餐廳: 輕時光
資訊:

༺ Take your time ༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ Take your time 𖠚ᐝ 草莓優格果昔($40)𖠚ᐝ 超級水果茶($40)⚑ 天后電氣道83號利景閣地下1號舖 ʀᴇᴠɪsɪᴛ: ♥︎♥︎♥︎♥︎♡ ☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽➳ 草莓優格果昔($40)Smoothie每一啖都飲到yogurt 同水果味😍而且好喺有真士多啤梨味,酸酸甜甜🍓😆而且而家仲可以揀甜度同脫脂奶,好適合keep fit人士🫶🏻➳ 超級水果茶($40)可以揀桂花烏龍/茉莉綠茶,我就揀咗桂花烏龍,茶底好清新~而且仲有好多生果🍎🍊🍍,好足料又大杯!飲品打卡影相好靚,而且比台式飲品健康! 之前成日去天后附近,呢間舖頭已經幫襯左超過10次😆真心覺得每一款都好好飲,冇伏!仲要勁足料🥹🥹
༺ Take your time ༻
➳ Take your time
𖠚ᐝ 草莓優格果昔($40)
𖠚ᐝ 超級水果茶($40)

➳ 草莓優格果昔($40)
草莓優格果昔

➳ 超級水果茶($40)
超級水果茶

草莓優格果昔
超級水果茶
2023-01-09 109 瀏覽
好多時候我都好鍾意飲嘢,但我鍾意飲天然嘅飲品,但好多時市面上好多都好多糖分, 行開天后就發現呢一間take your time好快已經有新年擺設,小小的店,但用上真材實料的水果❤️價錢性價比高,吉祥物的可愛天然陳皮檸檬推介左:熱情果優格蓋茶右:芒熱情果優格果昔熱情果優格蓋茶選了桂花鳥龍:半甜,半冰桂花味香濃,而且淡淡清香,烏龍雖然味濃,但都無搶了桂花的清香,咬落打碎的熱情果再配yogurt 令味道層次提升芒果熱情果優格果藷可用SKIMMED MILK,令我感覺無甘肥,就算半甜味道也很好,yogurt 配芒果好smoothy喜歡外賣也不求其,好多店外賣就甘比袋,返到家都倒瀉了yogurt 做到一層一層效果,味道同感觀提升

天然陳皮檸檬推介

左:熱情果優格蓋茶

右:芒熱情果優格果昔

熱情果優格蓋茶
選了桂花鳥龍:半甜,半冰

芒果熱情果優格果藷

可用SKIMMED MILK,令我感覺無甘肥,就算
半甜味道也很好,yogurt 配芒果好smoothy

喜歡外賣也不求其,好多店外賣就甘比袋,返到家都倒瀉了

yogurt 做到一層一層效果,味道同感觀提升
  • 芒果熱情果蓋茶
  • 芒果優格果昔
2023-01-07 92 瀏覽
⏳輕時光 (天后)喺天后見到呢間主打新鮮水果yogurt嘅飲品店,都好多人買,見到人哋拎住杯飲品咁靚,自己都忍唔住想買返兩杯🤪🤪!🍸火龍果優格果昔($38)好少飲火龍果嘅飲品🤔,火龍果紫紫地夾埋yogurt白色成杯野好有層次,淨係個樣都好靚🥰!呢本yogurt奶昔唔會好甜,酸酸地,一邊飲亦食到打碎咗嘅火龍果籽😆!估唔到火龍果加埋乳酪都幾夾喎!🍎蘋果優格蓋茶($40)免頭係yogurt奶蓋,我地揀咗茉莉綠茶,一飲就知係真材實料嘅蘋果,啖啖都飲到蘋果肉,唔會似出面啲好死甜嘅蘋果汁,飲落亦唔會好甜,夾埋yogurt飲酸酸甜甜,好fresh😍!📍天后電氣道83號利景閣地下1號舖
⏳輕時光 (天后)

🍸火龍果優格果昔($38)

🍎蘋果優格蓋茶($40)

