳喺旺角街市附近,餐廳裝修,卡位比較多,都有啲大圓枱適合返一班人聚會!每一碟小菜都唔會太貴,就算兩個人嚟食,都可以試多幾款!菜式方面有多款大排檔嘅鑊氣小炒,仲有自家製嘅足料燉湯,選擇都幾多!平時如果鍾意食鑊氣小炒,但普通大排檔有成日食,可以試吓呢間,叫埋佢哋個招牌足料燉湯,食美食嘅同時都可以順便養吓生~😌------------------------------🐚◖黑松露醬爆元貝皇◗ $158用咗黑松露醬同海鮮菇去爆咗個帶子,帶子本身帶有勁香濃嘅黑松露味,再同啲甜豆一齊炒,香脆爽甜!🐖◖欖角冰梅骨◗ $108排骨嘅肉比較多,包裹住一層脆身嘅焦糖皮,加入咗欖角去炒令到排骨有一陣獨特嘅香味,食落去口感有啲似咕嚕肉,味道都係偏甜,口感層次都唔錯,但就略嫌佢個外皮炸粉有啲厚~🥬◖魚湯雜菜煲◗ $98魚塘多幾清甜,加入咗大量雜菜,好似菜心、西蘭花、雜菌,仲有啲粉絲煲成一個雜菜煲,索晒啲湯汁,食落一啲都唔會寡~🐓◖花膠響螺燉雞湯◗ $68呢盅燉湯都幾清,湯料幾多,俾咗一舊花膠同埋好多雞件,健康養生之選~🥤◖Zero◗ $18🍵◖烏龍茶◗ $18🌟 Encore指數:8/10
🐚◖黑松露醬爆元貝皇◗ $158

🐖◖欖角冰梅骨◗ $108

🥬◖魚湯雜菜煲◗ $98

🐓◖花膠響螺燉雞湯◗ $68

🥤◖Zero◗ $18
🍵◖烏龍茶◗ $18

🌟 Encore指數:8/10
2023-08-06 108 瀏覽
朋友👩‍💻勁鍾意瓹窿瓹罅搵嘢食,其實我都係😆,呢日喺旺角,我哋就一齊發揮呢種精神💪,呢度行吓嗰度望吓,行到嚟呢間餐廳🥢門口,見到係食local 嘢,朋友👩‍💻話不如就呢間啦🤩,咁我就舉腳贊成🤣$65「花雕醉豬手🐷🖐️」:豬手皮爽脆得嚟有啲煙靭,有濃郁嘅花雕酒香味😋,特別之處係帶微辣,食落好開胃🤩$78「紅燒BB乳鴿」:BB乳鴿皮燒到脆脆哋,BB乳鴿肉幾嫩口🤩$85「蒜蓉炒白菜仔」:白菜仔🥬細細條好新鮮,加咗大量蒜蓉🧄去炒,簡單好食😋$138「豉汁帶子蒸豆腐」:豆腐勁滑😋,帶子新鮮肉質鮮甜😋,仲加有超濃郁嘅豆豉汁😋,用匙羹一啖食晒 豆腐+帶子+豉汁,爽呀🤩$58「羊肚菌燉嚮螺湯」:見到有 羊肚菌、嚮螺、瘦肉、雞肉、雞腳、紅棗、杞子 等,真係落足料,湯底濃郁、清甜、好飲🤩$18「烏龍茶」

$18「烏龍茶」
2023-08-02 104 瀏覽
同朋友去咗旺角金玉滿堂食飯,多款菜式選擇,食物夠鑊氣,做出大排檔嘅風味▪️椒鹽炸粟米粟米炒至金黃色,做成外脆內嫩口感,香甜粟米配上惹味椒鹽,再係面頭灑上大量炸蒜,食到停唔到口▪️秘製鹽水鵝平時多數鍾意食滷水鵝,見到餐牌有鹽水鵝,即管試吓,肉質滑嫩,味道清香,例牌份量都多▪️椒鹽脆鮮魷魷魚爽口彈牙,炸皮好薄,口感香脆,食落唔油膩,份量都算多▪️沙嗲粉絲肥牛煲去大牌檔食飯必點嘅菜式,沙嗲味香又惹味,有肥牛、粉絲同芽菜,粉絲完全吸收沙嗲汁,每啖都惹味香濃,好好送飯

