2024-02-29 838 瀏覽
忙碌嘅黑熊先生連星期日都要工作,搞掂曬之後我哋係太子附近搵啲快靚正嘅餐廳,早啲食晚餐。知道佢鐘意食拉麵,咁就順便嚟試下呢間開咗無耐嘅野見試下佢哋啲雞白湯拉麵🍜晚上6:10左右到達,已經差唔多滿座。6:30左右開始有人龍排隊啦🫢我諗位唔多,加上每張單都需時20分鐘製作,所以都要排咁耐。溫馨提示,想食早啲嚟坐底等好啲🫶🏻🐓雞白湯拉麵,湯底比較濃厚creamy,但唔會太咸,唔會濃到喉嚨乾,似幼滑嘅忌廉湯。幼麵條,混合咗小麥粒(?),感覺湯汁會掛麵。雞胸卷我好滿意,非常之嫩滑。叉燒係薄薄一片,帶粉嫩紅,放入湯浸多陣會變得更熟更深色,都係唔錯!糖心蛋火喉剛好,去蛋壳都好完美,無拆爛蛋白,蛋黃帶深橙紅色,似蘭王質素,但就少咗一啲回甘味。🐓雞醬油拉麵,湯底淡淡然嘅雞湯和少許醬油。配上幼麵其實係香港少有食到嘅清爽拉麵口味!麵條同雞白湯用嘅麵唔同,比較黃同幼啲。我好怕食完拉麵有種肥膩、口乾和飽滯感,但呢度無呢種完食感覺。平時食完重味精嘢都會起痰咳,今次無起痰,應該湯底是好東西😆值得回頭!下次試埋隔離嘅弘一拉麵比較下先😎

幼麵條,混合咗小麥粒(?),感覺湯汁會掛麵。

🐓雞醬油拉麵,湯底淡淡然嘅雞湯和少許醬油。

• 醬油拉麵
  • 雞白湯拉麵
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·▎早排去開太子食糖水 發現糖水鋪對面有條長長人龍 原來喺新開咗一間 雞白湯​​拉麵小店 鋪面極似 ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ上網查一查 發現​​拉麵關注組有唔少推薦 評價好壞參半主要都喺雞白湯比較推 而雞醬油就偏鹹 拉麵麥香欠奉雞醬油配搭比較不理解  叉燒黑豚片、 慢煮雞 有點而生或許考慮一下 火炙叉燒、火炙雞肉 更合適 溏心蛋出色❕  ▸  雞白湯​​拉麵 ┅ HKD 98當日選擇了開鋪時間到場 參考到關注組朋友們的評價  最後只叫上了較為推薦的『 雞白湯​​拉麵 』坐立吧頭置 雞白湯呈黃牛油色澤 湯底濃稠 口感絲滑 陣陣誘人香氣 配上溏心蛋、 慢煮白雞肉、叉燒黑豚片、粟米筍、露筍、 香蔥等 但個人麻麻地偏生半熟嘅黑豚味道、雞肉味道都喺考慮一下 火炙叉燒、火炙雞肉 適合雞白湯多啲 🤤▎整體吸講 個人覺得湯底好出色 概比『 泓一』更香更濃稠但『 泓一』奶白湯 配料比較吸引更好食 … 😅 朋友都認同 . 𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·𓌈˒˒ 野 見 拉 麵 ɴᴏᴍɪ ʀᴀᴍᴇɴ 𓂃𖠚∗ᤲ𑀇❜ 太子
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇

▎早排去開太子食糖水 發現糖水鋪對面有條長長人龍
上網查一查 發現​​拉麵關注組有唔少推薦 評價好壞參半
主要都喺雞白湯比較推 而雞醬油就偏鹹 拉麵麥香欠奉
雞醬油配搭比較不理解  叉燒黑豚片、 慢煮雞 有點而生
或許考慮一下 火炙叉燒、火炙雞肉 更合適 溏心蛋出色❕