📍天后電氣道83號利景閣地下1號舖
  • 紅火龍優格果昔
平時都好鍾意飲珍奶,但又驚飲得多會肥🤣🤣最近發現左呢間健康茶飲店🍹,佢地主打各款用水果yogurt製作的健康飲品~~小店選用自家熬煮冰糖,不含任何色素增味劑!夠哂健康呢👍🏻👍🏻🍓草莓優格果昔(M) $40✨成杯望落粉紅色,十分夢幻😍😍果昔口感綿密,仲飲到好香既士多啤梨味~~裡面加左好多yougurt,味道酸酸甜甜!飲完都幾飽肚❤️❤️🥭芒果優格蓋茶(M) $40✨茶底可以揀要桂花烏龍或茉莉綠茶~~我就揀左茉莉綠茶,茶味清香!芒果味都好濃郁😋😋面層既優格奶蓋口感輕盈,比起芝士奶蓋冇咁大罪惡感~仲好清新添🌿🌿
平時都好鍾意飲珍奶,但又驚飲得多會肥🤣🤣

🍓草莓優格果昔(M) $40✨
成杯望落粉紅色,十分夢幻😍😍
果昔口感綿密,仲飲到好香既士多啤梨味~~

🥭芒果優格蓋茶(M) $40✨
茶底可以揀要桂花烏龍或茉莉綠茶~~
我就揀左茉莉綠茶,茶味清香!芒果味都好濃郁😋😋
2023-01-04 66 瀏覽
𝕊𝕒𝕪 𝕒 𝕝𝕚𝕝 𝕤𝕠𝕞𝕖𝕥𝕙𝕚𝕟𝕘 𝕞𝕪 𝕪𝕠𝕘𝕦𝕣𝕥👶🏼第1️⃣次出飲品食評,因為一直覺得飲品黎黎去去都係咁,無咩好特別可以分享🌞。今次忍唔住啦💡,yogurt lover一定要黎試試!店員會細心逐一種類介紹,了解客人對邊類飲品有feel🫧。紅火龍優格果昔係店鋪既招牌飲品❤️‍🔥,一向喜歡紅肉火龍果,都唔洗點考慮就直接揀🥰。有問問店員甜度係咪加糖水,原來店鋪自家製桂花糖🍬,咁正正子一於就黎個正常甜度半冰配脫脂奶🥛。仙子紫色同優格白色既配搭層次分明🔯,非常適合打卡🧞。超濃郁既天然優格加埋甘甜既紅火龍果,好有健康早餐vibe👯‍♀️,滿足感💯!朋友想試試茶飲🍵,係咁多款水果當中揀左芒果熱情果優格蓋茶🍹。茶底可以選擇桂花烏龍或茉莉綠茶,朋友揀左前者🌼。飲品四份一係原味優格,四份三係甜甜既果茶,芒果同熱情果都好出眾,唔會互相搶味道🧜🏽‍♀️。🍼Pitaya Yogurt Smoothie | $40🥭Mango Passionfruit Osmanthus Oolong with Yogurt Top | $40店名「輕時光」充滿台灣氣息🇹🇼,會想take your time去慢慢嘆杯優格🎐。店舖

🍼Pitaya Yogurt Smoothie | $40

店名「輕時光」充滿台灣氣息🇹🇼,會想take your time去慢慢嘆杯優格🎐。店舖細細但打卡位都唔少,有霓虹燈、有「晚安夢到我」🤭、有手繪牆身。光顧當日應該係大量新鮮水果送貨,所以地上擺滿一箱箱水果🍐,相信平時一定更整齊。