▪️椒鹽炸粟米

▪️秘製鹽水鵝

▪️椒鹽脆鮮魷
魷魚爽口彈牙,炸皮好薄,口感香脆,食落唔油膩,份量都算多

▪️沙嗲粉絲肥牛煲
2023-08-02 73 瀏覽
路過旺角,在煙廠街的街坊小廚,吃傳統的港式小炒。脆皮壹品燒雞半隻$148雞皮烤得香脆,肉質尚算嫩滑。雞肉肥瘦適中,味道不錯。豉汁蒸白鱔,$168 白鱔十分新鮮,肉質彈牙,味道鮮香。豉汁調得十分惹味,白鱔火候控制得宜,伴飯佳品,十分美味!椒絲腐乳通菜牛肉$108夏天通菜當造,口感爽脆,牛肉肉質軟熟,腐乳咸香味濃,開胃可口。三餸一湯,$500有找,街坊價錢。 花膠螺頭燉雞湯 $68真材實料,清甜滋潤。絲苗白飯,港式小炒不可少。
路過旺角,在煙廠街的街坊小廚,吃傳統的港式小炒。

脆皮壹品燒雞半隻$148
雞皮烤得香脆,肉質尚算嫩滑。
雞肉肥瘦適中,味道不錯。
豉汁蒸白鱔,$168
白鱔十分新鮮,肉質彈牙,味道鮮香。
豉汁調得十分惹味,白鱔火候控制得宜,伴飯佳品,十分美味!
椒絲腐乳通菜牛肉$108
三餸一湯,$500有找,街坊價錢。
花膠螺頭燉雞湯 $68
真材實料,清甜滋潤。

絲苗白飯,港式小炒不可少。

🍲今日黎到旺角 心血來潮想食小菜🍚搵到呢間金玉滿堂 餐廳位置唔顯眼但係價錢合理公道 而且份量超多!!!🤩🐟 酸菜魚 $198酸菜魚賣相吸引 魚片算多🥰鱸魚片肉質勁滑勁鮮嫩 酸菜好食但佢同外面大陸酸菜魚會帶點出入呢個會係較為港式風味 唔會太辣 較溫和🤪但係總結來講都係好食的雖然無薯粉同粉絲 但有芋絲可以增加口感😛🍗 糖醋咕嚕肉 $98一上台份量多到嚇親 咕嚕肉充滿鑊氣 外層炸粉唔厚 炸得脆口外脆內軟 肉質軟嫩多汁帶肉香味糖醋汁酸度適中 非常開胃😋🦑 椒鹽脆鮮魷 $108上枱熱辣辣 新鮮即刻炸起同樣炸粉不算厚身 椒鹽味平均外脆 鮮魷又滑又鮮味🥬 蝦醬炒通菜 $88鑊氣十足 上枱嗰陣已經熱辣辣 通菜好爽口新鮮 口感鮮嫩好食 🤩不過略嫌有少少咸😗餐廳仲有充電線提供 非常貼心♥️📍金玉滿堂旺角煙廠街6-20號華新大廈地下14-14A號舖
🍲

不過略嫌有少少咸😗

餐廳仲有充電線提供 非常貼心♥️

📍金玉滿堂
2023-08-01 47 瀏覽
📍金玉滿堂 (旺角)旺角煙廠街6-20號華新大廈地下14-14A號舖行行下經過呢間 平民小炒店,見都幾多人食喎 😉😉 價錢又吾貴入去食下先 !!!麻香爽魚皮 魚皮薄薄一片 非常爽口 ,配以麻香風味 作為前菜,開胃一流 😆😆 欖角冰梅骨 排骨多肉 大大件 ,配搭埋酸酸甜甜嘅欖角醬汁 大人小朋友都岩食 配飯食更一流添 ☺️☺️ 豉汁蒸白鱔海鮮以最簡單蒸既方法啦 食佢嘅原汁原味 😜😜 白鱔份量多 ,而且仲係厚切添 認真抵食 🤓🤓 黃金珍寶蝦球 外皮炸得酥脆香口 ,包住原粒蝦球,配上鹹蛋黃炒至金黃色 又香又脆 鹹香味十足 好味道呀😚😚
📍金玉滿堂 (旺角)

