2024-01-19 71 瀏覽
這間可說是從少吃到大的豆腐花因為有親戚住在大澳 每次去大澳親戚都會帶來這間食糖水食左咁多年 都依然好味😋嗌左豆腐花併芝麻糊和豆腐花併腰果糊這間的糊都不會太甜 個人真的很喜歡這點很好食😋🤭
這間可說是從少吃到大的豆腐花
因為有親戚住在大澳 每次去大澳
親戚都會帶來這間食糖水
食左咁多年 都依然好味😋

嗌左豆腐花併芝麻糊和豆腐花併腰果糊

這間的糊都不會太甜 個人真的很喜歡這點
很好食😋🤭
撲鼻而來的豆香,就像一股清泉在炎炎夏日裡鎮定人心。係車站豆腐花歎了一碗凍豆腐花,每一啖都是細滑嘅享受😌,好似舌尖跳水咁,一浸入呢碗細嫩豆品,即刻全身都涼快哂。配上嘅黃糖味道甜而不膩,仲有淡淡嘅薑味,滋味正到彈啲唔捨得食哂。而家仲記得個豆腐花喺口裏化開嘅瞬間,齋食豆花已經夠晒撐,真係話咀嘅。芝麻糊就更加驚喜,濃香滑順,真係好似舊時候嘅味道,食落去心情都好起嚟,每一啖都有濃濃嘅芝麻香,仲要足料到滿溢出嚟🍮。啖啖鮮味,真係滿足到五臟六腑嘅渴望。哩間舖食完後,一定令你認真考慮,係咪應該多留喺大澳多幾日,再嚟幾轉。商家嘅精神,由啲手工豆品嘅品質已經睇得出。只能講,喺大澳流連,千祈唔好錯過呢個豆腐花嘅驚喜!👍

2023-12-05 43 瀏覽
食物方面:養胃腰果糊($23),幾濃幾香嘅腰果味,出面比較少見,如果加多少少腰果碎增加口感就會好啲,總括黎講係值得一試豆腐花併芝麻糊($22),豆腐花夠滑,芝麻糊嘅芝麻味都幾香,唔錯腰果糊併杏仁糊($23),腰果糊上面講咗,杏仁糊都OK環境方面:小店格局,適合坐低食碗糖水抖抖再遊覽嘅選擇之一服務方面:無乜特別,待客正常價錢方面:正常價錢唔貴,無加一服務費Food:Cashew soup ($23) - Rich and fragrant cashew flavor. Adding some minced cashew may enhance the texture and make it better. Worth trying overall.Tofu Fa with black sesame soup ($22) - Smooth tofu fa and black sesame soup with nice sesame flavor. Not bad.Cashew soup with almond paste ($23) - Same thoughts on the cashe
食物方面:

養胃腰果糊

豆腐花併芝麻糊

腰果糊併杏仁糊($23),腰果糊上面講咗,杏仁糊都OK
腰果糊併杏仁糊

環境方面:
小店格局,適合坐低食碗糖水抖抖再遊覽嘅選擇之一

服務方面:
無乜特別,待客正常

價錢方面:
正常價錢唔貴,無加一服務費

Food:

Cashew soup with almond paste ($23) - Same thoughts on the cashew soup described above. The almond paste was also acceptable.

Environment:
Small shop layout suitable for relaxing with a bowl of sweet soup before exploring further.

Service:
Nothing special, average hospitality.

Pricing:
Reasonable without any service fees added.
中式糖水
2023-12-03
養胃腰果糊
豆腐花併芝麻糊
腰果糊併杏仁糊
中式糖水
  • Cashew soup
2023-11-29 31 瀏覽
搭船返去之前,我地黎到大澳之行尾站:車站豆腐花🌅🚢🥄石磨豆腐花($16)📝評分:8.5/10口感香滑,豆香味濃郁😋每張檯都有一罐黃糖,可隨自己鍾意嘅口味添加~🍡爽脆大魚蛋($15)📝評分:8.5/10每串有兩粒魚蛋,size細過想像之中,但口感好彈牙😋自家製辣椒醬嘅味道令人驚喜,好特別,唔同於出面其他鋪頭,香辣得黎又有陳皮香~
搭船返去之前,我地黎到大澳之行尾站:車站豆腐花🌅🚢

🥄石磨豆腐花($16)
📝評分:8.5/10

🍡爽脆大魚蛋($15)
📝評分:8.5/10
爽脆大魚蛋
2023-11-09
爽脆大魚蛋
2023-06-18 144 瀏覽
大澳一日遊又點少得食豆腐花呢一站呢~見好多人推介呢一間,就一於去試下。叫左碗芝麻糊拼豆腐花、普通豆腐花,好冰涼。豆腐花唔系話超級嫩滑果隻,食到豆味好香好純正。佢哋既黃糖系粗粒黃糖😍提升左食豆花既口感,卜卜脆咁。陳皮魚蛋口感比較紮實,好重陳皮味。
大澳一日遊又點少得食豆腐花呢一站呢~
見好多人推介呢一間,就一於去試下。