其他
輕時光 Take Your Time📍天后電氣道83號利景閣地下1號舖呢日同朋友去咗天后,行到有啲渴,於是決定見到咩就飲咩。我哋見到呢間門面幾靚嘅手搖店,而且主打Yogurt,加上係用全水果製作,感覺又清新又健康,所以就買咗兩杯嚟試吓!係睇緊餐牌揀咩飲之際,店員好有禮貌咁主動介紹熱門嘅產品,於是我哋按佢推介揀咗一杯,優格果昔同優格蓋茶。 💰$40草莓優格果昔 🍓🥛一向好鍾意飲milkshake嘅我,當然就係揀最經典嘅士多啤梨味啦!佢同一般飲到嘅唔同,甜度唔假,飲到好新鮮嘅士多啤梨味。雖然奶味無奶昔咁重,但係多咗一種Yogurt嘅濃厚感,飲落無咁膩,比起一般嘅奶昔清新得多!兩杯比較之下,我比較鍾意呢杯優格果昔,除咗口味比較濃郁之外,佢亦更加適合打卡,顏色好少女好夢幻! 💰$40藍莓優格蓋茶 🫐🧋朋友覺得食Yogurt一定最夾藍莓,所以就揀咗呢杯藍莓優格蓋茶,見着店員用好多新鮮嘅藍莓打汁,再揀咗桂花烏龍早茶底。雖然睇落同奶蓋茶無分別,但其實雙層嘅係Yogurt嚟㗎 !我哋揀咗半糖正常冰,飲落甜度適中,除咗飲到烏龍茶香味,仲會食到藍莓籽同飲到清新嘅藍莓味,係前所未有嘅感覺,好特別!雖然只係行
輕時光 Take Your Time
📍天后電氣道83號利景閣地下1號舖

[價錢 Price]
💰$40
草莓優格果昔 🍓🥛

[價錢 Price]
💰$40
藍莓優格蓋茶 🫐🧋

雖然只係行過隨便揀嘅一間手搖店,但我哋都絕對會再encore,佢仲喺中環有一間分店,有興趣嘅可以去試吓!
  • 藍莓優格蓋茶
  • 草莓優格果昔
2023-01-03 50 瀏覽
健康飲品·水果乳酪芒果優格果昔以水果和乳酪混合的沙冰,原汁原味保留水果的原本顏色,超靚仔😽芒果好新鮮,而且好甜,乳酪唔會酸,叫半糖都名晒~小朋友都一定會鐘意飲😍雜莓優格蓋茶店只推薦選擇桂花烏龍茶底果然無介紹錯!桂花清香,茶底濃度適中,配上雜莓blend埋一齊味道甜甜酸酸,好refreshing 👍🏻平時的奶蓋都好肥仔,呢度嘅係用低脂乳酪,健康得來又好味😋好值得推介絕絕值得一試🥰輕時光 (天后)天后電氣道83號利景閣地下1號舖
健康飲品·水果乳酪

芒果優格果昔

雜莓優格蓋茶
店只推薦選擇桂花烏龍茶底

輕時光 (天后)
天后電氣道83號利景閣地下1號舖
工展會好多優惠,週末有假期當然與家人去閒逛一番。離開時沿住電氣道行去英皇道,發現電氣道附近有一間裝修好靚,裝修以自然風風格為主、好多清新植物嘅茶飲店——輕時光。行近見到原來主打健康水果茶飲,用上自家製桂花冰糖,不含化學添味劑。全水果製作,絕對係健康飲品好選擇,正好有點口渴,便買了2杯飲品。<芒果熱情果優格果昔> $40芒果同熱情果完美配搭,水果同乳酪形成嘅旋風扭紋幾打卡,芒果熱情果偏酸反而幾清新,甜度不高很耐喝。相信喺夏天飲會更開心。<藍莓優格蓋茶> $40店員推介我哋揀選佢哋嘅乳酪奶蓋茶,茶底挑選了桂花烏龍。第一啖先飲喺表面嘅乳酪,乳酪入口感厚身。加上香醇桂花烏龍同未完全打碎的藍莓粒粒,多重層次很飽肚。
<芒果熱情果優格果昔> $40
芒果熱情果優格果昔
<藍莓優格蓋茶> $40
藍莓優格蓋茶
芒果熱情果優格果昔
藍莓優格蓋茶
2022-12-26 57 瀏覽
🎄出開銅鑼灣食飯🥰順路慢慢行去天后買個蛋糕返屋企食🎂路經過呢間茶店🥤比佢簡約嘅裝修吸引住☕️一于買番杯試吓先🧋🍎超級水果茶 $40Super Fruits Tea🌈呢杯水果茶真係真材實料呀🍎🍐🍊🍊🍓🍇🍉🍌唔單上成杯都充滿住濃厚嘅果香味❤今次我茶底就㨂咗烏龍茶☕️味道清新嘅茶香味💯仲大大杯勁抵飲👍又唔會太甜🥭水果茶感覺上仲好健康添🥰真係飲極都唔會厭呢🥳🥳🍠紫薯時光 $36Purple Sweet Potato Milk🌈呢個係期間限定嘅飲品❤今次order咗熱嘅「紫薯時光」🍠紫薯口味超香濃又綿滑呀💯豔麗紫色加埋帶有濃郁香甜滋味嘅紫薯🥰呢個勁正👍超推介呀🥳🥳

