2024-03-19 64 瀏覽
服務員算有禮貌,見我地人多,叫我地坐圓枱,亦有街坊客好好未食完都讓左張大枱出嚟;不過落單時有個餐賣曬無同我地講,明明跟餐一杯野飲就變左無野食,但單點價點左杯野飲。💟三絲乾炒河雖然油左少少,但勁夠鑊氣,調味無太咸,意外地好味喎。💟炸蝦餅酸辣米線茶餐廳好少有泰式炸蝦餅做餸,個酸辣米線真係”酸”同”辣”混合only, 唔係咩雲南酸辣或者泰式酸辣,有啲攪笑,但味道係正常嘅。💟魚蛋河難得個樣放得咁靚,味道中規中舉。
💟三絲乾炒河
雖然油左少少,但勁夠鑊氣,調味無太咸,意外地好味喎。
💟炸蝦餅酸辣米線
💟魚蛋河
難得個樣放得咁靚,味道中規中舉。
2024-03-06 68 瀏覽
正值午餐時間,店內差不多坐滿人。老人家無乜牙力,點咗個豆腐班腩飯比佢,我痴咗舊炸豆腐嚟食,一口咬落去,已經覺得舊豆腐唔新鮮,但未至於變酸,同埋唔知系因為雪櫃拎出嚟翻熱唔夠,定冷氣凍,豆腐上台時仲要系凍嘅,斑腩亦無味。如果叫返常餐,應該會好啲。無咁伏。我點左個燒味飯,燒鴨唔錯,肉質唔鞋有肉汁,燒腩仔都好味。2碟飯都系偏硬,從照片都睇得出嘅硬。待應一舉手即刻有反應,唔會詐聽唔到。間舖翻新過無幾耐,算污糟。
正值午餐時間,店內差不多坐滿人。

如果叫返常餐,應該會好啲。無咁伏。

我點左個燒味飯,燒鴨唔錯,肉質唔鞋有肉汁,燒腩仔都好味。

2碟飯都系偏硬,從照片都睇得出嘅硬。

燒味飯
豆腐斑腩飯
熱檸茶
2024-03-06
2024-03-02 57 瀏覽
最近要到醫院探親人所以多日都去左富亨百份百,見有富善有茶記,就走過黎轉轉口味,試下呢度嘅「干炒牛河」。配料有韭黃,蔥,洋蔥,芽菜,同埋好少見牛河有的蛋花。調味不過不失,不過就有啲河粉炒燶左,搞到成碟都有鑊燶味,蛋花都變了啡啡地色,視覺上感覺不討好。相比之下,富亨百份百的炒河竟然比茶記仲好食啲。。。 另外叫左熱奶茶,正常水準。家人就叫左「涼瓜豉椒炒牛肉」,呢碟就無燶喇,試左一片涼瓜,味道ok,不過炒得未夠熟,有點硬。
另外叫左熱奶茶,正常水準。
2024-03-02
2023-10-17 267 瀏覽
這是位於富善村的茶餐廳, 歷史悠久, 食物水準一貫保持良好, 員工親切,  與街坊食客多有互動交談。1. 酸辣肥牛湯米線不能吃太辣, 要求小辣, 這碗湯米線的湯頭十足, 雖少落了辣椒仍不失酸辣之味, 讚! 碎肥牛不會太肥, 用來配湯粉食非常恰當, 配菜還有炆得腍甜旳白羅蔔, 芽菜及香葱芫茜等.2. 雪菜肉絲炆米大大碟, 肉絲粗切, 米粉份量十足, 口感也不差, 整體味道稍鹹.3. 時菜牛肉炒河牛肉非常軟腍, 白菜可以多加幾條更好, 醬汁極多所以能夠掛滿每條河粉, 食清光後仍可見有醬汁遺留, 似乎醬汁是多了一點, 不太健康.
1. 酸辣肥牛湯米線

2023-10-16
酸辣肥牛湯米線
時菜牛肉炒河
2023-08-26 219 瀏覽
食開金源其他送,不嬲都正正常常但今日突然差左好多晚餐叫左個咖哩牛腩飯($65)外賣一打開已經呆左,得紅油完全咖係咖哩應有既口感同色水而且全部都係油,點食呀無下次差左好多
食開金源其他送,不嬲都正正常常
但今日突然差左好多
晚餐叫左個咖哩牛腩飯($65)外賣

一打開已經呆左,得紅油
完全咖係咖哩應有既口感同色水
而且全部都係油,點食呀

無下次
差左好多
咖哩牛腩飯
2023-06-25 218 瀏覽
富善的餐廳唔算特別多,而尼間茶記聽講開左好耐,都算係老字號。我就求其咁嗌左個早餐沙嗲牛肉味濃偏咸,唔夠汁,感覺同公仔麵有點分離。炒蛋唔夠香,腸仔,牛油餐包,整體尚算可以。價錢少貴,但味道尚可,不過不失。
我就求其咁嗌左個早餐
沙嗲牛肉味濃偏咸,唔夠汁,感覺同公仔麵有點分離。
炒蛋唔夠香,腸仔,牛油餐包,整體尚算可以。
價錢少貴,但味道尚可,不過不失。
2023-06-22
$41 (早餐)
2023-06-24 114 瀏覽
平時買金源外賣,最常食下午茶嘅吉列豬排沙律。吉列豬排都幾大塊,炸得脆口,味道唔錯。沙律有雜果,薯仔,蘋果,仲配好多沙律醬,配吉列豬排可以解膩。下午茶餐配一杯熱飲,要咗杯熱奶茶,味道都ok。整體黎講,豬排沙律係性價比高嘅下午茶餐。
2023-04-07 229 瀏覽
午市時間,茶餐廳多選擇,燒味好似唔錯,就叫個碟頭飯試吓啦😋🥢雙拼飯餐叉燒拼燒鴨 $55燒鴨拼燒腩仔 $55餐飲熱阿華田,正常熱奶茶,唔夠滑📝燒腩仔,皮脆👍 叉燒比較瘦及硬❌燒鴨肉嫩,但偏瘦👌整體🈴
午市時間,茶餐廳多選擇,燒味好似唔錯,就叫個碟頭飯試吓啦😋