麻香爽魚皮

欖角冰梅骨

豉汁蒸白鱔
海鮮以最簡單蒸既方法啦 食佢嘅原汁原味 😜😜
白鱔份量多 ,而且仲係厚切添 認真抵食 🤓🤓

黃金珍寶蝦球
2023-07-22 79 瀏覽
今晚6位相識左30幾40年的老朋友又聚餐吹水啦!今次長老帶我地班細嘅去旺角街市側邊的<金玉滿堂>。大牌檔飯店格局,小菜炒得幾有鑊氣,環境坐位當然不及大酒樓啦!價錢都算實惠。鹽水鵝夠淋,但擺碟賣相吾靚。蒜子火腩大鱔煲惹味吾錯,略嫌火腩份量不足,反而白鱔就有10幾件。咕嚕肉都幾香脆,開胃。最推介是芥末元貝,賣相和味道都一流。其他野就正正常常啦!聽講炸豆腐粒和雞煲都出名,下次再試。6條友食咗大約1000蚊,抵食啦!

2023-07-22
小篇☕️想喺旺角食大排檔但又怕熱,今次去左位於旺角《金玉滿堂》,食物有鑊氣,而且海鮮大份同新鮮,大大碟性價比高,好有大排檔風味。👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼⭐老壇酸菜魚🐠酸菜魚賣相吸引,魚湯好奶白,一睇就知有火候,飲落好濃郁的魚湯,帶點酸菜的酸,魚肉鮮嫩細緻,剛剛好熟,有種滑嫩的口感而且好新鮮,推介必試‼️⭐豉汁蒸白鱔白鱔魚分量好多,而且切得夠厚,肉鮮嫩滑潤,蒸熟後保持了魚的鮮味,豉汁的鹹香搭配白鱔魚的鮮甜,友人係咁讓人讚不絕口🤭⭐糖醋咕嚕肉咕嚕肉使用了豬頸肉,所以肉質柔嫩多汁,外皮炸得酥脆,裹上甜酸的糖醋醬汁,外脆口感內柔嫩,同加埋新鮮菠蘿🍍,好好食,糖醋的酸甜平衡度剛剛好,小篇推介‼️

👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼
⭐老壇酸菜魚🐠

⭐豉汁蒸白鱔

⭐糖醋咕嚕肉

2023-07-02 165 瀏覽
小店位於旺角,地點比較隱蔽,主打新派粵菜及私房菜嘅中餐廳,有麻辣雞煲、羊腩煲、酸菜魚等,亦提供多款傳統大排檔菜式,環境唔大,裝修普通,勝在食物質度高,難怪咁多客嚟幫襯🤔前菜有炸豆腐,一口一粒,外層呈現金黃色,皮炸至脆身而且夠薄,內裡嫩滑,配上七味粉食落更加惹味🔥 另外叫咗大排檔必點嘅椒鹽脆鮮魷,爽口彈牙,鮮甜可口,炸皮好薄,感覺唔油膩,可惜份量太少,唔夠食呀🥹個人喜歡糖醋咕嚕肉,外表滑身,炸粉好薄,肉唔肥,醃得幾好,外皮掛滿酸甜醬汁,食落開胃,咬落去外脆內軟,雙重滋味,令人回味無窮,性價比高,值得一試🐷想食得健康啲嘅有魚湯雜菜煲,份量好足,雜菜款式眾多,菜心、白菜仔、西蘭花、雜菇等,仲有蝦同滿滿嘅粉絲,粉絲軟硬度適中,滑身,入味,湯底清甜可口,味精感唔重,可以當水飲!油麥菜都唔錯,但偏油,配飯就啱啱好👌🏻