🍎超級水果茶 $40
Super Fruits Tea

🍠紫薯時光 $36
Purple Sweet Potato Milk

• 紫薯時光
  • 超級水果茶
2022-12-25 36 瀏覽
行街街,食完飯見有d口喝,又唔想飲汽水同珍珠奶茶,想少d糖,健康啲,就㨂咗Take Your Time。 佢個餐牌非常簡單,有唔同既水果再+ smoothie / 蓋茶。已經係第二次飲佢,對於我這個甚少做回頭客既人十分難得。 今次就㨂咗蓋茶,之後就㨂烏龍茶底(可選桂花烏龍或茉莉綠茶)同水果口味。而水果口味就要最近回歸嘅黑桑子味道,係一年一度的黑桑子季節。清甜爽甜嘅口感,加上厚厚的乳酪,營養滿滿。飲優格蓋茶係建議唔用飲管直接傾斜90度飲咁就可以同時品嚐優格同水果茶。

外賣自取
Lunch經過呢間茶飲店,食完飯口痕痕,揀返杯返公司慢慢享受下餐廳外面有舒適嘅打卡位可以坐下平時飲珍珠奶茶太普通,又飲到悶,呢度嘅款式全部用新鮮水果打製真材實料,又可以自由選擇冰量同甜度✨草莓優格果昔冬季係士多啤梨嘅季節,甜度更豐富,混入Yogurt 搞拌在一齊,味道好夾,清甜得嚟亦有飽肚感。✨芒果優格蓋茶有兩款茶底選擇,揀咗桂花烏東茶,茶底甘香,配上新鮮芒果嘅鮮甜味,平日飲奶蓋感覺好漏,呢度係用Yogurt, 健康好多,如果喜歡乳酪,仲可以額外添加。店內仲有✨陳皮川貝冰糖燉檸檬冬季乾燥天氣,買返屋企隨時可以沖調,夠哂滋潤遇上唔同水果嘅季節,都有期間限定嘅口味下次可以再試其他款式😍

Lunch經過呢間茶飲店,食完飯口痕痕,
揀返杯返公司慢慢享受下

餐廳外面有舒適嘅打卡位可以坐下

平時飲珍珠奶茶太普通,又飲到悶,
呢度嘅款式全部用新鮮水果打製

真材實料,又可以自由選擇冰量同甜度

✨草莓優格果昔

冬季係士多啤梨嘅季節,甜度更豐富,
混入Yogurt 搞拌在一齊,味道好夾,
清甜得嚟亦有飽肚感。

✨芒果優格蓋茶

有兩款茶底選擇,揀咗桂花烏東茶,
茶底甘香,配上新鮮芒果嘅鮮甜味,
平日飲奶蓋感覺好漏,呢度係用Yogurt, 健康好多,
如果喜歡乳酪,仲可以額外添加。
店內仲有