🥢雙拼飯餐
叉燒拼燒鴨 $55
燒鴨拼燒腩仔 $55

餐飲
熱阿華田,正常
熱奶茶,唔夠滑

📝燒腩仔,皮脆👍 叉燒比較瘦及硬❌
燒鴨肉嫩,但偏瘦👌整體🈴

2022-03-18 877 瀏覽
時間 0920Wifi 沒有洗手間 商場共用餐類 早餐B食物沙嗲牛肉麵腸仔旦餐包熱奶茶 少奶食評1 面是整個富善商場做得最好的一間,但牛肉太硬總評熱量太高,少吃為妙洗手間 有待改善
時間 0920
總評
熱量太高,少吃為妙
洗手間 有待改善
2022-03-18
$36 (早餐)
2022-01-23 466 瀏覽
今日經過富善,久違地試一試呢間咁多年嚟依然屹立不倒嘅茶餐廳😙🔺酸辣豬頸肉米線豬頸肉味道就普普通通,不過好淋,一啲都唔韌,而且有豬頸肉嗰種特別嘅爽口! 我數過,夾埋有大約6-7塊豬頸肉,都算多,可以每一啖米線都同肉一齊食!湯底比較重口味,略酸+略鹹,食完會好口渴。個人喜歡清淡少少,所以就麻麻地啦。酸菜、蔥花、芽菜份量適中。可能因為我叫外賣,米線略淋,堂食嘅口感應該會好好多。😞咁因為呢間餐廳唔係主打米線嘅,所以下次應該會試吓叫其他嘢食!

🔺酸辣豬頸肉米線

2021-09-27 468 瀏覽
金源麵包,如果唔係多番意外,走錯咗路,又趕着時間,應該很難會光顧得到。因它在富善的邊皮位置,不會專程走過來買麵包的。不過其實以前青衣都曾經有過金源餐廳,不知現在執粒沒有,不過青衣的金源就沒有麵包。點了一個腸仔包以及一個餐蛋包,餐蛋包的外皮比較厚身,但是餐肉以及蛋都比較鮮嫩,不像街邊麵包舖的那麼乾和硬身,味道相當不錯。可能就是要在這種現烤麵包店,才能找到這款質地林軟,我中間的餡料不會硬化的麵包;另外的腸仔包,亦都比較鬆軟,可能亦都因為是早上才焗製的原因。除此之外,這兒的價格亦都很廉宜,兩個麵包合共才$13 ,你看看大埔中心附近的大班麵包,一個肉鬆包都要$10.5了。

點了一個
腸仔包以及一個

可能就是要在這種
腸仔包,亦都比較鬆軟,可能亦都因為是早上才焗製的原因。

早餐
2021-04-06 625 瀏覽
琴日去金源諗住買半打蛋撻食,岩岩好呢一爐淨番半打又岩岩好輪到我,我一早同收銀講左我要半打,佢上秒都同我講話岩岩好有半打可以比我,下秒就話要比排我後面個阿伯,叫我等下一爐蛋撻,原因系佢系街坊成日幫襯。乜而家街坊就吾洗排隊???咁既服務都得???如果系咁你以後就棟個牌寫住「街坊優先,不用排隊」算啦。建議附近街坊多多幫襯,但其他外來人或者少幫襯開,人地認吾出你既人,就考慮下幫吾幫襯喇,隨時你排成個鐘隊,佢一句人地街坊黎就叫你再等多陣🤣🤣
2019-12-28 1422 瀏覽
雖然第一次寫食評, 但已是這餐廳的常客, 我每逢假日都會在這餐廳品嘗下午荼, 價錢尚算便宜, 之前常吃乾抄牛河或雞翼薯條, 但自從試過葡式焗雞扒飯後就愛上了, 本人對葡汁本身不太喜歡, 但覺得它的味道不錯, 而且是整叫整焗的, 當它放在面前還有氣泡, 雞扒面上還有少少芝士, 還會拉絲, 口感一流, 尤其有次熰得燶燶地, 雞扒皮脆脆地, 好正!! 可能說得有點誇張, 但以言價錢來說, 紹對超值, 性價比高!!!
葡式焗雞扒飯
2019-12-28
葡式焗雞扒飯
  • 焗飯
2019-08-23 845 瀏覽
今日放假得閒便去了這間餐廳試試,從觀塘過去有d遠。吃了咖哩牛腩飯,咖哩辣味適中,又幾香,牛腩可以再唸d,不夠軟熟,雖然夠入味,肥瘦均勻適中。還叫了一杯紅豆冰,幾好味的紅豆冰,甜度和奶味都適中,很喜歡💕整體來說都ok唔錯,價錢不算貴。
2019-06-08 717 瀏覽
間餐廳開左好多年 經常放假都走去食早餐叫左個黑椒雞扒餐 跟茄汁豆 俄羅斯通粉 同牛油餐包同一杯野飲黑椒雞扒都幾大塊 個汁其實係蒜蓉黑椒汁👍🏼俄羅斯通粉 即係羅宋湯螺絲粉 好多菜 紅蘿蔔 同薯仔重點係杯茶走 茶味好濃😋
間餐廳開左好多年 經常放假都走去食早餐

黑椒雞扒都幾大塊 個汁其實係蒜蓉黑椒汁👍🏼