▸  雞白湯​​拉麵 ┅ HKD 98

當日選擇了開鋪時間到場 參考到關注組朋友們的評價
最後只叫上了較為推薦的『 雞白湯​​拉麵 』坐立吧頭置

雞白湯呈黃牛油色澤 湯底濃稠 口感絲滑 陣陣誘人香氣
配上溏心蛋、 慢煮白雞肉、叉燒黑豚片、粟米筍、露筍
、 香蔥等 但個人麻麻地偏生半熟嘅黑豚味道、雞肉味道
都喺考慮一下 火炙叉燒、火炙雞肉 適合雞白湯多啲 🤤

▎整體吸講 個人覺得湯底好出色 概比『 泓一』更香更濃稠

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)

𓌈˒˒ 野 見 拉 麵 ɴᴏᴍɪ ʀᴀᴍᴇɴ 𓂃𖠚∗ᤲ𑀇

❜ 太子柏樹街6號地舖
— @nomi_ramen

‎‎܀
‎‎܀ Follow @chillfood.basis for more 📸
2024-03-21
  • 雞白湯​​拉麵
2024-03-12 244 瀏覽
星期四晚上6:30已經去到餐廳門口,估唔到依然要排隊,好彩排咗15分鐘左右就有得入座。餐廳細細間,裝修都幾靚。.餐廳拉麵option唔多,冇小食可以揀。.🍴雞白湯拉麵作為雞白湯愛好者,每食一間拉麵店一定先試雞白湯。覺得好多拉麵店都好厲害,大家都好食,但味道都截然不同。野見拉麵嘅雞白湯偏濃,如果要夾硬比喻,有啲似金寶忌廉蘑菇雞粒湯嘅味,當然呢碗再香口啲。.叉燒同雞叉醃得好好,唔係單靠湯底嘅味,比起好多拉麵店都出色少少👍🏻.一個好特別嘅點係,佢隻碗好熱,有助keep住碗面嘅溫度,基本上食完都仲感覺到暖🔥.值得一試嘅拉麵👍🏻👍🏻

餐廳拉麵option唔多,冇小食可以揀。

🍴雞白湯拉麵

值得一試嘅拉麵👍🏻👍🏻
2024-03-09 218 瀏覽
😋Hey ramen lovers! Here you find yummy chicken-based broth with premium quality chicken breast, char siu and soft-boiled egg! Noodles are plesantly chewy😙👍🏻一個月內第三碗雞白湯拉麵🤭,分別試咗1️⃣尖沙咀平和拉麵、2️⃣觀塘麵屋常勝同呢間3️⃣太子野見拉麵,🥰呢間最出色!雞湯濃郁,有啲似泓一,但記得後者食到我好滯,呢間反而食完都唔會太膩。雞胸肉同叉燒嫩滑,溏心蛋色澤好靚☺️。麵淥得彈牙,軟硬適中。咁啱我坐正喇叭吓面覺得好嘈,店員幫手較細音量😆,整體嚟講食物質素同服務都滿意!📍 野見拉麵 (太子 Prince Edward)太子柏樹街6號地舖G/F, 6 Cedar Street, Prince Edward

📍 野見拉麵 (太子 Prince Edward)
太子柏樹街6號地舖

2024-03-03 210 瀏覽
睇相都睇得到,雞白湯係比較杰身,遮晒啲麵,雞鹽湯係清啲。男朋友覺得兩碗麵都偏咸,雞香味又唔夠突出。我就唔覺得好咸嘅,可能因為我唔會飲好多湯。每碗麵都有一塊叉燒,三塊雞胸肉,一隻蛋。雞白湯拉麵另外仲有蘆筍同粟米筍。叉燒薄身,淡味。雞胸肉唔鞋,但都係淡味。蛋唔夠流心。麵一開始食係偏硬,食到後尾浸耐咗就淋返,麵嘅香味比較重。職員好好,我哋坐低咗之後見bar 枱有人走,想調過去坐佢哋即刻幫手。坐bar 枱可以見到師傅煮麵過程。