✨陳皮川貝冰糖燉檸檬

冬季乾燥天氣,買返屋企隨時可以沖調,
夠哂滋潤

遇上唔同水果嘅季節,都有期間限定嘅口味

下次可以再試其他款式😍
2022-12-19
下午茶
  • 草莓優格果昔
我同朋友每次食完飯都會直落搵間甜品店繼續聚下❣️天后呢個糖水甜品店舖重地,我地都留咗好多腳毛係個度🤣行到去清風街附近見到呢間好多新鮮生果喺舖頭入邊嘅茶飲店👀朋友就建議今次飲杯野做甜品,舖頭門外就有公眾嘅櫈可以坐下😚芒果優格蓋茶同其他茶飲店唔同!輕時光係用乳酪代替芝士奶蓋😉飲落完全無罪惡感呀😈我叫咗芒果味道嘅蓋茶,茶底揀咗桂花烏龍💕新鮮嘅芒果肉同冰粒加茶攪拌成冰沙🍧成件事好夠Fresh🍃連埋乳酪一齊飲,原來味道都好夾架!完全冇突兀嘅感覺✨超級水果茶(桂花烏龍)呢杯水果茶完全冇改錯名啊!超級大杯之餘,仲超級多新鮮水果🤩入邊有蘋果、番石榴、香橙、百香果、火龍果、檸檬等等~水果茶酸酸甜甜,同茶底桂花烏龍好夾好清新啊!朋友叫咗無糖,所以成杯水果茶都係天然新鮮水果嘅味道,非常清甜又解渴🥰輕時光 (天后)天后電氣道83號利景閣地下1號舖
我同朋友每次食完飯都會直落搵間甜品店繼續聚下❣️
天后呢個糖水甜品店舖重地,我地都留咗好多腳毛係個度🤣
行到去清風街附近見到呢間好多新鮮生果喺舖頭入邊嘅茶飲店👀

朋友就建議今次飲杯野做甜品,舖頭門外就有公眾嘅櫈可以坐下😚

芒果優格蓋茶

同其他茶飲店唔同!
輕時光係用乳酪代替芝士奶蓋😉
飲落完全無罪惡感呀😈
我叫咗芒果味道嘅蓋茶,茶底揀咗桂花烏龍💕
新鮮嘅芒果肉同冰粒加茶攪拌成冰沙🍧
成件事好夠Fresh🍃
連埋乳酪一齊飲,原來味道都好夾架!完全冇突兀嘅感覺✨

超級水果茶(桂花烏龍)

呢杯水果茶完全冇改錯名啊!
超級大杯之餘,仲超級多新鮮水果🤩
入邊有蘋果、番石榴、香橙、百香果、火龍果、檸檬等等~
水果茶酸酸甜甜,同茶底桂花烏龍好夾好清新啊!

輕時光 (天后)
  • 超級水果茶
  • 芒果優格蓋茶
2022-12-07 958 瀏覽
之前都介紹過呢間 Yogurt Smoothies茶飲店, 主打健康優格果昔, 用上自家製冰糖, 感覺健康啲, 啱晒一班喺天后番工嘅人士, 可以趁着放 lunch去買番杯嚟飲, 放鬆心情ꕀ🌈 芒果紅火龍優格果昔果昔顏色好靚!充滿少女心, 好適合打卡呢💗🤍💛呢杯yoghurt smoothie 用上新鮮芒果🥭、紅火龍果、明治4.3牛奶同純乳酪打成, 層次分明, 整體唔會太甜, 飲落好清新, 感覺好健康!芒果味比火龍果味較突出, 飲落有奶香同微酸甜嘅Yogurt味, 口感creamy又順滑, 水果同Yogurt味道好夾, 飲完唔會有飽滯嘅感覺ꕀ🌈 紅火龍優格蓋茶茶底可以選擇:桂花烏龍茶/茉莉綠茶上層係Yogurt, 下層係紅火龍果配茉莉綠茶。飲呢個茶嘅時候, 店員建議唔好用飲管飲, 而係好似平時飲芝士奶蓋咁, 直接傾斜90度飲, 咁就可以同時品嚐到 Yogurt同埋果茶⸝⸝Yogurt 味道濃郁, 酸酸甜甜, 味道啱啱好, 飲到天然嘅火龍果味, 仲食到少少果肉, 又有茉莉綠茶嘅香氣, 成個配搭好清新, 健康又好飲! 完全唔會有負擔感, 對腸道健康亦有幫助ꕀ