2023-07-02 2146 瀏覽
今日老婆唔想煮飯,於是係旺角行完街再兜個圈,睇下有咩啱食🤔,見到一間隱藏係煙廠街兩旁,比較低調嘅中菜館“金玉滿堂”🤨。咁橋我哋兩個今晚都想食中菜😆,見價錢又唔係好貴,就諗住去呢間試下😁。糖醋咕嚕肉 $98咕嚕肉🐖外層炸得脆口,肉質軟嫩多汁帶肉香味🥰,糖醋汁酸度適中,酸酸甜甜醒胃又好味😋,而且充滿鑊氣😍。紅燒BB鴿 $78🐦外皮炸得香口又乾身,肉質嫩滑有肉汁,肉味鮮香,唔錯🥰。黑松露醬爆元貝王 $158勁大粒元貝加埋鴻喜菇、甜豆及紅椒🌶,再混埋黑松露醬🍄一齊炒,炒得香口,味道香濃,黑松露味極重😋。元貝味道鮮嫩,口感彈牙😍。黃金珍寶蝦球 $158外層薄薄嘅一層炸醬,炸得酥脆香口,包住爽脆彈牙嘅大蝦球🦐,再混埋鹹蛋黃醬,一口咬下先是鹹香脆口,然後滲透出一陣鮮香蝦味,勁好食😋。總括而言,食物夠鑊氣,能夠做出大排檔嘅風味;而且海鮮非常新鮮,能夠食得出佢地嘅鮮味,但價錢合理;店員服務態度十分之好,效率亦算高。另外,我見隔離枱不停賺個雞煲🥘好食,下次一於嚟試下先。

糖醋咕嚕肉 $98

紅燒BB鴿 $78
🐦外皮炸得香口又乾身,肉質嫩滑有肉汁,肉味鮮香,唔錯🥰。

黑松露醬爆元貝王 $158

黃金珍寶蝦球 $158

2023-06-25
  • 黃金珍寶蝦球
  • 黑松露醬爆元貝王
  • 糖醋咕嚕肉
2023-06-23 198 瀏覽
想講呢間餐廳d野食真係勁好食🤤炒得好惹味好香唔好睇餐廳外表普通,d野食落真係勁好食,好有質素!!!可以話係每食一啖都好Enjoy!!!我叫咗以下幾樣食物:❤️黃金脆鮮魷$138❤️黄金珍寶蝦球$158鹹蛋黃好香!!!忍唔住叫咗兩樣都係黃金因為實在係太好食啦🤤超級滿足呀蝦球啲蝦係大大粒㗎,好彈牙好有咬口👍🏽鮮魷嘅份量都好足夠,又係高質誠意之作✨✨❤️椒絲腐乳通菜牛肉$108真係要比滿分 腐乳嘅香味完全融入晒通菜度通菜炒得啱啱好!!!最驚喜係連啲牛肉都炒得好好味無論口感同味道都係100分一食落口好驚喜, 好食嘅腐乳通菜牛肉食過,但好食到咁真係未食過, 幸福🥰❤️花膠螺頭燉雞湯$68花膠大大塊👍🏽真材實料!好清甜呀😋❤️王老吉$18 呢間餐廳食物質素真係好高,食物即叫即炒,成晚一面食一面話好好味👍🏽食到咁好食嘅野真係覺得好幸福🥰🥰

想講呢間餐廳d野食真係勁好食🤤
炒得好惹味好香
唔好睇餐廳外表普通,
d野食落真係勁好食,好有質素!!!
可以話係每食一啖都好Enjoy!!!
我叫咗以下幾樣食物:

❤️黃金脆鮮魷$138
❤️黄金珍寶蝦球$158
鹹蛋黃好香!!!忍唔住叫咗兩樣都係黃金
因為實在係太好食啦🤤超級滿足呀
蝦球啲蝦係大大粒㗎,好彈牙好有咬口👍🏽
鮮魷嘅份量都好足夠,又係高質誠意之作✨✨