雞鹽味拉麵

睇相都睇得到,雞白湯係比較杰身,遮晒啲麵,雞鹽湯係清啲。

男朋友覺得兩碗麵都偏咸,雞香味又唔夠突出。
我就唔覺得好咸嘅,可能因為我唔會飲好多湯。

每碗麵都有一塊叉燒,三塊雞胸肉,一隻蛋。
雞白湯拉麵另外仲有蘆筍同粟米筍。
叉燒薄身,淡味。
雞胸肉唔鞋,但都係淡味。
蛋唔夠流心。
麵一開始食係偏硬,食到後尾浸耐咗就淋返,麵嘅香味比較重。

2024-03-03
2024-02-17 338 瀏覽
新開業時試過一次覺得唔錯好快已經變排隊店今晚行經見不用排就再食今次試左鹽味拉麵($108)個湯清得黎有雞味唔會食食下就好膩的感覺啲雞肉一樣咁嫩叉燒都好鮮味店舖的門面好靚裡面就比較簡單餐牌除左麵未有其他小食男士可能未必夠飽同埋廚房好似只有2個人上菜會比較慢少少食食下就想起比起上次係少左餸價格唔算平仲咁短時間就縮水的確觀感麻麻不過呢碗麵幾岩我口味如果唔洗排都會再食嘅上年年尾食雞白湯的相片雞白湯都唔膩好飲對比之下係少左啲菜
新開業時試過一次覺得唔錯
好快已經變排隊店
今晚行經見不用排就再食

今次試左鹽味拉麵($108)
個湯清得黎有雞味

上年年尾食雞白湯的相片
雞白湯都唔膩好飲
對比之下係少左啲菜

2024-02-05 395 瀏覽
店員態度差,我地幾乎等咗成個鐘,仲要砰門好似唔歡迎我哋,係咪想做好服務㗎仲要入到去,枱面完全冇抹乾淨,冷氣機又滴水嗌完餐食埋個麵都未有嘢飲 要我提先肯俾 上餐速度都極慢 隔籬枱俾我哋遲遞紙仲早過我哋上 唔會再去

仲要入到去,枱面完全冇抹乾淨,冷氣機又滴水
嗌完餐食埋個麵都未有嘢飲 要我提先肯俾
上餐速度都極慢 隔籬枱俾我哋遲遞紙仲早過我哋上 唔會再去
2024-01-05
2024-01-27 531 瀏覽
太子一間人氣很旺的低調日式拉麵屋野見,上週末路過看到這裏大排長龍,於是決定要來一探究竟🧐大概排了半個多小時終於可以入內,店面不算大,一個拉麵師傅hold住全場,食客可以近距離觀賞師傅整面,每一個碗都要事前預熱,每一道湯都是單獨溫熱,很有心思拉麵勁道有彈性,不會很軟爛,時間把握很好👍🏻 雞白湯湯底味道濃而不膩,味道鮮美😋叉燒薄薄一大片,鮮嫩多汁🙌🏻雞胸肉,一塊一塊的,非常嫩滑👏🏻 整體來說很不錯,好吃,繼續保持水準
拉麵勁道有彈性,不會很軟爛,時間把握很好👍🏻
雞白湯湯底味道濃而不膩,味道鮮美😋
叉燒薄薄一大片,鮮嫩多汁🙌🏻
雞胸肉,一塊一塊的,非常嫩滑👏🏻
整體來說很不錯,好吃,繼續保持水準
2024-01-26 422 瀏覽
排隊要等好正常 前面排左四張枱 呀金色頭髮店員哥哥喺帶我地前一張枱入去前 已經第二次confirm我地喺咪兩位見住有兩個客人行左出黎 諗住好快有位 點知企左10分鐘都有都未見店員身影 本打住係 爆場都攰唔催人執枱嘅心態 點知原來係double confirmed都比人遺忘左喺店門口 仲要係後面排隊嘅食客入去問 佢先發現原來有兩枱客仲喺門口。。。入到去 張枱冷氣機滴水唔緊要 滴到件衫張枱一滴二滴都唔緊要 但我驚滴到碗麵 同呀店員講 佢建議隔離兩個食客移一個位比我地 我已經成頭問號 個男食客無當局者迷 講左句「無分別架喎 咪一樣係滴」 係呀 移左一個位咪一樣係滴緊隔離嗰個 呢個時候店員好冷靜講左句「咁無辦法」。。。。要我哋主動提出有枱嘅話可唔可以調枱 佢先醒起有呢個option 係咩概念???到有枱調到 個店員仲不忘講左句「順手拎埋啲餐具」。。。。Ok 我有手我可以順手我都有唔岩 因為嬲到傻 所以喺位到都直接同我同伴抒發左幾句 可能店員都聽到 到我快快手食完想快啲比錢離開呢個鬼地方嗰陣 都依舊係無比好面色我睇:)好唔好食已經無所謂 我個醬油湯行死咸醬油味唔看雞果去左邊 雞白湯 湯麵分離 麵