🌈 芒果紅火龍優格果昔
果昔顏色好靚!充滿少女心, 好適合打卡呢💗🤍💛

🌈 紅火龍優格蓋茶
茶底可以選擇:桂花烏龍茶/茉莉綠茶
2022-12-07
  • 紅火龍優格蓋茶
  • 芒果紅火龍優格果昔
🎶 𝕋𝕒𝕜𝕖 𝕪𝕠𝕦𝕣 𝕥𝕚𝕞𝕖 - 𝕋𝕚𝕟 ℍ𝕒𝕦〰️ 難得放假去咗天后的一間酒店staycation,發現附近真係有好多好嘢食。除此之外,行行下見到一間裝修好靚帶自然風嘅主打健康水果乳酪店,絕對要打卡😍😍😍〰️ 無論店內店外裝修都好靚,即使係橫街,都無法阻止要行過去嘅吸引力。店外有好多清新嘅植物,店內更有一排排水果裝飾,充滿自然清新嘅感覺☺️ 除了每個位都有大量打卡位,而且店員每一個面上都充滿笑容,令客人都有賓至如歸嘅感覺❤️🍽 🔹紅火龍優格蓋茶(桂花烏龍)好多人都會揀選佢哋嘅乳酪蓋茶😝 乳酪都是用了自家製冰糖,加上用新鮮水果製作,所以絕對是健康人必選的健康入品。🔜我選了最愛嘅火龍果配以桂花烏龍茶店員提醒我可以唔用飲管飲用,直接飲用味道更佳,可以同時品嚐乳酪同水果茶😝第一啖飲落去就已經飲到濃郁嘅桂花烏龍茶,淡淡桂花的清香,加上火龍果與茶味配合,味道特別Fresh😎 ➰🔹藍莓優格果昔乳酪加奶昔真的是最好的配搭,一見到就覺得賣相非常吸引,Yogurt和水果沙冰形成旋風扭紋看上去很治癒的感覺。味道方面,有藍莓🫐微甜帶點酸味,Yogurt 和牛奶的奶香,加上果肉和皮,每一啖都好清新舒服😌➰🔍 題外
🎶 𝕋𝕒𝕜𝕖 𝕪𝕠𝕦𝕣 𝕥𝕚𝕞𝕖 - 𝕋𝕚𝕟 ℍ𝕒𝕦

🍽

🔹紅火龍優格蓋茶(桂花烏龍)

🔜
我選了最愛嘅火龍果配以桂花烏龍茶

🔹藍莓優格果昔

🔍 題外話

打卡位真係好多,店外都有個靚靚打卡位,而且聖誕節就快到啦,店內都已經裝飾得充滿聖誕節氣氛⭐️⚡️

📌 輕時光
📍 天后電氣道83號利景閣地下1號舖

2022-12-03 44 瀏覽
就算食飽飯都成日想飲返杯茶飲😛但成日飲珍奶好肥🙈好彩有輕時光嘅全天然水果果昔呢個健康版代替😻係天后同中環都有分店,用上自家熬煮冰糖代替精製糖,仲用上各款時令水果打成色彩繽紛嘅smoothie同果茶,又靚又好飲又健康🥰紅火龍優格果昔顏色超級夢幻繽紛😍見到都開心🥳味道好清甜天然,飲哂都無罪惡感😆雜莓乳酸(加寒天晶球)紅卜卜嘅賣相同樣吸引🤩呢款味道就酸酸咪咪啲,入面有滿滿嘅雜莓果籽,加上健康啲嘅寒天晶球,無負擔地飲得滿足😋😋人均消費:$40推介指數(10分為滿分):8.5分輕時光天后電氣道83號利景閣地下1號舖

紅火龍優格果昔

雜莓乳酸(加寒天晶球)

人均消費:$40
推介指數(10分為滿分):8.5分

輕時光

2022-12-03
5 分鐘 (外賣自取)