陳皮魚蛋口感比較紮實,好重陳皮味。
2023-05-27 98 瀏覽
嚟到大澳,遊客多數都係掃街為主,呢排天氣咁熱,食食吓嘢突然想食啲甜品避暑,就入咗呢間豆腐花鋪坐,入面都算多座位,同埋嗌完好快就食到。 石磨豆腐花 $15豆腐花食落好香滑,加啲黃糖仲好味,感覺上同市面上嘅豆腐花冇乜分別,但係炎炎夏日下食碗豆腐花,即刻好消暑都好滿足~ 豆腐花拼芝麻糊 $20呢碗有太極之稱,貪心想試兩款嘅可以嗌呢碗,一次過滿足你願望!芝麻糊好香,溝埋豆腐花一齊食會有唔同嘅風味,食完真係會透心涼!

石磨豆腐花 $15

豆腐花拼芝麻糊 $20
2023-05-24 58 瀏覽
大澳。小食🍪#milktea大澳 #milktea離島 #milktea甜品 《大澳必食》🥰石磨豆腐花 $15豆腐花係佢哋嘅招牌🤩✨ 豆腐花個口感好滑 豆香味唔係好濃🙌🏻🤎 每張抬都有一罐黃糖 我哋就可以跟住自己嘅口味加😚 好推介啊💫📍 豆腐婆車站豆腐花大澳永安街57號#香港美食 #香港美食指南 #大澳 #大澳美食 #豆腐花 #中式 #hkfoodie #foodie #foodies #eatwithfoodiez #foodiehk
大澳。小食

《大澳必食》
🥰石磨豆腐花 $15

📍 豆腐婆車站豆腐花
大澳永安街57號

#香港美食 #香港美食指南 #大澳 #大澳美食 #豆腐花
2022-12-28
2023-03-02 157 瀏覽
早排放假就同朋友去左大澳行下👭到左下午茶時間攰攰地就揀左間糖水舖坐休息陣🐒🥄石磨豆腐花(熱)豆腐花係鋪頭嘅招牌,我就當然要試吓啦。黃糖就放喺枱面按自己喜好較甜度,雖然豆味唔算太濃,只有淡淡嘅豆香不過入口果然非常之滑,令我一口接一口。話咁快就食晒成碗🥣另外佢哋亦都有提供其他嘅中式糖水例如芝麻糊、腰果露等當然無咁大個胃又想食埋豆腐花就可以雙併😆仲有輕食陳皮魚蛋、咖哩魚蛋等,假如肚餓都不妨一試🍢
早排放假就同朋友去左大澳行下👭
到左下午茶時間攰攰地就揀左間糖水舖坐休息陣🐒

🥄石磨豆腐花(熱)

豆腐花係鋪頭嘅招牌,我就當然要試吓啦。
黃糖就放喺枱面按自己喜好較甜度,
雖然豆味唔算太濃,
只有淡淡嘅豆香
不過入口果然非常之滑,
令我一口接一口。
話咁快就食晒成碗🥣

仲有輕食陳皮魚蛋、咖哩魚蛋等,假如肚餓都不妨一試🍢
2022-11-14 177 瀏覽
估唔到11月份嘅天氣都仲係好熱🌞小編喺大澳玩緊嘅時候覺得仲幾曬🌞就揀咗間小店入去抖下同食下嘢💁🏻‍♀️懷舊陳皮魚蛋🍢魚蛋彈牙魚肉味係陳皮嘅襯托之下十分突出可以選擇辣或者唔辣小編試咗帶有辣醬個款微微地辣 味食落好過癮😋石磨豆腐花🍧今次揀咗冰凍嘅石磨豆腐花嚟解暑🧡真係透心涼呀台面有擺放咗黃糖想食幾甜可以自己調教💁🏻‍♀️食落味道清甜可口味道:3.5/5環境:3/5消費:3/5推薦指數:3.5/5
估唔到11月份嘅天氣都仲係好熱🌞

環境:3/5
消費:3/5
推薦指數:3.5/5
2022-10-01 193 瀏覽
剛剛買了一個芝麻糊豆腐花, 首先豆腐花"不"上來,已經充滿水, 再加入芝麻糊, 全溝稀了芝麻糊, 雖然只係21蚊,完全唔覺得好味。可能因為公眾假期,店員非常求其準備外賣的豆腐花,下次不會再回頭