。。。。

到有枱調到 個店員仲不忘講左句「順手拎埋啲餐具」
。。。。
Ok 我有手我可以順手

好唔好食已經無所謂 我個醬油湯行死咸醬油味唔看雞果去左邊 雞白湯 湯麵分離 麵唔掛湯 加上食到成肚氣 一定無下次機會
2024-01-14 784 瀏覽
無意之中行過呢間拉麵鋪,就咁睇門口真係估唔到係食啲咩野。成間鋪淨係賣三款拉麵,好方便有選擇困難症嘅大家。🍜雞白湯拉麵 - 個湯好濃好鮮,唔係飲得多會口渴個啲!配料都比得唔少,塊肉好薄好嫩,有啲後悔冇追加到。🍜醬油拉麵 - 湯底相比之下會淡味少少但唔會好淡,塊雞胸肉係我食過最嫩嘅雞胸肉!成日都以為雞胸一定會好柴好乾,呢舊完全唔會!如果口埋眼食,我真係唔知佢係雞胸!🥺---------------------野見拉麵 @nomi_ramen 📍太子柏樹街6號地舖💸~100HKD/pp

---------------------
野見拉麵 @nomi_ramen
📍太子柏樹街6號地舖
💸~100HKD/pp
  • 醬油拉麵
2023-12-28 666 瀏覽
2023.12.27工作室既電腦mon壞左,咁啱朋友今日有時間出深水埔買,之前又有朋友紹,所以今日就決定試哩間店,寫埋今年最後一編食評。入到店餐牌上只有三款湯底既麵,雞白湯,鹽味,醬油味。我同朋友都點左雞白湯拉麵,🍲🍲湯底味道清甜,入口後有濃郁既雞肉味,但唔漿口,非常滑,好似飲緊濃郁雞味忌廉湯,唔會太鹹,真係唔似濃湯😯🍜🍜麵係細麵,麵身有小麥加入,冇特別冇叫硬麵,但食落軟硬適中,咬得越耐小麥嘅香味越勁真係好少食到咁好味既麵😃🍥🍥拉麵既配菜有1大塊豚肉叉燒,3塊雞胸叉燒,味玉,青蔥,蘆筍,粟米芯😯豚肉低温叉燒好大一塊,雖然好薄,有啲紅位但食落冇腥味,冇血水流出,一樣好嫩滑而且肥而不膩。低温雞胸叉燒既賣相真係好吸引,食落好嫩滑冇腥味,有好強既雞肉鮮味,哇!真係好正😃😃😃蘆筍好清爽脆口,接近根莖位都唔會硬粟米芯食落清甜,冇苦味,食過最好食既粟米芯味玉流心程度唔大,不過哩種好似啫喱既口感我真係幾鐘意😃青蔥切得好靚,不似港式麵檔既粗粒青蔥😃店內既裝修比較行現代簡約風,燈光比較昏暗,場內的牆壁有少少日式小擺設🎎🎎另有L形的吧枱,以及數張小方枱,雖然枱細,但總算坐得舒服😃枱面上除了基本餐具,另外提供
2023.12.27