❤️椒絲腐乳通菜牛肉$108
真係要比滿分 腐乳嘅香味完全融入晒通菜度
通菜炒得啱啱好!!!最驚喜係連啲牛肉都炒得好好味
無論口感同味道都係100分

❤️花膠螺頭燉雞湯$68
花膠大大塊👍🏽真材實料!好清甜呀😋
❤️王老吉$18

呢間餐廳食物質素真係好高,食物即叫即炒,
成晚一面食一面話好好味👍🏽
食到咁好食嘅野真係覺得好幸福🥰🥰
2023-06-21 168 瀏覽
呢間係旺角嘅大排檔,食物選擇都幾多🐠老壇酸菜魚(細) $198-魚片經醃製 基本上無骨 嫩滑口感 湯底酸味較為突出 甚為開胃 配菜有芋絲、酸菜、荳芽菜 雖然叫咗份細 但份量都唔少◻️七味炸豆腐 $65-外皮金黃酥脆 炸得幾香口 有炸蒜及椒鹽吊味 豆腐夠滑🦆紅燒BB 鴿 $78-Bb鴿如其名 鴿身唔大隻 炸到鹹鹹香香🥬金玉小炒皇 $108-由蝦乾、脆魚乾、腰果、韭菜花、魷魚鬚炒成一碟 特別有大排檔風味總括嚟講,味道唔錯,可以一試
呢間係旺角嘅大排檔,食物選擇都幾多

🐠老壇酸菜魚(細) $198

◻️七味炸豆腐 $65
-外皮金黃酥脆 炸得幾香口 有炸蒜及椒鹽吊味 豆腐夠滑

🦆紅燒BB 鴿 $78
-Bb鴿如其名 鴿身唔大隻 炸到鹹鹹香香

🥬金玉小炒皇 $108

總括嚟講,味道唔錯,可以一試
📍#金玉滿堂 (旺角)旺角煙廠街6-20號華新大廈地下14-14A號舖♡人均消費: $455 @ 2▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️係旺角試到呢間中菜,好多大排檔菜式都有,價格實惠。✨#黃金脆鮮魷 💰$138上枱熱辣辣,啱啱新鮮炸起,個皮好薄,面頭有好多鹹蛋黃,好香脆~ 鮮魷彈牙,好加分。推薦!!✨#豉油王鮮鵝腸💰$138鵝腸洗得幾乾淨,每一條鮮鵝腸都吸滿豉油,非常入味,口感彈牙。✨#金玉滿堂一品炒飯💰$138炒飯好夠乾身,粒粒分明,炒飯都好足料,有瑤柱乾、帶子同蝦等等,好食😋▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

📍#金玉滿堂 (旺角)

♡人均消費: $455 @ 2

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
係旺角試到呢間中菜,好多大排檔菜式都有,價格實惠。

✨#黃金脆鮮魷 💰$138

✨#豉油王鮮鵝腸💰$138

✨#金玉滿堂一品炒飯💰$138

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2023-06-09 214 瀏覽
旺角煙廠街華新大廈的金玉滿堂,餐廳裝修企理,還安裝了手機充電線,讓顧客可免費充電,認真貼心。小炒及菜色都好多選擇。鹹蛋蒸肉餅$98裏面有冬菇,肉碎切得細細粒,令肉餅食落有口感,鹹蛋黃切開不太厚的鋪在中間,令肉餅有鹹蛋黃的鹹香,兩者真的很相配。蒜子火腩大鱔煲$198大鱔份量都頗多,很大件及厚肉,肉質帶爽食落鮮味。枝竹吸收了火腩及大鱔的味道,很入味!螺頭燉雞湯$48螺頭切得比較細件,雞湯都很清甜,這個價錢算平民!蔬菜要了個魚湯鮮菌白菜仔,食落好清新!

小炒及菜色都好多選擇。

鹹蛋蒸肉餅$98

蒜子火腩大鱔煲$198
大鱔份量都頗多,很大件及厚肉,肉質帶爽食落鮮味。
枝竹吸收了火腩及大鱔的味道,很入味!

螺頭燉雞湯$48
螺頭切得比較細件,雞湯都很清甜,這個價錢算平民!

蔬菜要了個魚湯鮮菌白菜仔,食落好清新!