2022-10-01
2022-09-14 154 瀏覽
去開大嶼山嚟到大澳必定會食的豆腐花,價錢相當實惠,另外也有其他配搭可配芝麻豆腐花,同行的朋友也表示相當好味,另外可以點陳皮魚蛋有辣或不辣⋯⋯不吃得辣的人也可以試😗
趁著平日有假期來到大澳遊玩😗好好的當一個遊客,由於打風後的雨帶已經全部下完,所以天氣變得非常悶熱🥵急需坐在室內吃一碗冰涼糖水回氣在永安街走著真的很有旅行Feel🥳像在東南亞旅遊小鎮上閒逛,兩旁都是手信店和小吃店,夾雜著民居和生活用品,很有味道,特別是車站豆腐花的招牌已經設計感,菜單上看來也帶點台灣味😳原址是在巴士總站附近🚍後來搬到內街,經營已近廿年,憑著平靚正建立了口碑,店內貼著不少大澳舊照,令人沉浸在過去時光享受糖水📻餐牌簡單,就是豆腐花、芝麻糊、杏仁糊、腰果糊和魚蛋,可以進行各種配搭,全部也是早上新鮮準備📜今日吃了這碗豆腐花拼腰果糊($20),冰涼滑溜的豆腐花配上甜甜的腰果糊很滿足🌰腰果糊口感綿滑帶有天然的堅果香

2022-08-29
2022-04-13 209 瀏覽
基本上𝚜𝚎𝚊𝚌𝚑 親大澳美食推介 都會見到豆腐花去到門口已經見到高朋滿座 又要等位啦-🍨 豆腐花 $𝟷𝟻招牌豆花唔算滑 口感有啲實 有啲似食豆腐咁有淡淡既豆味 黃糖同糖漿可以任落普普通通一碗豆腐花 🙂🫘 腰果糊拼芝麻糊 $𝟸𝟸外面甜品鋪好少會有腰果糊 所以第二碗就揀佢新鮮即磨腰果糊味道香濃 甜度適中芝麻糊味道淡淡 唔算太甜如果可以再揀 單點腰果糊💯#車站豆腐花只能說 豆花不過不失夏天熱辣辣 食碗凍豆花 加滿黃糖糖漿點都會覺得好好味🤭🤭🤭另外 腰果糊係出色既 好食過豆腐花-整體 𝟻💓滿分味道 ❤️🧡💛價錢 ❤️🧡💛環境 ❤️🧡💛服務 ❤️🧡💛
基本上𝚜𝚎𝚊𝚌𝚑 親大澳美食推介 都會見到豆腐花

環境 ❤️🧡💛
服務 ❤️🧡💛
2022-04-12
2022-04-06 113 瀏覽
呢幾日天氣非常好,好想去大自然舒壓下,最後決定去大澳! 都有成5-6年冇去過,衣加同之前冇太太分別,都係有滿滿既遊客同好多特色既美食,事關小妹入到去都成3-4點,所以吾算食到太多野,不過都同大家介紹下! 呢間豆腐花屹立大澳好多年,不過味道上同以往有啲吾同左😕 😊 豆腐花併芝麻糊$22豆腐花同芝麻糊係溫既口感,吾知係米賣到最後,所以都吾夠熱。芝麻糊聞好香芝麻味,不過食落比較淡。豆腐花算滑,但係冇咩豆香味。小妹食豆腐花會落勁多黃糖,啲黃糖介乎溶與未溶哂之間,口感好正😛 😊 腰果糊併杏仁糊$22呢款一樣吾夠熱,腰果糊同杏仁糊聞落香,食落又吾夠濃味,似粉沖既感覺。小妹對呢腰果糊同杏仁糊都有啲抗拒,因為覺得好怪同臭,但係食果仁又ok,吾知有冇人同我一樣🤣🤣Ps: 小店差唔多4-5點已經賣哂甜品,想食既朋友仔要提早到呀! 抵食程度:⭐️⭐️⭐️食物質素:⭐️⭐️⭐️員工態度:⭐️⭐️⭐️⭐️環境裝飾:⭐️⭐️⭐️衛生情況:⭐️⭐️⭐️食過返尋味:⭐️⭐️⭐️(滿分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

呢間豆腐花屹立大澳好多年,不過味道上同以往有啲吾同左😕

😊 豆腐花併芝麻糊$22

😊 腰果糊併杏仁糊$22

抵食程度:⭐️⭐️⭐️
食物質素:⭐️⭐️⭐️
員工態度:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境裝飾:⭐️⭐️⭐️
衛生情況:⭐️⭐️⭐️
食過返尋味:⭐️⭐️⭐️

(滿分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

午餐食了個好好食的蝦醬炒飯之後去了附近的『車站豆腐花』食飯後甜品一坐下就點了三碗豆腐花〈@HK$15〉和凍紫貝天葵豆味濃郁,滑嘟嘟的豆花,加上黃糖多了份口感,正呀 !!!** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定

午餐食了個好好食的蝦醬炒飯
之後去了附近的『車站豆腐花』食飯後甜品

一坐下就點了三碗豆腐花〈@HK$15〉和凍紫貝天葵
豆味濃郁,滑嘟嘟的豆花,加上黃糖多了份口感,正呀 !!!

2021-09-30
下午茶