工作室既電腦mon壞左,
咁啱朋友今日有時間出深水埔買,
之前又有朋友紹,所以今日就決定試哩間店,
寫埋今年最後一編食評。

入到店餐牌上只有三款湯底既麵,
雞白湯,鹽味,醬油味。

我同朋友都點左雞白湯拉麵,
🍲🍲湯底味道清甜,入口後有濃郁既雞肉味,
但唔漿口,非常滑,好似飲緊濃郁雞味忌廉湯,
唔會太鹹,真係唔似濃湯😯

真係好少食到咁好味既麵😃

🍥🍥拉麵既配菜有1大塊豚肉叉燒,
3塊雞胸叉燒,味玉,青蔥,蘆筍,粟米芯😯

豚肉低温叉燒好大一塊,雖然好薄,
有啲紅位但食落冇腥味,冇血水流出,
一樣好嫩滑而且肥而不膩。
低温雞胸叉燒既賣相真係好吸引,
食落好嫩滑冇腥味,有好強既雞肉鮮味,
哇!真係好正😃😃😃

蘆筍好清爽脆口,接近根莖位都唔會硬
粟米芯食落清甜,冇苦味,食過最好食既粟米芯
味玉流心程度唔大,
不過哩種好似啫喱既口感我真係幾鐘意😃
青蔥切得好靚,不似港式麵檔既粗粒青蔥😃

店內既裝修比較行現代簡約風,燈光比較昏暗,
場內的牆壁有少少日式小擺設🎎🎎
另有L形的吧枱,以及數張小方枱,
雖然枱細,但總算坐得舒服😃
枱面上除了基本餐具,
另外提供辣粉以及胡椒粉,仲有凍檸檬水🍋
杯具係鐵制杯,我覺得好有質感😃😃

價錢方面,成碗麵睇落好高檔,
只賣98蚊,我覺得幾抵食,
不過冇包飲品,都係散叫為主,我覺得都可以。

下次有機會再試埋鹽味及醬油味拉麵😃😃

味玉
味玉
2023-12-15 527 瀏覽
搵到間新開嘅隱世拉麵店門面完全唔似拉麵店呢度只有3款雞拉麵我食雞白湯拉麵湯底雞味濃但唔算誇張麵質偏硬似藜麥拉麵流心蛋好食但最驚訝係雞胸肉好嫩有3片雞胸肉加1大片叉燒想食雞麵會再嚟
搵到間新開嘅隱世拉麵店

有3片雞胸肉加1大片叉燒
想食雞麵會再嚟
2023-12-15
2023-11-28 626 瀏覽
今日係太子剪完頭髮,夜麻麻,想搵間日本菜食,係OpenRice揀揀下就見到依間極日本風既拉麵店。拉麵店既位置好近地鐵站,太子c2出口行一陣就到。我預先係OpenRice睇左menu,一入就去就揀好雞白湯拉麵。我個人覺得,濃杰既雞白湯比稀身既雞白湯更吸引。依間拉麵店正中我喜好🤤🤤佢既雞白湯相當濃杰,可見十分用心熬制。另外,拉麵軟硬適中,吸左湯汁之後十分好食,比大部分連鎖式拉麵店好食!今次既配料係片狀雞肉同叉燒,雞肉口感好正,好少見片狀既雞肉😂隻溏心蛋亦都好有驚喜,十分溏心。(我唔中意食粟米所以走左粟米)咁好食既濃雞白湯真係好少見🥺亦都係我少數會飲曬湯底既拉麵店,希望更加多人去幫襯~

2023-11-20 1125 瀏覽
我同朋友走在太子的街頭,偶爾見到一間鬧市中毫無裝修可言但又帶孤高嘅餐廳🌃再仔細望,是一間拉麵店🍜於是入去試下,店內依然帶有一種靜默嘅感覺,燈光偏黃,環境帶點昏暗,同門外的明亮仿似兩個世界🌚餐牌只有三個雞湯拉麵選擇:分別是雞白湯、雞醬油、雞鹽味🐓我同朋友分別叫了雞白湯同雞醬油拉麵。先說雞白湯拉麵(💵$98)湯頭很濃郁,入口是滿滿的雞骨味。相信有加上雞肉蓉在湯底,令口感更加濃稠。湯面上略有泡💭 比起城中一間著名的雞白湯拉麵而言氣泡略少。雖然它是一碗日式拉麵,奇怪的是,雞白湯給我是一種中式的感覺。雞骨的味道掩過了拉麵應有豬骨湯的味道🐔配上露旬和粟米🌽,頗為特別!個人而言,湯還是好飲的。麵就有點失色,只因不太掛湯,令湯和麵間產生一種“分離感”。再說到配菜,主角是叉燒🐖和雞胸肉🐓叉燒是慢煮叉燒,肉質嫩滑,中間筋部油香十足,爽口而不油膩。雞肉火候亦很出色,9成半熟僅僅熟🐓雖然是雞胸部位,但入口鮮嫩,完全沒有渣,十分出色✨蛋用的是溏心蛋,而非流心。味道酷似7-11的醬油溏心蛋,都非常出色,略嫌醬油味搶過雞白湯,兩者不是太和諧,不過單獨食是一流!!最後是我朋友的雞醬油湯拉麵(💵$108)湯底和我的不同

餐牌只有三個雞湯拉麵選擇:分別是雞白湯、雞醬油、雞鹽味🐓

我同朋友分別叫了雞白湯同雞醬油拉麵。
先說雞白湯拉麵(💵$98)
雞白湯拉麵

叉燒是慢煮叉燒,肉質嫩滑,中間筋部油香十足,爽口而不油膩。
叉燒

雞胸肉

溏心蛋

最後是我朋友的雞醬油湯拉麵(💵$108)
雞醬油拉麵

湯底和我的不同,我感覺醬油味太出,完全是醬油湯,但偏偏也是欠豬骨湯的味道,結構有點單簿,面上有加上雞油,但也不可以完全彌補湯頭的單調,而且雞味也沒有雞白湯突出。不過由於湯以醬油作主調,整體入口感覺比起雞白湯更像是拉麵🍜

在太子以這個裝修賣這個價錢的拉麵是有點進取,但我在店中看到師傅做麵十分認真,從他煮面用計時⏳到佢篩麵的力度,可以看到一份執著。這裏的味道未必適合每個人,但我認為值得試一試這獨特的感覺,可能你會愛上💛
2023-11-18
叉燒
雞胸肉
事隔一星期,d 餸全部縮哂水🤨野見試業時,湯底濃郁熱辣辣,雖然價格唔平,短短兩三星期都食咗四五次,因為個湯好味。坦白說,太子地段,$100碗叉燒細細既拉麵屬於貴價,如果唔要是旦一款肉,係唔會補番多啲另一款肉俾你,變相你碗麵會超少肉,但都唔緊要,我唔食雞肉我問題,所以你唔補叉燒,都可接受。可惜剛剛正式開業,就開始貨不對辦。原本厚叉燒(8mm)變咗薄薄叉燒片(1mm),雞肉三塊變咗兩塊。原本肉已經唔多,而家仲要變薄又少左塊,價格仍然係$100 , 實在唔值$100. 如果只因為個湯好飲,甘我不如去湯鋪飲碗湯都唔洗$100.罷食!無下次最後,開左業甘耐,完全無位擺手袋或物品,籃都無個,你只可攬住個袋食麵。
事隔一星期,d 餸全部縮哂水🤨

罷食!無下次

2023-11-15